Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#201 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by supercali »

530i wrote:respo, jedno je normalna potrošnja upotrebom, drugo je vanredna potrošnja neplaniranim oštećenjem...ovdje pričamo o ovom drugom.
A jedno je kad ti odu krajnice diskovi itd i moras izvaliti recimo 1000 maraka a bude udes oni sve to zamjene jer je otislo u udesu i jos ostalo srede sto je eventualno otislo

Ja pricam i o tome
Laertes

#202 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Laertes »

Možda zvučim naivno, ali zašto uopće osiguranje isplaćuje odštetu fizičkom licu? Zašto isplate ne idu servisu po predračunu? To je ono što ja očekujem u svom slučaju. Možda sam ja ipak naivan...
supercali

#203 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by supercali »

Logicki ne kontam kako ja da uplatim servisu ako ti ne odvuces auto tamo kasnije da se pravi
Zamisljam to ovako predracun je samo kao neka vrsta narudzbe za koju te ja mogu ispaliti i otici u drugu prodavnicu da kupim artikl ili uslugu

Pa bi tu moglo biti i finasijskih prekrsaja i sl

To ce pravnici ekonomisti i sl bolje odgovoriti jer se ne razumijem u te ekonomsko pravne poslove
holowey

#204 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by holowey »

Laertes wrote:Možda zvučim naivno, ali zašto uopće osiguranje isplaćuje odštetu fizičkom licu? Zašto isplate ne idu servisu po predračunu? To je ono što ja očekujem u svom slučaju. Možda sam ja ipak naivan...
i mene to zbunjuje...mozda jer bi servisu morali platiti stvarni trosak a fizickom licu mogu ponuditi neku sicu... sa sicom ovaj opravi u garazi, jos mu i ostane preko...

meni vgt nije htio pristati na opravak u ovlastenom ili servisu po njihovom izboru, ja pare da ne vidim, ne interesuje me koliko ce kostati, imaju li rabat ili ne, da plate direktno servisu... djaba... nece i nece... na kraju su mi platili po predracunu iz ovlastenog, umanjeno za iznos pdv-a, jer kazu zakonski nisi obavezni placati pdv...
zrakomlat

#205 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by zrakomlat »

Bakir1 wrote:Nisu ovdje pojedini svjesni svoje nesvijesti, sta cemo kada fingirane stete i nerealni odstetni zahtjevi budu krivicno gonjeni?
Dobar dan dobar dan vi ono ne mozete guziti pa ste uzeli odstetu od xy KM a zena vam trudna, moze dnk bebe, vase opa cestitamo iznos xy plus kamate nazad plus krivicna prijava.
Realno prilikom nastanka osiguranog slucaja svako ziv ima pravo traziti odstetu koja je neophodna da se auto vrati u prvobitno stanje.
Jos realnije 10% ljudi svu odstetu iskoristi na popravak 10% plati i vise a ostali gledaju to kao 13 platu pod sloganom uzmi papaka.
Trebalo bi malo proguglati zasto postoji osiguranje, obavezno i sta je pojam disperzije rizika.
:lol: :lol:
Laertes

#206 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Laertes »

supercali wrote:Logicki ne kontam kako ja da uplatim servisu ako ti ne odvuces auto tamo kasnije da se pravi
Zamisljam to ovako predracun je samo kao neka vrsta narudzbe za koju te ja mogu ispaliti i otici u drugu prodavnicu da kupim artikl ili uslugu

To ce pravnici ekonomisti i sl bolje odgovoriti jer se ne razumijem u te ekonomsko pravne poslove
Pa ako ti, kao osiguravatelj, uplatiš servisu po predračunu, nisam ja blesav da odem na drugo mjesto da popravljam. Uplatom po predračunu bi osiguranje završilo svoj dio posla.
supercali

#207 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by supercali »

Laertes wrote:
supercali wrote:Logicki ne kontam kako ja da uplatim servisu ako ti ne odvuces auto tamo kasnije da se pravi

Pa ako ti, kao osiguravatelj, uplatiš servisu po predračunu, nisam ja blesav da odem na drugo mjesto da popravljam. Uplatom po predračunu bi osiguranje završilo svoj dio posla.
Al tu dolazimo do toga da sam ja dao pare nekone drugom tj servisu a ne tebi i onda bruku stvari tu proizilazi nisu ovo jesu ovo nisam ovo jesam ovo i sl
Onda tuzbe i sranja
Jer ti kao gradjanin imas slobodu izbora gdje ces raditi servise i sl

Da se razumijemo i ja bih volio da je tako i da se ne peglam sa osiguranjem al tako je kako je zasad
Laertes

#208 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Laertes »

supercali wrote:
Laertes wrote:

Al tu dolazimo do toga da sam ja dao pare nekone drugom tj servisu a ne tebi i onda bruku stvari tu proizilazi nisu ovo jesu ovo nisam ovo jesam ovo i sl
Onda tuzbe i sranja
Jer ti kao gradjanin imas slobodu izbora gdje ces raditi servise i sl

Da se razumijemo i ja bih volio da je tako i da se ne peglam sa osiguranjem al tako je kako je zasad
Kao i u svemu drugom, kod nas mnogima ne odgovara da bude jednostavno rješenje. Svrha naplate osiguranja je, kako neko gore reče, povratak auta u stanje prije udesa. Ja kao, šta ja znam, trgovac, nastavnik ili domaćica, nisam ovlašten za to. Servisi jesu. Ja što sam naučio u posljednjih pola godine (a bio sam na obje strane) je da je kod nas mnogo manja zajebancija ako si krivac, a ne oštećena strana. Potpišeš obrazac, sljedeća polisa uvećana za 35%, jebi ga, ali ne zivkaš, ne nerviraš se, niko te ne zajebava.
Kod mene čista situacija, pa me opet zajebavaju, po principu "biće urađeno sljedeće sedmice", a ta sljedeća sedmica nikad stići.
Bakir1

#209 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Bakir1 »

zrakomlat wrote: :lol: :lol:
Pa vidis da se u diskusiji kao nematerijalna ostecenja poteze I to...
Osiguranje ne placa pdv jer nisu u sistemu pdv-a
supercali

#210 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by supercali »

Laertis
Prvo bi se poceli buniti ovi sto hoce da profitiraju na udesu tj osiguranici
Za osiguranja vjerovatno ne bi odgovaralo jer svojima ne bi mogli isplacivati vecu sumu nego sto jeste a vjerujem da i toga ima kao vrsta pranja i dodatnih zarada
Zakine mene i tebe a svog nekog pocasti sa vecom sumom ionako niko ne kontrolise te knjige jel sve isplacivano po stvarnim ostetama i sl
Laertes

#211 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Laertes »

supercali wrote:Laertis
Prvo bi se poceli buniti ovi sto hoce da profitiraju na udesu tj osiguranici
Za osiguranja vjerovatno ne bi odgovaralo jer svojima ne bi mogli isplacivati vecu sumu nego sto jeste a vjerujem da i toga ima kao vrsta pranja i dodatnih zarada
Zakine mene i tebe a svog nekog pocasti sa vecom sumom ionako niko ne kontrolise te knjige jel sve isplacivano po stvarnim ostetama i sl
E, hoće qratz mene zakinuti. Pomirio sam se da će se ovo odužiti. Ako ne isplate u fening po predračunu, idemo na sud.
supercali

#212 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by supercali »

Nece tebe nece mene hoce nekog muju sulju petog desetog
drndalo

#213 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by drndalo »

Budi pazljiv, moze se desiti da ima sta za raditi sto nije u predracunu navedeno, ako se otkrije naknadno. I to trebaju platiti... Nisi duzan da pristanes na ljepljenje nosaca fara, jer nisu bili ljepljeni ni prije...
Sodom1

#214 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Sodom1 »

holowey wrote:
Laertes wrote:Možda zvučim naivno, ali zašto uopće osiguranje isplaćuje odštetu fizičkom licu? Zašto isplate ne idu servisu po predračunu? To je ono što ja očekujem u svom slučaju. Možda sam ja ipak naivan...
i mene to zbunjuje...mozda jer bi servisu morali platiti stvarni trosak a fizickom licu mogu ponuditi neku sicu... sa sicom ovaj opravi u garazi, jos mu i ostane preko...

meni vgt nije htio pristati na opravak u ovlastenom ili servisu po njihovom izboru, ja pare da ne vidim, ne interesuje me koliko ce kostati, imaju li rabat ili ne, da plate direktno servisu... djaba... nece i nece... na kraju su mi platili po predracunu iz ovlastenog, umanjeno za iznos pdv-a, jer kazu zakonski nisi obavezni placati pdv...
ZATO sto
Auto ti npr pre udesa kosta na cesti oko 3000 €
Ovlasteni kaze popravak ce kostati 8 000 €
Sto bi osiguranje davali tolike pare , dace ti 3 000 € kupi sebi drugo auto ,ili popravljaj svoje ,ili radi sta hoces
holowey

#215 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by holowey »

Sodom1 wrote:
holowey wrote:

ZATO sto
Auto ti npr pre udesa kosta na cesti oko 3000 €
Ovlasteni kaze popravak ce kostati 8 000 €
Sto bi osiguranje davali tolike pare , dace ti 3 000 € kupi sebi drugo auto ,ili popravljaj svoje ,ili radi sta hoces
garant za auto od 3000 ides u ovlasteni :lol: niko nije vesla sisao...
to sto ti kazes je totalna steta...
par mjeseci prije udesa sam radio procjenu staro za novo, procijenjeno na 11500, znaci trzisno cca 20% vise vrijedi...nije mi se isplatilo za te pare dati auto, novo kostalo dosta vise... anyway, steta procijenjena na 2570, isplatili po predracunu ovlastenog servisa umanjeno za iznos pdv-a...nisu uopste dovodili u pitanje stetu, samo nisu htjeli da pristanu da ja ostavim auto gdje mi kazu a dodjem za par dana kada bude popravljeno... bilo koji servis koji mi kazu, jok, daj broj racuna i potpisi sporazum...
tempuser

#216 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

Nisi naivan ali moras znati cijelu pozadinu da bi znao razlog.
Osnovna stvar je ogromna razlika izmedju racuna i predracuna. Racun je koliko je popravak kostao a predracun je koliko bi popravak kosao u slucaju da se popravlja kod onoga ko je izdao racun.
Koliko znam osiguranje nudi opciju da popravis u servisu i doneses racun, odnosno da oni direkt plate servisu, odnosno salju te njihovom kooperantu. Zamisli oni servisu uplate po predracunu, servis nikad ne popravi taj auto iz 100 mogucih razloga (servis vlasniku isplati gotovinu minus procenat), servis ne zeli da izda racun, osiguranju ostaje isplata bez pokrica.
tempuser

#217 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

Laertes wrote:

Predracun je prakticno ponuda i moze sluziti kao osnova tj referenca za placanje, ali da bi se placanje knjigovodstveno zatvorilo neophodan je racun za to placanje, a ne predracun. Uplatom po predracunu bi osiguranje uslovno samo prakticno izvrsilo obavezu prema osteceniku, ali
1. ako ostecenik nikad ne popravi auto u tom servisu on nece izdati racun i osiguranju ostaje nepokrivena isplata
2. bio auto popravlje ili ne ostecenik se sutra moze pojaviti i tvrditi da nije obestecen jer isplata nije isla preko vansudske nagodbe nego direkt servisu.
tempuser

#218 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

530i wrote:respo, jedno je normalna potrošnja upotrebom, drugo je vanredna potrošnja neplaniranim oštećenjem...ovdje pričamo o ovom drugom.
Sljedeci tvoj princip prevare, svaki zahtjev da se auto star 2-3-4-5 god popravi u ovl. servisu novim original dijelovima je pokusaj prevare. Meni su razbijeni far, branik, hladnjak i hauba na autu starom 5 godina. U trenutku udesa nabrojani dijelovi su vrijedili, karikiram, 50% cijene novih dijelova. Osiguranje mi prizna popravak u ovl. servisu, ja sam obestecen u duplo vecem iznosi nego sto je bila steta. Sta cemo sad?
tempuser

#219 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

Bakir1 wrote:
zrakomlat wrote: :lol: :lol:
Pa vidis da se u diskusiji kao nematerijalna ostecenja poteze I to...
Osiguranje ne placa pdv jer nisu u sistemu pdv-a
Odnosno kad osiguranje plati direkt servisu dobije povrat PDV-a i toliko ga "kostas".
tempuser

#220 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

Bakir1 wrote: Dobar dan dobar dan vi ono ne mozete guziti pa ste uzeli odstetu od xy KM a zena vam trudna, moze dnk bebe, vase opa cestitamo iznos xy plus kamate nazad plus krivicna prijava.
Ljudi to malo naivno posmatraju, dijagnoza ne vazi samo kad treba naplatiti stetu. Ako je dijagnoza da ne mozes da guzis i ako pisas u krevet zbog psihickih trauma nastalih udesom, sto niko ne spori, onda dolazi u pitanje tvoja radna sposobnost, roditeljska sposobnost, pravo na upravljanje motornim vozilom...
530i

#221 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by 530i »

tempuser wrote:
Sljedeci tvoj princip prevare, svaki zahtjev da se auto star 2-3-4-5 god popravi u ovl. servisu novim original dijelovima je pokusaj prevare. Meni su razbijeni far, branik, hladnjak i hauba na autu starom 5 godina. U trenutku udesa nabrojani dijelovi su vrijedili, karikiram, 50% cijene novih dijelova. Osiguranje mi prizna popravak u ovl. servisu, ja sam obestecen u duplo vecem iznosi nego sto je bila steta. Sta cemo sad?
Je'l se branik i hauba i ostalo troše kao gume, amortizeri, lamela, karike i ostalo!? Naravno da ne...osiguranje tu mora podmiriti sve troškove da se vozilo vrati u prvobitno stanje, plus troškove zamjenskog vozila za vlasnika...ako im je puno nek ganjaju počinitelja štete...
Aethaercyn

#222 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Aethaercyn »

Bakir1 wrote:Nisu ovdje pojedini svjesni svoje nesvijesti, sta cemo kada fingirane stete i nerealni odstetni zahtjevi budu krivicno gonjeni?
Dobar dan dobar dan vi ono ne mozete guziti pa ste uzeli odstetu od xy KM a zena vam trudna, moze dnk bebe, vase opa cestitamo iznos xy plus kamate nazad plus krivicna prijava.
Druze ti uvijek ides u neku krajnost... To kod nas kada dodje, proci ce generacija i generacija... A mozda i nikada.
tempuser

#223 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

530i wrote:
tempuser wrote:
Je'l se branik i hauba i ostalo troše kao gume, amortizeri, lamela, karike i ostalo!? Naravno da ne...osiguranje tu mora podmiriti sve troškove da se vozilo vrati u prvobitno stanje, plus troškove zamjenskog vozila za vlasnika...ako im je puno nek ganjaju počinitelja štete...
Naravno da se trose odnosno stare, ali nije poenta u tome da li se trose nego koliko su vrijedili u trenutku ostecenja, odnosno kolika je steta, a koliko je obestecenje.
Vracanje u prvobitno stanje je da na auto star 5 god ugradis far star 5 god, a ne nov far. Po tvom rezonu sta je prevara, ako umjesto fara starog 5 god osiguranje plati nov far ti si nacinio prevaru jer je obestecenje vece od stete. Prakticno je vrlo tesko, tj nemoguce vratiti auto u prvobitno stanje, sve se svodi na kompenzaciju i racunicu, to je svrha procjenitelja. S jedne strane ces biti u minusu jer ce ti kitovati limariju koja je bila neostecena, ali ces s druge strane biti u plusu jer ce ti umjesto dijelova starih koliko i tvoj auto ugraditi nove.
tempuser

#224 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

Aethaercyn wrote:
Druze ti uvijek ides u neku krajnost... To kod nas kada dodje, proci ce generacija i generacija... A mozda i nikada.
Obraduj time one iz HNK i ZHZ koji su simulirali PTSP da dobiju invalidske penzije i naknade dok se neko iz MUP-a nije sjetio da malo uporedi svoju dokumentaciju sa onim iz MIO/PIO i dok im nije poslao pozive za vanredne ljekarske. Ne mozes biti lud za penzije, a zdrav za volana, odluci se za koju si varijantu.
Aethaercyn

#225 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Aethaercyn »

tempuser wrote:
Aethaercyn wrote:
Obraduj time one iz HNK i ZHZ koji su simulirali PTSP da dobiju invalidske penzije i naknade dok se neko iz MUP-a nije sjetio da malo uporedi svoju dokumentaciju sa onim iz MIO/PIO i dok im nije poslao pozive za vanredne ljekarske. Ne mozes biti lud za penzije, a zdrav za volana, odluci se za koju si varijantu.
Pajdo moj, fulnuli smo mi temu ako cemo pricati o penzionisanju na osnovu PTSP-a.
Post Reply