Ugovor o radu
Moderator: anex
-
Summertime
#1 Ugovor o radu
Dragi moji forumaši,
Zanima me gdje mogu pronaći više informacija o tome koja su moja prava i obaveze kada je u pitanju ugovor o radu.
Također voljela bih znati da li je tačno da prvih šest mjeseci se nema pravo na godišnji odmor ali da dok ne istekne tih 6 mj imam pravo na po jedan dan slobodno za svaki mjesec?
THANX
Zanima me gdje mogu pronaći više informacija o tome koja su moja prava i obaveze kada je u pitanju ugovor o radu.
Također voljela bih znati da li je tačno da prvih šest mjeseci se nema pravo na godišnji odmor ali da dok ne istekne tih 6 mj imam pravo na po jedan dan slobodno za svaki mjesec?
THANX
- Skyfox
#2 Re: Ugovor o radu
ako sam dobro razumio pitanje prava i obaveze ti pisu u samom ugovoru. Jedino jos mozes potraziti sta "kaze" zakon ako sumnjas na neke nepravilnosti ugovora.
Jeste uobicajeno da prvih 6mj nemas godisnjeg ali mozes na bolovanje ako stvarno moras. U ugovoru ti je definisano koliko dana godisnjeg imas, zakonski minimum je 18 dana. Taj broj raste sa godinama staza.
Jeste uobicajeno da prvih 6mj nemas godisnjeg ali mozes na bolovanje ako stvarno moras. U ugovoru ti je definisano koliko dana godisnjeg imas, zakonski minimum je 18 dana. Taj broj raste sa godinama staza.
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
-
Summertime
#4 Re: Ugovor o radu
Znaci da nemam po jedan dan slobodno za svaki mjesec prvih 6 mj??
Čula sam da to može, pa me zanimalo jel tačno...
Ne znam da li ima nešto u Službenim novinama...
Čula sam da to može, pa me zanimalo jel tačno...
Ne znam da li ima nešto u Službenim novinama...
- Skyfox
#6 Re: Ugovor o radu
ukucaj u GOOGLE
Z A K O N O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU
pdf file, skini i procitaj, mozda nades sta te zanima...
Z A K O N O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU
pdf file, skini i procitaj, mozda nades sta te zanima...
- ružmarin-a
#7 Re: Ugovor o radu
nemoj me pogrešno shvatiti, @summertime
pitaj svog poslodavca, vjerovatno bi ti rekao: "Blago nama š njom"
ti ono baš summer time, doslovce
pitaj svog poslodavca, vjerovatno bi ti rekao: "Blago nama š njom"
ti ono baš summer time, doslovce
- sposa0408
#8 Re: Ugovor o radu
Ma i meni se cini da svakoga prvo sto zanima su ona neka njegova prava... pa onda posao...
Za prvih sest mjeseci rada, uzimajuci u obzir da je to prvi posao, neznam kako nekome moze pasti na pamet godisnji odmor ili slobodi dani???
Obicno su u ugovorima prvih sest mjeseci probni rad, a za vrijem probnog, svakako nema odmora... Pa od cega ce se odmarat? ??
Radnik kojem je prvi posao, svakako ne radi "punom parom" jer se uci . Cak i ako nije prvi posao, nego prvih sest mjeseci u firmi, opet ne radi "punom parom". 
Za prvih sest mjeseci rada, uzimajuci u obzir da je to prvi posao, neznam kako nekome moze pasti na pamet godisnji odmor ili slobodi dani???
Obicno su u ugovorima prvih sest mjeseci probni rad, a za vrijem probnog, svakako nema odmora... Pa od cega ce se odmarat? ??
- atko
#9 Re: Ugovor o radu
Prava i obaveze kad je u pitanju tvoj ugovor su u tvom ugovoru kojim se definisu prava i obaveze
Procitaj zakon o radu
pravilnik tvoje firme (svaka firma ima pravilnik, u skladu sa zakonom o radu)
I u skladu sa tim zakonom i pravilnikom je definisan i tvoj ugovor o radu
Procitaj zakon o radu
pravilnik tvoje firme (svaka firma ima pravilnik, u skladu sa zakonom o radu)
I u skladu sa tim zakonom i pravilnikom je definisan i tvoj ugovor o radu
-
bubi_s
#10 Re: Ugovor o radu
prvih 6 mjeseci nemas pravo na godisnji odmor.... ali tacno je da imas pravo za svaki mjesec po jedan dan slobodan u tih prvih 6 mjeseci.... medjutim, ako imas 18 dana godisnjeg odmora, nakoh tih 6 mjeseci ti imas samo 12 dana, jer ti se onih 6 umanjuje (naravno ukoliko si ih iskoristila).... to je po propisima svim i ti imas pravo na to, o tom nema price...
ali javlja se jedan drugi problem.... vecina poslodavaca nije upoznata sa tim.... vecina ih to ne dozvoljava..... neki izorganizuju da nakon npr. 3 mjeseca uzmes 3 slobodna dana, itd. eh sad najbolje ti je da vidis sa svojim poslodavcem oko toga, kako to kod vas ide... a nema price da li ti imas ili nemas pravo na to.....
i zamolila bih raju da se suzdrzi od komentara tipa, tek poceo raditi a vec pita za slobodne dane.... svi smo ljudi i svi imamo pravo na zivot.... nekad taj jedan jedini dan treba, da nema sanse da ti to zamjeni slijedeci put 10 dana da te neko pusti sa posla... tako da ako djevojka pita onda vjerovatno ima razlog zbog kojeg pita.....
imas pravo, ali ti se oduzimaju od godisnjeg, kad steknes pravo na to..... i moras to dogovoriti sa svojim sefom....
sretno:-)
ali javlja se jedan drugi problem.... vecina poslodavaca nije upoznata sa tim.... vecina ih to ne dozvoljava..... neki izorganizuju da nakon npr. 3 mjeseca uzmes 3 slobodna dana, itd. eh sad najbolje ti je da vidis sa svojim poslodavcem oko toga, kako to kod vas ide... a nema price da li ti imas ili nemas pravo na to.....
i zamolila bih raju da se suzdrzi od komentara tipa, tek poceo raditi a vec pita za slobodne dane.... svi smo ljudi i svi imamo pravo na zivot.... nekad taj jedan jedini dan treba, da nema sanse da ti to zamjeni slijedeci put 10 dana da te neko pusti sa posla... tako da ako djevojka pita onda vjerovatno ima razlog zbog kojeg pita.....
imas pravo, ali ti se oduzimaju od godisnjeg, kad steknes pravo na to..... i moras to dogovoriti sa svojim sefom....
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#11 Re: Ugovor o radu
Kad tek počinjemo raditi-nemamo!bubi_s wrote:prvih 6 mjeseci nemas pravo na godisnji odmor.... ali tacno je da imas pravo za svaki mjesec po jedan dan slobodan u tih prvih 6 mjeseci.... medjutim, ako imas 18 dana godisnjeg odmora, nakoh tih 6 mjeseci ti imas samo 12 dana, jer ti se onih 6 umanjuje (naravno ukoliko si ih iskoristila).... to je po propisima svim i ti imas pravo na to, o tom nema price...
I ne treba da imamo
-
bubi_s
#12 Re: Ugovor o radu
e u nekim firmama imamo i kad tek pocinjemo raditi.... 100% provjereno.... znaci da se ima pravo na tih 6 dana, ali sve zavisi kako ko to tumaci i kako se to provodi.... neki ne dozvoljavaju da se to ikako koristi....
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#13 Re: Ugovor o radu
Nisam mislio na firme. Mislio sam da svako od nas, kad tek počne raditi, ne smije misliti na neki odmor i slobodne dane, ne prvih 6 mjeseci, nego ni godinu. Dakle, sam sebi tako da postaviš, da hoćeš da se dokažeš i što više naučiš i halališ tu jednu godinu. Naravno, osim ako nije u pitanju neki kancelarijski posao koji si dobio preko štele, tada ti je svejedno, radio-ne radio.
-
bubi_s
#14 Re: Ugovor o radu
ovdje je rijec o pravima i obavezama vezano za ugovor o radu i onome na sta imamo pravo da koristimo u prvih 6 mjeseci naseg zaposlenja, a nikako tema razgovora nije "neki kancelarijski posao, koji smo dobili preko stele".....
ja kazem da se ima pravo na 6 dana za svaki odradjeni mjesec u toku prvih 6 mjeseci zaposlenja, po zakonu, samo je do toga kako to tvoj poslodavac tumaci i kako to sprovodi u djelo..... a to sta cemo mi sebi odluciti i koliko dugo necemo traziti godisnji i slobodan dan, to je vec licna stvar.... stvar licnog odgoja, kulture, obraza i svega sto ide uz to....
tako da bih molila da odgovaramo na postavljeno pitanje, a ne da prozivamo ljude po forumu.... ja licno ovih 6 dana nisam nikad koristila, ali znam da sam imala pravo na njih... to su mi rekli ovi iz ljudskih resursa moje firme, s tim da ti se tih 6 dana umanjuje od tvog godisnjeg odmora, kada za to steknes pravo....
hvala
ja kazem da se ima pravo na 6 dana za svaki odradjeni mjesec u toku prvih 6 mjeseci zaposlenja, po zakonu, samo je do toga kako to tvoj poslodavac tumaci i kako to sprovodi u djelo..... a to sta cemo mi sebi odluciti i koliko dugo necemo traziti godisnji i slobodan dan, to je vec licna stvar.... stvar licnog odgoja, kulture, obraza i svega sto ide uz to....
tako da bih molila da odgovaramo na postavljeno pitanje, a ne da prozivamo ljude po forumu.... ja licno ovih 6 dana nisam nikad koristila, ali znam da sam imala pravo na njih... to su mi rekli ovi iz ljudskih resursa moje firme, s tim da ti se tih 6 dana umanjuje od tvog godisnjeg odmora, kada za to steknes pravo....
hvala
-
Pera Trta
#15 Re: Ugovor o radu
Ti si prva počela sa ličnim stvarima kada si napisala ovo:
Da nisi ovako nešto napisala ne bih ja ni reagovao, jer iz tog posta ispada da osoba koja je tek počela raditi na PRAVOM poslu smije i da pomisli na neko landaranje, opuštanje i besposlicu. Ne smije, ja kažem.bubi_s wrote:svi smo ljudi i svi imamo pravo na zivot.... nekad taj jedan jedini dan treba, da nema sanse da ti to zamjeni slijedeci put 10 dana da te neko pusti sa posla... tako da ako djevojka pita onda vjerovatno ima razlog zbog kojeg pita.....
-
bubi_s
#16 Re: Ugovor o radu
heheheheheheheh..... hehehehehehhe
svaka cast
svaka cast
-
Summertime
#17 Re: Ugovor o radu
Kao i uvijek od hrpe postova 2-3 odgovora ostalo odmah napadanje!
Zahvaljujem na pravim odgovorima, a za ono ostalo ne pada mi napamet komentarisati i pravdati se onima koji uopće nemaju pojma o čemu se radi i zašto pitam.
Ja sam samo postavila pitanje u iščekivanju odgovora a ne popovanja.
Još jednom hvala za prave odgovore i linkove.
P.S po postovima i aktivnosti na forumu da se vidjeti ko, kako i gdje radi.

Zahvaljujem na pravim odgovorima, a za ono ostalo ne pada mi napamet komentarisati i pravdati se onima koji uopće nemaju pojma o čemu se radi i zašto pitam.
Ja sam samo postavila pitanje u iščekivanju odgovora a ne popovanja.
Još jednom hvala za prave odgovore i linkove.
P.S po postovima i aktivnosti na forumu da se vidjeti ko, kako i gdje radi.
-
Pera Trta
#18 Re: Ugovor o radu
Sine, odgovori na tvoja pitanja traže se u pravnoj službi firme, a ne na forumu. Šta si tražila, to si i dobila. Šta si očekivala kad si postavila pitanje tamo gdje svako može pisati šta hoće i predstavljati se kako hoće.