UDRUZENJE ZA KULTURU NOVO SARAJEVO

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

umjetnost

#76 Promocija knjige

Post by umjetnost »

Promocija knjige poezije "Sjećanja na Donju Mahalu", autora Mehe Jakupovića (Engleska)

Image

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju promocija knjige poezije
"Sjećanja na Donju Mahalu", autora Mehe Jakupovića (Engleska), koja će se održati:

ART KUĆA SEVDAHA
05.08.2010. godine u 19:00 sati
ul.Halači 5; Sarajevo

Image
Meho Jakupović je rođen 06.03.1958. godine u Kevljanima, kao drugo od desetoro djece Almase (Husić) i Mehmeda Jakupovića-Meša. Osnovnu školu pohađa u Prijedoru, Petrovom Gaju i Omarskoj. Željezničku tehničku školu “Ivan Krndelj” završava 1977.godine u Vogošći.

Živio i radio u Omarskoj kao otpra-vnik vozova do 23.05.1992 godine. Sa Semirom (Halak) zasniva brak 1988. godine, i imaju dva sina - Adnana i Amara. Tokom agresije na BiH doživljava sudbinu uhapšenik, logoraš i prognanik. Banja Luku napuštam 06.04.1993. godine, vrlo kratko boravi u Travniku, Zenici i Tarčinu, a godinu i po dana boravi u Jablanici. U Hrvatsku odlazi 01.10.1994 godine, a u Englesku (London) dolazi 05.11.1994. godine, gdje živim i danas.

Poeziju pišem dugo, nažalost sav materijal ostaje u Omarskoj, gdje mu se gubi svaki trag. Preživljava jedino pjesma “Ne plači Marija” napisana 1976. godine, jer je autor zna napamet. Objavljuje u “Haber”-u, jedinom listu, koji izlazi u UK. 2007. godine gostujem kao pisac iz dijaspore u Skenderiji (Dom mladih), gdje se otvara prostora za širu prezentuju pjesničkog stvaralaštva.

Kroz kontinuiranu saradnju sa Udruženjem za kulturu-Novo Sarajevo (KNS) od 2008. godine učesnik je više književnih mani-festacija, a pjesme su mu uvrštene u dvije zajedničkih zbirke autora: “Gravitacija riječi” i “Balkansko pero” u sklopu međunarodne kulturne manifestacije “Novosarajevski književni susreti”.

DONJA MAHALA

Srce moje sad u Bosni kuca
u avliji pod jabukom starom
uz mahalu pogled ravno puca
završava sa bijelom munarom.

Opet gledam drage mi pejzaže
kuće naše i ljude mi znane.
polagano sve se opet slaže
svi puteljci, sokaci i strane.

Pa se sjetim pijetlova i zora
umivanja sa bunarskom vodom
malih kuća, još manjih prozora
i maštanja pod nebeskim svodom.

I usnula mahala se budi
prva kahva miriše sokakom
miješaju se glasovi i ljudi
svako kreće za svojom nafakom.

I opet se sve stiša lagano
tek poneki odjek u daljini
za mnoge je isuviše rano
da se bude u tihoj dolini.

SRCE JE MOJE OSTALO TAMO

Patio sam dugo za rodnom grudom,
želja mi bješe od svega jača
vjerovatno živ sam ostao čudom,
glupo je stajati pred zidom plača.

Komšije gledam, uglavnom se znamo,
reći mi ništa oni ne žele
možda je, ipak to mašta samo,
prepuni konvoji - negdje se sele.

Puška u krilu - blesav se čudi
svima nam život visi o niti,
sve to što vidim - to nisu ljudi,
vjerovatno nikad neće ni biti.

Prošlost se vraća, al’ na tren samo
premalo lijepog, previše ružnog
iako mi srce ostade tamo,
ne želim da me gledaju tužnog.

Utihla svjetla rodnoga grada,
zgaženo pseto na pustoj cesti
svjetina sudi, lahko se strada
teško je nekog normalnog sresti.

Srce je moje ostalo tamo
baš, tamo - gdje je oduvijek bilo
Obična želja - da imam samo
ognjište rodno, majčino krilo.

OPET SAM SINOĆ SANJAO ŽICU

Opet sam sinoć sanjao žicu
krugove pakla, bradate spodobe.
Samo se tebi klanjam Gospodaru
od smrtnika nemam straha u srcu.

Nikada nisam vjerov'o u čuda
zamisliti nisam mog'o ni u šali:
Kmetovi žele biti generali!
A ko će onda biti dvorska luda?

Opet sam sinoć sanjao žicu
beskrjno bodljikavu i mine mnoge
ljude što jučer imaše noge,
izgubljenu mladost, vaške, mrtvačnicu.

I dokle insan može da sanja
snove strašne a da ne poludi?
Kolika je snaga običnih ljudi
i kada će prestati četnička klanja?

Opet sam sinoć sanjao žicu,
drugove mrtve, spaljena sela.
S jutrom se budi Feniks iz pepela
još ima nade za bosansku pticu.

NADA

Nekad voljeh - normalne stvari
s ushićenjem - čekah nova jutra
i nadah se - biće bolje sutra
sada ne znam - što je to u stvari?
Nekad voljeh normalne stvari!

Ovo vrijeme - nikako da shvatim
izrod vlada - nekad ljudi bjehu
jasno mi je - svjesno trče grijehu
u dubini duše – noću tiho patim.
Ovo vrijeme nikako da shvatim!

A duša moja - sada je skoro prazna
jer vrijeme je - i loše i tmurno
jedno samo - sada je sigurno:
desio se zločin - ali gdje je kazna?
A duša moja sada je skoro prazna!

Još se sjećam dragih prijatelja!
mnogi od njih - nisu više živi
otišli su - ni dužni ni krivi
britka pravda - osta pusta želja.
Još se sjećam dragih prijatelja!

Gospodaru - podari mi snage
a i voljenim - u dženetu mjesto
smiluj mi se - da ih sanjam često
i da gledam - te osobe drage.
Gospodaru, podari mi snage!

Vrijeme curi - ne vraća se opet,
mi čekamo - boljem se nadamo
ne bi smjelo - da ponovo stradamo:
neću valjda - vječno biti proklet?
Vrijeme curi, ne vraća se opet!

ZVIJEZDA

Godine te najviše zvijezda je palo
to bijahu pusti dani bez radosti.
Volio bih da je tada vrijeme stalo
da ne idu ljudi u cvijetu mladosti.

Bože, što li biva kada zvijezda padne?
Da li je istina da se život gasi?
Pucati u ljude - to su stvari gadne
sve knjige nas uče da se život spasi.

Ležeći pod svodom gledam gdje je moja
i pogledom tražim samo one male
no, očito ovo nije noć heroja
odlaze sa zorom, noćas nisu pale.

Vjerovatno da je ubijanje stalo
da sa njim prestaju i ti strašni snovi
običnom smrtniku potrebno je malo
da sutra započne negdje život novi.

Jutro tiho sviće, mahala se budi,
još uvijek tražim treptalice moje
poslije golgote - ostalo je ljudi
u miru nek’ žive - zvijezde nek' se roje.

Recenzija na rukopis „Sjećanja na Donju Mahalu“, autora Mehe Jakupovića.

MARKIRANJE AMBISA IZMEĐU ČOVJEKA I ZVIJERI

Nesumnjivo da se u slučaju spisateljskog angažmana bosansko-hercegovačke dijaspore radi o svojevrsnom fenomenu - koja osim potrebe da zapišu uzavrele misli i osjećaje, da ovjekovječe nemir i nadu, odbačena i zaboravljena u dalekom svijetu, ima žarku želju i da svoja autorska djela prezentira u domovini. Usredsređena volja prelazi raznovrsne barijere, u lepezi od materijalnih do duhovnih, od trivijalnih do složenih, i uspjeva da opredmeti nepoželjno i neponovljivo iskustvo kolektivnog stradanja – gdje im je bez mogućnosti izbora dodjeljena uloga nemoćne ŽRTVE – od strane indolentnog civilizacijskog obzira. Pero i papir su nepouzdani pri opisu svođenja ČOVJEKU na golu fizičku egzistenciju i flagrantnim prepuštanjem ljudskih sudbina zlotvorskoj hirovitosti. Ožiljak SRAMA ostao je na licu Evrope i Svijeta oglušavanjem o sudbine nevinih civila ostavljenih u kandžama fašizma – na kraju dvadesetog stoljeća: nepojmljivo je bilo pomisliti da će se otvarati na stotine MONSTRUOZNIH LOGORA SMRTI u srcu Balkana, i da će pred očima CIVILIZIRANOG SVIJETA još godinama neometano provoditi golgotu nad nedužnim ljudima – samo zbog njihovog IMENA! Količina zla i svirepost zločina paralizuju kultivisan razum i ljudski intelekt zanijemi.

Kakvu poeziju možemo očekivati od preživjelih logoraša – što su se danima i noćima, mjesecima i godinama klatili na niti života i smrti: oči u oči sa zvijerima u ljudskom oličenju?

Mnogo godina kasnije bosanskohercegovačka dijaspora – KRUNSKI SVJEDOK ZLOČINA - progovara sjetnom pjesmom kompresovane tuge i nesnosnog bola, urezujući u civilizacijsko pamćenje opominjujuće humanističke pouke, trnovite spoznaje iskristalizirane na sopstvenom tragičnom iskustvu. Nemušta poruka ČOVJEKU je nedvosmislena: KOLEKTIVNI ZABORAV može biti pogubniji od samog varvarstva; dakle, neosuđivanjem zločina indirektno se uzima učešće u njemu – u prošlom, sadašnjem ili nekom budućem!

Pjesnici se bave sobom, svojom životnom empirijom – a kada bh-dijaspora ponire u mračne katakombe sopstvenog iskustva nužno se bavi – ČOVJEKOM i SVIJETOM – civilizacijom i humanizmom, istinom i pravdom, smislom života i čovjekovog bivstvovanja na Zemlji i u Kosmosu. Nimalo jednostavna materija! – dakako, to je sfera ljudskog egzistencijalizma duhovno-materijalnog svojstva, te je s toga najkompleksnija moguća sfera: za ljudski um - da pojmi i duh obuhvati smislom; te da usijanu lavu spoznaje nosi neizvjesnim stazama života: AMANET PLEMENITOSTI - i baklju humanizma preda novim generacijama – da ne budu u zabludi i odrođeni sami od sebe zbog ambisa nesagledivog zlotvorovog zla! U fokusu smisla nade - ZEMLJA JE BOSNA - i njen bosanski čovjek koji kroz stoljeća i milenije trpi progon i pomor, a sam praktikuje duh tolerancije prema drugom i drugačijem – i pri tome prkosno i uspravno stoji i opstaje na pozornici svijeta – na braniku ČOVJEKA i CIVILIZACIJE.

Gen kodiranog altruizma je probuđen pjesmom – a dok BOSNA pjeva Svijet ima smisla, a i život i smrt – i za čovjeka ima nade. Meho Jakupović nam svojim stihovima dočarava dubine tolerantnosti i strukturu sabura – čime se uspješno brani dostojanstvo čovjeka – protiv kog je okrenuta OGOLJENA SILA ZLA; i kroz čije pjesme se priziva POŽELJAN SVIJET – koji je zamračen svirepim zločinom, koji nije adekvatno kažnjen, srazmjerno prouzrokovanom okeanu nesreće, bola i tuge nad nevinim ljudima. Pjesnik nam spoznatljivom slikom širom otvara vrata TAJNE, vrata percepcije svijeta i života – ONAKVOG KAKAV JESTE – bez vještačkih boja i imaginarnih mirisa, postavljajući fundamentalne pojmove, kao što su – ljubav i mržnja, žrtva i zločin, nada i beznađe, emocije i razum – u okvire koji formiraju OKALJENU SVIJEST, a na koju se jedino može osloniti ČOVJEK - čovjek koji ne prihvata da njime ovladaju niske strasti koje ga odrođuju od kulture i civilizacije, te u konačnici svode na zvjerstvo.

Pjesme Mehe Jakupovića su etički duboko utemeljene – i on čitaocu između redova saopćava da samo vjerne sluge VJEČNOG PRINCIPA - koji odvaja istinu od laži, pravdu od nepravde, slobodu od prisile, čovjeka od zvijeri – imaju privilegiju da VIDE, i u najtamnijem mraku zločina, NADU za ČOVJEKA, pod uslovom da se ne pokolebaju i odbiju da postanu kao-i-oni koji su stali pod zastavu nečovječnog. Taj ambis između ČOVJEKA i ZVIJERI, u tamnoj noći zločina, svede se na paukovu nit koja promiče čovjeku lišenog NADE! Zato, kada pjesnik kaže: „Nadamo se boljem!“, ne treba smetnuti s uma da to šapuću suhe usne ispod kame – sa koje kapa nevina krv. Stihovi sa tih razina čine tektonska pomjeranja u svijesti – gdje same riječi dobivaju smisao kroz egristencijalnu dramaturgiju ljudskog života, života koji je izgubio oslonac civilizacijske zaštite i vrijednosti.

Pjesnik Jakupović zločin lišava smisla, a zlotvora sna, dostojanstvenim povratkom na srušeno ognjište sa kog je svirepo protjeran. Stajući u sopstvene stope nakon golgote i mnogo godina ispunjenih bolom i tugom – zatvara krug uzaludnog nastojanja da se putem genocida gradi sreća: OSTAVLJAJUĆI VJEČNU PORUKU za-sve-one-koji-poruke-traže, kao sigurne orijentire prema ljudskom dostojanstvu i ponosu čovjeka. Meho Jakupović pečatom duha - pjesmom gdje nema mjesta mržnji –u sferi Vječnosti svjedoči o pobjedi LJUDSKOG nad ZVJERSKIM! Umjetnost je samo forma a riječi sredstvo da bi se UZVIŠENI CILJ ČOVJEKA – da-bude-čovjekom, kultivisanim bićem –uzdigao na pijedestal ljudske vrline, na zenit kolektivne svijesti, težnji i pamćenja.

Obradovan sam činjenicom što imam priliku da ljubiteljima odgovorno-pisane-riječi toplo preporučim da se upoznaju sa poetskim autorskim prvjencem pjesnika Mehe Jakupovića.

Ibrahim Osmanbašić

Sarajevo;16. juni, 2010. godine.
umjetnost

#77 Javni poziv - IV NOVOSARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI – 2010

Post by umjetnost »

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo (KNS)
Međunarodna kulturna manifestacija
IV NOVOSARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI – 2010

- JAVNI POZIV -

Image

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo (KNS) od 11 - 13. novembra, 2010. godine organizuje međunarodnu kulturnu manifestaciju pod nazivom " IV Novosarajevski književni susreti - 2010".

Ciljevi manifestacije su usmjereni ka više pravaca, i to:
- popularizacija pisane riječi u najširem smislu;
- afirmacija književnog stvaralaštva nove generacije pisaca;
- prezentacija književnog stvaralaštva afirmisanih pisaca;
- podrška i afirmacija rada i angažmana književne omladine na lokalnom nivou;
- prezentacija književnog stvaralaštva bh-dijaspore;
- promocija književnosti za djecu;
- promocija vrijednih i značajnih djela i angažmana na polju pisane riječi;
- regionalna književna saradnja;
- međunarodna kulturna saradnja.

Organizacioni odbor manifestacije "IV Novosarajevski književni susret-2010" raspisuje:
Javni poziv
za prijavu radova iz domena pisane riječi i učešće u programu manifestacije:

Uvjeti za prijavu:

I) opšti uvjeti:
1. Da je rad autorsko djelo
2. Da tekst nije uvredljivog sadržaja
3. Uz radove navesti podatke o autoru:
- ime i prezime;
- godina rođenja;
- kontakt adresa i telefon;
- kraća biografija (prigodna fotografija nije obavezna)
4. autori mogu dostaviti do 5 radova

II) kategorije
a) lokalitet
1. književnost Općine Novo Sarajevo
2. književnost BiH
3. književnost bosanskohercegovačke dijaspore
4. međunarodna književnost

b) starosna dob
1. književna omladina
2. mladi autori
3. slobodna kategorija

c) mjesto boravka
1. književnost BiH:
- da je autor teksta iz BiH;
- da je tekst napisan na jednom od jezika govornog područja BiH.

2. Književnost iz dijaspore:
- da je autor teksta porijeklom iz BiH;

3. Međunarodna književnost:
- da je tekst preveden na jednom od jezika govornog područja BiH.

d) izražajne forme
- poezija (pjesma, poema)
- proza (kratka kriča)
- drama
-književnost za djecu

Napomena:
Objavljene knjige (romona, zbirka…) koje autori dostave organizatoru biće prezentirane u sklopu programa manifestacije – uz naznaku dijela koji bi želio da se objavi u zajedničkom zborniku, što treba dostavlja u elektronskoj verziji, do pet kucanih stranica).

III) radove slati:
- poštom na adresu: Hamdije Čemerlića 49; 71 000 Sarajevo, BiH
- putem E-maila: [email protected] email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
- putem web-stranice udruženja: http://www.kns.ba
- lično dostaviti uz konsultacije na telefon: 061/524-505

Napomena:
Radovi koji se ne dostave u elektronskoj verziji neće biti objavljeni na web-stranici udruženja.

Javni poziv je otvoren do 15.09.2010. godine.

Radovi autora koji ne zadovoljavaju uvjete javnog poziva neće biti razmotreni. Za uspješne radove predviđena su priznanja, uvrštavanje u tradicionalnu zajednički zbirku radova i program manifestacije.

Ibrahim Osmanbašić
predsjednik udruženja

Pokrovitelj manifestacije: Općina Novo Sarajevo

Organizator manifestacije: Udruženje za kulturu-Novo Sarajevo (KNS)

KNS/15.07.2010.

ČETVRTI NOVOSARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI – 2010

EUROORIJENTACIJE – projekat saradnje mladih pisaca Slovenije i BiH

Image

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo (KNS) od 11 - 13. novembra 2010. godine organizuje međunarodnu književnu manifestaciju pod nazivom " IV Novosarajevski književni susreti - 2010", u sklopu koje se promoviše saradnja mladih pisaca Slovenije i BiH u okviru projekta “Euroorijentacije”.

Međunarodna književna saradnja mladih pisaca BiH i Slovenije tokom 2010. godine želi se nastaviti u okviru projekta "Euroorijentacije", koji su zajednički osmislili i u protekle dvije godine realizirali članovi “Književnog kruga-KNS” i mladi pisci iz Slovenije.

U želji i nastojanju da se programska međunarodna književna saradnja razvija među mladim piscima dvije prijateljske države udruženje raspisuje:

Javni poziv

za prijavu autorskih proznih i poetskih radova mladih pisaca iz Slovenije

za projekat “EUROORIJENTACIJE-3”:

1.Opći uvjeti:
- da je rad autorsko djelo;
- da je rad prevedne na bosanski jezik;
- da rad nije uvredljivog sadržaja;
- da autor/autorica ima 17-30 godina;
- da je autor/autorica iz R Slovenije

2. Književni izražaj:
- poezija – pjesme;
- proza - kratke priče;
- kombinacija proznog i poetskog izražaja.

3. Broj radova
Autori mogu poslati do 5 (pet) radova (slovenska verzija i prijevod na bosanski jezik)

4. Podaci o autoru
Autori su dužni dostaviti lične podatke (ime,prezime, godina rođenja), adresu i kraću biografiju o dosadašnjem angažmanu na polju pisane riječi. (poželjna je i prigodna fotografija)

Radove slati do 15.09.2010. godine,

putem:
E-mail: kns_sarajevo@yahoo.
Poštom: Udruženje za kulturu-Novo Sarajevo; Hamdije Čemerlića 49; 71 000 Sarajevo, (tekst na CD-u)

Selekcija:
- Izbor najuspješnijih radova izvršiće tim Književnog kruga-KNS koji koordinira realizaciju projekat, a najkvalitetniji radovi biće uvršteni u zajedničku dvojezičnu slovensko-bosansku zbirku „Euroorijentacije -3“, zajedno sa mladim autorima iz Bosne i Hercegovine, a koja se planira promovisati u novembru 2010. godine, u sklopu Međunarodne kulturne manifestacije “IV Novosarajevski književni susreti”.

Radovi koji nezadovaoljavaju uvjete ovog Javnog poziva neće se uzeti u razmatrenje, kao i nepotpune i neblagovremene aplikacije.

Spisak izabranih radova biće objavljen do 15.10.2010. godine na web-stranici udruženja: http://www.kns.ba

Ibrahim Osmanbašić
predsjednik udruženja

Sarajevo; 15.07.2010. godine.

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo (KNS)

Image

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo (KNS) od 11 - 13. novembra, 2010. godine organizuje međunarodnu kulturnu manifestaciju pod nazivom " IV Novosarajevski  književni susreti - 2010", u okviru koje želi pomoći mladim autorima da objave svoju prvu knjigu.

Ciljevi projekta “PRVA KNJIGA” su usmjereni ka više pravaca, i to:
- poticanje autorskog izražaja mladih autora;
- podrška u objavljivanju prve knjige talentovanih autora iz BiH.

Organizacioni odbor manifestacije "IV Novosarajevski književni susret-2010" raspisuje:

Javni poziv – „PRVA KNJIGA“
za prijavu prve neobjavljene autorske knjige:

I)Opći uvjeti za prijavu:
- da autorsko djelo-knjiga nije objavljena;
- da je djelo napisano na jednom od jezika govornog područja BiH;
- da djelo nije uvredljivog sadržaja;
- da autor ima od 18-30 godina;
- da je autor državljanin BiH i da živi na teritoriji BiH.

II) Osnovni podaci o autoru:
- ime i prezime;
- datum i mjesto rođenja;

III) Izražajne forme
- zbirka poezije,
- zbirka kratkih priča
- zbirka/knjiga proze i poezije

IV) Broj aplikacija
- jedan autor/autorica mogu aplicirati sa jednim neobjavljenim djelom/knjigom.

Napomena:
-objavljene knjige neće biti razmatrane;
- djelo/knjiga može sadržavati dijelove (pjesme, priče) koji su objavljivani;
- autor sugeriše/ naznačava dio/dijelove djela/knjige za prezentaciju aplikacije na web-stranici organizatora (http://www.kns.ba) - do pet kucanih stranica
-autor dostavlja lektorisano djelo/knjigu u elektronskoj verziji;

V) radove slati:
- putem E-maila:  [email protected]
- putem web-stranice udruženja: http://www.kns.ba

VI) rok za dostavljanje aplikacija
Javni poziv je otvoren do 15.09.2010. godine.

Napomena:
- objavljene knjige neće biti razmatrane;
- autor sugeriše/ naznačava dio/dijelove djela/knjige za prezentaciju aplikacije na web-stranici organizatora (http://www.kns.ba) - do pet kucanih stranica
- radovi autora koji ne zadovoljavaju uvjete javnog poziva neće biti razmotreni.

VII) Izbor autorskog djela/knjige za objavljivanje/štampu
- Izbor jednog uspješnog autorskog djela/knjige za objavljivanje/štampu vrši tročlana komisija;
- Autoru knjige se dodjelju priznanje “NOVOSARAJEVSKO PERO”, za kategoriju mladi autori;
- Rezultati izbora biće objavljeni na web-stranici organizatora Manifestacija (http://www.kns.ba) do 15.10.2010. god.

VIII) Uvjeti za objavljivanje izabrane knjige:
- izdavač knjige je Udruženje za kulturu – Novo Sarajevo (KNS) u tiražu od 300 primjeraka;
- autor djela potpisuje ugovor sa izdavačem za prvo izdanje i zadržava autorska prava, najkasnije 7 dana po objavljivanju rezultata ovog javnog poziva.

Kontakt telefon za dodatne informacije: 061 524 505

Ibrahim Osmanbašić
                                                                                                                   predsjednik udruženja

Pokrovitelj manifestacije: Općina Novo Sarajevo

KNS/16.07.2010.
umjetnost

#78 Promocija knjige poezije "AMANET BOSNE", autora Asima Bajram

Post by umjetnost »

Promocija knjige poezije "AMANET BOSNE", autora Asima Bajramovića (USA)

Image

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju promocija knjige poezije
"AMANET BOSNE", autora Asima Bajramovića (USA), koja će se održati:

ART KUĆA SEVDAHA
20.08.2010. godine u 21:00 sati
ul.Halači 5; Sarajevo; (Baščaršija)

„Pjesnik Asim Bajramović, koji pjeva narodnim duhom stihove oplemenjene izuzetnom poetikom i narativnom snagom, pored pjesama, uspješno se izražava kroz poeme sa historijskom tematikom - gdje na najbolji način se ispoljava nesvakidašnji dar za poetsku kreaciju, gdje je svaki stih isklesan u čvrstom kontekstu narodnih predanja - koja odišu svježinom autentičnog bosanskog pjesništva."

Image

Asim Bajramović je rođen 1956. godine u Orahovicama - Bileća, BiH.

Pjesnik Asim Bajramović, koji pjeva narodnim duhom stihove oplemenjene izuzetnom poetikom i narativnom snagom, pored pjesama, uspješno se izražava kroz poeme sa historijskom tematikom - gdje na najbolji način se ispoljava nesvakidašnji dar za poetsku kreaciju, gdje je svaki stih isklesan u čvrstom kontekstu narodnih predanja - koja odišu svježinom autentičnog bosanskog pjesništva.

Pjesničke radove Bajramović objavljuje na radiju "Naša Riječ- Čikago", kao i u lokalnim novinama "Peta strana svijeta". Mnoga djela autora su pretočena u melodije pa se u raznim interpretacijama izvode uz muzičku pratnju, a tekstove je koristio i "Institut sevdaha-Visoko". Pjesnički radovi su mu uvršteni u zajedničke zbirke sa „Novosarajevskih književnih susreta“.

Trenutno živi i radi u U.S.A .

Izbor iz knjige "Amanet Bosne"

DJEČAK PLAVE KOSE

Snijeg pada lagano

na peronu stojim

čekajući voz

a ne znam ni koji.

Odlutao sam nekud

u mislima svojim

sjećanja se redaju

uspomene brojim.

Ljudi nekuda žure

lica im neznana,

a ja mirno stojim

ispod kišobrana.

Ljudi nekuda žure

u rukama kese,

a na mene niko

ne obazire se.

Misli mi se roje

k’o bujica neka

niti koga imam

niti me iko čeka.

Al’ odjednom neko

prekide mi snove

stoji kraj mene

kao da me zove.

Pokraj mene dječak

plave kose fine

pogledom ga pomilovah:

“Kuda ideš, sine?”

A on sav zablista

reče tiho: “Neka,

mojoj Bosni idem,

Bosna mene čeka.

Otiš’o sam kao

ruža u povoju,

zavolio tuđinu

a ne Bosnu svoju.

Kako vrijeme protiče

talasa mi snove

duša moja osjeća

Bosna mene zove.”

Pažljivo ga slušam,

a priča me zbuni,

ne znam šta da kažem,

od neke miline

prošaputah tiho:

“Tuđina je ovo

Bosna tebe zove

nek’ je sretno sine.”

Osmijeh mu zablista

rastasmo se tiho

baš k’o da riječi

više bilo nije.

Ode dječak Bosni

ja ostadoh usamljen

ispod kišobrana

suze da sakrijem.

ISTINA NE ZNA ZA ZABORAV (odlomak)

Zasta Omer k’o ukopan

ne progovara,

k’o da Allah sva nebesa

njemu otvara.

Lice mu se zapalilo

vatrom izgori,

ali ipak smognu snage

tiho prozbori:

“Kao u snu sve je bilo”

- reče Omer mlad,

“Dorata sam opremio,

napuštamo grad.

Ni trenutka ne smijemo

više ostati,

ovo bi nas moglo skupo,

skupo koštati!”

On uzjaha na Dorata

vrat mu poljubi,

Saju stavi ispred sebe

da je ne izgubi.

Projahaše gradska vrata,

straža drijema,

a okolo tišina je

strašna, nijema

Zaspala je i Sitnica

pao gusti mrak,

mjesec žuti otplovio

zašao za oblak.

Otrže se zvijezda s neba

Saji stade dah,

“Znaš Omere” - tiho reče,

“malo me je strah!”

Nagnuo je Omer glavu

dah joj osjeća,

k’o jorgovan kad miriše

s ranog proljeća.

“Nemoj ništa da se bojiš,

planina je spas,

poslije svega toplo sunce

ogrijaće nas.

Dragi će nam Allah dati

svoje pomoći,

da Sitnicu projašemo

prije ponoći.

Šta će biti poslije toga

znade samo Bog,

zavisit će od emera

silnog Njegovog.”

PLANJSKE BULJUK-BAŠE (odlomak)

Pije Meka kahvu iz fildžana

odmara se na brdima Plana,

te zamota cigaru duhana

na pameti misao mu znana:

hercegovačka zemlja poharana!

- pa se sjeća prohujalih dana;

vojevanja i teških mejdana

te Murata i njegovih rana.

Amanet mu Murat ostavio

nije Meka to zaboravio,

zakleo se i riječ mu dao

zbog toga se nije pokajao.

* * *

Ranjen Murat na postelju leže

i osjeti smrt da ga priteže,

nema Murat ni za čime želje

ali besjedi svima iz postelje:

„Braćo mila ovo nije šala

na rastanku sad ištem halala,

za mnom niko plakati ne smije

ja odlazim, a žao mi nije.“

K’o da gleda kad je Murat rek’o:

„Iza mene još ostaje neko

Branit vjeru dina i imana

a za vječnost da ga pamti Plana,

cijela Plana i Rudinska vala

te Trebinje sve do Konavala.“

Steže ruku Meke buljuk-baše

pa s ponosom k’o da govoriše,

privuče ga malo sebi bliže

s teškom mukom malo se pridiže,

oštrim glasom k’o da zaprijeti:

“ Ova ruka će da me osveti”.

Vidi Meka Murata kroz snove

a misli mu kroz Podgorje plove,

pod Sitnicu i okolna brda

tu gdje leži Zvijerina tvrda,

gdje Sitnica mutni oblak para

hladan vjetar s gorom razgovara,

k’o da gleda Savu lukavoga

dim povuče - i spomenu Boga.

Neće Sava - tako mi imana,

da udari tamo gdje je Plana,

nego goni svoga konja vranca

planinama do Zvijerinskog Klanca.

Dočuo je za vijesti klete

iz Trijensle, braća mu prijete

- jer Murata hoće da osvete.

Nadao se kad u klanac siđe

izdaleka Planu zaobiđe

nema puške tamo da ga čeka

daleko su i Bećir i Meka.

* * *

Al’ da vidiš buljuk-baše Meke

ne poznaju nikakve prepreke.

Naumio Meka u Sitnicu

zaposjesti klanac i liticu,

smota pismo, u njedra ga turi

uz kulicu na čardak požuri,

hitrom nogom na čardak izađe

i Bećira u odaji nađe.

* * *

Meka zbori, a Bećir ga sluša:

„Dobili smo haber od Miruša,

mnoga majka može da zakuka

- ide Sava s trideset hajduka!

Čuj Bećire - moramo ga naći

pod Sitnicu planinu izaći,

sačuvati dičnu vjeru našu

osvetiti Murat-buljukbašu.

Slušaj brate, moraš mi pomoći

- Sava ne smije Zvijerinu proći!“

JOŠ ME PJESMA VEŽE S MOJOM BOSNOM

Sjećanja me odnose daleko,

sevdah-pjesma k’o da snove gradi,

pamtim vrijeme staro - dobro neko,

Esma i ja kad bijasmo mladi.

Esma moja, cvijet jorgovana,

darivala srce mi iz grudi,

dok Ljubija k’o vila pospana,

u beharu miriše i rudi.

Prolaziše dani kao snovi,

k'o proljeće koje behar mami,

dođe vakat neki tužan, novi,

Esma ja i ostadosmo sami.

U tuđini gdje se tuga krije,

vrela suza u mom oku rosnom,

željan Bosne i moje Ljubije,

još me pjesma veže s mojom Bosnom.

RECENZIJA

ASIM BAJRAMOVIĆ - PJESNIK KOJI BOSNU I HERCEGOVINU NOSI U SRCU

Pred nama je knjiga o kojoj će se pričati! Knjiga „Amanet Bosne“ u kojoj Asim Bajramović pjeva o neuništivosti ideje Bosne i bosanskog duha, tog bosanskohercegovačkog odgovora na pitanje ljudske, porodične i društvene egzistencije. A toj su ideji, praksi, životu, društvenom i državnom ustrojstvu od kad se pamti, mnogi radili o glavi. Asim pjeva o onoj Bosni i Hercegovini iz snova i budućnosti, o Bosni i Hercegovini bez gnjeva, u kojoj svakom čovjeku dobre volje ima taman mjesta. Kolika je koja knjiga, ne vidi se po broju stranica u njoj, nego po veličini onoga s čime se u koštac uhvatila; da ispriča ono važno, veliko, ono zbog čega se živi i bez čega se mrije; da istinu potraži, makar je i ne našla, jer svakom čovjeku je dato da traži svoju istinu. A samo je Bog dragi zna. Velika knjiga ne sudi, nego se otvori svima, pusti svakoga da kaže svoje. Jer samo je jedan Sudija koji sudi za sve na ovom svijetu. A, Asim se uhvatio u koštac sa idejom Bosne i bosanskim duhom, ispjevao je ono najvrijednije u i oko Bosne i Hercegovine, potražio istinu u bosanskohercegovačkom odgovoru na pitanje ljudske i društvene sudbine i pustio je svakom čitaocu da za sebe izvuče nit bitnosti ideje Bosne i bosanskog duha.
Žal za bosanskohercegovačkim žuborima smiruje Asim kroz poeziju. Našavši privremeno utočište u Chicagu, svojom knjigom “Amanet Bosne” u izdanju Udruženja za kulturu – Novo Sarajevo, pjesnik razgaljuje ranjenu bosanskohercegovačku dušu i oživljava uspomene na vrijeme kada smo rasli sa idejom Bosne i bosanskim duhom. On nas nostalgično vraća Bosni i Hercegovini, našoj radosti i tuzi. “Amanet Bosne” je antologija bola i patnje bosanskohercegovačkog čovjeka u tuđini, bol za domovinom i bol za svojim bosanskoherce-govačkim izvorima, korijenima, tradicijama.
Mnogo se nepravde nabralo, mnogo zla naplastilo, mnogo otrova stočilo u bosanskohercegovačko srce. Ono što se nigdje ne može ni zamisliti, u Bosni i Hercegovini može se i zamisliti i dogoditi. Asim zna prepoznati i opjevati veličinu bosanskoherce-govačke duše oličene u neuporedivosti bosanskohercegovačkog karaktera, ljutine i merhameta. Ta istinska veličina duše je ukorjenjena i opstala u Bosni i Hercegovini i sigurno je da još ima svoje vrelo u srcima njenih ljudi. Pjesme su ispjevane jasno i britko, kao istinite povijesti bosanskohercegovačkog zla i dobrote, mržnje i praštanja. Višeslojne i mnogoznačne, pjesme narastaju u jedan rijedak - Amanet Bosne, prijeko potreban bosanskohercegovačkoj matici i dijaspori, dobrodošao svijetu, dragocjen književnosti.
Asim dotiče Bosnu i Hercegovinu iz prošlog, sadašnjeg i budućeg iskustva. Njegovo bosanskohercegovačko historijsko doticanje, izraženo u najljepšoj knjževnoj formi - poeziji - proizvod je traganja za idejom Bosne i bosanskim duhom, historijskim tekovinama čovjeka, porodice i društva u Bosni i Hercegovini. To je neiscrpna pjesnikova inspiracija koja čitaoca vodi putem burne historije bosansko-hercegovačke civilizacije.
Želja za povratkom ideje Bosne i bosanskim duhom, kao temeljna inspiracija pjesnika iskazana sa historijskom tematikom u kojoj se očituje duh narodnog–epskog stvaralaštva, produkuje poruku čitaocu da bosanskohercegovačka bitnost i bitisanje u sklopu evropske i svjetske civiliazacije je istina koja ne zna za zaborov una-toč mnogim pokušajima kroz historiju da se poništi bosanskoherce-govačko biće, čovjek, porodica i društvo. Svojom porukom da sa Bosnom i Hercegovinom, sa idejom Bosne i bosanskohercegovačkim duhom ništa nije mjerljivo, pjesnik šalje poruku svijetu da su pokušaji za uništenjem bosanskohercegovačke civilizacije, historije, kulture, tradicije osuđeni na propast.
Asim Bajramović je od malih nogu zaljubljen u narodno, epsko pjevanje. Još dok je bio dijete babo mu je kazivao mnoga usmena predanja koja su se prenosila s koljena na koljeno preko mnogih članova njegove familije. Babo je govorio, a Asim pamtio i tako snažio svoju dušu. Uzimajući historijsku tematiku u svom orginalnom duhu i stilu narodnog – epskog stvaralaštva, pjesnik koristi i tako oživljava, pomalo zaboravljene riječi u bosanskom jeziku. Tako čuva od zaborava bogatstvo izvorne bosanskohe-rcegovačke riječi, kao najboljeg simbola bosansko-hercegovačke bitnosti.
Poseban vid Asimovog pjesničkog stvaralaštva je sevdah. Sevdah je simbol ideje Bosne i bosanskog duha, koji prati historijski hod Bosne i Hercegovine. Ako želite naučiti historiju Bosne i Hercegovine samo se okrenute sevdahu. Sevdah je pjesmom zapisao to bogastvo bosanske tradicije, neuništivost bosanskog čovjeka i trajnost ideje Bosne i bosanskog duha. Kao zaljubljenik Bosne i Hercegovine, Asim je prihvatio sevdah jer nije moguće odvojiti pjesmu o Bosni i Hercegovini od sevdaha.
Uz zahvalnost izdavaču, Udruženju za kulturu – Novo Sarajevo, za sve što je ta izvanredno važna i vrijedna institucija uradila na planu očuvanja i jačanja kulturnog blaga Bosne i Hercegovine i posebno povezivanja matice i dijaspore na kulturnom i svakom drugom planu, toplo preporučujem knjigu Asima Bajra-movića „Amanet Bosne“ za štampanje uz napomenu da tu knjiga treba imati svako bosansko-hercegovačko domaćinstvo - ma gdje bilo.

Emir Ramić, prof.
Hamilton, 30. juni, 2010.
Kanada

Recenzije na rukopis „Amanet Bosne“, autora Asima Bajramovića.

BOSNA – I NA NEBU I NA ZEMLJI

Knjiga „Amanet Bosne“, autora Asima Bajramovića, specifična je iz niza fundamentalnih književno-stvaralačkih ele-menata, te svojim sadržajem aplicira na brojne adrese iz sferi interesovanja i aktivnog angažmana u domenu bosanskoherce-govačke pisane riječ - u rasponu od umjetničkog do kulturološkog - od čitalačke publike do kulturnih institucija. Razloge i osnovu za tako široku lepezu potencijalnog zanimanja za ovo književno djelo nalazimo u činjenicama:

1. forma djela - izražena kroz poetski koncept knjige reflektuje duboku duhovnu poruku koju autor artikuliše sintagmom AMANET BOSNE, kao generacijsku baštinu pjesničkog nadahnuća koja seže u visoke-visine i duboke-dubine, oslanjajući se na najbistriji bosanskohercegovački pjesnički izvor: usmenu, epsku književnost, koja je klesana kroz burna stoljeća - prenošenjem sa koljena na koljeno, u formi ŽIVE RIJEČI – i-kao-takva dosegla sam zenit u kulturno-umjetničkoj sferi pisane riječi čovječanstva; a sama konceptualna struktuiranost djela odražava osoben autorov doživljaj REALITETA BOSNE I SVIJETA: gdje je BOSNA - svijet za sebe, a istovremeno U SVIJETU – kao globalnoj pozornici čovječanstva, gdje je, faktički, za sve otvorena mogućnost – od fascinantnog magnetizma imaginacije do nezamislivog i nepojmljivog za–određen-ljudski-profil. Ideja ovog književnog djela Asima Bajramovića dotiče krajnosti materijalne egzistencije čovjeka i duhovne harmonije paralelnih svjetova – što je samo-po-sebi – jedinstvo proturječnosti, dakle, spoznatljive naravi, čovjeku prirođeno – ali otvoreno dijalektičko pitanje gdje se sintetizuju i razlažu ljudske dileme – promišljanja i osjećaji; dakle, intuitivna sfera gdje je kreativni duh svjetionik, u prostoru kompresovanog vremena sa staništem u čovjekovoj memoriji, te stoga - vječni izvor svjetlosti – na osnovu čega saznajemo i razlikujemo, rezonujemo i poimamo – a tiče se genetskog afiniteta;

2. sadržaj djela – pjesmama i poemama, epovima i baladama autor briše čvrsto-pojmljive-granice-vremena i uvodi nas u osoben doživljaj TRAJANJA, kontinuiteta duhovne egzistencije koji TRENUTAK inspiracije ovjekovjećuje proživljenim stihom, koji podjednako obuhvata i prošlost i budućnost - treperenjem u stvarnosti; podjednako egzistiranje autorovih riječi u tri vremena, dakle, u sferi vječnosti, umjetnička kreacija to ostvaruje aktueliziranjem pređačke pjesničke forme i jezika što neposredno tretira BOSANSKI DUH – u njegovom korijenu – sežući u sferu njegove višestoljetne geneze. Taj inicijalni fluid pjesničkog nadahnjuća ima MOĆ BUĐENJA ČOVJEKA iz najdubljeg sna i zanesenosti, iz zaborava i zastranjenosti, iz samozaborava i beznađa – kako u individualnom, isto tako i u kolektivnom kontekstu. Svaki ep, a i balada, svaka pjesma, a i poema – imaju svoju zasebnu vrijednost i govore nam o pojedinačnim likovima i događajima; a isto tako, sva ta poezija i poetika sa svojim mjestom u originalnom pjesničkom mozaiku – čine galaktičko sazvježđe koje treperi na nebu kolektivne sudbine bosanskog čovjeka i bosanskohercegovačkog naroda;

3. motivi – koji pokreću pjesnika Asima Bajramovića da se lati pera i zabilježi stihove na papir su širokog spektra, a autor ima sposobnost da kroz pojedine likove i događaje pošalje univerzalne poruke općeg karaktera – da kroz pojedinačne sudbine oslika opće stanje svoga naroda, bez uljepšavanja stvarnosti i favorizovanjem vrline nad kolektivnim nemarom. Baš u naglašavanju kolektivnog nemara, samodovoljnosti i otuđivanja sunarodnika jedni od drugih - tamo u dalekom svijetu, u tuđini gdje je teško naći i sresti nekog svog – autor nam kroz socijalno angažovano pjesništvo suptilno oslikava emotivno i duhovno stanje bosanskohercegovačke dijaspore, iz čega proizilaze odgovori na sudbonosne dileme u pogledu duhovne egzistencije – a što se takođe odnosi i na stanje u domovini, s obzirom da matica i dijaspora funkcionišu po zakonitosti spojenih posuda.
Epski motivi vraćaju nas u vrijeme kada je Bosna bila dio osmanskog/turskog carstva, oživljavajući zaboravljene historijske likove, događaje, mjesta, sela i gradove sa područja Hercegovine. Asimovo pjevanje je identično sa epskim usmenim predanjima što je blago bosanskohercegovačke književnosti. Ovom prilikom istaknuće se spjevovi „Amanet Fazlagića-kule“ i „Planjske buljuk-baše“ koji se mogu svrstati rame uz rame sa najglasovitijim epskim spjevovima narodnog predanja ovog podneblja – čime se potvrđuje probuđeni genij pjesnika Asima Bajramovića, koji se u ovom vremenu, dakle u XXI stoljeću, može shvatiti i objasniti samo kao reinkarnacija, narodnog, pjesničkog fenomena.

* * *

Uloga i značaj Bajramovićevog pjesničkog stvaralaštva ne može se u ovom momentu odrediti – ali je sigurno da ovo djelo ima potencijal REGENERATIVNOG KREATIVNOG IMPLUSA u sferi bosanske duhovnosti – univerzalnog spektra – kako u domenu umjetnosti, isto tako i u domenu kulture. „Amanet Bosne“ – je kreativan odgovor na sve duhovne dileme u pogledu kontinuiteta kulturološke egzistencije – gdje su u fokusu duhovne strukture bosanskog čovjeka etički elementi; dakle, fundamentalna supstanca koja Bosnu čini Bosnom, a bosansko-hercegovački narod – narod koji drži do ljudskih vrlina i dostojanstva, te civilizacijskih humanističkih obzira. Temeljna poruka Bajramovićevog pjesništva je: ZLO SE OSUĐUJE - DODRO JE AFIRMATIVNO! Taj pjesnikov stav, ili ŽIVOTNI MOTO, kontinuirano je prisutan u cjelokupnom stvaralačkom opusu, a čime se stvara pozitivno ljudsko ozračje kome je pobjeda DOBRA NAD ZLOM imperativ – što je van sjenki sumnji i duhovne dezorijentacije; dok su dileme usmjerene ka iznalaženju vremena, mjesta i načina da se dosegne ono što je neminovno, sudbonosne i neupitno – a to je čast i sloboda, te, istina i pravda. Nedostajuće na zemlji nadomjestuje se nebeskim obećanjem – NADOM - koja kroz vjerovanje postaje sudbina. Zato, u Asimovom pjesništvu je BOSNA - I NA NEBU I NA ZEMLJI – jeste i biva u vremenu i prostoru kao rijeka ponornica; dakle, društvo neustra-šivog i plemenitog naroda što svoje kolektivne konfuzije i historijske diskontinuitete nadomješćuje realitetima ČUDA – što postaju predmet marginalizacije, a isto tako i podvala. Falsifikovana povijest protkana iracionalnom mitologijom sunovraćuje se u bezdan licemjerstva pred BOSANSKIM ČUDOM što se javlja u kontinuitetu civilizacijskog trvenja preko leđa i krvi ovog neagresivnog i plemenitog naroda – kome se imputiraju laži, a osporava istina; kome se nameću duhovni okovi, a oduzima ljudska sloboda; kome se slabosti gledaju kroz mikroskop, a vrline prekrivaju koprenama obmane.

Svo to sofisticirano spletkarenje biva obznanjeno – na velika zvona i pred licem Vječnosti - objelodanjivanjem djela „Amanet Bosne“ Asima Bajramovića –gdje svi gladni istine i pravde, žedni časne Bosne i Hercegovine, oboreni bolom i tugom, kao i svi oni kojima je razvučena pamet veličinom i težinom zločina koji se krajem XX stoljeća sručio na goloruk i nepripremljen bosanskohercegovački narod na okeansku manifestaciju mržnje i zla – ma gdje bili – mogu naći UTOČIŠTE za ranjenu bosansku dušu – gdje su širom otvorena vrata krucijalne spoznaje Bosne i Hercegovine: da je postojanje i opstanak SAMA BIT POBJEDE – kako u duhovnom strukturalnom smislu sa utemeljenjem na historijsko-kulturnoj baštini, te, isto tako u egzistenciji na ovom –pradjedovskom prostoru!

Povratak korijenima – potiče inventuru samorespekta – podjednako u individualnom i kolektivnom smislu, od čega se može bježati a i negirati – ali od čega se ne može sakriti, niti se da prekriti velom zaborava – jer SUDBINA BOSNE JESTE ŽIVA MISTERIJA SVIJETA - koja drijema u sjenci civilizacijskog iskustva i mudrosti.

Toplo preporučujem čitalačkoj publici na čitanje ovo vanserijsko književno djelo, a i srdačno pozdravljam objavljivanje knjige „Amanet Bosne“, pjesnika Asima Bajramovića – što pjeva kolosalnim bosanskim duhom, lebdeći vječnošću nad ambisom iskušenja; knjige koja dajući odgovore otvara krucijalna pitanja SUDBINE BOSNE; knjige koja čudesnom kreativnom translacijom DOBRO postavlja na imperativni tron ljudske vrline; knjige o kojoj će svjedočiti i voda i kamen ako zašute ljudske usne; knjige koja nije slučajno preletjela Atlantik da bi sletjela u svoju postojbinu – u vidu opomene čije poruke tek treba dešifrovati.

Ibrahim Osmanbašić
Sarajevo; 02.07.2010. godine.
umjetnost

#79 Re: UDRUZENJE ZA KULTURU NOVO SARAJEVO

Post by umjetnost »

IV NOVOSARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI – 2010
Dodjela priznanja "Novosarajevsko pero" - mladi autori

http://www.kns.ba/s/images/stories/PROJ ... 0mladi.jpg

Na javni poziv  “PRVA KNJIGA” - za neobjavljenu prvu knjigu mladih autora BiH, prijavljeno je 11 knjiga, i to:

1. Snježana Tavić: "Azra" - poezija
2. Hanifa Halilović: "VOLUTABRUM DILUCULO" - poezija
3. Maida Salkanović: “Privremeni bijeg iz besmisla“ - proza i poezija
4. Alma Jeftić: "Portret sjećanja" - proza i poezija
5. Adnan Kamenjašević: "Pogled u nebo" - roman
6. Muamera Bjelkić-Terzić: "Zelena rijeka" - poezija
7. Meris Osmanović: "Indigo" - poezija
8. Amir Šulić: "Principi stvarnosti" - poezija
9. Benjamin Čuruković: "Sokak" - poezija
10. Jasminka Pitić: "Tvoja ruka" - poezija
11. Bojana Kulidžan: "Otuđenje" – poezija

Odlukom žirija dobitnik priznanja „Novosarajevsko pero“, u kategoriji „mladi autori“ za 2010. godinu je Amir Šulić iz Banjaluke, za neobjavljenu zbirku poezije „PRINCIPI STVARNOSTI“. Dodjela priznanja je planirana u sklopu programa Centaralne manifestacije 13.11.2010. godine, do kada će biti i promovisana odabrana zbirka, u izdanju KNS-a.

Organizator se zahvaljuje svim mladim autorima koji su uzeli učešće u Javnom pozivu sa željom da njihove knjige dođu do izdavača koji su zainteresovani da promovišu književno stvaralaštvo mladih autora i ugledaju svjetlo dana.

Ibrahim Osmanbašić
predjednik KNS-a

http://www.kns.ba/s/images/stories/PROJ ... 0Sulic.jpg

Amir Šulić (1983)
Banja Luka

BIOGRAFIJA:
Zovem se Amir Šulić, rođen sam 18. 10. 1983. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završio sam u Prijedoru, a zvanje diplomiranog psihologa stekao sam na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Nakon završenih studija honorarno sam radio za UNICEF i „Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske“, na projektu koji se bavio istraživanjem zastupljenosti rizičnih oblika ponašanja kod djece i adolescenata koji borave u dječijim i srednjoškolskim domovima.  Moja pjesma pod nazivom „Kipar“ nagrađena je i objavljena na internacionalnom italijanskom poetskom konkursu „Nosside“. Osim toga, niti jedno moje djelo nije do sada objavljeno. Pored poezije, bavim se pisanjem proznih i filozofskih radova.

Principi stvarnosti

Proždirući sebe život postoji,
Viče, ćuti, plaši se i ljuti,
Iako nebrojeno bića kroji,
Ni trunku ništavila neće otkinuti.
Tinja tama ostrvima svjetla,
Ustreptale oaze u beskrajnoj noći,
Koja niti sa krikom pijetla
Nikada nad nama neće proći!
Taj pohlepni život i tame sila,
Vode drevnu bitku stariju od svijeta,
Rat između bola i ništavila,
Po kojo i nebivstvo postoji i cvjeta!

Brod

Brod, vjetropir, bez sidra i luke,
Nemirna pučina njegov je dom,
Obalama umorno pruža ruke,
Sluteći konačni krah i slom.
Šiban vjetrom, nagrižen solju,
Pita se zašto još valovima bježi,
Tražeći slobodu izgubio je volju,
Poriv da želi i nečemu teži.
On ne smije na površini stati,
Uzalud težeći smislu i jedinstvu,
valja sebe izgubiti, prevladati,
Na putu ka dnu i nebivstvu!

Protivriječje

Ja vidjeh razdor u njegovoj cjelini,
Postojeće koje bivstvovalo ne bi,
Vidjeh jedno u bogatoj množini,
Protivriječno svijetu i samome sebi.
Spoznah borbu što neprekidno gori,
I ratni poklič koji para tišinu,
Dok svako biće pritiska i mori
Nemoć da se okovi bivstvovanja skinu!
Vratiti se domu, biti vječno jedno,
Sa svimešto u agoniji postoji i pati,
Dostignuće je isprazno i bijedno,
Jer se ne može u njemu svjesno uživati.
Istina traži strast, predanost i vjeru,
Vjera povremeno zahtjeva čudo,
Razumni od svega ruke peru
I u čudu gledaju ovo kolo ludo!

Prva zora
U tebi tek prva zora sviće,
Proljeće krasi neobuzdanu kosu,
Nemir pokreće cijelo biće
Da jutarnju skupljaš rosu.
Za tebe je život neiscrpan dar,
Šarena paleta beskrajnih mogućnosti,
Za mene bijaše prozaična stvar,
More bola bez promjene, budućnosti.
Već mi je starost uklesala bore,
Naivna mladost kratkog je vijeka,
Prebrojah zvijezde, planine i gore,
Vidjeh bezdan koji spokojno me čeka!
I kad me obuze tama duboka,
A svijet postade tamnica beznađa,
Vidjeh dva nemirna, vrela oka,
U kojima se tek prva zora rađa!

Prokletstvo bivstvovanja

Tamno, neznano, krije se i ćuti,
Tihim koracima nepostojanje slavi,
Ali moje oko njegov bitak sluti,
Koji žudno želi da se pojavi!
Čim se otrgne od vječnog neznanja,
Postaće jedno kroz sva doba,
Određujući forme svoga postojanja,
U svijetu borbe, rata i sukoba.
Svakome biću suština je rana;
Ne samo da spoznaji izmiče,
Već se svega po čemu je znana
Prezrivo u svojoj vječnosti odriče!

KNS/ 28.09.2010.
www.kns.ba
umjetnost

#80 4.NKS-2010

Post by umjetnost »

SPISAK AUTORSKIH RADOVA ODABRANIH ZA ZAJEDNIČKU ZBIRKU
UČESNIKA MANIFESTACIJE - "KAPIJA ISTOKA I ZAPADA"

Image

Stručna komisija se odlučila , nakon razmatranja oko 300 autora i preko 1.000 radova u formi proza, poezija, drama i roman, da u zajedničku zbirku učesnika manifestacije bude uvršteno 161 autorski rad, od autora iz 18 zemalja. U sklopu zbirke su uvršteni odabrani autorski radovi koji su aplicirani na Javni poziv za "Četvrte novosarajevske književne susrete-2010" i manifestacije "Literarne kreacije-2010”, i to:

Spisak autorskih radova odabranih za zajedničku zbirku "Kapija istoka i zapada":

SLOVENIJA:
1. Milena Sušnik-Falle - Sve moje
2. Andraž Polič - Večera sa Dostojevskim
3. Saša Strnad - Uzalud
4. Tajša Perović - Prislonio si
5. Iztok Vrencur - Njena su usta sočno voće...
6. Petra Kolmančić - Povjerljivost
7. Lucka Zorko - Polako
8. Tomaž Čelig - Na krovu vapnenastih iluzija
9. Marjan Pungartnik - Probudila me pjesma
10. Nevenka Miklič - Čini mi se...
11. Ksenija Jus-Xenia - Sumrak čovjekov
12. Zoran Pevec - U nekoj tačci
13. Alenka Zabukovec - Mali prsti
14. Lidija Brezavšček - Nikad dokončano
15. Simona Kopinšek - Biti ovdje sama, pod balkonom procvjetale ljetne večeri, mokra od kiše riječi
16. Branko Baćović - Baba Radosava protiv Gozile
17. Jože Štucin - Jučer sam pobjegao
18. Petra Bauman- Žensko tijelo...
19. Denis Poniž - Vltava
20. Franjo Frančič - Domovina, bleda mati (odlomak)
21. Erika Vouk - Koji ćeš usput doć'...
22. Tomaž Brenk - Sfingino predanje
23. Ivo Stropnik - Špilja, Špilja
24. Borut Gombač Stih
25. Niko Grafenauer - Šutnja
26. Jasna Vombek - Damin gambit
27. Cvetka Bevc - Cigaretni dim
28. Ivan Dobnik - Dvadeset i peta
29. Andrej Debeljak - Obdukcija duha
30. Ana Rebič - Rođenje
31. Nino Flisar - Kud god se okreneš...
32. Danica Gregorčić - Prozor
33. Milojka Komprej- Dejavu
34. Peter Andrej - X-Ray
35. Nataša Kupljenik - Igoru, umjesto vjenčanog poklona
36. Lidija Gacnik-Gombač - Modrina
37. Tomaž Šturm - MK2
38. Dani Bedrač - Put
39. Alenka Kveder - Beskućnica
40. Ida Semenič - Obraz jeseni-dodir prolaznosti
41. Silva Langenfus - Život je pozornica
42. Jure Drljepan - Pođite
43. Dušan Šabić - Pjesma o ulici
44. Manja Žugman Širnik - Prosjak

HRVATSKA:
45. Josip Matej Bilić - Fontana uspomena
46. Tanja Stanić - Hvatači
47. Nedjeljko Kaveljević Ždero - Ispovijed kod bunara (odlomak)
48. Branimir Kovačević Pogani vakat
49. Tomislav Ribić Slika vrta
50. Saša Užarević - Mojoj neznanoj ljubavi
51. Đurđa Vukelić-Rožić - Miš
52. Ivica Smolec - Noćni ribolov
53. Katica Felštinski - Voljeti bez dodira
54. Mirna Grbec - Privjesak od zlata
55. Vedran Rutnik - I ništa nije nepobjedivo
56. Ladislav Babić - Requiem za Bosnu
57. Josip Zlodre - Slika podnevnog nestajanja
58. Kalorina Zelenika - On i ja

SRBIJA:
59. Željko J. Cesnak - Bratislavo
60. Vladimir Perić - Stari Džoni
61. Mirjana Marković - Ispod trepavica
62. Ognjen Pudar - Jedan a mož' biti i dva velika bakarna ibrika u donjoj mahali
63. Miroslav Kovač - Toliko drame o smislu, a sve što treba učiniti krajnje je jednostavno…
64. Nebojša Đorđević - Žena iz sna mora da pređe granicu jave, inače je pesnik nadrljao
65. Vida Nenadić - Putuj
66. Katarina Fiamengo - Šetnja

CRNA GORA
67. Zlatka Emeršić - Katedrala
68. Jovan Nikolaidis - Kiša

MAKEDONIJA:
69. Jusuf Sulejman - Jezik miriše na zemlju

FRANCUSKA:
70. Zorica Sentić - Ništa naročito

NJEMAČKA:
71. Ivan Korponai - Izašao bih...

BOSNA I HERCEGOVINA:
72. Džabir Sedić - Slagali su nam
73. Mirela Agić - Aragornova noć
74. Elma Velić - Čuvena
75. Emina Džaferović - Iskreni se prepoznaju u svakom procjepu vremena
76. Amar Sarajlić Bez imena
77. Mustafa Smajlović Stećak obezglavljenog viteza
78. Nurija Delić Viteški mač od riječi
79. Dino Porović-Pora - Narodna milicija
80. Mersida Sadiković-Osmanbašić - Globalna pijaca
81. Igor Beno - Zemlja
82. Adnan Subašić - Odraz svijesti
83. Admir Džanko - Nit
84. Mirjana Kapetanović - Funkcioner
85. Emir Sokolović - Dijadema
86. Leyla Hasanbegović - Roker
87. Ibrahim Osmanbašić - Mostovi na rijeci moga grada
88. Amina Buljubašić - Zvjezdani grom
89. Nikola Vujnović-Baćo - Zvjezdana prašina
90. Ermin Lagumdžija - Na nišanu
91. Aldijana Mustafić - Srebrenički živi mrtvac
92. Anela Sejarić - Dan mi je kao noć....
93. Aida Šečić - Bogatašica
94. Emina Jusufović - Stjuardesa
95. Jusuf Hamzić - U znaku prošlosti
96. Tarik Jažić - Na raskrižju svjetova
97. Berislav Blagojević - Nesit
98. Inda Mulaahmetović - Procvjetao behar rani
99. Suada Malkoč-Kovačević - Mangala
100. Gordana Radovanović - Lavirint
101. Anto Zirdum - Alokacija u tajno skrovište ljubavi ili tko voli taj ne mrzi
102. Alisa Maličević - Lociranje izgubljenog
103. Stjepan Zelenika - Ledari (odlomak iz drame)
104. Danja Đokić - Više od tebe
105. Dragan Mučibabić - Skitalica
106. Milo Jukić - Što sam vidio na granici između dvaju istih
107. Esad Bajtal - Ujed zmije sjećanja (odlomak)
108. Biljana Gajić - Pogled u tišinu
109. Jasmina Hanjalić - Kraj rijeke
110. Muamera Bjelkić-Terzić - 'Zalud...
111. Velid Bajramović - Srebrene suze
112. Meris Osmanović - Ja nikada ne bih rekao da sam pjesnik
113. Adnan Kamenjašević Pogled u nebo (odlomak)
114. Amir Šulić - Principi stvarnosti
115. Maida Salkanović - Ja moram poći, zvijezde me zovu
116. Alma Jeftić - Ogoljele iluzije
117. Snježana Tavić - Oaza
118. Hanifa Halilović – Izgubljeni
119. Radmilo V. Radovanović – Na granici zaborava

(KNJIŽEVNI KLUB MOSTAR)
120. Emil Karamatić - Jesen
121. Irena Dornik-Marinčić - Pomislih na tren
122. Veselin Gatalo - Bogataševa pjesma
123. Anes Oručević - Slijepi putnik
124. Berislav Jurič - Umorno vrijeme
125. Goran Karanović - Ušće Neretve
126. Sanela Kuko-Hasović - Raspolućenost
127. Lidija Pavlović-Grgić - Izgubljeni raj
128. Ivo Krešić - Samo odaberi malo rahatluka i smokve
129. Julijana Bošnjak - Pokaži mi
130. Sonja Jurić - Kutija zablude
131. Vesna Hlavaček - Ljepota
132. Ivan Šunjić - Blues gospođe Ecije
133. Ivan Vrljić - Zidine
134. Senka Marić-Šarić - Vrtoglavica
135. Adnan Repeša - Jedan dan (odlomak)

BH-DIJASPORA:
136.Sulejman Aličković (Luksemburg) - Istina nurom obasjana
137. Ibro Suhopoljac (Australija) - Plemenit
138.Dražen Galić (Holandija) - Lapsus linguae
139. Denis Dželić (Danska) - Kafka bosanski
140. Arif Ključanin (Novi Zeland) - Ahmed i pitanje konačnosti
141. Meho Baraković (Švedska) - Nešto sam bolji
142. Nijaz Salkić (Slovenija) - Miješanje u muške poslove
143. Željko Perović (Slovenija) – Slast
144. Oksana Peci (Francuska) - Treperi
145. Enver Kadenić-Enko (SAD) – Na kantaru razuma (odlomak)
146. Hedina T. Sijerčić (Njemačka) - Neostvarena želja
147. Jasmin Latić (Srbija) - Bosni
148. Kemal Handan (SAD) - Mami mladog slikara
148. Amira M. Hamza (Njemačka) - Poželim da me staviš u svoja njedra
150. Veljko Bosnić (Srbija) - Rukom savijeno
151. Meho Jakupović (Engleska)- Dječak i most
152. Asim Bajramović (SAD) - Eliksir života
153. Majo Danilović (Srbija) - Neće ti biti lako
154. Franjo Matanović (Italija) – Kucam
155. Enes Topalović (Norveška) - Kujundžija
156. Mustafa Balje (Kosovo) - Dosje tuge
157. Mirveta Islamović (Švedska) – Sanjam
158. Derviš Palić (Njemačka) - Voz
159. Senada Smajić (Slovenija) - Sve si uradila kako treba -
160. Semira Jakupović (Engleska) - Ravnodušnost
161. Nisad Jakupović ( Engleska) - Dok Big Ben neumorno tuče

Organizacioni odbor manifestacije:
Ibrahim Osmanbašić

Sarajevo; 09.10.2010.

www.kns.ba
umjetnost

#81 Re: UDRUZENJE ZA KULTURU NOVO SARAJEVO

Post by umjetnost »

Četvrti novosarajevski književni susreti – 2010
Image

P R O G R A M

11-13.novembra 2010.

11.11.2010. (četvrtak) Sala MZ „Grbavica 1“; Hamdije Čemerlića 49; Novo Sarajevo

- 14:00 sati - Literarna radionica

- 17:00 sati - Literarno veče književne omladine (Otvaranje manifestacije)

12.11.2010. (petak ) Sala MZ „Grbavica 1“; Hamdije Čemerlića 49; Novo Sarajevo

- 15.00 sati - Promocija knige: „Sizif u mreži“ – autor Jure Drljepan (Slovenija)

Promotori: Željko Perović i Ibrahim Osmanbašić

- 17:00 sati Promocija: „OtočjeO“ – revija za kulturu (Slovenija)

Promotori: Mare Cesnik i Ibrahim Osmanbašić

- 19:00 sati - Međunarodno književno veče mladih autora

- promocija knjige Euroorijenacije 3– dvojezična zbirke proze i poezije mladih pisaca Slovenije i BiH

- gosti/učesnici: Benjamin Čuruković, Damir Galijašević, Meris Osmanović, Inda Mulaahmetović,

Safer Grbić, Adnan Subašić, Emina Džaferović, Džabir Sedić , Ermin Lagumdžija, Zlatka Emeršić (Crna Gora) i mladi autori iz Slovenije

13.11.2010. (subota) Sala MZ „Grbavica 1“; Hamdije Čemerlića 49; Novo Sarajevo

- 14:00 sati – Okrugli sto: „Književno stvaralaštvo bosanskohecegovačke dijaspore“ (promocija novih izdanja)

- 15:30 sati – Okrugli sto: „Regionalna književna saradnja“

- 17:00 sati – Video projekcija: „Apokalipsa“ – autor: Emir Sokolović

- 18:00 sati - Centralna manifestacija – međunarodno književno veče

- promocija knjige „Kapija istoka i zapada“ – zbirka radova učesnika manifestacije

- promocija knjige „Principi stvarnosti“ – autor: Amir Šulić

-promocija časposa: „Lirikon21“, revija za poeziju XXI . st. (Slovenija), „Vpogled“ – revija za kulturu (Slovenija),“Motrišta“ – časopis za književnost (Mostar),"Život"-časopis za književnost (Sarajevo); Mentor"-revija /Festival mlade literature Urška;

Slovenija:Jure Drljepan, Željko Perović, Senada Smajić, Silva Langenfus, Saša Strnad, Andrej Debeljak, Alenka Zabukovec, Danijel Bedrača, Maridi Kmet, Julijan Kmet, Alenka Kveder, Mitja Godnjavec, Tomaž Šturm, Marijan Pušavec, Teja Šosterič, Martin Ramoveš, Mare Cestnik, Ilona Jerić , Xenia Jus, Peter Andrej, Jani Kovačič, Boštjan Narat i Nijaz salkić; Hrvatska: Vanja Jambrović, Katica Felštinski, (prestavljanje poezije Arona Baretića); Srbija: Ognjen Pudar, Majo Danilović, Željko Cesnak, Ljiljana Crnić i Jasmin Latić; Zlatka Emeršić (Crna Gora), Jusuf Sulejman (Makedonija), Denis Dželić(Danska), Dražen Škodra Galić (Holandija), Ivan Korponai (Njemačka) i Sulejman Aličković (Luksemburg); Autori iz BiH: Aida Šečić, Jasmina Hanjalić, Anto Zirdum, Amir Šulić, Stjepan Zelenika, Nikola Vujnović-Baćo, Elma Velić,Natalija Krstović, Muamera Bjelkic, Amina Buljubašić, Danja Đokić, Ibrahim Kajan i Admiral Mahić; Književni klub Mostar: Veselin Gatalo,Vesna Hlavaček, Sanela Kuko Hasović, Lidija Pavlović-Grgić, Ivan Šunjić i Ivan Vrljić;

- dodjela priznanja „NOVOSARAJEVSKO PERO“ :
1. međunarodna književnost
2. književnost bh-dijaspore
3. mladi autori BiH (po Javnom pozivu: „Prva knjiga“)

- zatvaranje manifestacije

______________________________________________________________________________________

PROGRAM AKTIVNOSTI U DRUGIM GRADOVIMA BIH

KREŠEVO

12.11.2010. (petak ) - Sala doma "HKD Napredak" u Kreševu

- 16:00 sati - Promocija knjige: „Sizif u mreži“ – autor: Jure Drljepan (Slovenija)
Moderator: Stjepan Zelenika
Promotor: Željko Perović - recenzent (Slovenija)

Organizacioni odbor manifestacije
Ibrahim Osmanbašić
umjetnost

#82 Poezija-Ibrahim Osmanbašić - VEČERAS NEĆU OTIĆI NA FACEBOOK

Post by umjetnost »

VEČERAS NEĆU OTIĆI NA FACEBOOK

U virtualnom svijetu
topi se i istok i zapad
i sjever i jug:
Večeras neću otići na Fejzbuk!

Žar nade u sumraku svijeta
obasjava put smisla
mrak prevara pokriva svjetlo.
Ljubav ne izčezava iz orbite
samo mijenja formu bitisanja.
Kotač vremena melje snove
kristalni prah raznosi vjetar
na istok i zapad
na sjever i jug.
Ljudi se prepoznaju po pogledima
oaza pjesme plamti u jutru.
Mjeri života
niti se može šta dodati
niti oduzeti!
Čovjek se nanovo fascinira
manifestacijom konačnog
dok beskonačno dotiče sjetom.

Mjera života
određena na početku
ne mijenja se do kraja.

U virtualnom beskraju
tope se strane svijeta:
Večeras neću izaći na Facebook!

Trećim okom gedaš globus
plešu pločnici oživljenih vizija
u pepelu su ostaci snova
mislima krila bukte u plamenu
protuteža duha kotrlja se poljem
gledaš iza viđenog
tražiš uzrok postojanom
baklje intelekta obasjavaju vidokrug
globis se vrti
vrti se svjetlost
okreće se mrak
a čovjek stoji
a leti
vremena ima dovoljno
da obuhvati prostor i događaje.

Večeras neću otići na Fejzbuk!

Otuđivanje – krupna riječ!
Galopirajuća progresija zla
Moral u okvirima lebdi nad ambisom
Kraj prije početka – jer tok je izvjestan.
Večeras neći izaći na Fejsbuk!
Knjiga –lica se kovitla
politika racionalizma - suština stvari
„Dobra noć, kosmpolite...“

Diskriminacija racionalizma
meridijani u fokusu
žari se i hladi prizma proviđenja.
Kreativno spletkarenje
unosno splavarenje
metež na pragu istoka i zapada.

Stih uzavrelog gena
pjeva krv iz vena
umne linčuju idioti
ignorišu se ugašeni životi.
Šta poslije toga reći?
Možda – kristalna čar ljepote nadahnuća?!
Kravate savjest neće peći
šta god da se pjesmom kaže
u fokusu je šta zlotvor laže
negacija specifikuma morala
očekuju da odbacimo vjeru
A nama je Gospodar draži
nego tron satkan od laži.

Bijeda, ološ, zlo
NE – to nije to:
pozdrav Bosna šalje
idemo kroz Kosmos dalje.

Neće proći igranka strvinara
Prisješće im KULTUROCID
a to što mrzite Bosnu
u dušu svoju ubrizgavate cijanid.

Jadova zastava zla
ovdje se ne veiori dugo
i kad se poslažu kocke
u Bosni se desi ČUDO!

Previd „sitni“ u startu
otvoren prostor matu
jer potrošen kredit u finalu
anulira značaj kupljenom penalu.

Večeras neću otići na Facebook:
gori oganj prkosa
džaba spektakularno blještavilo
duša kad je pustinja
carstvo grmlja i hijena
kada sevdah-pjesme nema
nit' mirisa dženeta
da razgali čemer srca
od nepravde što bolno kuca
ali pjeva i ne haje
za mračnjački bijedan plač
što ih stiže svjetla mač.

A sutra
kad prođe ova grmljavina DUHA
nadletiću stara mjesta
- virtualne fakte,
da vidim – ima li šta novo
i da im prisustvom poželim:
„Dobra vam noć - pjesnici
iz Svemira prognanici!“

Ibrahim Osmanbašić
Sarajevo;decembar, 2010.

http://www.kns.ba
Last edited by umjetnost on 22/10/2011 22:15, edited 2 times in total.
umjetnost

#83 JAVNI POZIV-5.NOVOSARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI - 2011

Post by umjetnost »

5.NOVOSARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI - 2011
- JAVNI POZIV -

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo (KNS) od 04-06. avgusta, 2011. godine organizuje Međunarodnu kulturnu manifestaciju "5.Novosarajevski književni susreti - 2011".

Javni poziv za prijavu autorskih radova je otvoren do 10.05.2011. godine.

......................................

Image

5.NOVOSARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI - 2011

- JAVNI POZIV -

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo (KNS) od 04-06. avgusta, 2011. godine organizuje Međunarodnu kulturnu manifestaciju "5.Novosarajevski književni susreti - 2011".

Ciljevi manifestacije su usmjereni ka više pravaca, i to:
- popularizacija pisane riječi u najširem smislu;
- prezentacija književnog stvaralaštva afirmisanih pisaca;
- podrška i afirmacija rada i angažmana književne omladine na lokalnom nivou;
- prezentacija književnog stvaralaštva bh-dijaspore;
- promocija vrijednih i značajnih djela i angažmana na polju pisane riječi;
- regionalna književna saradnja;
- međunarodna kulturna saradnja.

Organizator manifestacije "5.Novosarajevski književni susret-2011" raspisuje:

Javni poziv

za prijavu radova i učešće u programu manifestacije:

Uvjeti za prijavu:

I) opšti uvjeti:
1. da je rad autorsko djelo
2. da tekst nije uvredljivog sadržaja
3. uz radove navesti podatke o autoru:
- ime i prezime;
- godina rođenja;
4. autori mogu dostaviti do 5 radova

II) kategorije
a) lokalitet
1. književnost Općine Novo Sarajevo
2. književnost BiH
3. književnost bosanskohercegovačke dijaspore
4. međunarodna književnost

b) starosna dob
1. književna omladina
2. mladi autori
3. slobodna kategorija

c) mjesto boravka
1. književnost BiH:
- da je autor teksta iz BiH;
2. Književnost iz dijaspore:
- da je autor teksta porijeklom iz BiH;
3. Međunarodna književnost:
- da je tekst preveden na jednom od jezika govornog područja BiH.

d) izražajne forme
- poezija (pjesma, poema)
- proza (kratka kriča)

Napomena:
Objavljene knjige koje autori dostave organizatoru, na naznačenu adresu, biće prezentirane u sklopu programa manifestacije – uz naznaku dijela koji bi želio da se objavi u zajedničkom zborniku, što treba dostavlja u elektronskoj verziji, do pet kucanih stranica.

III) radove slati:
- poštom na adresu: Hamdije Čemerlića 49; 71 000 Sarajevo, BiH
- putem E-maila: [email protected]
- putem web-stranice udruženja: www.kns.ba
- lično dostaviti uz konsultacije na telefon: 061/524-505

Javni poziv je otvoren do 10.05.2011. godine.

Radovi autora koji ne zadovoljavaju uvjete javnog poziva neće biti razmotreni. Za uspješne radove predviđena su priznanja, uvrštavanje u tradicionalnu zajednički zbirku radova i program manifestacije.

Napomena:
1.Radovi koji se ne dostave u elektronskoj verziji neće biti objavljeni na web-stranici udruženja.
2. Organizator raspolaže mogućnošću da reducira programske aktivnosti u slučaju ako blagovremeno ne obezbjedi adekvatnu podršku za realizaciju planiranih aktivnosti - što smatramo da je neophodno napomenuti s obzirom na dosadašnja iskustva.

Ibrahim Osmanbašić
predsjednik udruženja

...........................................................

Udruženje za kulturu-Novo Sarajevo (KNS)

Javni poziv – Euroorjentacije-4

Međunarodna književna saradnja mladih pisaca BiH i Slovenije tokom 2011. godine želi se nastaviti u okviru projekta "Euroorjentacije", koji su zajednički osmislili i u protekle tri godine realizirali članovi “Književnog kruga-KNS” i mladi pisci iz Slovenije.

U želji i nastojanju da se programska međunarodna književna saradnja razvija i bude otvorena za mlade talentovane pisce iz BiH i dijaspore Udruženje raspisuje:

Javni poziv

za prijavu autorskih proznih i poetskih radova mladih pisaca BiH i dijaspore

za projekat “EUROORJENTACIJE-4”:

1.Opći uvjeti:
- da je rad autorsko djelo;
- da je napisan na jednom od jezika sa prostora BiH;
- da rad nije uvredljivog sadržaja;
- da autor/autorica ima 17-30 godina;
- da je autor/autorica iz BiH, ili je porijeklom iz BiH.

2. Književni izražaj:
- poezija – pjesme;
- proza - kratke priče;
- kombinacija proznog i poetskog izražaja.

3. Autori iz dijaspore
Autori koji su nastanjeni van BiH, a imaju porijeklo iz BiH, mogu poslati svoje radove na ovaj javni poziv.

4. Broj radova
Autori mogu poslati do 5 (pet) radova za jednu izražajnu formu.

5. Podaci o autoru
Autori su dužni dostaviti lične podatke (ime,prezime, godina rođenja), adresu i kraću biografiju o dosadašnjem angažmanu na polju pisane riječi. (poželjna je i prigodna fotografija)

Radove slati do 10.05.2011. godine, putem:
E-maila: [email protected]
web-stranice: www.kns.ba

Selekcija i prevod:
- Izbor najuspješnijih radova izvršiće tim Književnog kruga-KNS koji koordinira realizaciju projekat, a najkvalitetniji radovi biće uvršteni u zajedničku dvojezičnu slovensko-bosansku zbirku „Euroorjentacije -4“, zajedno sa mladim autorima iz Slovenije, a koja se planira promovisati u avgustu 2011. godine, u sklopu Međunarodne kulturne manifestacije “5.Novosarajevski književni susreti-2011”.

- Izabrani radovi biće prevedeni na slovenski jezik.

Napomena:
1. Radovi koji nezadovaoljavaju uvjete ovog Javnog poziva neće se uzeti u razmatrenje, kao i nepotpune i neblagovremene aplikacije.
2. Spisak izabranih radova biće objavljen do 01.06.2011. godine na web-stranici udruženja: www.kns.ba
3. Organizator raspolaže mogućnošću da reducira programske aktivnosti u slučaju ako blagovremeno ne obezbjedi adekvatnu podršku za realizaciju planiranih aktivnosti - što smatramo da je neophodno napomenuti s obzirom na dosadašnja iskustva.

Ibrahim Osmanbašić
predsjednik udruženja

Sarajevo; 09.03.2011. godine.

..................................................................................................................

PETI NOVOSARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI – 2010
Javni poziv - PRVA KNJIGA

Udruženje za kulturu-Novo Sarajevo (KNS) od 04 -06. avgusta, 2011. godine organizuje Međunarodnu kulturnu manifestaciju "5.Novosarajevski književni susreti - 2011", u okviru koje želi pomoći mladim autorima da objave svoju prvu knjigu.

Ciljevi projekta “PRVA KNJIGA” su usmjereni ka više pravaca, i to:
- poticanje autorskog izražaja mladih autora;
- podrška u objavljivanju prve knjige talentovanih autora iz BiH.

Organizacioni odbor manifestacije "5.Novosarajevski književni susret-2011" raspisuje:

Javni poziv – „PRVA KNJIGA“

za prijavu prve neobjavljene autorske knjige:

I)Opći uvjeti za prijavu:
- da autorsko djelo/knjiga nije objavljena;
- da je djelo napisano na jednom od jezika govornog područja BiH;
- da djelo nije uvredljivog sadržaja;
- da autor ima od 18-30 godina;
- da je autor državljanin BiH i da živi na teritoriji BiH.

II) Osnovni podaci o autoru:
- ime i prezime;
- datum i mjesto rođenja;

III) Izražajne forme
- zbirka poezije,
- zbirka kratkih priča
- zbirka/knjiga proze i poezije

IV) Broj aplikacija
- jedan autor/autorica mogu aplicirati sa jednim neobjavljenim djelom/knjigom.

Napomena:
-objavljene knjige neće biti razmatrane;
- autor naznačava dio/dijelove djela/knjige za prezentaciju aplikacije na web-stranici organizatora (www.kns.ba) - do pet kucanih stranica

V) radove slati:
- putem E-maila: [email protected]
- putem web-stranice udruženja: www.kns.ba

VI) rok za dostavljanje aplikacija:
Javni poziv je otvoren do 10.05.2011. godine.

Napomena:
- objavljene knjige neće biti razmatrane;
- autor sugeriše/ naznačava dio/dijelove djela/knjige za prezentaciju aplikacije na web-stranici organizatora (www.kns.ba) - do pet kucanih stranica
- radovi autora koji ne zadovoljavaju uvjete javnog poziva neće biti razmotreni.

VII) Izbor autorskog djela/knjige za objavljivanje/štampu
- Izbor jednog uspješnog autorskog djela/knjige za objavljivanje/štampu vrši tročlana komisija;
- Autoru knjige se dodjelju priznanje “NOVOSARAJEVSKO PERO”, za kategoriju mladi autori;
- Rezultati izbora biće objavljeni na web-stranici organizatora manifestacija (www.kns.ba) do 01.06.2011. god.

VIII) Uvjeti za objavljivanje izabrane knjige:
- izdavač knjige je Udruženje za kulturu – Novo Sarajevo (KNS) u tiražu od 200 primjeraka;
- autor djela potpisuje ugovor sa izdavačem za prvo izdanje i zadržava autorska prava.

Kontakt telefon za dodatne informacije: 061 524 505

Napomena:
Organizator raspolaže mogućnošću da reducira programske aktivnosti u slučaju ako blagovremeno ne obezbjedi adekvatnu podršku za realizaciju planiranih aktivnosti - što smatramo da je neophodno napomenuti s obzirom na dosadašnja iskustva.

Ibrahim Osmanbašić
predsjednik udruženja

Sarajevo, 09.03.2011.

www.kns.ba
umjetnost

#84 Re: UDRUZENJE ZA KULTURU NOVO SARAJEVO

Post by umjetnost »

Udruženje za kulturu_Novo Sarajevo (KNS)

Preliminarni spisak učesnika
Međunarodne manifestacije: „5.Novosarajevskih književnih susreta-2011“

Image

Za četiri programa Međunarodne manifestacije: „5.Novosarajevskih književnih susreta-2011“ prijavilo se preko 250 učesnika iz 16 zemalja, sa oko 700 poetskih i proznih autorskih radova.

Prihvaćene autorske aplikacije za 5. Novasarajevske književne susrete-2011:

BiH: ………………(84)
1. Dino Pora Porović (BiH)
2. Aleksandra Marilović (BiH)
3. Alisa Maličević (BiH)
4. Kasim Susak-Keke (BiH)
5. Emina Suljević (BiH)
6. Maja Stanojević (BiH)
7. Loris Gutić (BiH)
8. Lejla Smailagić (BiH)
9. Jagoda Mustapić (BiH)
10. Armin Hadžiavdić (BiH)
11. Irena Bera (BiH)
12. Benjamin Čuruković (BiH
13. Inda Mulaahmetović (BiH)
14. Milanka Blagojević (BiH)
15. Slobodan Bajić (BiH)
16. Edina Heldić - Smailagić (BiH)
17. Dajana Sučić (BiH)
18. Adi Osmanbegović (BiH)
19. Adnan Kamenjašević (BiH)
20. Amar Sijerčić (BiH)
21. Berina Muhović (BiH)
22. Mirza Ohranović (BiH)
23. Lamija Milanović (BiH)
24. Zerina Čopra (BiH)
25. Ilma Viteškić (BiH)
26. Iris Geko (BiH)
27. Anesa Pirović (BiH)
28. Haris Čolić (BiH)
29. Adi Jašarević (BiH)
30. Hadžić Dino (BiH)
31. Gordana Radovanović (BiH)
32. Danja Đokić (BiH)
33. Anto Zirdum (BiH)
34. Anela Sejarić-Vujinović (BiH)
35. Selma Čeliković (BiH)
36. Jasmina Hanjalić (BiH)
37. Mirjana Kapetanović (BiH
38. Jasna Primorac (BiH)
39. Franjo Matanović (BiH)
40. Muamera Bjelkić-Terzić (BiH)
41. Elvira Čorbo (BiH)
42. Džana Bašić (BiH
43. Anes Osmić (BiH)
44. Biljana Gajić (BiH)
45. Suada Malkoč-Kovačević (BiH)
46. Aida Hajdar (BiH)
47. Džabir Sedić (BiH)
48. Emina Jusufović (BiH)
49. Amela Kereš (BiH)
50. Bjonda Visković (BiH
51. Admir Džanko (BiH)
52. Sanella Boškailo (BiH)
53. Dragan Mučibabić (BiH)
54. Elma Mrđanović (BiH)
55. Safer Grbić (BiH)
56. Aldina Rovčanin (BiH)
57. Nataša Heleta (BiH)
58. Adnan Subašić (BiH)
59. Amra Franca (BiH)
60. Velid Bajramović (BiH)
61. Ena Šečić (BiH)
62. Bojana Kulidžan (BiH)
63. Aida Šišić (BiH)
64. Zvjezdana Marković (BiH)
65. Vesna Hlavaček (BiH)
66. Šeherzada Džafić (BiH)
67. Uglješa Vuković (BiH)
68. Ivan Vrljić (BiH)
69. Lidija Pavlović-Grgić (BiH)
70. Maida Šišić (BiH)
71. Mersima Mehanović (BiH)
72. Merima Torlo (BiH)
73. Nermin Delić (BiH)
74. Mirsad Bećirbašić (BiH)
75. Admiral Mahić (BiH)
76. Ibrahim Osmanbašić (BiH)
77. Mersida Sadiković-Osmanbašić (BiH)
78. Ermin Lagimdžija (BiH)
79. Emir Sokolović (BiH)
80. Slavka Vujičić (BiH)
81. Nikola Baćo Vujnović (BiH)
82. Anisa Trumić (BiH)
83. Nikolina Močević (BiH)
84. Arnela Kordić (BiH)

SLOVENIJA: ……………(41)
85. Jure Drljepan (Slovenija)
86. Dušan Šabić (Slovenija)
87. Patricija Dodič–Patra (Slovenija)
88. Senada Smajić (Slovenija)
89. Ida Semenič (Slovenija)
90. Dani Bedrač (Slovenija)
91. Boštjan Novak (Slovenija)
92. Alenka Kveder (Slovenija)
93. Andrej Debeljak (Slovenija)
94. Nataša Kupljenik (Slovenija)
95. Silva Langenfus (Slovenija)
96. Nijaz Salkić (Slovenija)
97. Jože Vidmar (Slovenija)
98. Saša Strnad (Slovenija)
99. Damjan Japelj (Slovenija)
100. Milena Sušnik Falle (Slovenija)
101. Nuška Golobič (Slovenija)
102. Ramiz Velagić (Slovenija)
103. Branko Baćović (Slovenija)
104. Lidija Brezavšček (Slovenija)
105. Željko Perović (Slovenija)
106. Marko Elsner Grošelj (Slovenija)
107. Ivo Stropnik (Slovenija)
108. Peter Andrej (Slovenija)
109. Borut Gombač (Slovenija)
110. Lidija Gačnik Gombač (Slovenija)
111. Cvetka Bevc (Slovenija)
112. Ivan Dobnik (Slovenija)
113. Zoran Pevec (Slovenija)
114. Petra Kolmančič (Slovenija)
115. Nino Flisar (Slovenija)
116. Simona Kopinšek (Slovenija)
117. Jani Kovačič (Slovenija)
118. Boštjan Narat (Slovenija)
119. Stojan Špegel (Slovenija)
120. Rezka Kanzian (Slovenija)
121. Franjo Frančič (Slovenija

KD OTOČJE:
122. Andrej Steničnik (Slovenija)
123. Karmen Hribar (Slovenija)
124. Andrej Steničnik (Slovenija)
125. Aleksandra Kocmut (Slovenija)

HRVATSKA: .................(28)
126. Đurđa Vukelić-Rožić (Hrvatska)
127. Tomislav Raum (Hrvatska)
128. Saša Užarević (Hrvatska)
129. Nada Crnogorac (Hrvatska)
130. Andrea Debak (Hrvatska)
131. Josip Grabušić (Hrvatska)
132. Irena Grubišić- Čabo (Hrvatska)
133. Ivica Jembrih Cobovički (Hrvatska)
134. Boris Kazija (Hrvatska)
135. Vedran Rutnik (Hrvatska)
136. Daniela Borovnjak (Hrvatska)
137. Davorka Flego (Hrvatska)
138. Evica Kraljić (Hrvatska)
139. Kasja Gruica Kurtović (Hrvatska)
140. Ljiljana Meštrić (Hrvatska)
141. Ivan Bujan (Hrvatska)
142. Iva Papić (Hrvatska)
143. Ivica Smolec (Hrvatska)
144.Jovanka Babić Jelovac (Hrvatska)
145. Josip Matej Bilić (Hrvatska)
146. Ante Matić (Hrvatska)
147. Evica Kraljić (Hrvatska)
148. Ladislav Babić (Hrvatska)
149. Luka Vukušić (Hrvatska)

ČLANOVI HRVATSKOG KNJIŽEVNOG DRUŠTVA
150. Valerio Orlić
151. Sanjin Ćiković
152. Rajko Glibo
153. Aron Baretić
154. Katica Felštinski
155. Nikola Šimić Tonin
(Jovanka Babić Jelovac, Ljiljana Crnić)

SRBIJA: ....................... (26)
156. Jagoda Nikačević (Srbija)
157. Ljiljana Crnić (Srbija)
158. Natalija Ž. Živković (Srbija)
159. Vesna Korać (Srbija)
160. Vida Nenadić (Srbija)
161. Imre Zolt (Srbija)
162. Slobodanka Živković (Srbija)
163. Stevan Šarčević (Srbija)
164. Stamen Milovanović (Srbija)
165. Svetlana Pavlović (Srbija)
166. Sandra Zec (Srbija
167. Nenad Zorić (Srbija)
168. Vladimir Bulatović – Buči (Srbija)
169. Ognjen Pudar (Srbija)
170. Bojan Krivokapić (Srbija)
171. Ivana Zajić ( Srbija)
172. Jelena Stojsavljević (Srbija)
173. Dragan Nedimović (Srbija)
174. Miroslav Kovač (Srbija)
175. Borislav Stanić (Srbija)
176. Đura Šefer Sremac (Srbija)
177. Milica Mima Dmitrović,Todorović (Srbija)
178. Radojka Paunović (Srbija)
179. Nebojša Đorđević (Srbija)
180. Željko Cesnak (Srbija)
181. Marija Škornički (Srbija)

CRNA GORA: .....................(4)
182. Vladimir Petrović (Crna Gora)
183. Ana Janković (Crna Gora)
184. Zlatka Emeršić (Crna Gora)
185. Kristina Bojanović (Crna Gora)

UČESNICI IZ 11 ZEMALJA .......... (24)
186. Denis Dželić (Danska)
187. Fahrudin Dino Avdibegović (Danska)
188. Mirveta Islamović (Švedska)
189. Sead Hambiralović (Švedska)
190. Sandra Džananović (Austrija)
191. Marija Perić-Bilobrk (Austrija)
192. Nisad Šiško Jakupović (Engleska)
193. Idriz Saltagić (Engleska)
194. Semira Jakupoviċ (Engleska)
195. Amira Nimer (Njemačka)
196. Dervis Palić (Njemačka)
197. Ivan Korponai (Njemačka)
198. Slavica Kasipović (Njemačka)
199. Sadija Klotz (Njemačka)
200. Nisveta Šabić- Grabovac (Njemačka)
201. Elvira Jakovac (USA)
202. Kemal Handan (USA)
203. Asim Bajramović (USA)
204. Goran Sarić (Holandija)
205. Vjekoslav Vukadin (Holandija)
206. Jusuf Džafić (Egipat)
207. Mustafa Balje (Kosovo)
208. Momčilo Vukosav (Kanada)
209. Sulejman Aličković (Luksemburg)

EUROORJENTACIJE-4...... 28

BiH:
1. Jelena Božić (Mostar)
2. Naida Hodžić (Sarajevo)
3. Arnela Kordić (Sarajevo)
4. Marija Stijepić (Banja Luka
5. Elma Mrđanović (Sarajevo)
6. Zlatka Emeršić (Crna Gora)
7. Minela Masleša (Konjic)
8. Admir Džanko (Sarajevo)
9. Mahira Isak (Tomislavgrad)
10. Džabir Sedić (Sanski Most)
11. Natalija Puljić (Kreševo)
12. Safer Grbić (Tešanj)
13. Adnan Subašić (Sarajevo)
14. Martina Franjić (Bihać)
15. Anes Osmić (Maglaj)
16. Bjonda Visković (Glamoč)
17. Maja Bunić (Sarajevo)
18. Amer Jaganjac (Holandija)
19. Benjamin Čuruković (Zenica)
20. Vladan Šipovac (Zvornik)
21. Ermin Lagumdžija (Sarajevo)

SLOVENIJA:
22. Mirjam Fašmon (Slovenija)
23. Maruška Šibila (Slovenija)
24. Anja Bukovec (Slovenija)
25. Rok Smrdelj (Slovenija)
26. Iris Pokovec (Slovenija)
27. Uroš Marolt (Slovenija)
28. Špela Habulin (Slovenija)

PRVA KNJIGA....... 5

1. Alma Jeftić (Sarajevo)
2. Azra Hadžić (Sarajevo
3. Hanifa Halilović (Sarajevo)
4. Elma Velić (Bosanska Krupa)
5. Benjamin Čuruković (Zenica)

Literarne Kreacije-2011 ...............20

MLADI AUTORI:
1. Adnan Subašić
2. Aldijana Mustafić
3. Admir Džanko
4. Martina Franjić
5. Maja Stanojević
6. Nurija Delić
7. Safer Grbić

KNJIŽEVNA OMLADINA:
8. Ema Kalmar
9. Elvira Čorbo
10. Faruk Ljutić
11. Inda Mulaahmetović
12. Ilma Smajić
13. Kerim Bevrnja
14. Nermin Delić
15. Tea Kalmar

BH-DIJASPORA:
16. Fahrudin Dino Avdibegović (Danska)
17. Hedina Tahirović Sijerčić (Njemačka)
18. Kemal Handan (USA)
19. Meho Jakupović (Engleska)
20. Semira Jakupović (Engleska)

NAPOMENA:
Spisak učesnika biće dopunjen autorima čiji su radovi u procesu prevođenja, te gostima u sklopu programa manifestacije.

Organizator se zahvaljuje učesnicima manifestacije, a do 15.06. na web-stranici udruženja (http://www.kns.ba) biće objaljen spisak odabranih radova koji će biti uvršteni u tradicionalni zajednički zbornik radova učesnika manifestacije.

Za sve dodatne informacije:
E-mail: [email protected]
Tel: 061 52 45 05 ( iz BiH)
00387 61 52 45 05 (iz inostranstva)

Ibrahim Osmanbašić
predsjednik udruženja

Sarajevo; 18.05.2011.godine.

...........................................................

Dopuna spiska učesnika manifestacije:

1. Tanja Stanić (Hrvatska)
2. Meta Kušar (Slovenija)
3. Neža Maurer (Slovenija)
4. Milan Dekleva (Slovenija)
5. Ana Porenta (Slovenija)
6. Gregor Grešak(Slovenija)
7. Jan Šmarčan (Slovenija)
8. Žiga Stopinšek (Slovenija)
9. Tea Plesničar (Slovenija)
10. Irena Kus (Slovenija)
11. Franci Novak (Slovenija)
12. Lucija Lotus Mlinarič (Slovenija)
13. Helena Frece (Slovenija)
14. Radharani Pernarčič (KD OTOČJE / Slovenija)
15. Glorjana Veber (KD OTOČJE / Slovenija)
16. Tea Oršanič (KD OTOČJE / Slovenija)
17. Mirjana Đapo (BiH)

KNS/19.05.2011.
umjetnost

#85 Euroorjentacije-4: Izbor radova

Post by umjetnost »

“Euroorjentacije-4”- Izbor radova za projekat saradnje mladih pisaca Slovenije i BiH

Image

Međunarodna književna saradnja mladih pisaca BiH i Slovenije tokom 2011. godine nastavlja se u okviru projekta "Euroorjentacije", koji su zajednički osmislili i u protekle tri godine realizirali članovi “Književnog kruga-KNS”  i mladi pisci iz Slovenije.

Od radova koji su prispjeli na „Javni poziv“, koji je bio otvoren do 10.05.2011. godine, tim „Književnog kruga-KNS“ je za ovogodišnju dvojezičnu, bosansko-slovenačku zbirku, izabrano 13 literarnih autorskih radova, iz Bosne i Hercegovine, i to:

1. Džabir Sedić (Sanski Most) – „ŠUTNJA I JA“
2. Admir Džanko (Sarajevo) – „JEDAN OD LOZE“
3. Minela Masleša (Konjic) – „ČITAČ MISLI“
4. Elma Mrđanović (Sarajevo) – „PREOBRAŽAJ“
5. Anes Osmić (Maglaj) – „NEMOGUĆI“
6. Martina Franjić (Bihać) – „PREKINUTE SPONE“
7. Adnan Subašić (Sarajevo) – „ZALEĐENA TIŠINA“
8. Safer Grbić (Tešanj) – „Kretnje njegove k meni...“
9. Natalija Puljić (Kreševo) – „U TIJELU“  
10. Vladan Šipovac (Zvornik) – „MI JESMO I POSTOJIMO JER JESMO DA IMAMO I NE ODGOVARAMO“
11. Amer Jaganjac (Holandija) – „NAD ULICAMA MOKROG AMSTERDAMA“
12. Maja Bunić (Sarajevo) – „PORUKA SIROTIŠTU“
13. Bjonda Visković (Glamoč) – „SJENE“

Izabrani radovi se upućeni na prevođenje na slovenački jezik, i naći će se zajedničkoj dvojezičnoj zbirci sa mladim autorima iz Slovenije, a čija je promocija planirana 05.08.2011. god. u sklopu progarama Međunarodne kulturne manifestacije: „5.Novosarajeskih književnih susreta-2011“.

Ibrahim Osmanbašić
predsjednik KNS-a

Sarajevo, 06.06.2011.godine

.....................

Džabir Sedić (1987)
(Sanski Most)

ŠUTNJA I JA

Stvoreno u trenu,
održavano stoljećima,
uništi se za tren.

Nekad je bolje
biti nijem,
i sve sa sobom -
u njedra zemljina -
u njedrima odnijeti.

Nekad ne treba šutjeti,
pa zar i zemlja
vulkanima,
potresima,
ponekad ne progovori?

Šutnja i ja -
ona živi između dvije riječi,
ja između dvije šutnje.

.........................

Admir Džanko (1986)
Sarajevo

JEDAN OD LOZE
[..Ako želiš razumjeti melodiju školjke, pretvori se u talas što je zapljuskuje..]

..Tu sam – zadjenuo nogu busenju pod mišku i prebiram – grad što klizi u kotlinu, neminovno, poput fabričke trake redajući perle od kuća: Prebiram zdanja i ljude što, nečujno, isparavaju kao barice na cesti nakon ljetnog pljuska: Prebiram vijugave kaldrme poslagane rukom brižljivom, prostrte slike sjećanja, prosuto zelenilo po brdima, a onda oćutim melodiju ptica, osmijeh odapet sa dječijih usana i jezik što tiho, u tami sobnoj, pucketa molitve nerazumljive: Prebiram grad zalegao u suton i pitam se – hoćemo li i mi, kao preci naši, za sobom, na ljepoti ovoj, krvav ostaviti trag..

Minela Masleša (1987)
(Konjic)

ČITAČ MISLI

čitač misli
neljubazno
bačen na asfalt
zgužvan i prazan
zaprepašten
u gradskoj gužvi
bez sadržaja
maloga grada
u kojem je rođen
i gdje se vraća
odavno neprilagođen
zgađen
probija se kroz masu
koja pruža ruke na izloge
i zavlači glave
u bučne kocke
u kojima ispijaju piće
i razmijenjuju priče
"šta me se tiče"
ljudske prilike
iščitane do u tančine
prazne
a on
pritisnut suncem
poguren gmiže
iz jednog kraja u drugi
isprepadan
nožem praznine
prebacajući spisak
za nabavku
iz glave na ruke
al nigdje da nađe
te riječi
poredane
sa smislom
u besmisleno vrijeme
i jedino mu ostaje
da se ugasi
da bi takav preživio u masi

pokušaj se igrati riječima
vidjet ćeš da se ljudima igraš

........................

Elma Mrđanović (1986)
Sarajevo

PREOBRAŽAJ

To što već jesam
ja sada prestajem biti.
Posuta prašinom svemira,
odbijam svoju veličanstvenost kriti.
Za mene ovdje mjesta
nema više.
Pretvaram se polako
u sjenku i kap kiše.
Kao sjenka slijedim tragovima,
tajanstvenih, neukrotivih oblika.
Kao kap odišem mirisima,
toplih, samozatajnih nota.
Kao sjenka, pod mjesečinom,
stavljam cilindar i oblačim frak.
Svu svoju čar i beskrajnu moć
prepušta mi on, Veličanstvo Mrak.
Kao kap, pod suncem,
uzimam lepezu i oblačim frak.
Svu svoju čar i beskrajnu moć
prepušta mi on, Sunčev Trak.

(2011.) 

........................

Anes Osmić (1991)
Maglaj

NEMOGUĆI

Igrajući se tišinama bučnih razmjera
pokušavam nas  oslikati u ovom praskozorje
         besramnog izobličenja
   kada svi nesretni postaju  kao sretni,
  a svi tužni  kao veseli.

I mi smo nešto kao
Šta?

Kroz guste oblake dima moje bi rebro
do ruba tvoga đepa da se smiju blizini,
a mi ih kažnjavamo.

Kako smo samo okrutni?

Kroz staze obrasle kupinama
        mi bi jagode sijali
samo da naš san ne bude crven
kao jagoda
već crven
 kao kupina.

Crvenimo se jedno pred drugim.
I gnjev se grči dok potrošne riječi gule usta.
Pod nejakim bolom plećke
zašumi smiraj, ali on nije crven.

Nije dobar.
Nije naš.

Ti bi jela jagodu iz moje ruke
samo ako je u obliku maline.
A ja iz tvojih usana krao malinu
samo ako miriše kao jagoda.

Mi smo nemogući
Prirodi.
Mi zaustavlajamo
Sustav.

Mi pretjerujemo
kaznit će nas!

Ili smo već dovoljno kažnjeni
   što malina mrzi
 što jagoda mrzi
da bude crvena

..................

Martina Franjić (1985)
Bihać

PREKINUTE SPONE

Razumijem te!
Prekinut ću spone i više te neću
gledati;    
Napustit ću ovo prokleto mjesto 
i razapeti jedra!
Razumijem tvoju potrebu da s nikim 
ne želiš biti vezan.

Mi nismo drvo koje dodiruje
proticanje vremena
svojim korijenom što seže u 
dubinu;
Mi nismo spomenik što ga
nagriza podne i kiša,
što čuva uspomenu na ratnika.
Mi nismo mjesec zarobljen
u njedru svemira!

Mi smo komete bez putanje
što izgaraju u vakuumu vječnosti;
Mi smo ruke koje kroje plašt
neizvjesnosti.
Mi smo ruke što  trgaju okove
vremena!

Prekinimo spone,
zaputimo se
na krilima vjetra
prema svim stranama svijeta.
Prekinimo spone,
spalimo sjećanja,
živimo u tišini
sazdani od plamena!

..............................

Adnan Subašić (1991)
Sarajevo

ZALEĐENA TIŠINA

Prikriveni podmuklim kliktajima srama
u tišini
uz zov boli na putu ka raju
žive sanjari

Pred mnom puklo more
šetajući posljednji dodir ljepote
dozivam Boga, dozivam nadu
jer oko mene umiru tragači

Put me dovodi k tebi
istina me dovodi k tebi
ali sve oko nas je laž
u začetku iskomponovana simfonija

Nije niti prvi, niti zadnji čin
nije niti tema, niti pouka
već samo ideal na bini
gdje igraju statisti

Ja nisam, a mogao sam
slijediti tišinu smiraja
i uzeti laž zemljine blagodati
ali nisam, jer samo sam čovjek sa željom

Bolje da iza mene ostane ništa
nego da ostane laž
Bolje da umrem ne znajući šta je život
nego da živim znajući da je laž

Pred svojim dvojnim licem
stojim zaleđen, suviše kasno
jer u mene živi nedokučiva želja
 da još nešto učinim

.................................

Safer Grbić (1992)
Tešanj)

5. 7/7
(Fragment iz zbirke pjesama „Prijestolonasljednikovićka”)

Kretnje njegove k meni,
dale su do znanja, 
i zagrljaj njegov,
bio je znak ...

On voli me.

Osjećaj ljubavi,
i milovanje straha,
izmamili su suze,
na bijelome licu mom.

I kapnu suza njegova,
na pod.

Nakon čina tog, 
sigurna bijah ja,
da kruna moja, kraljevska, 
pripasti njemu treba.

S ljubavlju je to.

Zapisao je pjesnik,
što neshvaćen bijaše, 
o vladanju muškarca,
u kraljevstvu ovome.

A ja marioneta,
u pjesnikovim rukama,
i on odlučuje o sudbini mojoj.

Znam ...

Muškarac će da vlada,
a nad njime,
vladat ću Ja.

.......................

Natalija Puljić (1992)
(Kreševo)

U TIJELU   

U sparnoj ljetnoj noći
Kojoj gorostasni oblaci
Prikrivaju mijenu mjeseca
Osipaju svojim mrakom
Krivudave puteve dobrih šumskih zvijeri
Čiji krici odzvanjaju nadolazećom zorom
Čije ružičaste niti prvih zraka
Protkanih rukama Aurore
Boje ove lucidne snove
Dok mi duša iznad polumrtvog snenog tjelesa
Plovi obližnjim Jadranom
Njegovom zorom
Njegovom morsko hladnom jutarnjom hladnoćom
Što hladi posljednje kapljice znoja
Što izgaraju njegovim dodirom poniranja
U bezdan
Jutra što me budi
U tijelu

..........................

Vladan Šipovac (1987)
Zvornik

Mi jesmo i postojimo jer jesmo da imamo i ne odgovaramo

Mi smo ništa uz drvo posadili
presjekli dugu na kolicima urlajući
Mi smo sve i nas ne mogu uplašiti
jednim dječijim potezom
usred natečene zime
Mi jesmo i postojimo jer jesmo da imamo i ne odgovaramo
ne tražimo ne hipnotišemo se
osim kada zaboravimo zaliti kapke
da narastu
preko noći
Svakog drugog vikenda poludimo
želimo napisati testament
želimo se ostaviti svatovima
što silaze niz brdo
i glavnu cestu zaobilaze
Želimo se prebaciti na ljubičastu stranu zida
mi zato postojimo
jer nas trebaju jutra
koja viču
probudi se
nisi više sam
betonska koljena su tvoje noge
one koračaju i trče
One će osvojiti svijet

..........................

Amer Jaganjac (1993)
Holandija

NAD ULICAMA MOKROG AMSTERDAMA

Posluzi mi svoje srce na srebrnom pladnju,
drhtavim rukama pruži mi kristalnu čašu koja blista prazninom.
Ja ću i ove noći biti uljudan,
nježno ću se približiti , samo tebi.

Razgrnut ću crvene zastore.
Gledaj, to Mjesec spava nad ulicama mokrog Amsterdama.
Uvij svoju ruku u mojim dlanovima,
zaspi u toplini mojih grudi.

Spavaj, plavokosa vilo -
sutra sviće novi bezdan. 
Ne mrsti svoje lice, reći ću ti
da to samo bića podzemlja pjevaju svoju staru ariju.

Ja sam stanovnik noći,
po vjeroispovjesti zvijezda.
Moj zanat su riječi 
a san, kristalna kugla što neprestalno zveči.

Tornjevi opet kucaju tišinu,
tjerani vremenom, podsjećaju na tok.
Ti samo spavaj, vilo moja
svaka tvoja briga, sada neka bude moja!

I ne brini,
u mojim njedrima uvijek ima mjesta za još jednu -
koja se umije tiho uvući, na prstima
dok svi spavaju.

......................

Maja Bunić (1984)
Sarajevo

PORUKA SIROTIŠTU 

Došao je onaj kom ime ne spominješ 
Sišao je glasnik mjednih usta i zlatnog slova 
Da prenese bol moju i oganj poraza 
Sjeti se ko je Omega i Alfa 
Sjeti se - bez Razuma nema Spasa 
U moju riječ ti sumnju ne posij 
Gorda su vrata pred kojim ponizno stojiš 
Kucati ne smije onaj što mržnju nosi 
Dubine mog glasa razoriće mu drznost 
Pred vratima mojim vjeru ti čuvaj 
Otvoriću ti kad pijetao u zoru zataji 
Kad posljednja majka okrene leđa sinu svom 

Pljesniva misao komi tvoje srce 
U njemu nema božanske naivnosti 
Ono ne drži ovaj mač istine kao prije 
Razoreno istinom u razvrat bježi 
A nekad bili ste jaki, moji sinovi 
Sužnjevi tjelesa svojih 

Predao sam vam ključe slobode 
Dao sam vam slobodu odluke 
Postali ste što morali niste 
Gledam virove vašeg dna
Što danas iz utrobe majčinske 
Čovjek već se odrastao rađa 

Ovo poruka je ostavljenima 
Jer od danas više moji niste 
Odbjegli ste od poštenja 
Od radosti dječijega znanja

.......................

Bjonda Visković (1984)
Glamoč

SJENE

Nemirne,
vuku se po mojoj sobi
sjene…
Promatram ih, crne, u gluhoj noći
kako izvode svoj ritualni ples 
po bijelim zidovima…
Kreću se u ritmu,
mrtve tišine.
Pružaju svoje duge ruke
da me zagrle,
prstima sviraju čudnovatu
glazbu…
Ritam bubnjeva
odzvanja u prostoru.
Sjene…
slikaju po zidu
Sve do jutra.

umjetnost

#86 Promocija knjige „BUKET SRCORUŽA ZA MELIDU“, autor: Svebor D

Post by umjetnost »

Image

Udruženje za kulturu – Novo Sarajevo (KNS)

Promocija knjige
„BUKET SRCORUŽA ZA MELIDU“
- zbirka poezije -
Autor: Svebor Delić (Holandija)

Sala MZ „Grbavica 1“,17.06.2011.god. u 19:00 sati.
ul. Hamdije Čemerlića 49.

ULAZ SLOBODAN

Organizator manifestacije: Udruženje za kulturu – Novo Sarajevo

..........................................

Image

Svebor Delić je rođen 22. aprila, 1980. godine u Sarajevu gdje provodi ranu mladost i djetinjstvo. Pohađao OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” na Mejtašu. Godine 1994. napušta Sarajevo Jevrejskim konvojem i odlazi prvo u Njemačku, a kasnije u Holandiju.
Na kratko je upisao i Umjetničku akademiju u Holandiji, ali je zbog nedovoljno motivacije ubrzo i napušta.
Piše poeziju, živi i radi u Maastrichtu.

..............................

Izbor pjesama iz autorskog prvijenca
„BUKET SRCORUŽA ZA MELIDU“

Image

PARK CRVENIH RUZA

Noć je već pala, čujem sat kako otkucava 0:00,
pišem i brišem, želim da perfektno osjetiš ove riječi,
sigurno spavaš, ili si budna kao ja, volio bih da ležim
pored srca tvog, da čujem njegovo lupanje, na krevetu
od CRVENIH RUŽA dok napolju pada kiša tiho kao nada
koja se kao plavi dim što svjetluca na mjesečini provlači
mojim mislima i moli za TEBE, tvoje OČI, tvoje RUKE

ZUTE RUŽE

Sreco moja jedina, nisam ja samo zaljubljen,
ja sam ludo svisnuo sa svega što ima veze
sa normalnošću, ja više ne živim samo za
sebe, ja sada živim samo za tebe, odavno
već ne spavam mirno i normalno, navikao sam,
svake večeri posvetim zbirku pjesama
mojih snova tvojim dlanovima, i tako
sanjam, sanjam i onda se probudim... i opet
tako satima mislim na tebe, kaži da sam lud,
nedorastao, baš me briga, ja jednostavno
ne mogu da gumicom izbrišem žute boje
tvoje kose sa platna mojih ideala

SVJETLOPLAVE RUŽE

Oprosti voljeću te vječno, ZAUVJEK, i kada se
ponovo rodim u nekom drugom obliku, tražiću tvoje oči
....Voljeću te i na onom svijetu, da zajedno gledamo
PLAVE BOJE ovoga neba, da ZAJEDNO letimo na krilima
anđela, da gledam TEBE kako se slatko smiješ i
držiš me za ruku, VOLJEĆU TE VJEČNO

CRVEN0-ŽUTO

Tog dana dok je sipila tanka ljetna kiša
bacila si se meni u zagrljaj i posadila RUŽE
u moje srce, ZAGRLJAJ koji je bio kao priča
iz basne sa sretnim završetkom, ZAGRLJAJ
kao sa razglednice što putuje čitavim svijetom
ZAGRLJAJ što se sa tvojim IMENOM piše,
slijedeći će biti obećavam vječan

CRVENA RUŽA (NAJLJEPŠA)

Ako ikada budeš ponovo moja, ako ikada
dozivimo da nas zapljuskuju mora vječnih
milovanja i kada mi budeš nedostajala
iako si tu pored mene, jer svaki dodir tvog
tijela mi je bio premalen za DODIRE koje sanjam,
POLJUPCE koji su lomljivi kao suza kojima
želim da bojim platno tvojih grudi, za RUŽU
koju želim da poklonim tvojim pragovima,
korake što cupkaju po baricama moga rodnog
grada, ULICAMA kroz koje se s TOBOM budem
ljubio i gubio razum od pogleda ka tvom VRATU,
kada budem plakao na kiši u tvoje DLANOVE,
kada se planine pokrenu....tada ćeš biti MOJA VJEČNOST
i na ovom i na onom svijetu

www.kns.ba
umjetnost

#87 5.Novosarajevskih književnih susreta-2011

Post by umjetnost »

Međunarodne kulturna manifestacije: „5.Novosarajevskih književnih susreta-2011“

IZBOR AUTORSKIH RADOVA I DODJELA PRIZNANJA "NOVOSARAJEVSKO PERO"

Image

U zajedničku zbirku učesnika manifestacije „Duhovna konekcija“ uvršteno je 212 autora iz 21 zemlje sa 4 kontinenta... Projekat saradnje mladih pisaca Slovenije i BH, „Euroorijentacije-4“ obuhvataju 20 autora ... Dobitnici priznanja „NOVOSARAJEVSKO PERO“ za 2011.godinu su: Petar Andrej i Senada Smajić iz Slovenije i Elma Velić iz Bosne i Hercegovine...

I) Izbor autorskih radova za KNS-ov časopis za kulturu i književnost: “DUHOVNA KONEKCIJA“ – zbirka radova učesnika manifestacije

Image

SLOVENIJA:

1. Gregor Grešak(Slovenija) – „POETU ZA PUT“

2. Marko Elsner Grošelj–„UTISNUTI SE U VRIJEME VISOKOG SUNCA“

3. Cvetka Bevc (Slovenija) – „KIŠA“

4. Milena Sušnik Falle (Slovenija) - „DUBOKI UREZI“

5. Senada Smajić (Slovenija) – „SIJANA“

6. Ivan Dobnik (Slovenija) – „SATI...“

7. Ana Porenta (Slovenija) – „KAMENOVI“

8. Rudi Stopar (Slovenija) – „SPUŠTAM SE BEZ STRAHA...“

9. Zoran Pevec (Slovenija) – „PJESNIKOV OSMIJEH“

10. Neža Maurer (Slovenija) – „NEIZMJERNA DUBINA“

11. Ivo Stropnik (Slovenija) – „VRIJEME (XVI)...“

12. Dani Bedrač (Slovenija) – „TRI PTICE“

13. Nino Flisar (Slovenija) – „ISTOK – ZAPAD“

14. Glorjana Veber (Slovenija) – „SREDINA U UMJETNOSTI“

15. Branko Baćović (Slovenija) – „HOD PO ŽICI“

16. Meta Kušar (Slovenija) – „VI“

17. Željko Perović (Slovenija) - U POLJU

18. Patricija Dodič–Patra (Slovenija) – „MRMLJAJUĆE“

19. Stojan Špegel (Slovenija) – „KRHKO I NJEŽNO BIĆE“

20. Andraž Polič (Slovenija) – „AVENIJA MUZA“

21. Radharani Pernarčič (Slovenija) – „DALEKO NA POLJU, GDE ĆE NAS POMERITI DUBOKI SAN,gjong.“

22. Jan Šmarčan (Slovenija) – „ČUČIM U JAMI“

23. Žiga Stopinšek (Slovenija) – „MUMIJA“

24. Lučka Zorko (Slovenija) – „MODERNA PSIHOTERAPIJA“

25. Tea Oršanič (Slovenija) – „SUZE I KRV, SUNCE I TI“

26. Nataša Kupljenik (Slovenija) – „31.12.2010.“

27. Andrej Steničnik (Slovenija) - POVRATAK KUĆI

28. Boštjan Novak (Slovenija) – „CRNO ZLATO“

29. Mateja J. Hočevar (Slovenija) – „ZBIRKA“

30. Alenka Kveder (Slovenija) – „USPRKOS SVEMU ILI BAŠ ZATO“

31. Simona Kopinšek (Slovenija) – „JEDNOSTAVNO JE VEČNO. U KRUŽENJU PROMJENE JE SUSRET“

32. Rezka Kanzian (Slovenija) – „IZ GLAVE UZDISAJ...“

33. Peter Andrej (Slovenija) - „JOJ, GOSPOSKA KAKO SI USKA“ (odlomak)

34. Borut Gombač (Slovenija) – „PJESMA“

35. Lidija Brezavšček (Slovenija) - „BIT ĆEŠ KOD KUĆE“

36. Lidija Gačnik Gombač (Slovenija) – „PREĐA“

37. Petra Kolmančič (Slovenija) – „TI SI MI“

38. Saša Strnad (Slovenija) - NJEŽNE MINUTE ČEKANJA

39. Andrej Debeljak (Slovenija) – „ZABORAVLJAM“

40. Jože Vidmar (Slovenija) – „RIJEČI“

41. Ramiz Velagić (Slovenija) _ „ANONIMNO“

42. Nijaz Salkić (Slovenija) – „ZAMIRIŠE LI MUSAFIRSKA SOBA“

43. Nuška Golobič (Slovenija) – „FRAGMENT“

44. Damjan Japelj (Slovenija) – „KRAJOLIK (DUPLI RICTAMETAR)“

45. Tea Plesničar (Slovenija) – „MIRIS ASFALTA“ ..

46. Irena Kus (Slovenija) – „16 SATI“

47. Franci Novak (Slovenija) – „FOTOGRAFIJA“

48. Jani Kovačič (Slovenija) – „IMAM RUKE...“

49. Lucija Lotus Mlinarič (Slovenija) – „BIĆE“

50. Helena Frece (Slovenija) – „TICALA“

51. Milojka B. Komprej (Slovenija) – „PJESMA“

52. Aleksandra Kocmut (Slovenija) – „INSOMNIJA“

53. Karmen Hribar (Slovenija) – „POČETAK“

54. Iztok Kodrič (Slovenija) – „SLUTNJA“

55. Silva Langenfus (Slovenija) – „U TRAŽENJU BLAGA“

56. Tajša Perović (Slovenija) – “SUNCE NADIRE...“

57. Orlando Uršič (Slovenija) – „SPORT BILLY“ (odlomak)

58. Dušan Šabić (Slovenija) – „NOSIŠ LI JOŠ ONE DIMIJE“

59. Ksenija Jus (Slovenija) “KRASNI NOVI – OPET!”

60. Ida Semenič (Slovenija) – „IZA SNOVA“

61. Jure Drljepan (Slovenija) – „JESENSKI AKVARELI“

62. Boštjan Narat (Slovenija) – „KAKO ZAVRŠITI OVU PJESMU“

HRVATSKA:

63. Đurđa Vukelić-Rožić (Hrvatska) – „OD LJEPOTE BOLI ME NOĆNO NEBO“

64. Ante Matić (Hrvatska) - „KAKO TO DA NEBO NE STARI“

65. Tomislav Raum (Hrvatska) – „KIŠOM OBOJI...“

66. Rajko Glibo (Hrvatska) – „JESENJIN NA MLAVI“

67. Josip Matej Bilić (Hrvatska) – „PONOĆNO LUTANJE“

68. Ladislav Babić (Hrvatska) – „NA TVOM PUTU...“

69. Aron Baretić (Hrvatska) – „POPUT NOĆI“

70. Josip Matej Bilić (Hrvatska) – „PONOĆNO LUTANJE“

71. Nikola Šimić Tonin (Hrvatska) – „CRNA UDOVICA“

72. Sanjin Ćiković (Hrvatska) - FAKULTET

73. Daniela Borovnjak (Hrvatska) – „DAN LJUBAVI“

74. Valerio Orlić (Hrvatska) - SAMO JEDNU PJESMU NAPISAH ZA TEBE (odlomak iz poeme)

75. Ljiljana Meštrić (Hrvatska) – „STRANAC“ (odlomak)

76. Tanja Stanić (Hrvatska) – „STRUNE“

77. Evica Kraljić (Hrvatska) - „LISTAJUĆI SJEĆANJA“

78. Kasja Gruica Kurtović (Hrvatska) – „OSTAVI TRAGA“

79. Jovanka Babić Jelovac (Hrvatska) – „NOVO JUTRO“

80. Ivica Smolec (Hrvatska) – „LJUBAV DO SMRTI“

81. Josip Grabušić (Hrvatska) – „UTORAK“

82. Irena Grubišić- Čabo (Hrvatska) – „MJESEČEVI SNOVI“

83. Katica Felštinski (Hrvatska) - „NOČAS ĆU OBUĆI TUGU“

84. Andrea Debak (Hrvatska) – SOCIJALNA

85. Ivan Bujan (Hrvatska) – „OKRUTNA MAJKA“

86. Nada Crnogorac (Hrvatska) – „NIJEMI FILM“

87. Saša Užarević (Hrvatska) – „PJESMA O PROLJEĆU“

88. Davorka Flego (Hrvatska) - „ČUVARICA USPOMENA“

89. Luka Vukušić (Hrvatska) – „KRAĐA“

90. Vedran Rutnik (Hrvatska) – „DJECA“

91. Iva Papić (Hrvatska) – „PROTINA ŽENA“

SRBIJA:

92. Jelena Stojsavljević (Srbija)– „Kristal“

93. Ognjen Pudar (Srbija) – „SARANSAKLI PRDEŽ“

94. Slobodanka Živković (Srbija) – „PREŠUĆENO“

95. Marija Škornički (Srbija) – „POTEZ U PLATNU“

96. Miroslav Kovač (Srbija) – “POKUŠAJ“

97. Nenad Zorić (Srbija)- „BOSNA“ (odlomak iz poeme)

98. Vesna Korać (Srbija) – „KANDIRANE LJUBIČICE“

99. Jagoda Nikačević (Srbija) – „TREŠNJA“

100. Milica Mima Dmitrović,Todorović (Srbija) – „LЕPА PRIČА“ (odlomak)

101. Vida Nenadić (Srbija) – „NEBESKI PEJZAŽI“

102. Natalija Ž. Živković (Srbija) - PISCI JURE ČITAOCE

103. Radojka Paunović (Srbija) – „ŽIVOT KAO GODIŠNJA DOBA“

104. Nebojša Đorđević (Srbija) – „ITALIJANSKI PJESNICI“

105. Ljiljana Crnić (Srbija) – „KADA U ŠKRINJU VIRNEM“

106. Sandra Zec (Srbija) – „PLAVA BOJA AVATARA“

107. Bojan Krivokapić (Srbija) - SLEDEĆA STANICA

108. Imre Zolt (Srbija) – „SMRZNUTI GALEBOVI“

109. Željko J. Cesnak (Srbija) – „O OBALE...“

110. Đura Šefer Sremac (Srbija) – „BALKANSKI JARAC I EUROPSKA KOZICA“

OSTALE ZEMLJE:

111. Ivan Korponai (Njemačka) – „BAŠČARŠIJA“

112. Sadija Klotz (Njemačka) – „MIRIS BOSNE“

113. Amira Hamza (Njemačka) – „PRIZNAJEM“

114. Amira Nimer (Njemačka) – „JARANICE“ (odlomak)

115. Slavica Kasipović (Njemačka) – „TVRĐAVA“

116. Hedina Tahirović-Sijerčić (Njemačka) – „RAZGOVOR SA MJESECOM“

117. Nisveta Šabić- Grabovac (Njemačka) - „KIŠA“

118. Vladimir Petrović (Crna Gora) – „ČETIRI JAHAČA“

119. Zlatka Emeršić (Crna Gora) – „VISOVI HIMALAJA“

120. Ana Janković (Crna Gora) – „ON JE REKAO“

121. Kristina Bojanović (Crna Gora) – „ZOV

122. Meho Jakupović (Engleska) – „DOBRO JUTRO, PRIJEDORE“

123. Nisad Šiško Jakupović (Engleska) – „KEVLJANSKA“

124. Semira Jakupoviċ (Engleska) – „SEMAFOR“

125. Idriz Saltagić (Engleska) - ŽUBORI LI MOJA BISTRA RIJEKA

126. Kemal Handan (USA) – „KNJIGA“

127. Asima Bajramović (USA) - KREJ BREGAVE TANKA KULA

128. Elvira Jakovac (USA ) – „ASK ILAHI“

129. Goran Sarić (Holandija) – „LUTKA BOSANKA“

130. Vjekoslav Vukadin (Holandija) – „HISTORIJSKI“

131. Svebor Delić (Holandija) – „CRVENA RUŽA (NAJLJEPŠA)“

132. Asima Smajić (Francuska) – „HABIBA“

133. Sead Đonlagić (Francuska) – „CVIJEĆE MOJE“

134. Marija Perić-Bilobrk (Austrija) – „LJUDI U KUTIJAMA“

135. Sandra Džananović (Austrija) – „ČOVJEČE“

136. Denis Dželić (Danska) – „SMOKVA“

137. Fahrudin Dino Avdibegović (Danska) - „POSLJEDNJI DAH“

138. Mirveta Islamović (Švedska) – „MOJI STARI BOŠNJANI“

139. Sead Hambiralović (Švedska)- „BIJELI GOLUB“

140. Mustafa Balje (Kosovo) – „ZAVJEŠTALAC...“

141. Pijo Pleh (Turska) – „PJEVAJ“

142. Jusuf Džafić (Egipat) – „KAIRO I AZHAR“

143. Momčilo Vukosav (Kanada) – „MOSTAR“ (odlomak)

144. Ibro Suhopoljac (Australija) – „PISMO IZ SIDNEJA“

145. Franjo Matanović (Italija) – „PJEVAJMO O LJUBAVI“

146. Enes Topalović (Norveška) – „DUG“

147. Sulejman Aličković (Luksemburg) – „PUT ISTINE“

BOSNA I HERCEGOVINA:

148. Uglješa Vuković (BiH) – „VODIČ ZA POSJETU SARAJEVA“

149. Mersida Sadiković-Osmanbašić (BiH) - „PORUKA“

150. Suada Malkoč-Kovačević (BiH) – „A MOSTA NEMA“

151. Dino Pora Porović (BiH) - „SVJETLO SVJETLOSNE GODINE“

152. Lidija Pavlović-Grgić (BiH) – „CRVENA SLIKA“

153. Mirsad Bećirbašić ( BiH) – „VELIKO I MALO“

154. Milanka Blagojević (BiH) – „OBIČAN ŽIVOT JEDNE OBIČNE NARANDŽE“ (odlomak)

155. Admiral Mahić – „NOĆAS JE SAZRIO PLOD“

156. Adnan Subašić (BiH) – „DALEKO OD RAJA“

157. Ena Šečić (BiH) – „VUK U JANJEĆOJ KOŽI“

158. Edina Heldić-Smailagić - (BiH) – „PREVLAST“

159. Inda Mulaahmetović (BiH) – „POVRATAK U NEPOZNATO“

160. Jasna Primorac (BiH) – „STARI MOJ“

161. Nurija Delić (BiH) – „SRCA NEMIRNA“

162. Bjonda Visković (BiH) – „BAKINA BOSNA“

163. Emir Sokolović (BiH) – „TR(E)N“

164. Emina Jusufović (BiH) – „DVA FILDŽANA“ (odlomak)

165. Ilma Smajić ( BIH) – „OGLAS“

166. Ermin Lagumdžija (BiH) - ŽELUČANA KISELINA

167. Biljana Gajić (BiH)- „NEPOTREBNO DUGAČKA PJESMA O JEDNOM DIJALOGU I DVA MONOLOGA“

168. Selma Čeliković (BiH) – „IMPERATIV“

169. Mirjana Kapetanović (BiH) – „VUK“ (odlomak)

170. Benjamin Čuruković (BiH) – „VRIJEME“

171. Elvira Čorbo (BiH) – „NORA“

172. Nikola Baćo Vujnović (BiH) – „SNOVI KAO POEZIJA“

173. Nermin Delić (BiH) – „KULA OD PIJESKA“

174. Gordana Radovanović (BiH) – „PONORNICA“

175. Vesna Hlavaček (BiH) – „SUNČANA JAVA“

176. Mersima Mehanović (BiH) - METAR

177. Sanella Boškailo (BiH) - „LEPTIRICA“

178. Nermin Delić (BiH) „POŽURI“

179. Stjepan Zelenika (BiH) – „REZIME JEDNOG NEŽENJE“ (odlomak)

180. Aida Hajdar (BiH) - „BUDI U MOJIM SNOVIMA“

181. Aldina Rovčanin (BiH) – „VRUĆ VJETAR“

182. Safer Grbić (BiH) – „ZAR JE MOGUĆE...“

183. Danja Đokić (BiH) - „UZALUDNA PJESMA“

184. Dragan Mučibabić (BiH) - „EMOCIJE“

185. Kerim Bevrnja (BiH) – „U OKLOPU ŠUTNJE“

186. Lejla Smailagić (BiH) - „POD OKRILJEM NOĆI“

187. Irena Bera (BiH) – „LICA“

188. Slobodan Bajić – Boco (BiH) – „IZ RECYCLE BIN-a“

189. Dajana Sučić (BiH) – „NAGOVJEŠTAJ SMRTI“

190. Velid Bajramović (BiH) - „SESTRINA SMRT /EDINOV KAČKET/NIJE MUŠKO“

191. Merima Torlo (BiH) – „BEZBROJ PITANJA“

192. Jagoda Mustapić (BiH) – „PONEKAD“

193. Aleksandra Marilović (BiH) - „U NASELJU SUNCA“

194. Ibrahim Osmanbašić (BiH) – „VEČERAS NEĆU OTIĆI NA FACEBOOK“

195. Amela Kereš (BiH) – „KOSTIM“

196. Aldijana Mustafić – (BiH) – „ZGASNU ĐULA MILOVANJA ŽEDNA“

197. Džabir Sedić (BiH) – „NEMA ODGAĐANJA“

198. Muamera Bjelkić-Terzić (BiH) – „KAPIJA BOSANSKA“

199. Hanifa Halilović – „NA ZEMLJI“

200. Azra Hadžić (BiH) – „PUTANJA“

201. Šeherzada Džafić (BiH) – „KAKO SAM POČELA PISAT'?“

202. Aida Šečić (BiH) – „TU NOĆ KAD SI SE UDAVALA“

203. Alisa Maličević (BiH) – „NULA“

204. Kasim Susak-Keke (BiH) – „BOSANSKI STEĆAK“

205. Idriz Hodžić (BiH) – „USNULE ŽELJE“

206. Bojana Kulidžan (BiH) – „LJUDI-PIJAVICE“

207. Jasmina Hanjalić (BiH) - „PUTU KA ODREDIŠTU“

208. Maida Šišić (BiH) – „PJESMA O PJESMI“

209. Ivan Vrljić (BiH) – „NOĆNA SJETA“

210. Anto Zirdum (BiH) – “VIDOVITI KRALJ MATIJA“ (odlomak)

211. Nataša Heleta (BiH) – „KNJIGE SU PREČICE ZA SNOVE“

212. Armin Hadžiavdić (BiH) – „PATRIOTSKA PRIČA“

.............................

NAPOMENA:

Radi limitiranosti broja stranica časopisa izabrani su odlomci iz poema i dužih proznih radova.

Image

II) “Euroorjentacije-4” - Izbor radova za projekat saradnje mladih pisaca Slovenije i BiH

Međunarodna književna saradnja mladih pisaca BiH i Slovenije tokom 2011. godine nastavlja se u okviru projekta "Euroorjentacije", koji su zajednički osmislili i u protekle tri godine realizirali članovi “Književnog kruga-KNS” i mladi pisci iz Slovenije.

Od radova koji su prispjeli na „Javni poziv“, koji je bio otvoren do 10.05.2011. godine, tim „Književnog kruga-KNS“ je za ovogodišnju dvojezičnu, bosansko-slovenačku zbirku, izabrano 13 literarnih autorskih radova, iz Bosne i Hercegovine, i to:

1. Džabir Sedić (Sanski Most) – „ŠUTNJA I JA“

2. Admir Džanko (Sarajevo) – „JEDAN OD LOZE“

3. Minela Masleša (Konjic) – „ČITAČ MISLI“

4. Elma Mrđanović (Sarajevo) – „PREOBRAŽAJ“

5. Anes Osmić (Maglaj) – „NEMOGUĆI“

6. Martina Franjić (Bihać) – „PREKINUTE SPONE“

7. Adnan Subašić (Sarajevo) – „ZALEĐENA TIŠINA“

8. Safer Grbić (Tešanj) – „Kretnje njegove k meni...“

9. Natalija Puljić (Kreševo) – „U TIJELU“

10. Vladan Šipovac (Zvornik) – „MI JESMO I POSTOJIMO JER JESMO DA IMAMO I NE ODGOVARAMO“

11. Amer Jaganjac (Holandija) – „NAD ULICAMA MOKROG AMSTERDAMA“

12. Maja Bunić (Sarajevo) – „PORUKA SIROTIŠTU“

13. Bjonda Visković (Glamoč) – „SJENE“

Izabrani radovi se upućeni na prevođenje na slovenački jezik, i naći će se zajedničkoj dvojezičnoj zbirci sa mladim autorima iz Slovenije, a čija je promocija planirana 05.08.2011. god. u sklopu progarama Međunarodne kulturne manifestacije: „5.Novosarajeskih književnih susreta-2011“.

* * * * * *

Autori iz Slovenije:

1. Anja Bukovec

2. Rok Smrdelj

3. Iris Pokovec

4. Uroš Marolt

5. Špela Habulin

6. Mirjam Fašmon

7. Maruška Šibila

III) Javni poziv – PRVA KNJIGA (mladi autori)

Image

Na javni poziv “PRVA KNJIGA” - za neobjavljenu prvu knjigu mladih autora BiH i dijaspore prijavljeno je 5 knjiga, to:

1. Alma Jeftić (Sarajevo): "Memento za početnike"(proza i poezija)

2. Azra Hadžić (Sarajevo – zbirka pjesama

3. Hanifa Halilović (Sarajevo): "Slobodna planeta" (zbirka pjesama)

4. Elma Velić (Bosanska Krupa): "U sazvježđu snova" (zbirke kratkih priča)

5. Benjamin Čuruković (Zenica): "Sokak" (zbirka pjesama)

Odlukom žirija za najuspješniju neobjavljenu knigu mladih autora izabrana je zbirku kratkih priča "U SAZVJEŽĐU SNOVA" autorice Elme Velić iz Bosanske Krupe. Dodjela priznanja je planirana u sklopu programa Centaralne manifestacije 06.08.2011. godine, do kada će biti i promovisana odabrana zbirka, u izdanju KNS-a.

Organizator se zahvaljuje svim mladim autorima koji su uzeli učešće u Javnom pozivu sa željom da njihove knjige dođu do izdavača koji su zainteresovani da promovišu književno stvaralaštvo mladih autora i ugledaju svjetlo dana.

.................

IV) Dodjela priznanja „NOVOSARAJEVSKO PERO“ za 2011. godinu

Organizacioni odbor je donio odluku o dodjela priznanja „NOVOSARAJEVSKO PERO“ za 2011. godinu.

I) Dobitnici priznanja „NOVOSARAJEVSKO PERO“ za 2011.godinu su:

Image

1. PETER ANDREJ (Slovenija)

Kategorija: Međunarodna kulturna saradnja

Image

2. SENADA SMAJIĆ (Slovenija)

Kategorija: Bosanskohecegovačka književna dijaspora

Image

3. ELMA VELIĆ (BiH)

Kategorija: Mladi autori

(za prvu neobjavljenu knjigu: „U sazvježđu snova“ - zbirka kratkih priča)

Organizator se zahvaljuje svim učesnicima koji su aplicirali radove na literarne programe manifestacija.

Predsjednik udruženja:

Ibrahim Osmanbašić

KNS/ 14.06.2011. god.
www.kns.ba
umjetnost

#88 Re: UDRUZENJE ZA KULTURU NOVO SARAJEVO

Post by umjetnost »

MEĐUNARODNA KULTURNA MANIFESTACIJA
- 5. NOVOSARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI - 2011

04-06. avgusta, 2011. god.
Sarajevo; Bosna i Hercegovina
HOTEL „RADON PLAZA“

* * * * *

Image

PROGRAM MANIFESTACIJE

ČETVRTAK, 04.08.

13:00 SATI, SALON „DRAGON“
Promocija knjiga autora iz bh. dijaspore i BiH
- „Srebrenica nakraj srca“ / Autor: Velid Bajramović / poezija
- „"Grom" u njedrima Igmana“ / Autor: Idriz Hodžić / monografija
- „Izbjeglička soba“ / Autor: Vezuv Bašić-Bašo - poezija
promotori: Idriz Hodžić, Velid Bajramović i Vezuv Bašić-Bašo

15:00 SATI, SALON „DRAGON“
Predstavljanje književnih časopisa i autora iz Slovenije
-predstavljanje revija: „Vpogled“, „Paralele“ i „OtočjeO“
promotori: Dani Bedrač, Mare Cesnik, učesnici: pisci iz Slovenije
-predstavljanje portala za književnost: www.pesem.si
pomotori: Ana Porenta i Gregor Grešak;

17:00 SATI, SALON „DRAGON“
Promocija mladih autora
“EUROORJENTACIJE-4“ – dvojezična, bosansko-slovenska zbirka mladih autra BiH i Slovenije
-„U sazvježđu snova“ / autorica: Elma Velić - zbirka kratkih priča
(Dobitnik priznanja "NOVOSARAJEVSKO PERO-2011 u kategorija "mladi autori")

18:00 SATI, SALON „DRAGON“
Portret umjetnika: Zlatan Muhamed Hrenovica (BiH)
pjesnik, kantautor, pisac scenarija za teatar i film

19:00 SATI, SALON „DRAGON“
KANTFEST – Internacionalni festival kantautorstva (Slovenija)
(Peter Andrej, Dani Bedrač, Miha Kranjčević, Jani Kovačič, Katarina Juvančič & Dejan Lapanja,
Rezka Kanzian i Susanne Weitlaner)

PETAK, 05.08.

Promocija knjiga - autori iz regije i BiH
- „GOLI STEBRI“ / autorica: Silva Langenfus (Slovenija) / poezija
- „PRESTOLONASLJEDNIKOVIĆKA“ / autor: Safer Grbić / poezija

- Okrugli sto: Književno stvaralaštvo bh. dijaspore;
(književnici i autori iz dijaspore i BiH)
- predstavljanje časopisa: „BH GLAS“ - Glasilo bosansko-hercegovačkih građana u Danskoj
promotor: Idriz Hodžić i Vezuv Bašić-Bašo

16:00 SATI, SALON „DRAGON“
Promocija knjiga – autori iz regije
- „NIKOM NEĆU REĆI TKO SI“ – autorica:Ljiljana Crnić (Hrvatska) / poezija

17:00 SATI, SALON „DRAGON“
Promocija knjiga autora iz bh-dijaspore
„ČIPKA OD TRNJA“, autorica: Sandra Džananović (Austrija)
promotor: Ibrahim Osmanbašić

18:00 SATI, SALON „DRAGON“
Promocija knjiga – autori iz BiH
- „LAKO JE JURIŠATI NA NEBO KOJE ĆUTI“ / autor: Emir Sokolović / poezija

19:00 SATI, SALON „DRAGON“
Predstavljanje književnih časopisa i autora iz Hrvatske
- Hrvatsko književno društvo Rijeka: „KNJIŽEVNO PERO“ časopis za književnost
- Promocija knjige: „SAMO JEDNU PJESMU NAPISAH ZA TEBE“ / autor:Valerio Orlić;
multijezična knjiga poezije

SUBOTA,06.08

Promocija knjiga – autori iz regije
- „BAŠTE DJETINJSTVA“ / autorica: Šeća Jusupović-Sejfić / poezija
promotor: Idriz Hodžić i Slavica Marković
- "DITIRAMB" / autorica: Senada Snajić (Slovenija) / zbirka poezije
(Dobitnik priznanja "NOVOSARAJEVSKO PERO-2011 u kategorija "bh. književna dijaspora")

Okrugli sto: Međunarodna književna saradnja
(književna društva, klubovi i pisci iz regiona)

17:00 SATI, KONGRESNA DVORANA
Centralna manifestacija – međunarodno književno veče
- predstavljanje autora iz BiH, regije i šire
- promocija zbirke/časopisa „Duhovna konekcija“
- KANTFEST-kantautori iz Slovenije
- dodjela priznanja „NOVOSARAJEVSKO PERO“ za 2011.godinu.

Učesnici:

SLOVENIJA: Patricija Dodič, Silva Langenfus, Andrej Debeljak, Saša Strnad, Gregor Grešak, Ana Porenta, Iztok Kodrič, Cvetka Bevc, Žiga Stopinšek, Alenka Kveder, Simona Kopinšek, Julijan Kmet, Orlando Uršič, Mare Cesnik i Jure Drljepan; KANTFEST: Dani Bedrač, Peter Andrej,Jani Kovačič, duo Katarina Juvančič & Dejan Lapanja, Miha Kranjčević, Rezka Kanzian i Susanne Weitlaner;

HRVATSKA: Valerio Orlić, Nada Crnogorac, Jovanka Babić Jelovac, Tanja Stanić, Daniela Borovnjak, Ljiljana Crnić, Nikola Šimić Tonin, Rajko Glibo, Žaklina Kutija-Glibo i Sanjin Ćiković;
SRBIJA: Bojan Krivokapić, Sandra Zec i Milica Dmitrović-Todorović; CRNA GORA: Ana Janković, NJEMAČKA: Ivan Korponai;

BH.DIJASPORA:Sandra Džananović( Austrija), Sadija Klotz (Njemačka),Amira Nimer (Njemačka), Nisad Jakupović (Engleska), Semira Jakupović (Engleska), Sead Đonlagić (Francuska),
Enes Topalović (Norveška), Željko Perović (Slovenija) i Senada Smajić (Slovenija);

BOSNA I HERCEGOVINA: Muamera Bjelkić-Terzić, Danja Đokić, Elma Velić, Bojana Kulidžan, Aldijana Mustafić, Aldina Rovčanin, Zlatan Muhamed Hrenovica, Anes Osmić, Uglješa Vuković, Dragan Mučibabić, Mersida Sadiković-Osmanbašić, Safer Grbić, Merima Torlo, Maida Šišić, Inda Mulaahmetović, Elma Mrđanović, Armin Huseinović, Velid Bajramović, Ibrahim Osmanbašić, Idriz Hodžić, Azra Hodžić, Ante Zirdum, Stjepan Zelenika, Ermin Lagumdžija, Džabir Sedić, Mersima Mehanović, Dino Porović, Jagoda Mustapić, Adnan Kamenjašević, Hedina Tahirović-Sijerčić, Hanifa Halilović, Amela Kereš, Adnan Subašić, Alisa Maličević, Slobodan Boco Bajić, Kasim Susak, Emir Sokolović, Aida Šečić, Arnela Kordić, Mirsad Bećirbašić, Natalija Puljić, Lidija Pavlović-Grgić, Nurija Delić, Nikola Baćo-Vujnović i Admiral Mahić.

Organizator manifestacije:

Sarajevo, 09.07.2011.god.
www.kns.ba
umjetnost

#89 Re: UDRUZENJE ZA KULTURU NOVO SARAJEVO

Post by umjetnost »

„5. Novosarajevski književni susreti-2011“

Promocija zbirke/časopisa „DUHOVNA KONEKCIJA“

Image

„DUHOVNA KONEKCIJA“ , zbirka radova učesnika Međunarodne kulturne manifestacije

„5. Novosarajevski književni susreti-2011“, a gdje uvršteno 213 autora iz 21 zemlje.

Promocija zbirke je u sklopu Centralne manifestacije 06.08.2011., sa početkom u 17:00 sati u Kongresnoj dvorani hotela Radon Plaza.

5. NOVOSARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI - 2011

DUHOVNA KONEKCIJA
zbirka radova učesnika manifestacije

Sarajevo, 2011.

...............

DUHOVNA KONEKCIJA
Zbirka radova učesnika manifestacije
„5.Novosarajevski književni susreti-2011“

Urednik:
Ibrahim Osmanbašić

Saradnici:
Mersida Sadiković-Osmanbašić i Željko Perović

Dizajn:
Amina Zimić i Ibrahim Osmanbašić

Izdavač:
H.Čemerlića 49; Sarajevo

Godina izdavanja i štampanja:
2011.

Štampa:
„Štamparija Fojnica“ d.d. Fojnica
Za štampariju: Šehzija Buljina, direktor

Tiraž:
300 primjeraka

ISSN 1986-9290

........................................

SADRŽAJ

I) SVJETLO SVJETLOSNE GODINE

1. Ibro Suhopoljac – „PISMO IZ SIDNEJA“...................................................... 5
2. Gregor Grešak – „POETU ZA PUT“ ........................................................... 6
3. Mersida Sadiković-Osmanbašić - „PORUKA“................................................ 7
4. Marko Elsner Grošelj –
„UTISNUTI SE U VRIJEME VISOKOG SUNCA“ ...................................................... 8
5. Đurđa Vukelić-Rožić – „OD LJEPOTE BOLI ME NOĆNO NEBO“ ............................ 9
6. Marija Perić-Bilobrk – „LJUDI U KUTIJAMA“ .............................................. 10
7. Cvetka Bevc – „KIŠA“ ........................................................................ 11
8. Uglješa Vuković  – „VODIČ ZA POSJETU SARAJEVA“ ...................................... 12
9. Suada  Malkoč-Kovačević  – „A MOSTA NEMA“ ............................................ 15
10. Kristina Bojanović  – „ZOV“ ................................................................ 16
11. Dino Pora Porović - „SVJETLO SVJETLOSNE GODINE“ .................................... 17
12. Milena Sušnik Falle - „DUBOKI UREZI“ .................................................. 18
13. Ante Matić - „KAKO TO DA NEBO NE STARI“ ............................................ 19
14. Denis Dželić - „SMOKVA“ ................................................................... 20
15. Mustafa Balje  – „ZAVJEŠTALAC...“....... ................................................. 23
16. Senada Smajić  – „SIJANA“ ............................... .................................. 24
17. Ivan Korponai – „BAŠČARŠIJA“ ........................................................... 25
18. Lidija Pavlović-Grgić – „CRVENA SLIKA“ ................................................. 25
19. Ivan Dobnik – „SATI...“ ...................................................................... 26
20. Sadija Klotz – „MIRIS BOSNE“ ........................................................... 27
21. Jelena Stojsavljević – „KRISTAL“ ........................................................ 28
22. Ana Porenta – „KAMENOVI“ ............................................................. 29
23. Ognjen Pudar – „SARANSAKLI PRDEŽ“ ................................................ 30
24. Mirsad Bećirbašić – „VELIKO I MALO“ ............................................. 34
25. Rudi Stopar – „SPUŠTAM SE BEZ STRAHA...“ ........................................ 35
26. Željko J. Cesnak – „O OBALE...“ ....................................................... 36
27. Zoran Pevec – „PJESNIKOV OSMIJEH“ ................................................... 37
28. Meho Jakupović – „DOBRO JUTRO, PRIJEDORE“ ................................... 38
29. Neža Maurer – „NEIZMJERNA DUBINA“ ............................................. 39
30. Milanka Blagojević – „OBIČAN ŽIVOT JEDNE OBIČNE
NARANDŽE“ (odlomak) .................................................................. 40
31. Admiral Mahić – „NOĆAS JE SAZRIO PLOD“ .................................... 43
32. Adnan Subašić – „DALEKO OD RAJA“ ............................................ 44

II) SREDINA U UMJETNOSTI

33. Ivo Stropnik – „VRIJEME (XVI)...“ ...................................................47
34. Ena Šečić – „VUK U JANJEĆOJ KOŽI“ ............................................... 49
35. Marija Škornički – „POTEZ U PLATNU“ ........................................... 50
36. Edina Heldić-Smailagić – „PREVLAST“ ............................................. 50
37. Sandra Džananović – „ČOVJEČE“..................................................... 51
38. Tomislav Raum – „KIŠOM OBOJI...“................................................ 52
39. Inda Mulaahmetović – „POVRATAK U NEPOZNATO“ ................................. 53
40. Dani Bedrač  – „TRI PTICE“............................................................. 54
41. Slobodanka Živković – „PREŠUĆENO“ .............................................. 54
42. Jasna Primorac  – „STARI MOJ“ ..................................................... 55
43. Kemal Handan  – „KNJIGA“............................................................. 56
44. Nino Flisar – „ISTOK – ZAPAD“ .......................................................... 56
45. Armin Hadžiavdić – „PATRIOTSKA PRIČA“ ............................................. 57
46. Meta Kušar  – „VI“ ........................................................................... 60
47. Glorjana Veber  – „SREDINA U UMJETNOSTI“ ........................................... 61
48. Miroslav Kovač – “POKUŠAJ“ .......................................................... 62
49. Branko Baćović – „HOD PO ŽICI“ ................................................... 62
50. Nurija Delić – „SRCA NEMIRNA“ ....................................................... 63
51. Željko Perović – „U POLJU“ ............................................................. 63
52. Jusuf Džafić – „KAIRO I AZHAR“.................................................... 64
53. Patricija Dodič–Patra  – „MRMLJAJUĆE“ ........................................ 65
54. Vladimir Petrović – „ČETIRI JAHAČA“ ............................................ 65
55. Bjonda Visković – „BAKINA BOSNA“ ............................................ 66
56. Josip Matej Bilić – „PONOĆNO LUTANJE“ .................................... 67
57. Stojan Špegel – „KRHKO I NJEŽNO BIĆE“ .................................... 68
58. Ladislav Babić – „NA TVOM PUTU...“ ........................................... 69
59. Asima Smajić – „HABIBA“ ............................................................. 70
60. Asim Bajramović - KREJ BREGAVE TANKA KULA ...................................... 72
61. Andraž Polič – „AVENIJA MUZA“  .......................................................... 73
62. Radharani Pernarčič – „DALEKO NA POLJU, GDE ĆE NAS
POMERITI DUBOKI SAN,gjong.“ ............................................................... 74
63. Emir Sokolović – „TR(E)N“ ............................................................... 76
64. Jan Šmarčan – „ČUČIM U JAMI“ ..................................................... 76
65. Žiga Stopinšek – „MUMIJA“ ...... ...................................................... 77
66. Lučka Zorko – „MODERNA PSIHOTERAPIJA“ ....................................... 78
67. Emina Jusufović – „DVA FILDŽANA“ (odlomak) ................. ................... 79
68. Pijo Pleh – „PJEVAJ“ ....................................................................... 82
69. Elvira Jakovac – „ASK ILAHI“ ......................................................... 83
70. Andrej Steničnik – „POVRATAK KUĆI“........................................... 83
71. Nisad Šiško Jakupović – „KEVLJANSKA“ ....................................... 84
72. Tea Oršanič – „SUZE I KRV, SUNCE I TI“ ............................................ 85
73. Ilma Smajić – „OGLAS“ .................................................................. 86
74. Ermin Lagumdžija - ŽELUČANA KISELINA ............................................. 87
75. Boštjan Narat – „KAKO ZAVRŠITI OVU PJESMU“ ................................. 89
76. Goran Sarić – „LUTKA BOSANKA“  ..... ........................................... 91
77. Aron Baretić – „POPUT NOĆI“ ........................................................ 92
78. Semira Jakupoviċ – „SEMAFOR“ ...................................................... 92
79. Nataša Kupljenik – „31.12.2010.“ ... ................................................... 93
80. Boštjan Novak – „CRNO ZLATO“ ......................................................... 94
81. Nenad Zorić - „BOSNA“ (odlomak iz poeme) ............................................ 95
82. Biljana Gajić - „NEPOTREBNO DUGAČKA PJESMA
JEDNOM DIJALOGU I DVA MONOLOGA“ .................................................... 97
83. Iva Papić – „PROTINA ŽENA“ ....................................................... 99
84. Selma Čeliković – „IMPERATIV“ .................................................. 100
85. Nikola Šimić Tonin  – „CRNA UDOVICA“ ............................................ 100
86. Vesna Korać – „KANDIRANE  LJUBIČICE“ .. .......................................... 101
87. Mirjana Kapetanović – „VUK“ (odlomak) ..................................... 102
88. Rajko Glibo  – „JESENJIN NA MLAVI“ ........................................ 105
89. Benjamin Čuruković – „VRIJEME“ ................................,,,,,,........... 106
90. Elvira Čorbo – „NORA“ ...... ......................................................... 107
91. Vjekoslav Vukadin – „HISTORIJSKI“ ........................................... 108

III) SNOVI KAO POEZIJA

92. Sanjin Ćiković  – „FAKULTET“ .................................................... 111
93. Nikola Baćo Vujnović – „SNOVI  KAO  POEZIJA“................................. 112
94. Mateja J. Hočevar  – „ZBIRKA“ ....................................................113
95. Fahrudin Dino Avdibegović - „POSLJEDNJI DAH“ ................................. 114
96. Daniela Borovnjak  – „DAN LJUBAVI“ .................................................. 118
97. Franjo Matanović  – „PJEVAJMO O LJUBAVI“...................... ...................... 119
98. Valerio Orlić – SAMO JEDNU PJESMU NAPISAH ZA TEBE
(odlomak iz poeme) ............................................................................ 120
99. Nermin Delić – „KULA OD PIJESKA“............................................... 121
100. Amira Hamza  – „PRIZNAJEM“........................................................... 122
101. Gordana Radovanović – „PONORNICA“............................................. 122
102. Vesna Hlavaček  – „SUNČANA JAVA“............................................... 123
103. Alenka Kveder – „USPRKOS SVEMU ILI BAŠ ZATO“ ..................................... 124
104. Ljiljana Meštrić – „STRANAC“ (odlomak) ........................................... 125
105. Mersima Mehanović  - METAR ............................................................. 127
106. Simona Kopinšek – „JEDNOSTAVNO JE VEČNO U KRUŽENJU
PROMJENE JE SUSRET“ ................................................................... 128
107. Kasja Gruica Kurtović  – „OSTAVI TRAGA“ .............................................. 129
108. Tanja Stanić – „STRUNE“ ................................................................... 130
109. Petra Kolmančič – „TI SI MI“ ............................................................ 131
110. Evica Kraljić - „LISTAJUĆI   SJEĆANJA“ ...........................................132
111. Sanela Boškailo - „LEPTIRICA“ ........................................................ 133
112. Peter Andrej - „JOJ, GOSPOSKA KAKO SI USKA“ (odlomak) ........ 134
113. Rezka Kanzian  - (IZ GLAVE UZDISAJ...)........................................... 136
114. Borut Gombač – „PJESMA“............................................................... 137
115. Nermin Delić - „POŽURI“ .................................................................. 138
116. Lidija Brezavšček  - „BIT ĆEŠ KOD KUĆE“ ...................................... 139
117. Hedina Tahirović-Sijerčić – „RAZGOVOR SA MJESECOM“ ............................. 140
118. Stjepan Zelenika – „REZIME JEDNOG NEŽENJE“ (odlomak) ........................ 141
119. Jovanka Babić Jelovac  – „NOVO JUTRO“ ....................................... 143
120. Nisveta Šabić- Grabovac  - „KIŠA“..................................................... 144
121. Jagoda Nikačević  – „TREŠNJA“ ....................................................... 144
122. Aida Hajdar  - „BUDI U MOJIM SNOVIMA“ ................................... 145
123. Saša Strnad  - NJEŽNE MINUTE ČEKANJA .................................... 146
124. Ivica Smolec – „LJUBAV DO SMRTI“ .............................................. 147
125. Svebor Delić – „CRVENA RUŽA (NAJLJEPŠA)“.............................. 148
126. Aldina Rovčanin  – „VRUĆ VJETAR“................................................. 149
127. Safer Grbić  – „ZAR JE MOGUĆE...“ ................................................. 150
128. Irena Grubišić- Čabo  – „MJESEČEVI SNOVI“ .................................. 151
129. Lidija Gačnik Gombač – „PREĐA“ .................................................... 151
130. Milica Mima Dmitrović,Todorović – „LЕPА PRIČА“ (odlomak)..................... 152
131. Josip Grabušić – „UTORAK“ ............................................................ 154
132. Danja Đokić - „UZALUDNA PJESMA“ ................................................. 155
133. Andrej Debeljak  – „ZABORAVLJAM“................................................ 156
134. Katica Felštinski - „NOČAS ĆU OBUĆI TUGU“ ....................................... 157
135. Dragan Mučibabić  - „EMOCIJE“ ..................................................... 158
136. Irena Bera  – „LICA“ ....................................................................... 158
137. Zlatka Emeršić  – „VISOVI HIMALAJA“ ........................................ 159
138. Slavica Kasipović – „TVRĐAVA“ .................................................. 160
139. Kerim Bevrnja – „U OKLOPU ŠUTNJE“ ........................................ 161
140. Vida Nenadić  – „NEBESKI PEJZAŽI“ ............................................ 163
141. Lejla Smailagić  - „POD OKRILJEM NOĆI“ .................................... 164
142. Amira Nimer – „JARANICE“ (odlomak)........................................ 165

IV) OD VREMENA DO VREMENA

143. Andrea Debak  – „SOCIJALNA“ ..................................................... 169
144. Natalija Ž. Živković  - „PISCI JURE ČITAOCE“ ..................................... 170
145. Slobodan Bajić – Boco – „IZ RECYCLE BIN-a“ ........................................ 171
146. Jože Vidmar  – „RIJEČI“................................................................... 173
147. Dajana Sučić – „NAGOVJEŠTAJ SMRTI“ ...................................... 174
148. Ramiz Velagić - „ANONIMNO“ ....................................................... 176
149. Velid Bajramović – „EDINOV KAČKET“ / “NIJE MUŠKO“ ...................... 176
150. Nijaz Salkić  – „ZAMIRIŠE LI MUSAFIRSKA SOBA“ ............................ 177
151. Radojka Paunović  – „ŽIVOT KAO GODIŠNJA DOBA“ ......................... 178
152. Merima Torlo  - „BEZBROJ PITANJA“ .......................................... 179
153. Luka Vukušić – „KRAĐA“ ............................................................ 180
154. Muamera Bjelkić-Terzić  – „KAPIJA BOSANSKA“ ................................ 181
155. Nuška Golobič  – „FRAGMENT“ ..................................................... 182
156. Ivan Bujan  – „OKRUTNA MAJKA“ .............................................. 182
157. Idriz Saltagić  - „ŽUBORI LI MOJA BISTRA RIJEKA“ .......................... 183
158. Nebojša Đorđević  – „ITALIJANSKI PJESNICI“ ................................ 184
159. Jagoda Mustapić – „PONEKAD“ .................................................. 184
160. Ljiljana Crnić  – „KADA U ŠKRINJU VIRNEM“ .................................. 185
161. Aleksandra Marilović  - „U NASELJU SUNCA“............................ 186
162. Ibrahim Osmanbašić  –
„VEČERAS NEĆU OTIĆI NA FACEBOOK“................................ 187
163. Davorka  Flego - „ČUVARICA USPOMENA“ ................................ 189
164. Damjan Japelj  –
„KRAJOLIK (DUPLI RICTAMETAR)“ ......................................... 190
165. Amela Kereš  – „KOSTIM“ .............................................................. 191
166. Aldijana Mustafić– „ZGASNU ĐULA MILOVANJA ŽEDNA“ ........................ 192
167. Sandra Zec – „PLAVA BOJA AVATARA“ ........................................... 194
168. Džabir Sedić  – „NEMA ODGAĐANJA“ ............................................. 194
169. Sead Hambiralović - „BIJELI GOLUB“..................................................... 195
170. Bojan Krivokapić  - SLEDEĆA STANICA ............................................... 196
171. Tea Plesničar – „MIRIS ASFALTA“........................................................... 198
172. Irena Kus  – „16 SATI“....................................................................... 199
173. Hanifa Halilović – „NA ZEMLJI“ ....................................................... 200
174. Franci Novak  – „FOTOGRAFIJA“ ..................................................... 201
175. Azra Hadžić – „PUTANJA“ ................................................................. 202
176. Šeherzada Džafić – „KAKO SAM POČELA PISAT'?“ ................................ 203
177. Jani Kovačič – „Imam ruke...“ ............................................................ 205
178. Alma Jeftić – „KAMENE USPOMENE“ ............................................ 206
179. Lucija Lotus Mlinarič  – „BIĆE“ ......................................................... 207
180. Imre Zolt  – „SMRZNUTI GALEBOVI“ .................... ....................... 208
181. Aida Šečić  – „TU NOĆ KAD SI SE UDAVALA“ ............................. 210
182. Helena Frece  – „TICALA“................................................................. 212
183. Milojka B. Komprej  – „PJESMA“....................................................... 212
184. Elma Velić – „NEKAD KAO PRIJE“...................................................213
185. Aleksandra Kocmut   – „INSOMNIJA“............................................... 215
186. Karmen Hribar  – „POČETAK“............................................................ 215
187. Vedran Rutnik  – „DJECA“ ................................................................. 216
188. Iztok Kodrič  – „SLUTNJA“ ................................................................ 216
189. Ksenija Jus - “KRASNI NOVI – OPET!”................................................... 217
190. Momčilo Vukosav – „MOSTAR“ (odlomak)............................................. 218
191. Ida Semenič  – „IZA SNOVA“............................................................. 220
192. Sead Đonlagić  – „CVIJEĆE  MOJE“ .................................................. 221
193. Alisa Maličević  – „NULA“.................................................................. 222
194. Jure Drljepan  – „JESENSKI AKVARELI“................................................. 223
195. Kasim Susak-Keke  – „BOSANSKI STEĆAK“ ....................................... 224
196. Silva Langenfus – „U TRAŽENJU BLAGA“ ......................................... 225
197. Ana Janković  – „ON JE REKAO“....................................................... 225
198. Dušan Šabić  – „NOSIŠ LI JOŠ ONE DIMIJE“................................... 226
199. Tajša Perović  – “SUNCE NADIRE...“................................................ 227
200. Idriz Hodžić  – „USNULE ŽELJE“...................................................... 227
201. Nataša Heleta – „KNJIGE SU PREČICE ZA SNOVE“....................... 228
202. Enes Topalović –„DUG“....................................................................... 229
203. Orlando Uršič  – „SPORT BILLY“ (odlomak) ............................................ 230
204. Mirveta Islamović  – „MOJI STARI BOŠNJANI“ .................................... 232
205. Nada Crnogorac  – „NIJEMI FILM“ ................................................... 233
206. Maida Šišić  – „PJESMA O PJESMI“ ................................................. 234
207. Anto Zirdum – „VIDOVITI KRALJ MATIJA“ (odlomak) .............................235
208. Bojana Kulidžan  – „LJUDI-PIJAVICE“.............................................. 236
209. Đura Šefer Sremac –
„BALKANSKI JARAC I EUROPSKA KOZICA“ ..................................... 237
210. Ivan Vrljić  – „NOĆNA SJETA“ ......................................................... 239
211. Saša Užarević  – „PJESMA O PROLJEĆU“........................................... 239
212. Sulejman Aličković – „PUT ISTINE“ ............................................... 240
213. Milan Dekleva  - „POZADINA SVJETLOSTI“ .......................................... 243

www.kns.ba
umjetnost

#90 Re: UDRUZENJE ZA KULTURU NOVO SARAJEVO

Post by umjetnost »

Nova  izdanja  KNS-a
"ASTRALNI LETOVI" - nova knjiga pisca Denisa Dželića (Danska)

Iz štampe je izašla nova knjiga pisca Denisa Dželića iz Danske, koja nosi naziv "Astralni letovi", a što je njegova četvrta objavljena knjiga.Promocija nove Dželićeve knjige je planirana  krajem oktobra u Sarajevu.

Image

DENIS DŽELIĆ

Rođen sam u Banjaluci davne pedeset i četvrte. Poslije završene „Škole učenika u privredi“ - elektro smijer, dvadeset godina sam radio kao magacioner u firmi „Elektro“ u Banjaluci. Volio sam stereotipnost tog života, posao, druženje sa knjigama, rock muziku, čitanje poezije mojim kćerkama. Idilična slika porodičnog života, prekinuta je ratom. Ljubav prema literaturi zamijenili su egzistencijalni strahovi, vulgarna poezija je postala nesanica, bluz  preuzeo rock, a djeca se rasula po bijelom svijetu. Devedeset treće sam prognan i od tad živim u jednom malom gradu Hundestedu u Danskoj (manji nisam mogao naći). Svoj život ovdje u izbjeglištvu prihvatio sam kao doživotnu robiju na koju sam osuđen. 
     Prvu polovinu života proveo sam kao veliki čitač koji je iznenada postao izbjeglica, čovjek koji je živio pjesnika a da sam nije pisao. 
A sada? 
Sada pišem i više ne živim. 

Objavljena djela:

„Ptice iz fjordova“ – pripovijetke (2004) 
„Paganski poeta“ - poetska proza (2006) 
„Bajka za Unu“ – roman (2010)

* * * *

Prošlost mi truje budućnost. Njen sam robijaš. Svako sjećanje na prošlost je guljenje kraste koja nikad neće zarasti. Prošlost pripada prošlosti, novi dan započinje novom nadom. Ali... kad će ova moja glava osjetiti šta je java? Juče, jede danas, sutra glođe ostatak hrane od juče. Danas je danas na meniju. Vraćanje u prošlost je brisanje slave, putovanje  u budućnost traženje jave. 
     Pišem ovu knjigu svjestan svog nezavidnog položaja, svjestan da ne živim u javi nego  astralno letim i kružim oko cvijeća života s nadom da ću i sam jednog dana progledati i vratiti se u javu. Pišem je samom sebi da bi se sjetio tog lutanja moje duše, te nemirne leptirice što slijeće sa cvijeta na cvijet. Duša ima tu moć da napusti tijelo i vrati mu se kao ptica u gnijezdo. Čak su i stari Egipćani vjerovali da duša u trenutku smrti napušta ljudsko tijelo, da ima oblik ptice sa ljudskom glavom. 
     Zašto je važno zapisivati svoje misli? Misli ne moraju uvijek biti mudre, kao fraze ili rečenice koje podvlačimo u knjigama, za koje smatramo ili vjerujemo da su filozofske, mudre, pametne, lijepe. Ne, to su obične misli koje se javljaju dok radim. Dolaze u rojevima, zuje oko glave, svaka od njih nešto govori. Hvatam jednu po jednu i stavljam u mali blok u džepu. Evo i sad se jedna od njih iskrala, moram je zapisati.
     Sjećam se da sam gledao jednog dječaka kako je lovio pčele, bočicom u kojoj je nekada bio ženski parfem, išao je od cvijeta do cvijeta, prislanjao grlić bočice uz latice u koju su pčele ulazile. Ostacima mirisa, koji je žena koristila da zavede, osvoji, pa odbaci, prevario je pčele. Kasnije su se bjesomučno i očajno borile da iz nje izađu.
     I moje pisanje, koje sam nazvao „Astralni letovi“ liči na takvo što. Uhvaćena misao uzaludno se koprca i želi pobjeći. Danas nemam ideja, blok je prazan, olovka miruje. Osluškujem u daljini, neće li se slučajno pojaviti pčele.

Pisac sam, ali i nisam. Sanjar sam, ali i realista, jer padam, letim ,pužem i gmižem, ronim i plivam. Olovka mi je sidro što me veže za ovaj svijet. Ne mogu ukrotiti suptilnu dušu koja gospodari mnome, vodi me kako je njoj volja. Astralnim letom pojuri kao lastavica, čas je tamo čas ovamo, poleti u dim i zgarište rata pa  pobjegne u okrilje ljubavi, napoji se pa dalje u mene, u čežnje i ljubavne gladi. Postoje tri svijeta, prvi je onaj odakle dolazimo, drugi u kome živimo i treći u kojem ćemo završiti. Jedina veza između njih je astralni let naše duše. Ona leti iz jednog svijeta u drugi bez ikakvih problema.  (UVOD - odlomak)

* * * *

Umjetnik može uljepšati i dočarati svakodnevnicu. On ružne stvari prikazuje ružnijim, lijepe ljepšim, on može uljepšati ružnoću ali jedino ono što je lijepo ne može učiniti ružnim jer ljepota je neuništiva. On prosječno čini ingenioznim a ingeniozno prosječnim, on može pametno učiniti glupim ali nikad glupo ne može učiniti pametnim. Umjetnost se izražava u stilovima. Ako nešto prikazuje onakvim kakvo je, u samo šturoj crti dočaravanje činjenica, onda ga uvrštavaju u realiste. Romantičari naglašavaju strasti, nagone, popravljaju sudbine. Nadrealisti groteskno uvećavaju ili smanjuju. Ali ljudske oči to čine svojim nijansama, sjenkama, treptajima, bljescima. One su vrata u ljudsku podsvijest, putokaz za iracionalno, cijev koja vodi pravo u srce. Cijeli život njegovo srce kucalo je umjerenim ritmom, ritmom putničkog voza. Susretao je svakodnevno bezbroj žena, očešao se od njih, dodirivao prilikom rukovanja, vodio ljubav s njima, ali srce je i dalje kucalo monotonim ritmom.

A sad, bijesni u grudnom košu kao mačak u vreći, hoće da ga podere od lupanja.

„Nije li život samo tržnica kojom lutamo slijedeći svoje srce i tražimo njegovo izabranicu. Šta kad je nađe? Šta ako je ne osvoji? Nije li ruka gospodara svemira prosula po nama ljubav kao konfete i rekla: - Tražite se! Svaku ljubav sam podijelila, razdijelila je na dva dijela i svakome od vas odabrala partnera. Dajem vam život na dar, dajem vam vrijeme da se tražite. Ako ste u zabludi ili dilemi, ako ne znate da li je vaš izbor pravi, poslušajte svoje srce, ono vam je najbolji vodič. A kad se spojite, tad nemojte žaliti što ste živjeli, žalite samo ako je ne uspijete naći, jer tad ste spiskali život ni u što!    (OPASNE IGRE - odlomak)

* * * *

Veliki umjetnik sam svakog posla iako sam izbjeglica. Iza mene tad ostaju čiste površine i volim dok se drugi dive mom majstorluku, jer pohvala godi svakome pa i tako velikom majstoru kao što sam ja. Dok čistim ne mislim i to mi pomaže jer moje misli su bolne. Teško je izgubiti sve u životu. Misli se kriju u špiljama sjećanja, zavuku se tu i miruju sve dok se ne pojavi nemilosrdni gospodar Savjest sa bičem u ruci i ne istjera ih van. Tad se one uspaniče i mali plamičak svijeće se rasplamsa, bukne poput novogodišnje prskalice, zaiskri i odgori. Hiljade sitnih iskrica projiciraju slike, a potom se ugase i ostane samo usijana žica koja se usiječe u sjećanje, te ostavi zauvijek dubok ožiljak u njemu. Eto kako su moja sjećanja bolna. Misli vole ta bolna mjesta, vraćaju im se kao ubica na mjesto zločina, i čeprkaju po rani kao kokoške po đubrivu, kao orao Prometejevu jetru.

Zato nikada ne mislim dok čistim. Ponekad vidim zavist u očima ljudi za koje čistim. Vjerujem da bi oni više voljeli moj posao, ali nije svako te sreće. Visoka je cijena, mora se bar jednom sve izgubiti u životu pa tek onda očekivati sreću. Treba se izgubiti voljena osoba, treba se izgubiti domovina, treba se izgubiti dostojanstvo, treba se izgubiti samopoštovanje, treba se izgubiti dobar posao, kuća.... da bi mogao cijeniti posao čistača u tuđini.

Ponekad se zavist pretvori u zlobu pa tako par prljavih cipela ostave trag po već očišćenom hodniku, ali ja sam i tu majstor da ih obrišem, da nestanu i moji i strani tragovi. Koristim stari indijanski trik tako što se krećem natraške i vučem džoger za sobom. Bio sam veliki majstor u preživljavanju sve dok mi se nije dogodio jedan neobičan događaj.    (VELIKI MAJSTOR - odlomak)

* * * *
     Osjetio je da je vjetar, osjetio je snagu letenja, visinu. Oštre oči zapazile su milione mušica što su letjele u vazduhu, mnoštvo insekata što su se krili po površini zemlje. Pred njim se šarenio svijet mikrokosmosa. Mahao je krilima i letio nebeskim prostranstvom, s lakoćom je lovio mušice onako u letu. Uživao je letjeti, osjećaj slobode bio je neopisivo lijep. Nije bio više sam, pripadao je jatu lastavica što su neprikosnoveno gospodarile nebeskim prostorom. Sada su se užurbano spremali na daleki put. Pojurio je za jatom, ušao među njih i pojurio vođen nagonom i snagom instinkta put daleke Afrike u potrazi za toplinom sunca i vrućeg vjetra. Pod njim se modrila voda okeana, nad njim nebesa. On leti u jatu. U mozgu mu ostala ucrtana slika groba i cvijeta kamilice kao cilj njegovog povratka. Kad god bi pomislio na to mjesto obuzela bi ga milina.

- To je moj dom! Tu ću se jednom vratiti, u tu postelju leći! – zavjetovao se.

Svaka lasta na svojim krilima nosi po jednu mrtvu, smrznutu dušu. Tamo daleko, na kraju svijeta ona je grije i vraća ponovo u život.
(SAMSARA - odlomak)

* * * *

Recenzija na rukopis „Astralni letovi“, autora Denisa Dželića

IZA HORIZONTA BEZVREMLJA

Bremenita bosanskohecegovačka empirija, mjerena stoljećima i milenijima, permanentno uznemirava podjednako piščevo pero, mastilo i papir imperativno zahtijevajući formu i jezik kojom bi autor sebi i svijetu ispričao priče i saopćio poruke što mu ne daju mira ni na javi, ni u snu – ni u domovini, ni u  dijaspori.  „Astralni letovi“ širom otvaraju već otškrinute kapije novog poglavlja proznog književno-umjetničkog izražaja bh. književnosti, kako one koja nastaje u dijaspori, a kojoj Denis Dželić pripada, isto tako i one koja nastaje u matici - što egzistiraju na bazi spojenih posuda – gdje su fundamentalni književni elementi, kao što su forma i sadržaj, stil i jezik, stavljeni pod revizijsku lupu modernih literarnih zahtjeva i izazova što pozitivno korespondiraju sa duhom vremena XXI stoljeća.

Književni jezik autora Dželića ima širok spektar izražajnih sadržaja – od svakodnevnog govora, preko poetske proze do filozofičnih konstalacija - što ga čini interesantnim piscem jer su nepredvidive konstrukcije narednih stranica knjige. Kolotečina, kliše ili stereotip - kao pojmovi unapred određenog sadržaj - ne mogu  se vezati za autorski izražaj pisca Dželića, kao instrument kojim nam autor izlaže proznu kreaciju; stoga, čitaocu je priređeno bizarno iznenađenje u vidu osvježenja i budnosti – a što jeste revitalizirani kreativni element umjetničkog dojma koji čini suštinsku sadržajnu razliku između književnih dijela koja su naspisana u XXI stoljeću i u predhodnim periodima. Prozna djela Denisa Dželića nose obilježja duha vremena u kojem živi, što jeste primarna zadaća, svrha ili smisao spisateljskog čina - a za takav kreativni poduhvat nužano je pokrenuti konstruktivan protok invetivnog potencijla, čiji korijeni sežu iza horizonta bezvremlja. Nema sumnje da će se u predjelima vječnosti šaputati o Denisovim knjigama, bez obzira na proturiječne personalne utiske ili institucionalnu otrnjelost - i naravno, opći antikulturološki ambijent u kojem ova nova knjiga počinje svoj neovisni zvjezdani život.

Možda bi se uslovno moglo konstatovati, u kontekstu općeg prikaza dojma, dometa i značaja književnog djela „Astralni letovi“, u odnosu na univerzalne i opće prihvaćene norme književno-umjetničkog vrijednovanja, da je autor kroz istraživački odnos prema baznim književnim elementima napravio svjestan-korak-nazad, dakle u parcijalnom smislu, da-bi-bio-moguć-iskorak-naprijed  u globalnom književno-stvaralačkom kontekstu. Ako pisac pred sebe stavi kriterije da pečatom osebujnosti predstavlja kontinuitet civilizacijske književne baštine – gdje kolosalni duhovi bdiju nad genijalnim djelima u udobnim sjenama vječnosti – nužno će se naći u okeanskoj buri gdje je za održavanje kursa inspirativne ideje neophodna pozitivna-kosmička-interakcija. Kreativna svemirska konekcija Denisa Dželića je neupitna, a materijalni dokazi su knjige ovog pisca – objavljene i neobjavljene – čime je autor zatvorio prodktivan umjetničko-stvaralački prsten, a sve ostalo je prepušteno na slobodnu volju individualnoj i kolektivnoj svijesti i savjesti, dakle, čitaocu i društvu, kako će se prema toj duhovnoj supstanci odnositi. 

Književno djelo „Astralni letovi“ je -  DAR - niotkud i nizbogčeg, koji može biti perceptiran i kao mora; PREDMET – čija se svrha iscrpljuje u moći čovjekove imaginacije; SAN – koji ne umire; jer ideja knjige drastično nadvisuje njen sadržaj: provalije između poglavlja i redovima se zamagljuju od vulkanskog dima zaključanih tajni, a procijepi smisla su živi pjesak izazova života. Iz sfera o kojima Denis Dželić piše čovječanstvo nema pouzdanu-povratnu-informaciju – već je oaza milenijske inspiracije budnih zanesenjaka kojima su se pogledi magnetično zalijepili za čaroliju nebeskog plavetnila, te ne mogu spavati pa budni sanjaju. Kada se takvi ljudi late pera nastaju knjige koje su u svom bitku blizankinje – mada se rađaju na drugom mjestu i u drugo vrijeme. Ta misterija-duhovne-logike se ne može saopćiti već samo spoznati – što jeste sama priroda „Astralnih letova“, knjige – kojoj-nije-cilj-da-bude-knjiga, već KOD poruke-koja-vješto-izmiče-riječima. 

Knjigu „Astralni letovi“ mogao je napisati samo čovjek koji je rođen u Bosni, kome je Bosna u srci i kome je ta voljena domovina brutalno oteta – tako što je iz nje izgnan pod prijetnjom smrti. Ova je knjiga odgovor povrijeđenog  čovjeka bosanskog duha, kome nije prirođeno nasilje kao oblik komunikacije i odnosa prema svijetu, životu i ljudima - slovo o neprebolivom – svojevrsno svjedočenje na Sudu vječnosti pod zavjetom da se govori istina i samo istina. A istina, mada jedna, često zna u početku, svojim slojevitim proturiječnim sadžajem, više unositi sumnju i nemir u ljudske duše nego buditi svjetlost nade i smiraja. Međutim, vrijeme topi iluzije te ostaju ogoljene činjenice koje niko ničim ne može oboriti – s toga, oni-kojima-je-let-sudbina neminovno uočit će univerzalne dimenzije ovog konceptualno originalnog književnog djela Denisa Dželića – srebrne niti spoznaje vezane za stubove koje drže svjetlost nad čovjekom i svijetom  - i u njegovom okrivlju nalaziti nadahnute izvore što krijepe i oplemenjuju ljudsku dušu.

Ibrahim Osmanbašić

Image

umjetnost

#91 PROMOCIJA KNJIGA:„KAMENO PERO“ i „ASTRALNI LETOVI“

Post by umjetnost »

http://www.kns.ba/s/images/stories/knji ... at%201.jpg

PROMOCIJA KNJIGA

1. „KAMENO PERO“
Autorica: Mersida Sadiković-Osmanbašić (BiH)

2. „ASTRALNI LETOVI“
Autor: Denis Dželić (Danska)

Promotori: Velid Bajramović i Ibrahim Osmanbašić

Subota 29.10.2011. u 17:00 sati
HOTEL RADON PLAZA – Salon „Dragon“

Ul. Džemala Bijedića 185

Pozivamo sve ljubitelje pisane riječi da posjete promociju.
Ulaz slobodan.

Organizator:
Udruženje za kulturu-Novo Sarajevo
umjetnost

#92 Razgovor sa Mersidom Sadiković-Osmanbašić, koordinatoricom "

Post by umjetnost »

Razgovor sa Mersidom Sadiković-Osmanbašić, koordinatoricom "Knji

Polahko se nazire i kod nas forma moderne kratke priče

Autor: KNS-info

Image

"Mislim da svaki autor ima svoju originalost. Samo je bit u tome kako i na koji način pišu, odnosno koju formu koriste u svom izražaju. Zapazila sam da neki autori nisu pronašli formu u kojoj bi se najbolje izrazili, pa se njihovi radovi mogu svesti pod memoare, dnevnike, sjećanja.. itd, a misle da pišu kratku priču. Kratka priča ima svoje zakonitosti, svoje osnovne elemente koje bi pisac trebao da poštuje. Naravno uvesti neku inovaciju je dobro, ali da se ne remete osnovni postulati u književnosti. Polahko se nazire i kod nas forma moderne kratke priče..."

- Poštovana gospođo Sadiković-Osmanbašić, kao član Organizacionog odbora 5.Novosrajevskih književnih susreta-2011, kako ste zadovoljni realizaciom manifestacije?

SADIKOVIĆ-OSMANBAŠIĆ: „5.Novosarajevski sureti“ su bili jubilarni i upravo su tako i djelovali, svečano, veselo, ležerno i nadasve profesionalo. Izuzetno sam ponosna na nas kao organizatore. Ispada da se malo hvalimo, ali i hvalim nas, jer smo pokazali ozbiljnost, profesionalizam i šarm koji je prepoznatljiv u regionu. Veoma sam ponosna na moje saradnike, koji su unijeli žar, srce i plemenitost u ovu manifestaciju i nesebično odradili svoj dio posla. Moram ih spomenuti, jer su itekako vrijedni spomena: Idriz Hodžić, Velid Bajramović, Ermina Duraković i Džabir Sedić. Naravno tu smo Ibrahim i ja, ali bez njihove pomoći sve bi bilo teže. Bili smo kao švicarski sat, tačni, precizni, a veseli i pravi domaćini. Bilo je tu dosta umora, ali osmijehom smo ga prekrivali.
Drago mi je da su neki ljudi prepoznali naš angažman i ponudili nam prostor u hotelu „Radon plaza“, osoblje, vrijeme... Nakon ovih Susreta osjećam neopisivu snagu da idemo dalje još odlučnije i smjelije. Moram priznati, bila sam malo i skeptična nakon IV Susreta, jer nismo dobili podršku od institucija vlasti, ali nakon ovih Susreta sam još ubjeđenija da za ovu manifestaciju ne igra glavnu ulogu novac - već plemenitost, duša i srce. S tim žarom smo i otvorili ovogodišnju manifestaciju, mada ni ove godine nismo imali finansijsku podršku. Ipak, uspjeli smo je održati, jer ima dobrih ljudi i vizionara, koji vide i naše vizije.

- Vaša izjava: „Čude se odkud Susreti u hotelu Radon plaza, a nisu se čudili dok su Međunarodni književni susreti četiri godine organizirani u mjesnoj zajednici“, možda na najbolji način oslikava našu društvenu stvarnost. Da li smatrate da će Susreti naredne godine biti više podržani od institucija za kulturu?

SADIKOVIĆ-OSMANBAŠIĆ: Da, šokirali su me novinari sa pitanjem: „Otkud vi ovdje?“. Vjerujte to sam pitanje čula desetak puta. Rekla sam mojim saradnicima - postavite im kontra pitanje: „Zašto se niste ibretili dok smo međunarodne manifestacije organizovali u MZ, a sada se ibretite: otkud mi u Radon Plazi?“
Znači, dvije godine nemamo odgovarajuću podršku od institucija za kulturu, što me više ne šokira, jer sam jednom preživjela taj šok, ostala na nogama i rekla sebi i saradnicima:“E, sada više nema povratka, idemo dalje bez obzira na sve. Naš naum je čist i dobronamjeran za sve ljubitelje pisane riječi, pogotovo za mlade. Ako bi i mi posustali - šta bi bilo sa mladim talentima?
Ne smijem o tome razmišljati, niti ću odustati od onog što radim srcem i dušom. To je moj život i moja moralna obaveza.

- Kao koordinatorica „Književnog kruga-KNS“, sigurno da ste dobro informisani o angažmanima mladih pisaca u BiH. Koliko se mladi autori trude da iskoriste mogućnosti koje im udruženje otvara po pitanju afirmisanja svoga stvaralaštva?

SADIKOVIĆ-OSMANBAŠIĆ: Opet ću ponoviti: mladi veoma malo rade na sebi. Pošalju radove i ako ne prođu u odabiru za zbirku, ne javljaju se do slijedećeg javnog poziva. Ne traže savjete, mišljenja..., a mi u udruženju otvoreni smo za saradnju i stalno im govorimo da šalju radove, da malo o njima pričamo, da ih usmjerimo i pomognemo onoliko koliko naše skromno znanje dozvoljava. Međutim, rijetki su koji se jave i otvoreni su za razmjenu mišljenja sa kritičkog stanovišta. Ništa ne trebaju plaćati, samo trebaju skupiti hrabrost i poslati radove.
Nedavno sam bila u Bihaću na promociji knjige Elme Velić, ovogodišnje dobitnice priznanja „Novosarajevsko pero“ u kategoriji mladi autori /„Prva knjiga“. Nakon razgovora s mladima u Bihaću, shvatila sam da trebamo češće obilaziti naše gradove i pričati s mladima - jer je drugačije kada te vide “uživo“ i slobodniji su za komunikaciju. Uskoro ćemo krenuti na promotivnu turneju, najvjerovatnije sa nekoliko novih izdanja KNS-a, a o tome će javnost biti blagovremeno informisana.

- „Prva knijga“ je jedan od projekata KNS koji je otvoren za mlade pisce. Da li ste zadovoljni kvalitetom knjiga koje dolaze na javni poziv?

SADIKOVIĆ-OSMANBAŠIĆ: Već sam djelimično odgovorila na vaše pitanje. Znači, javljaju se mladi samo kada je javni poziv. Ima slučajeva da se javljaju sa istim radovima, kako za ostale projekte, tako i ovaj za mlade, a što znači da ne rade dovoljno na sebi, na svom kreativnom izražaju. Uglavnom su to u osnovi dobri radovi, ali treba ih još doraditi, trebaju s nekim sjesti i malo popričati... raditi na finesama. Ne moramo eksplicitno to biti mi, KNS, ima u našoj zemlji još udruženja i djelatnika koji srcem rade nešto slično kao i mi. Suština je da su pjesme i priče kvalitetne, da se izbjegnu opća mjesta, zadovolje forme i osvijetli individualna originalnost. Bez elementarnog književno-zanatskog znanja i iskustva lako se prave previdi, a to obično ostaje da prati autore tokom cijele karijere. Zašto mladi ne traže savjet, ne znam i ne mogu nagađati, ali mi je žao da tapkaju na jednom mjestu, a imaju potencijala, samo treba da ih neko malo pokrene i usmjeri. Bojim se da će se, u dugoročnom smislu, mnogima obiti o glavu to što očekuju samo pohvale za svoje kreacije.

Image

- Ovih dana je izašla vaša druga zbirka kratkih priča, koja nosi naziv „Kameno pero“. Koliko je priča uvršteno u zbirku i o čemu one govore?

SADIKOVIĆ-OSMANBAŠIĆ: U ovoj knjizi je uvršteno 20 priča. Kao i prva knjiga, govori o nama, našem duhu i mentalitetu o običnom bosanskohercegovačkom čovjeku i njegovim promišljanjima i mukom koja ga svakodnevno pritišće.
Želja mi je da kao pisac oslikam naš bosanski život, da naš mentalitet prikažem kroz našu svakodnevnicu. Na primjer, mi smo poznati po svojoj „tvrdoglavosti“ ali je izazovno to prenijeti na papir u formi kratke priče. „Tvrda bosanska glava“ govori o toj našoj svojeglavosti da radimo po svom, ne misleći na poslijedice... Veoma mi je draga priča „K'o fol intelektualac“ gdje se pokušava staviti distanca preme kvaziintelektualizmu... „Globalna pijaca“ je refleksija na aktuelne društvene tokove... Ideje za priče su nastajale spontano, a najčešće kroz neobavezne razgovore sa prijateljima o tome – ko smo mi i kakvi smo. Nastojim da u svoje priče ubacim dozu humora, jer i onako smo svakodnevno svi izloženi stresu i biću sretna ako „Kameno pero“ bude u funkciji kolektivnog antistresa.

- Po čemu se razlikuje vaša prva i druga zirka?

SADIKOVIĆ-OSMANBAŠIĆ: Prva knjiga je tematski i jezički jednostavnija, više je socijalna, za razliku od druge knjige, gdje je više zastupljena filozofičnost i apstraktnost, a koja se tiče našeg života.
Po samim temama može se uočiti da se u ovoj knjizi dalo više prostora nadrealizmu, a time je i jezik postao simboličan. U prvoj knjizi dominiraju priče kao što su „Edina čaršija“, „Na svojoj zemlji“... gdje se kroz likove opisuje neobične sudbine običnih ljudi, dok priče iz druge knjige, kao što su „Hod po ravnom“ i „San“ imaju nadrealističku osnovu, a čime se nije bavila prva knjiga. Međutim, i u ovoj novoj knjizi ima dosta tema koje su, na neki način, veoma srodne sa pričama iz prve knjige, s tim da su konceptualno prva i druga zbirka utemeljene na različitim idejama. Ostavljam da čitaoci sami donose zaključke o čemu se tu radi.

- Sigurno da u današnjem životnom ritmu nije lako odvojiti vrijeme za kreativne angažmane, što se odražava na produktivnost. Koliko dugo ste spremali vašu novu knjigu?

SADIKOVIĆ-OSMANBAŠIĆ: Prvu knjigu sam objavila 2007. godine, a ovu drugu prije par dana. Znači trebalo je četiri godine, pored svih obaveza, da i ova knjiga izađe iz štampe. Ne žurim sa objavljivanjem, sve i da imam viška vremena, jer ne želim da moja knjiga bude komercijalna, a lišena kvaliteta književne umjetnosti. Želim da dođe u ruke istinskim ljubiteljima pisane riječi i da bude pročitana. To je moj cilj.
Inače ne forsiram se da bih pisala po svaku cijenu, već kada imam neku ideju sjedam za kompjuter i uglavnom što tad napišem je suština priče. Kasnije se samo radi na finesama, ali to zna dugo potrajati i iziskuje dosta vremena. Ponekad nemam vremena da zapišem kada mi dođe neka ideja, a ako to odmah ne uradima obično to odlazi u nepovrat.

Već godinama je moj prvi roman na „čekanju“ jer nemam mogućnosti da se na duži period posvetim pisanju, pored svih drugih svakodnevnih obaveza koje imaju prioritet, ali se nadam da ću u narednom periodu imati više vremena za pisanje. Inače, cijeli roman već imam u glavi i samo to treba prenijeti na papir.

- Vaša čitateljska publika će sigurno biti obradovana izlaskom vaše nove zbirke. Kako vi gledate na svoj književni prvijenac iz današnje perspektive? Da li je knjiga „Na svojoj zemlji“ polučila efekat kod čitalaca, a koji ste priželjkivali?

SADIKOVIĆ-OSMANBAŠIĆ: Iznenađena sam koliko je čitana moja knjiga, te kako sam dobila veoma lijepe pohvale i od onih koje poznajem, a i onih koje ne poznajem. Često pitam one koji su je pročitali - da li ima nešto što bi oni dodali, promijenili - jer i negativna kritika je dobrodošla, da se i ja mogu nadograditi. Mnogi mi kažu da su se pronašli u mojim pričama. To mi je veoma drago, jer sam i pisala o svom narodu i mukama koje nas okružuju, a i o dobroti i plemenitosti bosanskohercegovačkog čovjeka.

Image

- Sigurno da se u bh. književnosti događaju inovacije. Kako vi gledate na autorsku originalnost i prepoznatljivost. Može li se danas govoriti o specifičnostima bh. moderne kratke priče?

SADIKOVIĆ-OSMANBAŠIĆ: Mislim da svaki autor ima svoju originalost. Samo je bit u tome kako i na koji način pišu, odnosno koju formu koriste u svom izražaju. Zapazila sam da neki autori nisu pronašli formu u kojoj bi se najbolje izrazili, pa se njihovi radovi mogu svesti pod memoare, dnevnike, sjećanja.. itd, a misle da pišu kratku priču. Kratka priča ima svoje zakonitosti, svoje osnovne elemente koje bi pisac trebao da poštuje. Naravno uvesti neku inovaciju je dobro, ali da se ne remete osnovni postulati u književnosti. Polahko se nazire i kod nas forma moderne kratke priče, što sam primjetila kod mladih autora i što me jako raduje, a posebno činjenica da je to upravo bosanskohercegovačka književnost.

- Uskoro slijede i promocije nove knjige. Da li će biti promocija i u drugim gradovima BiH, osim u Sarajevu, a koja je zakazana za kraj ovog mjeseca u hotelu Radon Plaza?

SADIKOVIĆ-OSMANBAŠIĆ: Prva promocija će biti u Sarajevu, u hotelu Radon Plaza, što me veoma raduje. Planiramo da slijedeće promocije budu po bosanskohercegovačkim gradovima, jer na taj način se želim približiti mladim autorima, jer su oni fokus mog djelovanja kroz udruženje. Znači, kroz promociju svoje knjige želim raditi i s mladima i dati im priliku da se ohrabre i krenu smjelo u stvaranju svog autorskog djela. Kod nas ima puno talentovanih mladih osoba na polju umjetnosti, a naravno i sporta i drugih grana, ali mi u udruženju radimo ono što znamo, a sportski i drugi djelatnici rade svoj dio posla. Hoću da vjerujem i nadam se da naša mladost ima ovdje perspektivu, da ne lutaju tuđim ulicama po bijelom svijetu; da svoju pamet i znanje daju svojoj domovini i da budu za to adekvatno nagrađeni. Želja mi je da mladi zauzimaju što više funkcija na položajima, bez obzira što ih mi stariji kritikujemo da nemaju iskustva. Neće ga ni imati ako im ne damo šansu da pokažu svoje znanje i sposobnosti. Mi stariji trebamo samo malo da im puhnemo u krila i oni će poletjeti bosanskim nebom i donijeti svjetlost i otjerati sve ove naše muke. Čvrsto vjerujem u našu mladost i borim se, a i boriću se, bar kroz književnost da im se otvaraju putevi.

Gospođo Sadiković-Osmanbašić, hvala vam na razgovoru.

SADIKOVIĆ-OSMANBAŠIĆ: Hvala i Vama.

KNS: 27.10.2011.
umjetnost

#93 Kalendarom požutjelih listova bijele starke hode

Post by umjetnost »

PROMOCIJA KNJIGE

„Kalendarom požutjelih listova bijele starke hode“
Autor: Dino Pora Porovoić

Image

Promotor:
Ibrahim Osmanbašić
(recezent knjige)

Recital:
Ermina Duraković
Ermin Lagumdžija

Muzika:
Emina Hajdarević
Ernad Osmić (Jenki Zu)

Studentski club "Seljo-Sloga"
SLOGA
ul. Mehmeda Spahe 20/II

Petak, 25.11.2011.god. u 19:00 sati

ULAZ SLOBODAN
Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju promociji.

umjetnost

#94 PROMOCIJA KNJIGE: "ŠTA PTICE ZNAJU", autor: Ermin Lagumdžija

Post by umjetnost »

Image

PROMOCIJA KNJIGE

"ŠTA PTICE ZNAJU"
Autor: Ermin Lagumdžija

Moderator:
Ibrahim Osmanbašić

Promotori:
Mirsad Bećirbašić
(recenzent knjige)

Hotel Radon Plaza: Salon "Dragon"
ul. Džemala Bijedića 185
Četvrtak, 01.12.2011. god. u 19:00 sati.

ULAZ SLOBODAN
umjetnost

#95 Bosna ekspres / Konjic

Post by umjetnost »

BOSNA EKSPRES

PROMOCIJA KNJIGA

Image

1. "KAMENO PERO" (zbirka kratkih priča/KNS/2011)
Autorica: Mersida Sadiković-Osmanbašić

2. “KALENDAROM POŽUTJELIH LISTOVA BIJELE STARKE HODE”
((proza i poezija/KNS/2011)
Autor: Dino Porović – Pora

UČESNICI POROGRAMA

Promotor: Ibrahim Osmanbašić

Autori:
Mersida Sadiković-Osmanbašić
Dino Porović – Pora

"Društveni dom - Bosanska soba"
ul. Varda bb, Konjic
Petak, 09.12.2011. god. u 19:00 sati.

ULAZ SLOBODAN
umjetnost

#96 BOSNA EKSPRES / Sanski Most

Post by umjetnost »

BOSNA EKSPRES
PROMOCIJA KNJIGA

Image

UČESNICI POROGRAMA:

Autori:
Dino Porović – Pora

JU NARODNA BIBLIOTEKA
ul. Stanična 1, Sanski Most
Subota, 17.12.2011. god. u 18:00 sati.

ULAZ SLOBODAN

www.kns.ba
umjetnost

#97 PROMOCIJA KNJIGE: "NAPETA KOŽA"

Post by umjetnost »

Udruženje za kulturu – Novo Sarajevo (KNS)

Image

Promocija knjige

„NAPETA KOŽA“
- zbirka poezije -

Autorica: Mirveta Miva Islamović (Švedska)

Hotel Radon Plaza – salon „Dragon“
ul. Džemala Bijedića 185
utorak, 03.01. 2012. god. u 19:00 sati

ULAZ SLOBODAN

Organizator: KNS

................................

Mirveta Miva Islamović je rođena 1966. godine u Berane /Crna Gora. Školovala e u Berane i Visokom (BiH). Od 1992. godine živi i radi u Norrköping/Swedska. Majka je troje djece.
Tokom 2011. godine je objavljena prva zbirka poezije, pod naslovom "NAPETA KOŽA".

............................................

Izbor pjesama iz zbirke "NAPETA KOŽA:

NAPETA KOŽA

Koža, napeta od rađanja,
novi život darivala.
Bol i sreća,
po njoj najljepši vez izvezli.
Koža, napeta od čežnje,
po njoj odslikane sjene
nemirnih prstiju,
što nježno dodirivali su je.
Sa napete kože,
kap znoja od ljubavi strasne,
sliva se sa uzdahom sreće.
U srce kapa, i ono raspelo se.
Na napetu kožu,
svi dodiri kao brazde urezali se,
te koža ko platno slikarsko,
životnu priču priča.
Koža,
napeta od rađanja i čežnje,
mirisna i čedna, ko bašča s proljeća,
rascvjetala se za dodire nove.

NJEŽNE RIJEČI

Zar mogu, te nježne riječi,
osjećaje tolike da pokrenu,
da se uspavani leptirići probude,
i kao morski val tlak se uzburka,
ponese me neka plima u meke oblake?
Zar mogu,
te nježne riječi da me izbace sa kolosjeka,
gdje hodah sama,
gorda i ponosna,
te poželjeh nečije ruke,
oko moga struka,
i usne pod krošnjom bagrema?
Zar mogu,
te nježne riječi uspavano srce da probude,
da ga otvore, jer neko kuca da uđe?
To meni lijepo nešto se sprema.
živote moj,
i ovo mi je suđeno.
Za nove osjećaje,
otvaram sebe cijelu.

VIOLINA

Poznata mi ova muzika,
ove note meni tako drage,
podsjećaju me na nešto što slušala sam.
Znam da me je nostalgija u prošlost vratila.
Gledam u starog violinistu,
nježno gudalom žice dodiruje,
podrhtava mu ruka.
Drhtava muzika,
jetka i tužna.
Poznata mi ova muzika.
Muzika svih koji pate je ista.
Ko li je tu muziku tako tužnu napisao,
violinista ovaj da li je.
Reci mi violino mila,
ko je ona što ga je povrijedila?

On je nesvjesno suze obrisao
i nježno nastavio svirati.
Nas oko sebe nije ni primjećivao.
Bol mu se na licu vidjela.

Poznata mi ova muzika.
Muzika svih koji pate je ista.

umjetnost

#98 Bosna ekspres / Zenica

Post by umjetnost »

BOSNA EKSPRES (III)

Image

PROMOCIJA KNJIGA

UČESNICI POROGRAMA

Promotori:
Emir Sokolović
Ibrahim Osmanbašić

Autori:
Dino Porović – Pora

Opća biblioteka u Zenici
Školska br. 6
Utorak, 10.01.2012. god. u 18:30 sati.

ULAZ SLOBODAN

www.kns.ba
umjetnost

#99 Intervju: Ibrahim Osmanbašić, predsjednik KNS-a

Post by umjetnost »

Intervju: Ibrahim Osmanbašić, predsjednik KNS-a

Rad udruženja u 2011. godini.

Autor: INFO-KNS

MOŽEŠ PRIČATI ŠTA HOĆEŠ, SAMO NEMOJ TALASATI STRUKTURE!

Image
Ibrahim Osmanbašić

Gospodine Osmanbašiću, možete li nam nešto reći o programskim angažmanima KNS-a u protekloj 2011. godini?

OSMANBAŠIĆ: Udruženje iza sebe ima najuspješniju godinu i niz je pokazatelja koji to argumentuju, a već drugu godinu za redom nemamo ozbiljnu, da ne kažem neophodnu, društvenu potporu da bi ostvarili na najbolji način programe i ideje na kojima smo bili angažovani. Objavljeno je 10 novih knjiga, predstavili smo se na tri sajma knjige u BiH, gostovali smo u Sloveniji, Hrvatskoj i Norveškoj, realizirani su "5.Novosarajevski književni susreti“, a krajem godine krenuo je novi projekat pod nazivom „Bosna ekspres“ koji se nastavlja i u 2012. godini.
.
Razočarali smo one koji su se ponadali da neće biti Međunarodne kulturne manifestacije „Novosarajevski književni susreti“, koja je održana po peti put u kontinuitetu. Od Mjesne zajednice došli smo do Kongresne dvorane luksuznog hotela „Radon plaza“ – i očito da još ima svjesnih i dobronamjernih ljudi koji vole i pisanu riječ i grad Sarajevo, a i Bosnu i Hercegovinu, i koji prepoznaju da ova manifestacija ima značajnu specifičnu težinu u ovom vremenu poremećenih općih i društvenih vrijednosti. Mi smo im zahvalni – a to dokazuje njihovu ljudsku vrlinu i širinu društvenih vizija. Još jednom se dokazalo da novac u biti nije problem za kulturu već ljudi koji mešetare u sferi kulture. Ono što KNS radi godinama na temelju volonterizma i entuzijazma ne mogu da ostvare institucije sa ogromnim budžetima. Oni nemaju finansijskih sredstava za promociju pisane riječi ali mi imamo volje da povezujemo i promovišemo kreativce na međunarodnom nivou. Oni koji naše uspjehe doživljavaju kao lične poraze u velikim su problemima zadnjih godina – jer, mada nam institucije uskraćuju podršku, sve je više ozbiljnih poznavalaca i aktivista u sferi pisane riječi koji u KNS-u prepoznaje konstruktivnog partnera i saradnika.

„DUHOVNA KONEKCIJA“, zbirka radova sa „5.Novosarajevskih susreta-2011“, gdje je uvršteno 213 autora iz 21 zemlje sa 4 kontinenta, dovoljan je podatak koji treba da nešto znači u jednom društvu koji drži do sebe – ali, nažalost, u BiH je suprotna situacija i spadamo u red zemalja apsurda.

„Društvo pisaca BiH“ se bavi sobom umjesto autorskom kreacijom. Njihove skupštine su zanimjivije za javnost nego njihove književne manifestacije, odavno su postali samozaovoljni i ne primaju nove članove – srazmerno kvalitetu koji nude nove generacije poeta i prozaista. Dok im se ne ukine neosnovan priliv sredstava iz raznih budžeta, oni neće stati sa promocijom arhaizma koje je vrijeme pregazilo. Njihov duh nagriza vlaga zapuštenih muzeja – a zanose se da su ukoračili u XXI stoljeće jer potenciraju anahronizme ili trivijalnost. Da bi taj varljivi žar zanosa održavali na sceni spuštaju se često na nedostojne razine, a time srozavaju i spisteljski poziv, kao i umjetnost i kulturu uopće. To je direktna društvena šteta koja pogrešno usmjerava nove generacije i talente širenjem poruke: „Ako ste sa nama - samim tim ste već veliki pisci, a ako niste, bez obzira na vaše djelo, niste niko i ništa!“ Dobro je da je svakim danom sve više onih koji uviđaju da je to jedno obično udruženje građana, kao i svaka druga NVO, i da se iza tog zvučnog imena kriju neodgovorni pojedinci koji su vema vispreni u sferi lične promidžbe.

Međutim, njihovoj demagogiji je teško stati u kraj i bilo šta im doglaviti – tako da u takvoj percepciji mi, KNS i „Novosarajevski susreti“, vjerovatno i nepostojimo – jer kad bi priznali sebi i drugima da smo mi, zaista, POZITIVAN DRUŠTVENI REALITET – morali bi i sebi i drugima da objasne: Šta to, ustvari, oni rade? Mnogo je jednostavnije živjeti ispod staklenog zvona iluzije i brisati društvene činjenice koje ti kvare san. Međutim, to se sigurno obije o glavu – samo je pitanje kad i kako.

Susreti, mada nisu postojali elementarni uvjeti za njihovo održavanje, održani su uz učešće oko 100 autora iz 10- tak zemalja u trodnevnom programu – i tu nas je sretna zvijezda pogledala. Spektar interakcija u vezi te manifestacije ne prestaje da unosi svjetlo nade u beznađe našeg društva, te stoga, značaj tog događaja je veliki za budućnost pisane riječi u BiH, a time su otvorene nove mogućnosti međunarodne kulturne saradnje putem koje se svake godine predstavi na desetine naših autora u susjedstvu, a neki su dobijali i priznanja.

Šta bi posebno istakli kao uspjeh udruženja u protekloj godini?

OSMANBAŠIĆ: Sigurno da smo ponosni što je Elma Velić, mlada spisateljica iz Bosnske Krupe, dobitnica „Novosarajevskog pera“ u kategoriji mladi autori, neposredno nakon dobivanja priznanja proglašena počasnim građaninom svoga grada. To je nešto što nas obavezuje da i ubuduće otvaramo prostor za malade pisce i rukovodimo se kvalitetom kreacije u izboru najuspješnijih radova.

Često ističem da je konkurs „Prva knjiga“ kruna dosadašnjeg programskog djelovanja udruženja, tako da je bilo i za očekivati da će baš sa te strane doći društvena verifikacija rada KNS-a, međutim, kad se to desilo pozitivan šok nije izostao – jer smo naviknuti da nam kopaju zamke iza leđa i spletkare, a nismo naviknuti da naš rad bude ovjenčan laureatom. Elmina zbirka „U sazviježđu snova“ je izuzetno dobro primljena kod čitalačke publike i to je razlog njenog uspjeha, a mi smo skrenuli pažnju javnosti na njen spisateljski talenat. Mi ne pravimo „zvijezde“ već ih samo otkrivamo.

Taj vizionarski čin načelnika općine Bosanska Krupa, gospodina Armina Halitovića, unio je ogromu motivaciju u naše angažmane, te već pokrećemo nove projekte koji će omogućiti promociju autora i njihovih djela – kao što je „Bosna ekspres“, sa kojim smo u decembru krenuli u obilazak gradova u F BiH. Nakon Konjica i Sanskog mosta slijede Zenica i Sarajevo u januaru, a polugodišnjim projekatom se planira obuhvatiti desetak gradova – Mostar, Tuzlu, Goražde, Bihaći, Bosanski Petrovac... Planiraju se i međunarodne promocije u drugoj polovini godine, ali to zavisi od društvene podrške i institucija za kulturu, a tu se nikad ne zna šta će biti.

Gdje se udruženje predstavilo izvan BiH u protekloj godini?

OSMANBAŠIĆ: Prezentacije KNS-a u Oslu/Norveška i "Kantfest"-u u Ruše/Slovenija, te u Rijeci i Opatiji /Hrvatska i Kranju /Slovenija, za nas predstavlja čast jer smo tamo predstavljali NEŠTO NOVO i pozitivno iz BiH.
Prije par godina osjećaj koji sam imao pri međunarodnoj promociji bio je dosta čudan, jer nisam mogao da pojmim da naše udruženje bilo šta znači na toj razini, međutim, sreća da su vani organizatori rastrećeni od „zvučnih imena“ i njih zanima isključivo kvalitetet proze, poezije, drame, muzičke interpretacije i likovne kreacije. Oni prvo pogledaju, pročitaju i analiziraju radove pa na osnovu kvaliteta pozivaju goste! Kod nas je suprotan postupak – jer se pozivaju jedni te isti, a koji deklamuju jedno te isto već decenijama. Kad kažem decenijama ne mislim na samo 10-20 godina, već na 30-40! Da je to tako dovoljno je uzeti jedan oficijelni zbornik sa neke od naših tradicionalnih književnih manifestacija – pa će se lahko uvjeriti da se tu vrte jedni te isti iz godine u godinu i iz decenije u deceniju. Identična situacija je i sa ostalim umjetničkim granama – muzika, likovna umjetnost, teatar... Zbog javnih zloupotreba koje se ne sankcionišu adekvatno demokratske slobode su se pretvorile u duhovne okove!

Kad sam prije par godina „zalutao“ na „Sarajevske dane poezije“ i vidio ekipu na sceni – mogao sam komotno da pomislim da sam zaboravljen u vremeplovu i da sam „pao“ u program poetske akupunkture iz '80-tih. Tu scenu sam doživio kao TEGOBU, koja mi služi kao opomena: ti se likovi ponašaju kao da se u BiH nije ništa desilo u zadnjih 15-tak godina! Frapantna spoznaja koja me opominje na svakom koraku – jer ti „samozvani autoriteti“ bezobzirno „jedu“ vrijeme, prostor i događaje! Pa šta za njih predstavljaju mladi talenti i njihovi radovi? Ko bude ima hrabrosti da se nad ovim činjenicama udubi, nisam siguran da će imati lagodan san u budućnosti, ako iole žele dobro ovom bh. društvu.

Dakle, kada izađemo vani osjećamo se kao ambasadori pisane riječi BiH – jer su nas kompetentni ljudi za međunarodnu kulturnu saradnju iz susjedsta kao takve prepoznali. Posebno mi je drago kada pored KNS-ovih prestavnika tu se nađi i poneko od naših „poznathih pisci“, kako vole da se predstavljaju – jer, recimo Slovenci, ne pate od elitizma već cijene kvalitetnu prozu i poeziju. Naravno, časat izuzetcima, jer imamo i mi u BiH poznatih i kvalitetnih pisaca , ali nažalost oni su u principu prekriveni teškim sjenkama marginalizacije i nalaze se na rubu egzistencijalnog ambisa.

Moje nade se usmjerene ka udruženjima tipa „Književni klub Mostar“ i kada oni programski dođu na svoje biće puno više svjetla u bh. književnoj sceni, a to vrijeme se neupitno približava i naša međunarodna prezentacija će biti znatno obogaćena. Nadam se, isto tako, da će se i u drugim gradovima BiH probuditi književna scena, a nova djela i talenti nalaziti put do čitalačke publike.

Kakva je posjeta web-stranice udruženja?

OSMANBAŠIĆ: Protekle godine imali smo preko1,7 miliona „klikova“ na sadržaje i blizu 100.000 posjeta, a što govori da smo jedna od veoma dobro posjećenijih regionalnih web-stranica za kulturu ovog govornog područja.

Naravno da mi ne spadamo u „atraktivne“ portale, koji imaju znatno veće posjete jer to uglavnom rade profesionalne ekipe, a mi smo amateri i entuzijasti i nastojimo da budemo svrstani u red više egzoteričnih stranica gdje ne obiluju brojne opće informacije već nastojimo osvjetliti suštinu materije koju objavljujemo.

Nakon petogodišnjeg virtuelnog egzistiranja imamo specifično iskusto koje nam pomaže da se orijentišemo u skladu duha vremena u kojem živimo. Nama internet nije cilj nego sredstvo za komunikaciju sa ljubiteljima umjetnosti širom svijeta, tako da je danas nezamislivo da se održi korak sa vremenom bez korištenja interneta i web-stranice. Posebno je književnost pogodna za internet prezentaciju, ali ta otvorenost može biti i mač sa dvije oštrice, naročito za one koji tek ulaze u svijet kreacije, tako da je uredništvo i njihovi kriteriji za prezentaciju priloga najbitniji segment u toj priči.

Nama nije cilj da naši čitaoci samo dobiju informaciju već i da imaju mogućnost edukacije u sferi svoga interesovanja, tako da su brojevi za nas relativno bitni, a ljudi sa idejom su u fokusu našeg interesovanja. Želja nam je da oni koji imaju ideju na našoj web-stranici dobiju pozitivan inicijal i da je realiziraju.

Portali tog tipa ne pretenduju ka medijskom ekluzivitetu i kreiraju se na nasvim drugačijim osnovama od komercijalnog opredjeljenja. Dnevna posjeta od 300-400 čitalaca visoko je nadmašila naša očekivanja i govori da je javna potreba za „specijaliziranim“ kulturnim portalima velika jer imamo nesaglediv broj opće informativnih. Ustvari, rijetki su portali koji prezentiraju autorske kreacije, tako da ima mnogo prosora za entuzijaste u tom pogledu. Ono što nam je bitno je da je naša originalnost prepoznata i da imamo vjerne posjetitelje – što nas čini odgovornim.

Koliko institucije društva pomažu programe uduženja?

OSMANBAŠIĆ: Teško je govoriti o stavu institucije o nekom konkretnom pitanju – jer je problematično definisati stav institucija društva prema kulturi i umjetnosti uopće. U svakom slučaju, generalno gledano, društvene strukture imaju maćehinski odnos prema kulturi i na nju gledaju kao „problem“ a ne kao blagodat. Ako dolazimo u situaciju da objašnjavamo nekome – šta je to kultura i šta je njena uloga u društvu – onda je besmisleno u to se upuštati, jer je to gubitak vremena i energije. Oni koji žive bez kulturološke angažovansti – pogrešno je dozivati pameti, jer tu nema pomoći, a masa je takvih likova koji obnašaju ključne društvene funkcije. Bitnije je educirati građane da takve javne karikature, koje trepću i cifraju dan i noć, prepoznaju kao opće društvene štetočine – jer oni plivaju samo na osnovu precizno vremenski raspoređenih „gafova“ od čega ih njihovi medijski poltroni prave „nezamjenjivim gigantima“. Sigurno da pri isteku mandata to javnost spozna – ali do tad obično naprave nepopravljive štete, te bi bilo korisno da se takvima facama preventivno uskrati javno povjerenje.

Dakle, mnogo je načina da se popravi stanje u sferi kulture ali, zbog svoje tvarnosti i obuhvatnog spektra, kulturni prosperitet ne može da se desi van općeg društvenog konteksta. Službenici ne mogu djelovati bez saglasnosti ministra, ministar van vladinog programa, vlada ili načelnik općine van zakonskih okvira skupštine ili vijeća. Društvo je uzajamno povezan sistem i svako kome su povjerene određene funkcije trebao bi da bude odgovoran nadležnom tijelu i suočen sa racionalnim normativima u ocijeni pojedinačne učinkovitosti. Ko je ikada bio suočen sa sankcijama za kataklizmično stanje u kojem je danas kultura u Sarajevu, a i diljem BiH? Priče oko nedostatka finansija su bajke za neupućene – jer novac za kulturu se odvaja ali je pitanje - kako se on koristi i zašta? Da se koristi za kulturu sigurno bi bila znatno bolja situacije od ove koju danas imamo. Za ovo stanje u kulturi – danas u Sarajevu i BiH - najodgovorniji su oni koji obnašaju najviše funkcije u društvu – ali oni će to hladno odbiti, reći će da to nije formalno-pravno njihova nadležnost, što nema moralno opravdanje. Da su se tako ponašali građani Sarajeva i BiH s početka devedesetih prošlog stoljeća, sigurno da ne bi bilo ni nas ni „ovo malo države“, gdje danas uživamo demokratske blagodati – ali ne pod jednakim uvjetima jer samo „elita“ živi u glavnom gradu, a i diljem BiH, a građani se bore za golo psiho-fizičko preživljavanje.

Kultura, ili umjetnost, svjedoči o metodama utjerivanja demokratije putem agresivnog primitivizma. Dakle, neuređenost društva omogućava legalni despotizam primitivizma, a time i primitivaca, nad kulturom, tj. intelektualcima. U Sarajevu je na sceni duhovna tortura primitivaca nad intelektualcima – jer nepismeni i nekompetentni su instalirani na rukovodeće funkcije, a školovani i kompetentni rade na pijaci da bi biološki preživjeli i prehranili porodice. Međutim, to nikog ničim ne obavezuje – jer su se pobrinuli da ih za to niko ništa ne pita, a sami su lišeni morala da mogu da se, pored ovakog stanja, i dalje ponašaju kao da budućnost svemira od njih zavisi. Treba ih samo sankionisati zbog javne neodgovornosti! – to je lijek protiv primitivizma: Papka udari papirom i po džepu – i odviće se od loših navika iste sekunde. Kompromis između kulture i primitivizma treba nazivati pravim imenom – a to je: društveni kolaps.

Što se tiče saradnje sa institucijama – to ne postoji, ali postoje plemeniti ljudi u strukturama društva koji odgađaju opću društvenu propast. Hvala im.

Udruženje ima na svojoj web-stranici projekat „Dijaspora u fokusu“. Kako se odvija saradnja sa našim piscima u dijaspori?

OSMANBAŠIĆ: Pisci bh. dijaspore svakim danom sve više utiču na književnu stvarnost u BiH i već par godina predstavljaju jednu snažnu produkcijsku snagu. KNS sarađuje sa preko 50 naših pisaca u dijaspori, promovišući njihove radove u rasponu od interneta, preko organizovanja promocija, pa do objavljivanja nihovih radova u zajedničkim zirkama, te, publikovanja autorskih knjiga.

Do sad je objavljeno i promovisano 10 knjiga autora iz dijaspore u izdanju KNS-a. Mnogi su i članovi KNS-a, dakle, i time direktno umreženi u duhovnu konekciju sa domovinom. To nam podjednako mnogo znači – i nama ovdje i njima tamo u dalekom svijetu, te se saradnja odvija uz obostrano razumjevanje i uvažavanje. Mi imamo poseban senzibilitet za naše pisce u dijaspori i mnogi kažu da smo u tom pogledu daleko iznad svih drugih kulturnih i književnih udruženja, a nama je najvažnije da ta saradnja daje rezultate i producira nove književne vrijednosti.

Dijaspora je, inače, pitanje na kojem bh. društvo i njene institucije nemaju prolaznu ocijenu jer nemaju adekvane programe koji bi omogućili konstruktivnu i kreativnu saradnju na relaciji domovina – dijaspora. Te ljude niti voli majka niti maćeha – i nije ih lahko razumjeti. Oni su unijeli jednu specifičnu nostalgičnu emociju u bh. književnost, a njihova iskrenost u pisanju je zadivljujuće hrabrosti. Oni svoje pisanje ne gledaju primarno ni kao umjetnost, a niti kao biznis. To je eskluzivna sfera njihove duhovne egzistencije – koja niti je, niti može biti, predmet mešetarstva i kalkulacije. To se odnosi na autore koji svoje duhovno stanje prenose na papir bez kalkulacija – ali i tamo ima mešetara, ali je dobra vjest da su oni prepoznati kao takvi i gube kredibilitet svakodnevno. Maske su pale, a knjige su svjedoci – a KNS je jedna od otvorenih mogućnosti za sve naše pisce iz dijaspore koji odgovorno prilaze pisanoj riječi. Možda većini mi ne odgovaramo jer, možda po njihovom shvatanju, previše se udubljujemo u analize strukture radova i djela, ali drago nam je da ima i onih koji su voljni da porade na svojim pjesmama i proznim tekstovima, ne zbog toga što to mi namećemo, već da bi se čitaocima prezentiralo iskristalizirano književno djelo.

Mnogi od bh. autora iz dijaspore, a sa kojima sarađujemo, napisali su znamenite pjesme i prozna djela - a mi smo imali tu čast da ih objavimo i preporučimo čitalačkoj publici. Voljeli bi da udruženje ima bolje radne uvjete da bi mogli još više i kvalitetnije promovisati naše pisce iz dijaspore jer oni to, bez ikakve sumje, i zaslužuju. Smatram da su Asim Bajramović (USA), Denis Dželić (Danska), Meho Jakupović (Engleska), Željko Perović (Slovenija) i Senada Smajić (Slovenija), a ima ih još, značajni bh. pisci koji su uglavnom još nopoznati široj čitalačkoj publici u BiH. Objavili smo i prvo prozno djelo Dine Avdibegovića iz Danske, pisca mlađe generacije, čiji će kreativni potencijali tek doći do izražaja u budućnosti.

Image

„Novosarajevski susreti“ su ove godine po peti put održani, što je mali jubilej. Šta se planira za naredne Susrete

OSMANBAŠIĆ: Volio bi kada bih mogao sada govoriti o onome što mi u udruženju želimo, ali mi djelimo sudbinu našeg društva, te, nemamo mogućnost da planiramo naredne Susrete. Svjedoci smo nebrige društva o kulturi, i ona je dostigla zabrinjavajući nivo, a zatvaranje Historijskog muzeja u glavnom gradu smo je jedna inicijalna kapisla koja bi trebala da uključi društvene alarme. KNS već godinama opominje na kontraproduktivni odnost institucija društva prema kulturu na čiju štetu se forsira infrastruktura, dakle, materijalno je nadređeno duhovnom. To je je ozbiljan socijalni poremećaj i u tako kreiranom društvenom ambijentu i sam kritički osvrt na postojeće stanje je osuđen na propast. Društveni položaj i novac podredili su sebi kreativnost i produktivnost, tako da su talenat i ideje obezvrijeđeni, faktički, ništa ne znače. Nemaju nikakvu opću javnu vrijednost – kao ni znanje ni zvanje! Zaključak može biti samo jedan: snobizam je preovladao, a snobizam je indolentan prema kulturi. Snobovima ne treba kultura – niti muzeji jer tamo ne zalaze ni pod razno, niti galerije – jer se ne žele zamarati nad likovnim djelima, niti knjige – koje ne čitaju jer ih ne razmiju... itd. Snobizam, koji se hrani senzacionalizmom, degradirao je kulturu i univerzalne ljudske vrijednosti. Iz tog razloga se krše sva ljudska prava na svakom koraku i u Sarajevu, a i diljem BiH.

Bh. snobizam je institucionaliziran kroz neuređen zakonski sistem, te su funkcioneri amnestirani od bilo kakve ozbiljne odgovornosti – stoga se, pored tako glomaznog birokratskog aparata kod nas, niko ne osjeća odgovornim za KULTUROCID kojem smo svjedoci. Ako je neko prije 20-30 godina, ili bilo kad, postavio sebi pitanje – kakvo je to društvo bez kulture? – ima indikativan odgovor i kvalitetan prikaz u našoj kolektivnoj socijalnoj stvarnost. A ako neko ima hrabrosti da postavi danas pitanje – pa šta će sa nama biti još za 20 godina ako se ovakvo nastavi? – možda je jedini ispravan odgovor: ima da nas nema!
Međutim, ovo je carstvo snobizma ili antilogike – i možeš pričati šta hoćeš, samo nemoj talasati strukture!

Dakle, u takvoj, evidentno, antikulturnoj atmosferi, a primarno u glavnom gradu, samo se može reći – šestih Novosarajevskih književnih susreta neće biti u 2012. godini! Za ovih proteklih pet godina toliko smo se istrošili da nešto, zaista, izuzetno treba da se desi da bi bili motivisani da i ove godine jurišamo na vetrenjače. KNS je dokazao da su mnoge stvari dostupne običnim ljudima u domenu književnog stvaralaštva – da institucije nemaju modalitete da prate naše programske angažmane, a da novac nije presudan element kada je u pitanju književna umjetnost – i što je najbitnje, tamo gdje nastupaju „ozbiljni amateri“, koji odgovorno riječi ispisuju na papir, sglave ne možeš naći ni jednu facu sa teve-a koja se pri upoznavanju obavezno prestavlja sa „poznati književnik“.

Sve u svemu, naglas razmišljamo da svake druge godine organiziramo Susrete – jer prijete da nas „progutaju“ – jer je stvar narasla u međunarodnim razmjerama i ne možemo odgovoriti na bazi amaterizma i volonterizma svemu onome što organizacija tog tipa manifestacije nužno pretpostavlja, ako se stvari promatraju na ozbiljan način. Teško je nadati se da će neko sa pozicije dići pogled sa „svojih uhodanih biznisa“ i uraditi nešto za opće dobro, dakle, podržati adekvatno ovo što KNS radi u sferi afirmacije pisane riječi, a što je prepoznato kao nešto vrijedno pažnje u regionalnim okvirima.

To nije dobra vijest u kratkoročnom smislu, ali naši planovi su dugoroči i pri takvom pristupu racionalizam treba nužno da kontrolira emocije. Kome će to teže pasti nego nama koji smo sve ove godine nosili sav ovaj petogodišnji oganizacioni teret, prepušteni da se snalazimo kako znamo i umijemo u nemogućim situacijama?

U čemu vidite značaj intelektualnog angažmana KNS-a?

OSMANBAŠIĆ: Prvo - nama niko ne može doći i prodavati maglu u vezi općeg intelektualizma – jer se mi bavimo afirmacijom pisane riječi, što i jeste najbolji način verifikacije ideja i vizija, dakle, kreacije, filozofije i dijalektike; drugo – niko nam ne može osporiti konstruktivan patriotski angažman u vezi BiH, jer mi je promovišemo 24 sata dnevno, na ovaj ili onaj način, sa i bez podrške institucija društva; treće - ne mogu nas strpati u lokalne okvire jer imamo uspješniju međunarodnu prezentaciju nego lokalnu, respektuju nas više u regionu nego u našem duštvu; međunarodni rejting iz godine u godinu raste, a lokalni stagnira – to su neoborive činjenice; četvrto – deset godina nisu nam ubili duh slobodoumnja i kosmopolitizma lokalni hoštopleri, a koji su se putem mešetarstva dokopali visokih fotelja – te su dobili priliku da javno obznane svoju moralnu amebičnost i ispraznu viziju u kojoj ima mjesta samo za njihove poslušnika, a kad ti i takvi ostanu bez funkcija i tjelohranitelja obično kriju pogled od nas i nama sličnih; peto – i biće za ovu priliku dovoljno, neka ostale organizacije i kulturne institucije objave spiskove KOGA i ŠTA podržavaju, pa ko ima volje, neka to uporedi sa onim što je KNS uradio za 10 godina, jer naš rad je transparentan i dostupan svim zainteresovanim, pa neka to pomnože i podjele sa raspoloživim sredstvima i uvjetima rada, te izmjere dobivenu supstancu kvaliteta na univerzalno kreativnoj vagi, te, ako imaju netendenciozne aršine sagledavanja-stvari-i-pojava biće im jasna specifična težina KNS-ovog intelektualnog angažmana.

Dakle, u nama još ima dovoljno ljudskog ponosa da slobodan um ne bi mijenjali za mandatsku pamet.

Last edited by umjetnost on 28/01/2012 01:46, edited 1 time in total.
umjetnost

#100 BOSNA EKSPRES (IV) - MOSTAR

Post by umjetnost »

BOSNA EKSPRES (IV) - MOSTAR
multimedijalni projekat

Image

PROMOCIJA KNJIGA

UČESNICI POROGRAMA

Moderator: Goran Karanović

Autori:
Dino Porović – Pora

Članovi Književnog kluba Mostar

M.C. Pavarotti
Subota, 11.02.2012. god. u 20:00 sati.

ULAZ SLOBODAN

Post Reply