Ugradnja FULL LED farova-cijena

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Mesaya

#1 Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by Mesaya »

Pozz, zna li neko ima li neka radnja u Sarajevu da rade ugradnju FULL LED farova (dakle ne samo dnevnih vec full) i koliko to kosta?

LP
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by konektovan »

Mesaya wrote:Pozz, zna li neko ima li neka radnja u Sarajevu da rade ugradnju FULL LED farova (dakle ne samo dnevnih vec full) i koliko to kosta?

LP
Znam da se ima u AD elektrika kupiti led set H7, H4, H1 koji ide bez posebnih prepravki, na postojecu instalaciju, a koliko sam upratio olx je pun takvih oglasa, od jeftinijih do skupljih.
Throttle

#3 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by Throttle »

Sta ima NEKO ugradjivat, stavis sijalicu kao i obicnu, spojis dva kabla u konektor i eto ga
saabsa

#4 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by saabsa »

Liga, momak koji je za te stvari vjeriovatno i u državi najbolji bi ti trebao moći uraditi šta god hoćeš po tom pitanju.
061366250
Mesaya

#5 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by Mesaya »

Hvala na odgovorima.

Ja imam fabricka dnevna LED svjetla u kombinaciji sa glavnim xenonima,e sad ne znam mogu li se u xenon sistem samo staviti LED sijalice ili treba staviti potpuno nov sistem? :-)
Throttle

#6 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by Throttle »

Ako su tvornicki xenoni ne diraj nista
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by mk ultra »

Ako ti je BIG xenon stavi LED, bolje je :bih:
Mesaya

#8 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by Mesaya »

Vozio sam se u autu sa FULL LED svjetlima i razlika u odnosu na xenon je brutalna!!! :-) Zato bih htio to ugraditi, ako nije preskupo i ako ima neko da radi kvalitetno :D
bit101

#9 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by bit101 »

Ne smiju se, tj. nije legalno, stavljati ikakvu drugu sijalicu u far osim one koja je predvidjena za to. Znaci ako je u faru reflektor, smije ici samo halogena sijalica. Ako je projektor, onda xenon. LED sijalica nije predvidjena da ide u reflektor jer je mnogo jaca od halogene i izvori svjetlosti se nalaze na drugacijim mjestima, sto dovodi do drugacijeg rasprsivanja svjetlosti tj. zaslijepljivanja drugih ucesnika u saobracaju.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#10 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by liaar »

bit101 wrote:Ne smiju se, tj. nije legalno, stavljati ikakvu drugu sijalicu u far osim one koja je predvidjena za to. Znaci ako je u faru reflektor, smije ici samo halogena sijalica. Ako je projektor, onda xenon. LED sijalica nije predvidjena da ide u reflektor jer je mnogo jaca od halogene i izvori svjetlosti se nalaze na drugacijim mjestima, sto dovodi do drugacijeg rasprsivanja svjetlosti tj. zaslijepljivanja drugih ucesnika u saobracaju.
Varaš se dobro, u BIH zakonski nema ništa regulisano konkretno oko kakve ko sijalice ima u autu, zato i ima na cesti auta ko sa reflektorima da voze.
Dope_Man

#11 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by Dope_Man »

Prije par dana u naselju neki Audi skrece, odjednom upali neke LED reflektore, otprilike velicine registarske tablice, i na tom mjestu. Zaslijepi me covjek momentalno :izet: mu one auto i njega.
ado_sar

#12 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by ado_sar »

bit101 wrote:Ne smiju se, tj. nije legalno, stavljati ikakvu drugu sijalicu u far osim one koja je predvidjena za to. Znaci ako je u faru reflektor, smije ici samo halogena sijalica. Ako je projektor, onda xenon. LED sijalica nije predvidjena da ide u reflektor jer je mnogo jaca od halogene i izvori svjetlosti se nalaze na drugacijim mjestima, sto dovodi do drugacijeg rasprsivanja svjetlosti tj. zaslijepljivanja drugih ucesnika u saobracaju.
Mislis da se iko kod nas sekira za to? Sve invalidi u mozak
vnm

#13 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by vnm »

liaar wrote:Varaš se dobro, u BIH zakonski nema ništa regulisano konkretno oko kakve ko sijalice ima u autu, zato i ima na cesti auta ko sa reflektorima da voze.
Molim te nemoj siriti dezinformacije, to što niko ne vodi racuna o tome ne znaci da nije zekonski regulisano.

PRAVILNIK O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI itd. kaže:

Član 23.

(1) Pod uređajima za osvjetljavanje ceste, označavanje vozila i za davanje svjetlosnih znakova na motornim i priključnim vozilima, u smislu ovog Pravilnika, podrazumijevaju se:
a) uređaji za osvjetljavanje ceste;
b) uređaji za označavanje vozila;
c) uređaji za davanje svjetlosnih znakova.
...
(4) U uređajima za osvjetljavanje ceste, označavanje vozila i davanje svjetlosnih znakova smiju se upotrebljavati samo oni izvori svjetlosti koji su samom konstrukcijom ovih uređaja i predviđeni.
bit101

#14 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by bit101 »

Ono sto mene samo zanima u cijeloj ovoj prici je, smiju li se ugradjivati projektori - sociva u same reflektorske farove, i u to da se stavi xenon sijalica. Pa da se onda podesi snop svjetlost, uradi atest i dobije neko odobrenje da se sa tim moze voziti. Jer originalni farovi sa projektorima su bezobrazno skupi, a u vecinu novijih auta se i ne mogu ugraditi umjesto obicnih reflektorskih, jer zavise i od mnostva drugih dijelova, i samog softvera. Mislim da projektorski farovi propisuju i postojanje automatske nivelacije i pranje farova, ali ne mislim da bi to trebao biti problem ukoliko je snop dobro podesen.
LED sijalica cak nije predvidjena ni u projektor, mada sam vidio da npr. Morimoto ima Bi-LED projektore, ali navodno da nisu nista bolji od standardnih projektora sa xenonima. Jedina prednost im je brzo vrijeme paljenja i dosta duzi vijek trajanja.
konektovan

#15 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by konektovan »

Ja picim aftermarket xenon, vec sestu godinu. Do sad zamjenjene 4 sijalice, po cijeni od 30 KM za dva komada. Da sam mjenjao halogene, 100 sijalica bi zamijenio. Ovako sam rahat, a znam da to neki smatraju dundjerlukom, cuningom, ali meni su dosta pouzdanije i bolje osvjetljavaju. Ako kome smetaju, nek halale. :mrgreen:
NediM17

#16 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by NediM17 »

konektovan wrote:Ja picim aftermarket xenon, vec sestu godinu. Do sad zamjenjene 4 sijalice, po cijeni od 30 KM za dva komada. Da sam mjenjao halogene, 100 sijalica bi zamijenio. Ovako sam rahat, a znam da to neki smatraju dundjerlukom, cuningom, ali meni su dosta pouzdanije i bolje osvjetljavaju. Ako kome smetaju, nek halale. :mrgreen:
znaci cuneru ti si jedan od onih sto ubijaju u oci...
Naslovnica

#17 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by Naslovnica »

konektovan wrote:Ja picim aftermarket xenon, vec sestu godinu. Do sad zamjenjene 4 sijalice, po cijeni od 30 KM za dva komada. Da sam mjenjao halogene, 100 sijalica bi zamijenio. Ovako sam rahat, a znam da to neki smatraju dundjerlukom, cuningom, ali meni su dosta pouzdanije i bolje osvjetljavaju. Ako kome smetaju, nek halale. :mrgreen:
Ja ti ne halalim.
Za mene ste vi što imate čungalunga kineske ksenone kojima ubijaju druge učesnike u saobraćaju papci^2.

Image
Image
bit101

#18 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by bit101 »

Ma briga tebe, tebi dobro, bitno je da ti vidiš a ostale ko j.... Jel tako? Svaka čast :thumbup: /s
Naslovnica

#19 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by Naslovnica »

Da nam je država kako nije, to bi rijamu isključivala iz saobraćaja i slala na vanredni tehnički.
Ali, pošto nam je država k'o i ksenoni - čungalunga, od toga nema ništa.
konektovan

#20 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by konektovan »

Naslovnica wrote:
Ja ti ne halalim.
Za mene ste vi što imate čungalunga kineske ksenone kojima ubijaju druge učesnike u saobraćaju papci^2.

Image
Image
Ove slike znaju zavarati, :mrgreen: nemojte nasjedati, ovo je propaganda. :skoljka:

Uslikaj auto sa halogenim u mraku, i slikaj sa 5 m udaljenosti, skoro isti rezultat. :mrgreen: :run:
Naslovnica

#21 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by Naslovnica »

Jeste sa 5m, ali ovi kineski ubiše i sa 200m
konektovan

#22 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by konektovan »

Naslovnica wrote:Jeste sa 5m, ali ovi kineski ubiše i sa 200m
Laz, ne moze kineski cunga lunga dobaciti toliko. :mrgreen:
basicm

#23 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by basicm »

A sta je to full led?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#24 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by bitanga_sa_otesa »

mene vise zanima sta je polu led,a mozda ima i 3/4 led
basicm

#25 Re: Ugradnja FULL LED farova-cijena

Post by basicm »

bitanga_sa_otesa wrote:mene vise zanima sta je polu led,a mozda ima i 3/4 led
Ja znam sta je poluklima. Objasnice nam neko, meni facasto zvuci, ne znam sta je ali hocu i ja, i jogurt.
Post Reply