Udruzenje Bosnjaka Nemuslimana

Post Reply
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ama ljudi sta ste se pomamili oko nicega. Hajde razumno sada. Nacionalnost je jedna stvar, to je pripadnistvo jednoj grupi iste kulture, jezika, domovine... Raznovrsne nacije postoje po svijetu. Vjera je licno ubjedzenje o postanku svijet, nadmocnijoj sili... Jedna nacija moze imat pripadnika sa raznim ubjedzenjima odnosno vjerama ali obicno ima jedna koja je najveca. Bosnjaci su zasebna nacija cija je domovina Bosna, jezik bosanski, kultura orijentalna... Najveci dio Bosnjaka slijedi islamsko ubjedzenje odnosno muslimani su, manji dio nemaju ubjedzenje te su ateisti a ima malih dijelova koji slijede pravoslavno i katolicko odnosno pravoslavci i katolici su. Srbi su sasvim druga nacija. U BiH ima Srba, ali ima i Bosnjaka pravoslavaca, to nije isto. Bas kao sto postoje u Makedoniji Albanci pravoslavci koji su se i borili u UCK i Makedonci pravoslavci, i to su dvije razlicite grupe jer su Albanci pravoslavci isto sto i Albanci muslimani ali to nisu Makedonci. Vecina pravoslavaca u BiH su Srbi ali ima evo i drugih. Ako je ovo udruzenje stvoreno da prosiri bosnjastvo na sve gradzane BiH onda je to dobro ali nebi trebalo imat bilo kakve politicke, vjerske ili neke druge predznake. Mislim da se ovo trebalo radit zajedno sa ostalim Bosnjacima jer Bosnjake nespasava svadza nego jedinstvo. To je jedini cilj. Sto se tice "balija". Balija je turska rijec za nekoga ko je musliman a ne ispovijeda islam na pravi nacin, upotrebljavano je za Bosnjake koji su prihvatili islam ali su se i dalje drzali bogumilskih ucenja. Kasnije su to Srbi i Hrvati preuzeli kao neku psovku za sve Bosnjake. Tako Rudolf ako si Bosnjak i ti balija(haha). Eto znaci udruzenje je dobro ali je ime trebalo biti drugo, ja razumijem ako ce Srbi i Hrvati ovo napadat kao sto napadaju sve bosnjacko(vecinom) ali brate vi drugi Bosnjaci nemojte. I da dodam da smo opet svi(znaci i Srbi i Hrvati) Bosanci ali to je drzavna a ne nacionalna pripadnost. Sto se tice Sandzaklija oni su Bosnjaci i isti narod kao mi i gotovo.
pisko

Post by pisko »

Jeste ful revolver amidžo, ali jednostavno nisam zapazio te četose, jer me interesuju misleći ljudi a ne debili.
Bošnjak je svojevrsna vrijednosna mjera, našto kao karat ili stepen čistoće.
Zato nemojmo sami sebe devalvirati i bespotrebno nagađati i preispitivati motive onih koji bar i načenlo teže uzvišenom ''bošnjaštvu''.
Kao što već napisah, suština je u tome da li se ovo udruženje zalaže za BiH kao normalnu i iznad svega jedinstvenu državu.
komentar

Post by komentar »

Bosnjaci su zasebna nacija cija je domovina Bosna, jezik bosanski, kultura orijentalna
Ha, ha, ha...

Ocigledno nas ima koji su porijeklom sa Bliskog istoka i zele da mi evropljani isto takvi budemo. Znas, ako emigriras negdje onda se vecini prilagodjavas a ne vecina tebi..

Ha, ha, ha.. Kultura orijentalna! ( dobro mozda za vrijeme Otomana ali tada je Bosna bila okupirana i sve je to vecinom bilo nametnuto)
Ne moze se isto izjaviti za sadasnje vrijeme... c...c...c.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ti mozes zmirit pred istinom ali istina je da Bosnjaci imaju pretezno orijentalnu kulturu. To seze oko 600 godina u proslost. Tvoje teorije o kako je to samo kopija turstva mozes okacit o rep jer u Bosnjaka ima mnogih orijentalnih obicaja koji nepostoje u Turaka. Gledaj samo Bosnjake Turske i kako se oni razlikuju od Turaka. I meni to uopce nesmeta. Orijentalna kultura je(bar po meni) puno ljepsa od bilo koje "evropske". Samo gledaj Bascarsiju i onda stare djelove tamo nekih srednjoevropskih gradova. Pa orijentalci(Arapi u Spaniji) su i doveli nauku, matemtiku i ostalo u Evropu studirajuci stare grcke filozofe. Ako mi nevjerujes gledaj kao prvo narodne nosnje Bosnjaka, zatim uredzaj starih bosnjackih kuca pa nekih i danas, mnogi obicaji tipa izuvanje pred ulazak... su i dalje zivi i moze se ako sve sto nemam vremena nabrajat komotno rec da Bosnjaci imaju evropsku orijentalnu kulturu jer zaista su i Evropljani su svim drugim nacinima.
Pearl

Post by Pearl »

mr__bosnjak wrote:Sto se tice Sandzaklija oni su Bosnjaci i isti narod kao mi i gotovo.
cuj ovo? ne prosipaj se molim te.. kako isti narod - dolazili helikopterima samo oni ovamo (ako si sandzaklija imas propusnicu) ili smo mi tamo isli pa su samo oni isti narod a ostali slaveni nisu isti narod kao mi... ne volim marinkovica, ali moram reci: nidje veze...

a uostalom, ako dozvolis sandzaklijama da su isti narod kao i mi, kako onda objasniti pravoslavcima i katolicima u BIH da nisu srbi i hrvati, retrospektivno??? i zasto se onda svi nerviramo kad kad vecina ova dva "naroda" daje to sebi za pravo?

uh, sto mi dize pritisak...
komentar

Post by komentar »

Iako sam Bosnjak smatram da su Turci jedan od najgorih okupatora koje smo mogli kao narod imati kroz historiju. To o cemu govoris je kombinacija vjerskih, ispraznih floskula i onog prisilno nametnutog od Turaka kroz vijekove i vijekove.
Ali, pazi. Rekog: nametnutog.

Iako je kultura mozda pocela prije ( budi tacan= nije 600 godina vec 543 godine) da nalikuje orijentalnoj, to je hvala Bogu prestala vecim dijelom nakon dolaska Austro-Ugara.

Pitanje je koliko oni koji su vjerski okrenuti, ili nastrojeni ka Arapima i Turcima smatraju da je njihov nacin zivota orijentalni iako zive u sadasnjoj BiH.

Naravno takvi se svakodnevno mogu primjetiti na ulicama a da ne odudaraju - to se ne bi moglo reci i kad bi se salili!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ja nebranim Pearl bilo kome da bude Srbin il Hrvat ali onda moze ko hoce i da bude Bosnjak.

Drugo komentar, nametanje aha? A sto nije nametnuto ostalim narodima nego bas nama? Ma de bolan to je prihvaecno prihvatanjem islama i to je dio naseg identiteta htio ti to il´ ne. Nemamo se sta stidit. Dok je Pariz im´o 4 cesme mi smo imali u Sarajevu 169 i vec tu je zavrseno koja je kultura bila razvijenija. Ja necu da stvaram rat izmedzu kultura ali me nervira kad neko moju hoce da negira. Gledaj jos sevdalinke, ilahije i sve ostalo pa reci da nemamo orijentalnu kulturu. Pa opet narodne nosnje. Otkad fesovi nisu orijentalni?
komentar

Post by komentar »

Nametnuto, nametnuto. Itekako.
davis.ba

Post by davis.ba »

ZAŠTO OTVARATE PONOVO OVE NACIONALISTIČKE TEME???
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

komentar wrote:Nametnuto, nametnuto. Itekako.
Najgore je onom ko negira sebe.
komentar

Post by komentar »

Ja barem kazem naucno stajaliste a ne ponavljam slijepo ono sto mi hodža kaze!!!!
Post Reply