Udaja i promjena prezimena

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Ashrafieh

#26 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Ashrafieh »

ljubav_aha wrote:zena moze zadrzati vlastito prezime i uzeti muzevljevo,to je srecm njabolja moguc opcija,ne razumijem zasto bi to trebao biti problem :!:
Moze i muz ;-)

Moj nije zelio dodati moje prezime, rekao je da ce ga zezati raja. Inace su sve zene njegovih prijatelja uzele muzevljevo prezime.
otherside

#27 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by otherside »

fa84 wrote:eh zaboravi pitati znate li vi neki primjer da je muskarac uzeo zenino prezime ;)
moj poznanik je uzeo zenino prezime (njemica) kada mi je trebalo za drzavljanstvo. drugi put je ozenio nasu i naravno, ni na kraj pameti mu nije bila nikakva druga opcija nego da ona uzme njegovo a zaboravi na svoje :D
ljubav_aha

#28 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by ljubav_aha »

d2 wrote:ovo neka zenska tema, sve se zenskinje javljaju :D

evo da obrukam muski rod - meni je svejedno hoce li buduca uzeti moje, ostaviti svoje, ili prisloniti moje uz svoje a i ne mislim da bi djeca morala neophodno imati muzevo prezime, mislim da to nije logicno jer su djeca zajednicka i kakva je logika da imaju muzevo prezime ako je zena odlucila recimo zadrzati svoje prezime... pa ta djeca su i njena zasto onda da nose samo ocevo prezime... mislim da bi se to trebalo nekako urediti tako da se ljudi koji su u braku dogovore i oko prezimena djece, mozda da imaju dvojno ili slicno do punoljetstva pa da poslije sami odluce... jeste komplikovanje ali mi se cini i najpostenijim...
tradicija razlicitih kultura ,religija su dokazale drugaciji stav ,ovo nije tema stara tek nekoliko sati ;-)
fa84

#29 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by fa84 »

pa gledajuci onaj serijal na ftv sa nama u europu
kada predstavljaju porodicu pravo cesto sam vidio da je zena zadrzala svoje prezime ali takodjer cesto vidim da i djeca imaju samo mamino prezime
pustopoljina

#30 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by pustopoljina »

fa84 wrote:pa to mi je sada palo na pamet jer prije par dana mi se udavala jaranica
koja je btw iz jedne od najpoznatijih begovskih porodica u bosni
i zadrzala je svoje prezime,ali zezali muza da i on doda pa na kraju nije ;)

ako zive u bosni,bas je blentav. ovdje ti odredjena prezimena sva vrata otvaraju :x
Ashrafieh

#31 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Ashrafieh »

otherside wrote:
fa84 wrote:eh zaboravi pitati znate li vi neki primjer da je muskarac uzeo zenino prezime ;)
moj poznanik je uzeo zenino prezime (njemica) kada mi je trebalo za drzavljanstvo. drugi put je ozenio nasu i naravno, ni na kraj pameti mu nije bila nikakva druga opcija nego da ona uzme njegovo a zaboravi na svoje :D
Znaci tvoj poznanik i njegova zena nose prezime njegove prve zene - Njemice? :lol:

Za drzavljanstvo ne treba mijenjati prezime, ljudi misle da ce imati bolji tretman ako nose "lokalno" prezime ;-)
ljubav_aha

#32 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by ljubav_aha »

otherside wrote:
koja samoljubivost,ne bi se odrekao svog prezimena,ali je sasvim normlano da mu zena nije zadrzala svoje,u svakom slucaju,zena je kriva kad nema jajca da ima oba prezimena,kako mi se gade zene koje nemaju jajca za svoj stav,kao i muskraci kojima jajca sluze samo da ih pocesu :lol:
otherside

#33 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by otherside »

Ashrafieh wrote:
otherside wrote:
Znaci tvoj poznanik i njegova zena nose prezime njegove prve zene - Njemice? :lol:

Za drzavljanstvo ne treba mijenjati prezime, ljudi misle da ce imati bolji tretman ako nose "lokalno" prezime ;-)
pa sad ne znam je li zbog "tretmana" ili neceg drugog ali tada je uzeo njeno prezime, kad se razveo vratio je svoje prezime (jasnije?). sada on i njegova sadasnja zena imaju isto - njegovo rodjeno prezime.
ashrafieh, imam za tebe jednu novu vijest...kad se zena razvede od muskarca ne mora nositi njegovo prezime do kraja zivota :D isto vazi i za muskarce.
pustopoljina

#34 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by pustopoljina »

[youtube]http://de.youtube.com/watch?v=uVB2dri6t ... re=related[/youtube]

gaylord focker pa ne promijeni ime :lol:
Pikova-dama

#35 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Pikova-dama »

Ma joj ljudi, ko voli nek izvoli...Ja namjeravam da uzmem muzevo prezime, ali nemam nista protiv onih koji ostavljaju svoje, i sama sam o tome razmisaljala jedno vijeme. Da sam zagrijana za to jos uvijek, nikakva familija i tradicija me ne bi natjerala na drugo. Jednostavno, nije mi bitno, i samo zato uzimam njegovo. Daleko od toga da tako pokazujem postovanje i ljubav...to valjda moram pokazati prije onoga "DA"...jednostavno - cejf mi i fora da imam drugo prezime :)
Zah

#36 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Zah »

Da li se neko ozenio ili udao ovih dana i sta je bilo sa prezimenom, uzela novo, uzela novo i ostavala staro, ili je svako zadrzao svoje prezime?
nevencikotic

#37 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by nevencikotic »

Najbolje da svako zadrzi svoje prezime,smjesni su mi argumenti da zena uzme muzevo prezime iz postovanja prema njegovoj porodici,znaci tom logikom ona omalovazava svoju porodicu kad uzima muzevo prezime :-) a,djeca treba da nose ocevo prezime :D ili od oboje pa nek se poslje odluce koje ce.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#38 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by mIRCerka »

najbolje je naci supruznika koji ti nije rod a nosite isto prezime :D

cuj zene nemaju jajca ako uzmu njegovo prezime :D
bogtemazo, pa nece u grob nositi svoje djevojacko :D
neprilagodjena

#39 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by neprilagodjena »

Udala se :) i uzela njegovo prezime :-D :-D
chuchumbamayumbe

#40 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by chuchumbamayumbe »

Moja zena zadrzala svoje prezime, i dodala moje.
Nisam imao nista protiv, dapache.
A ona jadnica me pitala, eto, da li bi se ti ljutio da ja zadrzim svoje prezime, ali cu dodati i tvoje?!
Pa nisam papak ba.
medaaa

#41 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by medaaa »

Udala se :) i dodala njegovo prezime :-D :-D
mofo33

#42 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by mofo33 »

ne mijenjam ja prezime, nisam repa bez repa :razz:
encian

#43 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by encian »

ja dodajem (nisu papiri jos zavrseni :D ). meni je prava glupost mijenjati prezime. bila sam jabuka cijelog zivota i ljudi su me prepoznavali kao takvu i imam svoju veliku porodicu jabuka. zasto sada da budem kruska :? mijenjanje prezimena je pojava od vremena kad je djevojka udajem ispracana iz svoje u muzevu porodicu bez (realiziranih) prava na pripadnost svojoj ikad. ja sam htjela zapravo zadrzati samo svoje, ali za ljubav muza kojem je bilo jako stalo da uzmem i njegovo, to sam i uradila.

eh sad, posto nema vise muskih jabuka :-D , ja bih voljela da kad bismo imali vise sinova barem jedan bude jabuka :-D . vidjet cemo sta ce biti. o papirima o prelazu granice se ne brinem. mislim da tu prezime ne igra veliku ulogu. ionako treba dozvola oba roditelja da dijete napusta zemlju.
encian

#44 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by encian »

zaboravih:

to "ionako necu produziti lozu" je malo blesavo buduci da ipak ravnopravno pravimo to dijete, zar ne? i mamino je, makar onoliko koliko je tatino.
madnessa

#45 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by madnessa »

ma jedva cekam da se kutarisem ovog svog prezimena... al cu se nacekati... :lol:
janje_

#46 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by janje_ »

mene nervira pomodarstvo, bez obzira u kojem pravcu islo.

sad je trenutno moderno da zene zadrze svoje prezime, pa dodaju cojkovo, pa je to onda duplo, pa imas prezime karamehmedovic-hadzimustafic pa nema formulara na kojem to moze stati..

to je meni glupiranje zesce..
madnessa

#47 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by madnessa »

janje_ wrote:mene nervira pomodarstvo, bez obzira u kojem pravcu islo.

sad je trenutno moderno da zene zadrze svoje prezime, pa dodaju cojkovo, pa je to onda duplo, pa imas prezime karamehmedovic-hadzimustafic pa nema formulara na kojem to moze stati..

to je meni glupiranje zesce..
u potpunosti se slazem... il zadrzi svoje il uzmi njegovo. ne vidim poentu u tome da otezam sama sebi pri potpisivanju... a kakva nam je drzava nakasljem li se moram se 10 puta potpisat... :lol:
emra_a

#48 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by emra_a »

ja sam zadrzala svoje prezime,ne zbog mode vec zbog vjere(islama) koja mi to zabranjuje,i nikome nista ne fali

doduse imami kazu da moze da se uzme i muzevo prezime ali se mora zadrzati vlastito,ali mi ni to nije bilo dobro rijesenje(prezime mi dugo a i njegovo :-) )
madnessa

#49 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by madnessa »

emra_a wrote:ja sam zadrzala svoje prezime,ne zbog mode vec zbog vjere(islama) koja mi to zabranjuje,i nikome nista ne fali

doduse imami kazu da moze da se uzme i muzevo prezime ali se mora zadrzati vlastito,ali mi ni to nije bilo dobro rijesenje(prezime mi dugo a i njegovo :-) )
pojasni mi gdje to pise?
emra_a

#50 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by emra_a »

madnessa wrote:
emra_a wrote:ja sam zadrzala svoje prezime,ne zbog mode vec zbog vjere(islama) koja mi to zabranjuje,i nikome nista ne fali

pojasni mi gdje to pise?
Poslanik Muhamed a.s je rekao prokleta je ona osoba koja se pripisuje drugom ocu(drugom plemenu,drugoj familiji)

A u Kur'anu ima ajet koji kaze "zovite ih po ocevima njihovim.To je kod Allaha ispravnije"(el Azhab,5)

evo pitanje i odgovor od ucenijih:

Da li je ženi dozvoljeno da preuzme muževo prezime?

ODGOVOR: Zahvala pripada Allahu, neka su salavat i selam na Allahovog Poslanika, Poslanikovu, s.a.v.s., porodicu i sve ashabe. Muslimanki nije dozvoljeno da preuzme prezime svoga supruga. Ova zabrana je u Šerijatu okarakterisna kao ogavno djelo. Zapravo, ovaj običaj uveli su neki muslimani u ovim posljednjim stoljećima slijepo se povodeći za nevjernicima. Ovakav običaj nije bio poznat među prvim generacijama islama, pa čak ni kod predislamskih Arapa.

Žena ne samo da ima pravo da zadrži svoje prezime, već joj je i zabranjeno da se odriče svoga originalnog identiteta, jer osoba se nikada ne može odvojiti od svoga porijekla i predaka, tj. genetski je vezana za svoje prethodnike. Allah Uzvišeni je dao da se krvna veza se ne može ničim poništiti, pa zato nije razumno da ...

verbalno negiramo nešto od čega se ne možemo odvojiti. Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Neka Allah prokune onoga ko se pripiše nekom drugom ocu mimo svog oca.“ (Ahmed i dr.)

Žena koja preuzima prezime svoga supruga, prije svega, negira svoje originalno porijeklo i pripisuje se predacima koji nemaju nikakve veze sa njenim rodoslovljem. Stoga je to lažno pripisivanje kojeg je Allahov Poslanik, s.a.v.s., spomenuo u svojim riječima. Pogledajmo ostale hadise na ovu tematiku koji su jasni poput svjetlosti dana:

1.“Svaki čovjek koji se bude pripisivao nekom drugom ocu mimo svog, a on to svjesno čini, postao je nevjernik. Onaj ko se bude pozivao na ono što mu ne pripada, nije od nas i neka sebi pripremi mjesto u Vatri. Onaj ko čovjeka nazove nevjernikom ili mu kaže da je Allahov neprijatelj, a ustvari nije tako, nevjerstvo će se na njega vratiti. Neće čovjek drugoga optužiti za grješništvo ili nevjerstvo, a da se neće na njega vratiti, ukoliko tako ne bude.“ (El-Buhari)

2. „Ko se bude pozivao na drugog oca, a zna da nije njegov otac, Džennet mu je zabranjen.“ (Ebu Davud, En-Nesai, Ibn Madže)

3. „Ko se bude pozivao na drugog oca ili drugog (robo)vlasnika, neka je na njega Allahovo prokletstvo, prokletstvo meleka i svih ljudi.“ (Ahmed, El-Buhari, Muslim, Ebu Davud, En-Nesai)

4. „Ko se pripiše drugom ocu mimo svoga, zabranjen mu je miris Dženneta.“ (Zevaid Ibn Madže od El-Busirija)

5. „Najveća laž je da se čovjek pripiše nekim drugim roditeljima mimo svojih.“ (El-Haraiti u Mesavi'ul-ahlak od Ibn Omera)

6. „U nevjerstvo spada da se čovjek odriče svog porijekla, pa makar malo bilo, ili da se poziva na porijeklo koje ne poznaje.“ (El-Bezzar od Ebu Bekra, r.a.) (Sve predaje su u knjizi Kenzul-ummal fi suneni el-aqvali vel-ef'al, 214) (Kufr/ nvjerstvo koje se spominje u hadisima odnosi se na mali kufr, a ne na onaj koji izvodi iz vjere)

Najveći dokaz za zabranu uzimanja tuđeg porijekla je ajet kojeg je Allah, Azze ve Dželle, objavio povodom Zejda f. Hariseta kojeg je Poslanik, s.a.v.s, posinio, pa su ga počeli zvati Zejd b. Muhammed (Zejd sin Muhammedov).

Zatim je Allah objavio ajet u kome se kaže: „Zovite ih po imenima očeva njihovih, jer je to pravednije kod Allaha. A ako ne znate njihove očeve, onda su to vaša braća u vjeri i vaši štićenici. Niste griješni u onome što ste nehotice učinili, ali ste griješniu onome što vaša srca namjerno učini. Allah oprašta i samilostan je.“ (El-Ahzab, 5)

Znači, iako su znali ime Zejdovog originalnog oca, pripisivali su Zejda Muhammedu, s.a.v.s.. Isto se odnosi na one žene koje ostave prezimena svoji očeva i predaka, a prihvate tuđa. Također, nije dozvolejno da usvojeno dijete primi prezime svog usvajača. Postoji još jedna sumnja kojom se mnogi služe, a to je da prilikom sklapanja braka spoje svoje i muževo prezime.

Nema nikakve razlike između potpunog i djelimičnog odricanja od vlastitog prezimena, jer je propis zabrane važeći i općenit za obje okolnosti. Također, niko se ne može u ovom pogledu danas pravdati prisilom, jer konvencionalni zakoni dopuštaju da žena zadrži svoje prezime i sačuva sva prava koji slijede iz bračnog ugovora.

Allah Uzvišeni najbolje zna.

pripremio:prof. Emir Demir
Post Reply