Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
emisaki
#1 Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
Interesuje nas ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited 2007?
Engines
- 3.8-liter V6 engine produces a silky-smooth 200 horsepower at 5,000 RPM with 235 pounds-feet of torque at 4,000 RPM
Koja je instalacija najbolja?Da li se isplati?Zivimo u Svedskoj.
Hvala unaprijed!
Engines
- 3.8-liter V6 engine produces a silky-smooth 200 horsepower at 5,000 RPM with 235 pounds-feet of torque at 4,000 RPM
Hvala unaprijed!
- chuchumbamayumbe
Ko ste to vi, svijuti?
Vase Kraljevsko Velicanstvo?
Vase Kraljevsko Velicanstvo?
- chuchumbamayumbe
dje si konto ugradjivati plin, ovdje ili u sve?
-
whow
Pozz
Nisam znao da se Chrysler Town&Country prodaje i u Svedskoj . Limited verzija je takoder bonus. Vidim da je Van novi pa me interesira kolika je potrosnja te kako je za djelove u Svedskoj . U Sjevernoj Americi Chrysler daje dozivotnu (motor/transmisija ) garanciju sto je uvijek dobrodoslo. Po pitanju plina ti ne mogu nista reci jer je to ovdje jos uvijek vrlo sporadicno da neko ugradi plin.
Nisam znao da se Chrysler Town&Country prodaje i u Svedskoj . Limited verzija je takoder bonus. Vidim da je Van novi pa me interesira kolika je potrosnja te kako je za djelove u Svedskoj . U Sjevernoj Americi Chrysler daje dozivotnu (motor/transmisija ) garanciju sto je uvijek dobrodoslo. Po pitanju plina ti ne mogu nista reci jer je to ovdje jos uvijek vrlo sporadicno da neko ugradi plin.
-
emisaki
Mi smo ga isto uvezli iz USA preko jedne Svedske firme sto prilagodjavaju auta za ljude u kolicima.Puno je jeftinije u USA jedan ovakav Chrysler nego ovdje u Svedskoj a i u Evropi inace.Samo sto se u Evropi zove Chrysler Grand Voyager a u Americi Chrysler Town&Country.
Potrosnja je ovolika prema Americkoj Chryslerovoj stranici:
Fuel Economy [mpg] - City [] 19
Fuel Economy [mpg] - Highway [] 25
Fuel Economy [mpg] - Combined [] 20
a sa Svedske Chryslerove stranice ovakvi su podatci:
Potrosnja goriva
City..........................................17,7 l/100 km
Highway.....................................9,9 l/100 km
Combined.....................................12,8 l/100 km
Sad ja neznam kako u Americi racunaju.
Za djelove nije tesko ovdje a sto se tice garancije mi nismo mogli zadrzati garancije sto se dobije kada se kupuje novi Chrysler u Americi bar je tako ovdje u Svedskoj.
Potrosnja je ovolika prema Americkoj Chryslerovoj stranici:
Fuel Economy [mpg] - City [] 19
Fuel Economy [mpg] - Highway [] 25
Fuel Economy [mpg] - Combined [] 20
a sa Svedske Chryslerove stranice ovakvi su podatci:
Potrosnja goriva
City..........................................17,7 l/100 km
Highway.....................................9,9 l/100 km
Combined.....................................12,8 l/100 km
Sad ja neznam kako u Americi racunaju.
Za djelove nije tesko ovdje a sto se tice garancije mi nismo mogli zadrzati garancije sto se dobije kada se kupuje novi Chrysler u Americi bar je tako ovdje u Svedskoj.
- Sajo---:
#11 Re: Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
eh sada, znam da postoji servis u visegradu koji ugrađuje odlične instalacije za plin, ako zelis i ako ti bas treba, mogu saznati broj, a mozda i adresu,.... pa ako hoces posaljem ti na PPemisaki wrote:Interesuje nas ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited 2007?
Engines
Hvala unaprijed!
-
zlatan01
#13 Re: Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
Da li se (u BiH) radi o ugradnji/nadgradnji za CNG (maturgas/metan) ili LPG (butan/propan)? Pretpostavljam da je rijec o CNG, a takodje kod tocenja, da li je uvjek CNG ili mozda jos poneko vozi na LPG?
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#14 Re: Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
U BiH se vozi na LPG (propan-butan), dakle ukapljeni naftni plin! Nisam siguran ali mislim da kod nas još uvijek nema niti jedna punionica zemnog plina (metana).zlatan01 wrote:Da li se (u BiH) radi o ugradnji/nadgradnji za CNG (maturgas/metan) ili LPG (butan/propan)? Pretpostavljam da je rijec o CNG, a takodje kod tocenja, da li je uvjek CNG ili mozda jos poneko vozi na LPG?
Znam da je situacija u Zagrebu skoro jednako loša jer imaju samo jednu punionicu zemnog plina...
..
-
zlatan01
#15 Re: Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
Onda bi pokretac ove teme trebao prvo provjeriti da li su LPG i CNG motori kompatibilni. Citao sam na jednom forumu da je razlika u rezerovoaru jer je pritisak LPG znatno nizi nego kod CNG.Romeo 80 wrote:U BiH se vozi na LPG (propan-butan), dakle ukapljeni naftni plin! Nisam siguran ali mislim da kod nas još uvijek nema niti jedna punionica zemnog plina (metana).zlatan01 wrote:Da li se (u BiH) radi o ugradnji/nadgradnji za CNG (maturgas/metan) ili LPG (butan/propan)? Pretpostavljam da je rijec o CNG, a takodje kod tocenja, da li je uvjek CNG ili mozda jos poneko vozi na LPG?
Znam da je situacija u Zagrebu skoro jednako loša jer imaju samo jednu punionicu zemnog plina...
..
- Romeo 80
#16 Re: Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
Da, na sve benzinske motore se može ugraditi plinska instalacija (nebitno da li je u pitanju CNG ili LPG)!
Razlika je u samoj plinskoj instalaciji jer CNG sistem (zemni plin) zahtijeva još čvršće spremnike plina jer se metan puni pod velikim pritiskom i uvijek je u gasovitom stanju. Za razliku od njega, LPG je donekle jednostavniji jer je pritisak punjenja znatno manji i smjesa propana-butana je u spremniku u tečnom stanju.
CNG sistem je dosta skuplji za ugradnju (zato je zemni plin još jeftiniji od LPG-a) i zauzima više mjesta u automobilu jer se po pravilu ugrađuje više boca da bi autonomija vozila bila prihvatljiva.
No džaba sve, u BiH CNG još nije zaživio, a kad će ne znamo!
Razlika je u samoj plinskoj instalaciji jer CNG sistem (zemni plin) zahtijeva još čvršće spremnike plina jer se metan puni pod velikim pritiskom i uvijek je u gasovitom stanju. Za razliku od njega, LPG je donekle jednostavniji jer je pritisak punjenja znatno manji i smjesa propana-butana je u spremniku u tečnom stanju.
CNG sistem je dosta skuplji za ugradnju (zato je zemni plin još jeftiniji od LPG-a) i zauzima više mjesta u automobilu jer se po pravilu ugrađuje više boca da bi autonomija vozila bila prihvatljiva.
No džaba sve, u BiH CNG još nije zaživio, a kad će ne znamo!
-
emisaki
#17 Re: Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
Sada sam kroz zbunjen po pitanju ovoga CNG ili LPG.Zivimo u Svedskoj i neznam kako je to ovdje kada se tice CNG.Sada je pitanje koji sistem ugraditi?
-
zlatan01
#18 Re: Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
U SVedskoj je CNG standard i meni nije poznato da se moze tociti LPG osim na jednoj "pumpi" u Stockholmu. Osim toga LPG vec odavno nije klasiran kao "ekolosko" gorivo (miljöbränsle). Dakle ako zelis iskoristiti povlastice koje gas-auta imaju u Svedskoj (parkiranje i slicno) onda konverzija na CNG je jedino prihvatljiva. Drugo jos vaznije pitanje je da li ce konverzija uradjena izvan EU biti prihvacena od Direkcije za saobracaj (Vägverket), sto povlaci pitanje registracije. Ukratko da li ce ti Tehnicki pregled (Bilprovning) prihvatiti konverziju? Provjeri ovo prije nego sto uradis bilo sta.emisaki wrote:Sada sam kroz zbunjen po pitanju ovoga CNG ili LPG.Zivimo u Svedskoj i neznam kako je to ovdje kada se tice CNG.Sada je pitanje koji sistem ugraditi?
-
emisaki
#19 Re: Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
Upravu si Zlatane kada je upitanju LPG ovdje u Svedskoj,auta sa LPG neracunaju se kao ekoloska auta ili kako se vec na Bosanskom zovu.Da li u BiH ugradjuju ovaj CNG sistem i koliko kosta?Koliko kosta u Svedskoj CNG plin?
-
zlatan01
#20 Re: Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
U jednom ranijem postu stoji komentar Romeo 80 da se u BiH vozi na LPG, na osnovu cega zakljucujem da konverzija prati gorivo, mada ne mora znaciti. Konacno na ovo ce ti bolje odgovoriti neko ko zivi u BiH. CNG je u Svedskoj je negdje 9,5 do 11 kruna, a aktuelne cijene kao i pozicije na karti mozes vidjeti na odlicnom sajtu http://www.cngprices.com/. Evo ti i jedan forum gdje sam i ja clan od nedavno http://www.forumgas.se/.
- Romeo 80
#21 Re: Ugradjivanje plina u Chrysler Town&Country Limited!
Da, u BiH se vozi na LPG. Nažalost još uvijek ne postoji bilo kakva inicijativa za uvođenje zemnog gasa (CNG).
Fiat je trebao početi sa prodajom svoje Multiple pokretane zemnim gasom ali se od toga odustalo zbog nepostojanja infrastrukture...
Znam da se u susjednoj Srbiji počelo sa ugrađivanjem i CNG plinskih instalacija i nešto su skuplje za ugradnju, pa možda trend pređe i na BiH!
Fiat je trebao početi sa prodajom svoje Multiple pokretane zemnim gasom ali se od toga odustalo zbog nepostojanja infrastrukture...
Znam da se u susjednoj Srbiji počelo sa ugrađivanjem i CNG plinskih instalacija i nešto su skuplje za ugradnju, pa možda trend pređe i na BiH!