Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
koliko je nesiguran ugovor o djelu? potpisuje se dok se ne odradi to neko djelo a sta ako nema konkrentog "djela", nego nesto sto bi trebalo trajati duzi period? jel moze to djelo biti vremenski ograniceno?
jel zna neko reci, koja je sustinska razlika izmedju ugovora o djelu i ugovora na neodredjeno??? ma sve mi se cini da je ovaj prvi nesigurniji, ali eto ima li neki nacin da se zastiti od otkaza, osoba koja to potpisuje...
ugovor o djelu ti je cista budalastina,licemjerna kapitalisticka izmisljotina za izrabljivanje naime,po ugovoru o djelu,poslodavac nije obavezan da placa doprinose drzavi.to je angazman na vrlo ograniceno vrijeme,tako da te mogu "nogom u dupe",da prostis,kad hoce.ono sto je posve perverzno je da je to i dan-danas masovna pojava u Brcko-Destruktu,i to,zamisli,Vlada je ljude zaposljavala po ugovoru o (ne)djelu,da bi valjda sama od sebe krala...
Nema toga samo u Brckom Toga, nazalost, ima svugdje u BiH. Placa ti je minimalna, i cak ti se od plate oduzima 10%, na neke poreze fazone i to. Zavisi, neka firma i hoce da to plati, ali vecina nece. Sto se tice ugovora o djelu, zavisi na koliko je potpisan, i vremenski ga ogranicava poslodavac
Hoces da ti uploadujem Zakon o radu? Da nadjes sve sto ti treba
Kad zakljucis ugovor o djelu, ne ostvarujes prava iz radnog odnosa, nisi zasticena po tom osnovu, jedino si zasticena po osnovu prava iz ugovornog odnosa. Zato ih poslodavci najcesce i praktikuju, nazalost
zmijaIzmaj wrote:hvala svima na odgovorima, od velike su pomoci...
gujolina, ugovor o djelu nema bas puno veze s radnim odnosom... ja sam ih do sad metar odradio, pa ako se ne skontas javi se na pm da ti objasnim kako sta ide, i da vidim za sta ti treba...
gujolina, ugovor o djelu nema bas puno veze s radnim odnosom... ja sam ih do sad metar odradio, pa ako se ne skontas javi se na pm da ti objasnim kako sta ide, i da vidim za sta ti treba...
hvala alf...kad saznam detalje o ugovor javicu se...u prncipu. ne vrijedi raskidati vec postojeci ugovor zbog ovog o djelu...vidjecu jel moguce se za oba posla vezati
hvala alf...kad saznam detalje o ugovor javicu se...u prncipu. ne vrijedi raskidati vec postojeci ugovor zbog ovog o djelu...vidjecu jel moguce se za oba posla vezati
ko sto reko, ugovor o djelu nije vezan sa radnim odnosom, ja sam vazda bio u radnom odnosu a sa strane radio preko ugovora o djelu, tako da to ne bi trebao biti nikakav problem...
prleitihi wrote:pa ti..ženo.. ..neš znati šta ćeš s tol'kim parama.. :D ..što ti je teheran..muslimani uzimaju po dva posla..samo ne bi li srbi crkli od gladi.. :D:D
pa mora neko za nas oboje raditi hihihihi...ne brini, nista od ovog, tako da ima para taman da se prezivi
Ugovor o djelu se zaključuje kada se obavlja određeni posao (npr krečenje kancelarije). Poslodavac plaća 30 % poreza na neto iz ugovora. Ugovor o djelu se ne smije zaključivati npr. za rad od nekih 10 dana ( to inspekcija ne da jer nije po pravilima) nego treba prijaviti radnika na penziono i zdravstveno. Samo kod nas to mnogi zloupotrebljavaju i zaključuju ugovore sa radnicima koji u stvari ništa ne znače.
PREPORUKA.
Ne prihvatati Ugovor o djelu jer od njega nema ništa. (ni za poslodavca ni za radnika).
djulba wrote:Ugovor o djelu se zaključuje kada se obavlja određeni posao (npr krečenje kancelarije). Poslodavac plaća 30 % poreza na neto iz ugovora. Ugovor o djelu se ne smije zaključivati npr. za rad od nekih 10 dana ( to inspekcija ne da jer nije po pravilima) nego treba prijaviti radnika na penziono i zdravstveno. Samo kod nas to mnogi zloupotrebljavaju i zaključuju ugovore sa radnicima koji u stvari ništa ne znače.
PREPORUKA.
Ne prihvatati Ugovor o djelu jer od njega nema ništa. (ni za poslodavca ni za radnika).
cuj "od ugovora o djelu nema nista"...ja sam do sad preko njega o djelu zaradio barem 20k pa ti vidi... a ugovor o autorskom djelu mi je naaajdrazi... (najmanje poreza)... pa kako ce nekome firma isplatiti novac ukoliko je ta druga osoba vec negdje zaposlena ?
ugovor o djelu radniku ne daje nikakva prava sto se tice socijalne i zdravstvene zastite. niti regulise placanje poreza drzavi i sl.
kako samo ime kaze, veze se za neko djelo, tako da se ne moze uzeti radnik na ugovor o djelu za neku kontinuiranu aktivnost (npr. odrzavanje racunara u nekoj firmi), nego samo za jedan odredjeni posao (npr. sklapanje stolova za prodajni prostor kranjceviceva 5).
sto se poreza tice, ne znam kako je to regulisano kod nas. u austriji npr radnik mora sam platiti porez na iznos na racunu, tako da prilikom sklapanja ugovora o djelu radnik mora paziti da racuna neto cijenu + porez.
dobra stvar je sto je ovo neka vrsta "legalnog rada na crno", barem sto se zapadno-evropskih zemalja tice i sto se moze napraviti beskonacno puno ugovora o djelu. losa stvar je sto ne ide ni staz niti se ima zastita.