Ucimo engleski
-
everlast
#1 Ucimo engleski
Pozdrav svima.
Zelim da naucim engleski jezik. Nabavio sam program rosseta stone koji je jako dobar. Medjutim uvijek postoje neke nejasnoce i nadam se da ce te mi vi pomoci da ih otklonim.
Za pocetak naisao sam na frazu. Kaze.
Where do you work?
I used to work at a store. Now i work at an elementary school.
Zanima me sta se htjelo reci odgovorom.
Na sta se odnosi used to, gdje i kad se korsiti.
Unaprijed zahvalan.
Zelim da naucim engleski jezik. Nabavio sam program rosseta stone koji je jako dobar. Medjutim uvijek postoje neke nejasnoce i nadam se da ce te mi vi pomoci da ih otklonim.
Where do you work?
Unaprijed zahvalan.
-
rookfash
#2 Re: Ucimo engleski
Where do you work?
Gdje radiš/radite?
I used to work at a store.
Radio sam u prodavnici./Uobičavao sam raditi u prodavnici./Ranije sam radio u prodavnici. ("Used to nešto" - Obično, uobičajeno izvrašavati nešto u prošlosti).
Now i work at an elementary school.
Sada radim u osnovnoj školi.
Nadam se da sam bio od koristi.
Gdje radiš/radite?
I used to work at a store.
Radio sam u prodavnici./Uobičavao sam raditi u prodavnici./Ranije sam radio u prodavnici. ("Used to nešto" - Obično, uobičajeno izvrašavati nešto u prošlosti).
Now i work at an elementary school.
Sada radim u osnovnoj školi.
Nadam se da sam bio od koristi.
-
Anaa9
#3 Re: Ucimo engleski
Prevod odgovora: Nekada sam radio/la u prodavnici, sada radim u osnovnoj skoli.
Used to se koristi kada zelimo da kazemo sta smo nekada radili, a ne radimo ga u sadasnjosti, ili sta smo nekad voljeli, a sada ne.
Npr. I used to love ice-cream.
Volio sam sladoled. Iako nema drugi dio recenice npr: I used to love ice-cream, now I don't, mi znamo i na osnovu prvog dijela da ga ne voli sada.
Nadam se da sam pomogla.
Used to se koristi kada zelimo da kazemo sta smo nekada radili, a ne radimo ga u sadasnjosti, ili sta smo nekad voljeli, a sada ne.
Npr. I used to love ice-cream.
Volio sam sladoled. Iako nema drugi dio recenice npr: I used to love ice-cream, now I don't, mi znamo i na osnovu prvog dijela da ga ne voli sada.
Nadam se da sam pomogla.
-
everlast
#4 Re: Ucimo engleski
hvala vam.
shvatio sam.
izgleda da ce ovo izaci na dobro.
cujemo se uskoro sa novim pitanjima.
sve najbolje.
shvatio sam.
izgleda da ce ovo izaci na dobro.
cujemo se uskoro sa novim pitanjima.
sve najbolje.
-
everlast
#5 Re: Ucimo engleski
interesuje me koja je razlika izmedju ove tri recenice.
i used to work at a store.
i was working at a store.
i worked at a store.
i worked at a store.
-
Anaa9
#6 Re: Ucimo engleski
Kao sto sam rekla u prvoj recenici, I used to work at a store, zelimo naglasiti da je nekad radio u prodavnici, medjutim ne znamo koliko dugo i kada.
U drugoj recenici I was working at a store, uglavnom nam se u takvim recenicama da i vremenski period npr. I was working at a store for 3 years. (Radio sam u prodavnici 3 godine.)
U trecoj recenici I worked at a store, nam se takodje moze dati vremenski period, npr. I worked at a store 3 years ago. (Radio sam u prodavnici prije 3 godine.) Razlika izmedju 2 i 3 recenice je u tome sto u 2 recenici ne znamo KADA je radio, znamo samo da je radio 3 godine, a u 3 nam je tacno receno da je radio PRIJE 3 godine, npr. Sada je 2013, znamo da je radio 2010. Dok je u 2 recenici mogao raditi i 2001.
I u zavisnosti od konteksa recenice i na osnovu slaganja vremena u recenici, odredjujemo koje vrijeme koristimo.
Nadam se da nisam previse komplikovala.
U drugoj recenici I was working at a store, uglavnom nam se u takvim recenicama da i vremenski period npr. I was working at a store for 3 years. (Radio sam u prodavnici 3 godine.)
U trecoj recenici I worked at a store, nam se takodje moze dati vremenski period, npr. I worked at a store 3 years ago. (Radio sam u prodavnici prije 3 godine.) Razlika izmedju 2 i 3 recenice je u tome sto u 2 recenici ne znamo KADA je radio, znamo samo da je radio 3 godine, a u 3 nam je tacno receno da je radio PRIJE 3 godine, npr. Sada je 2013, znamo da je radio 2010. Dok je u 2 recenici mogao raditi i 2001.
I u zavisnosti od konteksa recenice i na osnovu slaganja vremena u recenici, odredjujemo koje vrijeme koristimo.
-
everlast
#7 Re: Ucimo engleski
hvala ti velika, sve je lijepo razjasnjeno.Anaa9 wrote:Kao sto sam rekla u prvoj recenici, I used to work at a store, zelimo naglasiti da je nekad radio u prodavnici, medjutim ne znamo koliko dugo i kada.
-
SFRJ.Tito
#8 Re: Ucimo engleski
Hieverlast wrote:Pozdrav svima.
Where do you work?
Unaprijed zahvalan.
It's very nice, that you want to learn English language - (Jako je lijepo što želiš da naučiš engleski jezik).
First thing that you have to know, is that English language is a West Germanic language that was first spoken in early medieval England, and is now the most widely used language on the planet Earth - (Prva stvar koju moraš da znaš, jeste to da je engleski jezik zapadno germanski jezik, koji je prvi put govoren u ranoj srednjovjekovnoj Engleskoj, i sada je najkorišteniji jezik na planeti Zemlji).
And the second thing that you need to know about English language, is that English language is one of the easiest languages on the planet - (A druga stvar koju moraš znati u vezi engleskog jezika, je ta da je engleski jezik jedan od najlakših jezika na planeti).
Oh, and one more thing
- alibegoa
#9 Re: Ucimo engleski
Ja bih rekao da se ova druga konstrukcija koristi da oznaci radnju koja se desavala u trenu kada se desila neka druga prosla radnja npr i was working at a store when an accident happenedeverlast wrote:interesuje me koja je razlika izmedju ove tri recenice.
i worked at a store.
- Joker88
#10 Re: Ucimo engleski
alibegoa wrote: Ja bih rekao da se ova druga konstrukcija koristi da oznaci radnju koja se desavala u trenu kada se desila neka druga prosla radnja npr i was working at a store when an accident happened
i ja bih tako rekla
ako bas zelis da naucis engleski gledaj serije i filmove
- alkalna_baterija
#11 Re: Ucimo engleski
može se koristiti u obje konstrukcije, ispravno jealibegoa wrote:Ja bih rekao da se ova druga konstrukcija koristi da oznaci radnju koja se desavala u trenu kada se desila neka druga prosla radnja npr i was working at a store when an accident happenedeverlast wrote:interesuje me koja je razlika izmedju ove tri recenice.
i worked at a store.
-
everlast
#12 Re: Ucimo engleski
evo mene sa novim pitanjima.
ako je neko voljan da mi pomogne.
naime naisao sam na present perfekt tense, i malo sam se pogubio u vremenima.
ovde kaze.
has your girlfriend read this book-
on odhovara
yes, she has already read it
jos jedan primjer
has your boyfriend repaired the dishwasher
no ne has not repaired it
mene intersuje, moze li se ovako postaviti
does your girlfriend read this book
does your boyfriend repaired the dishwasher
moze li mi neko obajsniti koja je razlika izemdju ova dva primjera, mojeg i autorovog, ako ne moze zasto ne moze.
usravri kad se koristi jedno a kad drugo.
unaprijaed yahvalan
ovde kaze.
on odhovara
jos jedan primjer
moze li mi neko obajsniti koja je razlika izemdju ova dva primjera, mojeg i autorovog, ako ne moze zasto ne moze.
unaprijaed yahvalan
- Edin H.
#13 Re: Ucimo engleski
Ne mozes to bas tako samo gramaticki pohvatati, slusaj BBC radio ili nesto slicno.everlast wrote:evo mene sa novim pitanjima.
ovde kaze.
has your girlfriend read this book- Je li tvoja bumbatre procitala ovu knjigu?
on odhovara
yes, she has already read it - jeste inshallah
jos jedan primjer
has your boyfriend repaired the dishwasher Je li ovaj tvoj zagondzija popravio masinu za pranje sudja?
no ne has not repaired it - Ma jok, lijen levat pravo![]()
does your girlfriend read this book - ne mere, more (sto rece Alija I. Is she still reading this book, the lazy cow? - trajno
does your boyfriend repaired the dishwasher - Has your boyfriend repaired the dishwasher or you are going to damp the useless bastard? Jos traje ili se nedavno zavrsilo
unaprijaed yahvalan
- anonimnaosoba
#14 Re: Ucimo engleski
Ne, ne i nedoes your girlfriend read this book
Za Present Perfect se koristi glagol have i glagol koji objašnjava situaciju, tu glagol do može doći samo u obliku have done (je uradio), pa tvoja pitanja idu kao:
Has your girlfriend read this book? i
Has your boyfriend repaired the dishwasher?
Nadam se da sam bio od koristi
- touch brain
#15 Re: Ucimo engleski
u eng imas kratka i duga vremena.kratka su samo usmjerena na radnju a duga su trajna tj vremenska
npr ja cu igrati nogomet a dugo ja cu igrati nogomet 2 sata
proslo 1- precizno definisano vrijeme (jucer,prije 2 dana itd)
proslo 2- nekada
proslo 3-nekada davno
buduce, sadasnje , proslo1
kratka
I will play , I play , I played
duga
I will be playing , I am playing, I was playing
npr ja cu igrati nogomet a dugo ja cu igrati nogomet 2 sata
proslo 1- precizno definisano vrijeme (jucer,prije 2 dana itd)
proslo 2- nekada
proslo 3-nekada davno
buduce, sadasnje , proslo1
kratka
I will play , I play , I played
duga
I will be playing , I am playing, I was playing
Last edited by touch brain on 06/11/2013 10:18, edited 3 times in total.
- touch brain
#16 Re: Ucimo engleski
proslo2, proslo 3
kratka
I have played , I had played
duga
I have been playing , I had been playing
zadnja dva vremena su kada na p2 dodamo will
kratka
I will have played
duga
I will have been playing
to je sva mudrost engleske gramatike
kratka
I have played , I had played
duga
I have been playing , I had been playing
zadnja dva vremena su kada na p2 dodamo will
kratka
I will have played
duga
I will have been playing
to je sva mudrost engleske gramatike
-
lelan
#17 Re: Ucimo engleski
Super, drago mi je da sam našao nešto gdje ce oni koji znaju vjerovatno na neki jednostavan način objasniti tvorevinu engleskih glagolskih vremena. Nešto sam našao na you tube ali nije objašnjeno do kraja, ako možete da pronadzete i postavite neko jednostavno objašnjenje. Hvala
http://www.youtube.com/watch?v=Rnqjenu4AW0
http://www.youtube.com/watch?v=Rnqjenu4AW0
-
everlast
-
jow
#19 Re: Ucimo engleski
Present Perfect Tense je glagolsko vrijeme koje se tvori od pomoćnog glagola sadašnjeg oblika glagola 'have' ( have/ has ) te past participle-a glavnog glagola koji nosi značenje ( npr. be - was - been; been -> past participle ).naime naisao sam na present perfekt tense, i malo sam se pogubio u vremenima.
ovde kaze.
on odhovara
jos jedan primjer
I have never been to France. ( Nisam nikada bio u Francuskoj )
You have never been to France. ( Ti nisi nikada bila u Francuskoj )
He / She / It has never been to France ( On/Ona/Ono nikada nije bilo u Francuskoj)
We
You have never been at France.
They
Primjetit ćete da se oblik ' has ' koristi samo za treće lice jednine.
Pitanje se tvor inverzijom ( zamjenom ) pomoćnog glagola i subjekta radnje.
npr. Have you ever been at France? ( jesi li ikada bio u Francuskoj) ; #never (nikada) se nikada ne koristi u upitnim rečenicama.
Present Perfect Simple Tense se koristi za radnje koje :
1.) su se desile u neposrednoj prošlosti. She has just left the room. ( Upravo je izašla iz sobe)
2.) su se desile u prošlosti i traje bez prestanka do trenutka govora.
We have learnt English for 6 years. ( Mi učimo engleski 6 godina)
I have lived here since 1886. ( Živim ovdje od 1886)
3.) su se desile u prošlosti s tim da nije bitno kada se radnja desila već da li se desila ili ne
I have never been to France. ( Nisam nikada bio u Francuskoj)
Have you ever been to France. ( Jesi li ikada bio u Francuskoj? )
Tvoje primjer rečenice su u Present Simple-u. Evo ukratko o tome :
Present Simple Tense
Presen Simple Tense je vrijeme koje se tvori od prezenta glagola koji nosi značenje.
I play football every day ( Igram fudbal svaki dan)
You play football every day
He/She/It playS football every day.
We
You play football every day.
They
Kod tvorbe upitnog oblika uvodi se pomoćni glagol ( DO / DOES )
Do you play football every day?
Does she play football every day?
Does he run every day?
upotreba?
Present Simple se koristi da se izrazi ranja koje je uobičajena ili se ponavlja te da se izrazi neka činjenica.
I love vodka. ( Volim vodku) - činjenica
I drink water every day. - uobičajena radnja
prilozi koji se koriste uz prezent simple su : every day, month week, . . , always ( uvjek), sometimes ( ponekad)
Naravno, odrični oblik se dobiva dodavanje negacije not na pomoćni glagol, tako je u svim vremenima pa tako i u present simple-u :
I do not play football every day.
She does not love vodka.
Tvoje rečenice koje si napisao su gramatički neispravne a osim toga za takvo nešto postoje druga vremena
Nadam se da sam ti pomogao
-
gusjenica
#20 Re: Ucimo engleski
Odlično objašnjenje present perfect vremena, samo imam par primjedbi.
Primjer “We have learned English for 6 years”, iako je ovaj primjer gramatički ispravan, rečenica ne zvuči prirodno.
“We have been learning English for 6 years” (present perfect continuous) je bolje rečeno jer nam daje indikaciju da je radnja počela nekada u prošlosti, da je ne završena i da se još uvijek nastavlja u sadašnjosti.
Primjer u vezi lokacije, uvijek je “We have never been 'to' France” a ne at France.
Primjer “We have learned English for 6 years”, iako je ovaj primjer gramatički ispravan, rečenica ne zvuči prirodno.
“We have been learning English for 6 years” (present perfect continuous) je bolje rečeno jer nam daje indikaciju da je radnja počela nekada u prošlosti, da je ne završena i da se još uvijek nastavlja u sadašnjosti.
Primjer u vezi lokacije, uvijek je “We have never been 'to' France” a ne at France.
- bombašica
#21 Re: Ucimo engleski
Kako si nabavio taj program za učenje jezika? I ja sam zainteresovana da obnovim svoje znanje.everlast wrote:Pozdrav svima.
Where do you work?
Unaprijed zahvalan.
- bombašica
#23 Re: Ucimo engleski
PP stigla...shandrprcSA wrote:@bombaimas pp
-
fixer
#24 Re: Ucimo engleski
Uci uci 
-
mefistofilis
#25 Re: Ucimo engleski
samo sto ova dva gore primjera imaju dva razlicita znacenja.gusjenica wrote:Odlično objašnjenje present perfect vremena, samo imam par primjedbi.
prvo znaci: ucili smo engleski 6 godina.
drugo znaci: ucimo engleski evo vec 6 godina(uzeo sam si maaaalo, samo malo slobode kako bih docarao znacenje)