Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
julisiz es grant

#1 Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Post by julisiz es grant »

Da li u Ugovoru o djelu može stajati da će ugovoreni iznos biti isplaćen izvršiocu "na ruke" u određenom roku nakon isteka ugovora? Da li ovakva formulacija može poslužiti naručiocu da "izvrda" plaćanje?
Drinski

#2 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Post by Drinski »

Irelevantan je način plaćanja.
julisiz es grant

#3 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Drinski wrote:Irelevantan je način plaćanja.
Ok, hvala. Bilo mi čudno što su baš tako naveli u ugovoru, pa reko da neće da me zahebu :D
Drinski

#4 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Post by Drinski »

julisiz es grant wrote:
Drinski wrote:Irelevantan je način plaćanja.
Ok, hvala. Bilo mi čudno što su baš tako naveli u ugovoru, pa reko da neće da me zahebu :D
jedino mogu reci da su platili, ali eto bilo "na ruke" pa nema dokaza.
muminovic

#5 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Post by muminovic »

Kolega drinski svojim odgvorom nije rekao da oni nece da te prevare :-)

To sto oni hoce, samo oni znaju :-)
Drinski

#6 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Post by Drinski »

heh, ima logike, neki razlog uistinu postoji.
julisiz es grant

#7 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

muminovic wrote:Kolega drinski svojim odgvorom nije rekao da oni nece da te prevare :-)

To sto oni hoce, samo oni znaju :-)
Da, ali i kad se na ruke isplaćuje, ja kad primim novac moram potpisati onu priznanicu gdje piše iznos koji sam primio, od koje jedan primjerak ide meni, zar ne?
julisiz es grant

#8 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Ne, ozbiljno me brine. Da li takva formulacija im pruža mogućnost da iskoriste rupu u zakonu i ako mi ne plate, da im pravno ne mognem ništa? Pojasnigte mi malo sve opcije i sve "pitfalls".
Malo sam dosadan, ali priznajem da sam pomalo paranoik kad su papiri, ugovori i novci u pitanju :)
To je i razlog zašto sam pitanje postavio na pdf Pravo, a ne na Ekonimija ili Razne diskusije.
nightvision

#9 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Post by nightvision »

ako vec nisi potpisao ugovor uvijek mozes traziti da se u njega uvede dodatna klauzula, da se ti zastitis, nesto kao da u slucaju nepostivanja vremenski odredjenih rokova slijede "penali" i da ti imas pravo pokrenuti tuzbu radi prinudne naplate... tako nesto... ako druga strana ne zeli takve stvari uvesti u ugovor onda mozda (a i ne mora biti) nesto nije u redu.
Drinski

#10 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Post by Drinski »

Ma moze biti 100 razloga, počev od cisto bezazlenih do namjernih prevara.

A ako vec ima ta klauzula trazi da se dopuni riječima "UZ PRIZNANICU", a ako ne mozes to izpregovarati, uvijek trazi da se radi priznanica.
julisiz es grant

#11 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

nightvision wrote:ako vec nisi potpisao ugovor uvijek mozes traziti da se u njega uvede dodatna klauzula, da se ti zastitis, nesto kao da u slucaju nepostivanja vremenski odredjenih rokova slijede "penali" i da ti imas pravo pokrenuti tuzbu radi prinudne naplate... tako nesto... ako druga strana ne zeli takve stvari uvesti u ugovor onda mozda (a i ne mora biti) nesto nije u redu.
Pa zar se mora posebno naglašavati da imam pravo tužiti ih ako se ne drže ugovora, zar se to ne podrazumjeva? U ugovoru, kao u svakom koji sam sa bilo kim potpisivao stoji ono "u slučaju spora nadležan je sud taj i taj".
A za priznanicu...budući da se radi o pravnom licu, ne znam smiju li ikome dati novac na ruke, a da taj ko je primio ne potpiše, jer kako će onda pravdati taj izdatak?
nightvision

#12 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Post by nightvision »

Na nekim (komunalnim) racunima stoji i da se u slucaju neplacanja u odredjenom roku isti smatra opomenom pred tuzbu. Sto li? Ja sam misljenja da je bolje osigurati se sto bolje, to je sve.
julisiz es grant

#13 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

nightvision wrote:Na nekim (komunalnim) racunima stoji i da se u slucaju neplacanja u odredjenom roku isti smatra opomenom pred tuzbu. Sto li? Ja sam misljenja da je bolje osigurati se sto bolje, to je sve.
Pa valjda da ne bi posebno slali opomenu i izlagali se dodatnom trošku, kad se podrazumijeva da će te svakako tužiti ako im uslugu ne platiš u određenom roku? Tako bar ja to shvatam.
julisiz es grant

#14 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Samo da javim da su isplatili :-D Sa pet dana zakašnjenja, što je za naše uslove akademski. I to na karticu, do posljednjeg feninga :D
muminovic

#15 Re: Ugovor o djelu-novac "na ruke"

Post by muminovic »

julisiz es grant wrote:Samo da javim da su isplatili :-D Sa pet dana zakašnjenja, što je za naše uslove akademski. I to na karticu, do posljednjeg feninga :D
super!
Post Reply