Ugradnja izduvnih filtera ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Fudo Bosna
#1 Ugradnja izduvnih filtera ?
Čuo sam nedavno informaciju, da se traži ugradnja filtera , valjda izduvni na auspuhu, za putnička vozila, šta li? Kažu da policija u K.Sarajevo ali i drugim dijelovima BiH traži te neke izduvne filtere, je li to neko, "provalio šuplju" ili ima ta zakonska odredba? Je li za sva putnička vozila ili samo dizeli? Ima li neko info? Hvala!
- Bakir1
- mayab
-
Brus Lee
#4 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Na radiju je bilo da je zabranjeno u Zenici voziti aute koji nemaju katalizator. Zbog aerozagadjenja.Fudo Bosna wrote:Čuo sam nedavno informaciju, da se traži ugradnja filtera , valjda izduvni na auspuhu, za putnička vozila, šta li? Kažu da policija u K.Sarajevo ali i drugim dijelovima BiH traži te neke izduvne filtere, je li to neko, "provalio šuplju" ili ima ta zakonska odredba? Je li za sva putnička vozila ili samo dizeli? Ima li neko info? Hvala!
- Qler
#5 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Samo moras imati katalizator, a to ima ja mislim svako auto mladje od 15 godina, jedino ako papak nije izvadio isti da mu auto bolje vuce...
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
-
preludezalude
#6 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Ako je auto registrovano, znaci da je tehnicki ispravno i niko ti ne moze zabraniti da vozis auto bez katalizatora.Brus Lee wrote:Na radiju je bilo da je zabranjeno u Zenici voziti aute koji nemaju katalizator. Zbog aerozagadjenja.Fudo Bosna wrote:Čuo sam nedavno informaciju, da se traži ugradnja filtera , valjda izduvni na auspuhu, za putnička vozila, šta li? Kažu da policija u K.Sarajevo ali i drugim dijelovima BiH traži te neke izduvne filtere, je li to neko, "provalio šuplju" ili ima ta zakonska odredba? Je li za sva putnička vozila ili samo dizeli? Ima li neko info? Hvala!
Dobro nisu rekli da je zabranjeno grijati se na cvrsta goriva. Kakvo licemjerstvo!! A glavni zagadjivac?????
-
mirzet87sa
#7 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
I ja sam negdje cuo da ce biti zabranjena voznja automobilima bez katalizatora
-
Brus Lee
#8 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Koliko sam ja shvatio, to je samo privremena mjera dok su ove magle i ne znam da li se zabrana odnosi i na kamione i autobuse.Qler wrote:Samo moras imati katalizator, a to ima ja mislim svako auto mladje od 15 godina, jedino ako papak nije izvadio isti da mu auto bolje vuce...
-
Emir92
#9 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Onda Grasovi autobusi neće raditBrus Lee wrote:Koliko sam ja shvatio, to je samo privremena mjera dok su ove magle i ne znam da li se zabrana odnosi i na kamione i autobuse.Qler wrote:Samo moras imati katalizator, a to ima ja mislim svako auto mladje od 15 godina, jedino ako papak nije izvadio isti da mu auto bolje vuce...
- Fudo Bosna
#10 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Hvala na odgovorima. Vjerovatno je pogrešna informacija, lik mi je pričao da je čuo komentare taksiste , da se , kontrolišu , ti izduvni gasovi, e sad , je li pogrešno razumio i da li se odnosi samo na starije automobile ili dizele, zaista , ne znam?
Hvala, u svakom slučaju!
Hvala, u svakom slučaju!
- semirsar
#11 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
U saobracanoj ima stavka u kojoj se upisuje da li vozilo ima katalizator. Po najavi sa http://www.klix.ba/vijesti/bih/radikaln ... /131220074 bi se iz saobracaja iskljucivala vozila koja nemaju katalizatore, e sad, dje bi, kud i sta sa iskljucenim vozilima neJmaju ni oni pojma.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/pecanac- ... /131220077
http://www.klix.ba/vijesti/bih/pecanac- ... /131220077
- Bakir1
#12 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
u skladu sa imanjem ili nemanjem istog placas putarinu.
ne poznaju nam ministri propise pa lete pred rudu sa izjavama
ne poznaju nam ministri propise pa lete pred rudu sa izjavama
- Bakir1
#13 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
izduvni gasovi nisu eliminatorni za tehnicku ispravnost vozila
-
530i
#14 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
A trebali bi da budu 
- Bakir1
#15 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
normalno i biti ce uskoro ali o tom potom
-
preludezalude
#16 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Kakva glupost ovo za iskljucivanje iz saobracaja vozila bez katalizatora. Prava notorna glupost i krsenje elementarnih ljudskih prava i sloboda. A sta je sa onim silnim autima koji imaju katalizatore ali opet zagadjuju zrak vise od nekog auta koje nema katalizator. Pa kod nas je opste poznato da 99% ljudi ne mijenja katalizator ili ima probusen katalizator jer se nekad zacepio ili cak nema katalizator ali im je upisan u saobracajnu. Ovakva selekcija koja se vrsi samo uvidom u saobracajnu i ako nema upisan katalizator, iskljucen si... Nije nikako u redu i nije po zakonu jer je auto proslo sve tehnicke preglede i cim je registrovano, znaci da je tehnicki ispravno. Kakva bezveze selekcija. A imamo tehnicke preglede koji mogu da identifikuju vozila koja ne zadovoljavaju eko norme.
Ali eto takvi su nam ministri, zakoni i neuki ljudi koji odlucuju o necemu.
I sad recimo auto koje nema katalizator, a ima ugradjen plin ce biti iskljuceno iz saobracaja. A to vozilo gotovo nikako ne zagadjuje zrak.
Mislim da od toga nema nista jer nema nekog zakonskog uporista. Prije ce biti donesena odluka da se vozila koriste po sistemu par-nepar. To je bolja opcija i sigurno bi bilo bolje kad se prepolovi broj vozila na cesti.
I sad recimo auto koje nema katalizator, a ima ugradjen plin ce biti iskljuceno iz saobracaja. A to vozilo gotovo nikako ne zagadjuje zrak.
Mislim da od toga nema nista jer nema nekog zakonskog uporista. Prije ce biti donesena odluka da se vozila koriste po sistemu par-nepar. To je bolja opcija i sigurno bi bilo bolje kad se prepolovi broj vozila na cesti.
-
citroen xm
#17 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Ja bih tu postavio drugo pitanje njima. Hoće li ova nesretna država mene nagraditi ako vozim na plin čiji su gasovi mnogo čistiji od benzina i nafte? Ili ako vozim elektro auto sa nultom emisijom? Dokle više ta bahatost da uzmu građanima sve, a ne daju ništa? Naravno od te katalizatorske priče nema ništa, ali ova pitanja bi se trebala nekada riješiti.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#18 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
svi noviji dizeli mogu da prođu tehnički bez DPF.a, ako bi se samo gasovi gledali ... drugo je što većina država zahtjeva da imaš DPF...preludezalude wrote:Kakva glupost ovo za iskljucivanje iz saobracaja vozila bez katalizatora. Prava notorna glupost i krsenje elementarnih ljudskih prava i sloboda. A sta je sa onim silnim autima koji imaju katalizatore ali opet zagadjuju zrak vise od nekog auta koje nema katalizator. Pa kod nas je opste poznato da 99% ljudi ne mijenja katalizator ili ima probusen katalizator jer se nekad zacepio ili cak nema katalizator ali im je upisan u saobracajnu. Ovakva selekcija koja se vrsi samo uvidom u saobracajnu i ako nema upisan katalizator, iskljucen si... Nije nikako u redu i nije po zakonu jer je auto proslo sve tehnicke preglede i cim je registrovano, znaci da je tehnicki ispravno. Kakva bezveze selekcija. A imamo tehnicke preglede koji mogu da identifikuju vozila koja ne zadovoljavaju eko norme.
problem su auta koja su u raspadu, a takvih je previse
- p206
#19 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
vi još poveli ozbiljnu raspravu o ovome... kod nas ne mogu da provedu ni jednostavnije odluke jer su nesposobni (a kako bi bili kad ih je 80% došlo preko famAlije), a ne ovu odluku koju još nisu ni donijeli nego su je pomenuli ono više da bi bili "fensi"
-
preludezalude
#20 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Ma
Jesi li lud!!
(NHF) Cuj da te nagradi.Prije ce uvesti neke dodatne poreze i namete za vozila na plin i elektro vozila nego sto ce te osloboditi nekih nameta.
Vidis da se i ovako razmislja o iskljucenju vozila iz saobracaja, a uzeli su najnormalnije novac prilikom registracije i tehnickog pregleda.
To ti je nasa domaca realnost. Sve se vrti o para, sve ostalo je manje vazno ili totalno nevazno.
Jednostavan je odgovor. NECE.citroen xm wrote:Ja bih tu postavio drugo pitanje njima. Hoće li ova nesretna država mene nagraditi ako vozim na plin čiji su gasovi mnogo čistiji od benzina i nafte? Ili ako vozim elektro auto sa nultom emisijom? Dokle više ta bahatost da uzmu građanima sve, a ne daju ništa? Naravno od te katalizatorske priče nema ništa, ali ova pitanja bi se trebala nekada riješiti.
Jesi li lud!!
Vidis da se i ovako razmislja o iskljucenju vozila iz saobracaja, a uzeli su najnormalnije novac prilikom registracije i tehnickog pregleda.
To ti je nasa domaca realnost. Sve se vrti o para, sve ostalo je manje vazno ili totalno nevazno.
-
preludezalude
#21 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Ogroman je broj vozila koji imaju neispravan ili van funkcije katalizator. Mi nemamo takvu vozacku kulturu i ne shvatamo da je i taj katalizator dio koji ima neki rok trajanja i nakon toga ga treba zamijeniti. Rijetki su oni koji to urade.mk ultra wrote:svi noviji dizeli mogu da prođu tehnički bez DPF.a, ako bi se samo gasovi gledali ... drugo je što većina država zahtjeva da imaš DPF...preludezalude wrote:Kakva glupost ovo za iskljucivanje iz saobracaja vozila bez katalizatora. Prava notorna glupost i krsenje elementarnih ljudskih prava i sloboda. A sta je sa onim silnim autima koji imaju katalizatore ali opet zagadjuju zrak vise od nekog auta koje nema katalizator. Pa kod nas je opste poznato da 99% ljudi ne mijenja katalizator ili ima probusen katalizator jer se nekad zacepio ili cak nema katalizator ali im je upisan u saobracajnu. Ovakva selekcija koja se vrsi samo uvidom u saobracajnu i ako nema upisan katalizator, iskljucen si... Nije nikako u redu i nije po zakonu jer je auto proslo sve tehnicke preglede i cim je registrovano, znaci da je tehnicki ispravno. Kakva bezveze selekcija. A imamo tehnicke preglede koji mogu da identifikuju vozila koja ne zadovoljavaju eko norme.
problem su auta koja su u raspadu, a takvih je previse
-
citroen xm
#22 Re: Odg: Ugradnja izduvnih filtera ?
Ma znam da neće, ali bi ih pitao kada bi došao u situaciju. Majku im lopovsku zatucanu. Treba ih prcat, šprdat se sa njima kad se god ukaže prilika i na kraju dići revoluciju jer bez nje neće moći.preludezalude wrote: Jednostavan je odgovor. NECE.
Jesi li lud!!(NHF) Cuj da te nagradi.Prije ce uvesti neke dodatne poreze i namete za vozila na plin i elektro vozila nego sto ce te osloboditi nekih nameta.
-
preludezalude
#23 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Kad bi sad poceli na tehnickim pregledima da rade eko test kao uslov za tehnicki ispravno auto, to bi bio haos. Izbila bi revolucija.
A morat ce poceti s tim eko testom prije ili kasnije. Ali opet ce biti: za cvaju imas tehnicki ispravnu kantu. Oni sto rade na tehnickim pregledima jedva cekaju taj trenutak, da se malo ponove.

A morat ce poceti s tim eko testom prije ili kasnije. Ali opet ce biti: za cvaju imas tehnicki ispravnu kantu. Oni sto rade na tehnickim pregledima jedva cekaju taj trenutak, da se malo ponove.
-
530i
#24 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
A testiraju nešto na t. pregledima, meni su na tri nova auta (došla na t.p. pred prvu reg uopće) gurali sonde u auspuh, u motor (umjesto šipke za ulje), tražili da auta baš budu zagrijana na radnu temperaturu.....
...dok grobovima malo zakoči koji put, cimne volanom lijevo-desno i eto ga prošao tehnički....
...dok grobovima malo zakoči koji put, cimne volanom lijevo-desno i eto ga prošao tehnički....
-
preludezalude
#25 Re: Ugradnja izduvnih filtera ?
Kod nas je taj tehnicki pregled cista formalnost, samo da se uzmu pare.
U svakom slucaju trenutno postoji veeeeliki problem sto se tice zagadjenja u pojedinim gradovima. Prosao sam u zadnjih 7 dana par puta kroz Sarajevo i ono je katastrofa. Nebo je palo na tlo. Gledam na tv, Sarajevo je najzagadjeniji grad Evrope u zadnjih dvije godine. Nisam ni znao da je tako losa situacija. A nasi ministri i odgovorni palamudani samo "razmisljaju", i valjaju gluposti, palamudaju i prave se pametni dok gradjani se guse, dave i bukvalno umiru. Umjesto da donesu konkretne mjere i ucine nesto.
U svakom slucaju trenutno postoji veeeeliki problem sto se tice zagadjenja u pojedinim gradovima. Prosao sam u zadnjih 7 dana par puta kroz Sarajevo i ono je katastrofa. Nebo je palo na tlo. Gledam na tv, Sarajevo je najzagadjeniji grad Evrope u zadnjih dvije godine. Nisam ni znao da je tako losa situacija. A nasi ministri i odgovorni palamudani samo "razmisljaju", i valjaju gluposti, palamudaju i prave se pametni dok gradjani se guse, dave i bukvalno umiru. Umjesto da donesu konkretne mjere i ucine nesto.