ugovor o dozivotnom izdrzavanju

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
nina-33

#1 ugovor o dozivotnom izdrzavanju

Post by nina-33 »

Postovani,
Nadam se da cete mi moci pomoci u mom slucaju.Radi se o sljedecem, moj djed i nena imali su jednog sina tj.mog oca koji je poginuo u saobracajnoj nesreci ja sam jedinica.Oni zele da ostave meni stan i vikendicu.Razmisljali smo da napravimo ugovor o dozivotnom izdrzavanju ili neki drugi ugovor tila poklon ili da oni naprave testament i da mene navedu u njemu.Ne znam koja je opcija najbolja s obzirom da su djedu zivi i brat i sestra pa da li i oni mogu da se umijesaju u podjelu bratove imovine s obzirom da moj tata nije ziv?! Ili cak i sin od druge djedove sestre ima prava na njegovu imovinu .Znaci mene konkretno interesuje koja opcija je najbolja za mene kako niko od niih navedenih ne bi mogao da se umijesa i ponisti taj ugovor izmedju nas?Ja sam udata i imam djecu i zivim izvan granica BiH da li to utice na ugovor o dozivotnom izdrzavanju posto zakonski mora primaoc tj .ja da zivim sa djedom i nenom?Ja sam drzavljanin BiH ali me interesuje ako mi sklopimo ugovor i ja poslije uzmem drzavljanstvo drzave u kojoj zivim i automatski se i ispisem iz bosanskog drzavljanstva da li bi to uticalo na nas sporazum? Ili da li i sa stranim drzavljanima isto funkcionise kao i sa bosanskim,mislim na ugovor koji potpisemo?

Unaprijed zahvalna
Nina
Drinski

#2 Re: ugovor o dozivotnom izdrzavanju

Post by Drinski »

ugovor o dozivotnom izdržavanju.
kokuz_sa

#3 Re: ugovor o dozivotnom izdrzavanju

Post by kokuz_sa »

ugovor o dozivotnom je najsigurniji..ostali se opet nekako mogu i oboriti..testament i tako sta..a ovo ti je najsigurnije..
zgiba

#4 Re: ugovor o dozivotnom izdrzavanju

Post by zgiba »

Obzirom da ti po pravu predstavljanja predstavljas svog oca u eventualnoj ostavinskoj raspravi, ti si jedini nasljednik. Braca i seste dedine dolaze u obzir samo kada ostavilac (dedo) nema djece ili umrla djeca nisu ostavila potomke (sto nije slucaj).

Prema tome nema potrebe za zakljucenje Ugovora o dozivotnom izdrzavanju (i placanje troskova notaru), jer ces tu nekretninu svakako naslijediti.

Sto se tice upisa prava vlasnistva kad nemas drzavljanstva BiH, ti (ako si rodjena u BiH) se ne smatras strancem (cl. 15. Zakona o stvarnim pravima FBiH)
nina-33

#5 Re: ugovor o dozivotnom izdrzavanju

Post by nina-33 »

Hvala vam svima na odgovorima! :thumbup:
pozdrav
Post Reply