Ugradnja Euro-kuke
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- studiorum_tuzlaensis
#1 Ugradnja Euro-kuke
Pozdrav,
hoću da ugradim euro kuku sa izvedenim instalacijama za signalizaciju sa vučnim vozilom. Ističe mi registracija i bliži se tehnički, pa mislim da je pravo vrijeme.
Šta mi je sve potrebno da bi upisao kuku u saobraćajnu nakon novog tehničkog? Atest i potvrda od firme koja je ugradila su obavezni pretpostavljam.
U Hr se spominje neka EU homologacija i pločica na kuki?
Ima li neko iskustva sa ovim da podijeli?
hoću da ugradim euro kuku sa izvedenim instalacijama za signalizaciju sa vučnim vozilom. Ističe mi registracija i bliži se tehnički, pa mislim da je pravo vrijeme.
Šta mi je sve potrebno da bi upisao kuku u saobraćajnu nakon novog tehničkog? Atest i potvrda od firme koja je ugradila su obavezni pretpostavljam.
U Hr se spominje neka EU homologacija i pločica na kuki?
Ima li neko iskustva sa ovim da podijeli?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2 Re: Ugradnja Euro-kuke
Dodeks Kiseljak, koliko se sjecam sve to zavrse
-
tempuser
#3 Re: Ugradnja Euro-kuke
Ploćica na kuki i atest je uvijek bio obaezan.
U HR su uveli i homologaciju za sve, da oprema koja se ugrađuje na auto neka kućna radinost, mrtva Kina i sl nego da proizvedena po svim zahtjevima i propisima i odobrena za prodaju i ugradnju.
U HR su uveli i homologaciju za sve, da oprema koja se ugrađuje na auto neka kućna radinost, mrtva Kina i sl nego da proizvedena po svim zahtjevima i propisima i odobrena za prodaju i ugradnju.
-
530i
#4 Re: Ugradnja Euro-kuke
Je'l pitaš za Hrvatsku ili BiH?
- studiorum_tuzlaensis
-
530i
#6 Re: Ugradnja Euro-kuke
Moraš imati kuku koja se demontira sa vozila (ručno ili automatski). Kada ne vučeš prikolicu da ne izlazi iz gabarita vozila (da nije duže vozilo). Uglavnom su takve sve pismene kuke, raspitaj se malo gdje i ko ima i po kojim cijenama. Dodex nije naročito jeftin. Registruješ auto kao i svaki put do sada, samo gledaj da ti je kuka skinuta...
-
Throttle
#7 Re: Ugradnja Euro-kuke
Neki dan drug stigao neku Opelcinu s kukom, onom starom zavarenom-fiksnom. Rasuo pola auta, ovom ispred nista. A policajci ubjedjuju da smije imat kuku montiranu 
-
530i
#8 Re: Ugradnja Euro-kuke
Ima određena granica do koje auta smiju imati fiksnu kuku, noviji od toga moraju imati na skidanje.
- studiorum_tuzlaensis
#9 Re: Ugradnja Euro-kuke
@530i hvala brate, ali izgleda da me nisi skonto... moram upisati kuku u saobraćajnu i nisam znao šta mi treba od papira.
Meni ne treba kuka da vozim po Kantonu, već po EU. Na priključnom vozilu će se tovariti od brodice do dizel agregata do 1 tone, tako da opcija skini prije tehničkog ne prolazi.
Na granicama nekad traže bukvalno sve papire, ili te puste u državu da uđeš pa te kazne na prvoj rampi. Kuka ima svoj homologacioni broj na pločici. A ne daj Bože neke havarije ili nesreće, mislim da bi me oderali...
U međuvremenu, našao sam šta treba... kuku može ugraditi bilo ko, ali moraš po certifikat/atest od "ovlaštenog ispitnog tijela" (u biti neki autoservisi), a sa njim ideš na tehnički gdje će oni sa MUPom završiti upisivanje kuke u saobraćajnu.
Meni ne treba kuka da vozim po Kantonu, već po EU. Na priključnom vozilu će se tovariti od brodice do dizel agregata do 1 tone, tako da opcija skini prije tehničkog ne prolazi.
Na granicama nekad traže bukvalno sve papire, ili te puste u državu da uđeš pa te kazne na prvoj rampi. Kuka ima svoj homologacioni broj na pločici. A ne daj Bože neke havarije ili nesreće, mislim da bi me oderali...
U međuvremenu, našao sam šta treba... kuku može ugraditi bilo ko, ali moraš po certifikat/atest od "ovlaštenog ispitnog tijela" (u biti neki autoservisi), a sa njim ideš na tehnički gdje će oni sa MUPom završiti upisivanje kuke u saobraćajnu.
-
530i
#10 Re: Ugradnja Euro-kuke
Nisi ti mene razumio, kada kažem na skidanje kuke onda mislim na skidanje onog dijela koji dolazi van gabarita vozila kada kuka nije u upotrebi, ne kompletne kuke. Ja još nisam vidio da je kuka upisana u bh. saobraćajnu, niti neki propis koji nalaže to, barem za vozila B kategorije, ali ako si voljan trošiti vrijeme i pare, samo naprijed
Vani nešto drugo gledaju kod vožnje prikolice, ali već si se raspitao, pa da ja ne dužim
Vani nešto drugo gledaju kod vožnje prikolice, ali već si se raspitao, pa da ja ne dužim
- studiorum_tuzlaensis
#11 Re: Ugradnja Euro-kuke
@530i, kriv sam priznajem, nisam dobro objasnio niti dao dovoljno informacija. Auto se vodi kao firmino, dakle pravno lice i želim izbjeći svaku moguću kaznu. To je posebno važno u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti tipa nesreće ili sudara kada dokazuješ da si ispravan na cesti.
Što se tiče gabarita tereta i karakteristika priključnog vozila, tu su pravilnici i više nego jasni. Ovaj dio oko kuke i homologacijske oznake kod nas nije propisan za putnička vozila, ali sam skontao da ja moram imat sve papire kao i vozači u EU.
Što se tiče gabarita tereta i karakteristika priključnog vozila, tu su pravilnici i više nego jasni. Ovaj dio oko kuke i homologacijske oznake kod nas nije propisan za putnička vozila, ali sam skontao da ja moram imat sve papire kao i vozači u EU.
- basicm
#12 Re: Ugradnja Euro-kuke
A tipska za to auto originalna i cao atesti i sve ostalo?
-
530i
#13 Re: Ugradnja Euro-kuke
Na tipskim kukama dođu svi podaci, u vidu pločice ili naljepnice. Samo se zašarafi na auto i gas.
Isto vrijedi i za tipske, fabričke prikolice.
Problem koji se gleda i ganja (vani više nego kod nas) jeste prekoračenje dozvoljene mase, kuke, prikolice, vučnog vozila. Kod nas već barem desetak godina nema automatski BE kategorije, nego se mora maksuz polagati.
-
belse
#14 Re: Ugradnja Euro-kuke
Zamolio bih preporuku za kuoovinu i ugradnju kuke u Sarajevu?
Do sada sam dobio samo kontakt Dodex Kiseljak.
Do sada sam dobio samo kontakt Dodex Kiseljak.