Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
oXavier

#1101 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by oXavier »

ZoomZoomKiwi wrote: 26/04/2025 22:01
oXavier wrote: 26/04/2025 21:59 Postoji ako osiguranje pristane na to, a da li će pristati zavisi od više faktora. Refundacija po fakturi sa fiskalnim je uvijek opcija, naravno ako je popravljeno ono što je oštećeno, odnosno ako su usaglašeni zapisnik o oštećenjima i stavke na računu.
Ne mora biti nužno refundacija, može osiguranje cesijom platiti direktno izvršiocu popravaka na vozilu, prema ispostavljenom računu.

Naravno to se sve prije mora utanačiti. I najviše ovisi o starosti vozila.

Ja sam tako sve popravke radio na svojim autima, procjenitelj i u ovlašteni servis. On se tamo sve dogovori, možda i podijeli kajmak, šta me briga, ja dobijem popravljeno vozilo i plaćenu fakturu za to, nit sam vidio pare nit me boli briga.
Naravno, na to sam i mislio, ali niko ne može natjerati osiguranje da plati fakturu direktno servisu preko cesije za neko vozilo npr staro 10 godina kao što kažeš pogotovo po AO polici nekog drugog osiguranja. To je pitanje volje i dogovora tu se slažemo zato sam napisao da postoji opcija ako osiguranje pristane. S druge strane refundirace račun popravke jer je to jasan dokaz o popravci i visini štete i neće ulaziti u spor već će refundirati
preludezalude

#1102 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by preludezalude »

laserShow wrote: 26/04/2025 21:23
preludezalude wrote: 26/04/2025 19:49 ili cu mozda vozati osteceno auto i ne popravljati ga...to je moja licna stvar.
Pa jeste, ali to bi treblo biti u nekom zapisniku auta. Recimo popravis u ovlastenom ili kod Mehe. Desi ti se opet udes, hoces li traziti dijelove iz ovlastenog ili Mehe? Jos gora stvar je ako ne popravis, napravi se udes na istom mjestu i ti opet napaltis?
Kao prvo, osiguranje ne salje u servis da se popravi vec hoce da isplati pare... e onda pokusavaju da isplate manje a ne po tablicama. Ako nece da oni popravljaju vec da isplate stetu, onda je moja stvar gdje cu da popravljam i kako
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1103 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by laserShow »

preludezalude wrote: 27/04/2025 02:19 Ako nece da oni popravljaju vec da isplate stetu, onda je moja stvar gdje cu da popravljam i kako
Pa slazem se, ali eto kazem ti kada popravis auto, gdje prijavljujes vracanje auta u ranije stanje? Kako to dokazujes, ako nemas racuna? Mada i racun ne znaci puno no eto.

Napravis udes, dsena strana. Naplatis, vozis tako i opet udes i trazis istu cifru ili manju? :D
preludezalude

#1104 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by preludezalude »

laserShow wrote: 27/04/2025 12:31
preludezalude wrote: 27/04/2025 02:19 Ako nece da oni popravljaju vec da isplate stetu, onda je moja stvar gdje cu da popravljam i kako
Pa slazem se, ali eto kazem ti kada popravis auto, gdje prijavljujes vracanje auta u ranije stanje? Kako to dokazujes, ako nemas racuna? Mada i racun ne znaci puno no eto.

Napravis udes, dsena strana. Naplatis, vozis tako i opet udes i trazis istu cifru ili manju? :D
Ne prijavljujes nigdje nista nakon popravke.
Naplatis, nepopravis, vozis tako, opet udar u isto mjesto... Procjenitelj procjenjuje stetu.
noviclan

#1105 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by noviclan »

preludezalude wrote: 27/04/2025 12:44

Naplatis, nepopravis, vozis tako, opet udar u isto mjesto... Procjenitelj procjenjuje stetu.
Koliko to nase taxe iz sa taxija koriste, jbg nije lose imati i koristiti dash cam
Ateista

#1106 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Ateista »

Male su sanse da dodje dva puta do potpuno istog udesa u potpuno isto mjesto, iz istog ugla i slicno, ako nije namjesteno. Ako je malo drugaciji polozaj, vjerujem da ce iz osiguranja koje isplacuje skontati ako ostecenje bas i ne odgovara samom udesu i osporiti dio stete ako ustanove da je vec bilo stete na istom dijelu. Nisu ni oni od juce, sigurno imaju nacin da se nose sa takvim situacijama.
Ateista

#1107 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Ateista »

noviclan wrote: 28/04/2025 10:29
preludezalude wrote: 27/04/2025 12:44

Koliko to nase taxe iz sa taxija koriste, jbg nije lose imati i koristiti dash cam
Za ovu svrhu je to tebi potpuno nebitno, ako si kriv tebe ne dotice da li je na ostecenom vozilu bilo prethodnih ostecenja ili ne, to moze jedino osiguranju biti bitno jer oni isplacuju novac. Tebi se svakako umanjuje bonus, nebitno koji je iznos stete.
Ako nisi kriv opet nije bitno, tebe zanima iznos koji ces dobiti za ostecenje svog vozila, ne zanima te ostecenje drugog vozila.
Dashcam moze pomoci oko dokazivanja krivice, a da li je drugo vozilo vec bilo osteceno ili ne, tebi kao pojedincu to nista ne znaci.
benki2

#1108 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by benki2 »

Moze li pomoc? Imao sam udes, kretao sam se ulicom i dosli smo do raskrsnice i tu zastali. E sada prvo vozilo je malo krenulo nazad, auto ispred mene je ubacilo u rikverc i udarilo mene u prednji dio. Dodje policija, kaze sta je bilo tako i tako kaze uslikajte sve, ovaj lik se isto nije bunio i policija nam pomogne da ispunimo evropski obrazac, potpisemo i meni original da predam u osiguranju, sto sam i uradio.
Predao sam u osiguranje sve, poslao slike, oni kazu ide to dalje svojim tokom. E kako sada ide dalje? Da li znaci da cu to moci sada naplatiti od njegovog osiguranja? Moze li se meni osporiti zahtjev iako je policija bila prisutna?
Mea_parvitas

#1109 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Mea_parvitas »

Jeste li potpisali na dnu ko priznaje krivicu? Ako niste, trebace vjerovatno ovjerena izjava krivca. Automatski dobijas pare na racun koji si unio prilikom predaje zahtjeva.
dulekrele

#1110 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by dulekrele »

benki2 wrote: 13/06/2025 11:44 Moze li pomoc? Imao sam udes, kretao sam se ulicom i dosli smo do raskrsnice i tu zastali. E sada prvo vozilo je malo krenulo nazad, auto ispred mene je ubacilo u rikverc i udarilo mene u prednji dio. Dodje policija, kaze sta je bilo tako i tako kaze uslikajte sve, ovaj lik se isto nije bunio i policija nam pomogne da ispunimo evropski obrazac, potpisemo i meni original da predam u osiguranju, sto sam i uradio.
Predao sam u osiguranje sve, poslao slike, oni kazu ide to dalje svojim tokom. E kako sada ide dalje? Da li znaci da cu to moci sada naplatiti od njegovog osiguranja? Moze li se meni osporiti zahtjev iako je policija bila prisutna?
Ako se sve rijesi u tvoju korist pitat cete osiguranje da li hoces da ti daju pare pa da sam trazis majstora ili ces raditi kod njih (u mom slucaju ASA). Normalno ako trazis sam majstora moras im dostaviti predracun od tog kod koga radis. Ja sam odabrao ASA da mi radi pa nisam imao nikakvih dodatnih zajebancija. Uzeo termin, ostavio auto i oni zvali kada su zavrsili.
benki2

#1111 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by benki2 »

Mea_parvitas wrote: 13/06/2025 11:54 Jeste li potpisali na dnu ko priznaje krivicu? Ako niste, trebace vjerovatno ovjerena izjava krivca. Automatski dobijas pare na racun koji si unio prilikom predaje zahtjeva.
Potpisali smo obojica izvjestaj, ne znam sada je li to treba negdje dodatno da se potpise ili?
Mea_parvitas

#1112 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Mea_parvitas »

benki2 wrote: 13/06/2025 12:41
Mea_parvitas wrote: 13/06/2025 11:54 Jeste li potpisali na dnu ko priznaje krivicu? Ako niste, trebace vjerovatno ovjerena izjava krivca. Automatski dobijas pare na racun koji si unio prilikom predaje zahtjeva.
Potpisali smo obojica izvjestaj, ne znam sada je li to treba negdje dodatno da se potpise ili?
Da, ispod potpisa u "primjedbe" se treba obavezno navesti izjava vozaca A i B da jesu ili nisu krivi za udes i da se i to potpise. Prvi put kad sam imao udes nije napisano, iako je bilo 100% jasno, na semaforu sa ledja udar, nacrtano, ali opet je trebala izjava, koju je vozac odnio, inace ne znam sta bi dalje bilo. Drugi put sam odmah rekao vozacu B da potpise izjavu da je kriv, u roku od maks 20 dana dobio pare na racun, a prvi put zbog tih izjava, rok tece od dana kompletiranja dokumentacije. Nisu trebali nikakvi predracuni, da me je neko nesto pitao i sl.
benki2

#1113 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by benki2 »

Mea_parvitas wrote: 13/06/2025 12:44
Da, ispod potpisa u "primjedbe" se treba obavezno navesti izjava vozaca A i B da jesu ili nisu krivi za udes i da se i to potpise. Prvi put kad sam imao udes nije napisano, iako je bilo 100% jasno, na semaforu sa ledja udar, nacrtano, ali opet je trebala izjava, koju je vozac odnio, inace ne znam sta bi dalje bilo. Drugi put sam odmah rekao vozacu B da potpise izjavu da je kriv, u roku od maks 20 dana dobio pare na racun, a prvi put zbog tih izjava, rok tece od dana kompletiranja dokumentacije. Nisu trebali nikakvi predracuni, da me je neko nesto pitao i sl.
E svasta, to nisam znao, niti je policija ista rekla. Kako su napravili ove formulare da ima puno prostora za muljazu
ljubijankic

#1114 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by ljubijankic »

Europski obrazac ne popunjavajte u RS-u. Maximalna isplata preko obrazca je 500km
canvra888

#1115 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by canvra888 »

Može osiguranje osporavati krivicu i pravni osnov i pored izjave.
hame_ho

#1116 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by hame_ho »

kakva je procedura i mogucnost naplate ukoliko izleti divljac na cestu?

naletio sam na srndaca na M17, a steta je poprilična. Policija napravila zapisnik, osiguranje kaze da nema nista sa time jer nije kasko... Šta dalje? Ima li ikakve sanse od nekoga naplatiti tu stetu?
Ateista

#1117 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Ateista »

Ja koliko znam to je potpuno nebitno da li neko potpise krivicu.
Dvije stete sam naplatio bez potpisivanja krivice, ali je iz obrasca bila cista situacija, slike sve pratile.
Pisalo se o slucaju da i pored prihvatanja krivice osiguranje odluci suprotno. Ako onaj ko treba da plati stetu procijeni da njihov klijent nije kriv, nece isplatiti stetu bez obzira na priznanje.
ElRe

#1118 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by ElRe »

Automobil A na stranim tablama (Švedaka), automobil B naše tablice. B udara A, vozač B priznaje krivicu. Policija kaže popunite evropski obrazac, sve ok.
Koja je sada procedura za vozača A?
oXavier

#1119 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by oXavier »

benki2 wrote: 13/06/2025 11:44 Moze li pomoc? Imao sam udes, kretao sam se ulicom i dosli smo do raskrsnice i tu zastali. E sada prvo vozilo je malo krenulo nazad, auto ispred mene je ubacilo u rikverc i udarilo mene u prednji dio. Dodje policija, kaze sta je bilo tako i tako kaze uslikajte sve, ovaj lik se isto nije bunio i policija nam pomogne da ispunimo evropski obrazac, potpisemo i meni original da predam u osiguranju, sto sam i uradio.
Ne vidim zašto bi bilo problema ako je sve uredno popunjeno i fotografisano lice mjesta nezgode. Nije neophodno da napiše da prihvata krivicu. Što se tiče izjave ni ona nije obavezna ako nema nekih nejasnoća i iz obrasca može zaključiti šta se desilo, osiguranje je može tražiti u nekim slučajevima, ali sačekaj da vidiš šta će biti, po meni ne bi trebalo biti problema.
oXavier

#1120 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by oXavier »

ElRe wrote: 13/06/2025 18:33 Automobil A na stranim tablama (Švedaka), automobil B naše tablice. B udara A, vozač B priznaje krivicu. Policija kaže popunite evropski obrazac, sve ok.
Koja je sada procedura za vozača A?
Ako je još uvijek u BIH može prijaviti štetu kod osiguranja vozila B, u suprotnom prijavi štetu svom osiguranju po povratku.
1Dante1

#1121 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by 1Dante1 »

hame_ho wrote: 13/06/2025 18:18 kakva je procedura i mogucnost naplate ukoliko izleti divljac na cestu?

naletio sam na srndaca na M17, a steta je poprilična. Policija napravila zapisnik, osiguranje kaze da nema nista sa time jer nije kasko... Šta dalje? Ima li ikakve sanse od nekoga naplatiti tu stetu?
Nekada su bile rasprve na tu temu i ako se dobro sjecam, receno je da ako ima znak upozorenja, ne mozes nista. Ako nema znak upozorenja, valjda se ide sa ostecenjem prema onome ko odrzava puteve. Sada da li tuzbom ili ne, ne sjecam se.
kabal1337

#1122 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by kabal1337 »

hame_ho wrote: 13/06/2025 18:18 kakva je procedura i mogucnost naplate ukoliko izleti divljac na cestu?

Najbolje bi ti bilo popricati sa nekim advokatom
RedRed1

#1123 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by RedRed1 »

Da se javim. Nakon puna 2 mjeseca od nesreće dobivam odbijenicu od Sarajevo osiguranja uz obrazloženje da se to nije dogodilo kako sam navelo. I sada moram ih sudski tužiti.
Optimist

#1124 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Optimist »

Trebao si se samocitirat da znamo sta je bilo prije 2 mjeseca.
Dozer

#1125 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Dozer »

UNIQA je tu postala.odron. Eskiviraju isplatu kaska na sve moguce nacine. Traze namjerno pogresne zapisnike od policije kako ga ne bi dobili, i onda salju odbijenice uz obrazlozenje da ne postoji zapisnik u policiji.
Ako ulozis zakonski prigovor i navedes gdje su pogrijesili, sto se bez ikakvih problema dokaze ako ponovo od policije ispravno zatraze zapisnik, sto po zakonu i moraju, onda se prave blesavi i nema odgovora u zakonskom roku od 15 dana.

Sljedeci korak je zalba ombudsmenu za osiguranje, a nakon toga sudska tuzba, koju ce sigurno izgubiti.
Post Reply