Udacity - besplatni online kursevi

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Kio

#26 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by Kio »

Hvala za kurseve, :mrgreen: :thumbup: :bih:
ExNihilo

#27 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by ExNihilo »

GriFoN wrote:
Ellinor wrote:Certifikati na Coursera su ogavni :D
Hahaha da, a tek meni - koristio č i ć u imenu pri registraciji, pa dobio i kvadratiće neke :D
Al' eto, svakako mi ništa ne bi vrijedio, bitnije mi je to što su me uveli u tematiku s ovim predmetom koji sam položio.

A najjače mi, kad sam tek saznao za Courseru, prijavio se na 5-6 kurseva. Na kraju samo jedan nastavio, a od ovih ostalih u prvoj sedmici odustao. Super su kursevi, nego nisam imao vremena.

Ko je zainteresiran za ovaj tip učenja, postoji i edx.org.

Ja se prijavio na jedno 10, pogubio se, jedno vrijeme 10 sati dnevno na courseru odlazilo :lol:

I ja sam koristio ć pri registraciji, ali nisam dobio kvadrate na certifikatu. Jedino su u drugom fontu napisani :-)

Inače, možeš ime promijeniti u settings.
harač

#28 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by harač »

vidim na courseri ima puno "naših" (ex-yu); mislim da ima šanse da jedan završim, iako je 5 sedmica predamnom :lol: ne stižem raditi zadaće na vrijeme, pa se kasnije vraćam tek da pređem gradivo :D
Eborg

#29 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by Eborg »

Razmišljao sam da se uključim na Courseru no još uvijek se kontam vrijedi li truda.

Isto tako, je li ovi certifikati egzistiraju samo u elektronskoj formi ili ih šalju i u printanoj formi? Ima jedan kurs koji se plaća za Signature Track pa sam kontao da platim a ne da radim besplatnu verziju, valjda je tada priznatije.
ExNihilo

#30 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by ExNihilo »

Eborg wrote:Razmišljao sam da se uključim na Courseru no još uvijek se kontam vrijedi li truda.

Isto tako, je li ovi certifikati egzistiraju samo u elektronskoj formi ili ih šalju i u printanoj formi? Ima jedan kurs koji se plaća za Signature Track pa sam kontao da platim a ne da radim besplatnu verziju, valjda je tada priznatije.
Samo elektronska forma. Da li se isplati zavisi s kojeg aspekta gledaš. S aspekta znanja - apsolutno da. Predavanja su, uglavnom, jako dobra. S aspekta vrijednosti certifikata koji dobiješ - apsolutno ne. Napatit ćeš se dobro da ga dobiješ na većini kurseva i izgubiti bruku vremena - sedmične zadaće, assignmenti, finalni test, a nema praktično nikakvu vrijednost. Dakle, ako misliš samo zbog certifikata - napatit ćeš se, a nećeš dobiti mnogo.

Signature track, koliko sam skontao, važi za američki sistem - dobivaš neke akademske poene, kredite, šta li. Ne znam da li se dobije certifikat u printanoj verziji, vjerovatno da.
Eborg

#31 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by Eborg »

Pa dobro, realno nijedan certifikat nema neku težinu sam za sebe, znanje izvučeno iz istog je najbitnije, nebitno je da li se radilo o "pravom" kursu ili online kursu. Međutim, prvenstveno govorim zbog činjenice jer bih sve to uvrstio u CV, pa kontam da je možda bolje platiti kako bi bio zaveden u bazu podataka (koliko sam shvatio to je glavna prednost, svaki "plaćeni" certifikat ima svoj kod koji je moguće provjeriti).
ExNihilo

#32 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by ExNihilo »

Eborg wrote:Pa dobro, realno nijedan certifikat nema neku težinu sam za sebe, znanje izvučeno iz istog je najbitnije, nebitno je da li se radilo o "pravom" kursu ili online kursu. Međutim, prvenstveno govorim zbog činjenice jer bih sve to uvrstio u CV, pa kontam da je možda bolje platiti kako bi bio zaveden u bazu podataka (koliko sam shvatio to je glavna prednost, svaki "plaćeni" certifikat ima svoj kod koji je moguće provjeriti).
Pa dobro, nije baš da nema nijedan težinu sam za sebe :D npr. daleko "teži" je TOEFL/IELTS od bilo kojeg drugog certifikata u svojoj oblasti, ima ljudi koji su se zaposlili isključivo s CISCO ili Microsoft certifikatima, itd. Moja poenta je bila ta pojedini certifikati su svjedok određene vještine i kao takvi priznati kod poslodavca, dok ovi nisu - pogotovo jer na njima masnim slovima napišu kako se ne garantuje da je osoba napisana na certifikatu uistinu osoba koja ga je zaslužila, s obzirom da se identitet ne može provjeriti. Ne znam kako je to sa signature track riješeno.
purgatorio

#33 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by purgatorio »

Signature track oni garantiraju da je određena osoba zasluzila taj certifikat, snimaju kucanje na tipkovnici i prema tomu kao određuju. Mada, ja mislim da je to sve veliko ništa. Jedino znanje koje ti ostane je pozitivno.
Eborg

#34 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by Eborg »

Doduše, ima i toga. Ne znam, volio bih to ubaciti u CV no ne bih sada da ispadnem debil zbog toga. Znanje je znanje ali opet i referenca je bitna.
ime_kojeg_nema

#35 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by ime_kojeg_nema »

hvala za info. pratim :)
purgatorio

#36 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by purgatorio »

Ja bih ih ubacio u CV i bez signature track-a, šta fali, nek vide da ima. Isprintaš si one ceritfikate iz pdf sa coursere. Mislim, treba se za svaki certifikat napatiti.
Post Reply