Udacity - besplatni online kursevi

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Emilija Kovačev

#1 Udacity - besplatni online kursevi

Post by Emilija Kovačev »

Vidim da ne postoji ova tema, a moguće da se još nigdje nije ni spomenula ova super stvar zvana Udacity.
http://www.udacity.com/
To je online "koledž", na kojem predaju profesori sa Stanforda, inžinjeri iz Googla, i tako dalje. Predmeti su IT/CS related. Krenuli su sa ovim u februaru, semestar traje 7 sedmica. Dakle, jedan je već završio. Jučer je počeo novi, nude nove predmete. Još ima vremena da se prijavite.
Stvar je zaista super, mnoge stvari se mogu naučiti, ako ste negdje zakazali ili nemate još nikakve veze sa IT-jem, a imate želju naučiti.

Bujrum! :)
Ovo su predmeti na koje se možete prijaviti.
Image
casanova123

#2 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by casanova123 »

evo ja sam se sad registrovao i enroll sam se za course101.. vidjet cemo kako je..
BloodOverdrive

#3 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by BloodOverdrive »

Evo i ja sam se pridružio na CS253...naučiću nešto novo na puno brži način valjda
BloodOverdrive

#4 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by BloodOverdrive »

evo ja sam završio prvi unit i zadaću,odlična stvar :)
threshold

#5 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by threshold »

Ma nemam ni zivce ni motivaciju za ovo. Treba se svaki dan pored standardnih obaveza natjerat jos ove klaune slusat kako objasnjavaju. Ide presporo. Odustajem od ovog i slicnih kurseva. Kupujem knjigu i radim sam.
BloodOverdrive

#6 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by BloodOverdrive »

Lično nemam nekih velikih obaveza pa pičim ovo bez problema,a i jeste mana to što sve ide dosta sporo :-)
casanova123

#7 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by casanova123 »

nestao mi post haha :D

jeste.. sporo ide cijela stvar ali eto :D
MaroonBrigade

#8 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by MaroonBrigade »

Pravo mocna stvar koja je za veoma kratko vrijeme postala vrlo popularna ovdje u Americi.

CourseRa

Ova gore stranica fura slican fazon kao udacity, a osim kurseva iz Informatike tu se nalaze i kursevi iz drugih predmeta ;-)
radenska

#9 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by radenska »

Ovo je odlicno :D
super_woofer

#10 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by super_woofer »

super stvar, pratim. pa kada budem imao vremena pogledam..
ako ima neko isto tako online predavanja sa fakulteta vezano za ekonomiju neka postavi .
Emilija Kovačev

#11 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Drago mi je da ima forumaša kojima se ovo sviđa, da nije tema zalud postavljena. :)
Mene se druge obaveze malo pritisnule, pa ne stigoh pogledati zadnje UNIT-e, probat ću do kraja vikenda bar pola obaviti.
super_woofer wrote:super stvar, pratim. pa kada budem imao vremena pogledam..
ako ima neko isto tako online predavanja sa fakulteta vezano za ekonomiju neka postavi .
Evo na linku kojeg je @MasaCHusaC postavio (https://www.coursera.org/) imaš i ekonomskih predmeta. I ovo je odlična stvar.
Nadam se da će se moći pristupiti početkom ljeta, kad me fax pusti na miru. Sad bi bilo pogubno enroll-ati se i na neke stvari koje me zanimaju, a nemaju veze sa stvarnim predmetima na faxu. :-D
spree

#12 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by spree »

super tema :thumbup: :sax: . prijavim se kad budem imao vremena.
MaroonBrigade

#13 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by MaroonBrigade »

Mnogi fakulteti postavljaju predavanja na youtube. Za vas koji mislite da je udacity previse spor, mozda ce vam ovo vise odgovarati :thumbup:

MIT Open Courseware

Massachusetts Institute of Technology - Intro to Computer Science & Programming

University of California - Data Structures
tag33

#14 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by tag33 »

ma nije spor nego kod nas ljudi kontaju da mozes za 2 sata nauciti programirati :D
Emilija Kovačev

#15 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Pozdrav, drugovi iz razreda! :D

Ne znam koliko vas se održalo na udacity site-u, ali došli su final exams. Ja sam totalno popustila na ovom virtualnom faksu, ipak onaj stvarni me uzeo pod svoje.
Vidjela sam da su slali mail kako će sve lekcije biti otključane preko ljeta, i da će se final opet moći polagati za 8 sedmica. To je super stvar, za one koji nisu stigli. Tad bih i ja trebala bar dva predmeta da završim i dobijem certifikat. :-D

Ako je neko još aktivan od vas tamo, sretno vam sa finalnim i nadam se da je bilo korisno! :wink:

Pozdrav, E.
threshold

#16 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by threshold »

tag33 wrote:ma nije spor nego kod nas ljudi kontaju da mozes za 2 sata nauciti programirati :D
Cao. Imam iskustva sa programiranjem i zelim da naucim sintaksu i eventualno uocim neke razlike. Slusati sta je string i kako ispisati tekst na ekran 25 minuta mi je debilno. Al eto, ko ne zna, ok je.
Ado88

#17 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by Ado88 »

Nego, da vas ja pitam ima li hajra od ovih diploma koje dobijes nakon zavrsenog kursa, tj. mogu li se priloziti prilikom apliciranja za neki posao? :D
mrgreen

#18 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by mrgreen »

Ado88 wrote:Nego, da vas ja pitam ima li hajra od ovih diploma koje dobijes nakon zavrsenog kursa, tj. mogu li se priloziti prilikom apliciranja za neki posao? :D
mozes priloziti sta hoces, ali nemaju tezinu kao prave diplome, ne donose kredite i sl. ja bih ih radije mozda navela u cv (ako su relevantni) ili upakovala fino u pismu, cisto da se pokaze zelja za ucenjem i posvecenost van fakulteta.

inace, nervira me sto su sad poceli neki preinteresantni kursevi, a ja prvenstveno moram uciti za ove "prave" ispite :sad: :)
odbojkasiCa

#19 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by odbojkasiCa »

Izvinjavam se ako vec negdje postoji tema o ovome, ali zanima me, imaju li slicni kursevi jezika; pregledala sam listu kurserva na Coursera - zaista ima super stvari, medjutim zanimaju me jezici tj. njihovo usavrsavanje, pa ukoliko neko zna za neku stranicu ili nesto slicno, hvala:)
Emilija Kovačev

#20 Re: Udacity - besplatni online kursevi

odbojkasiCa wrote:Izvinjavam se ako vec negdje postoji tema o ovome, ali zanima me, imaju li slicni kursevi jezika; pregledala sam listu kurserva na Coursera - zaista ima super stvari, medjutim zanimaju me jezici tj. njihovo usavrsavanje, pa ukoliko neko zna za neku stranicu ili nesto slicno, hvala:)

Valjda nije kasno sa odgovorom. :)
Imaš odličnu stranicu http://www.duolingo.com na kojoj možeš da učiš španski, njemački i francuski (mislim) za sad. Također imaš http://www.italki.com gdje nije čisto učenje, nego ostvarenje komunikacije sa ljudima iz drugih zemalja koji govore tebi željeni jezik, a oni imaju želju da nauče tvoj, pa se onda međusobno nadopunjujete.

Što se Udacity-ja tiče, i dalje kaskam s tim. Nadam se da ću sad sa novom akademskom godinom da se više tome posvetim, kao i mnogim kursevima na Courseri, što sam prijavila. Nadam se da neće ostati samo na prijavi. Zaista ima mnogo dobrih stvari i ljudi sa viškom vremena a željom za novim stvarima, sigurno ne bi to trebali propustiti. :)
ExNihilo

#21 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by ExNihilo »

Certifikati na Coursera su ogavni :D
Emilija Kovačev

#22 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Ellinor wrote:Certifikati na Coursera su ogavni :D
Ja nisam dobila nijedan. :( Nisam uspjela pratiti kurseve, obaveze me druge zakopale. Sreća, prijavila sam hrpu nekih predmeta, valjda par nešto uspijem završiti. :)
Bodkin

#23 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by Bodkin »

odradio sam ja par kureva na courseri. apsolutno me ne zanimaju certifikati nego idem da slusam profesore i raspravljam sa drugim ljudima. svi ti kursevi su mi super samo sto sam morao odustati od nekih jer nemam vremena..
BloodOverdrive

#24 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by BloodOverdrive »

Vrijeme mi je najveći neprijatelj, zagrijem se slušam do pola i ispitni rokovi..e onda je već kasno.
Čuo sam od nekog da certifikati su ništa više nego lijepo složen mail. :)

Lijep pozdrav.
GriFoN

#25 Re: Udacity - besplatni online kursevi

Post by GriFoN »

Ellinor wrote:Certifikati na Coursera su ogavni :D
Hahaha da, a tek meni - koristio č i ć u imenu pri registraciji, pa dobio i kvadratiće neke :D
Al' eto, svakako mi ništa ne bi vrijedio, bitnije mi je to što su me uveli u tematiku s ovim predmetom koji sam položio.

A najjače mi, kad sam tek saznao za Courseru, prijavio se na 5-6 kurseva. Na kraju samo jedan nastavio, a od ovih ostalih u prvoj sedmici odustao. Super su kursevi, nego nisam imao vremena.

Ko je zainteresiran za ovaj tip učenja, postoji i edx.org.
Post Reply