UG "Miljacka"
- ibrahim_tanovic
#1 UG "Miljacka"
Poštovana Zajednico,
ovom gradu posve nedostaje jedno udruženje ili radna grupa koja bi se bavila održavanjem čiste, mirisne i lijepe Miljacke. To znači između ostalog njenim vodostajem, ribostajem, provjeravanjem čistoće vode, održavanjem života u ekosistemu rijeke i još mnogo relevantnih tema. To bi moglo biti u početku samo (nevladino) udruženje građana, koje bi se kasnije moglo podržavati od gradske uprave, od ministerija za ekologiju i/ili urbanu izgradnju i parkove i slično...
Mislim da nas ima sve više koji sve češće gledaju u rijeku i sve su manje zadovoljni sa njenim izgledom.
Šta mislite o ovome?
ovom gradu posve nedostaje jedno udruženje ili radna grupa koja bi se bavila održavanjem čiste, mirisne i lijepe Miljacke. To znači između ostalog njenim vodostajem, ribostajem, provjeravanjem čistoće vode, održavanjem života u ekosistemu rijeke i još mnogo relevantnih tema. To bi moglo biti u početku samo (nevladino) udruženje građana, koje bi se kasnije moglo podržavati od gradske uprave, od ministerija za ekologiju i/ili urbanu izgradnju i parkove i slično...
Mislim da nas ima sve više koji sve češće gledaju u rijeku i sve su manje zadovoljni sa njenim izgledom.
Šta mislite o ovome?
- poznanik
#2 Re: UG "Miljacka"
Djelatnosti udruženja "Miljacka" koje su nabrojane iznad su već postojeće komunalne djelatnosti, poslovi za koje je neko u Kantonu već nadležan i zadužen, a i plaćen. Besmisleno je prezimati na sebe dio komunalnih poslova, za koje je neko drugi odgovoran, a uz to još i potpomognut sredstvima iz budžeta sarajevskih općina i Kantona Sarajevo.ibrahim_tanovic wrote:Poštovana Zajednico,
Šta mislite o ovome?
Ovakvo udruženje treba da vrši nadzor nad aktivnostima "RAD"-a u čišćenju rijeke i obala, da pokreće upravni spor protiv odgovornih osoba koje se ne pridržavaju odredbi zakona, da izvještava i uzbunjuje javnost u slučajevima pojačanog zagađenja vodotoka, da pokrene inicijativu o dizanju brane Bentbaša u ljetnim mjesecima, čime bi nakupljena voda očistila korito od bakterija, u da inicira poribljavanje, da vodi evidencije o približnom broju životinja i ptica koje obitavaju na Miljacki, da prati krivolov i obavještava nadležne organe o uočenom i istovremeno insistira na kaznama, da pokreće kampanje i na svaki drugi način da zagovara što čistiju rijeku, počev od njenog izvorišta, pa sve do ušća u Željeznicu, i na taj način doprinese čistijoj okolini, itd.
-
Wind
#3 Re: UG "Miljacka"
Vjerovatno je i mislio tako samo se pogresno odrazio...
Podupirem ideju, samo bi prije trebalo vidjeti da slucajno vec nema takvo nesto registrovano, a ako ne...da vidimo raspolozenje raje pa da nesto organizujemo.
http://www.mladi.ba/organizacije/ug-klu ... ajeva.html
http://www.sutra.ba/novost/21597/Cista-rijeka-Miljacka
http://www.bistrobih.ba/nova/?page_id=7925
Podupirem ideju, samo bi prije trebalo vidjeti da slucajno vec nema takvo nesto registrovano, a ako ne...da vidimo raspolozenje raje pa da nesto organizujemo.
http://www.mladi.ba/organizacije/ug-klu ... ajeva.html
http://www.sutra.ba/novost/21597/Cista-rijeka-Miljacka
http://www.bistrobih.ba/nova/?page_id=7925
- ibrahim_tanovic
#4 Re: UG "Miljacka"
Odlične informacije. Hvala.Wind wrote:http://www.bistrobih.ba/nova/?page_id=7925
- ibrahim_tanovic
#5 Re: UG "Miljacka"
Hvala puno. Mislim da već imamo STATUT!poznanik wrote:Ovakvo udruženje treba da vrši nadzor nad aktivnostima "RAD"-a u čišćenju rijeke i obala, da pokreće upravni spor protiv odgovornih osoba koje se ne pridržavaju odredbi zakona, da izvještava i uzbunjuje javnost u slučajevima pojačanog zagađenja vodotoka, da pokrene inicijativu o dizanju brane Bentbaša u ljetnim mjesecima, čime bi nakupljena voda očistila korito od bakterija, u da inicira poribljavanje, da vodi evidencije o približnom broju životinja i ptica koje obitavaju na Miljacki, da prati krivolov i obavještava nadležne organe o uočenom i istovremeno insistira na kaznama, da pokreće kampanje i na svaki drugi način da zagovara što čistiju rijeku, počev od njenog izvorišta, pa sve do ušća u Željeznicu, i na taj način doprinese čistijoj okolini, itd.
- Dr.Mr.Fr.
#6 Re: UG "Miljacka"
poznanik wrote:
Djelatnosti udruženja "Miljacka" koje su nabrojane iznad su već postojeće komunalne djelatnosti, poslovi za koje je neko u Kantonu već nadležan i zadužen, a i plaćen. Besmisleno je prezimati na sebe dio komunalnih poslova, za koje je neko drugi odgovoran, a uz to još i potpomognut sredstvima iz budžeta sarajevskih općina i Kantona Sarajevo.
Ovakvo udruženje treba da vrši nadzor nad aktivnostima "RAD"-a u čišćenju rijeke i obala, da pokreće upravni spor protiv odgovornih osoba koje se ne pridržavaju odredbi zakona, da izvještava i uzbunjuje javnost u slučajevima pojačanog zagađenja vodotoka, da pokrene inicijativu o dizanju brane Bentbaša u ljetnim mjesecima, čime bi nakupljena voda očistila korito od bakterija, u da inicira poribljavanje, da vodi evidencije o približnom broju životinja i ptica koje obitavaju na Miljacki, da prati krivolov i obavještava nadležne organe o uočenom i istovremeno insistira na kaznama, da pokreće kampanje i na svaki drugi način da zagovara što čistiju rijeku, počev od njenog izvorišta, pa sve do ušća u Željeznicu, i na taj način doprinese čistijoj okolini, itd.
-
shzu
#7 Re: UG "Miljacka"
Zadnjih dana Miljacka je fuj! Mislim, inace nije nesto bolja, ali ona zabokrecina i silno smece jeee bljaaaaaaaak. Treba vec postojecim organizacijama predloziti da pokrenu volontersku akciju. Doduse, ne znam da li bi odziv gradjana bio velik, ali eto ja bih pristala na jednu takvu akciju 
-
Wind
#8 Re: UG "Miljacka"
a prije toga koktel vakcina protiv svih mogucih i nemogucih bolesti.... 
-
Max Bunker
#9 Re: UG "Miljacka"
Eh ovako, s' obzirom da sam prije par godina, radio kao neko " osiguranje " na onome ludom raftingu, sto je organizovao " Bosnalijek " , znam da se tada dizala pa spustala brana, zbog potrebnog plimnog vala.Dr.Mr.Fr. wrote:poznanik wrote:
Djelatnosti udruženja "Miljacka" koje su nabrojane iznad su već postojeće komunalne djelatnosti, poslovi za koje je neko u Kantonu već nadležan i zadužen, a i plaćen. Besmisleno je prezimati na sebe dio komunalnih poslova, za koje je neko drugi odgovoran, a uz to još i potpomognut sredstvima iz budžeta sarajevskih općina i Kantona Sarajevo.
Ovakvo udruženje treba da vrši nadzor nad aktivnostima "RAD"-a u čišćenju rijeke i obala, da pokreće upravni spor protiv odgovornih osoba koje se ne pridržavaju odredbi zakona, da izvještava i uzbunjuje javnost u slučajevima pojačanog zagađenja vodotoka, da pokrene inicijativu o dizanju brane Bentbaša u ljetnim mjesecima, čime bi nakupljena voda očistila korito od bakterija, u da inicira poribljavanje, da vodi evidencije o približnom broju životinja i ptica koje obitavaju na Miljacki, da prati krivolov i obavještava nadležne organe o uočenom i istovremeno insistira na kaznama, da pokreće kampanje i na svaki drugi način da zagovara što čistiju rijeku, počev od njenog izvorišta, pa sve do ušća u Željeznicu, i na taj način doprinese čistijoj okolini, itd.![]()
![]()
Kada je sve zavrsilo, nekih sat vremena kasnije, znam da je neko ispricao da im je dojavljeno da je na Otesu/Ilidzi doslo do plavljenja nekih imanja i kuca.
Uglavnom, odavno vec mislim da je brana u ljetnim danima, spas za Miljacku i da sigurno moze procistiti ono smece.
-
Jingo
#10 Re: UG "Miljacka"
Potpuno podržavam ljude koji žele svoju rijeku! I ja želim našu Miljacku čistu. Na žalost, divlja gradnja, i ispust kanalizacija u rijeku pravi nam ovo što sad imamo.
Prije tri godine pokrenut je pompezan projekat o kojem je pisano na ovom forumu : http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1&start=25
pa da ipak ovo udruzenje potjera malo ove nadlezne da nadju tih 700 Miliona (prema mojim info
) da se rijese nelegalni i legalni priključci kanalizacija pa da nam rijeka opet bude čista.
jedna zanimljivost, na ušću rijeke Miljacke, postotak kisika u vodi je jedna velika 0. Dakle mrtva rijeka.

Prije tri godine pokrenut je pompezan projekat o kojem je pisano na ovom forumu : http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1&start=25
pa da ipak ovo udruzenje potjera malo ove nadlezne da nadju tih 700 Miliona (prema mojim info
jedna zanimljivost, na ušću rijeke Miljacke, postotak kisika u vodi je jedna velika 0. Dakle mrtva rijeka.
-
lajkujMe
#11 Re: UG "Miljacka"
Gledam danas miljacku i pravo je fuj, doduse tu se nemoze puno uraditi nema kise pa skoro pa presusila i to niko na svijetu nemoze promjeniti, meni se inace cini da je miljacka daleko bolja sad nego prije rata.
- ibrahim_tanovic
#12 Re: UG "Miljacka"
Sa ovim se slažem. Ali opet, ima tu još mnogo prostora za unaprijeđenje...lajkujMe wrote:Gledam danas miljacku i pravo je fuj, doduse tu se nemoze puno uraditi nema kise pa skoro pa presusila i to niko na svijetu nemoze promjeniti, meni se inace cini da je miljacka daleko bolja sad nego prije rata.
- ibrahim_tanovic
#13 Re: UG "Miljacka"
shzu wrote:Zadnjih dana Miljacka je fuj! Mislim, inace nije nesto bolja, ali ona zabokrecina i silno smece jeee bljaaaaaaaak. Treba vec postojecim organizacijama predloziti da pokrenu volontersku akciju. Doduse, ne znam da li bi odziv gradjana bio velik, ali eto ja bih pristala na jednu takvu akciju
- ibrahim_tanovic
#14 Re: UG "Miljacka"
Jingo wrote:jedna zanimljivost, na ušću rijeke Miljacke, postotak kisika u vodi je jedna velika 0. Dakle mrtva rijeka.![]()
![]()