Udaja i promjena prezimena

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
dječak sa šibicama

#151 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by dječak sa šibicama »

Frajer se dva puta zenio, a prica o stabilnosti i uspjesnom braku.

Sta je bilo prvi put, usudila se reci svoje misljenje pa si je nogirao, ili je jadnici dopizdio balkanski macho primitivizam.

Bolje da nista ne pisem.
otherside

#152 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by otherside »

e goblin, goblin :D
meni je jedan tako odrecitovao tu macho-velikotestisnu :D spiku i to je bio zadnji put da smo se vidjeli :D
moj slucaj - zadrzala svoje prezime, dodalo muzevo, svekra i svekrvu zovem njihovim imenima.
simple k'o grah :D
Goblin

#153 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Goblin »

Aurora Borealis wrote:
Goblin wrote: 45 kuka,dvaput zenjen,troje djece. Znam dobro moj narod i znam da vecina dijeli ovaj moj stav,ne samo muski nego i zene.
Zene kada se sretnu sa ovakvim stavom,cak i kad im se na prvu ne svidi,kaze im da njihov covjek ima ono sto je najvaznije a to su MUDA u stvarnom a posebno bitno u prenesenom smislu. U prenesenom smislu znaci da ima jak karakter i jaku licnost. A to opet znaci da ima stav i snagu i u drugim iskusenjima koja zivot nosi sa sobom, Znaju da takvi ljudi obicno pruzaju zeni i djeci,svakoliku sigurnost,bezbjednost i zastitu od svih zivotnih nedaca a to je vecini zena puno vaznije od igara sa prezimenima. :wink: :wink:
Znas sta, super je da on ima svoj stav, ali ako ce on taj svoj stav nametati svaki put kad im se problem nadje na putu, ti taj brak macku o rep. Sutra ce biti odabir mjesta stanovaja (kod njegovih ili sami), pa odabir imena djeteta, pa odabir djetetovog obdanista/skole, i niz se nastavlja u nedogled. I svaki put treba da zena klapi usima jer njen muz ima jak karakter? Puno ce vise postici sa stavom "tebi na volju", kod vecine stvari poput promjene prezimena, nego namecuci svoje hard core macho "tako ti je ili nikako drugacije" stavove.
Gluho bilo ,da se namece stav. Samo u bitnim pitanjima i to bez nametanja,nego kao nesto sto se podrazumijeva. Nikakve svadze ili nasilje ne dolazi u obzir. Ja nju postujem kao zenu i majku i cijenim njen doprinos,ona mene postuje i cijeni kao glavu porodice,jer je dobro uvjerena da sve sto radim ,radim za najbolji interes djece i nje. Samo takvi brakovi opstaju i traju.
mokra_carapa

#154 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by mokra_carapa »

otherside wrote:e goblin, goblin :D
meni je jedan tako odrecitovao tu macho-velikotestisnu :D spiku i to je bio zadnji put da smo se vidjeli :D
moj slucaj - zadrzala svoje prezime, dodalo muzevo, svekra i svekrvu zovem njihovim imenima.
simple k'o grah :D

Što je tebi veselo u braku ko u bajci :mrgreen:
(ništa bez graha tetovca)
vox-populi

#155 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by vox-populi »

Goblin wrote:Samo takvi brakovi opstaju i traju.
Vidim tvoji su opstali i potrajali...
Mis mekinjas

#156 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Mis mekinjas »

Goblin wrote:
Aurora Borealis wrote:
Goblin wrote: 45 kuka,dvaput zenjen,troje djece. Znam dobro moj narod i znam da vecina dijeli ovaj moj stav,ne samo muski nego i zene.
Zene kada se sretnu sa ovakvim stavom,cak i kad im se na prvu ne svidi,kaze im da njihov covjek ima ono sto je najvaznije a to su MUDA u stvarnom a posebno bitno u prenesenom smislu. U prenesenom smislu znaci da ima jak karakter i jaku licnost. A to opet znaci da ima stav i snagu i u drugim iskusenjima koja zivot nosi sa sobom, Znaju da takvi ljudi obicno pruzaju zeni i djeci,svakoliku sigurnost,bezbjednost i zastitu od svih zivotnih nedaca a to je vecini zena puno vaznije od igara sa prezimenima. :wink: :wink:
Znas sta, super je da on ima svoj stav, ali ako ce on taj svoj stav nametati svaki put kad im se problem nadje na putu, ti taj brak macku o rep. Sutra ce biti odabir mjesta stanovaja (kod njegovih ili sami), pa odabir imena djeteta, pa odabir djetetovog obdanista/skole, i niz se nastavlja u nedogled. I svaki put treba da zena klapi usima jer njen muz ima jak karakter? Puno ce vise postici sa stavom "tebi na volju", kod vecine stvari poput promjene prezimena, nego namecuci svoje hard core macho "tako ti je ili nikako drugacije" stavove.
Gluho bilo ,da se namece stav. Samo u bitnim pitanjima i to bez nametanja,nego kao nesto sto se podrazumijeva. Nikakve svadze ili nasilje ne dolazi u obzir. Ja nju postujem kao zenu i majku i cijenim njen doprinos,ona mene postuje i cijeni kao glavu porodice,jer je dobro uvjerena da sve sto radim ,radim za najbolji interes djece i nje. Samo takvi brakovi opstaju i traju.
a šta su ti sva djeca iz jednog braka? :-?
Halcyon

#157 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Halcyon »

vox-populi wrote:
:lol: :lol:
:thumbup:
malaplavooka

#158 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by malaplavooka »

Omg...šta ja sve ovdje pročitah!!!! Pitam se...kakve veze ima hoće li žena zadržati svoje prezime ili ne??? Kakve to veze ima sa ljubavlju, sa suživotom...Ja lično nikad nisam mislila da ću da razmišljam o tome ali...kad mislim o njemu odnosno o nama...ne želim se odreći ni svog prezimena ali niti zadržati samo svoje. Jednostavno pridodam i njegovo i to je to. Mada će to značiti da imam dva imena i dva prezimena :) Uostalom nikad ne bih mogla da volim nekog ko bi mi tražio da se odreknem svog prezimena, to je kao da gubim dio svog identiteta i to veliki dio... :)
stella_

#159 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by stella_ »

Goblin wrote:
Aurora Borealis wrote:
Vrlo interesantna recenica"Samo u bitnim pitanjima i to bez nametanja,nego kao nesto sto se podrazumijeva."......hm..sad mi je jasno zasto ti brakovi"traju i opstaju"
edo_79

#160 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by edo_79 »

malaplavooka wrote:Omg...šta ja sve ovdje pročitah!!!! Pitam se...kakve veze ima hoće li žena zadržati svoje prezime ili ne??? Kakve to veze ima sa ljubavlju, sa suživotom...Ja lično nikad nisam mislila da ću da razmišljam o tome ali...kad mislim o njemu odnosno o nama...ne želim se odreći ni svog prezimena ali niti zadržati samo svoje. Jednostavno pridodam i njegovo i to je to. Mada će to značiti da imam dva imena i dva prezimena :) Uostalom nikad ne bih mogla da volim nekog ko bi mi tražio da se odreknem svog prezimena, to je kao da gubim dio svog identiteta i to veliki dio... :)
I neće ti taj ni tražiti .... siguran sam u to ;-)
Goblin

#161 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Goblin »

vox-populi wrote:
:D :D :D Prvi se macici u vodu bacaju :D :D Neslaganje karaktera :D :D Bili smo mladi i ludi,pa smo se zaletili. Drugi put kad sam vec usao u zrele godine i poslije mladenackih lutanja prihvatio tradicionalnu verziju braka ,koja se bas sa ovakvim mojim balkanskim pristupom pokazala extra uspjesna i dugotrajna. U drugom braku sam vec punih 12 godina i ne naziru se ni najmanje pukotine :wink: :wink:
Pregovori i dogovori oko prezimena su znak muskarceve slabosti i neodlucnosti i predstavljaju klicu kasnijeg razdora.Mislim,mada mi se ne da traziti po nekim statistikama,da takvi brakovi,vjerovatno propadaju.
Mis mekinjas

#162 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Mis mekinjas »

Goblin wrote:
vox-populi wrote:
:D :D :D Prvi se macici u vodu bacaju :D :D Neslaganje karaktera :D :D Bili smo mladi i ludi,pa smo se zaletili. Drugi put kad sam vec usao u zrele godine i poslije mladenackih lutanja prihvatio tradicionalnu verziju braka ,koja se bas sa ovakvim mojim balkanskim pristupom pokazala extra uspjesna i dugotrajna. U drugom braku sam vec punih 12 godina i ne naziru se ni najmanje pukotine :wink: :wink:
Pregovori i dogovori oko prezimena su znak muskarceve slabosti i neodlucnosti i predstavljaju klicu kasnijeg razdora.Mislim,mada mi se ne da traziti po nekim statistikama,da takvi brakovi,vjerovatno propadaju.
onda ćemo tebe smatrati temeljem statistike :lol: :lol: :lol: :lol:
mokra_carapa

#163 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by mokra_carapa »

Goblin wrote:
vox-populi wrote:

Imam ja druga Vehka iz Gornje Maoče :-) ... slično vazi :run:
vox-populi

#164 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by vox-populi »

Goblin wrote: :D :D :D Prvi se macici u vodu bacaju :D :D Neslaganje karaktera :D :D Bili smo mladi i ludi,pa smo se zaletili. Drugi put kad sam vec usao u zrele godine i poslije mladenackih lutanja prihvatio tradicionalnu verziju braka ,koja se bas sa ovakvim mojim balkanskim pristupom pokazala extra uspjesna i dugotrajna. U drugom braku sam vec punih 12 godina i ne naziru se ni najmanje pukotine :wink: :wink:
Kao sto rekoh, imas pravo na svoje misljenje i svoje stavove. Ako si jos nasao osobu kojoj je to ok, onda super.

Samo, pregovaranje o bilo cemu nije i ne moze biti znak slabosti.

I moras razumjeti da prezime nije za svakoga najvaznija stvar u braku ili u zivotu, uz puno uvazavanje da to za tebe jeste.
Mis mekinjas

#165 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Mis mekinjas »

Ja mislim da te Goblinove trebe, nisu žene sa stavom, a ako se nečeg grozim, grozim se takvih :D
Ghost_Rider_XXX

#166 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Ghost_Rider_XXX »

Mis mekinjas wrote:Ja mislim da te Goblinove trebe, nisu žene sa stavom, a ako se nečeg grozim, grozim se takvih :D
Pa ako se vratiš na jedan od prethodnih postova sve će ti se samo kazat'. Čovjek bježao od žena sa karijerom. :lol:
Goblin

#167 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Goblin »

mokra_carapa wrote:
Goblin wrote:

Imam ja druga Vehka iz Gornje Maoče :-) ... slično vazi :run:[/quote]
Ja sam extra-ultra-extremno liberalan po svim zivotnim pitanjima ali radi se o zakonu prirode o plusu i minusu,o jinu i jangu,o alfi i omegi o muskarcu i zeni. Neko u zajednici mora imati jaci karakter,biti lider. Moze to biti i zena ali neko mora biti Alfa. Kod nas na Balkanu je to obicno musko,sto vjeruj mi nije nimalo lako ponekad.
dječak sa šibicama

#168 Re: Udaja i promjena prezimena

Ja bas hocu da kazem, hajd razumijem goblina, ali sta je sa tim zenama koje na taj sistem "zna se ko nosi pantole u ovoj kuci" pristaju, i gdje to odrasta?

Razumijem i smatram da je muskarac glava porodice, ali ono... valjda se i zena pita nesto. Ona nece da uzme samo muzevo prezime, u cemu je problem onda? mora? zasto? da mu se ne smije mahala?

Serem se na mahalu i njene "moralne vrijednosti"
dječak sa šibicama

#169 Re: Udaja i promjena prezimena

Ghost_Rider_XXX wrote:
Mis mekinjas wrote:Ja mislim da te Goblinove trebe, nisu žene sa stavom, a ako se nečeg grozim, grozim se takvih :D
Pa ako se vratiš na jedan od prethodnih postova sve će ti se samo kazat'. Čovjek bježao od žena sa karijerom. :lol:
A toooo li je :D
mokra_carapa

#170 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by mokra_carapa »

dječak sa šibicama wrote:Ja bas hocu da kazem, hajd razumijem goblina, ali sta je sa tim zenama koje na taj sistem "zna se ko nosi pantole u ovoj kuci" pristaju, i gdje to odrasta?

Razumijem i smatram da je muskarac glava porodice, ali ono... valjda se i zena pita nesto. Ona nece da uzme samo muzevo prezime, u cemu je problem onda? mora? zasto? da mu se ne smije mahala?

Serem se na mahalu i njene "moralne vrijednosti"

Nemoj mahalu ljutiti ona ne prašta lako :thumbup:
vox-populi

#171 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by vox-populi »

Goblin wrote:Ja sam extra-ultra-extremno liberalan po svim zivotnim pitanjima ali radi se o zakonu prirode o plusu i minusu,o jinu i jangu,o alfi i omegi o muskarcu i zeni. Neko u zajednici mora imati jaci karakter,biti lider. Moze to biti i zena ali neko mora biti Alfa. Kod nas na Balkanu je to obicno musko,sto vjeruj mi nije nimalo lako ponekad.
Vidis, taj koncept "glave porodice" je odavno zastario i odavno vec prevazidjen. Postojao je onda kada je osnovni i jedini kriterij za alpha muzjaka bila fizicka snaga. U nekim kulturama se ta karakteristika i dalje uzima kao najbitnija.

U nekim pak drugim kulturama se gledaju i ostale karakteristike osobe, ne samo koliko moze potegnut'.

Pa je recimo sasvim normalno da vise ne postoji jedna "glava porodice" nego su to dvije. Oboje rade, doprinose, u vecini slucajeva imaju jedan, porodicni racun na koji oboje primaju plate. SVE odluke donose dogovorom itd. itd.

BTW, ja bjezim od djevojaka koje nemaju svoj stav i koje mi, pored ostalog, i intelektulano ne imponuju.

Eh sad, razumijem da je nekome draza domacica koja suti osim ako sta nije pitana... samo to nije moj svijet.
malaplavooka

#172 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by malaplavooka »

Ghost_Rider_XXX wrote:

A zašto je bježao od takvih??? Jer...."nije to ta japija:::" ili se osjećao manje vrijedan pored takvih...i on mi priča o Alfi i sličnim stvarima :o Bezveze !!!
6.april

#173 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by 6.april »

Javljaju se dvije "začkoljice" u vezi ove "problematike.

Prva je, na neki način, "brisanje" vlastitog dotadašnjeg identiteta.
Druga je prihvatanje novog.
Šta je bitnije?! Treba li vagati?

Udajom žena mijenja svoj status, logično. Da li je (samo) prezime indikator toga - to je diskutabilno, jer na isti način se može početi i diskusija o smislu nošenja vjenčanog prstena.

Iznosim vlastito mišljenje.
Djeca trebaju nositi očevo prezime. Želim da imam isto prezime koje nose i moja djeca, žto povlači uzimanju njegovog prezimena. Nisam sretna što moram "napustiti" svoje ali istovremeno sretna što mu na taj način mogu pokazati koliko ga volim, koliko mu vjerujem i koliko ga poštujem.
HaHaHa2

#174 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by HaHaHa2 »

Imam obicaj da kazem - muskarac je glava kuce a zena je vrat ;) a citajuci ovdje imam osjecaj da je ovo poslije rata sve s karijerom upm :roll:
someone_

#175 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by someone_ »

6.april wrote: Djeca trebaju nositi očevo prezime.
Ne vidim zasto je bitno da djeca imaju ocevo ili majcino prezime. Zasto ljudima odmah nametati identitet cim se rode. To sto su mu ti roditelj ne mora da znaci da se djete tako osjeca. Mislim da je prilicno primitivno i zaostalo davati djeci ime i prezime umjesto da se puste da sami izaberu. Evo recimo ja planiram svoje djete zvati djete do jedno 4. godine kada ocekujem da ce sam izabrati svoje ime i prezime.

Isto tako mislim da je imati jedno ime cjeli zivot prevazidjeno i pomalo dosadno. Ja svoje mjenjam jednom do 2 puta godisnje.
Post Reply