ok ljudi, treba mi neko od iskustva da mi kaze okvirni troskovnik za zapocinjanje jednog ugostiteljskog biznisa koji bi se lokacijski nalazio od marin dvora do čengić vile (kad ovo kažem, onda samo naglašavam da nije strogi centar u pitanju), koji bi po ponudi bio nešto između puba i restorana, dakle pivo i polu-brza hrana, koji bi bio orijentisan na klijentelu s visokim džepom i strance, koji bi zaista izbezumio ljude s tom hranom i pićem (ovo je znači jedini kapital koji imam - apsolutno provjereno na ovim prostorima neviđena ponuda hrane i pića).
poslovni prostor bi bio pod najam.
znači zanima me okvirni trošak za započinjanje takvog biznisa u sarajevu i sve eventualne prepreke na koje bih mogao naići.
hvala svima koji su spremni pomoći sa savjetom
ugostiteljski biznis
Moderator: anex
- Duhovni Vođa
- Posts: 758
- Joined: 16/08/2008 08:35
- Location: I shall release you all!
-
- Posts: 352
- Joined: 01/02/2010 18:02
#2 Re: ugostiteljski biznis
Neisplativo!!!!
Na toj lokaciji, skupa hrana, tuđi prostor, velike obaveze.
Na toj lokaciji, skupa hrana, tuđi prostor, velike obaveze.
- cappy_tempo
- Posts: 2673
- Joined: 24/08/2008 19:03
- Location: SARAJEVO-X!
#3 Re: ugostiteljski biznis
sta fali lokaciji? od Marijin dvora do Cvile nema 2 fast fuda ili restorana da valja. buregdzinica jedna do druge,a da sta mesnato klepis treba ti 20-30min da odes do necega. usput ova lokacija (marijin dvor-socijalno) je bas poslovna zona i puno stranaca jos fakulteti i ako stavi cijene i za nas obicne bit ce mu dobro. ima jedan fast fud blizu holidey inna pomodorino cini mi se da se zove,uglavnom na P se zove i pola pogace i piletine unutra natrpa 3KM i rade ljudi bez problema,a ovaj hoce da pomjesa birtiju i hranu i da ne radi . samo cijene da su koliko toliko normalne i usluga da je na nivou i tesko da neces imati neke zarade. gledam na pofalicima u 100m 4 teske birtije imaju i svaka puna, na marijin dvoru u nekim ulicicama kafica ima i svaki radi... nemoj se okretati skroz guzonjama,stavis cijene i za kokuze i broji pareenx wrote:Neisplativo!!!!
Na toj lokaciji, skupa hrana, tuđi prostor, velike obaveze.
-
- Posts: 11870
- Joined: 09/10/2008 12:06
#4 Re: ugostiteljski biznis
e šta kokuz neće zamisliti,doduše može brojati pare za rashoda.
-
- Posts: 352
- Joined: 01/02/2010 18:02
#5 Re: ugostiteljski biznis
pa o tome i govorim. "koji bi bio orijentisan na klijentelu s visokim džepom i strance," tako je čovjek rekao, a to je na toj lokaciji sigurno neisplativo. (Iz iskustva mojih prijatelja koji su brže zatvorili nego otvorili)cappy_tempo wrote:sta fali lokaciji? od Marijin dvora do Cvile nema 2 fast fuda ili restorana da valja. buregdzinica jedna do druge,a da sta mesnato klepis treba ti 20-30min da odes do necega. usput ova lokacija (marijin dvor-socijalno) je bas poslovna zona i puno stranaca jos fakulteti i ako stavi cijene i za nas obicne bit ce mu dobro. ima jedan fast fud blizu holidey inna pomodorino cini mi se da se zove,uglavnom na P se zove i pola pogace i piletine unutra natrpa 3KM i rade ljudi bez problema,a ovaj hoce da pomjesa birtiju i hranu i da ne radi . samo cijene da su koliko toliko normalne i usluga da je na nivou i tesko da neces imati neke zarade. gledam na pofalicima u 100m 4 teske birtije imaju i svaka puna, na marijin dvoru u nekim ulicicama kafica ima i svaki radi... nemoj se okretati skroz guzonjama,stavis cijene i za kokuze i broji pareenx wrote:Neisplativo!!!!
Na toj lokaciji, skupa hrana, tuđi prostor, velike obaveze.
-
- Posts: 16088
- Joined: 07/04/2009 16:54
- Location: povis jajca
#6 Re: ugostiteljski biznis
Bem ga pa to ti je bar lako skontati:Duhovni Vođa wrote:ok ljudi, treba mi neko od iskustva da mi kaze okvirni troskovnik za zapocinjanje jednog ugostiteljskog biznisa koji bi se lokacijski nalazio od marin dvora do čengić vile (kad ovo kažem, onda samo naglašavam da nije strogi centar u pitanju), koji bi po ponudi bio nešto između puba i restorana, dakle pivo i polu-brza hrana, koji bi bio orijentisan na klijentelu s visokim džepom i strance, koji bi zaista izbezumio ljude s tom hranom i pićem (ovo je znači jedini kapital koji imam - apsolutno provjereno na ovim prostorima neviđena ponuda hrane i pića).
poslovni prostor bi bio pod najam.
znači zanima me okvirni trošak za započinjanje takvog biznisa u sarajevu i sve eventualne prepreke na koje bih mogao naići.
hvala svima koji su spremni pomoći sa savjetom
uzmi prvo svoje fixne troskove:rentanje lokala, inventar, osiguranje, razlicite taxe
uzmi svoje variabilne troskove: radna snaga, komunalije, materijal koji ti je potreban (hrana i pice)
u to sve svrstaj i one timere koje moze prikazati i kao fixne (kroz amortizaciju) poput uredjenje prostora.
Sve to stavi na papir onda kontra toga stavi koliko ocekuje da pravis mjesecno/godisnje i sve ce ti se samo reci (broj gostiju, cijene).
Nemoj mi samo reci da ti je samo sinula ideja za biznis a nista drugo nisi urdio nego pitas ovdje na forumu .
Plus nemoj zaboraviti da i Gashi mora da nadoknadi ono sto je izgubio u ovim procesima protiv njega.
-
- Posts: 1559
- Joined: 03/11/2010 17:52
#7 Re: ugostiteljski biznis
teško je reći neki konkretan iznos ali ako misliš ući u neki go golcat prostor onda je to: šank, rashladne vitrine, kafe aparat, kuhinja, mašina za pranje suđa, roštilj, stolovi, stolice, možda uređenje dva WC-a, uređenje prostora,... minimalno 70 do 100 kvadrata + kuhinja,... teško da može ispod 100 do 150 hiljada. Treba to zaraditi kasnije.
Druga opcija sve polovno i opet dođeš na preko 50 000. Uz to trebao bi biti spreman da radiš bar godinu dana sa minusom dok ljude ne uvjeriš da si dovoljno dobar. Koliko znam ugostiteljstvo i nije baš neka profitabilna djelatnost.
Druga opcija sve polovno i opet dođeš na preko 50 000. Uz to trebao bi biti spreman da radiš bar godinu dana sa minusom dok ljude ne uvjeriš da si dovoljno dobar. Koliko znam ugostiteljstvo i nije baš neka profitabilna djelatnost.
- Priorat
- Posts: 1451
- Joined: 07/04/2009 09:43
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#8 Re: ugostiteljski biznis
kao sto talic kaze i gdje ima pravo, ugostiteljstvo ti je "zlatni kavez"...
samo originalna ideja donosi zlatne plodove kao npr onaj u pragu sto mu platis koliko hoces ili ovdje kod mene gdje sam najmanji lokal na svijetu (4 mjesta, uvijek pun ),...itd itd inace ostalo sve ti je robija.
samo originalna ideja donosi zlatne plodove kao npr onaj u pragu sto mu platis koliko hoces ili ovdje kod mene gdje sam najmanji lokal na svijetu (4 mjesta, uvijek pun ),...itd itd inace ostalo sve ti je robija.
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#9 Re: ugostiteljski biznis
hos otvorit prije mcdonaldsaDuhovni Vođa wrote:ok ljudi, treba mi neko od iskustva da mi kaze okvirni troskovnik za zapocinjanje jednog ugostiteljskog biznisa koji bi se lokacijski nalazio od marin dvora do čengić vile (kad ovo kažem, onda samo naglašavam da nije strogi centar u pitanju), koji bi po ponudi bio nešto između puba i restorana, dakle pivo i polu-brza hrana, koji bi bio orijentisan na klijentelu s visokim džepom i strance, koji bi zaista izbezumio ljude s tom hranom i pićem (ovo je znači jedini kapital koji imam - apsolutno provjereno na ovim prostorima neviđena ponuda hrane i pića).
poslovni prostor bi bio pod najam.
znači zanima me okvirni trošak za započinjanje takvog biznisa u sarajevu i sve eventualne prepreke na koje bih mogao naići.
hvala svima koji su spremni pomoći sa savjetom
- Edin H.
- Posts: 47030
- Joined: 08/10/2004 22:36
- Location: Tirana
#10 Re: ugostiteljski biznis
Bas pomislih da si zaboravio na ove nepredvidive troskove , ali nisi.detroit-mercy wrote:Bem ga pa to ti je bar lako skontati:Duhovni Vođa wrote:ok ljudi, treba mi neko od iskustva da mi kaze okvirni troskovnik za zapocinjanje jednog ugostiteljskog biznisa koji bi se lokacijski nalazio od marin dvora do čengić vile (kad ovo kažem, onda samo naglašavam da nije strogi centar u pitanju), koji bi po ponudi bio nešto između puba i restorana, dakle pivo i polu-brza hrana, koji bi bio orijentisan na klijentelu s visokim džepom i strance, koji bi zaista izbezumio ljude s tom hranom i pićem (ovo je znači jedini kapital koji imam - apsolutno provjereno na ovim prostorima neviđena ponuda hrane i pića).
poslovni prostor bi bio pod najam.
znači zanima me okvirni trošak za započinjanje takvog biznisa u sarajevu i sve eventualne prepreke na koje bih mogao naići.
hvala svima koji su spremni pomoći sa savjetom
uzmi prvo svoje fixne troskove:rentanje lokala, inventar, osiguranje, razlicite taxe
uzmi svoje variabilne troskove: radna snaga, komunalije, materijal koji ti je potreban (hrana i pice)
u to sve svrstaj i one timere koje moze prikazati i kao fixne (kroz amortizaciju) poput uredjenje prostora.
Sve to stavi na papir onda kontra toga stavi koliko ocekuje da pravis mjesecno/godisnje i sve ce ti se samo reci (broj gostiju, cijene).
Nemoj mi samo reci da ti je samo sinula ideja za biznis a nista drugo nisi urdio nego pitas ovdje na forumu .
Plus nemoj zaboraviti da i Gashi mora da nadoknadi ono sto je izgubio u ovim procesima protiv njega.