Pozdrav svima,
zanima me kako se prijavljuje i placa porez na ugovor o djelu. Naime, posjedujem stalno zaposlenje u jednoj firmi i prema vazecem zakonu o porezu na dohodak, pocetkom godine poslodavac popuni GIP obrazac (godisnji izvjestaj o isplacenim platama i primanjima). S obzirom da sam u godini koja je na izmaku imao skolpljen ugovor o djelu (pored stalnog zaposlenja) sa drugom firmom radi obavljanja odredjenog posla u trajanju od mjesec dana, zanima me kako regulisati placanje poreza na taj iznos zarade.
Naime, da li je firma s kojom sam imao sklopljen ugovor o djelu duzna da mi izda poseban GIP ili neku potvrdu o isplacenom iznosi ili je dovoljana kopija ugovora o djelu?
Da li ima neko sa slicnim iskustvom?
Unaprijed havala.
Ugovor o djelu i porez
Moderator: anex
-
Matea30
#2 Re: Ugovor o djelu i porez
SimkeA wrote:Pozdrav svima,
zanima me kako se prijavljuje i placa porez na ugovor o djelu. Naime, posjedujem stalno zaposlenje u jednoj firmi i prema vazecem zakonu o porezu na dohodak, pocetkom godine poslodavac popuni GIP obrazac (godisnji izvjestaj o isplacenim platama i primanjima). S obzirom da sam u godini koja je na izmaku imao skolpljen ugovor o djelu (pored stalnog zaposlenja) sa drugom firmom radi obavljanja odredjenog posla u trajanju od mjesec dana, zanima me kako regulisati placanje poreza na taj iznos zarade.
Naime, da li je firma s kojom sam imao sklopljen ugovor o djelu duzna da mi izda poseban GIP ili neku potvrdu o isplacenom iznosi ili je dovoljana kopija ugovora o djelu?
Da li ima neko sa slicnim iskustvom?
Unaprijed havala.
Ta firma za koju si radio po ugovoru, takodje ce ti dostaviti jedan obrazac na kojem se vidi iznos ugovora i poreza. S obzirom da su oni bili duzni obustaviti ti porez na UOD i uplatiti ga, ti neces imati nikakve obaveze placanja dodatnog poreza na dohodak, niti podnositi poreznu prijavu jer ces biti na "nuli" sa porezom.
- nirvana79
#3 Re: Ugovor o djelu i porez
zavisi kako piše u ugovoru da li je dogovorena neto ili bruto naknada u slučaju dogovorene bruto isplate
onda ćeš biti dužan uplatiti 10 % poreza na dohodak
pozdrav
onda ćeš biti dužan uplatiti 10 % poreza na dohodak
pozdrav
-
SimkeA
#4 Re: Ugovor o djelu i porez
Kao prvo, hvala vam na izdvojenom vremenu i odgovorima.
Sto se tice detalja oko isplate, u ugovoru stoji slijedece:
"Narucioc je duzan Izvodjacu isplatiti novcanu naknadu za posao iz clana XY ugovora u neto iznosu od XX KM/h, odnosno ukupno XX KM za uradjeni posao."
Prema tome, izgleda da nisam duzan odnijeti dokaze poreznoj upravi. Prme informacijama kojima raspolazem, ako sam u tekucoj godini ostvario prihode kod vise poslodavaca ili iz vise izvora duzan sam predociti dokaze o ostvarenim prihodima.
"Narucioc je duzan Izvodjacu isplatiti novcanu naknadu za posao iz clana XY ugovora u neto iznosu od XX KM/h, odnosno ukupno XX KM za uradjeni posao."
Prema tome, izgleda da nisam duzan odnijeti dokaze poreznoj upravi. Prme informacijama kojima raspolazem, ako sam u tekucoj godini ostvario prihode kod vise poslodavaca ili iz vise izvora duzan sam predociti dokaze o ostvarenim prihodima.
- amaretto
#5 Re: Ugovor o djelu i porez
Tačno tako, ja redovno radim ugovore o djelu pa znam da na neto isplatu porez plaća poslodavac ukupno oko 21%.
Nisi dužan ništa prijavljivati u poreznu upravu, to će uraditi knjigovođa poslodavca sa kojim si sklopio ugovor.
Nisi dužan ništa prijavljivati u poreznu upravu, to će uraditi knjigovođa poslodavca sa kojim si sklopio ugovor.
- momčina
#7 Re: Ugovor o djelu i porez
Pravilno je da uradiš slijedeće:SimkeA wrote:Kao prvo, hvala vam na izdvojenom vremenu i odgovorima.
1. Uzeti kopiju svog GIP Obrasca - GIP-1022 (GIP obrazac je obrazac o primanjima primarnog/stalnog posla)
2. Kopije svih Obrazaca AUG-1031 (Tvoji Obrasci o ukupnim/pojedinačnim uplatama Ugovora o djelu/povremenim poslovima)
3. Popuniti AUG-1051 obrazac (Godišnja prijava poreza na dohodak)
4. Potpisano predati u Poreznu upravu kojoj pripadaš (mjesto stanovanja).
Pozdrav!