Pozdrav,
Imam samo jedno pitanje. Naime, radim u trgovini već tri godine pune i koliko sam upoznat zakonski bih trebao dobiti ugovor na neodređeno, sci ugovori do sada su bili na mjesec dana i bez prestanka. Meni se niko iz firme ne javlja da produži a ni šefove to baš ne zanima. Moje pitanje je, da li je firma mene dužna prijaviti na neodređeno nakon tri godine? Ili mogu i dalje nastaviti na neodređeno mjesec za mjesecom? Da li ja mogu zahtjevati ugovor na neodređeno i koja prava imam sa pravne strane? Meni treba kredit hitno i ne znam šta da činim.
Ugovor o radu
Moderator: _BataZiv_0809
- moon_walker_90
#2 Re: Ugovor o radu
Prvo provjeri jesu li ti redovno uplacivani doprinosi,a koliko znam nakon 24 mjeseca rada bez prekida ide ugovor na neodredjeno.
- Staylezz
#3 Re: Ugovor o radu
Ukoliko u te 3 godine nisi imao prekid radnog odnosa duži od 60 dana, tvoj ugovor po automatizmu prelazi u ugovor na neodređeno, čak iako formalno ne dođe do potpisivanja takvog ugovora.
U slučaju da ponovo od tebe zatraže da potpišeš na mjesec dana, najbolje je da ih napomeneš da nešto takvo nije moguće po zakonu o radu.
U slučaju da ponovo od tebe zatraže da potpišeš na mjesec dana, najbolje je da ih napomeneš da nešto takvo nije moguće po zakonu o radu.
-
Erhardt
#4 Re: Ugovor o radu
Član 19. Zakona o radu FBiH
Ugovor o radu zaključuje se:
1.na neodređeno vrijeme;
2.na određeno vrijeme.
Ugovor o radu koji ne sadrži podatak u pogledu trajanja smatrat će se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme. Ugovor o radu na određeno vrijeme ne može se zaključiti na period duži od dvije godine.
Ako zaposlenik izričito ili prećutno obnovi ugovor o radu na određeno vrijeme sa istim poslodavcem, odnosno izričito ili prećutno zaključi sa istim poslodavcem uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme na period duži od dvije godine bez prekida, takav ugovor smatrat će se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, ako kolektivnim ugovorom nije drugačije određeno.
Ugovor o radu zaključuje se:
1.na neodređeno vrijeme;
2.na određeno vrijeme.
Ugovor o radu koji ne sadrži podatak u pogledu trajanja smatrat će se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme. Ugovor o radu na određeno vrijeme ne može se zaključiti na period duži od dvije godine.
Ako zaposlenik izričito ili prećutno obnovi ugovor o radu na određeno vrijeme sa istim poslodavcem, odnosno izričito ili prećutno zaključi sa istim poslodavcem uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme na period duži od dvije godine bez prekida, takav ugovor smatrat će se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, ako kolektivnim ugovorom nije drugačije određeno.
-
Bolonjeze
#5 Re: Ugovor o radu
Sve sam provjerio, sve je uredno plaćeno, 1 oktobra sam napunio 3 godine ali niko ništa i dalje dolazi ugovor na jedan mesec...ne kontam.Staylezz wrote: ↑03/11/2021 23:17 Ukoliko u te 3 godine nisi imao prekid radnog odnosa duži od 60 dana, tvoj ugovor po automatizmu prelazi u ugovor na neodređeno, čak iako formalno ne dođe do potpisivanja takvog ugovora.
- studiorum_tuzlaensis
#6 Re: Ugovor o radu
Po ovom zadnjem zakonu o radu, nakon 3 godine bi trebao postati radnik na neodređeno.
Ja bi im rekao, jer niko se neće borit za tebe osim tebe! Pa ako te misle zadržat ne potpisuj ništa i dolazi na posao. Ali sve je do tebe. ne znam situaciju pa ne mogu suditi jer ne znam uslove otkaza.
Ja bi im rekao, jer niko se neće borit za tebe osim tebe! Pa ako te misle zadržat ne potpisuj ništa i dolazi na posao. Ali sve je do tebe. ne znam situaciju pa ne mogu suditi jer ne znam uslove otkaza.