Udaja-"ukrasti se" u islamu
-
theTruePath
#1 Udaja-"ukrasti se" u islamu
Kakav je islamski stav po pitanju kada se djevojka "ukrade" i uda bez dozvole roditelja,,dal je ona legitimno udata ili zivi u bludu ??
-
GOLFER
#2 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
ma sta se imaju opste krast i vjencavat bitno je da se vole a za to nije potreban brak, ovo je 21 stoljece ljudi, dodjite sebi...theTruePath wrote:Kakav je islamski stav po pitanju kada se djevojka "ukrade" i uda bez dozvole roditelja,,dal je ona legitimno udata ili zivi u bludu ??
-
1906
#3 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
roba bez racuna se ne vraca

- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#4 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Vrlo dubokoumno...nema sta...GOLFER wrote:
ma sta se imaju opste krast i vjencavat bitno je da se vole a za to nije potreban brak, ovo je 21 stoljece ljudi, dodjite sebi...
Kao sto vidis,tema je na podforumu religija tako da brak,i vjencavanje ima itekakvu vaznost...
A da si ovo napisao na nekom drugom podforumu...ehh mozda bi ti i proslo tamo
- Ductus Holedocus
#5 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Sto si ti navaliotheTruePath wrote:Kakav je islamski stav po pitanju kada se djevojka "ukrade" i uda bez dozvole roditelja,,dal je ona legitimno udata ili zivi u bludu ??
Mislim da treba saglasnost roditelja da bi brak bio validan..
No,ako naidje princ
-
theTruePath
#6 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Ductus Holedocus wrote:Sto si ti navaliotheTruePath wrote:Kakav je islamski stav po pitanju kada se djevojka "ukrade" i uda bez dozvole roditelja,,dal je ona legitimno udata ili zivi u bludu ??![]()
Mislim da treba saglasnost roditelja da bi brak bio validan..
No,ako naidje princja bjezim vala..i to trcuci,udarajuci se sve nogama u gu***
heheh bas me nasmija
-
theTruePath
#7 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
GOLFER wrote:ma sta se imaju opste krast i vjencavat bitno je da se vole a za to nije potreban brak, ovo je 21 stoljece ljudi, dodjite sebi...theTruePath wrote:Kakav je islamski stav po pitanju kada se djevojka "ukrade" i uda bez dozvole roditelja,,dal je ona legitimno udata ili zivi u bludu ??
- arzuhal
#8 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
To pitanje ide fakihima, naravno, oni znaju.
Ipak, treba imati na umu da postoji dosta stvari koje su zabranjene, ali čiji se rezultati uzimaju kao valjani. Naprimjer, nije dozvoljeno (dakle, haram je) da muž ženi dadne odjednom triput razvod braka (oni koji znaju nešto o bračnom pravu u islamu, znaju o čemu govorim..), dakle konačni i neopozivi talaq. Međutim, iako je zabranjeno to tako učiniti (takav postupak), sam razvod se uzima kao valjan.
Možda bi se tako tretirala i 'krađa'. Mada mi se čini da je saglasnost velijju-l-emra (oca) neupitna...
Naravno, ne znam. Valja pitat one koji znaju
Ipak, treba imati na umu da postoji dosta stvari koje su zabranjene, ali čiji se rezultati uzimaju kao valjani. Naprimjer, nije dozvoljeno (dakle, haram je) da muž ženi dadne odjednom triput razvod braka (oni koji znaju nešto o bračnom pravu u islamu, znaju o čemu govorim..), dakle konačni i neopozivi talaq. Međutim, iako je zabranjeno to tako učiniti (takav postupak), sam razvod se uzima kao valjan.
Možda bi se tako tretirala i 'krađa'. Mada mi se čini da je saglasnost velijju-l-emra (oca) neupitna...
Naravno, ne znam. Valja pitat one koji znaju
- Ductus Holedocus
#9 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
ostavljam te,ostavljam te,ostavljam te
Tad si tek slobodan po islamu
- arzuhal
#10 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Ne slobodan, ostavljen. A to nije nikako isto. Čudo je, danas, kako ljudi - neovisno je li to brak, prijateljstvo, rodbina - olako ostavljaju ljude, jedni druge. Malo negdje zapne i gotovo. Čak ne mora ni da zapne, dođe samo od sebe. I to još nije nestanak čovjeka, to je kraj uvoda. Potrošna roba su ljudski odnosi. Kada oni ozrele i istruhnu, e onda će i čovjek nestat...Gibamo se ka tome.Ductus Holedocus wrote:ostavljam te,ostavljam te,ostavljam te![]()
-
GOLFER
#11 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
theTruePath wrote:GOLFER wrote:ma sta se imaju opste krast i vjencavat bitno je da se vole a za to nije potreban brak, ovo je 21 stoljece ljudi, dodjite sebi...theTruePath wrote:Kakav je islamski stav po pitanju kada se djevojka "ukrade" i uda bez dozvole roditelja,,dal je ona legitimno udata ili zivi u bludu ??
- Ductus Holedocus
#12 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
@arzuhal,pa mislila sam na slobodan,odnosno ostavljen...od strane bracnog druga
@Golferu
Znaci,imas iskustva..
Neka tebe
,mozda zatrebas da i mene ukrades,ali ne sebi naravno 
@Golferu
Znaci,imas iskustva..
Neka tebe
-
GOLFER
#13 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Ah zensko ko zensko, pobjeze od kuce, od stare majke i starog babe.... svadba se vec pripremila, gosti pozvali, muzika zasvirala, a mlada u kuci kod mame i babe i sad valja krast. I tako uzela se dobra kola u koloni 2-3 automobila i u kradju mlade. Dosli mladoj pred kucu, na tajni znak, mlada (vec sredjena) istrca iz kuce i u auto i na svadbu. Sta ce majka i babo dosli i oni za njom, malo se pocastili na svadbi, srecu zazelili sta ce drugo...
-
just_think
#14 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Planiro sam da ukradem bijelu, pa me zanima hoce li me ko gonit poslije tog cina? I koji je najbolji nacin da je ukradem?
- kamen spoticanja
#15 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
nisam siguran da bi se dobro proveojust_think wrote:Planiro sam da ukradem bijelu, pa me zanima hoce li me ko gonit poslije tog cina? I koji je najbolji nacin da je ukradem?
- BHF_Manijak
#16 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Nece ti ona bolan svasta...just_think wrote:Planiro sam da ukradem bijelu, pa me zanima hoce li me ko gonit poslije tog cina? I koji je najbolji nacin da je ukradem?
- bogoljub
#17 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Zar naziv teme nije malo ponizavajuci za zene!?
Cuj! Je li dozvoljeno da dopustis da te ukradu?
Ono, hajde ukradi me!? Eto me da te ukradem! Tobe jarabi ko da se krade kastofon iz auta!
U Islamu je brak sasvim nesto drugo!
Cuj! Je li dozvoljeno da dopustis da te ukradu?
Ono, hajde ukradi me!? Eto me da te ukradem! Tobe jarabi ko da se krade kastofon iz auta!
-
strongwoman
#18 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Joooooooooooooooj, cita li iko uvodne postovebogoljub wrote:Zar naziv teme nije malo ponizavajuci za zene!?
Cuj! Je li dozvoljeno da dopustis da te ukradu?![]()
-
just_think
#19 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Hvala, spremio sam jedan veliki ceker, pa cu je sutra ukrast nekako i preko brda bjez s cekerom.sanabe wrote:just_think wrote:Planiro sam da ukradem bijelu, pa me zanima hoce li me ko gonit poslije tog cina? I koji je najbolji nacin da je ukradem?![]()
sretno
- BHF_Manijak
#20 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
A da si pametan koliko nisi, skonto bi da taj nas obicaj nema veze sa vjerom niti islamom konkretno...Brkas momce tradiciju sa vjerom, ali nije ti zamjerit, od koga je dobro jejust_think wrote:Hvala, spremio sam jedan veliki ceker, pa cu je sutra ukrast nekako i preko brda bjez s cekerom.sanabe wrote:just_think wrote:Planiro sam da ukradem bijelu, pa me zanima hoce li me ko gonit poslije tog cina? I koji je najbolji nacin da je ukradem?![]()
sretno
-
just_think
#21 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Manijacima i bhf-u je mjesto na tribiniama, zato razguli decko, ovo su ozbiljne stvari.
Valja sutra ceker vucarat, huh...
-
irma.sa
#22 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
joj, pitanje ti je konfuzno skrooooz. ne znam bas puno o tome "po islamu" ali iz iskustva znam da nije lijepo da se djevojka uda bez pristanka roditelja, dakle vise bi se to moglo povezati sa tradicijom ovdje, po mom misljenju. nesto ne vjerujem da ako se ukrade zivi u bludu. nekada sam mislila da ako se momak i djevojka ne vjencaju serijatski prije konzumiranja braka da zive "u bludu" ali razuvjerise me. kazu mogu se i naknadno serijatski vjencati.
- BHF_Manijak
#23 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Valja tebi sutra i u Banovice, tako da...Dobro se napisi veceras dok jos mozes!just_think wrote:Manijacima i bhf-u je mjesto na tribiniama, zato razguli decko, ovo su ozbiljne stvari.
A tebe momcino sto se tice, mozes dobit samo vode preko masica, a ti i kradja, hmmm....
- psydelija
#24 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
udaja bez znanja roditelja je zabranjena!
- Ductus Holedocus
#25 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Pogresno te razuvjerise!irma.sa wrote:joj, pitanje ti je konfuzno skrooooz. ne znam bas puno o tome "po islamu" ali iz iskustva znam da nije lijepo da se djevojka uda bez pristanka roditelja, dakle vise bi se to moglo povezati sa tradicijom ovdje, po mom misljenju. nesto ne vjerujem da ako se ukrade zivi u bludu. nekada sam mislila da ako se momak i djevojka ne vjencaju serijatski prije konzumiranja braka da zive "u bludu" ali razuvjerise me. kazu mogu se i naknadno serijatski vjencati.
Allah prizna samo serijatski brak,dakle bez obzira da li si vjencan opstinski,ako nisi serijatski...Grijeh je!
DA bi serijatski brak bio ispravan,moraju se ispuniti slijedeci šartovi.
biranje supruznika,zadovoljstvo s obje strane,pristanak roditelja(zene),i dva svjedoka.