Ugradnja plina

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
punta

#1 Re: Ugradnja plina

Post by punta »

ako vec hoces kvarit tako fin auto
http://www.pik.ba/artikal/4916155/auto- ... ja-darkom/

imas pod detaljno detalje :igrac:

jesi li trkac

a to za cep ako su imalo kvalitetni i ne lijeni majstori treba da ti cep postave gdje ti hoces najbolje pored cepa za gorivo da je sve na istom poklopcu

dopuna evo vidim na slici br 15 u tom oglasu bas ima tako urađeno
mirzet87sa

#2 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

Sto ces ugradjivat plin na tu kubikazu i kw
mirzet87sa

#3 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

pa ako gledas tako, onda uzmi 1.2 i trosit ce ti 3l.. svasta, auto trosit mora i s tim se pomiri.. da bi nadoknadio cijenu ugradnju kvalitetnog plina trebat ce ti par godina voznje, a do tad moli boga da ti auto radi.. ne znam, radi kako hoces, ja ga licno na tolisno konja nikad ugradjivo ne bih, da je neki 10to cilindras sa 5000+ ccm..
i ako ti je 7l puno, sta bi reko za 20l gradske, 37+ gasanja
punta

#4 Re: Ugradnja plina

Post by punta »

ja sam cuo za radica a cuo sma i za darkom taj sto sam ti ponudio oglas
kad ugradis meni se javi da ti prodam pozarni aparat nov
mirzet87sa

#5 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

Pa kad si vec pokupio svu pamet svijeta, kad si auto bir`o gledo bi racijalno na njega. A ne roknut nesta sa vise ccm, pa onda plin metnut :-) U ostalom, imas desno u cosku trazilicu
http://www.klix.ba/forum/ugradnja-plina ... 38908.html
mirzet87sa

#6 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

vettel wrote:@mirzet sa

Ne bih da se prepirem pasa, rodak mi ugradio u Ml-a plin i kaze da je prezadovoljan nema gubitaka snage, potrosnja ista. helem, kontam sto i ja ne bih u volva kad bi mi na 300Km bila usteda 30KM, ne kontam tipicni BH mentalitet ''sta ce ti to,, nevalja, cuj volvo a plin..." . zasto se ne voziti jefino a luksuzno. Ne kontam sta imas protiv plina, uzeo sam olovku i papir i izracunao da bih za 1god. isplatilo se, a kontam jos ovo auto vozat 7-8 godina. nisam cicija, al jarane 13L pogradu, zasto ne bi bilo 13L plina zasto???? kaze svak da je znatna usteda ako mi na 100KM ostane 10KM u dzepu, znaci na 1000km 100KM, vidis da se uspara znacajno, svi kukaju nema se skupo, niko ne cini po pitanju da smanji troskove. Mirzet sto kukas na veliku potrosnju ugradi plin jebo ga ti, ako si vec kupovo znao si sta kupujes, a ja sam kupio volva novog 2001. godine. CIJENA BENZINA JE BILA 1KM DO CEPA 48KM, tako da mi je bilo svejedno, zasto i sad ne bih mogao tankat za 1KM?? stvarno te ne kontam
Pa to je i problem, rodjak ti vozi Ml-a koji je 2x jaci i po kubikazi, po konjima, a i tezi od tvog.. ne kontam ni ja nas mentalitet, ti vidio jednog dzipa da ima plin, pa bi i ti u auto neko od 100konja.. ml`u prosjecna potrosnja 20tak litara, ukoliko je benzinac..normalno da ce osjetit znatnu razliku..ja ne kukam na veliku potrosnju, plin u ovo auto ni u ludilu ugradio ne bih, iako mi trosi 20tak l gradske, a mjesecno 700tinjak km 98ce.. radi kako hoces i sta hoces, ja sam ti reko da ti se ne isplati ugradjivat plin u auto od 100 konja, jednostavno mu potrosnju neces smanjiti koliko ti mislis.. da je neki dzip, offroader, razumio bih te.
@edit
I dijelim iskustva s tobom, vozio sam gti-a 5cu sa plinom, auto je bila zesca karina :D a trosio mi 27-30l plina na jacem gasu ;-)
@editv2, gore rece trosi ti 7l, sad 13l, odluci se
Last edited by mirzet87sa on 28/07/2013 01:40, edited 1 time in total.
punta

#7 Re: Ugradnja plina

Post by punta »

http://www.darkom.net/index.php?option= ... t&Itemid=3

volvo
http://www.darkom.net/index.php?option= ... 9&catid=25

i sjeti se kad ugradis plin javi mi se da pazarimo pp aparat
obevezno ga je imat
IcedFlame

#8 Re: Ugradnja plina

Post by IcedFlame »

@vettel
Druze, vozio sam na plin sa 55 konja, i za moju voznju (99% gradska), jedina negativna stvar je trosenje para koje mi ostanu, na nepotrebne gluposti :D

A sad ozbiljno, obicna karburator verzija plina (doduse ubusen karburator), do 4000 obrtaja skoro da i nema razlike, nakon toga ne ide jebga :) Po gradu rijetko kad i predjem 3000 obrtaja, pa mi ovo ne igra nikakvu ulogu. Na otvorenom i na autoputu sam se znao patiti, ali ni na benzinu nije bilo puno bolje. Nakon toga je ubacen 1.6 motor (75 KS), i tako vozim skoro 5 godina, i sa mojom voznjom nikad mi nije zafalilo snage.
Ugradio sam plin u Radicu, ali on ne postoji odavno (onaj u IS), i meni bi prva opcija bila Darkom, jer kod njih sam nastavio "servisirati" auto (2 filtera u dvije godine), i zamijenio bocu nedavno pred atest.

@mirzet
120 konja na 1400 kg nije malo za normalnog vozaca. Ako covjek puno prelazi, i bitna mu je usteda a ne 'gasanje', sumnjam da ce mu par postotaka manje snage predstavljati problem. Ako i bude, zaboravice sve kad prvi put kaze - naspi do vrha, i plati 40 KM to zadovoljstvo :D Dakle, smanju je se potrosnja para za vise nego duplo. Niko nije pricao o smanjenju potrosnje goriva.
Imam i ja drugi autic koji mi je za cejf, i u koji nikad ne bih ugradio plin, koji trosi preko 16l, ali i kojeg ne vozam svaki dan. A tih 700 KM koje ti spominjes, nekome su mjesecna plata. :roll:

Plin 0,90 KM - Benzin 2,35 - racunica je vrlo prosta :D
testni_akaunt

#9 Re: Ugradnja plina

Post by testni_akaunt »

Plin sam ugradio kod Njegoša u RS. Malo prosurfaj. Hvale ga po forumima. Lik je profesionalav. Dobio sam od poznanika iz I. Sarajeva preporuku da je najjači tamo. U pitanju je Focus 1.6. morao sam ugraditi i kapaljke dodatne. Sve me izašlo oko 1300KM.

Sve teorije plin/neplin padaju u vodu kada za 30KM naspeš :). I mišljenja vrijede samo od onih koji su na plin vozali

po mojoj računici na već 13000km sam vratio uloženu lovu.

Mana? teže povuće uzbrdo kada pretičem te nemam prostora za rezervnu gumu.
mirzet87sa

#10 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

IcedFlame wrote:
@mirzet
120 konja na 1400 kg nije malo za normalnog vozaca. Ako covjek puno prelazi, i bitna mu je usteda a ne 'gasanje', sumnjam da ce mu par postotaka manje snage predstavljati problem. Ako i bude, zaboravice sve kad prvi put kaze - naspi do vrha, i plati 40 KM to zadovoljstvo :D Dakle, smanju je se potrosnja para za vise nego duplo. Niko nije pricao o smanjenju potrosnje goriva.
Imam i ja drugi autic koji mi je za cejf, i u koji nikad ne bih ugradio plin, koji trosi preko 16l, ali i kojeg ne vozam svaki dan. A tih 700 KM koje ti spominjes, nekome su mjesecna plata. :roll:

Plin 0,90 KM - Benzin 2,35 - racunica je vrlo prosta :D
Ma ne znam vala, da je neki teskas benzinac tipa ml-a offroadasa kakvog koji potegle 20-30l, razumio bih.. Kako god okrenes, 7l gradske nije puno za taj motor i tu snagu, da ga jebes ne moze manje.. ta dodatna preseravanja sa plinom, pa brate mili, kupi skuter i goni..
meni ovaj trosi oko 20l gradske, a vozim ga svaki dan da mu ugradim plin, nema sanse.. onaj osjecaj i filing koji dobijes sa 450tinjak konja i v8 6.2 motorom se ni jednim parama nadoknadit ne moze..
@edit, na kraju krajeva, mislim da cemo se oboje sloziti.. voznja na nizim obrtajima - ne preko 2, ne osjeti se razlika plin/benzin
I sto se tice snage, pa brate dragi, ne da gubi 15% nego umrtvi auto.. tfsi 2.0 na nekih 144 kw, ko mrtva krava se teglio sa plinom.. dam mu gas, auto stoji.. po 8-9 sec mu trebalo da nabije 100tku, bez plina nekih 5-6sec
Ne znam vala, opet govorim, nek radi ko kako hoce, za mene licno je plin za offroadase kojima nije bitna brzina, vec snaga.. pa gledas i da smanjis potrosnju
mirzet87sa

#11 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

jojjjjjjjjjj, nemoj vise ziv bio.. gori si od onih sto kupe s8 pa mu metnu plin, puno beli trosi.. i tebi, ako je solidno, da auto od 200tinjak konja "srednje klase" ubrzava do 100tke sa plinom za 10 sekundi, blage veze nemas onda :D
Ps. provjeri ti ipak tu svoju benzinjaru, seat leon cupra r 260tinjak konja trosi 8l gradske ;-)
mirzet87sa

#12 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

vettel wrote:de ba sta vam je,,, nema auta koje ce uzet gradske ispod 9 haj recimo 8,5,,, pod gradskom se podrazumijeva izlazak iz Sa u rajlovcu gdje bukvalno pola sata taljigas 10km poskijepodne u 5 po najvecoj guzvi gdje stojis bukvalbo 5 minuta da bi makeo metar,, pa da vidim tog kralja sto ce mu 8 skidat na 100km

pilotiranje po zelenom valu na potezu ilidza bascarsija NIJE GRADSKA VOZNJA, zaglavi negdje u guzvu gde ides metar po metar gdje je prosjek cca. 3kmh i da vidim te kingeve koji se fale "kumee trosi 7,5 po gradu" prosp sm ja te finte,,, to je gradska voznja

sve zavisi sta podrazumijevas pod "gradskom voznjom"
daj bolan sta ti je, pa eto ti me nauci koliko ce auto trosit koje sam vozio milion puta.. 6.5l otvorene, 8-9l gradske 7-7.5 kombinovane, benzinac 2.0 tfsi 265ps i pod gradskom podrazumijevam spicu oko 3-4, kad se vracaju svi sa posla, a kako je krenulo moze vala i komotno petak/subota obzirom da je guzvetina..
Ja ti opet kazem, prije nego krenes ugradjivat plin, provjeri ti svoje auto malo bolje.. 13l gradske, sa 120konja je abnormalno.
@edit, ustvari ugradi plin, i jesi za njeg
mirzet87sa

#13 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

U pravu si lafe, znas bolje koliko trosi moje auto.. bas te vidim neki dan, sipas mi 98cu, nisi trebo.. Vidim mases mi, bezveze se zagleda kad na ruci ti pise halalosum
i to sto ti vozis, to nije VOZNJA, ugasi auto i guraj ga i onako se ne kreces brze od 3km/h :)
Last edited by mirzet87sa on 28/07/2013 05:34, edited 1 time in total.
mirzet87sa

#14 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

vettel wrote:vozio sam i oktaviu 2.0 tdi ,, u ovakvim uvjetima 9l je trosila
daj bolan, pa ne mozes se raspravljat jer sam promjenio auta i auta, vecina su bili benzinci sa + 170ps, najvise mi je trosio reno clio rs 2001 model, 13l gradske guto sa 197 konja
A to sto ti hoces, da guzeljas po metra svako 20minuta, da ti klima puse na max i opet se zalis sto ti toliko trosi, pa ti nisi normalan :lol:
Last edited by mirzet87sa on 28/07/2013 05:37, edited 1 time in total.
mirzet87sa

#15 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

A kakav si ti pacenik, jebo te :D
I sta kazes, da predjes 100km/h treba ti 6-7h ( ako racunamo da si 3-4h u leru ) :D ahahaha
Last edited by mirzet87sa on 28/07/2013 05:41, edited 1 time in total.
mirzet87sa

#16 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

vettel wrote:ne zalim se da mi puno trosi,,, nego me nerviraju krelci koji se kunu da ima auto abnormalno malo trosi,,, niko da kaze realno stanje,,, glumite neke lafove sa 5l po spici u po sarajeva sa ac na max. - kompleksi
kakvi bolan kompleksi, o cemu pricas? pa imam sad trenutno jednu v8cu 6.2 sa preko 6000 kubika, trosi mi gradske, 20l.. vozio gtia 5cu na plinu, bukvalno auto ko qrac islo, brze dizelas ubrzavo a o voznji uz brdo da i ne pricam, strah me bilo krenut preticat.. vozio i malog clia rs, 13l gradske guto, vozio i cupru r 8-9 trosio..
Sta ti je bolan, sto si kompleksas, ispusi nekad auto, benzinac je - gradska voznja im je smrt
Od sarajeva do vogosce i nazad ima nekih 30tak km, za 20tak min odem i vratim se :lol:
mirzet87sa

#17 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

vettel wrote:pa i ispuhujem ga svki vikend putujem cca. 200km otvorene trosi 6,4,,, a na 160 trenutna 10l,, na 200kmh do daske 23l
provjeri ti maf senzor, ozbiljno ti kazem ne zajebajem te.. meni je otiso, potrosnja mi skocila i za 3l, obrtaji mi se dizali sami u leru.. doduse ovo je bilo na dizelasu
Last edited by mirzet87sa on 28/07/2013 05:51, edited 1 time in total.
mirzet87sa

#18 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

ma ne znam, mozda i trosi stariji je to model auta.. ovo kod mene je sve 2008+, onaj klio je bio 2001 i trosio je 13l ali je imo skoro 200konja.. ozbiljno ti kazem, prije nego krenes plin radit, pregledaj auto, sekunda mu fali da se zacepi a odma se i potrosnja digne.. vidjet ces kad ugradis plin na slabije auto, o preticanju mozes samo sanjat :D
mirzet87sa

#19 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

pa dobro, nisi bio naveo da ti je klima upaljena..9l za benzinca, to je ta potrosnja za grada.. ma nista, ako si bas primoran prelazit dnevno puno km, a uz sve to jos kroz guzvu, uradi mu plin i et.. ev ti broj, nazovi kasnije 655-780
Malo sam prelisto forume, ovaj volvo izgleda bas previse trosi, i fabricki je takav.. koji ti je motor 1.6/1.8? Sve u svemu, puno brate za ovo auto
muha_sa

#20 Re: Ugradnja plina

Post by muha_sa »

vi od ugradnje plina odoste ko je brži i ko više predje :lol: :lol:

vettel@
odeš u Darkom i ugradiš plin i vozdra :) nek ti bocu stave umjesto rezervnog tocka pošto je ona skalamerija glomazna i oduzima gepek :-) kod mene je volvo-V-40, kupio s ugradjenim plinom i više sam neg zadovoljan :thumbup: servisiram u Darkomu--momci znaju svoj poso radit.
mrkalj

#21 Re: Ugradnja plina

Post by mrkalj »

Moje iskustvo.Otprilike prije 7-8 godina
Imao sam benzinca 1.4 lancer.Odlučio da ugradim plin i otišao u IS dole poslije gavrića sa lijeve strane imaju tri garaže zajedno .Pitao koliko košta i rekli su mi 620 KM.Ugradio sam i bio veoma zadovoljan.Ako nisi trkać,nego vozač koji ide od tačke A do tačke B,i nije ti bitno hoćeš li stići za 15 ili 18 min,onda ugradi.
Potrošnja je bila 1,5 litara plina veča nego benzina na 100 KM. Znači trošio sam 9 lit plina a benzina 7,5 lit na 100 KM.
Meni se isplatila za 5,5 mjeseci ugradnja plina.Nikada nisam imao problema na motoru, I zaboravih kazati da je lancer bio inection.
Jedina mana je boca u gepeku jer smeta.i još da znaš da ugradnja nije zakonski regulisana i ne možeš je upisati u saobraćajnu.I još da znaš da mi je lampica od lambda sonde stalno svjetlila,a to su mi dole i rekli a vidio i po forumima da je to normalno jer nije predviđena za plin.I na kraju poslije 4 godine vozanja prodao sam lancera jer mi je trebao veći auto.Vjeruj da mi je i danag žao auta
Ako te još šta zanima slobodno pitaj
mirzet87sa

#22 Re: Ugradnja plina

Post by mirzet87sa »

trosi ti jaro vise nego x5 3.0 :D
muha_sa

#23 Re: Ugradnja plina

Post by muha_sa »

mrkalj wrote:Moje iskustvo.Otprilike prije 7-8 godina
Imao sam benzinca 1.4 lancer.Odlučio da ugradim plin i otišao u IS dole poslije gavrića sa lijeve strane imaju tri garaže zajedno .Pitao koliko košta i rekli su mi 620 KM.Ugradio sam i bio veoma zadovoljan.Ako nisi trkać,nego vozač koji ide od tačke A do tačke B,i nije ti bitno hoćeš li stići za 15 ili 18 min,onda ugradi.
Potrošnja je bila 1,5 litara plina veča nego benzina na 100 KM. Znači trošio sam 9 lit plina a benzina 7,5 lit na 100 KM.
Meni se isplatila za 5,5 mjeseci ugradnja plina.Nikada nisam imao problema na motoru, I zaboravih kazati da je lancer bio inection.
Jedina mana je boca u gepeku jer smeta.i još da znaš da ugradnja nije zakonski regulisana i ne možeš je upisati u saobraćajnu.I još da znaš da mi je lampica od lambda sonde stalno svjetlila,a to su mi dole i rekli a vidio i po forumima da je to normalno jer nije predviđena za plin.I na kraju poslije 4 godine vozanja prodao sam lancera jer mi je trebao veći auto.Vjeruj da mi je i danag žao auta
otkud ti ovo :?
mrkalj

#24 Re: Ugradnja plina

Post by mrkalj »

muha_sa wrote:
mrkalj wrote:Moje iskustvo.Otprilike prije 7-8 godina
otkud ti ovo :?
Ja kad sam vozio nije se moglo upisati jer sva ova ugradnja je na divljaka i na tehničkom sam uvijek bio sa radom na benzin,jer su parametri sagorijevanja drugačiji. Ova moja ugradnja je koštala 620 KM u IS a na vracama u federaciji je koštalo 1700 KM
muha_sa

#25 Re: Ugradnja plina

Post by muha_sa »

davno si vozio :D

izvršio atest pri cemu sam moro priložit racune--platio oko 200 km-ova i sve upisano u saobracajnu. kako ja tako i svi koji voze na plin jer je to zakonska obaveza.
Post Reply