ugradnja xenon svijetla

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dingosp0

#1 ugradnja xenon svijetla

Post by dingosp0 »

Na proljece (abd) mislim mijanjati prednje farove...uzo sam neke sportske tamne... mislim isto tako zamjeniti svijetla s ovih obicnih na xenon svijetla....interesuje me gdje se to moze uraditi u Sarajevu?...znam da tu trebaju nekakvi transformatori i PM...
Gile Šampion

#2 Re: ugradnja xenon svijetla

Post by Gile Šampion »

Svako ko se iole razumije u autoelektriku znaće ti to uraditi,osim u slučajevima ako ti je auto sa CAN BUS sistemom...onda je druga priča i auto može imati posljedice od naknadne ugradnje xenona.O negativnom dejstvu istih po ostale vozače u prometu mislim da ne treba ni pričati...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#3 Re: ugradnja xenon svijetla

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Samo drug, podesi nisko, dobro nisko i malo više desno, onaj lijevi. Misli malo i na nas što ti idemo u susret...
dottore

#4 Re: ugradnja xenon svijetla

Post by dottore »

samo sporcko i to je to... + 10 Hp... :mrgreen:

da li se narod ikada zapita zasto je doplata za orginal xenon svjetla 1000-1500€ ?
olensoner

#5 Re: ugradnja xenon svijetla

Post by olensoner »

dottore wrote:samo sporcko i to je to... + 10 Hp... :mrgreen:

da li se narod ikada zapita zasto je doplata za orginal xenon svjetla 1000-1500€ ?
To su neka bi-turbo xenon svjetla, sto daju 50KS, ne treba to nama :mrgreen:
strojki

#6 Re: ugradnja xenon svijetla

Post by strojki »

Gile Šampion wrote:Svako ko se iole razumije u autoelektriku znaće ti to uraditi,osim u slučajevima ako ti je auto sa CAN BUS sistemom...onda je druga priča i auto može imati posljedice od naknadne ugradnje xenona.O negativnom dejstvu istih po ostale vozače u prometu mislim da ne treba ni pričati...
Mislim da nije problem u tehnickoj implementaciji svjetala i relejnog sklopa... Onaj ko se razumije dovoljno u elektroniku napravit ce to svakako... CANbus je samo sabirnica, gdje jedan od kontrolera, izmedju ostalog kontrolise i releje za paljenje svjetala, te time vrsi i samodijagnostiku, pa u smislu prelaznih pojava kod potrosaca razlicite snage moze voditi pregorijevanju nekog od releja unotar nekog kontrolera, sto implicira zamjenu tog kontrolera. Rjesenje je da se izvuce poseban relej sa releja obicnog svjetla, i onda vise nema zime.

Generalno, ne mislim da je problem uopste u tome. Visestruko veci problem je sama gradja staklene mase (odnosno fara) i sistema za ciscenje istog. Snop Xenon svjetala je specifican po tome sto mu je difrakcija nesto stohasticnija od regularnog svjetla sa wolframovim nitima, pa i najmanja prljavost staklene mase ili plastike moze imati kobne poslijedice po ostale vozace.

Nakon tehnicke implementacije ugradnje xenonskih svjetala, da bi to sve bilo po zakonu neophodno je dobiti odgovarajuci certifikat od institucije za certificiranje vozila (zalosno je sto ona u BiH na drzavnom nivou jos ne funkcionise). Oni bi, po pravilu trebali provjeriti snagu, snop, difrakcije pod raznim uslovima, sistem za ciscenje svjetala (najcesce one male brisace na svjetlima), te ti izdati certifikat o ispunjavanju odgovarajucih uslova za koristenje tih svjetala. U konacnici, to kosta haman kao i fabricki ugradjeni xenoni.

Naravno, kod nas, zbog neuredjenosti drzave, niti policija to zna dobro ispitati, niti ljudi su dovoljno upoznati sa zakonskom regulativom i propisima, niti osoblje na stanicama tehnickih pregleda. Formalno, vozilo sa "divlje" ugradjenim xenonima ne bi moglo proci u tehnicki pregled. U inostranstvu, pri rutinskoj kontroli (koje su zaista rijetke, ali moguce), vozilu se moraju skinuti tablice, platiti kazna, slepa do ovlastenog servisa, bla bla bla... Mnogo novca...

Na kraju, mozes ih ugraditi, po BiH ti niko nista nece, vjerovatno i Srbiji, HR, no ako ides dalje, pamet u glavu... Licno, obicnog xenon "divljaka" nikad ne bih ugradio.

Sretno...
shin

#7 Re: ugradnja xenon svijetla

Post by shin »

dingosp0 wrote:Na proljece (abd) mislim mijanjati prednje farove...uzo sam neke sportske tamne... mislim isto tako zamjeniti svijetla s ovih obicnih na xenon svijetla....interesuje me gdje se to moze uraditi u Sarajevu?...znam da tu trebaju nekakvi transformatori i PM...

Moze li mi neko objasniti sta su sportski tamni farovi :lol:
mayab

#8 Re: ugradnja xenon svijetla

Post by mayab »

DinoZe wrote:Ako ugradzujes xenon svijetla onda moras imati i perace za svijetla. Bez njih si sigurnosni rizik sa samog sebe i za ostale.
Pogledaj na auta sto imaju original xenon svijetla ugradzena , vidjeti ces da svi imaju perace.
Pozz.
I ono sto ne vidimo, a to je automatsko odrzavanje visine snopa svjetla
DadoHacked

#9 Re: ugradnja xenon svijetla

Post by DadoHacked »

Kada nabavis xenone javni ovdje da ti to zavrsimo, kakvi god da su:D ako zelis mogu ti i zavrsiti xenone :D
neo7

#10 Re: ugradnja xenon svijetla

Post by neo7 »

Pozz..da priupitam nesto :D

Evo mucim muku sa xenon svjetlima, problem je u tome sto nakon 10-15 dana jednostavno pregore :S. Svjetla su ubacena u passat 3. Ono sto znam to je da je unacen neki adapter i nove sijalice. Oznake na sijalicama su ovakve :
Tanggendi, HID XENON Blub H4 Hi/LO 800k. Valja li to cemu ? :D Znaci stari je to sve uradio pa da vidim :S
Post Reply