mali_balon wrote:Ne znam da li vec ima tema gdje cemo diskutovati o raznim ugovorima o radu i "problematikom" oko istih.
Dakle, mene zanima, ako ja potpisem ugovor sa firmom X, plata mjesecno 1000KM i nisam prijavljen, na ruke dobijem 1000 i to je to.
E sad ja bi da se prijavim na biro pa me zanima kako to ide, koliko bi ja morao placati i da li je uopste moguce da ja sam sebi uplacujem staz. Ako je moguce da si sam uplacujem staz na koji iznos bi se obracunavao iznos uplate. Znam da se nekad davno moglo prijaviti na neki minimalac da se uplacuje 200KM mjesecno

.
Vjerovatno mislis na PIO.
Odes na socijalno u PIO, podneses zahtjev, pripremis ljekarsko, uvjerenje o drzavljanstvu, cips, i zakljucenu radnu knjizicu. Cekas rjesenje, i onda s tim ides u poreznu da se prijavis. Mjesecno se u 2013. godini placa 214 KM za PIO. Zdravstveno je oko 62 KM mjesecno.
btw mislim da ne mozes biti na birou, a istovremeno sebi uplacivati staz. De facto, doduse, mozes, jer PIO i biro nisu uvezani, tako da se na biro mozes prijaviti da ti oni placaju zdravstveno, a da sam sebi uplacujes staz. Medjutim, PIO je uvezan sa poreznom, tako da je samo pitanje vremena kad ce se uvezati i zavodom za zdravstvo i biroom, tako da ti ja ne bih preporucila.