Udovica
-
theTruePath
#1 Udovica
Sta islam veli jel pohvalno da udovica ostane neudata nakon smrti muza? a sta je s onim svijetom,dal ce biti s prvim muzem ili drugim(ako se ev. uda)??? ili ce moci birati koga zeli?
mnoge poslanikove a.s zene su bile udovice znam
-
zonbirile
#2 Re: Udovica
-----------------------------------theTruePath wrote:Sta islam veli jel pohvalno da udovica ostane neudata nakon smrti muza? a sta je s onim svijetom,dal ce biti s prvim muzem ili drugim(ako se ev. uda)??? ili ce moci birati koga zeli?
pa praksa na prostorima islamskih zemalja je da je automatski uzima mužev brat.Tradicija,pa to ti je.
-
theTruePath
#3 Re: Udovica
ne zanima me tradicija vec islamsko vjerovanje
a ta tradicija je bila i prije u Evropi,"ostaje u porodici" ne izdaje muza,djeci ce ostati sigurno jer ce ih amidza brinuti bolje nego neki novi nepoznati ocuh ovo ono
a ta tradicija je bila i prije u Evropi,"ostaje u porodici" ne izdaje muza,djeci ce ostati sigurno jer ce ih amidza brinuti bolje nego neki novi nepoznati ocuh ovo ono
-
zonbirile
#4 Re: Udovica
-----------------------------------------------theTruePath wrote:ne zanima me tradicija vec islamsko vjerovanje
pa to je bila ekonomska nužda da ne bi pocrkali od gladi,sada se to tumači kao tradicija.Pa imaš našu bosanku u Palestini,"preuzeo" je mužev brat.Valjda genetika odgovara.
-
theTruePath
#5 Re: Udovica
Hehe pa valjda im je lakse "podnjeti" da im zenu dobije vlastit brat nego neki skroz drugi lik
ali nije to tradicija svih islamskih zemalja,u Turskoj toga nema,nema ni kod nas u Bosni
u Somaliji tradicija zabranjuje da se udovice preudavaju ikako,to je skandal ako se uda
ali nije to tradicija svih islamskih zemalja,u Turskoj toga nema,nema ni kod nas u Bosni
u Somaliji tradicija zabranjuje da se udovice preudavaju ikako,to je skandal ako se uda
-
zonbirile
#6 Re: Udovica
spoj ugodnog sa korisnim iz vizure srednjeg vijeka.
- ljubav_aha
#7 Re: Udovica
postojala je zabrana udaje Muhamedovih zena nakon njegove smrtitheTruePath wrote: mnoge poslanikove a.s zene su bile udovice znam
-
theTruePath
#8 Re: Udovica
ljubav_aha wrote:postojala je zabrana udaje Muhamedovih zena nakon njegove smrtitheTruePath wrote: mnoge poslanikove a.s zene su bile udovice znam
pa da al to je vazilo samo za poslanikove a.s zene
-
mig
#9 Re: Udovica
Uh, kome je lakse, pokojniku? QQ! A kako je zeni lakse? Da je "prezume" dever ili neki skroz drugi lik koga je sama odabralatheTruePath wrote:Hehe pa valjda im je lakse "podnjeti" da im zenu dobije vlastit brat nego neki skroz drugi lik
-
nista novo
#10 Re: Udovica
Pokojniku laksemig wrote:Uh, kome je lakse, pokojniku? QQ! A kako je zeni lakse? Da je "prezume" dever ili neki skroz drugi lik koga je sama odabralatheTruePath wrote:Hehe pa valjda im je lakse "podnjeti" da im zenu dobije vlastit brat nego neki skroz drugi lik
-
nista novo
#11 Re: Udovica
Ovaj the truePath fenomennista novo wrote:Pokojniku laksemig wrote:Uh, kome je lakse, pokojniku? QQ! A kako je zeni lakse? Da je "prezume" dever ili neki skroz drugi lik koga je sama odabralatheTruePath wrote:Hehe pa valjda im je lakse "podnjeti" da im zenu dobije vlastit brat nego neki skroz drugi lik![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
mig
#12 Re: Udovica
Ma on se to zezao. Samo ne verujem da je ovim udovicama do zezanjanista novo wrote:Ovaj the truePath fenomennista novo wrote:Pokojniku laksemig wrote: Uh, kome je lakse, pokojniku? QQ! A kako je zeni lakse? Da je "prezume" dever ili neki skroz drugi lik koga je sama odabrala![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- arte.fakt
#13 Re: Udovica
i kakve to veze ima sa islamom ???mig wrote:nista novo wrote:Ma on se to zezao. Samo ne verujem da je ovim udovicama do zezanjanista novo wrote:
Ovaj the truePath fenomen
-
mig
#15 Re: Udovica
Zasto off topc? Ti si sam napisao da se vise brinulo za osecaje mrtvog coveka nego za osecaje zive zene... Ali ja taj komentar nisam ozbiljno shvatila. Ne znam da li je iko?theTruePath wrote:pa oftopic
-
theTruePath
#16 Re: Udovica
Jesam i ja sam "off topikovao" jer je prvi komentar to bio pa sam mu samo odgovoriomig wrote:Zasto off topc? Ti si sam napisao da se vise brinulo za osecaje mrtvog coveka nego za osecaje zive zene... Ali ja taj komentar nisam ozbiljno shvatila. Ne znam da li je iko?theTruePath wrote:pa oftopic
hajd sad vrati se na pitanje ako znas odgovor neki
-
theTruePath
#17 Re: Udovica
@di wrote:Koja dosadna tema ... dragi Allahu ... daj "truePath" pameti, da zna koristiti Google i da nađe te informacije na mjestima, gdje se o tome mnogo više diskutuje, a ne da na ovom forumu pegla ljude sa temama, koje vuku na radikalizam islama i samim time šteti i tvojoj zapovjedi. A svakako je dijasporski šupljator, pa se pali na sve što je iz Bosne i Hercegovine a da to radi u rodnoj grudi, ne pada mu napamet, jer ipak tamo su dolari i sve ...
Amin
amin na sta??
sta je radikalno u temi bogati ,normalno pitanje
-
kurshumi
#18 Re: Udovica
Sa stanovista islama, zena udovica nema nikakve zapreke da se ponovo uda. Poslanikove s.a.v.s. zene se nisu udavale nakon sto je preselio Resulullah. Prema Kur´anu, one su majke vjernika, te im nije bilo dozvoljeno da se udaju.
S kim ce zena biti u dzennetu? Koliko znam, bit ce sa zadnjim muzem.
-
mig
#19 Re: Udovica
Pa i ja sam tebi samo odgovorilatheTruePath wrote:Jesam i ja sam "off topikovao" jer je prvi komentar to bio pa sam mu samo odgovorio
hajd sad vrati se na pitanje ako znas odgovor neki
Islam ne poznajem. Mogu ti samo citirati neke stihove iz Biblije, ako ne zameris. Isto pitanje je postavljeno i Isusu, a on je dao sledeci odgovor:
"Varate se, ne znajući Pisma ni sile Božje. Jer o vaskrsenju niti će se ženiti ni udavati; nego su kao anđeli Božji na nebu."
-
theTruePath
#20 Re: Udovica
Jedan stav,a drugi stav je da ce biti s onim koji dr najbolje ponasao prema njoj u braku za vrijeme zivota
tako sam citao
-
theTruePath
#22 Re: Udovica
zanimljivo,eto jedna razlika izmedju krscanstva i islammig wrote:Pa i ja sam tebi samo odgovorilatheTruePath wrote:Jesam i ja sam "off topikovao" jer je prvi komentar to bio pa sam mu samo odgovorio
hajd sad vrati se na pitanje ako znas odgovor neki![]()
Islam ne poznajem. Mogu ti samo citirati neke stihove iz Biblije, ako ne zameris. Isto pitanje je postavljeno i Isusu, a on je dao sledeci odgovor:
"Varate se, ne znajući Pisma ni sile Božje. Jer o vaskrsenju niti će se ženiti ni udavati; nego su kao anđeli Božji na nebu."
u islamu ce se zeniti i udavati i u "Bozijem carstvu"
-
mig
#23 Re: Udovica
Meni je to malo zbunjujuce.theTruePath wrote: zanimljivo,eto jedna razlika izmedju krscanstva i islam
u islamu ce se zeniti i udavati i u "Bozijem carstvu"
Sta ako je i njen pokojni muz imao brak pre nje pa se ozenio kao udovac? Sta ce biti sa njegovom prvom zenom? Sa kim ce ona biti? Ne moze covek biti sa dve zene istovremeno...
-
HZArnel
#24 Re: Udovica
ma moze sa 4 ne sa 2.mig wrote: Meni je to malo zbunjujuce.
Sta ako je i njen pokojni muz imao brak pre nje pa se ozenio kao udovac? Sta ce biti sa njegovom prvom zenom? Sa kim ce ona biti? Ne moze covek biti sa dve zene istovremeno...
a ova je najjacamichio wrote:Bice sa djeverom
a sad onaj dio zbog kojeg sam se i logovao...
muslimanka se smije udati za drugog tek nakon 4 mjeseca i 10 dana(ovo sam iz glave rekao,mislim da je to tacan podatak al' nisam 100%),kako je kur'anom naredjeno...onda nek' se udaju,imaju na to pravo.
pa zar se cini logicnim,muz umre zena mora provest cijeli zivot sama?
ako je tako,nedo bog da ja umrem,prije zene
-
theTruePath
#25 Re: Udovica
ako je tako,nedo bog da ja umrem,prije zene
bas si fin muz,pred smrt ces joj reci "draga nakon 4 mjeseca i 10 dana se odmah udaj ponovo!"