ugostiteljski biznis

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
User avatar
Duhovni Vođa
Posts: 758
Joined: 16/08/2008 08:35
Location: I shall release you all!

ugostiteljski biznis

Post by Duhovni Vođa » 20/03/2011 22:17

ok ljudi, treba mi neko od iskustva da mi kaze okvirni troskovnik za zapocinjanje jednog ugostiteljskog biznisa koji bi se lokacijski nalazio od marin dvora do čengić vile (kad ovo kažem, onda samo naglašavam da nije strogi centar u pitanju), koji bi po ponudi bio nešto između puba i restorana, dakle pivo i polu-brza hrana, koji bi bio orijentisan na klijentelu s visokim džepom i strance, koji bi zaista izbezumio ljude s tom hranom i pićem (ovo je znači jedini kapital koji imam - apsolutno provjereno na ovim prostorima neviđena ponuda hrane i pića).

poslovni prostor bi bio pod najam.

znači zanima me okvirni trošak za započinjanje takvog biznisa u sarajevu i sve eventualne prepreke na koje bih mogao naići.

hvala svima koji su spremni pomoći sa savjetom


enx
Posts: 352
Joined: 01/02/2010 18:02

Re: ugostiteljski biznis

Post by enx » 21/03/2011 13:01

Neisplativo!!!!

Na toj lokaciji, skupa hrana, tuđi prostor, velike obaveze.

User avatar
cappy_tempo
Posts: 2673
Joined: 24/08/2008 19:03
Location: SARAJEVO-X!

Re: ugostiteljski biznis

Post by cappy_tempo » 24/03/2011 11:43

enx wrote:Neisplativo!!!!

Na toj lokaciji, skupa hrana, tuđi prostor, velike obaveze.


sta fali lokaciji? od Marijin dvora do Cvile nema 2 fast fuda ili restorana da valja. buregdzinica jedna do druge,a da sta mesnato klepis treba ti 20-30min da odes do necega. usput ova lokacija (marijin dvor-socijalno) je bas poslovna zona i puno stranaca jos fakulteti i ako stavi cijene i za nas obicne bit ce mu dobro. ima jedan fast fud blizu holidey inna pomodorino cini mi se da se zove,uglavnom na P se zove i pola pogace i piletine unutra natrpa 3KM i rade ljudi bez problema,a ovaj hoce da pomjesa birtiju i hranu i da ne radi :-) . samo cijene da su koliko toliko normalne i usluga da je na nivou i tesko da neces imati neke zarade. gledam na pofalicima u 100m 4 teske birtije imaju i svaka puna, na marijin dvoru u nekim ulicicama kafica ima i svaki radi... nemoj se okretati skroz guzonjama,stavis cijene i za kokuze i broji pare :D

zonbirile
Posts: 11886
Joined: 09/10/2008 12:06

Re: ugostiteljski biznis

Post by zonbirile » 24/03/2011 12:52

e šta kokuz neće zamisliti,doduše može brojati pare za rashoda.

enx
Posts: 352
Joined: 01/02/2010 18:02

Re: ugostiteljski biznis

Post by enx » 24/03/2011 13:07

cappy_tempo wrote:
enx wrote:Neisplativo!!!!

Na toj lokaciji, skupa hrana, tuđi prostor, velike obaveze.


sta fali lokaciji? od Marijin dvora do Cvile nema 2 fast fuda ili restorana da valja. buregdzinica jedna do druge,a da sta mesnato klepis treba ti 20-30min da odes do necega. usput ova lokacija (marijin dvor-socijalno) je bas poslovna zona i puno stranaca jos fakulteti i ako stavi cijene i za nas obicne bit ce mu dobro. ima jedan fast fud blizu holidey inna pomodorino cini mi se da se zove,uglavnom na P se zove i pola pogace i piletine unutra natrpa 3KM i rade ljudi bez problema,a ovaj hoce da pomjesa birtiju i hranu i da ne radi :-) . samo cijene da su koliko toliko normalne i usluga da je na nivou i tesko da neces imati neke zarade. gledam na pofalicima u 100m 4 teske birtije imaju i svaka puna, na marijin dvoru u nekim ulicicama kafica ima i svaki radi... nemoj se okretati skroz guzonjama,stavis cijene i za kokuze i broji pare :D

pa o tome i govorim. "koji bi bio orijentisan na klijentelu s visokim džepom i strance," tako je čovjek rekao, a to je na toj lokaciji sigurno neisplativo. (Iz iskustva mojih prijatelja koji su brže zatvorili nego otvorili)

detroit-mercy
Posts: 10575
Joined: 07/04/2009 16:54
Location: povis jajca

Re: ugostiteljski biznis

Post by detroit-mercy » 24/03/2011 16:07

Duhovni Vođa wrote:ok ljudi, treba mi neko od iskustva da mi kaze okvirni troskovnik za zapocinjanje jednog ugostiteljskog biznisa koji bi se lokacijski nalazio od marin dvora do čengić vile (kad ovo kažem, onda samo naglašavam da nije strogi centar u pitanju), koji bi po ponudi bio nešto između puba i restorana, dakle pivo i polu-brza hrana, koji bi bio orijentisan na klijentelu s visokim džepom i strance, koji bi zaista izbezumio ljude s tom hranom i pićem (ovo je znači jedini kapital koji imam - apsolutno provjereno na ovim prostorima neviđena ponuda hrane i pića).

poslovni prostor bi bio pod najam.

znači zanima me okvirni trošak za započinjanje takvog biznisa u sarajevu i sve eventualne prepreke na koje bih mogao naići.

hvala svima koji su spremni pomoći sa savjetom

Bem ga pa to ti je bar lako skontati:
uzmi prvo svoje fixne troskove:rentanje lokala, inventar, osiguranje, razlicite taxe
uzmi svoje variabilne troskove: radna snaga, komunalije, materijal koji ti je potreban (hrana i pice)
u to sve svrstaj i one timere koje moze prikazati i kao fixne (kroz amortizaciju) poput uredjenje prostora.
Sve to stavi na papir onda kontra toga stavi koliko ocekuje da pravis mjesecno/godisnje i sve ce ti se samo reci (broj gostiju, cijene).
Nemoj mi samo reci da ti je samo sinula ideja za biznis a nista drugo nisi urdio nego pitas ovdje na forumu :mrgreen: .
Plus nemoj zaboraviti da i Gashi mora da nadoknadi ono sto je izgubio u ovim procesima :mrgreen: protiv njega.

talić
Posts: 1559
Joined: 03/11/2010 17:52

Re: ugostiteljski biznis

Post by talić » 24/03/2011 17:43

teško je reći neki konkretan iznos ali ako misliš ući u neki go golcat prostor onda je to: šank, rashladne vitrine, kafe aparat, kuhinja, mašina za pranje suđa, roštilj, stolovi, stolice, možda uređenje dva WC-a, uređenje prostora,... minimalno 70 do 100 kvadrata + kuhinja,... teško da može ispod 100 do 150 hiljada. Treba to zaraditi kasnije.
Druga opcija sve polovno i opet dođeš na preko 50 000. Uz to trebao bi biti spreman da radiš bar godinu dana sa minusom dok ljude ne uvjeriš da si dovoljno dobar. Koliko znam ugostiteljstvo i nije baš neka profitabilna djelatnost.

User avatar
Priorat
Posts: 1451
Joined: 07/04/2009 09:43
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

Re: ugostiteljski biznis

Post by Priorat » 24/03/2011 17:52

kao sto talic kaze i gdje ima pravo, ugostiteljstvo ti je "zlatni kavez"...
samo originalna ideja donosi zlatne plodove kao npr onaj u pragu sto mu platis koliko hoces ili ovdje kod mene gdje sam najmanji lokal na svijetu (4 mjesta, uvijek pun :D ),...itd itd inace ostalo sve ti je robija.

User avatar
Toto
Posts: 7358
Joined: 21/04/2009 11:09

Re: ugostiteljski biznis

Post by Toto » 03/05/2011 18:15

Duhovni Vođa wrote:ok ljudi, treba mi neko od iskustva da mi kaze okvirni troskovnik za zapocinjanje jednog ugostiteljskog biznisa koji bi se lokacijski nalazio od marin dvora do čengić vile (kad ovo kažem, onda samo naglašavam da nije strogi centar u pitanju), koji bi po ponudi bio nešto između puba i restorana, dakle pivo i polu-brza hrana, koji bi bio orijentisan na klijentelu s visokim džepom i strance, koji bi zaista izbezumio ljude s tom hranom i pićem (ovo je znači jedini kapital koji imam - apsolutno provjereno na ovim prostorima neviđena ponuda hrane i pića).

poslovni prostor bi bio pod najam.

znači zanima me okvirni trošak za započinjanje takvog biznisa u sarajevu i sve eventualne prepreke na koje bih mogao naići.

hvala svima koji su spremni pomoći sa savjetom


hos otvorit prije mcdonaldsa :mrgreen: :mrgreen:

User avatar
Edin H.
Posts: 38308
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times

Re: ugostiteljski biznis

Post by Edin H. » 03/05/2011 20:24

detroit-mercy wrote:
Duhovni Vođa wrote:ok ljudi, treba mi neko od iskustva da mi kaze okvirni troskovnik za zapocinjanje jednog ugostiteljskog biznisa koji bi se lokacijski nalazio od marin dvora do čengić vile (kad ovo kažem, onda samo naglašavam da nije strogi centar u pitanju), koji bi po ponudi bio nešto između puba i restorana, dakle pivo i polu-brza hrana, koji bi bio orijentisan na klijentelu s visokim džepom i strance, koji bi zaista izbezumio ljude s tom hranom i pićem (ovo je znači jedini kapital koji imam - apsolutno provjereno na ovim prostorima neviđena ponuda hrane i pića).

poslovni prostor bi bio pod najam.

znači zanima me okvirni trošak za započinjanje takvog biznisa u sarajevu i sve eventualne prepreke na koje bih mogao naići.

hvala svima koji su spremni pomoći sa savjetom

Bem ga pa to ti je bar lako skontati:
uzmi prvo svoje fixne troskove:rentanje lokala, inventar, osiguranje, razlicite taxe
uzmi svoje variabilne troskove: radna snaga, komunalije, materijal koji ti je potreban (hrana i pice)
u to sve svrstaj i one timere koje moze prikazati i kao fixne (kroz amortizaciju) poput uredjenje prostora.
Sve to stavi na papir onda kontra toga stavi koliko ocekuje da pravis mjesecno/godisnje i sve ce ti se samo reci (broj gostiju, cijene).
Nemoj mi samo reci da ti je samo sinula ideja za biznis a nista drugo nisi urdio nego pitas ovdje na forumu :mrgreen: .
Plus nemoj zaboraviti da i Gashi mora da nadoknadi ono sto je izgubio u ovim procesima :mrgreen: protiv njega.


Bas pomislih da si zaboravio na ove nepredvidive troskove :-) , ali nisi.

Post Reply