Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#151 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Velkoski »

zengi wrote:
AAA ovo pitanje. Pa ima vise razloga zasto je u redu ubiti pile koje si izlegao i utovio da se njime hranis.
Pas se ubija cisto iz razloga sto ga je neki majmun nabavio da se malo djeca poigraju ili iz nekih drugih vec opisanih razloga i onda ga izbacio da ga mi ubijamo o svom torsku... a nemozemo ga pojesti, skupo je, itd. itd. a uopste nema potrebe.
Inace psi i pilad nisu ni blizu slicni ni po funkciji, ni po inteligenciji, niti po cemu drugom.
Ti vjerovatno nista ne znas ni o piladima ni o psima cim postavljas takvo jedno pitanje.

Tako da,
Nije ti ovo pitanje toliko pametno kao sto mislis i nemoj ga vise koristiti... vjeruj mi, nije uopste pametno.

A sta ti kazes na ovog tipa sto ostavi ovog vucijaka napacenog i bolesnog u parku?
Znaci da tebi zivot psa vrijedi vise od zivota pileta. Isto tako meni zivot COVJEKA vrijedi vise nego zivot psa i tu je kraj rasprave. I ne kontam zasto nije "pametno" pitanje :?

Sto se tice tog tipa, nije trebao ni kupovati psa ako se ne moze brinuti o njemu.
Mr. Brightside

#152 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Mr. Brightside »

sta se bavite @zengi postovima, on je do juce mislio da sove jedu mrvice hljeba :lol: :lol:
Hemera

#153 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Hemera »

The Realist wrote:
alibegoa wrote: Ja tvrdim da su ugrizi izmišljotine, prijavljuje se kao napad kad se lutalica slučajno nađe ispred tebe na putu. Da su ugrizi u pitanju davale bi se vakcine protiv bjesnila, a nešto ne bih rekao da je makar jedna utrošena.
Nevjerovatno koje gluposti.

U toku jedne dežure na kojoj sam bio su došle tri osobe (sve starije žene, jednu od njih je ugrizao za ruku, a dok je bježala je skočio i na leđa joj) koje su bile ugrižene od strane pasa (i to dvije u samom centru grada) i sve tri su primile vakcine.

Itekako se ti ugrizi dešavaju i itekako se te vakcine moraju davati.

Kad smo kod ove teme, neki dan je za mojom suprugom krenuo pas i ja sam njoj dao suzavac da ima za takve prilike, a i za nedaj Bože gore. Išao je dugo sa njom i ometao joj prolaz, ali ona nije mogla da ga pošprica, jer joj je bilo žao, ali i pas nije bio agresivan (jeste joj ometao prolaz, ali tijelom, dok nije pokazivao bilo kakve znakove da ju hoće napasti).

Kasnije se sjetila da je u pitanju bio sendvič koji se nalazio u torbi. Drago mi je da ga nije pošpricala, jer je pas očito bio gladan, ali neće uvijek tako psi reagovati, tako da ne mogu vjerovati da neko govori da tih napada nema.

S druge strane nisu ni sva prilaženja tih pasa odmah napadi, ali razumijem zašto se ljudi boje.
TheRealist vjerovatno si doktor,pa možđeš li nam reći iz aspekta struke da li je postojala vjerovatnoća da su se ujedeni pacjenti nečim ujeli zapravo? :lol:
To nisu bili psi,to su bile neke napuštene vilice koje skaču po ljudima.
Sunrise00

#154 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Sunrise00 »

zengi wrote:
Pasiflora wrote:Umjesto sto se provaljujete na zengijeve postove, bolje bi bilo da razmislite o tome sto covjek prica.
Zengi care, svaka ti je namjestu kao i obicno :thumbup:
Hvala Pasiflora, znaju to i svi oni, samo ljudi vole da ubijaju i to je to.
Vidis da ni jedan nije ni pomenuo nesto u vezi ovog zaustavljanja izbacivanja pasa, niko nije komentarisao ovog vucijaka ostavljenog u parku ili osudio takav jedan postupak.
Daj ti njima da nesto ubiju i gotovo.
Kao i obicno na ovakvim temama.

Evo i Sunrise dosla malo da prica o ubistvima. Haj nek nas je vise. Dobro nam dosla. :)

Mr.Bright, ti si se vec od samog pocetka deklarisao.

AAA ovo pitanje. Pa ima vise razloga zasto je u redu ubiti pile koje si izlegao i utovio da se njime hranis.
Pas se ubija cisto iz razloga sto ga je neki majmun nabavio da se malo djeca poigraju ili iz nekih drugih vec opisanih razloga i onda ga izbacio da ga mi ubijamo o svom torsku... a nemozemo ga pojesti, skupo je, itd. itd. a uopste nema potrebe.
Inace psi i pilad nisu ni blizu slicni ni po funkciji, ni po inteligenciji, niti po cemu drugom.
Ti vjerovatno nista ne znas ni o piladima ni o psima cim postavljas takvo jedno pitanje.

Tako da,
Nije ti ovo pitanje toliko pametno kao sto mislis i nemoj ga vise koristiti... vjeruj mi, nije uopste pametno.

A sta ti kazes na ovog tipa sto ostavi ovog vucijaka napacenog i bolesnog u parku?
ma ti fakat imas problem :-) lijepo sam rekla da bi mi najdraze bilo da im mozemo pruziti kraljevski tretman... ali 150 KM cu uvijek prije potrositi da pomognem covjeku jer zivotinje nisu i nikada nece biti u rangu sa ljudima.
The Realist

#155 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by The Realist »

Hemera wrote: TheRealist vjerovatno si doktor,pa možđeš li nam reći iz aspekta struke da li je postojala vjerovatnoća da su se ujedeni pacjenti nečim ujeli zapravo? :lol:
Nisam, student sam (ali starije godine, zato sam i bio samo nekoliko sati na dežuri).

Ja uopšte ne negiram da mnogi muče životinje i sa njima se treba dobro pozabaviti, ali tvrditi da tih ujeda nema, je isto kao da ja tvrdim da nema iživljavanja na životinjama.
MAN-lion's coach

#156 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by MAN-lion's coach »

The Realist wrote:
Hemera wrote: TheRealist vjerovatno si doktor,pa možđeš li nam reći iz aspekta struke da li je postojala vjerovatnoća da su se ujedeni pacjenti nečim ujeli zapravo? :lol:
Nisam, student sam (ali starije godine, zato sam i bio samo nekoliko sati na dežuri).

Ja uopšte ne negiram da mnogi muče životinje i sa njima se treba dobro pozabaviti, ali tvrditi da tih ujeda nema, je isto kao da ja tvrdim da nema iživljavanja na životinjama.
Slažem se.
Nadam se da će se problem napuštenih pasa riješiti čim prije. 8-)
MAN-lion's coach

#157 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Sunrise00 wrote:Jebli vas kerovi vise kad u odredjenim naseljima ljudi iz zgrade ne mogu izaci jer je pred zgradom copor od 12 gladnih i promrzlih kerova. Ja bih najvise voljela da smo prebogata drzava i da im mozemo pruziti fenomenalne uslove i azile, ali dok god ima ljudi kojima je imati hljeb svaki dan luksuz a meso misaona imenica izdvajati 150 KM mjesecno po psu je van svake pameti. A vama ako su psi vazniji i drazi od penzionera koji jedva spajaju kraj s krajem, onda se malo zapitajte o vasim prioritetima.
U mom kvaartu ima 15-tak pasa i opet jedna skotna kuja se pojavila sa stomakom do poda... :roll:
Vidim da su te kastracije bile uspješne.
Ima li podataka o kastracijama i otprilike o broju pasa na ulicama?
zengi

#158 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by zengi »

amrica wrote:
leet wrote:Nemojte slucajno ulaziti na psece teritorije, sram vas bilo :-)

ni telefonirati, ni gestikulirati, ni nekulturno se ponasati :D :D ,

ili ce vas zengi grupisati :lol: :lol: :lol:
Upravo tako jer to nema u civilizovanim zemljama bez obzira na pse.

Sta je tu pogresno?

Jel to treba sve ovo raditi a pse ukloniti da nam ne smetaju dok divljamo?

Ako dobro znas nekog stranca, pitaj ga sta iskreno misli o nama pa ces cuti sta kaze.
Sreca je pa su oni mahom kulturni ljudi pa odmah ide ono lovely, friendly, nice, al kad ti se stvarno otvore to je da bez teksta ostanes.

@Realista, niko nije rekao da ti ujedi uopste ne postoje. Ja samo kazem da je vrlo mala vjerovatnoca da ce pas bez iakvog razloga ujesti nekoga onako iz cista mira.
Nisi nam rekao da ti je hanumu pas pratio 200 metara al isto tako ako je nije ujeo na prva dva metra onda nece ni nakon dva kilometra.
Mada mogu razumjeti da se hanuma malo prepala i uredu je to...

Sunrise, ja nikome necu da dajem 150 km. ni ljudima ni psima, ni djeci, ni puzevima.
To drzanje pasa po azilima sto ce nas kostati 150km ce da se ukrade (kao sto je kod nas uvjek obicaj) a psi ce zavrsiti u jos nevidjenim kazamatima za mucenje i izgldnjivanje pasa. Vec imamo dosta primjera kako to kod nas ide sa azilima. Pa kod nas na porodiliste moras ponijeti pistolj da ti nasi nehumani doktori nebi ubili zenu ili dijete pa sad zamisli sta ce da rade sa psima.
Ja hocu da se totalno prestane sa praksom izbacivanja pasa na ulicu i mirna bosna. Nema azila, nema sintora, nema ubijanja, nema torture.
Jos bi se pare mogle zaraditi. Posaljes patrolu zajedno sa veterinarom od kuce do kuce, ciji pas izgleda izmuceno fino jedna hiljadica kazne i čip koji u maloprodaji kosta 15km a na veliko je par maraka koji takodje naplatis vlasniku jer je to vec trebao svakako uraditi.
I onda dodjes nakon jedno par sedmica da vidis jel se sta popravilo. Ako nije, opet jedna hiljadica, pa opet pa opet. a sad ga vise nemoze izbaciti jer imamo njegove podatke u čipu. Ako vidis da ni to ne ide, pas se oduzima i ide sudska zabrana i to od 300km mjesecno pa onda otvaramo azile o njihovom trosku, zaposljavamo ljude, psi zive ko bubreg u loju i svi zadovoljni. Vrlo vrlo jednostavan problem za rijesti.
Nego je problem sto dosta vas hoce samo da ubija...

Man,
To ti je neko nataze izbacio kuju koju je pustio da se kuca. Bilo mu mrsko napraviti boks jer konta hajd lakse mi je u gepek pa nekome pred vrata. To i jeste naj cesci i naj gori razlog sto se psi izbacuju na ulicu.

Pa sad ti gledaj kako crkavaju na ovoj zimi ako mozes i nek ti jaucu ispod prozora.... ili ces im pomoci... ili ces zvati nekoga da ih pobije.
Sad ti vidi koje je najbolje rjesenje.
Last edited by zengi on 01/01/2012 18:07, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#159 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Velkoski »

Ako dobro znas nekog stranca, pitaj ga sta iskreno misli o nama pa ces cuti sta kaze.
Sreca je pa su oni mahom kulturni ljudi pa odmah ide ono lovely, friendly, nice, al kad ti se stvarno otvore to je da bez teksta ostanes.

E sto ne mogu ovoga. :-) Eto, oni su svi savrseni, nikad nema nikakvih belaja kod Engleza, Amera itd. Zivoti su im savrseni kao i njihovo ponasanje.. Takodje' vole zivotinje vise nego ljude ( kod njih nema lutalica a ni potrebe za azilima ) pa im je to jos jedan plus. I da, nema kriminala nigdje osim kod nas !

Daj saberi se ba :-)
MAN-lion's coach

#160 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Ali ova što kruži oko nije rasna,onako šarena,morebit da je žrtva "komšije" sa ulice,ali ne vjerujem da je nju neko pustio.Moguće da je isto neko bio pušten na nju,ali s obzirom da veliki broj pasa na ulici mogućnost je manja.
The Realist

#161 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by The Realist »

zengi wrote: @Realista, niko nije rekao da ti ujedi uopste ne postoje. Ja samo kazem da je vrlo mala vjerovatnoca da ce pas bez iakvog razloga ujesti nekoga onako iz cista mira.
Nisi nam rekao da ti je hanumu pas pratio 200 metara al isto tako ako je nije ujeo na prva dva metra onda nece ni nakon dva kilometra.
Jeste onaj korisnik (ne znam sada nick) napisao da su napadi izmišljeni, zato kažem da nisu. Osim toga, neki napadi vjerovatno jesu isprovocirani, ali neki i nisu (neka se pas dva puta opržio, treći možda preventivno napada, možda je bijesan, ili nešto treće, ali će napasti neprovocirano). Opet, kada uzmemo broj lutalica u Sarajevu, napada nema toliko i to je istina, ali nemojmo da govorimo kako ih uopšte nema i naravno da onda razumijem kada neko ko je napadnut bude ljut. To je ljudski.

A supruga se dobro prepala, jer se još od djetinstva strahuje od pasa, nakon jednog napada (i ne, nije ga tada izazvala, ali doduše vlasnici su tu krivi što su takvog psa uopšte držali tu) i zato je i preventivno izvukla suzavac, ali kao što rekoh, nije ga pošpricala, jer joj je bilo žao i preventivno špricati (ona o psima ne zna puno, ali ako te prati tako dugo onda očito da kreneš sve više strahovati, jer ne znaš o čemu se radi i ako se psa ne možeš riješiti, naravno da to smatraš vidom agresije, no ona je čekala dok ne zareže, ili slično).

Najgore je to što je ona zaboravila na sendvič i nije mogla shvatiti zašto se mota oko nje (otuda toliki strah i opravdano mišljenje da bi ju mogao napasti), inače bi mu dala sendvič.

A nisam spominjao da ju je pratio 200m (iako vjerovatno i više), jer nije bila poenta kako ju je pas "napao", nego je poenta bila da oni iako često se motaju oko nas, uopšte nemaju namjeru napasti, nego su gladni.

No, moraš shvatiti i ti i svi oni koji rade u tim organizacijama da će većina ljudi preventivno reagovati ako vidi da ih psi prate, ili bilo koje druge životinje, a oni ne mogu naći racionalan razlog. Šta ostaje ako ti misliš da nije hrana, nije igranje? Ostaje jedino eventualni napad. Kako oni strahuju od nas, tako i mi strahujemo od njih (prevencija nije da ga namlatiš do smrti).
ellec

#162 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by ellec »

Hemera wrote:
ellec wrote:
Hemera wrote:

Možeš li nam reći kako su se ponašali ujedeni sugrađani prema psima?
Vjerovatno su im bihuzurili teritorij sa kesama,štakama i sl.
Ako ti je do zafrkancije i glupiranja, molim da preskocis i ne citiras moj post. Prijavi se u neki zabavni reality show eno puna ih televizija kanala pa tamo mozes izigravati budalu po citav dan ako ti je volja, hvala, prijatno
Koji je problem?
Ja fino pitam,a ti tako odgovaraš...vjerujem da su izgrižni nečim morali izazvati te pse koji su ih napali.
Ali čime mene zanima?
Zašto su ujedeni?
Ok, uzet cu u obzir da nikad nisi imala neko iskustvo za psima, zato mi se tvoje pitanje ucinilo poglupim za nekog ko je imao neko iskustvo. Ne moraju izgrizeni biti direktni krivci za napad psa jer pas pamti lose iskustvo/a i izuzetno je osjecajno bice. S obzirom da je odnos covjeka u urbanim sredinama prema psima negativan neizbjezne su i takve posljedice. Svakom izgradjenom ulicom i objektom, znaci manje mjesta za suzivot sa zivotinjama, koje bivaju sve skucenije sa svojom teritorijom do samog istrebljenja. U takvim okolnostima smrt za pse vreba sa svih strana, od hrane koje je sve manje, prevoznih sredstava, ljudi koji ih dokrajcavaju i odnose se odbojno na okrutan nacin, sto utice na njihovu psihu negativno pa je neizbjezno da neki nesretni prolaznik bude zrtva napada, jos ako se prolaznik generalno boji pasa veca je mogucnost za napad. Adekvatno rjesenje za ovaj problem ne postoji jer je sirenje ljudskog carstva nezaustavljivo, takodjer u takvim uslovima ne postoji mjesto za suzivot, mozda i postoji ali je stvar izuzetno komplikovana.
Sunrise00

#163 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Sunrise00 »

zengi wrote:
amrica wrote:
leet wrote:Nemojte slucajno ulaziti na psece teritorije, sram vas bilo :-)

ni telefonirati, ni gestikulirati, ni nekulturno se ponasati :D :D ,

ili ce vas zengi grupisati :lol: :lol: :lol:
Upravo tako jer to nema u civilizovanim zemljama bez obzira na pse.

Sta je tu pogresno?

Jel to treba sve ovo raditi a pse ukloniti da nam ne smetaju dok divljamo?

@Realista, niko nije rekao da ti ujedi uopste ne postoje. Ja samo kazem da je vrlo mala vjerovatnoca da ce pas bez iakvog razloga ujesti nekoga onako iz cista mira.

Sunrise, ja nikome necu da dajem 150 km. ni ljudima ni psima, ni djeci, ni puzevima.
To drzanje pasa po azilima sto ce nas kostati 150km ce da se ukrade (kao sto je kod nas uvjek obicaj) a psi ce zavrsiti u jos nevidjenim kazamatima za mucenje i izgldnjivanje pasa. Vec imamo dosta primjera kako to kod nas ide sa azilima. Pa kod nas na porodiliste moras ponijeti pistolj da ti nasi nehumani doktori nebi ubili zenu ili dijete pa sad zamisli sta ce da rade sa psima.
Ja hocu da se totalno prestane sa praksom izbacivanja pasa na ulicu i mirna bosna. Nema azila, nema sintora, nema ubijanja, nema torture.
Jos bi se pare mogle zaraditi. Posaljes patrolu zajedno sa veterinarom od kuce do kuce, ciji pas izgleda izmuceno fino jedna hiljadica kazne i čip koji u maloprodaji kosta 15km a na veliko je par maraka koji takodje naplatis vlasniku jer je to vec trebao svakako uraditi.
I onda dodjes nakon jedno par sedmica da vidis jel se sta popravilo. Ako nije, opet jedna hiljadica, pa opet pa opet. a sad ga vise nemoze izbaciti jer imamo njegove podatke u čipu. Ako vidis da ni to ne ide, pas se oduzima i ide sudska zabrana i to od 300km mjesecno pa onda otvaramo azile o njihovom trosku, zaposljavamo ljude, psi zive ko bubreg u loju i svi zadovoljni. Vrlo vrlo jednostavan problem za rijesti.
Nego je problem sto dosta vas hoce samo da ubija...

Man,
To ti je neko nataze izbacio kuju koju je pustio da se kuca. Bilo mu mrsko napraviti boks jer konta hajd lakse mi je u gepek pa nekome pred vrata. To i jeste naj cesci i naj gori razlog sto se psi izbacuju na ulicu.

Pa sad ti gledaj kako crkavaju na ovoj zimi ako mozes i nek ti jaucu ispod prozora.... ili ces im pomoci... ili ces zvati nekoga da ih pobije.
Sad ti vidi koje je najbolje rjesenje.
a majku mu vise, eto neka od danas vise niko ne izbaci kera na ulicu, sta cemo sa ovima koji su vec tu?
Hemera

#164 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Hemera »

ellec wrote:

Ok, uzet cu u obzir da nikad nisi imala neko iskustvo za psima, zato mi se tvoje pitanje ucinilo poglupim za nekog ko je imao neko iskustvo. Ne moraju izgrizeni biti direktni krivci za napad psa jer pas pamti lose iskustvo/a i izuzetno je osjecajno bice. S obzirom da je odnos covjeka u urbanim sredinama prema psima negativan neizbjezne su i takve posljedice. Svakom izgradjenom ulicom i objektom, znaci manje mjesta za suzivot sa zivotinjama, koje bivaju sve skucenije sa svojom teritorijom do samog istrebljenja. U takvim okolnostima smrt za pse vreba sa svih strana, od hrane koje je sve manje, prevoznih sredstava, ljudi koji ih dokrajcavaju i odnose se odbojno na okrutan nacin, sto utice na njihovu psihu negativno pa je neizbjezno da neki nesretni prolaznik bude zrtva napada, jos ako se prolaznik generalno boji pasa veca je mogucnost za napad. Adekvatno rjesenje za ovaj problem ne postoji jer je sirenje ljudskog carstva nezaustavljivo, takodjer u takvim uslovima ne postoji mjesto za suzivot, mozda i postoji ali je stvar izuzetno komplikovana.
imamo situaciju nekontrolisanog "naseljavanja" pasa gdje im zapravo nije mjesto,sada ispade da su ljudi najviše krivi što uopšte žive u gradu i da oni smetaju prirodnom funkcionisanju pasa po ulicama.i ljudi su osjećajna bića pa se boje moramo i njih shvatiti pogtovo ako su prošli traumu ujeda i sl.ili možda trebamo iskorijeniti "manijakalne" osjećaje ljudi?
da su ljudi otišli u divljinu i uznemiravaju životinje tvoja tvrda bi stajala,ali ovdje su se psi u neograničenim količinama pojavili i ne uznemiravaju ljudi njih već obratno.
adekvatno rješenje postoji a to je eutanazija postojećih kapaciteta na ulicama i povećana kontrola vlasnika,jer je činjenica da šinteraj je funkcionisao i da ovoliko pasa nije bilo.sve suprotno tvrditi je glupost.
možemo naglabati do ujutro ali moje mišljenje je tako i niko me neće prozivati manijakom ako smatram da se psi trebaju uspavati,i privremeno pristupiti tome dok se ne riješi problem smještaja za pse.kraj.
zengi

#165 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by zengi »

Nije da nema, ima svagdje manijaka... al ni blizu ovoga vjeruj mi.
Generalno pitaj sta misle o nama.
Meni tako nedavno neki englez koji je ovdje zivio i radio osam punih godina i cak razmisljao da ostane poce da prica....
Joj puko mu film od nase nekulture, korumpiranosti, malogradjanstine, krkanluka, itd.
Sve covjek hak govori, nemogu mu nikakvo opravdanje dati, samo ga slusam i klimam glavom. Istina, sve sama istina.
I ode covjek, odselio nazad. Kaze da ga neka nostalgija vuce i da mu je pun k...c nas.

Slazem se Ralista i obzirom da je tvoja zena malo isprepadana od tih pasa, dobro se suzdrzala da ga ne poprska.

No problem se opet vraca na staro. Zbog toga sto imamo masu neodgovornih manijaka koji prvo maltretiraju pa onda izbacuju pse, doslo je do antagonizma izmedju covjeka i njegovog naj boljeg prijatelja a to je neprirodno obzirom da je pas uz covjeka vec dobrih 15-20 hiljada godina i da mu je mnogo pomogao u opstanku.
Umjesto da uzivamo u drustvu tih po prirodi prijateljski raspolozenih bica (jer im je to nakon toliko godina u genima) mi ih se moramo bojati i strahovati od njih.
Uvesti brate policiju za zivotinje i lagano dotjerati marvu u suru.
Samo jednog da dobro odradis po dzepu i da to medijski propratis situacija bi se iste sekunde promjenila.

Ja usput budi receno nisam clan nikakvog udruzenja jer mi nije u naravi da budem clan.
Nisam cak ni namjeravao da imam psa ali sam se sazalio i usvojio 3 komada. Dodju i lokalni napusteni i gledaju me pa onda i njih nahranim.
Sad imam komsijinog psa a komsija je manijak par exclance, kao i njegov babo i njegov sin i on ti drzi psa u kavezu metar sa metar i to jos na lancu. Hrani ga iskljcivo po psa stetnim stvarima i to je kost i koza sav uljepljen u govna i staru dlaku. Nikad ga ne izvede ni na sekundu jednu.
I sta sad, posto je bas pored moje baste ja ga takvog nemogu gledati i poceo sam da ga hranim i izvodim dva puta dnevno. Tako je agresivan (sto je i za ocekivati od takvog psa) da ga moram voditi iza nekih magacina i rizikovati da razdere nekoga (ko recimo hoce da mu predje preko glave) ili cak i mene ali ne mogu ga gledati kako tako skapava.

I ako mu se razboli ili mu neko ponudi nekog drugog psa on ce ovoga u gepek i trehnuti negdje daleko od kuce gdje ga niko nezna. I naravno da ce sa tim psom biti problema. Jeli taj pas ista kriv, nije. Hocemo li rjesiti problem ako ga ubijemo, necemo jer ce taj manijak da nabavi drugog.
E tome ja hocu da stanem u kraj.

Sunrise,
Znam da bi ti to naj radje pobila sa nekom pricom o djeci i penzionerima ali to tako ne ide i nije pravedno.
Znas, ima jedan koji to odozgo sve prati pa da nam nebi opet poslao neke granate, bolest, nesrecu ne treba se igrati sa necim sto je haram. Ja mislim da nam je puno pametnije da ovo otrpimo.
Postojece pse cemo morati sterilisati i raditi na tome da se njihovo maltretiranje, marskanje i udaranje prekine.

Pas niti je kriv sto se rodi, niti je kriv to ga je neko izbacio i nemamo moralno pravo da mu jos uzmemo i zivot kad je vec ovoliko propatio.
Tako da nam nema druge nego se navici na njih. Ovaj sadasnji broj je jos podnosljiv ako se pravilno sa njima postupa.
ellec

#166 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by ellec »

Hemera wrote:
ellec wrote:

imamo situaciju nekontrolisanog "naseljavanja" pasa gdje im zapravo nije mjesto,sada ispade da su ljudi najviše krivi što uopšte žive u gradu i da oni smetaju prirodnom funkcionisanju pasa po ulicama.i ljudi su osjećajna bića pa se boje moramo i njih shvatiti pogtovo ako su prošli traumu ujeda i sl.ili možda trebamo iskorijeniti "manijakalne" osjećaje ljudi?
da su ljudi otišli u divljinu i uznemiravaju životinje tvoja tvrda bi stajala,ali ovdje su se psi u neograničenim količinama pojavili i ne uznemiravaju ljudi njih već obratno.
adekvatno rješenje postoji a to je eutanazija postojećih kapaciteta na ulicama i povećana kontrola vlasnika,jer je činjenica da šinteraj je funkcionisao i da ovoliko pasa nije bilo.sve suprotno tvrditi je glupost.
možemo naglabati do ujutro ali moje mišljenje je tako i niko me neće prozivati manijakom ako smatram da se psi trebaju uspavati,i privremeno pristupiti tome dok se ne riješi problem smještaja za pse.kraj.
Ovaj tekst sto sam boldirao, gluposti natrpano u jedan post odavno nisam vidio. A koje je onda to mjesto pasa gdje bi trebali biti? Haj ti meni reci sta je ovdje bilo prije nego sto su se ulice i objekti poceli graditi? Ti mislis da su ljudi pali sa neba u vec gotove napravljene objekte, ulice itd. Tvoje razmisljanje spada u nivo covjeka koji kao sto sam opisao, misli da je nesto specijalno i superiorno a nije nista nego obicna zivotinja te mete sve sto mu naidje na put, iako postoji kompromisniji nacin rjesavanje problema osim gumice. Reci pored svega sto sam nabrojao oko sirenja ljudskog carstva da zivotinje uznemiravaju ljude je jedna parodija i dokazuje da apsolutno veze nemas kako zivotinje funckionisu tako da sa takvima nema smisla naglabati.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#167 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Velkoski »

Evo obecavam ti da cemo prestat' graditi nove zgrade, ako treba prestat' cemo i da disemo samo da bi dzukele mogle slobodno vladati teritorijom.

p.s.

Covjek fakat jeste superioran ili ti navijas za cuke ? :-?
amrica

#168 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by amrica »

:-)
Hemera

#169 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Hemera »

ellec wrote:
Hemera wrote:
ellec wrote:

Ovaj tekst sto sam boldirao, gluposti natrpano u jedan post odavno nisam vidio. A koje je onda to mjesto pasa gdje bi trebali biti? Haj ti meni reci sta je ovdje bilo prije nego sto su se ulice i objekti poceli graditi? Ti mislis da su ljudi pali sa neba u vec gotove napravljene objekte, ulice itd. Tvoje razmisljanje spada u nivo covjeka koji kao sto sam opisao, misli da je nesto specijalno i superiorno a nije nista nego obicna zivotinja te mete sve sto mu naidje na put, iako postoji kompromisniji nacin rjesavanje problema osim gumice. Reci pored svega sto sam nabrojao oko sirenja ljudskog carstva da zivotinje uznemiravaju ljude je jedna parodija i dokazuje da apsolutno veze nemas kako zivotinje funckionisu tako da sa takvima nema smisla naglabati.
Nisu to gluposti.
Ti nećeš da pođeš od sebe,možda si ti upravo taj čovjek koji je zauzeo svojim životom mjesto psima na ovoj kuglici zemaljskoj?Ili nisi čovjek?Ili samo voliš ljudski rod zamijeniti sa životinjom?Koja je to vrsta zadovoljstva?
Najbolje bi bilo da se žrtvuješ i napustiš ovaj svijet radi božanstva zvanog cuke.

Možda da se iselimo na drugi planet i pokušamo tamo,ali samo pod uslovom da ne postoje životinje da ih ne smetamo.

Ovoliki broj pasa lutalica u gradu je prevelik i ne bi ga trebalo biti.Tebi smeta što neko ne dijeli isto mišljenje sa tobom?
Moramo se cukama prilagođavati....

Trebali bi na svih 9 općina Sarajeva napraviti hotele za pse po 500 mjesta samo da ne bi dirao u božanstvo pseće i u njihove sljedbenike?

Dosta vam je jedan hram sa 500 mjesta,i eutanazija.
Zbogom ti za savki budući komentar jer sa obožavateljima cuko religije je nepotrebno razgovarati.
ellec

#170 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by ellec »

leet wrote:Evo obecavam ti da cemo prestat' graditi nove zgrade, ako treba prestat' cemo i da disemo samo da bi dzukele mogle slobodno vladati teritorijom.

p.s.

Covjek fakat jeste superioran ili ti navijas za cuke ? :-?
To je sa tvog "zivotinjskog" gledista tako iako spadas u homosapiense, uvijek neke bitke za teritoriju. Po tvom stavu kad bi neko od vladajucih dao prijedlog da zbog problema psa u urbanim dijelovima izvrse masovnu eutanziju, ti bi pristao jel tako, pobij sve, ocisti ih sta ce nam, samo smetaju. Veoma ograniceno. Stvar je kao sto rekoh komplikovana i nema "adekvatnog" rijesenja, kad kazem adekvatnog mislim na vas sa "zivotinjskim" stavom da eutanzijom rijesite problem, kao ni da ljudi poptuno zaustave razvoj. Mozda jedini nacin je balans, bez "zivotinjskih" podjela "moja, tvoja" teritorija, vec da se izvrsi kontrola sirenja kao prvo nas pa i zivotinja, jer ovakav "ograniceni" pristup koji je trenutno zastupljen je nehuman, neefikasan i dovest ce do potpunog istrebljenja zivotinjskog svijeta zbog ljudskih interesa te rusenja prirodnog toka.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#171 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Velkoski »

vec da se izvrsi kontrola sirenja kao prvo nas

Sta predlazes, da ubijemo odredjeni dio ljudi ili ?
ellec

#172 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by ellec »

leet wrote:

A kako si ti ogranicen, ti bi sve preko mrtvih glava rjesavao. Mislio sam nesto slicno ko sto su Kinezi uveli o broju djece po porodici. Ne samo to, stosta bi ljudi trebali dovesti u red sto se tice zivota, mnogo je neracionalnosti.
zengi

#173 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by zengi »

ellec wrote:
leet wrote:

A kako si ti ogranicen, ti bi sve preko mrtvih glava rjesavao. Mislio sam nesto slicno ko sto su Kinezi uveli o broju djece po porodici. Ne samo to, stosta bi ljudi trebali dovesti u red sto se tice zivota, mnogo je neracionalnosti.
Kazem ja, sve probleme mozemo rijesiti ubistvom nekoga ili necega.
Mada u ovom slucaju, moram priznati da se slazem sa Leet-om.
Nie ti ovo losa ideja jarane. 8-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#174 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Velkoski »

Da ogranicimo broj djece u drzavi gdje je prirodni prirastaj u minusu, ta ti je dobra. :D

@zengi

Lijeci se :)

Ocigledno je da oboje imate neke probleme sa ljudima, zao mi vas je.
r_faruk

#175 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by r_faruk »

@zengi

ne vidim stvarno razloga da me onako vrijedjas. no to samo pokazuje kakva si ti u stvari osoba.

cuj da smanjimo broj ljudi da bi mogla pascad na miru da se setka ferhadijom..............
Locked