UEFA EUROPA LEAGUE

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
campa_xxx

#1 UEFA EUROPA LEAGUE

Post by campa_xxx »

Image

UKIDA SE UEFA CUP, NOVO TAKMICENJE CE SE ZVATI EUROPSKA LIGA UEFA

Čelnici UEFA-e najavili su da će od naredne sezone doći do promjene formata i naziva takmičenja - Kup UEFA koji bi se trebao zvati Evropska liga UEFA.
Ova inicijativa dolazi od predsjednika Michela Platinia koji je svjestan da je u odnosu na prestižnu «Ligu prvaka» Kup UEFA neinteresantno takmičenje, kako gledaocima tako i sponzorima.
Zbog toga će doći do promjena formata, a zvaće se Evropska liga UEFA

Novo takmičenje krenuće od sezone 2009/10, a brojaće ukupno 48 timova koji ce biti podijeljeni u 12 grupa sa po 4 tima u kojima će klubovi, kao u Ligi prvaka, igrati po dvokružnom bod sistemu svatko sa svakim.
UEFA će kopirati sistem i marketing Lige prvaka kako bi Evropska liga UEFA donijela mnogo više finansijske koristi, a novac bi bio pravilno raspoređen na učesnike, odnosno najviše bi profitirali finalisti, pa polufinalisti....
«Promjene će poboljšati ovo istorijsko takmičenje koje je od velike važnosti za UEFA-u. Dobićemo više navijača, te mnogo više klubova i igrača koji će biti mamac za publiku», kazao je predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Grupna faza Lige prvaka počinje 15. septembra, a grupna faza Europske lige UEFA-e 17. septembra 2009.
Zbog ovakve reorganizacije takmicenja, u kojem će sudjelovati veći broj klubova, ukinut je Intertoto kup.
campa_xxx

#2 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by campa_xxx »

Na osnovu ovih koeficijenata Uefa određuje koliko će klubova nastupati u europskim natjecanjima.

Engleska liga je prva sa koeficijentom 68,387 druga je Spanija sa koef. 64,516 dok je Serie A na trećem mjestu sa koef. 55,285. Slijede Njemačka (47,070), Francuska (42,168) i Ruska (40,125) dok je naša liga 33. po jačini u Europi. Konkurencija Premier ligi BiH (8.665) su Latvijska liga (9.164) na 31. mjestu, Slovenska (9.082) na 32, Madjarska (8.166) na 34. te Bjeloruska (7.666) koja je zauzela 35. poziciju. Na posljednjem mjestu je liga San Marina (0,250) koja je 53.

Službene podatke možete pogledati na stranici http://www.5-jahres-wertung.de/APD/Onli ... ertung.htm koja se uzima kao službena budući da Uefa nema vlastiti poredak.

Ili ako hocete moze i ova, malo je preglednija...
http://www.eurotopfoot.com/gb/uefacoefcountry2009.php3
JohnnyS

#3 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by JohnnyS »

E sad mene zanima kako se ekipe kvalificiraju u tu novu ligu. Čuo sam da ima 3 pretkola i sad ovisno o koeficijentu koji država ima, ekipa se uključi u određeno pretkolo. Ono što me živo zanima je, da li ekipa koja ispadne iz trećeg pretkola Lige prvaka ide direkt u skupinu Lige UEFA ili tu mora odigrat još koje kolo? Pa eto, ako netko zna da me prosvijetli :D
campa_xxx

#4 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by campa_xxx »

Od slijedece sezone imamo 3 predstavnika u Evropskoj ligi UEFA (2. i 3. u Premier ligi i pobjednik kupa BiH) i jednog predstavnika u ligi sampiona... U Evropskoj ligi UEFA prije grupne faze ce biti 4 pretkola e sad nisam siguran od kojeg pretkola mi krecemo,cini mi se da pobjednik kupa i 2. u PLBiH igraju od 2. pretkola a 3. u PLBiH od prvog pretkola. Treci iz grupne faze lige sampiona ide u nokaut fazu Evropske lige UEFA. Porazeni iz treceg pretkola lige sampiona ce igrati 4.pretkolo Evropske lige UEFA...
elSaik

#5 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by elSaik »

Koliko ja znam i poraženi u drugom pretkolu Lige prvaka ide u UEFA ligu.
slucajan

#6 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by slucajan »

Ovo mi se cini boljim sistemom takmicenja, barem gledano iz ugla nasih losih liga, a i klubova.

Jer kroz Intertoto kup se teze moglo doci i do pretkola Kupa UEFA, jer kako god okrenes, moras naici na jake protivnike iz liga petice, ovako ces se sa njima sretati tek u 4. pretkolu UEFA lige, naravno, ako neko od nasih dogura do tamo.

Vec tamo vidim Zrinjski, Siroki, Sarajevo i Slaviju... samo ne znam kojim redoslijedom ;-)
Libido

#7 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by Libido »

Odlicna stvar za nase klubove,mislim da ce ovo usloviti da se nasa liga smanji na 12,ili jos bolje na 10 klubova.To bi donijelo kvalitetu fudbala,zanimanju sponzora i vece posjete na utakmicama. :thumbup:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#8 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by -LIBERO- »

Platini je poceo ispunjavati svoja obecanja malim zemljama,koje su ga izglasale fakticki,jer je najvise glasova dobio ba od ovih "malih"
Obecao je da ce promijeniti nacin takmicenja u KUP UEFA,eto ispunio je obecanje,mislim da je ovaj nacin takmicenja piuno povoljniji za vecinu zemalja evrope.

Ko zna,mozda se moze ocekivati da barem jedan od nasih klubova uspije se kvalifikovati u tu grupnu fazu,nije ni to tako nemoguce.
El_comadante

#9 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by El_comadante »

mene nervira stalno mjenjanje sistema takmičenja svakih 5 godina. a sad i ovo dok naviknem. a mislim da če nama biti podjednako teško doći u LP i u sada EL jer ipak treba proći silna pretkola.
cyprus

#10 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by cyprus »

El_comadante wrote:mene nervira stalno mjenjanje sistema takmičenja svakih 5 godina. a sad i ovo dok naviknem. a mislim da če nama biti podjednako teško doći u LP i u sada EL jer ipak treba proći silna pretkola.
Pa ko je reko da ćemo uopšte ikad imat šanse za LŠ? :-) Za to treba popravit kvalitet lige, jer nikakvo mjenjanje sistema nam neće pomoć.
El_comadante

#11 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by El_comadante »

cyprus wrote:
El_comadante wrote:mene nervira stalno mjenjanje sistema takmičenja svakih 5 godina. a sad i ovo dok naviknem. a mislim da če nama biti podjednako teško doći u LP i u sada EL jer ipak treba proći silna pretkola.
Pa ko je reko da ćemo uopšte ikad imat šanse za LŠ? :-) Za to treba popravit kvalitet lige, jer nikakvo mjenjanje sistema nam neće pomoć.
a dobro sad eto i ostalim manjim ligama kao što je naša nije se toliko išlo na ruku. jer još uvijek treba proći predstavnike Austrije, Belgije itd koji nemaju direktnog predstavnika u LŠ če opet biti teško pored njih. jedino mogu profititrati Dinamo (ZG), Partizan/C. Zvezda jer oni su uvijek tu blizu sad če im biti otvoren put za LP a svi ostali manji klubovi opet če imati velikih problema, e sad jedino što če biti možda zanimljive jer če igrati više u Europ umjesto jedno ili dva pretkola sada če imati priliku 3 ili 4
cyprus

#12 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by cyprus »

El_comadante wrote:
cyprus wrote:
a dobro sad eto i ostalim manjim ligama kao što je naša nije se toliko išlo na ruku. jer još uvijek treba proći predstavnike Austrije, Belgije itd koji nemaju direktnog predstavnika u LŠ če opet biti teško pored njih. jedino mogu profititrati Dinamo (ZG), Partizan/C. Zvezda jer oni su uvijek tu blizu sad če im biti otvoren put za LP a svi ostali manji klubovi opet če imati velikih problema, e sad jedino što če biti možda zanimljive jer če igrati više u Europ umjesto jedno ili dva pretkola sada če imati priliku 3 ili 4
Znači da bi nam pomogli onoliko koliko si ti očekivo mi za ulazak u LŠ trebamo igrati protiv npr prvaka Estonije? :D
El_comadante

#13 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by El_comadante »

cyprus wrote:
El_comadante wrote:
cyprus wrote:mene nervira stalno mjenjanje sistema takmičenja svakih 5 godina. a sad i ovo dok naviknem. a mislim da če nama biti podjednako teško doći u LP i u sada EL jer ipak treba proći silna pretkola.Pa ko je reko da ćemo uopšte ikad imat šanse za LŠ? :-) Za to treba popravit kvalitet lige, jer nikakvo mjenjanje sistema nam neće pomoć.
Znači da bi nam pomogli onoliko koliko si ti očekivo mi za ulazak u LŠ trebamo igrati protiv npr prvaka Estonije? :D
igračeš protiv prvaka Estonije prvu tekmu poslije dolaze Austrijanci, Poljaci, Bugari, Hrvati a protiv njih nemamo ipak šanse. eto vidio si šta je Aalborg uradio Modrići a sumnjam da ijedan naš tim može njih pobjediti znaći nismo ništa dobili sa tim. a ja kažem ponovo da mi nismo mnogo dobili sa ovim sistemom takmičenja i da je bio bolji onaj stari jer bolje je ispasti od Liverpoola nego od Aalborga.
elSaik

#14 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by elSaik »

Da, ali pod pretpostavkom da će nam klubovi i liga ostati zauvijek u ovakvom stanju. S druge strane, ukoliko nam se liga poboljša, kao i kvalitet klubova, a hoće jednoga dana, onda smo dobili mnogo ovim sistemom.
Meho Kodro

#15 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by Meho Kodro »

El_comadante wrote: igračeš protiv prvaka Estonije prvu tekmu poslije dolaze Austrijanci, Poljaci, Bugari, Hrvati a protiv njih nemamo ipak šanse. eto vidio si šta je Aalborg uradio Modrići a sumnjam da ijedan naš tim može njih pobjediti znaći nismo ništa dobili sa tim. a ja kažem ponovo da mi nismo mnogo dobili sa ovim sistemom takmičenja i da je bio bolji onaj stari jer bolje je ispasti od Liverpoola nego od Aalborga.
Moze se, Sarajevo i Zeljo su znali izbacivati prvake Belgije i Norveske, koji su tu negdje sa Aalborgom...
Sansa za ligu UEFA je da prvak dodje do 3 pretkola LŠ, onda ni liga UEFA nije nedostizna (LŠ ipak jest)
El_comadante

#16 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by El_comadante »

Meho Kodro wrote:
El_comadante wrote: igračeš protiv prvaka Estonije prvu tekmu poslije dolaze Austrijanci, Poljaci, Bugari, Hrvati a protiv njih nemamo ipak šanse. eto vidio si šta je Aalborg uradio Modrići a sumnjam da ijedan naš tim može njih pobjediti znaći nismo ništa dobili sa tim. a ja kažem ponovo da mi nismo mnogo dobili sa ovim sistemom takmičenja i da je bio bolji onaj stari jer bolje je ispasti od Liverpoola nego od Aalborga.
Moze se, Sarajevo i Zeljo su znali izbacivati prvake Belgije i Norveske, koji su tu negdje sa Aalborgom...
Sansa za ligu UEFA je da prvak dodje do 3 pretkola LŠ, onda ni liga UEFA nije nedostizna (LŠ ipak jest)
jesu pobjeđivali ali su zato i gubili od lijevih ekipa. a treba doći do 3 pretkola jer sad su svima porasli apetiti i svi če zapeti da iskoriste situaciju
cyprus

#17 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by cyprus »

El_comadante wrote:igračeš protiv prvaka Estonije prvu tekmu poslije dolaze Austrijanci, Poljaci, Bugari, Hrvati a protiv njih nemamo ipak šanse. eto vidio si šta je Aalborg uradio Modrići a sumnjam da ijedan naš tim može njih pobjediti znaći nismo ništa dobili sa tim. a ja kažem ponovo da mi nismo mnogo dobili sa ovim sistemom takmičenja i da je bio bolji onaj stari jer bolje je ispasti od Liverpoola nego od Aalborga.
Vidim da nisi shvatio. Po sadašnjem sistemu mi smo morali proć ekipe tipa Aalborga da bi igrali u trećem pretkolu, protiv ekipa tipa Liverpool. Po novom je dovoljno proć Aalborga i igrat u LŠ. Druga je stvar što smo mi daleko i od Aalborga, tu nam pak ne može pomoć Platini ma kakav sistem izmislio. To je do nas.
vjecnobordo

#18 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by vjecnobordo »

El_comadante wrote:
Meho Kodro wrote:
jesu pobjeđivali ali su zato i gubili od lijevih ekipa. a treba doći do 3 pretkola jer sad su svima porasli apetiti i svi če zapeti da iskoriste situaciju
Gubili od lijevih ekipa? :-? pa ne bih ja baš tako rekao. Željo je nakon rata ispadao od Kilmarnocka, Wisle, Levskog, New castlea, Malage, Heartsa i Litexa, što nisu baš tako lijeve ekipe.

Sarajevo je ispadalo od Ekerena, Maritima, Besiktasa, Rapida, Dinama, Basela, Sartida, što također nisu lijeve ekipe(izuzetak Sartida koji je te godine bio dobro jak).
Redom, Poljska, Bugarska, Belgija, Rumunija, Ukrajina su lige nekoliko stepenica iznad naše, a da ne pričam o Turskoj, Engleskoj, Portugalu, Škotskoj ili Španiji.
Ni Sarajevo ni Željo nisu ispadali od ekipa koje su rangom ispod nas kao što se ekipe sa San marina, Andore, Luksemburga, manje sovjetske zemlje. Izbacivali su Pennarosu, Ranger's, Marssaxlokk, Akranes, tada slabašni Anorthosis. A znalo se i desiti da ova dva kluba izbace ekipe poput Lillestroma, Genka, Sigme, iz liga koje su daleko iznad naše.
El_comadante

#19 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by El_comadante »

cyprus wrote:
El_comadante wrote:igračeš protiv prvaka Estonije prvu tekmu poslije dolaze Austrijanci, Poljaci, Bugari, Hrvati a protiv njih nemamo ipak šanse. eto vidio si šta je Aalborg uradio Modrići a sumnjam da ijedan naš tim može njih pobjediti znaći nismo ništa dobili sa tim. a ja kažem ponovo da mi nismo mnogo dobili sa ovim sistemom takmičenja i da je bio bolji onaj stari jer bolje je ispasti od Liverpoola nego od Aalborga.
Vidim da nisi shvatio. Po sadašnjem sistemu mi smo morali proć ekipe tipa Aalborga da bi igrali u trećem pretkolu, protiv ekipa tipa Liverpool. Po novom je dovoljno proć Aalborga i igrat u LŠ. Druga je stvar što smo mi daleko i od Aalborga, tu nam pak ne može pomoć Platini ma kakav sistem izmislio. To je do nas.
jesam ali kažem sada trebaš dva puta proći ekipu poput alborga. a vidi nešta recimo Liverpol konta lako čemo sa ovim i tu možeš iznenaditi a alborg če biti maximalno napaljeni. jer znaju koju šansu propuštaju.
El_comadante

#20 Re: UEFA EUROPA LEAGUE

Post by El_comadante »

vjecnobordo wrote:
El_comadante wrote:
Meho Kodro wrote: igračeš protiv prvaka Estonije prvu tekmu poslije dolaze Austrijanci, Poljaci, Bugari, Hrvati a protiv njih nemamo ipak šanse. eto vidio si šta je Aalborg uradio Modrići a sumnjam da ijedan naš tim može njih pobjediti znaći nismo ništa dobili sa tim. a ja kažem ponovo da mi nismo mnogo dobili sa ovim sistemom takmičenja i da je bio bolji onaj stari jer bolje je ispasti od Liverpoola nego od Aalborga.
Gubili od lijevih ekipa? :-? pa ne bih ja baš tako rekao. Željo je nakon rata ispadao od Kilmarnocka, Wisle, Levskog, New castlea, Malage, Heartsa i Litexa, što nisu baš tako lijeve ekipe.

Sarajevo je ispadalo od Ekerena, Maritima, Besiktasa, Rapida, Dinama, Basela, Sartida, što također nisu lijeve ekipe(izuzetak Sartida koji je te godine bio dobro jak).
Redom, Poljska, Bugarska, Belgija, Rumunija, Ukrajina su lige nekoliko stepenica iznad naše, a da ne pričam o Turskoj, Engleskoj, Portugalu, Škotskoj ili Španiji.
Ni Sarajevo ni Željo nisu ispadali od ekipa koje su rangom ispod nas kao što se ekipe sa San marina, Andore, Luksemburga, manje sovjetske zemlje. Izbacivali su Pennarosu, Ranger's, Marssaxlokk, Akranes, tada slabašni Anorthosis. A znalo se i desiti da ova dva kluba izbace ekipe poput Lillestroma, Genka, Sigme, iz liga koje su daleko iznad naše.[/quote]
e sad ti meni reci ove boldirane ekipe šta su odradile u Europi? jesu jaći možda od nas ali u Europskim natjecananjima su ipak tanki
Post Reply