Udaja-"ukrasti se" u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
theTruePath

#1 Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by theTruePath »

Kakav je islamski stav po pitanju kada se djevojka "ukrade" i uda bez dozvole roditelja,,dal je ona legitimno udata ili zivi u bludu ??
GOLFER

#2 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by GOLFER »

theTruePath wrote:Kakav je islamski stav po pitanju kada se djevojka "ukrade" i uda bez dozvole roditelja,,dal je ona legitimno udata ili zivi u bludu ??
ma sta se imaju opste krast i vjencavat bitno je da se vole a za to nije potreban brak, ovo je 21 stoljece ljudi, dodjite sebi...
1906

#3 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by 1906 »

roba bez racuna se ne vraca :lol: :lol:
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#4 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by WipeOut »

GOLFER wrote:
ma sta se imaju opste krast i vjencavat bitno je da se vole a za to nije potreban brak, ovo je 21 stoljece ljudi, dodjite sebi...
Vrlo dubokoumno...nema sta... :roll:
Kao sto vidis,tema je na podforumu religija tako da brak,i vjencavanje ima itekakvu vaznost...

A da si ovo napisao na nekom drugom podforumu...ehh mozda bi ti i proslo tamo :roll:
Ductus Holedocus

#5 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by Ductus Holedocus »

theTruePath wrote:Kakav je islamski stav po pitanju kada se djevojka "ukrade" i uda bez dozvole roditelja,,dal je ona legitimno udata ili zivi u bludu ??
Sto si ti navalio :D
Mislim da treba saglasnost roditelja da bi brak bio validan..
No,ako naidje princ :oops: ja bjezim vala..i to trcuci,udarajuci se sve nogama u gu*** :D
theTruePath

#6 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by theTruePath »

Ductus Holedocus wrote:
Sto si ti navalio :D
Mislim da treba saglasnost roditelja da bi brak bio validan..
No,ako naidje princ :oops: ja bjezim vala..i to trcuci,udarajuci se sve nogama u gu*** :D

heheh bas me nasmija :lol: :mrgreen:
theTruePath

#7 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by theTruePath »

GOLFER wrote:
:-)
arzuhal

#8 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by arzuhal »

To pitanje ide fakihima, naravno, oni znaju.

Ipak, treba imati na umu da postoji dosta stvari koje su zabranjene, ali čiji se rezultati uzimaju kao valjani. Naprimjer, nije dozvoljeno (dakle, haram je) da muž ženi dadne odjednom triput razvod braka (oni koji znaju nešto o bračnom pravu u islamu, znaju o čemu govorim..), dakle konačni i neopozivi talaq. Međutim, iako je zabranjeno to tako učiniti (takav postupak), sam razvod se uzima kao valjan.
Možda bi se tako tretirala i 'krađa'. Mada mi se čini da je saglasnost velijju-l-emra (oca) neupitna...

Naravno, ne znam. Valja pitat one koji znaju :)
Ductus Holedocus

#9 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

ostavljam te,ostavljam te,ostavljam te :run:
Tad si tek slobodan po islamu :D
arzuhal

#10 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by arzuhal »

Ductus Holedocus wrote:ostavljam te,ostavljam te,ostavljam te :run:
Tad si tek slobodan po islamu :D
Ne slobodan, ostavljen. A to nije nikako isto. Čudo je, danas, kako ljudi - neovisno je li to brak, prijateljstvo, rodbina - olako ostavljaju ljude, jedni druge. Malo negdje zapne i gotovo. Čak ne mora ni da zapne, dođe samo od sebe. I to još nije nestanak čovjeka, to je kraj uvoda. Potrošna roba su ljudski odnosi. Kada oni ozrele i istruhnu, e onda će i čovjek nestat...Gibamo se ka tome.
GOLFER

#11 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by GOLFER »

theTruePath wrote:
GOLFER wrote:
:-)
:-D malo sarkazma, inace i mene interesuje to oko kradje, cak sam i ja ucestvovao u ''kradji'' :-D milim neko iz familije se zenio, pa je morao mladu ukrasti...
Ductus Holedocus

#12 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

@arzuhal,pa mislila sam na slobodan,odnosno ostavljen...od strane bracnog druga
@Golferu
Znaci,imas iskustva.. :-D
Neka tebe :D ,mozda zatrebas da i mene ukrades,ali ne sebi naravno :D
GOLFER

#13 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by GOLFER »

Ah zensko ko zensko, pobjeze od kuce, od stare majke i starog babe.... svadba se vec pripremila, gosti pozvali, muzika zasvirala, a mlada u kuci kod mame i babe i sad valja krast. I tako uzela se dobra kola u koloni 2-3 automobila i u kradju mlade. Dosli mladoj pred kucu, na tajni znak, mlada (vec sredjena) istrca iz kuce i u auto i na svadbu. Sta ce majka i babo dosli i oni za njom, malo se pocastili na svadbi, srecu zazelili sta ce drugo...
just_think

#14 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by just_think »

Planiro sam da ukradem bijelu, pa me zanima hoce li me ko gonit poslije tog cina? I koji je najbolji nacin da je ukradem?
kamen spoticanja

#15 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by kamen spoticanja »

just_think wrote:Planiro sam da ukradem bijelu, pa me zanima hoce li me ko gonit poslije tog cina? I koji je najbolji nacin da je ukradem?
nisam siguran da bi se dobro proveo :wink:
BHF_Manijak

#16 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by BHF_Manijak »

just_think wrote:Planiro sam da ukradem bijelu, pa me zanima hoce li me ko gonit poslije tog cina? I koji je najbolji nacin da je ukradem?
Nece ti ona bolan svasta... :oops: :wink:
bogoljub

#17 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by bogoljub »

Zar naziv teme nije malo ponizavajuci za zene!?

Cuj! Je li dozvoljeno da dopustis da te ukradu? :-D

Ono, hajde ukradi me!? Eto me da te ukradem! Tobe jarabi ko da se krade kastofon iz auta!
U Islamu je brak sasvim nesto drugo!
strongwoman

#18 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by strongwoman »

bogoljub wrote:Zar naziv teme nije malo ponizavajuci za zene!?

Cuj! Je li dozvoljeno da dopustis da te ukradu? :-D

Ono, hajde ukradi me!? Eto me da te ukradem! Tobe jarabi ko da se krade kastofon iz auta!
U Islamu je brak sasvim nesto drugo!
Joooooooooooooooj, cita li iko uvodne postove :? :shock:
just_think

#19 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by just_think »

sanabe wrote:
:shock: :lol: sretno :-)
Hvala, spremio sam jedan veliki ceker, pa cu je sutra ukrast nekako i preko brda bjez s cekerom.
BHF_Manijak

#20 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by BHF_Manijak »

just_think wrote:
sanabe wrote:
:shock: :lol: sretno :-)
Hvala, spremio sam jedan veliki ceker, pa cu je sutra ukrast nekako i preko brda bjez s cekerom.
A da si pametan koliko nisi, skonto bi da taj nas obicaj nema veze sa vjerom niti islamom konkretno...Brkas momce tradiciju sa vjerom, ali nije ti zamjerit, od koga je dobro je :oops:
just_think

#21 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by just_think »

Manijacima i bhf-u je mjesto na tribiniama, zato razguli decko, ovo su ozbiljne stvari.

Valja sutra ceker vucarat, huh...
irma.sa

#22 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by irma.sa »

joj, pitanje ti je konfuzno skrooooz. ne znam bas puno o tome "po islamu" ali iz iskustva znam da nije lijepo da se djevojka uda bez pristanka roditelja, dakle vise bi se to moglo povezati sa tradicijom ovdje, po mom misljenju. nesto ne vjerujem da ako se ukrade zivi u bludu. nekada sam mislila da ako se momak i djevojka ne vjencaju serijatski prije konzumiranja braka da zive "u bludu" ali razuvjerise me. kazu mogu se i naknadno serijatski vjencati.
BHF_Manijak

#23 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by BHF_Manijak »

just_think wrote:Manijacima i bhf-u je mjesto na tribiniama, zato razguli decko, ovo su ozbiljne stvari.

Valja sutra ceker vucarat, huh...
Valja tebi sutra i u Banovice, tako da...Dobro se napisi veceras dok jos mozes! 8-)

A tebe momcino sto se tice, mozes dobit samo vode preko masica, a ti i kradja, hmmm.... :roll:
psydelija

#24 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

Post by psydelija »

udaja bez znanja roditelja je zabranjena!
Ductus Holedocus

#25 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu

irma.sa wrote:joj, pitanje ti je konfuzno skrooooz. ne znam bas puno o tome "po islamu" ali iz iskustva znam da nije lijepo da se djevojka uda bez pristanka roditelja, dakle vise bi se to moglo povezati sa tradicijom ovdje, po mom misljenju. nesto ne vjerujem da ako se ukrade zivi u bludu. nekada sam mislila da ako se momak i djevojka ne vjencaju serijatski prije konzumiranja braka da zive "u bludu" ali razuvjerise me. kazu mogu se i naknadno serijatski vjencati.
Pogresno te razuvjerise!
Allah prizna samo serijatski brak,dakle bez obzira da li si vjencan opstinski,ako nisi serijatski...Grijeh je!
DA bi serijatski brak bio ispravan,moraju se ispuniti slijedeci šartovi.
biranje supruznika,zadovoljstvo s obje strane,pristanak roditelja(zene),i dva svjedoka.
Post Reply