uffFFFFFF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
zijancer

#1 uffFFFFFF

Post by zijancer »

upomoooooc :-) da li je neko savLLadao gordijev cvor zvani --->nivoi-vlasti-u-Bih :mrgreen:
ocu rec.. upravna zakonodavna & izvrsna vlast ( ima li jos koja vRRsta :cry: Image) ..i njihova tijela :cry: i nadleznosti i cijeli taj paPPriKaŠ ImageImageImage..Image

stvarno trebam pomoc :sad: gdje poceti? ima li ikoga ko je morao proci kroz ovo isto žbunje'+?
obala

#2 Re: uffFFFFFF

Post by obala »

Uhhh...pitaj nekoga ko studira Pravo i trenutno spremna Ustavno....sjecam se da sam morala cratati semu, kada sam to ucila...to je bilo prije nekih osam godina, mozda se sada nesto i promijenilo, ne znam, ali pokusaj sa nekim studentom :)
Puno srece :thumbup:
CharlesBukowski

#3 Re: uffFFFFFF

Post by CharlesBukowski »

:shock: :o :sad: :x :P :evil: :evil: :arrow: :| :run: :run: :dance: :dance: :dance: :dance: :run: :run: :bih: :thumbup: :thumbup: :dance: :zjev: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax: :cry: :x :x :lol: 8-)
zijancer

#4 Re: uffFFFFFF

Post by zijancer »

oo, i ja mislim crtati semu, čim raspetljam činjenice :razz:, mozda na forumu postoji neko kome je to kristalno jasno.. :-) , ... :sad: ja ne znam cak ni razliku izmedu predsjednistva i vijeca ministara..a tu je i nekekFa parlamentarna skupstina :cry: pa onda sve to puta entiteti i brcko, pa puta kantoni :-) a gdje je tu sud i ca on hoce?..
zijancer

#5 Re: uffFFFFFF

Post by zijancer »

cika carlse :razz: je li to pokusavas izrazit sauČČesce ili..ili znas o cemu se tu radi :P :-) ?
haa!?
Eborg

#6 Re: uffFFFFFF

Post by Eborg »

Nađi nekog studenta (ili još bolje studenticu :D ) sa pravnog fakulteta i objasnit će ti to uz kahvicu vrlo brzo. Istina, nećeš shvatiti sve jer je suviše komplikovano ali osnove ćeš brzo pohvatati. :thumbup:

Ako te interesuje baš opširno, potraži knjigu "Ustavno pravo" od Kasima Trnke, čuo sam da je dobra.
ja2

#7 Re: uffFFFFFF

Post by ja2 »

Htjedoh ti napisat ovdje sve o nasem ustrojstvu ali necu. Javit cu ti se na pvt
zijancer

#8 Re: uffFFFFFF

Post by zijancer »

Nase ustrojstvo je okruglo pa na cose :P . potrebno mi je zbog javnog ispita :-? viddim da je pola predmeta isto kao za pravosudni ispit :mrgreen:, cim popamtim ove nebuloze nacrtat cu mapu, mozda nekome zatreba :lol: :lol:
uvijek dobar post

#9 Re: uffFFFFFF

Post by uvijek dobar post »

nije to aš tako komplikovano i ne treba biti pravnik. samo se malo skoncetrisati i to je to

kao prvo, radi se o trojnom ustrojstvu vlasti (pod ovim ne mislim na nacionalni ključ i btw nepostoji nešt što se zove upravna vlast :D)
dakle institucije vlasti u BiH su:

1. zakonodavna
2. izvršna
3. sudska

i tako je u velikoj većini demokratskih zemalja.

Nadalje, nivoi vlati u BiH su jednostavni, samo ima puno jedinica na svakom nivou pa to daje dojam komplikovanosti.
Izvršna i zakonodavna vlast u BiH ima nekoliko nivoa ito:
1. Opštinski/lokalni nivo ; tijela: opštinsko vijeće, načelnik
1.1. postoji i gradski nivo ali to je samo za Sarajevo, Banja Luku i Mostar koji imaju status grada; tijela: gradsko vijeće, gradonačelnik
2. Kantonalni nivo (samo za federaciju BiH); tijela: skupština kantona, vlada kantona
3. Entitetski nivo; tijela: parlament, dom naroda, vlada
4. Državni nivo (ovo nije isto što i državna vlast jer toga u BiH nema, dakle tačna definicja je vast na državnom nivou); parlamentarna skupština, dom naroda, vijeće ministara
5. OHR

Sudska vlast takođe ima nekoliko nivoa zavisno od entiteta:
FBiH:
osnovni sud
općinski sud
kantonalni sud
Vrhovni sud FBiH
Ustavni sud FBiH

RS
Osnovni sud
Okružni sud
Vrhovni sud RS
Ustavni sud RS

BiH

Sud BiH
Ustavni sud BiH

ovo ti je ukratko i na prvu. možda sam nešto i izostavio malo sad googlaj, detalji oko nadležnosti i svih tijela imaju na netu.
zijancer

#10 Re: uffFFFFFF

Post by zijancer »

hvala puno gossst :razz: :) :)
ako nije gnjavaza ..imam jos jedno pitanje
kakva je razlika izmedu zakonodavne izvrsne i sudske vlasti...sudsku kuzim ali me buni zakonodavna i izvrsna jer ispada da neko iz izvrsne predlaze zakone pa ih zakonodavna donosi pa ih onda opet :cry: izvrsna izvrsava :cry: :-) lici mi na kadija ti sudi kadija te tuzi pattern?
uvijek dobar post

#11 Re: uffFFFFFF

Post by uvijek dobar post »

zijancer wrote:hvala puno gossst :razz: :) :)
ako nije gnjavaza ..imam jos jedno pitanje
kakva je razlika izmedu zakonodavne izvrsne i sudske vlasti...sudsku kuzim ali me buni zakonodavna i izvrsna jer ispada da neko iz izvrsne predlaze zakone pa ih zakonodavna donosi pa ih onda opet :cry: izvrsna izvrsava :cry: :-) lici mi na kadija ti sudi kadija te tuzi pattern?
zakonodavna: donosi zakone, usvaja javne politike i nadgleda njihovo provođenje, potvrđuje vladu i nadgleda njen rad (skupštine i parlamenti).

izvršna: realizuje programe, projekte, upravlja, podnosi izvještaj skupštini (vlada sa ministarstvima).

što se predlaganja i usvajanja zakona tiče, istina je da vlada predlaže zakone ali ne čini samo vlada izvršnu vlast. ona je predstavlja. možda ti zvuči komplikovano ali imaš super stranica i knjiga o tome tako da bujrum:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Izvr%C5%A1na_vlast
http://www.hr/hrvatska/drzava/izvrsna
tid

googlaj malo ostavi se zijana :D
Vragolan

#12 Re: uffFFFFFF

Post by Vragolan »

jes lijepo vidjeti da se mladez interesuje za osnovne stvari sto se podjele vlasti tice
i sto je najvaznije pitaju prije nego pocnu pisati gluposti

samim tim sto cete nauciti podjelu vlasti shvatit cete koiku odgovornosti imate, ili cete je imati, svake cetiri godine kada budete glasali ili svake dvije godien sto se lokalnih izobra tice

zijanceru nije to tako tesko, niti je to nuklerna fizika, post ti je ljepo "nacrtao"

inace vlast je podjeljena zato da ne bi dolazilo do apsolutizma, znaci da ne bi bila ona stara narodna kadija te tuzi kadija ti sudi

prva podjela vlasti se desila u engleskoj 1215 godine kada su se lordovi pobunili protiv kralja (John)
i tada je nastao dokument Magna Carta koji je definisao odredjene slobode (tada) samo plemstu, pocetak doma lordova ..... kasnije su o tome pisali Hobbes, a najbolje je to objasnili J.Locke i Rosseau u Socijalnom Ugovoru
odo sa teme
Last edited by Vragolan on 14/12/2010 14:49, edited 1 time in total.
zijancer

#13 Re: uffFFFFFF

Post by zijancer »

Image gooooooglammmImage
goooooglaaaaaaaam :-)
hvala za LLopovku gost :thumbup:

( ne brini, vratit cemo te...ima tu jos pitANJA..nisam ni sanjala koliko je ustrojstvo nase drzave nebulozno). i kako su debele i pokvarene sluzbenice ove agencije za drzavnu sluzbu
Post Reply