Ucimo engleski
-
gusjenica
#26 Re: Ucimo engleski
Da, imaju dva različita značenja, u pravu si; problem je što u B/S/C/ present perfect vrijeme ne postoji.
"We have learned" prevod na "učili smo", ja mislim da nije odgovarajući prevod jer B/S/C ne može da obuhvati to vrijeme na suptilan način. Present perfect u ovom primjeru daje indikaciju da je radnja završena nedavno i rezultat je da mi sada, poslije 6 godina učenja, smo savladali Engleski. "We learned English for 6 years" je radnja koja je počela i završena u prošlosti.
"We were learning English for 6 years", pretpostavlja da je radnja počela nekada ranije u prošlosti i da u šestoj godini mi smo bili u procesu tog učenja; mi ne znamo da li se učenje završilo ili ne; zbog ovog objašnjenja "učili smo", po mom mišljenju, bi bio odgovarajući prevod.
"We have learned" prevod na "učili smo", ja mislim da nije odgovarajući prevod jer B/S/C ne može da obuhvati to vrijeme na suptilan način. Present perfect u ovom primjeru daje indikaciju da je radnja završena nedavno i rezultat je da mi sada, poslije 6 godina učenja, smo savladali Engleski. "We learned English for 6 years" je radnja koja je počela i završena u prošlosti.
"We were learning English for 6 years", pretpostavlja da je radnja počela nekada ranije u prošlosti i da u šestoj godini mi smo bili u procesu tog učenja; mi ne znamo da li se učenje završilo ili ne; zbog ovog objašnjenja "učili smo", po mom mišljenju, bi bio odgovarajući prevod.
-
mefistofilis
#27 Re: Ucimo engleski
slazem se, primjer je malo stur. inace u engleskom jeziku, kontekst je sve. isto tako: ljudima bi mozda bilo lakse kad razmisljali na taj nacin da u engleskom jeziku ima proslo vrijeme prije proslog vremena. i odatle se onda moze krenuti u dalje razlucivanje
- tataćusak
#28 Re: Ucimo engleski
Daj proslijedi i meni ovaj program za učenje engleskog jezika ako ti nije problembombašica wrote:PP stigla...shandrprcSA wrote:@bombaimas pp
-
shandrprcSA
#29 Re: Ucimo engleski
poslaotataćusak wrote:Daj proslijedi i meni ovaj program za učenje engleskog jezika ako ti nije problembombašica wrote:PP stigla...shandrprcSA wrote:@bombaimas pp
- tataćusak
#30 Re: Ucimo engleski
tebi nema poljubacshandrprcSA wrote:poslaotataćusak wrote:Daj proslijedi i meni ovaj program za učenje engleskog jezika ako ti nije problembombašica wrote: PP stigla...
-
ismarm
#31 Re: Ucimo engleski
i ja bih rado jedan PPshandrprcSA wrote:@bombaimas pp
-
FrozenCastle
#32 Re: Ucimo engleski
I ja @.@ismarm wrote:i ja bih rado jedan PPshandrprcSA wrote:@bombaimas pp
-
shandrprcSA
#33 Re: Ucimo engleski
poslaošefica wrote:I ja @.@ismarm wrote:i ja bih rado jedan PPshandrprcSA wrote:@bombaimas pp
- Saian
#34 Re: Ucimo engleski
Anaa9 wrote:
da kazemo sta smo nekada radili, a ne radimo ga u sadasnjosti, ili sta smo nekad voljeli, a sada ne.
off topic, podsjeti me
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BD5M6HbiKWs [/youtube]
Bozhe sachuvaj!
on topic: Keep calm and carry on
prijevod: Svoje ti to tamo i samo bez srkleta
-
Verolino
#35 Re: Ucimo engleski
Možel i meni jedan pp - mislim ovaj programtataćusak wrote:Daj proslijedi i meni ovaj program za učenje engleskog jezika ako ti nije problembombašica wrote:PP stigla...shandrprcSA wrote:@bombaimas pp
a usput koliko je prilagođen dječijem uzrastu, 9 godina???
-
shandrprcSA
#36 Re: Ucimo engleski
ppVerolino wrote: a usput koliko je prilagođen dječijem uzrastu, 9 godina???
-
Verolino
#37 Re: Ucimo engleski
shandrprcSA wrote:ppVerolino wrote: a usput koliko je prilagođen dječijem uzrastu, 9 godina???
Hvala do neba
-
Keiko
#38 Re: Ucimo engleski
You are wrong. Spanish is the most widespread language in the world, if you work on the basis of the number of people who claim Spanish as their mother tongue. (Nisi u pravu. Spanjolski je najrasprostranjeniji jezik na svijetu, ako se gleda na osnovu broja ljudi koji ga smatraju maternjim jezikom.)SFRJ.Tito wrote:Hieverlast wrote:Pozdrav svima.
Zelim da naucim engleski jezik. Nabavio sam program rosseta stone koji je jako dobar. Medjutim uvijek postoje neke nejasnoce i nadam se da ce te mi vi pomoci da ih otklonim.
Za pocetak naisao sam na frazu. Kaze.
Where do you work?
I used to work at a store. Now i work at an elementary school.
Zanima me sta se htjelo reci odgovorom.
Na sta se odnosi used to, gdje i kad se korsiti.
Unaprijed zahvalan.- (Zdravo).
It's very nice, that you want to learn English language - (Jako je lijepo što želiš da naučiš engleski jezik).
First thing that you have to know, is that English language is a West Germanic language that was first spoken in early medieval England, and is now the most widely used language on the planet Earth - (Prva stvar koju moraš da znaš, jeste to da je engleski jezik zapadno germanski jezik, koji je prvi put govoren u ranoj srednjovjekovnoj Engleskoj, i sada je najkorišteniji jezik na planeti Zemlji).
-
mefistofilis
#39 Re: Ucimo engleski
da, engleski je tek treci na toj listi poslije mandarinskogKeiko wrote:You are wrong. Spanish is the most widespread language in the world, if you work on the basis of the number of people who claim Spanish as their mother tongue. (Nisi u pravu. Spanjolski je najrasprostranjeniji jezik na svijetu, ako se gleda na osnovu broja ljudi koji ga smatraju maternjim jezikom.)SFRJ.Tito wrote:Hieverlast wrote:Pozdrav svima.
Zelim da naucim engleski jezik. Nabavio sam program rosseta stone koji je jako dobar. Medjutim uvijek postoje neke nejasnoce i nadam se da ce te mi vi pomoci da ih otklonim.
Za pocetak naisao sam na frazu. Kaze.
Where do you work?
I used to work at a store. Now i work at an elementary school.
Zanima me sta se htjelo reci odgovorom.
Na sta se odnosi used to, gdje i kad se korsiti.
Unaprijed zahvalan.- (Zdravo).
It's very nice, that you want to learn English language - (Jako je lijepo što želiš da naučiš engleski jezik).
First thing that you have to know, is that English language is a West Germanic language that was first spoken in early medieval England, and is now the most widely used language on the planet Earth - (Prva stvar koju moraš da znaš, jeste to da je engleski jezik zapadno germanski jezik, koji je prvi put govoren u ranoj srednjovjekovnoj Engleskoj, i sada je najkorišteniji jezik na planeti Zemlji).
-
everlast
#40 Re: Ucimo engleski
sta ustvari znaci, dont mention it, i kad se koristi?
-
Keiko
#41 Re: Ucimo engleski
Nema na cemu!everlast wrote:sta ustvari znaci, dont mention it, i kad se koristi?
-
Keiko
#43 Re: Ucimo engleski
Don't mention it!everlast wrote:hvala
-
m_l
#44 Re: Ucimo engleski
sto si editovoeverlast wrote:hvala
Upravo to sto si bio napisao znaci nema na cemu.
Don't mention it se prevodi kao ne spominji, u smislu ne trebas se zahvaljivati.
Znaci, you're welcome je malo ugladjeniji odgovor od don't mention it
-
ibizza
#45 Re: Ucimo engleski
Moze i meni ?shandrprcSA wrote:@bombaimas pp
-
everlast
#46 Re: Ucimo engleski
upraceno je znaci, hvala na obajsnjenjum_l wrote:sto si editovoeverlast wrote:hvala![]()
Upravo to sto si bio napisao znaci nema na cemu.
Don't mention it se prevodi kao ne spominji, u smislu ne trebas se zahvaljivati.
Znaci, you're welcome je malo ugladjeniji odgovor od don't mention it
- seinfeld
#47 Re: Ucimo engleski
Više ljudi na svijetu kao maternji ima španjolski jezik, nego engleski.