Udaja i promjena prezimena

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Zah

#1 Udaja i promjena prezimena

Post by Zah »

Ranije je bila tradicija da djevojka udajom uzima muzevljevo prezime. U proslom drustvu vec smo imali puno slucajeva gdje je djevojka nakon udaje uzimala muzevljevo prezime, ali i dalje zadrzavala svoje. U SAD vidim, mnoge djevojke ne uzimaju muzevljevo prezime, nego i dalje zadrzavaju svoje prezime, stim sto naglasavaju da ce djeca imati muzevljevo prezime.
Kakvo je vase miseljenje?????
d2

#2 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by d2 »

Kakav bi zakljucak mogli izvesti? Pokusajmo ga formulisati :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by PipiDugaDevetka »

Nije mi važno ni njeno, ni moje, a ni prezime naše djece, samo da hoće ovaj rat da stane,....Stao je,...Al' eto, nemam šta drugo reći.
Pikova-dama

#4 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Pikova-dama »

Uzecu njegovo prezime. Ne mislim da time gubim nesto svoje, mislim da cu tako izaci lakse na kraj sa zakonskim zezancijama. Ako ostavim svoje prezime, onda dijete kad se rodi ima muzevo, sto ce reci da nemam isto prezime kao svoje rodjeno dijete (pa ce mi svaki put kada krenem na more sama s djetetom trebati potvrda tj. pismena dozvola od oca). Dva prezimena opet mi nisu neko rjesenje, iaonako ne mogu produziti "svoju lozu", zensko sam, izgubice se svakako...Dakle uzimam njegovo i jedva cekam :)
zelenashica

#5 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by zelenashica »

hm..prezime je najmanji problem u čitavoj toj priči....al eto zarad ljubavi i poštovanja uvijek bi uzela njegovo :-D
walkabout

#6 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by walkabout »

ja da se udam za mishicu ja bi ti se prezivo mishic :oops:
zelenashica

#7 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by zelenashica »

walkabout wrote:ja da se udam za mishicu ja bi ti se prezivo mishic :oops:
:D samo što se ti eto neš udat za mišicu :lol:
otherside

#8 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by otherside »

mišica wrote:hm..prezime je najmanji problem u čitavoj toj priči....al eto zarad ljubavi i poštovanja uvijek bi uzela njegovo :-D
jah...time se baš dokazuje ljubav i poštovanje...pitaj ga bi l' on tvoje uzeo zarad istih vrijednosti? btw, postoji i ta opcija al' nešto ne vidjeh da se koristi.
većina naših muškaraca PODRAZUMJEVA da žena treba uzeti njegovo prezima, time je iskazala svoju pripadnost, jelte? :D
nemam problem sa uzimanjem ili neuzimanjem prezimena ako je u pitanju normalna osoba a ne kompleksaš koga je strah da mu se familija i raja ne izruguje.
pustopoljina

#9 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by pustopoljina »

gdje se postavlja ovakvo pitanje,mislim da je najbolje rjesenje da zenska zadrzi svoje prezime. ili npr. gdje je zenska persona pod svojim djevojackim imenom ostvarila karijeru i to je ime postalo njen trade-mark.
sheilak

#10 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by sheilak »

Zavisi cije je prezime ljepse :D
bez_ideje

#11 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by bez_ideje »

Svoje prezime nedam.Mogu na to gledati kao na princip,na hir,inat sta vec...........
Potencijalno dijete ce da nosi MOJE prezime,ja sam ta koja ga je RODILA.
Dosta je vise muskog zanovijetanja i brige o njihovim osjecajima i hoce li necija familija sta reci. :x :x
Da ipak dokazem da sam tolerantna,moze i on uzeti moje,ili zadrzati svoje.........a djetetu cemo "prilijepiti " i njegovo ako bude bas cmizdrio :lol: :lol: :lol:
zelenashica

#12 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by zelenashica »

otherside wrote:
mišica wrote:hm..prezime je najmanji problem u čitavoj toj priči....al eto zarad ljubavi i poštovanja uvijek bi uzela njegovo :-D
jah...time se baš dokazuje ljubav i poštovanje...pitaj ga bi l' on tvoje uzeo zarad istih vrijednosti? btw, postoji i ta opcija al' nešto ne vidjeh da se koristi.
većina naših muškaraca PODRAZUMJEVA da žena treba uzeti njegovo prezima, time je iskazala svoju pripadnost, jelte? :D
nemam problem sa uzimanjem ili neuzimanjem prezimena ako je u pitanju normalna osoba a ne kompleksaš koga je strah da mu se familija i raja ne izruguje.
pa eto ja sam jednom uzela i opet bi nečije,bez obzira što on možda ne bi moje,....a sad da je uzimanje prezimena dokaz pripadnosti vala i nije...iako samo prezime ne igra nikakvu ulogu..al opet je moraš priznati nekako realnije da uzmemo prezime muža..bar meni..opet svi imamo svoje"zašto- zato" :-D
d2

#13 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by d2 »

ovo neka zenska tema, sve se zenskinje javljaju :D

evo da obrukam muski rod - meni je svejedno hoce li buduca uzeti moje, ostaviti svoje, ili prisloniti moje uz svoje a i ne mislim da bi djeca morala neophodno imati muzevo prezime, mislim da to nije logicno jer su djeca zajednicka i kakva je logika da imaju muzevo prezime ako je zena odlucila recimo zadrzati svoje prezime... pa ta djeca su i njena zasto onda da nose samo ocevo prezime... mislim da bi se to trebalo nekako urediti tako da se ljudi koji su u braku dogovore i oko prezimena djece, mozda da imaju dvojno ili slicno do punoljetstva pa da poslije sami odluce... jeste komplikovanje ali mi se cini i najpostenijim...
Ashrafieh

#14 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Ashrafieh »

Kompromis - zadrzala svoje i dodala njegovo. Svoje zadrzala da bi me prijatelji, poznanici i kolege prepoznali i
dalje pratili moj rad u kontinuitetu, a dodala njegovo iz postovanja prema njemu i njegovoj porodici u koju sam
usla i koji su me prihvatili kao svoje dijete.
d2

#15 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by d2 »

:lol: smijem se radi kontinuiteta da se razumijemo :mrgreen:
Ashrafieh

#16 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Ashrafieh »

d2 wrote::lol: smijem se radi kontinuiteta da se razumijemo :mrgreen:
Vjerovatno ne publiciras pa ne mozes ni razumijeti na sta se kontinuitet odnosio ;-)
pustopoljina

#17 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by pustopoljina »

ja cu uzeti drugo prezime...mccain,obama,clinton,putin...moje je bas nekako malokrvno.
d2

#18 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by d2 »

Ashrafieh wrote:
d2 wrote::lol: smijem se radi kontinuiteta da se razumijemo :mrgreen:
Vjerovatno ne publiciras pa ne mozes ni razumijeti na sta se kontinuitet odnosio ;-)
publiciram ali ne zivim u ubjedjenju da bi se zemlja prestala vrtiti da neko ne vidi moj rad...
fa84

#19 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by fa84 »

gledam da danas sve vise djevojaka zadrzavaju svoje prezime ili dodaju na prezime od muza
i to mi je okay
kod mene stara bas prije neki dan prica kako konta da vrati svoje prezime,tj doda na tatino i to nakon 27 godina braka hehe
fa84

#20 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by fa84 »

eh zaboravi pitati znate li vi neki primjer da je muskarac uzeo zenino prezime ;)
Ashrafieh

#21 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Ashrafieh »

fa84 wrote:eh zaboravi pitati znate li vi neki primjer da je muskarac uzeo zenino prezime ;)
Stranci koji se zene za Njemice uzimaju masovno njemacka prezimena ;-)

Ne znam koliko je istinita prica Nazifa Gljive kako je iz zezancije na vjencanju uzeo zenino prezime i tako ostalo ...
Celly

#22 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Celly »

ja bogme znam jednog frajera sto je "prislonio" zenino prezime uz svoje. a ona zadrzala samo svoje. ima i toga u ovoj nasoj basti...
pustopoljina

#23 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by pustopoljina »

fa84 wrote:eh zaboravi pitati znate li vi neki primjer da je muskarac uzeo zenino prezime ;)
kako ruznih prezimena ima,sigurno i to postoji.
fa84

#24 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by fa84 »

pa to mi je sada palo na pamet jer prije par dana mi se udavala jaranica
koja je btw iz jedne od najpoznatijih begovskih porodica u bosni
i zadrzala je svoje prezime,ali zezali muza da i on doda pa na kraju nije ;)
ljubav_aha

#25 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by ljubav_aha »

zena moze zadrzati vlastito prezime i uzeti muzevljevo,to je srecom njabolja moguca opcija,ne razumijem zasto bi to trebao biti problem :!:
Last edited by ljubav_aha on 11/08/2008 15:34, edited 1 time in total.
Post Reply