Ugovor o doživotnom izdržavanju.
-
tarikjususpovic
#1 Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Pozdrav,
Naime, imam dajđu koji sa suprugom živi ali u braku ali nemaju djece. Oboje imaju po 60 godina. Imaju još 6 braće i sestara svako od njih. Zadnjih 10 godina se brinem o njima. Pomažem svakodnevno u svemu i svačemu. Nažalost, braća i sestre nisu u dobrim odnosima i naj gore je to što več sad kontaju o podjeli.
Znam da postoji Ugovor o doživotnom izdržavanju. Interesuje me, šta to znači sve. Koji je najbolji način da kada dođe vrijeme niko nema udjela u kompletnoj imovini.
Naime, imam dajđu koji sa suprugom živi ali u braku ali nemaju djece. Oboje imaju po 60 godina. Imaju još 6 braće i sestara svako od njih. Zadnjih 10 godina se brinem o njima. Pomažem svakodnevno u svemu i svačemu. Nažalost, braća i sestre nisu u dobrim odnosima i naj gore je to što več sad kontaju o podjeli.
Znam da postoji Ugovor o doživotnom izdržavanju. Interesuje me, šta to znači sve. Koji je najbolji način da kada dođe vrijeme niko nema udjela u kompletnoj imovini.
-
Mentha_Piperita
#2 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Kakvi su to "ljudi" koji samo razmišljaju šta tuđe da prigrabe. Ne znam tačno šta treba za to sve, ali sredi to obavezno, ako je sve ovako kako si napisao, ja samo mogu reći za sve njih: ni njihovo im ne trebalo!
- Streptokok
#3 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
To znacu da je vrijeme da odes do notara, naravno, ako je tvoja verzija price istinita.
- ibi
#4 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
odes direktno kod ntoara i on te o svemu obavijesti kako i sta.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
oprosti aliMentha_Piperita wrote:Kakvi su to "ljudi" koji samo razmišljaju šta tuđe da prigrabe. Ne znam tačno šta treba za to sve, ali sredi to obavezno, ako je sve ovako kako si napisao, ja samo mogu reći za sve njih: ni njihovo im ne trebalo!
nažalost većina ljudi danas ništa veliko ne može kupiti ako ne naslijedi
također brinuti se o nekome trošiti svoje vrijeme i novac a da svi šupci dobiju isto nije fer
oni koji "ne žele" tuđe, obično su ili bogataši ili duhovnjaci
dakle sve imaju a ni o čemu se ne brinu
također nije fer da roditelj napravi ugovor o doživotnom s jednim sinom, drugom sinu u australiji ostavi tu istu imovinu testamentom,a zapravo se o njemu brinula kćerka 10 godina, a frajko iz australije kuću prodao četvrdom liku. negdje na moru... žena 84 godine ima i treba joj ovrha
živ slučaj ja vidio na TV
- ibi
#6 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Kakav TV, pa svaka druga porodica u BiH tako funkcionise.Black swan wrote:oprosti aliMentha_Piperita wrote:Kakvi su to "ljudi" koji samo razmišljaju šta tuđe da prigrabe. Ne znam tačno šta treba za to sve, ali sredi to obavezno, ako je sve ovako kako si napisao, ja samo mogu reći za sve njih: ni njihovo im ne trebalo!
također brinuti se o nekome trošiti svoje vrijeme i novac a da svi šupci dobiju isto nije fer
dakle sve imaju a ni o čemu se ne brinu![]()
također nije fer da roditelj napravi ugovor o doživotnom s jednim sinom, drugom sinu u australiji ostavi tu istu imovinu testamentom,a zapravo se o njemu brinula kćerka 10 godina, a frajko iz australije kuću prodao četvrdom liku. negdje na moru... žena 84 godine ima i treba joj ovrhablokirali kuću ne daju tom liku u australij
1 sin pomaze, 2 sina ne mogu ni nazvat na teelfon roditelje.
-
zigranje
#7 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
ugovor o izdrzavanju je u rangu kupoprodajaBlack swan wrote:oprosti aliMentha_Piperita wrote:Kakvi su to "ljudi" koji samo razmišljaju šta tuđe da prigrabe. Ne znam tačno šta treba za to sve, ali sredi to obavezno, ako je sve ovako kako si napisao, ja samo mogu reći za sve njih: ni njihovo im ne trebalo!
također nije fer da roditelj napravi ugovor o doživotnom s jednim sinom, drugom sinu u australiji ostavi tu istu imovinu testamentom,a zapravo se o njemu brinula kćerka 10 godina, a frajko iz australije kuću prodao četvrdom liku. negdje na moru... žena 84 godine ima i treba joj ovrhablokirali kuću ne daju tom liku u australij
znaci onog momenta kad se ispune uslovi iz ugovora, tj kada umru primaoci izdrzavanja,
nikakav testament ne moze osporiti predmete definisane ugovorom o izdrzavanju
znaci, ono sto se obavezu daidza i supruga mu i imovinu koju unesu u taj ugovor, ona je izuzeta iz nasljedstva, kao i iz testamenta.
da bi se testament mogao koristiti, prethodno se mora sudski raskinuti ugovor o izdrzavanju
- Truba
#8 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
to u Bih nema prevara
ali u dalmaciji u europskoj uniji može
ali u dalmaciji u europskoj uniji može
- hekaton
#9 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
a kad je pricati zgrozavamo se kako na zapadu djeca idu sa 18 od kuce da se osamostale i ne brinu o roditeljimaibi wrote:
Kakav TV, pa svaka druga porodica u BiH tako funkcionise.
-
Mentha_Piperita
#10 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Čini mi se da si me pogrešno shvatio, ja govorim za ljude koji tek tako hoće nešto da prigrabe tuđe, ne na postavljača teme (pod uslovom da je istina priča postavljača), tj. mislim na ovu rodbinu (braća, sestre) koja ne miče "guzicom" a sve bi da dijeli i kao oni traže svoje neko "pravo". Shvatam - neće oni obaveze, ali zato fino budi gospodin pa ne traži nepripadajuće pravo.Black swan wrote:oprosti aliMentha_Piperita wrote:Kakvi su to "ljudi" koji samo razmišljaju šta tuđe da prigrabe. Ne znam tačno šta treba za to sve, ali sredi to obavezno, ako je sve ovako kako si napisao, ja samo mogu reći za sve njih: ni njihovo im ne trebalo!
-
moonca
#11 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Zasto treba da brinu o roditeljima. Zar su ih roditelji zbog toga 'pravili'.hekaton wrote:a kad je pricati zgrozavamo se kako na zapadu djeca idu sa 18 od kuce da se osamostale i ne brinu o roditeljimaibi wrote:
No, zna se desiti da jedno dijete ostane uz roditelelje,ne zato sto ih voli vise od ostale djece/brace/sestara/ vec kako mi u Bosni kazemo, nije se snaso'.
Last edited by moonca on 01/09/2017 12:55, edited 1 time in total.
-
moonca
#12 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Samo upis imovine u ZK na tvoje ime ,tarikjususpovic wrote:Pozdrav,
60- godina nije puno,sta se to toliko brines o njima.
- wickerman
#13 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Znam covjeka koji je tako 10-tak nekretnina stekao po Sarajevu. Trazi starije ljude koji zive sami, prvo im malo pomaze iz merhametluka, pa onda nadje neke daleke korijene da su rodbina, zatim potpisu ugovor o dozivotnom izdrzavanju,poslije potpisa ih bro smijesti u dom, a u jednom slucaju u ludnicu i to je to. Covjek, musliman, za sebe govori da je boziji kurir, uglavnom hoda po Bascarsiji ko maskota.
Sjecam se jednom na televiziji bila reportaza o GRAS-u, mozda kad su bili oni strajkovi i sad su nekog dedu iz Starog grada intervjuisali ispred kuce i on se zalio kako ne moze do carsije. Sad nakon intervjua novinar ko ono se javlja uzivo, a ta kuca u pozadini nekih 20-tak metara, kad taj lopinas smeka kroz prozor, isto ko narkomani kad gledaj usta ce ukrasti. Znaci ja

Sjecam se jednom na televiziji bila reportaza o GRAS-u, mozda kad su bili oni strajkovi i sad su nekog dedu iz Starog grada intervjuisali ispred kuce i on se zalio kako ne moze do carsije. Sad nakon intervjua novinar ko ono se javlja uzivo, a ta kuca u pozadini nekih 20-tak metara, kad taj lopinas smeka kroz prozor, isto ko narkomani kad gledaj usta ce ukrasti. Znaci ja
- ibi
#14 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Tako je, ne moraju da brinu, roditelji lijepo prodaju imovinu svu i u dom, uzivaju, malo putovanja, njega i sve sto treba.moonca wrote:Zasto treba da brinu o roditeljima. Zar su ih roditelji zbog toga 'pravili'.hekaton wrote:a kad je pricati zgrozavamo se kako na zapadu djeca idu sa 18 od kuce da se osamostale i ne brinu o roditeljimaibi wrote:
No, zna se desiti da jedno dijete ostane uz roditelelje,ne zato sto ih voli vise od ostale djece/brace/sestara/ vec kako mi u Bosni kazemo, nije se naso'.
-
Korisnikk
#15 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
U svim normalnim sredinama je normalno i uobičajeno da se djeca sa 18-20 godina isele i osamostale. Jedino u afričim i azijskim vukojebinama i zaostalim sredinama Evrope je normalno da bračni parovi žive sa svojim roditeljima u istoj kući, da otac dežura na vratima dok se kćerka seksa sa muškarcem i sl.hekaton wrote: a kad je pricati zgrozavamo se kako na zapadu djeca idu sa 18 od kuce da se osamostale i ne brinu o roditeljima
- Truba
#16 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
da... a inače svi imaju na banci po 150 000 likvidnih sredstava
ali radije vole negativnu kamatu u rajfajzenu nego napraviti kuću ili kupiti stan
ali radije vole negativnu kamatu u rajfajzenu nego napraviti kuću ili kupiti stan
- Streptokok
#17 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Vjerska dogma u startu djeci usadjuje obavezu i status roba, ispade da smo rodjeni da sluzimo roditelje.moonca wrote:[q
Zasto treba da brinu o roditeljima. Zar su ih roditelji zbog toga 'pravili'.
No, zna se desiti da jedno dijete ostane uz roditelelje,ne zato sto ih voli vise od ostale djece/brace/sestara/ vec kako mi u Bosni kazemo, nije se snaso'.
- Streptokok
#18 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
da, danasnji zakoni koji su diskriminatorski prema djeci im to omogucuju. Smatram i tvrdim da djeca moraju imati udio u imovini koju je stekla porodica ciji su i oni clan. Po istom osnovu kao sto i supruga ima prave iako je nezaposlena. Svako je na svoj nacin doprinio dobrobiti porodice i trebalo bi da mu pripadne jednak dio imovine.ibi wrote:Tako je, ne moraju da brinu, roditelji lijepo prodaju imovinu svu i u dom, uzivaju, malo putovanja, njega i sve sto treba.moonca wrote:Zasto treba da brinu o roditeljima. Zar su ih roditelji zbog toga 'pravili'.hekaton wrote:[
a kad je pricati zgrozavamo se kako na zapadu djeca idu sa 18 od kuce da se osamostale i ne brinu o roditeljima
No, zna se desiti da jedno dijete ostane uz roditelelje,ne zato sto ih voli vise od ostale djece/brace/sestara/ vec kako mi u Bosni kazemo, nije se naso'.
i jos da dodam. Ovi ugovori o izdrzavanju se masovno zloupotrebljavaju da se neko od porodice zajebe i lisi imovine. Pogotovo kad vlasnici imovine ostare i pomahnitaju.
Last edited by Streptokok on 01/09/2017 16:25, edited 1 time in total.
-
moonca
#19 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
I imaju ako se ima sta dijeliti.
No, ako roditelj jednom djetetu da dio impovine i ta se upise u ZK , nema vise povratka iste.
No, ako roditelj jednom djetetu da dio impovine i ta se upise u ZK , nema vise povratka iste.
- Streptokok
#20 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Pa ima ako mu ovaj hoce ostaviti. No ja smatram da bi silom zakona morali imati, da to niko ne moze oduzeti.moonca wrote:I imaju ako se ima sta dijeliti.
ma ima povratka ali to je dugotrajna borba koja kosta.
-
moonca
#21 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Godinama mi advokat rjesava banalnu stvar - dala sam mu jos jednu sansu i zaustavljam slucaj.
U Bosni sudski procesi traju godinama, zahvaljuci dobro uhodanim biznis odnosima sudija i advokata.
U Bosni sudski procesi traju godinama, zahvaljuci dobro uhodanim biznis odnosima sudija i advokata.
- Streptokok
#22 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
ma ovdje ništa ne funkcioniše, sudstvo posebno.
-
moonca
#23 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
hm, funkcionise za neke.
Ne odlazi narod bez razloga. Nije ni novac u pitanju ,jer i kada ga imas sta s njim. Otvoriti biznis
, ma bjezi .....
Ne odlazi narod bez razloga. Nije ni novac u pitanju ,jer i kada ga imas sta s njim. Otvoriti biznis
- stakasa
#24 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
A ko ce se brinut?moonca wrote:Zasto treba da brinu o roditeljima. Zar su ih roditelji zbog toga 'pravili'.hekaton wrote:a kad je pricati zgrozavamo se kako na zapadu djeca idu sa 18 od kuce da se osamostale i ne brinu o roditeljimaibi wrote:
- Toffee karamela
#25 Re: Ugovor o doživotnom izdržavanju.
Korisnikk wrote:U svim normalnim sredinama je normalno i uobičajeno da se djeca sa 18-20 godina isele i osamostale. Jedino u afričim i azijskim vukojebinama i zaostalim sredinama Evrope je normalno da bračni parovi žive sa svojim roditeljima u istoj kući, da otac dežura na vratima dok se kćerka seksa sa muškarcem i sl.hekaton wrote: a kad je pricati zgrozavamo se kako na zapadu djeca idu sa 18 od kuce da se osamostale i ne brinu o roditeljima