Ugradnja plina

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#126 Re: Ugradnja plina

Post by Romeo 80 »

Trebaš obavezno uraditi atest da te policija ne bi peglala i da ne plaćaš kazne. I nabavi protivpožarni aparat od 2kg jer ga zakonski moraš imati. ;-)
BHfanatik

#127 Re: Ugradnja plina

Post by BHfanatik »

Romeo 80 wrote:Trebaš obavezno uraditi atest da te policija ne bi peglala i da ne plaćaš kazne. I nabavi protivpožarni aparat od 2kg jer ga zakonski moraš imati. ;-)

A taj atest se radi na tehnickom je li tako? Ili mi je atest trebao dati izvodac radova? Vidis protivpozarni cu odmah sutra kupiti. Meni su dali ovaj papir. Certificate Atiker autogas systems & Lpg tanks
preludezalude

#128 Re: Ugradnja plina

Post by preludezalude »

Otidji na tehnicki i upitaj da li rade ateste. Ne rade svi tehnicki pregledi te poslove. To ti kosta 180KM plus vanredni tehnicki pregled plus zamjena saobracajne. Ili cekaj registraciju pa uz nju obavis atest. Imat ces manje troskova tj neces placati vanredni tehnicki pregled vec onaj redovni.
Kad je boca prazna trebas da dobijes zvucni signal da je nestalo plina.

Treba ti racun od ugradnje, izjava servisera koji je ugradio instalaciju i citav onaj spisak stvari koje su ugradjene do u najsitniji detalj, papir od plinskog rezervoara, mislim i kopija licence servisa za ugradnju plinskih instalacija. Nisam siguran sta jos, ali sve te podatke mozes dobiti u kuci koja radi ateste.
muha_sa

#129 Re: Ugradnja plina

Post by muha_sa »

BHfanatik wrote:Ugradio plin kod Sretena u Buca P. Sve ukupno izaslo 1100km. Plin ugraden na golf 4 1,6 16v. Prvi utisci, cudan osjecaj :)
Ugradnja trajala 24h. Tj auto preuzeo sutradan od dana predavanja. Ono sto mi nije jasno je kako znam da je boca prazna? Ima neki blinkajuci indikator u autu i on pokazuje kao neke tackice zute i to bi valjda trebalo da predstavlja potrosnju plina. Kada ostane jedna tackica boca bi trebala biti prazna. Od papira sam dobio neki certifikat, koji nije na nasem jeziku. To valjda treba samo od papira i pokazuje se na tehnickom pregledu. Da li sam trebao jos nesto dobiti? Inace tehnicki ne mislim odmah raditi, nego sam planirao kad budem registrovao auto. Eto to je ukratko to.
imat ceš zvucni signal kad ti nestane plina a samo ce se prešaltat na benzin.
-kad se pojavi zvuk onda ceš na tom indikatoru pritisnut srednje dugmence da se ton ugasi i gorit ce ti samo jedna lampica, ona što pokazuje da voziš na benzin.
atest sam ja radio u Dž. Bjedica--prodješ remizu nekih 100-200 metara i tu imaš tehnicki i atestaciju za plin.
drndalo

#130 Re: Ugradnja plina

Post by drndalo »

Atesti za plin u Remis-u kod Zice, AC Quattro, Euroherc A.Polje. Poneses sve sto imas od papira koje si dobio, oni pogledaju i kazu ti sta mozda fali, pa to trazis od ugradjivaca....
preludezalude

#131 Re: Ugradnja plina

Post by preludezalude »

Provjeri ti to sto prije, dok je jos svjeze. Da mozes otici u servis i uzeti eventualno neki papir koji ti nedostaje.
Ako nemas atest za plin, po zakonu ne mozes registrovati auto. Sa stelom se sve moze, ali policajac te moze iskljuciti iz saobracaja ili poslati na vanredni tehnicki pregled ako nemas atest. Kod nas je divlja drzava pa je sve moguce, ali ono sto je sigurno je to da neces moci uraditi atest bez kompletne dokumentacije. Fazon je u tome da nase kuce koje "rade ateste" u stvari samo prikupe dokumentaciju i salju kucama koje izdaju ateste. Ja koliko znam postoje samo dvije kuce koje izdaju ateste: jedna u Sirokom brijegu i druga u Banjaluci. Da je do nasih tehnickih pregleda moglo bi se nastimati svasta. Ali ove dvije kuce izdaju atest i certifikat.
mothman

#132 Re: Ugradnja plina

Post by mothman »

druže kod mene motor 1,3 55 kw i imam ugrađen plin...sve me izašlo 1100 KM a to su samo gluposti ako neko kaže da se ne isplati ja raspolovio mjesečne troškove za gorivo ;) znači slobodno ugradi i samo gas :thumbup:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#133 Re: Ugradnja plina

Post by Romeo 80 »

BHfanatik wrote:
Romeo 80 wrote:Trebaš obavezno uraditi atest da te policija ne bi peglala i da ne plaćaš kazne. I nabavi protivpožarni aparat od 2kg jer ga zakonski moraš imati. ;-)

A taj atest se radi na tehnickom je li tako? Ili mi je atest trebao dati izvodac radova? Vidis protivpozarni cu odmah sutra kupiti. Meni su dali ovaj papir. Certificate Atiker autogas systems & Lpg tanks

Kao što su ti već neki odgovorili, atest možeš uraditi na tehničkim pregledima koji rade takve stvari (ja sam to uradio u Agramu na Alipašinom polju). Ponesi svu dokumentaciju koju si dobio, jer će ti biti potrebna za atest. Treba ti još i naljepnica LPG koju nalijepiš pozadi, jer zakon tako nalaže.

Sve dok ne uradiš atest, auto se smatra tehnički neispravnim. Ako ti registracija ističe uskoro ja bih sačekao pa sve odjednom uradio. I da, protupožarni aparat moraš baždariti svakih pola godine (10 do 15 KM je baždarenje).
mefistofilis

#134 Re: Ugradnja plina

Post by mefistofilis »

mothman wrote:druže kod mene motor 1,3 55 kw i imam ugrađen plin...sve me izašlo 1100 KM a to su samo gluposti ako neko kaže da se ne isplati ja raspolovio mjesečne troškove za gorivo ;) znači slobodno ugradi i samo gas :thumbup:
i ja vozim 1.3 benzinca i ne pada mi na pamet da ugradujem plin pa da mi ljudi psuju na cesti :lol:
citro

#135 Re: Ugradnja plina

Post by citro »

atorniji putnik wrote:
mothman wrote:druže kod mene motor 1,3 55 kw i imam ugrađen plin...sve me izašlo 1100 KM a to su samo gluposti ako neko kaže da se ne isplati ja raspolovio mjesečne troškove za gorivo ;) znači slobodno ugradi i samo gas :thumbup:
i ja vozim 1.3 benzinca i ne pada mi na pamet da ugradujem plin pa da mi ljudi psuju na cesti :lol:
Grijesis ! To su samo predrasude i iskustva sa starijim plinskim instalacijama.
Ako je kvalitetniji multisekvent plin i pravilno ustiman nema teorije da osjetis bilo kakav pad snage, a ustede su ogromne.
Uostalom, pola Italije, Turske, Poljske i mnogih drugih zemalja voze na plin.
Ja sam radio u PCS i prezadovoljan sam.
Qler

#136 Re: Ugradnja plina

Post by Qler »

A boga ti gdje si bocu stavio? I kolika je? Mislim, vjerovatno je manje auto, tako da sad predpostacljam, nemas gepeka nikako...
mefistofilis

#137 Re: Ugradnja plina

Post by mefistofilis »

Qler wrote:A boga ti gdje si bocu stavio? I kolika je? Mislim, vjerovatno je manje auto, tako da sad predpostacljam, nemas gepeka nikako...
imas gepek ali nemas rezervne gume
Qler

#138 Re: Ugradnja plina

Post by Qler »

Pa i rezervna je vjerovatno neka manja, rako da ni ta boca nije neka sreca, nemas autonomije, svako malo moras na pumpu, a plus po zakonu moras imati rezervnu gumu. I iskreno, dva put mi je bas trebala, i nema te sile da sad igdje idem bez ispravne rezervne gume.
citro

#139 Re: Ugradnja plina

Post by citro »

Qler wrote:Pa i rezervna je vjerovatno neka manja, rako da ni ta boca nije neka sreca, nemas autonomije, svako malo moras na pumpu, a plus po zakonu moras imati rezervnu gumu. I iskreno, dva put mi je bas trebala, i nema te sile da sad igdje idem bez ispravne rezervne gume.
Mislim da zakon ne nalaze striktno rezervnu gumu nego priznaje i set za krpanje guma (koji priznajem nije bog zna od kakve koristi)

Ja sam, na primjer, svjesno zrtvovao dobar dio gepeka na ustrb autonomije koja je sada povelika, moze na plin ici oko 600 km pa i 700 km ako je samo otvorena voznja, ekonomicnija.
To zrtvovanje gepeka mi se u svakodnevnoj upotrebi zaista nije pokazalo kao neka pretjerana mana, moze se dosta stvari i dalje posloziti unutra, pa i na bocu, nije problem. Mislim da je problem vise optickog tipa, ono kada vidis bocu mislis ne mozes vise nista staviti u gepek. Nije tacno, pokazuje praksa. Ok, ne mogu sporet i frizider vise prevuci :) ali nije me briga.
Qler

#140 Re: Ugradnja plina

Post by Qler »

Jebi ga, ja sa djetetom i zenom bez dobrog gepeka ne mogu nigdje, ko kad nosi kucu sa sobom :)
citro

#141 Re: Ugradnja plina

Post by citro »

Qler wrote:Jebi ga, ja sa djetetom i zenom bez dobrog gepeka ne mogu nigdje, ko kad nosi kucu sa sobom :)
A sta da se radi prijatelju.
Okolnosti uvijek upravljaju nasim potezima u zivotu. Ovo mi nije jedini auto u kuci a i djeca su mi velika. Dosta vozim auto, pa zasto onda na 1000 KM potrosenim na gorivo ne bih ustedio skoro 500 KM ?
BHfanatik

#142 Re: Ugradnja plina

Post by BHfanatik »

Kod jednog taksiste vidio sam ovo umjesto rezervne gume

Image
Qler

#143 Re: Ugradnja plina

Post by Qler »

Ja naletio na rupu, iskrivio felgu, taj sprej bi mogao jedino kao parfem da iskoristim... :)

A ako ti je drugo auto to je ok. I ja bi volio da imam nesto tako malo za po gradu, puno je lakse.
citro

#144 Re: Ugradnja plina

Post by citro »

Qler wrote:Ja naletio na rupu, iskrivio felgu, taj sprej bi mogao jedino kao parfem da iskoristim... :)

A ako ti je drugo auto to je ok. I ja bi volio da imam nesto tako malo za po gradu, puno je lakse.
Ma nije ni ovo bas malo, ali je najbolje za Sarajeva. SUV je u pitanju :)
preludezalude

#145 Re: Ugradnja plina

Post by preludezalude »

Qler wrote:Pa i rezervna je vjerovatno neka manja, rako da ni ta boca nije neka sreca, nemas autonomije, svako malo moras na pumpu, a plus po zakonu moras imati rezervnu gumu. I iskreno, dva put mi je bas trebala, i nema te sile da sad igdje idem bez ispravne rezervne gume.
Po zakonu ne moras imati rezervnu gumu. Ali moras imati neke druge stvari umjesto rezervne gume.
BHfanatik

#146 Re: Ugradnja plina

Post by BHfanatik »

Evo vec dva dana vozim na plinu. Danas prvi put nasuo bocu do vrha 40l plina, da bi mogao pratiti potrosnju. Auto ide odlicno i nisam primjetio neke vece promjene i gubljenje snage. Jedino sto sam primjetio da kad je auto u stojecem stanju, npr na semaforu auto kad se vaga na kvacilu pocne minimalno trzati, mjenjac isto tako. Kontam otici da mi dosteluju ovo i ima da bude ko zuca. Kupio protivpozarni aparat od 2kg danas + ovaj sprej za gume kao na slici iznad, zlu ne trebalo :D Ipak sam odlucio tehnicki uz registraciju raditi, registracija mi istice za dva mjeseca pa da ne bacam pare dvaput. :roll:
Bakir1

#147 Re: Ugradnja plina

Post by Bakir1 »

za atest samo se javi meni :D
BHfanatik

#148 Re: Ugradnja plina

Post by BHfanatik »

Bakir1 wrote:za atest samo se javi meni :D

Ok druze uzet cu tvoju ponudu u obzir :izet:
Bakir1

#149 Re: Ugradnja plina

Post by Bakir1 »

nema tu neke ponude cijena je 175 KM ista svugdje :D
BHfanatik

#150 Re: Ugradnja plina

Post by BHfanatik »

Sad ce mjesec kako vozim na plinu. Predem 330 kilometara sa punom bocom 40 litara. Ja zadovoljan sve radi da valja. Jedina mana je sto ponekad na semaforu kad auto vagam na kvacilu zna malo da trza, to se desava samo u stojecem polozaju vrlo rijetko. Auto nista nije izgubilo na snazi vuce isto. U dzepu je takode vidljiva razlika :izet: Vi iskusniji mozete li mi dati par savjeta za sto bolji optimalan rad auta. Koliko trebam voziti na benzin? Da li trebam sipati onaj fuel injector s vremena na vrijeme da se malo procisti sve? Znaci malo oko odrzavanja bacite koji savjet.
Post Reply