Ugradnja putnog računara
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mimi1980
#1 Ugradnja putnog računara
Prije dvije godine sam na jednom placu u Sarajevu kupio Renault Clio 1,4 16v(72kw,98ks).Auto je 2001 godište i uvezeno je iz Francuske.Od opreme ima alu felge,svjetla za maglu,daljinsko zaključavanje,elektro podizače,abs,servo,4 air baga...Uglavnom od opreme mu nedostaje klima i putni računar.Mene zanima da li je moguće naknadno ugraditi računar.Da li je nako od vas imao slično iskustvo u vezi s tim?Da li ovlašteni servisi obavljaju ovakve vrste posla?
- respo
#2 Re: Ugradnja putnog računara
jeftinije ti dodje da trazis clia ili cak megana sa putnim racunarem nego da naknadno ugradjujes
-
HoDaLuD
#3 Re: Ugradnja putnog računara
Nije istinarespo wrote:jeftinije ti dodje da trazis clia ili cak megana sa putnim racunarem nego da naknadno ugradjujes
Na većini Renault vozila su već svi kablovi položeni, pa tako da možeš u ručnoj radinosti neke stvari nadograditi, ja sam na Sceniku I ph2 99god to naknadno ugradio bio trebala mi je nova ručica za brisače(20 km na otpadu) na kojoj je dugme za putni komp. i to je to bilo... u nekim slučajevima se treba i tabla sa drugim displeom promjeniti, to je zavisilo od oreme i motora (koliko se sjećam samo na benzincima)
Onda sam sam na Meganu 2006 isto tako ugradio tempomat sa sportskim volanom, samo što sam tu morao nove kablove do ECUa provući skopčati i sa Renaut diagnostikom(Renault Clip) aktivirati... Sledeće je "Hands Free Renault Card" samo to je malo komplikovanije ali moze
Imaš puno upstava po netu samo googlaj, nijemci su tu najstručni.......
PS.ovlašteni servisi ti tu nemogu pomoći o takvim starima pojma nemaju, osim možda u Neuronu Edis elektoničar
- respo
#4 Re: Ugradnja putnog računara
naravno da moze sve
vidim da je laik i da bi najvjerovatnije to radio kod ovlastenog
posto ja da ne znam nikad ne bi dao da mi to neko uradi u garazi
drugo govorimo o modelu nize klase 2001 godina i meganu 2006 (mislim ti pominjes taj megan) scenic takodje je dosta iznad clia bez obzira sto je '99
uzmi recimo obicne retrovizore i el. retrovizore to nije uopste tesko zamjeniti moras znaci novi retrovizor staviti i dodati komande za to dodatne govorim sto se tice pezoa a vjerujem da je isti slucaj i sa renoom i ostalim proizvodjacima
tako da sam mu savjetovao ako je laik da mu je jeftinije traziti auto sa putnim racunarom i kupiti nego se s ovim zezati
vidim da je laik i da bi najvjerovatnije to radio kod ovlastenog
posto ja da ne znam nikad ne bi dao da mi to neko uradi u garazi
drugo govorimo o modelu nize klase 2001 godina i meganu 2006 (mislim ti pominjes taj megan) scenic takodje je dosta iznad clia bez obzira sto je '99
uzmi recimo obicne retrovizore i el. retrovizore to nije uopste tesko zamjeniti moras znaci novi retrovizor staviti i dodati komande za to dodatne govorim sto se tice pezoa a vjerujem da je isti slucaj i sa renoom i ostalim proizvodjacima
tako da sam mu savjetovao ako je laik da mu je jeftinije traziti auto sa putnim racunarom i kupiti nego se s ovim zezati
-
emko1234
#5 Re: Ugradnja putnog računara
ja mislim da taj clio je morao da ima bord kompjuter,jer operam o kojoj govoris je jedna od boljih kod tih auta,mislim da je jedino privilage bolja oprema kod tih auta..koza imitacija drveta i jos par sitnica,mozda senzori za kisu i nesto slicno..a drugo sad zavisi sta podrazumijevas pod bord kompujterom..jbg kod mene bord sve pokaze,imam cijeli sistem check do standardnih gluposti,potrosnja trenutna i prosjecna,koliko mogu preci km,vrijeme i te neke pizdarije..kod mene je audi,al recimo mislim da reno sad nema pola tih stvari na novim autima..najnoviji imaju al recimo taj megan iz 2006 je imao sam oil check kad ga palis koliko se ja sjecam..opcenito je malo bord kod starijih renola bio cudan..meni je najjednostavniji kod BMW-a uvijek bio i kod mecke i vw-a al svih modela..japanci zapetljanni..amerkacni isto..5 dugmadi do 5 funkcija umjesto jedne multifunkcionalne..da se vartim na temu,podrzavam respa ja mislim da ti je bolje kupit drugo auto nego se peglat s tim..treba displej,treba software,treba to sve naci pa ugradit a sta dobijes..ne mozes stavit software od novog megana,znaci dobijes da ti pokaze koliko trosi i koliko mozes preci kilometara..za ostalo imas lampice a te stvari ionako mozes sam izracunat..
-
whow
#6 Re: Ugradnja putnog računara
emko1234 wrote:ja mislim da taj clio je morao da ima bord kompjuter,jer operam o kojoj govoris je jedna od boljih kod tih auta,mislim da je jedino privilage bolja oprema kod tih auta..koza imitacija drveta i jos par sitnica,mozda senzori za kisu i nesto slicno..a drugo sad zavisi sta podrazumijevas pod bord kompujterom..jbg kod mene bord sve pokaze,imam cijeli sistem check do standardnih gluposti,potrosnja trenutna i prosjecna,koliko mogu preci km,vrijeme i te neke pizdarije..kod mene je audi,al recimo mislim da reno sad nema pola tih stvari na novim autima..najnoviji imaju al recimo taj megan iz 2006 je imao sam oil check kad ga palis koliko se ja sjecam..opcenito je malo bord kod starijih renola bio cudan..meni je najjednostavniji kod BMW-a uvijek bio i kod mecke i vw-a al svih modela..japanci zapetljanni..amerkacni isto..5 dugmadi do 5 funkcija umjesto jedne multifunkcionalne..da se vartim na temu,podrzavam respa ja mislim da ti je bolje kupit drugo auto nego se peglat s tim..treba displej,treba software,treba to sve naci pa ugradit a sta dobijes..ne mozes stavit software od novog megana,znaci dobijes da ti pokaze koliko trosi i koliko mozes preci kilometara..za ostalo imas lampice a te stvari ionako mozes sam izracunat..
\slazem se sa svima koji tvrede da ovakva nadogradnja moze biti rizicna. Mnoge komponente u novijim vozilima su zasticene codovima i povezane sa drugima elektronskim sistemima tako da je vrlo rizicno upustatu se u ovako nesto stoga ovlasteni servisi i ne rade ovakve nadogradnje a ukoliko to i odrade onda je cijena astronomska .
-
mimi1980
#7 Re: Ugradnja putnog računara
Vidim da su mišljenja podijeljena.Neki savjetuju da promjenim auto.O tome zaista ne razmišljam.Moj Clio je prešao samo 77000 km.Od toga kod mene tek 10000 km za dvije godine i dva mjeseca.Do sada sam promjenio samo zupčasti kaiš i španere,te ulje i filtere.Što se tiče funkcija putnog računara,vidio sam kod prijatelja koji ima isti auto samo 1,9 dti,ima prosječnu potrošnju,trenutnu potrošnju,koliko može preći sa gorivom,prosječnu brzinu,mjerač spoljne temperature.Bio sam se zagrijao da promjenim ručicu na kojoj se nalazi tipka za upravljanje računarom,ali nakon zadnjeg odgovora se dvoumim.
-
malizeleni
#8 Re: Ugradnja putnog računara
Naspes goriva do chepa, vozis dok se lampica ne zacrveni, digitron u ruke i racunaj