Ucnje njemackog jezika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
inox

#1 Ucnje njemackog jezika

Post by inox »

Trebam da usavrsim njemacki jezik. Ako ima bilo ko ko zna jezik dovoljno da moze pomoci nek se javi. Normalno, platio bi to.
Ja mislim da bi korektno bilo za 45 minuta da platim po 5-6 KM razgovora na njemackom putem skype-a ili na neki drugi nacin putem videa. (vjeruj mi da je meni na poslu i manja satnica od toga :D ) Za nacin placanja cemo se dogovorit (kesom ako smo blizu, preko bankovnog racuna, paypal...) Vidjet cemo koliko ce biti efekta, pa onda odrediti koliko bi puta mogli sedmicno "razgovarat".
Ko zna njemacki, a ima vremena, bujrum. Imam polozen B1 stepen, treba mi barem priblizno B2. Skoro svaki dan ucim nove rijeci, gledam tv na njemackom, ali mi treba da tecnije sklapam recenice.
Ne trazim sad nekog ko je npr. profesor njemackog, dovoljno mi je bilo ko samo da tecno govori.
Bujrum nek se javi u pp ako neko ima vremena i volje.
kr0 0ss

#2 Re: RE: Ucnje njemackog jezika

Post by kr0 0ss »

inox wrote:Trebam da usavrsim njemacki jezik. Ako ima bilo ko ko zna jezik dovoljno da moze pomoci nek se javi. Normalno, platio bi to.
Ja mislim da bi korektno bilo za 45 minuta da platim po 5-6 KM razgovora na njemackom putem skype-a ili na neki drugi nacin putem videa. (vjeruj mi da je meni na poslu i manja satnica od toga :D ) Za nacin placanja cemo se dogovorit (kesom ako smo blizu, preko bankovnog racuna, paypal...) Vidjet cemo koliko ce biti efekta, pa onda odrediti koliko bi puta mogli sedmicno "razgovarat".
Ko zna njemacki, a ima vremena, bujrum. Imam polozen B1 stepen, treba mi barem priblizno B2. Skoro svaki dan ucim nove rijeci, gledam tv na njemackom, ali mi treba da tecnije sklapam recenice.
Ne trazim sad nekog ko je npr. profesor njemackog, dovoljno mi je bilo ko samo da tecno govori.
Da bi usavršio strani jezik potreban ti je neko ko je na tvom nivou ili ima bar približne interese. Samo tako ćeš ući u razgovor ili diskusiju i tečno / prirodno naučiti strani jezik. Opcija "Skype" je odlična ideja. Samo je problem što malo plaćaš :-(

Gesendet von meinem SM-G900F mit Tapatalk
inox

#3 Re: RE: Ucnje njemackog jezika

Post by inox »

kr0 0ss wrote:
inox wrote:Trebam da usavrsim njemacki jezik. Ako ima bilo ko ko zna jezik dovoljno da moze pomoci nek se javi. Normalno, platio bi to.
Da bi usavršio strani jezik potreban ti je neko ko je na tvom nivou ili ima bar približne interese. Samo tako ćeš ući u razgovor ili diskusiju i tečno / prirodno naučiti strani jezik. Opcija "Skype" je odlična ideja. Samo je problem što malo plaćaš :-(

Gesendet von meinem SM-G900F mit Tapatalk
A druze vjeruj mi da za 10 KM po casu mogu naci covjeka s kojim bi mogao u cetiri oka pricati. Meni skype-om vise odgovara jer ne moram izlaziti iz kuce, jednostavno se logujem kad se dogovorimo i to je to. Poslije posla uvijek to mogu, dok za privatne cas od 45 minuta trebam odvojit pola sata prije toga da se spremim i odem do covjeka, pa onda jos poslije toga dok dodjem kuci, izgubim sat ipo na cas od 45 minuta. Zato kontam da ima raje koja znaju njemacki, ne mora biti nikakav profesor ili profesionalno davati lekcije, cisto neko ko tecno prica s kim bi se usavrsio, a taj neko zaradi nesto onako sa strane. Da meni neko sad ponudi 5-6-7 KM za 45 minuta vremena pored laptopa, ja bi prihvatio. Vodio sam se tom logikom kad sam stavio tu cijenu.
kr0 0ss

#4 Re: Ucnje njemackog jezika

Post by kr0 0ss »

Ti mene nisi razumio :-) Da bi tečno naučio strani jezik ne treba ti profesionalac ili profa i sl. To može svako ko zna da govori :-) Ono što ti želim da kažem je da ti je bitan direktan kontakt i samo tako ćeš dobiti osjećaj i moći ćeš ga prihvatiti kao maternji jezik. Ja ti to govorim iz iskustva :-) Skype, čitanje knjiga ili TV je samo privremeno obogaćivanje rječnika. A kada dobiješ osjećaj da razumiješ što ti drigi kaže ostalo ide sve samo od sebe... tako uče djeca i to je najbolja metoda koju ja poznajem. Moraš nekog naći ko ima slična ili ista interesovanja kao i ti. Drugačije ne ide!!! Gramatiku možeš sam da prelistavaš kod kuće. Ali je veoma bitno da nadjem neku temu koja te jako zanima ... :-) i za nekoliko mjeseci nećeš sam sebi vjerovati koliko dobro pričaš i razumiješ. ... probaj moju metodu ;-)
Donnie Smith

#5 Re: Ucnje njemackog jezika

Post by Donnie Smith »

Ja znam malo, mogla bih te slušati preko skajpa, ispravljati i tako to, ali nemam skajp (zar to još postoji) ni viber ni hvatačpokemona ni ništa od toga. I tako će i ostati :izet: Uradila bih to čak i besplatno jer kažeš da radiš za manju dnevnicu/satnicu, a meni odmah sažaljenje proradi. :sad: Mislim da je cijena koju nudiš ok, i sretno ti svakako, bilo da ideš da radiš tamo bilo da juriš bogate izblajhane Švabice :-D
Klitemnestraaa

#6 Re: Ucnje njemackog jezika

Post by Klitemnestraaa »

kr0 0ss wrote:Ti mene nisi razumio :-) Da bi tečno naučio strani jezik ne treba ti profesionalac ili profa i sl. To može svako ko zna da govori :-) Ono što ti želim da kažem je da ti je bitan direktan kontakt i samo tako ćeš dobiti osjećaj i moći ćeš ga prihvatiti kao maternji jezik. Ja ti to govorim iz iskustva :-) Skype, čitanje knjiga ili TV je samo privremeno obogaćivanje rječnika. A kada dobiješ osjećaj da razumiješ što ti drigi kaže ostalo ide sve samo od sebe... tako uče djeca i to je najbolja metoda koju ja poznajem. Moraš nekog naći ko ima slična ili ista interesovanja kao i ti. Drugačije ne ide!!! Gramatiku možeš sam da prelistavaš kod kuće. Ali je veoma bitno da nadjem neku temu koja te jako zanima ... :-) i za nekoliko mjeseci nećeš sam sebi vjerovati koliko dobro pričaš i razumiješ. ... probaj moju metodu ;-)
Ja sam isto B1 i da bi došao do B2 možeš i bez kontakta, najbitnije ti je učiti sklapati rečenice i brzo razmišljati kako bi vremenom dostigao automatizam što se tiče gramatika. Akcenat se obično radi na C1. Meni je sad svejedno kakav mi je akcent kad imam gramatičkih pogrešaka. Kasnije, kada to bude tečno išlo onda se najbolje akcent dorađuje. Ja se slažem da je kontakt s maternjim govornicima najbolja metoda i najbolje od samog početka, ali ukoliko je to ograničeno na samo 2 mjeseca npr., bolje onda investirati i otići vani kad si viši nivo da akcent pokupiš, nego na nekom nižem jer bilo s kim možeš vježbati sklapanje rečenica. Ja sam s ruskim kao B1 otišla u Rusiju i za dva mjeseca propričala tečno, ali još uvijek nemam akcenta. Da mi je cilj pričati kao Rusi onda bolje da sam ovdje do B2 i onda na C1 da sam otišla kad tečno pričam da akcent pohvatam, ali nisam, dovoljno mi je što ga tečno govorim, akcent će možda doći s vremenom ako ikad opet odem. A za njemački imam isti problem, B1 sam i uskoro ću da putujem nekim poslom, gdje se od mene očekuje poznavanje jezika, a ja nemam pojma kako ću normalno komunicirati s tim B1. Ili ću dobiti otkaz prvi dan ili ću ga tečno naučiti, druge nema.
Ci-Nick

#7 Re: Ucnje njemackog jezika

Post by Ci-Nick »

Kakav ba akcenat,... to ti je nebitno, bitno ti je da razumiješ i da te razumiju.
Čak ni lošu gramatiku ti niko neće zamjeriti. Grešaka će biti i godinama kasnije.
Što ti čovjek reče najbitnije je razgovarati, živi govor, lomiti jezik i mozak i onda se brzo napreduje.
topcam
Vozim: uzbrdo

#8 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by topcam »

De prvo promjeni naslov "Ucnje njemackog jezika", pa mozda i naucis sta. :wink: :mrgreen:
missko

#9 Re: Ucnje njemackog jezika

Post by missko »

Sta ces placat kad mozes dzaba. Milion ovih aplikacija po internetu za upoznavanje flert i zajebanciju, samo svabice trazis i rokaj nema drugo nego na njemackom i video i pisanje ima da progovoris ako imas i š i švalercine.
Moja preporuka Tinder , Badoo i sl.

Gesendet von meinem SM-N9005 mit Tapatalk
Post Reply