Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Moderator: _BataZiv_0809
-
julisiz es grant
#1 Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Da li u Ugovoru o djelu može stajati da će ugovoreni iznos biti isplaćen izvršiocu "na ruke" u određenom roku nakon isteka ugovora? Da li ovakva formulacija može poslužiti naručiocu da "izvrda" plaćanje?
-
Drinski
#2 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Irelevantan je način plaćanja.
-
julisiz es grant
#3 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Ok, hvala. Bilo mi čudno što su baš tako naveli u ugovoru, pa reko da neće da me zahebuDrinski wrote:Irelevantan je način plaćanja.
-
Drinski
#4 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
jedino mogu reci da su platili, ali eto bilo "na ruke" pa nema dokaza.julisiz es grant wrote:Ok, hvala. Bilo mi čudno što su baš tako naveli u ugovoru, pa reko da neće da me zahebuDrinski wrote:Irelevantan je način plaćanja.
- muminovic
#5 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Kolega drinski svojim odgvorom nije rekao da oni nece da te prevare 
To sto oni hoce, samo oni znaju
-
Drinski
#6 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
heh, ima logike, neki razlog uistinu postoji.
-
julisiz es grant
#7 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Da, ali i kad se na ruke isplaćuje, ja kad primim novac moram potpisati onu priznanicu gdje piše iznos koji sam primio, od koje jedan primjerak ide meni, zar ne?muminovic wrote:Kolega drinski svojim odgvorom nije rekao da oni nece da te prevare
-
julisiz es grant
#8 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Ne, ozbiljno me brine. Da li takva formulacija im pruža mogućnost da iskoriste rupu u zakonu i ako mi ne plate, da im pravno ne mognem ništa? Pojasnigte mi malo sve opcije i sve "pitfalls".
Malo sam dosadan, ali priznajem da sam pomalo paranoik kad su papiri, ugovori i novci u pitanju
To je i razlog zašto sam pitanje postavio na pdf Pravo, a ne na Ekonimija ili Razne diskusije.
Malo sam dosadan, ali priznajem da sam pomalo paranoik kad su papiri, ugovori i novci u pitanju
To je i razlog zašto sam pitanje postavio na pdf Pravo, a ne na Ekonimija ili Razne diskusije.
-
nightvision
#9 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
ako vec nisi potpisao ugovor uvijek mozes traziti da se u njega uvede dodatna klauzula, da se ti zastitis, nesto kao da u slucaju nepostivanja vremenski odredjenih rokova slijede "penali" i da ti imas pravo pokrenuti tuzbu radi prinudne naplate... tako nesto... ako druga strana ne zeli takve stvari uvesti u ugovor onda mozda (a i ne mora biti) nesto nije u redu.
-
Drinski
#10 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Ma moze biti 100 razloga, počev od cisto bezazlenih do namjernih prevara.
A ako vec ima ta klauzula trazi da se dopuni riječima "UZ PRIZNANICU", a ako ne mozes to izpregovarati, uvijek trazi da se radi priznanica.
A ako vec ima ta klauzula trazi da se dopuni riječima "UZ PRIZNANICU", a ako ne mozes to izpregovarati, uvijek trazi da se radi priznanica.
-
julisiz es grant
#11 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Pa zar se mora posebno naglašavati da imam pravo tužiti ih ako se ne drže ugovora, zar se to ne podrazumjeva? U ugovoru, kao u svakom koji sam sa bilo kim potpisivao stoji ono "u slučaju spora nadležan je sud taj i taj".nightvision wrote:ako vec nisi potpisao ugovor uvijek mozes traziti da se u njega uvede dodatna klauzula, da se ti zastitis, nesto kao da u slucaju nepostivanja vremenski odredjenih rokova slijede "penali" i da ti imas pravo pokrenuti tuzbu radi prinudne naplate... tako nesto... ako druga strana ne zeli takve stvari uvesti u ugovor onda mozda (a i ne mora biti) nesto nije u redu.
A za priznanicu...budući da se radi o pravnom licu, ne znam smiju li ikome dati novac na ruke, a da taj ko je primio ne potpiše, jer kako će onda pravdati taj izdatak?
-
nightvision
#12 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Na nekim (komunalnim) racunima stoji i da se u slucaju neplacanja u odredjenom roku isti smatra opomenom pred tuzbu. Sto li? Ja sam misljenja da je bolje osigurati se sto bolje, to je sve.
-
julisiz es grant
#13 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Pa valjda da ne bi posebno slali opomenu i izlagali se dodatnom trošku, kad se podrazumijeva da će te svakako tužiti ako im uslugu ne platiš u određenom roku? Tako bar ja to shvatam.nightvision wrote:Na nekim (komunalnim) racunima stoji i da se u slucaju neplacanja u odredjenom roku isti smatra opomenom pred tuzbu. Sto li? Ja sam misljenja da je bolje osigurati se sto bolje, to je sve.
-
julisiz es grant
#14 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
Samo da javim da su isplatili
Sa pet dana zakašnjenja, što je za naše uslove akademski. I to na karticu, do posljednjeg feninga 
- muminovic
#15 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"
super!julisiz es grant wrote:Samo da javim da su isplatiliSa pet dana zakašnjenja, što je za naše uslove akademski. I to na karticu, do posljednjeg feninga