UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

h_muhamed

#1 UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by h_muhamed »

Pozdrav,
Zanima me vaše mišljenje o ugradnju plina u vozilo Renault Megane RS, 2010godina, 250KS. Auto trenutno troši kombinovano 9l.
Zanima me ko najkvalitetnije radi ugradnju plina ( u Sarajevu i okolini ali ako se neko ističe negdje u drugom gradu nije problem otići)?
Kako funkcioniše vozilo kada se vozi na plin, gubi li snagu, šteti li motoru, kako se ponaša u gradskoj vožnji, u brdskoj vožnji itd?
Da li je pametno da se ugradi u ovo vozilo plin ili ne? Gdje spremnik - bocu staviti?
Molim za savjete općenito vezano za ovu temu???

Hvala
l33t

#2 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by l33t »

Troll?
h_muhamed

#3 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by h_muhamed »

l33t wrote:Troll?
?
sema911s

#4 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by sema911s »

h_muhamed wrote:Pozdrav,
Zanima me vaše mišljenje o ugradnju plina u vozilo Renault Megane RS, 2010godina, 250KS. Auto trenutno troši kombinovano 9l.
Zanima me ko najkvalitetnije radi ugradnju plina ( u Sarajevu i okolini ali ako se neko ističe negdje u drugom gradu nije problem otići)?
Kako funkcioniše vozilo kada se vozi na plin, gubi li snagu, šteti li motoru, kako se ponaša u gradskoj vožnji, u brdskoj vožnji itd?
Da li je pametno da se ugradi u ovo vozilo plin ili ne? Gdje spremnik - bocu staviti?

Hvala

muha uz duzno postovanje kupi dvicu i imaces para i viska,.,

vidis li sta pitas i sta ti pada na pamet,.,
ti bi u jedan motor koji je neki jean pier utrosio dane i osjedio da ga napravi time sto je i ti bi da sada mu sav trud shebes ugradnjom plina jer ti avto puno trosi,.,

prvo taj motor nece podnijet dobro plin ugradnja ce te izaci oko 1500km,., plus servisni interval mnogo veci i pritisak turbo nece moci nabiti jer kolicina eksplozivne mase u cilindru nije dovoljna po onome sto mu elektronika govori,., sto bi relo narodski motor ce ti bit uvjek gladan,., sta ces dobit max nekih 70% snage i stalnu gresku na ecu,., to sto ces se vozat malo vise i jeftinije ces dati na svijece koje ce tvoj motor da trosi ko lud,., procitaj o tome motoru kako pali smjesu,., ako znas ista o mehanici

jer takvi ko ti kupuju ta avta samo zbog sminke,., vi vidite lijepo avto jos cujete da ide,.,i babuka da para,.,

prodaj nekome ko ce znat cijenit jean pierov rad,., uzmi golffa dizela renola dizela ko sto ti svi govore i uzivaj tada ces moc cipovat i bices jos veci lafac u rajii,.,.,

ima gramatickih greski pa sta
h_muhamed

#5 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by h_muhamed »

sema911s wrote:
h_muhamed wrote:Pozdrav,

Hvala

muha uz duzno postovanje kupi dvicu i imaces para i viska,.,

vidis li sta pitas i sta ti pada na pamet,.,
ti bi u jedan motor koji je neki jean pier utrosio dane i osjedio da ga napravi time sto je i ti bi da sada mu sav trud shebes ugradnjom plina jer ti avto puno trosi,.,

prvo taj motor nece podnijet dobro plin ugradnja ce te izaci oko 1500km,., plus servisni interval mnogo veci i pritisak turbo nece moci nabiti jer kolicina eksplozivne mase u cilindru nije dovoljna po onome sto mu elektronika govori,., sto bi relo narodski motor ce ti bit uvjek gladan,., sta ces dobit max nekih 70% snage i stalnu gresku na ecu,., to sto ces se vozat malo vise i jeftinije ces dati na svijece koje ce tvoj motor da trosi ko lud,., procitaj o tome motoru kako pali smjesu,., ako znas ista o mehanici

jer takvi ko ti kupuju ta avta samo zbog sminke,., vi vidite lijepo avto jos cujete da ide,.,i babuka da para,.,

prodaj nekome ko ce znat cijenit jean pierov rad,., uzmi golffa dizela renola dizela ko sto ti svi govore i uzivaj tada ces moc cipovat i bices jos veci lafac u rajii,.,.,

ima gramatickih greski pa sta

Iskren da ti budem 70% dijelimo mišljenje.. dobio sam upute pojedinih ljudi "UGRADI PLIN, ISTO TI DOĐE, NEMA RAZLIKE!" a moje iskreno mišljenje je da mora negdje biti razlika! Jednostavno me interesuje pravo stanje i ponašanje vozila kad se to ugradi, da li je to tačno što pojedini ljudi pričaju i podržavaju plin.
Auto nisam kupio radi sminke, prešao sam s njim oko 100.000km i prezadovoljan sam potrošnjom jer druga vozila sa ovakvim motorima dosta više troše. A isto tako nije "babuka dao para" već se zaradilo sopstvenim radom, i kupio sam ga sto volim voziti dobra-jaka auta, kad kažem "jaka auta" mislim na dosta konjskih snaga.
Optimist

#6 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Optimist »

Imao si dovoljno para da ga kupis a sad nemas da ga tocis, i pored tako male potrosnje za takav motor i tu snagu. Vozi tako i dalje, uzivaj i ne diraj nista. :thumbup:
_mufljuz_

#7 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by _mufljuz_ »

Optimist wrote:Imao si dovoljno para da ga kupis a sad nemas da ga tocis, i pored tako male potrosnje za takav motor i tu snagu. Vozi tako i dalje, uzivaj i ne diraj nista. :thumbup:
ma neka izvadi motor iz golfa JGL i stavi unutra pa ce mu bit isplativ po mogucnosti sa 500 000 frisko razradjenih kilometara :mrgreen:
motor ima 250 KS i ima potrosnju 9 L pa sine oces da ima potrosnju kako 5L sa tom snagom?....

fakat moronska tema....
sema911s

#8 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by sema911s »

na plinu ces osjetit da motor ima malo manje snage,., procitaj kako radi tvoj motor,.
da je neki motor manje snage i sa manjim pritiskom u cilindrima to bi bilo ok,.,
osjetices na novcaniku ko sto svi osjetimo litar plina 1,10 bemzina 2,50km,., al racunaj da je ugradnja 1500km,. moras servis prije toga odradit, dobar pregled na avtu obavit,., nove svjecice ,.,
moras da predjes mnogo kilometara da ti se pocne isplacivat,.,
i dodaj na to da ce ti svvaki plinadzija stavit da cim predje 4000rpm pali se pumpa goriva,., i ti ako vozis malo brze nisi nista dobioo,.,.

za tih para ti ces se navozat misko ko veliki,., i zamisli bruke imas 250konja pod haubom i viri ti pipak od plina.,.,
Warashii

#9 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Warashii »

Uzeti takvo auto i razmisljati o ugradnji plina je po meni smrtni grijeh .
Negdje sam po pik-u vidjao i Mercedese AMG kojima su ugradjivali plin, mislim jbte, ako si gazda budi gazda do kraja a ne kupi se neko auto vrijednosti 50 000 KM i ugradi se plin, a razlog nije ekoloske prirode .
Znam da RS ne kosta toliko ali to auto to jednostavno ne zasluzuje a osim toga onaj ko ga vozi a ugradi plin u njeg ispada poprilicno kontradiktoran, a budimo realni 9l je nikakva potrosnja . U mjesec dana vidim mozda jednog RS-a i kontam da ih ljudi vozaju zbog toga kakvi su a ono ...
johntra

#10 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by johntra »

Zamijeni za Clia RS...manji je, pa i manje troši... :D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#11 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Romeo 80 »

Koji kompleksi ovdje izbijaju to je čudo jedno. Prijatelju, ako želiš, ugradi plin ali uradi to kod provjerenog majstora i nećeš nikakvih problema imati. To kakav auto voziš je totalno nebitno i plin se može instalirati bez problema skoro na svaki motor. Ako možeš uštrediti pola para koje daješ za gorivo ne vidim logiku da to i ne uradiš.
Ove hadže koji se ibrete na ovu ideju imaju klasični naš sindrom "šta će narod reći". Valjda voziš auto zbog sebe, a ne drugoga. Po zapadu puno bogatiji ljudi ugrađuju plin, ali nama je to ispod časti, jer se vozi jako auto. Po toj logici onda svakog vlasnika jačeg dizela možeš to isto pitati. Znaš ono, ako nemaš za goriva što si kupio uopšte dizela... :-)
Warashii

#12 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Warashii »

Romeo 80 wrote:Koji kompleksi ovdje izbijaju to je čudo jedno. Prijatelju, ako želiš, ugradi plin ali uradi to kod provjerenog majstora i nećeš nikakvih problema imati. To kakav auto voziš je totalno nebitno i plin se može instalirati bez problema skoro na svaki motor. Ako možeš uštrediti pola para koje daješ za gorivo ne vidim logiku da to i ne uradiš.
Ove hadže koji se ibrete na ovu ideju imaju klasični naš sindrom "šta će narod reći". Valjda voziš auto zbog sebe, a ne drugoga. Po zapadu puno bogatiji ljudi ugrađuju plin, ali nama je to ispod časti, jer se vozi jako auto. Po toj logici onda svakog vlasnika jačeg dizela možeš to isto pitati. Znaš ono, ako nemaš za goriva što si kupio uopšte dizela... :-)
Daj ba nidje veze.
Ne vidim kako si ti ovdje uopste vidio neki kompleks .
Ako neko ima 50 000 KM da kupi auto a onda ugradi u njeg plin da bi "ustedio" e to je kompleks legendo a ne ovo sto ti pises .
Za ovo boldirano stvarno ne znam kako mozes nesto ovako da tvrdis, pa da ovaj motor moze sve isto na plin kao i na benzin mislim da bi to oni odma uradili, al sta oni znaju levati .
Moze ono al nije to to .
Jbte prica se o Megane RS-u a ne o Renault Europa-i ili nekom Passat-u ili Golfu . Jednostavno takvo nesto uraditi je smrtni grijeh, a sve da bi se ustedilo 10 ili 15 KM ali nakon nekog duzeg perioda .
kokuz_sa

#13 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by kokuz_sa »

Nekidan na benzinskoj mercedes ML, noviji.. lik svabo, svabske table.. nije dijasporac.. i lik puni plin..

Uglavnom lik ima mecku i to plinaru..
Vala i ja bi rado dobro auto a da malo trosi

Sent from my LG-P880 using Tapatalk
citro

#14 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by citro »

Romeo 80 wrote:Koji kompleksi ovdje izbijaju to je čudo jedno. Prijatelju, ako želiš, ugradi plin ali uradi to kod provjerenog majstora i nećeš nikakvih problema imati. To kakav auto voziš je totalno nebitno i plin se može instalirati bez problema skoro na svaki motor. Ako možeš uštrediti pola para koje daješ za gorivo ne vidim logiku da to i ne uradiš.
U osnovi podrzavam, cemu bacati novac. Za predjenih 100.000 km koliko je vec napravio da je imao plin do sada bi ustedio otprilike 9000 KM ! Ko je tu Hadzija ? Ali treba se dobro raspitati preko stranih foruma, ja bih pitao i Renault tvornicu sta oni misle o tome. Ne kosta.
Pitao bih i ove momke iz PCS-a, oni su mi ok i ne bih zalio novaca da ta instalacija bude stvarno kao sto treba.
Voziti RS- svaki dan je stvarno merak, ali ubija ga potrosnja cim ga malo nacepis. Ovaj podatak o 9 litara mi je malo nevjerovatan, jer znam kada se iole ostrije vozi po gradu da zna uzeti i 17 litara, hladno. Vani malo ostrija voznja uzima preko 10 litara, garantovano.
Prema tome, ustede su daleko vece nego sto sam to na pocetku posta predpostavio.
_mufljuz_

#15 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by _mufljuz_ »

djesi pomeo rodila te majka otac cerka i tetka....
znas koja mi je sega vidjet takve kao ti kako spinuju gluposcu u glupost, a tek vidjet S-Klass, ili wannabe AMG kako štekće ispod haube diesel samo mu jos treba slotove za plugove stavit otpozada da moze sabirat zito do gepeka i ispred pa da trpa na krov, ma šta plugove vršalicu - znaci izmodulirat pa da ima multifunkcionalno vozilo i za pozorista, i za malo qrcenja pickicama a bogumi i za njive - jerbo ne obra se bostan dok sljive ne popadaju, a sto bi reko Rambo gradjanin se postaje u dusi seljak ostaje...
_mufljuz_

#16 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by _mufljuz_ »

kokuz_sa wrote:Nekidan na benzinskoj mercedes ML, noviji.. lik svabo, svabske table.. nije dijasporac.. i lik puni plin..

puni cojek plin jer DajmlerBenz nema benzinca u ML-u od 2 hiljade kubika nego neke zvijeri od 6 i vise cilindara a svaka ima preko 200 KS.. i uglavnom bez turbine.

odo ja sad otvorit temu gdje kod koga i za koliko ugradit plin u Kawasaki ZX12R, 190 KS... jebi ga puno mi trosi... i po mogucnosti da mu neku cjevcicu iz svog pakaša provedem do fergazera pa kad prdnem da jos manje potrosi :mrgreen:
Romeo 80

#17 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Romeo 80 »

_mufljuz_ wrote:
kokuz_sa wrote:Nekidan na benzinskoj mercedes ML, noviji.. lik svabo, svabske table.. nije dijasporac.. i lik puni plin..

puni cojek plin jer DajmlerBenz nema benzinca u ML-u od 2 hiljade kubika nego neke zvijeri od 6 i vise cilindara a svaka ima preko 200 KS.. i uglavnom bez turbine.

odo ja sad otvorit temu gdje kod koga i za koliko ugradit plin u Kawasaki ZX12R, 190 KS... jebi ga puno mi trosi... i po mogucnosti da mu neku cjevcicu iz svog pakaša provedem do fergazera pa kad prdnem da jos manje potrosi :mrgreen:
_mufljuz_

#18 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by _mufljuz_ »

pitaj prosjecnog bajkera o plinu u motoru negdje u kafani dje se skupljaju pa mi dodji na forum besjedit mudrosti...

ili covjeka koji je otvorio temu uputi na ovog genija sa plinom na 2 tocka. posto ih vjerovatno ima svugdje u svijetu :mrgreen:
Romeo 80

#19 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Romeo 80 »

_mufljuz_ wrote:pitaj prosjecnog bajkera o plinu u motoru negdje u kafani dje se skupljaju pa mi dodji na forum besjedit mudrosti...

ili covjeka koji je otvorio temu uputi na ovog genija sa plinom na 2 tocka. posto ih vjerovatno ima svugdje u svijetu :mrgreen:
Sve ja razumijem, ali upravo o tome i pišem ovdje. Sva se priča svodi na to šta će narod reći, a to razmišljanje je meni strano. Sve što sam napisao na ovoj temi se tiče čisto ekonomske računice vožnje na plin, a sve ostalo pripada subjektivnoj sferi svakoga od nas i u to ne ulazim.

Jebiga, ja vozim na plin i u protekle 2 god. sam uštedio preko 2000 KM samo na gorivu, a ne prelazim uopšte puno kilometara godišnje. ;-)
Mlad i Nevin

#20 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Mlad i Nevin »

Moja kanta od Fiata sa tričavih 100 ks troši toliko benzina pa mi se ugradnja plina ne isplati, eh da mi je taj RS osjetit...

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
NediM17

#21 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by NediM17 »

"Plin i turbo;
Stvar funkcionira skoro savršeno. Tu treba pripaziti samo na par stvari. Plinski sistemi su ogranićeni jer plin nije bolje gorivo nego je ALTERNATIVNO gorivo. Problem je jedino što se kod vožnje na plin podiže i temperatura ispušnih plinova. U vožnji po autocesti ona može biti i do 100 stupnjeva viša što onda nije lako za klipove koji to trebaju izdržati. U normalnoj vožnji nema razlike.
Plinski sistemi su ogranićeni sa konjažom. Moj sistem može npr. hraniti 150 KS, a sve preko toga ima premalo plina. Znaći vožnja na plin kada se normalno vozi, a vožnja na benzin kada se koriste sve blagodati turba. " - Hyundai Klub Hrvatska

Jos sam nasao na informaciju da postoje Tartarini sistemi, koji se mogu podesiti da plin radi npr. do 4.500 o/min, a nakon toga auto ide na benzin, tako da pad snage ne postoji.

Nadam se da sam pomogao.
prsan

#22 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by prsan »

ja sam za plin

ALI!!

ugradi kvalitetan sistem i neces imat brige.

ako si iz sarajeva imas PCS koji imaju sistem za euro 5 motore.

jest malo skuplji sistem nego ostali na trzistu ali vrijedi para.
drndalo

#23 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by drndalo »

Opet reklama, faktura stize... 8)
Mlad i Nevin

#24 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Mlad i Nevin »

Ali taj Megane se ne vozi njezno, bojim se da ce on tu vise ici na benzin nego na plin. Ne vidim smisao posjedovanja sportskog modela ako ce se voziti kao Punto 55

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
drndalo

#25 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by drndalo »

Ne pricajte poluistine, ako proizvodjac cija oprema se ugradjuje ima u ponudi isparivac kapaciteta za taj motor, te se mape ubrizgavanja urade kako treba, u 99% slucajeva nema potrebe da kompjter vraca sa plina na benzin, bez obzira dal je turbo ili ne... Problemi nastaju kada zbog 50 EUR nize cijene ljudi stave isparivac koji je fabrika propisala (kako koja) za 130 ili 150 kW, a preko toga treba veci i skuplji isparivac... Preporuka je i kod motora sa 120kW ici na isparivac za >130kW jer si tada siguran da nije poddimenzioniran.
Post Reply