Udovica

Rasprave o vjerskim temama.
theTruePath

#1 Udovica

Post by theTruePath »

Sta islam veli jel pohvalno da udovica ostane neudata nakon smrti muza? a sta je s onim svijetom,dal ce biti s prvim muzem ili drugim(ako se ev. uda)??? ili ce moci birati koga zeli?

mnoge poslanikove a.s zene su bile udovice znam
zonbirile

#2 Re: Udovica

Post by zonbirile »

theTruePath wrote:Sta islam veli jel pohvalno da udovica ostane neudata nakon smrti muza? a sta je s onim svijetom,dal ce biti s prvim muzem ili drugim(ako se ev. uda)??? ili ce moci birati koga zeli?

mnoge poslanikove a.s zene su bile udovice znam
-----------------------------------
pa praksa na prostorima islamskih zemalja je da je automatski uzima mužev brat.Tradicija,pa to ti je.
theTruePath

#3 Re: Udovica

Post by theTruePath »

ne zanima me tradicija vec islamsko vjerovanje

a ta tradicija je bila i prije u Evropi,"ostaje u porodici" ne izdaje muza,djeci ce ostati sigurno jer ce ih amidza brinuti bolje nego neki novi nepoznati ocuh ovo ono
zonbirile

#4 Re: Udovica

Post by zonbirile »

theTruePath wrote:ne zanima me tradicija vec islamsko vjerovanje

a ta tradicija je bila i prije u Evropi,"ostaje u porodici" ne izdaje muza,djeci ce ostati sigurno jer ce ih amidza brinuti bolje nego neki novi nepoznati ocuh ovo ono
-----------------------------------------------
pa to je bila ekonomska nužda da ne bi pocrkali od gladi,sada se to tumači kao tradicija.Pa imaš našu bosanku u Palestini,"preuzeo" je mužev brat.Valjda genetika odgovara.
theTruePath

#5 Re: Udovica

Post by theTruePath »

Hehe pa valjda im je lakse "podnjeti" da im zenu dobije vlastit brat nego neki skroz drugi lik

ali nije to tradicija svih islamskih zemalja,u Turskoj toga nema,nema ni kod nas u Bosni ;)

u Somaliji tradicija zabranjuje da se udovice preudavaju ikako,to je skandal ako se uda
zonbirile

#6 Re: Udovica

Post by zonbirile »

spoj ugodnog sa korisnim iz vizure srednjeg vijeka.
ljubav_aha

#7 Re: Udovica

Post by ljubav_aha »

theTruePath wrote: mnoge poslanikove a.s zene su bile udovice znam
postojala je zabrana udaje Muhamedovih zena nakon njegove smrti
theTruePath

#8 Re: Udovica

Post by theTruePath »

ljubav_aha wrote:
theTruePath wrote: mnoge poslanikove a.s zene su bile udovice znam
postojala je zabrana udaje Muhamedovih zena nakon njegove smrti

pa da al to je vazilo samo za poslanikove a.s zene
mig

#9 Re: Udovica

Post by mig »

theTruePath wrote:Hehe pa valjda im je lakse "podnjeti" da im zenu dobije vlastit brat nego neki skroz drugi lik
Uh, kome je lakse, pokojniku? QQ! A kako je zeni lakse? Da je "prezume" dever ili neki skroz drugi lik koga je sama odabrala :cry:
nista novo

#10 Re: Udovica

Post by nista novo »

mig wrote:
theTruePath wrote:Hehe pa valjda im je lakse "podnjeti" da im zenu dobije vlastit brat nego neki skroz drugi lik
Uh, kome je lakse, pokojniku? QQ! A kako je zeni lakse? Da je "prezume" dever ili neki skroz drugi lik koga je sama odabrala :cry:
Pokojniku lakse :lol: :run: :run: :run: :-) :-) :-)
nista novo

#11 Re: Udovica

Post by nista novo »

nista novo wrote:
mig wrote:
Ovaj the truePath fenomen :-)
mig

#12 Re: Udovica

Post by mig »

nista novo wrote:
nista novo wrote:
mig wrote: Uh, kome je lakse, pokojniku? QQ! A kako je zeni lakse? Da je "prezume" dever ili neki skroz drugi lik koga je sama odabrala :cry:
Ma on se to zezao. Samo ne verujem da je ovim udovicama do zezanja :-)
arte.fakt

#13 Re: Udovica

Post by arte.fakt »

mig wrote:
nista novo wrote:
nista novo wrote:
Ma on se to zezao. Samo ne verujem da je ovim udovicama do zezanja :-)
i kakve to veze ima sa islamom ???
theTruePath

#14 Re: Udovica

Post by theTruePath »

pa oftopic
mig

#15 Re: Udovica

Post by mig »

theTruePath wrote:pa oftopic
Zasto off topc? Ti si sam napisao da se vise brinulo za osecaje mrtvog coveka nego za osecaje zive zene... Ali ja taj komentar nisam ozbiljno shvatila. Ne znam da li je iko?
theTruePath

#16 Re: Udovica

Post by theTruePath »

mig wrote:
theTruePath wrote:pa oftopic
Zasto off topc? Ti si sam napisao da se vise brinulo za osecaje mrtvog coveka nego za osecaje zive zene... Ali ja taj komentar nisam ozbiljno shvatila. Ne znam da li je iko?
Jesam i ja sam "off topikovao" jer je prvi komentar to bio pa sam mu samo odgovorio

hajd sad vrati se na pitanje ako znas odgovor neki
theTruePath

#17 Re: Udovica

Post by theTruePath »

@di wrote:Koja dosadna tema ... dragi Allahu ... daj "truePath" pameti, da zna koristiti Google i da nađe te informacije na mjestima, gdje se o tome mnogo više diskutuje, a ne da na ovom forumu pegla ljude sa temama, koje vuku na radikalizam islama i samim time šteti i tvojoj zapovjedi. A svakako je dijasporski šupljator, pa se pali na sve što je iz Bosne i Hercegovine a da to radi u rodnoj grudi, ne pada mu napamet, jer ipak tamo su dolari i sve ...

Amin

amin na sta?? :-)

sta je radikalno u temi bogati ,normalno pitanje
kurshumi

#18 Re: Udovica

Post by kurshumi »

Sa stanovista islama, zena udovica nema nikakve zapreke da se ponovo uda. Poslanikove s.a.v.s. zene se nisu udavale nakon sto je preselio Resulullah. Prema Kur´anu, one su majke vjernika, te im nije bilo dozvoljeno da se udaju.
S kim ce zena biti u dzennetu? Koliko znam, bit ce sa zadnjim muzem.
mig

#19 Re: Udovica

Post by mig »

theTruePath wrote:Jesam i ja sam "off topikovao" jer je prvi komentar to bio pa sam mu samo odgovorio

Pa i ja sam tebi samo odgovorila ;-)

Islam ne poznajem. Mogu ti samo citirati neke stihove iz Biblije, ako ne zameris. Isto pitanje je postavljeno i Isusu, a on je dao sledeci odgovor:

"Varate se, ne znajući Pisma ni sile Božje. Jer o vaskrsenju niti će se ženiti ni udavati; nego su kao anđeli Božji na nebu."
theTruePath

#20 Re: Udovica

Post by theTruePath »

S kim ce zena biti u dzennetu? Koliko znam, bit ce sa zadnjim muzem.

Jedan stav,a drugi stav je da ce biti s onim koji dr najbolje ponasao prema njoj u braku za vrijeme zivota

tako sam citao
michio

#21 Re: Udovica

Post by michio »

Bice sa djeverom :D
theTruePath

#22 Re: Udovica

Post by theTruePath »

mig wrote:
theTruePath wrote:Jesam i ja sam "off topikovao" jer je prvi komentar to bio pa sam mu samo odgovorio

Pa i ja sam tebi samo odgovorila ;-)

Islam ne poznajem. Mogu ti samo citirati neke stihove iz Biblije, ako ne zameris. Isto pitanje je postavljeno i Isusu, a on je dao sledeci odgovor:

"Varate se, ne znajući Pisma ni sile Božje. Jer o vaskrsenju niti će se ženiti ni udavati; nego su kao anđeli Božji na nebu."
zanimljivo,eto jedna razlika izmedju krscanstva i islam

u islamu ce se zeniti i udavati i u "Bozijem carstvu"
mig

#23 Re: Udovica

Post by mig »

theTruePath wrote: zanimljivo,eto jedna razlika izmedju krscanstva i islam

u islamu ce se zeniti i udavati i u "Bozijem carstvu"
Meni je to malo zbunjujuce.

Sta ako je i njen pokojni muz imao brak pre nje pa se ozenio kao udovac? Sta ce biti sa njegovom prvom zenom? Sa kim ce ona biti? Ne moze covek biti sa dve zene istovremeno...
HZArnel

#24 Re: Udovica

Post by HZArnel »

mig wrote: Meni je to malo zbunjujuce.

Sta ako je i njen pokojni muz imao brak pre nje pa se ozenio kao udovac? Sta ce biti sa njegovom prvom zenom? Sa kim ce ona biti? Ne moze covek biti sa dve zene istovremeno...
ma moze sa 4 ne sa 2. :lol:
michio wrote:Bice sa djeverom :D
a ova je najjaca :lol: :lol: :thumbup:
a sad onaj dio zbog kojeg sam se i logovao...

muslimanka se smije udati za drugog tek nakon 4 mjeseca i 10 dana(ovo sam iz glave rekao,mislim da je to tacan podatak al' nisam 100%),kako je kur'anom naredjeno...onda nek' se udaju,imaju na to pravo.
pa zar se cini logicnim,muz umre zena mora provest cijeli zivot sama? :|
ako je tako,nedo bog da ja umrem,prije zene :lol:
theTruePath

#25 Re: Udovica

Post by theTruePath »

ako je tako,nedo bog da ja umrem,prije zene :lol:

bas si fin muz,pred smrt ces joj reci "draga nakon 4 mjeseca i 10 dana se odmah udaj ponovo!" :D
Locked