uopste nije komplikovano...ko zeli...shvatit ceanjusha wrote:Kad sam bila kuma na vjecanju prosle godine, oboje su dodali prezime drugog, s tim da je njeno islo prvo, pa -, pa njegovo drugo. Mislim da je to bila najsladja stvar na svijetu koju sam do tad vidjela (osim malih bebi i maca) Na iducem vjencanju je mlada dodala njegovo, a on nista... Ali mi je bilo drago sto ona svoje nije promijenila, makar se udala za mog rođaka. Prijateljice smo 12 godina i znam je takvu sa tim imenom i prezimenom i meni bi bilo cudno da je sad zovem drugacije. Mada bi to drugacije bilo moje prezime
![]()
Sta cu ja da uradim? Pa da se patim do kraja zivota vjerovatno, jer imam prezime od 9 slova, ali ipak planiram da dodam... Zasto? Jednostavno mi je to vazno, predstavlja dio mog identiteta, pod tim su prezimenom toliki potpisi koje sam dala na sluzbena dokumenta na poslu, na to su prezime sve diplome, zapravo je jako rijetko prezime u BiH i oznacava mene. U BiH ne postoji vise niti jedna osoba sa mojim imenom i prezimenom. Znaci- u ovoj kombinaciji oznacava samo i jedino mene. Zato ga necu mijenjati, ali dodati - da. Iz ljubavi i postovanja prema buducem
Uf ala zakomplikova...Izvinte ljudi, nije namjerno
Udaja i promjena prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Lace
#76 Re: Udaja i promjena prezimena
-
beka_mo
#77 Re: Udaja i promjena prezimena
To je danas vidim moderno,cura kad se uda doda jos jedno prezime. Ja sam se rano udala,sa 21,pa sam uzela njegovo prezime,danas sam se ko licnost i u profesionalnom pogledu identifikovala sa njegovim prezimenom.To je ustvari moje prezime sada,a i prezime moje djece. To sam ja.Nedajboze,da se ikad razvedem, zadrzala bi njegovo prezime,radi djece, a bogami i posla,trebalo je izraditi karijeru i sve pod jednim imenom pa zasto bi se to mijenjalo?
Cure se danas udaju poslije fakulteta i sa karijerom iza 30-35 god pa sigurno radi toga ne zele mjenjati,posebno ove sa dr. ili mr. itd.
Cure se danas udaju poslije fakulteta i sa karijerom iza 30-35 god pa sigurno radi toga ne zele mjenjati,posebno ove sa dr. ili mr. itd.
- munevera44
#78 Re: Udaja i promjena prezimena
...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 23:24, edited 1 time in total.
- Lara-sa
#79 Re: Udaja i promjena prezimena
Tek sada vidjeh ovo...Lace wrote:mi nismo uspjeli 02.08..zakazati al smo uletili sedmicu prije...i citam tebe...kao da citam sebeLara-sa wrote:Udala se 02. 08. i uz svoje dodala muzevo))
Valjda sam i ja onda jedna od tih pomodarki sto neko ranije rece![]()
Uglavnom, meni je bilo vazno da zadrzim svoje prezime, muz nije imao nista protiv i eto!
Znam, mi smo termin uzeli jos pocetkom maja i tada nam je receno da je na nas dan ostao samo jos taj termin u pet popodne i to je to! U MAJU!!!
Naravno, kasnije sam saznala da je na taj dan samo u opcini Centar bilo 29 vjencanja...a na medenom mjesecu je sa nama u istom hotelu bilo 5 novih bracnih parova iz Sarajeva....bilo je zaista ludnica...
Uglavnom, hvala na cestitkama i ja upucujem cestitke ostalima i zelim im (sa zakasnjenjem) sretan prvi mjesec braka...
-
mamica papucarka
#80 Re: Udaja i promjena prezimena
i ja sam ovako kao ti protumacila one ajete iz Kuranamadnessa wrote:@emra_a: to ti je sve do tumacenja... mislim da sve navedeno mozemo protumaciti i kao da se ne smije odricati svog porijekla i roditelja, rodbine... tj. da se ne smije zanijekati neko kao svoj otac ili majka i nekog drugom davati tu titulu. to sto neko promijeni prezime ne mora znaciti da se odrekao svog roda. ime je jedno, a prezime drugo. samim tim sto mi u rodnom listu jos uvijek stoji ime mog oca nicim ga se nisam odrekla... al to je sve do tumacenja, kao i mnoge druge stvari u vjeri.
ja sam uzela muzevo, zato sto je to njemu ko nesto znacilo (konzervativac sta ces), a meni bilo svejedno
jesam razmisljala da ostavim svoje prezime, pa dodam njegovo, ali bi mi onda trebao cijeli list za potpisivanje
- Aurora Borealis
#81 Da li biste uzele muževo prezime?
Ima tema "Promjena prezimena", ali u ovom kontekstu nisam nasla slicnu, pa moderatori ako sam fulala preusmjerite me
Daklem... Citam na B92 clanak, ali jos zanimljivije od clanka - komentare na isti i sama se zapitah isto pitanje. Uzeti muzevo prezime, dodati njegovo na svoje, ostaviti svoje djevojacko.... ni sama ne znam sutra sta bih od pomenutog.
Citav zivot se zovem kako se zovem, svi me znaju kao takvu, i odjednom - tvoj dio identiteta se brise, postajes neko "novi" (u slucaju da zena uzme iskljucivo muzevo prezime). Slavne licnosti uredno opravdavaju pod opaskom da ne bi bile to sto jesu da promijene dio svog brenda (sto zapravo i jeste njihovo ime i prezime), ali isto tako ni meni ne bi bilo svejedno odustati od onoga sto sam bila trecinu svog zivota. Skoro mi je pa neprirodno.
Da ne duljim, preuzmite a kacim vam i clanak koga zanima: http://www.b92.net/zivot/ljubav.php?yyy ... _id=557600.

Daklem... Citam na B92 clanak, ali jos zanimljivije od clanka - komentare na isti i sama se zapitah isto pitanje. Uzeti muzevo prezime, dodati njegovo na svoje, ostaviti svoje djevojacko.... ni sama ne znam sutra sta bih od pomenutog.
Citav zivot se zovem kako se zovem, svi me znaju kao takvu, i odjednom - tvoj dio identiteta se brise, postajes neko "novi" (u slucaju da zena uzme iskljucivo muzevo prezime). Slavne licnosti uredno opravdavaju pod opaskom da ne bi bile to sto jesu da promijene dio svog brenda (sto zapravo i jeste njihovo ime i prezime), ali isto tako ni meni ne bi bilo svejedno odustati od onoga sto sam bila trecinu svog zivota. Skoro mi je pa neprirodno.
Da ne duljim, preuzmite a kacim vam i clanak koga zanima: http://www.b92.net/zivot/ljubav.php?yyy ... _id=557600.
- Aurora Borealis
#82 Re: Da li biste uzele muževo prezime?
E da, i narocito me zanima misljenje muskih na ovu temu. Jer imam osjecaj da je muskima lijepe nam nase (a i sire) znak da je njegova i da se zna ko je musko u kuci ako nosi njegovo prezime, u suprotnom je mlada priklonjena seksovima i gradovima, feministkinja je, proeuropejski orjentirana itd a ni selo ne gleda blagonaklono na takve.
lady tnx za spajanje!
lady tnx za spajanje!
Last edited by Aurora Borealis on 16/11/2011 00:18, edited 2 times in total.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#83 Re: Udaja i promjena prezimena
Bila je vec tema i opsirno se o njoj raspravljalo ali je sad ne mogu naci
Ali spojila sam sa ovom starijom
Ali spojila sam sa ovom starijom
- Loulou
#84 Re: Udaja i promjena prezimena
O, da. Bila je. Zna pokretačica.
(pre)uzimanje prezimena.
Ali-deleted.
Ali-deleted.
- Mis mekinjas
#85 Re: Da li biste uzele muževo prezime?
Moj tata je najbolji, kaže, bratova žena, boli me uvo šta će raditi, a ti, tebi je bolje da dodaš svoje na njegovo. To je jedino fer. Iako sam ja jasno rekla, ako se baš, baš, budem morala udavati, da ću uzeti njegovo.Aurora Borealis wrote:Ima tema "Promjena prezimena", ali u ovom kontekstu nisam nasla slicnu, pa moderatori ako sam fulala preusmjerite me![]()
Nadam se da ću živjeti u ljubavi, bez obaveze da se moram udati.
A opet, onda svi imaju argument, pa bla, bla, zakonski moraš, nešto, bla, bla.....
Otkud znam.
Bit će šta biti mora...
- male_okice
#86 Re: Da li biste uzele muževo prezime?
najmanje bitna stvar za brak i uopste za zivot u dvoje je prezime, to ce svi shvatiti nakon sto dodju do prve vrece soli (poslije polizanog meda).Aurora Borealis wrote:E da, i narocito me zanima misljenje muskih na ovu temu. Jer imam osjecaj da je muskima lijepe nam nase (a i sire) znak da je njegova i da se zna ko je musko u kuci ako nosi njegovo prezime, u suprotnom je mlada priklonjena seksovima i gradovima, feministkinja je, proeuropejski orjentirana itd a ni selo ne gleda blagonaklono na takve.
lady tnx za spajanje!
- TAFKAP
#87 Re: Udaja i promjena prezimena
Ja (emancipatorskih) problema
Da tek vidite meraka kad dodje do toga kako zvati/prozivati muzevu majku/oca...
"... ali ona meni nije majka, ja imam jednu majku... ne dolazi u obzir... "
edit:

edit:

Last edited by TAFKAP on 16/11/2011 10:28, edited 1 time in total.
-
dječak sa šibicama
#88 Re: Udaja i promjena prezimena
Uzeo bih ja njeno, s obzirom koliko je moje ruzno, stvarno bih 
- krompir i riza
#89 Re: Udaja i promjena prezimena
a ženinu majku/oca?TAFKAP wrote:Ja (emancipatorskih) problema![]()
- Cholina_Lokica
#90 Re: Udaja i promjena prezimena
Ne znam sta bih vam rekla...
Zavisi kako ce mi stajati njegovo prezime
Zavisi kako ce mi stajati njegovo prezime
- Aurora Borealis
#91 Re: Udaja i promjena prezimena
Vidi nesto, nisu ovo emancipatorski problemi, niti sebe smatram prozapadnjacko-moderno-feministicki nastrojenom. Samo idem prostom logikom: kako bi tebi bilo da se citav zivot zoves xy, i onda odjednom si xz a neko novo dvoje ljudi u svom zivom zoves "mama, majko" i "tata, babo (najcesce)"? hm? bi li ti bilo malo cudno u najmanju ruku i neprirodno? znas ko si, svi te znaju pod tim imenom, i znas ko te rodio i odgojio a odjednom imas jos dvoje novih ljudi koje ni kriv ni duzan moras da zoves tatom 2 i mamom 2.TAFKAP wrote:Ja (emancipatorskih) problema![]()
edit:
Last edited by Aurora Borealis on 16/11/2011 10:59, edited 1 time in total.
- swirl
#92 Re: Udaja i promjena prezimena
Eh, da zovem sverkrvu mama, pa ni svoju ne zovem mamom, nego imenom. Ne znam ni izgovoriti rijec mama
A sto se tice prezimena, da me prvo hoce neko pitati da se udam, pa cu onda skontati sta cu sa prezimenom... 
- Cholina_Lokica
#93 Re: Udaja i promjena prezimena
swirl wrote:Eh, da zovem sverkrvu mama, pa ni svoju ne zovem mamom, nego imenom. Ne znam ni izgovoriti rijec mamaA sto se tice prezimena, da me prvo hoce neko pitati da se udam, pa cu onda skontati sta cu sa prezimenom...
- Curve
#94 Re: Udaja i promjena prezimena
vec sta neg uzet moje prezime, nema diskusije

-
Una ragazza
#95 Re: Udaja i promjena prezimena
Da mi prezime nije dugo kao sto jest, bez razmisljanja bih dodala njegovo uz svoje...ali posto je tako kako jest, dva duga prezimena, nije prakticno al nikako..tako da vjerovatno uzimam njegovo, kad do toga dodje aBd 
- Ghost_Rider_XXX
#96 Re: Udaja i promjena prezimena
A da neko napiše svoja iskustva bez futura II?! 
- Aurora Borealis
#97 Re: Udaja i promjena prezimena
a musko vidjenje stvari?Ghost_Rider_XXX wrote:A da neko napiše svoja iskustva bez futura II?!
- swirl
#98 Re: Udaja i promjena prezimena
Pa evo ispricat cu ti ja iskustvo mojih roditelja, kad su se vjencavali 1975. godine, pred maticarem je tata sapnuo mami, ako ostavis svoje prezime, ja cu reci NEGhost_Rider_XXX wrote:A da neko napiše svoja iskustva bez futura II?!
- Ghost_Rider_XXX
#99 Re: Udaja i promjena prezimena
Uvijek ravnopravnost, ravnopravno ćemo nosit moje prezime.Aurora Borealis wrote:a musko vidjenje stvari?Ghost_Rider_XXX wrote:A da neko napiše svoja iskustva bez futura II?!
Šalu na stranu, ako hoće svoje nek zadrži svoje, ako hoće moje eto joj ga, operisan sam od tih pizdarija. Doduše uz današnju administraciju samo ludjak može mjenjat prezime.
- Aurora Borealis
#100 Re: Udaja i promjena prezimena
Ghost_Rider_XXX wrote: Uvijek ravnopravnost, ravnopravno ćemo nosit moje prezime.![]()
Šalu na stranu, ako hoće svoje nek zadrži svoje, ako hoće moje eto joj ga, operisan sam od tih pizdarija. Doduše uz današnju administraciju samo ludjak može mjenjat prezime.
Ja kada pokusavam objasniti koliku to proceduru zahtijeva i peglanje s nasom bozesacuvaj-administracijom dobijem odgovor, ali vrlo hladno, tako se oduvijek radilo i nemas ti sta da budes izuzetak. e sad namjerno hocu