Ugovoreni brakovi
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
FAtka
#1 Ugovoreni brakovi
Sta mislite o ugovorenim brakovima ili braku izmedju 2 osobe koje se nikad prije nisu vidjele?
Je l u takvom braku moguce biti sretan?
Znam za par slucajeva gdje su se parovi vidjeli 2-3 puta,razmijenili par pisama, ozenili se, sad imaju djecu, doimaju se sretnim....
Znam za par slucajeva gdje su se parovi vidjeli 2-3 puta,razmijenili par pisama, ozenili se, sad imaju djecu, doimaju se sretnim....
- Salko sto je u vodu skako
#2 Re: Ugovoreni brakovi
moze to biti i romanticno!!!! volis li romantiku???FAtka wrote:Sta mislite o ugovorenim brakovima ili braku izmedju 2 osobe koje se nikad prije nisu vidjele?
-
teletrader
#4 Re: Ugovoreni brakovi
Raja ce sada opaliti drvlje i kamenje po tebi ali sam misljenja da to i te kako mozhe da funkcionise,u nasim krajevima je naravno rijetkost osim kod stanovite "brace i sestara" al' to vec poprima crte stocne pijace,jer se oni tu i ne vide a vec hoce da se zhene/udaju...FAtka wrote:Sta mislite o ugovorenim brakovima ili braku izmedju 2 osobe koje se nikad prije nisu vidjele?
Dok sam bio ono pravo mali,zhivio sam nekih 5 godina u arapskom svijetu,malo u Iraqu malo u libiji,a sticajem okolnosti na zapadu sam se druzhio sa nekoliko Pakistanca koji su se uglavnom tako pozhenili...
I radi se o visokoobrazovanim momcima,urbanim ali i prilicno islamski orjentisanim (sto znaci otici ce i na koncert Stonesa ali im nece biti piva u ruci) i jednostavno su trazhili djevojke koje ce im parirati po pitanju obrazovanja,zhivotnih stavova itd. I tako jednostavno pustili "baju" medju familijom i jako brzo nasli sebi bolje polovice...
Ovom jednom sam poznavao i roditelje,ljudi imaju prekrasan brak,vidi se da se vole,a bio je "arranged marriage"..
danas kad je sasvim normalno da momak i djevojka zhive skupa,i sve skupa probaju,a onda jedno drugo napuste kada treba taj "probni rok" okoncati na papiru,ovi brakovi mi ne izgledaju losa alternativa..
Samo sto i jedno i drugo treba progutati poprilican komad svoga ega,jer
familije stoje iza njih i sve nesuglasice u braku se rjesavaju preko familija..
papetu je vrijeme da se zeni pa nek nam on svima lijepo objasni!!!!FAtka wrote:mozda i moze...no meni je to totalno poremeceno...
samo ima dosta takvih slucajeva narocito u zadnje vrijeme pa se pitam
sta je s tim ljudima
nego sta vi mislite?
dao bi rijec papetu..izvoli pape...
-
teletrader
pape,pape....Salko sto je u vodu skako wrote:papetu je vrijeme da se zeni pa nek nam on svima lijepo objasni!!!!FAtka wrote:mozda i moze...no meni je to totalno poremeceno...
samo ima dosta takvih slucajeva narocito u zadnje vrijeme pa se pitam
sta je s tim ljudima
nego sta vi mislite?
dao bi rijec papetu..izvoli pape...
I eto ako mu nije tesko da nam quotira godista,kilometrazhu i cijene
-
black-cat
#7 Re: Ugovoreni brakovi
FAtka wrote:Sta mislite o ugovorenim brakovima ili braku izmedju 2 osobe koje se nikad prije nisu vidjele?
nista bez probnog rada
mi to strucno kazemo tehnicki pregled...kocnice..motor..ulje..sve na pregled..molicu lijepo...FAtka wrote:kakav probni rad- to je vishe rad na crno...radish radish i pred kraj probnog gazda te nogira..![]()
![]()
-
FAtka
salim se nemam ja nishta protiv probnog rada..
nego npr. prijateljica mi je (vec 10tak god u braku, 2 djece) hodala sa njenim sadashnjim muzicem 1 god i kusur...a znali su se od malih nogu....prve komsije
i kaze da tek kad su se ozenili da je zapravo upoznala svog muzica...nije sad to neka drasticna razlika...ali ipak bio je drugaciji nego sto je mislila...
istina za ovih 10 god...ona je njega fino istrenirala...
al zamislite na pomisao da cete svaku nocu leci u krevet s nekim ko vam je stran..stupiti u brak s nekim ko vam je stranac totalni
bez onog perioda navikavanja.( momci-znam da bi vam se ovo svidjelo)
nego npr. prijateljica mi je (vec 10tak god u braku, 2 djece) hodala sa njenim sadashnjim muzicem 1 god i kusur...a znali su se od malih nogu....prve komsije
i kaze da tek kad su se ozenili da je zapravo upoznala svog muzica...nije sad to neka drasticna razlika...ali ipak bio je drugaciji nego sto je mislila...
istina za ovih 10 god...ona je njega fino istrenirala...
al zamislite na pomisao da cete svaku nocu leci u krevet s nekim ko vam je stran..stupiti u brak s nekim ko vam je stranac totalni
-
teletrader
Stranger's in the night,exchanging glances...FAtka wrote:
I ne samo glances..
-
Vozdra_123
poznajem nekoliko slucajeva - indijski parovi
i cini mi se da fercera
razlika je sto u njihovom drustvu familija se stavlja ispred individualnosti.
roditelji nadju prijatelje, vide da li su djeca obrazovana.
izmijene se horoskopi, da se vidi da li bi djeca imala dobar brak.
onda tek muskarac moze da upozna zensku. malo popricaju i nakon jednog dva sastanka odluce hoce li ili nece...
fazon je to ovakvi brakovi su od starta bazirani na partnerstvu i radu ka buducnosti. hormoni tek prorade poslije.
dok na zapadnjacki nacin hormoni prorade pa se ugase onda i brak se ugasi
i cini mi se da fercera
razlika je sto u njihovom drustvu familija se stavlja ispred individualnosti.
roditelji nadju prijatelje, vide da li su djeca obrazovana.
izmijene se horoskopi, da se vidi da li bi djeca imala dobar brak.
onda tek muskarac moze da upozna zensku. malo popricaju i nakon jednog dva sastanka odluce hoce li ili nece...
fazon je to ovakvi brakovi su od starta bazirani na partnerstvu i radu ka buducnosti. hormoni tek prorade poslije.
dok na zapadnjacki nacin hormoni prorade pa se ugase onda i brak se ugasi
-
neko iz mase
U indiji je to tradicija, dok kod nas i nije. Al kad bolje razmislim, brak im je u neku ruku ugovoren od strane familije, sto znaci da se familije u necemu poklapaju. Meni je gore da dijasporas dolazi u bosnu preko ljeta, navrati u prvo selo, nadje sebi neku snasu, ozeni je i dovede istu u svoj dom u inostranstvo za tako kratko vrijeme
- upala
neko iz mase wrote:U indiji je to tradicija, dok kod nas i nije. Al kad bolje razmislim, brak im je u neku ruku ugovoren od strane familije, sto znaci da se familije u necemu poklapaju. Meni je gore da dijasporas dolazi u bosnu preko ljeta, navrati u prvo selo, nadje sebi neku snasu, ozeni je i dovede istu u svoj dom u inostranstvo za tako kratko vrijeme
ovi ugovoreni brakovi cesti su i kod albanca u dijaspori...stim da njima babo ode dole u domovinu odabere mladu i dovede je sinu.....ludilo
-
teletrader
Ja danas samo izmedju redova citam klofanje cilima kod staraca a sve to podFAtka wrote:il te opila ona tvoja hanumica il je polen il nesto trece...
zabrinjavash me...nego u stojadina..i oprashi koji djir![]()
![]()
![]()
sto ti je musko stagod da se kaze..izmedju redova citaju sex
parolom mog starog: "Nisam te rodio da te gledam vec da mi radis"
A stojadina danas vracam za Land Rovera,malo sam se podsjetio kako je to bilo nekad,a malo sam i nabild'o ruku na mjenjacu
-
black-cat
Pa ako misli nogirati, bolje da sto prije to uradi....... a kazem da vidis s kim iimas posla.... makar da vidis svidjali ti se i ti njemu a ne da citav zivot zivis nezadovoljnaFAtka wrote:kakav probni rad- to je vishe rad na crno...radish radish i pred kraj probnog gazda te nogira..![]()
![]()
mojne mi tih gazdinskih fazona
-
FAtka
ti imash pravo na svoje misljenje ja na svoje...mogu ljudi i zivjeti zajedno, tj. imati taj probni rok-godinu, dvije, tri pa da se opet razvedu nakon nekog vremena...u ljubavi i braku nema pravila...sve je do partnera
al slazem se s onim sto si rekla da se najbolje vidi s kim imash posla kad zivish s nekim...to je bez sumnje tako
al slazem se s onim sto si rekla da se najbolje vidi s kim imash posla kad zivish s nekim...to je bez sumnje tako
-
black-cat
Ma daj..... Ja o kruskama ti o jabukama......
Kazem da za te dogovorene brakove kad nemas pojma ni ko je bice ni kakav je, ni kako si odgovarate, da mi je to u danasnje vrijema nonsens.
A sto se tice ti saznavanja i upoznavanja da ne znas s kim zivis, da malo vise gledaju s kim su a malo manje samo da se ozene mozda ih ne bi bilo u tolikoj mjeri.....
Kazem da za te dogovorene brakove kad nemas pojma ni ko je bice ni kakav je, ni kako si odgovarate, da mi je to u danasnje vrijema nonsens.
A sto se tice ti saznavanja i upoznavanja da ne znas s kim zivis, da malo vise gledaju s kim su a malo manje samo da se ozene mozda ih ne bi bilo u tolikoj mjeri.....
-
teletrader
Evo me jutros,sve me boli i koljena i ruke i noge,jer poslije klofanja je doslo na red pranje,i to fino ribacom cetkom...I na kraju kao platu ne dobijem nistaFAtka wrote:Pametan stari...![]()
![]()
(osim tepsije polagane zeljanice),a do prije 2 mjeseca mi satnica bila 40€
O zhivote
-
FAtka
bash mi je zao ovih penzionera...teletrader wrote:Evo me jutros,sve me boli i koljena i ruke i noge,jer poslije klofanja je doslo na red pranje,i to fino ribacom cetkom...I na kraju kao platu ne dobijem nistaFAtka wrote:Pametan stari...![]()
![]()
(osim tepsije polagane zeljanice),a do prije 2 mjeseca mi satnica bila 40€
O zhivoteAl' tako ti je kad si u penziji
jadan ti
Black-cat izgleda da se opet nismo razumijele...s tim sto kazesh da je ugovoreni brak -cisti nonsens se u potpunosti slazem..neshvatljivo mi je kako se npr. "braca" i "sestre" zene ...i ne vide se nikad, ozene se,
imam u svojoj sredini dosta takvih slucajeva i to mi bolesno izgleda
a opet
ovo drugo nije garancija za dobar brak
....ma i ako zivish s nekim prije braka..u braku se ljudi mijenjaju neki postanu bolji partneri neki se ulijene...
nem'os generalizirat...
mada je totalno ludo...i ti ugovoreni brakovi mozda mogu biti zanimljivi...sto rece teletrader strangers in the night...ono zaglavili ste skupa pa se sad navikavajte-bjezanja nema....