UDRUŽENJE PREVODILACA/PREVODITELJA BOSNE I HERCEGOVINE

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#26 Re: UDRUŽENJE PREVODILACA/PREVODITELJA BOSNE I HERCEGOVINE

Post by mIRCerka »

Bond_JaneBond wrote:550KM :-D
:cry:
vjesticanametli

#27 Re: UDRUŽENJE PREVODILACA/PREVODITELJA BOSNE I HERCEGOVINE

Post by vjesticanametli »

hvala ti...............zvala i kazu da je ovo samo za engl. jezik i da za njemacki nikada nije bilo a kada ce biti ne zna se...............ali eto naletih na ljubaznu osobu koja ce se raspitati i javiti mi...................valjda cu i to izganjati :-)
melb26sa

#28 Re: UDRUŽENJE PREVODILACA/PREVODITELJA BOSNE I HERCEGOVINE

Post by melb26sa »

Ima li ko da je izasao na ispit sad preko vikenda da nam javi sta je i kako bilo?
MontBlanc

#29 Re: UDRUŽENJE PREVODILACA/PREVODITELJA BOSNE I HERCEGOVINE

Post by MontBlanc »

Da malo aktualiziramo ovu temu.
Ja sam polagala za sudskog tumača prije 2 godine, ali sam danas vidjela da je prošle godine izašla Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o stalnim sudskim tumačima ("Službene novine FBiH", broj 30/10).
Članom 6 nove Uredbe je izmjenjen član 9, stav 1 stare Uredbe, te sada glasi: "Sudskog tumača rješenjem postavlja ministar pravde na prijedlog Komisije iz klana 7. ove Uredbe, na vremenski period od četiri godine".
Malo me zbunjuje ovo što su dodali (na vremenski period od četiri godine).
Šta to zapravo znači?
Šta će se desiti nakon četiri godine?
Da li to znači da ćemo ponovo polagati ispit (i ponovo plaćati 550 KM).
Čemu onda naziv "stalni" sudski tumač?
Ima još jedan član vezano za sadržaj pečata, pored naziva na našem jeziku, isti će morati biti napisan i na jeziku sa i na koji se prevodi. Onda bismo svi trebali promijeniti pečate, a da bismo to uradili, moramo imati i novo rješenje u kojem to sve piše?!
Je li možda neko od vas već pokušao dobiti informacije direktno u Ministarstvu?
A što se tiče Udruženja, što ste svi odmah napali na članove (članice) Inicijativne grupe.
Osim žena, u Udruženju ima i muškaraca prevodioca, samo oni su se očito kasnije pridružili, kad je već registracija bila završena ;-)
P.S. Pozdrav svim kolegama prevodiocima :-D
Blic12345

#30 Re: UDRUŽENJE PREVODILACA/PREVODITELJA BOSNE I HERCEGOVINE

Post by Blic12345 »

Vidim dosta ljudi se bavi prevodom sa ovog posta... Ako neko traži posao nek se prijavi ovdje Zapošljavanje imaju dosta posla, ovdje imate njihove reference za koga su sve prevodili... Sretno!!
Post Reply