pa znaci ti vec imas diplomu koja se moze povezati sa programiranjem?Pu-239 wrote:Zaboravio sam navesti da sam tokom studiranja imao susreta sa C++. Uglavnom, u C++ sam naučio varijable, konstante, kontrolu toka, kreiranje funkcija i slicno i to mi je išlo fantastično. Davno je bilo, ali se sjećam da nisam imao problema sa razumijevanjem.155_mm wrote:sva tri prijedloga su interesantna. ja bih izabrao programiranje. a od jezika uzeo bih C/C++. bas zbog toga da vidis da li ti ide programiranje. ako skontas C/C++ onda ces sigurno skontati i ostale.Pu-239 wrote:Imam 29 godina i već 5 godina sam na birou, bez posla u struci a pošto živim u manjem mjestu teško je do ikakvog posla. Trenutno razmišljam o tri opcije pa ako ima neko da podijeli svoje mišljenje:
1) Samostalno učenje programiranja (udacity, coursera, youtube + knjige), vjerojatno Android jer poznajem osnove Jave već
2) Upisivanje FIT-a DL i lagano
3) Završiti srednju medicinsku vanredno, naučiti njemački i ići biti Altenpfleger.
Svi prijedlozi/kritike su dobrodošli.
Učenje programiranja samostalno
-
155_mm
#26 Re: Učenje programiranja samostalno
-
Pu-239
#27 Re: Učenje programiranja samostalno
Ne može se povezati sa programiranjem. Diploma je iz prirodnih nauka a programiranje je korišteno radi jednostavnih manipulacija podacima i slično.155_mm wrote: pa znaci ti vec imas diplomu koja se moze povezati sa programiranjem?
-
155_mm
#28 Re: Učenje programiranja samostalno
nisi ni svjestan tezine ovog povecanog u tvom slucaju.Pu-239 wrote:Ne može se povezati sa programiranjem. Diploma je iz prirodnih nauka a programiranje je korišteno radi jednostavnih manipulacija podacima i slično.155_mm wrote:Pu-239 wrote: pa znaci ti vec imas diplomu koja se moze povezati sa programiranjem?
svojim plavim okicama zelene boje sam gledao programere fizicare, inzinjere pa cak i lingvisticare. tog lingvistacara se podjebavalo da ima gramaticki najispravniji code.
-
Pu-239
#29 Re: Učenje programiranja samostalno
Ja sam bachelor hemijskog inženjerstva155_mm wrote:
nisi ni svjestan tezine ovog povecanog u tvom slucaju.
svojim plavim okicama zelene boje sam gledao programere fizicare, inzinjere pa cak i lingvisticare. tog lingvistacara se podjebavalo da ima gramaticki najispravniji code.
Last edited by Pu-239 on 23/06/2020 14:12, edited 1 time in total.
-
155_mm
#30 Re: Učenje programiranja samostalno
posto vec imas diplomu visoke skole mislim da bi bio promasaj nekoliko godina jos studirati. efikasnije je bi ti bilo da sam naucis programiranje. znaci bio bi programer sa prirodno-tehnickom pozadinom. priznat ces da je to bolje nego programer sa doktoratom bosanskog jezika. ako bi te neko pitao pa kako sad to. pa fino brate, tokom studia susreo se sa programiranjem zavolio to zaintersiro se privatno za te stvari i eto me sad ovdje trazim posao ili volontirajje ili sta vec.Pu-239 wrote:Ja sam bachelor hemijskog inženjerstva u zastiti okoline.155_mm wrote:
nisi ni svjestan tezine ovog povecanog u tvom slucaju.
C/C++ predlazem zbog njegove moci. prije ce neko primiti C++ programera na posao za javu nego obratno.
- apsidejzi
#31 Re: Učenje programiranja samostalno
Ma uci ti drug, nece ti stetiti. Ja sam pregledao gotovo svaku emisiju sa ovog kanala. Lik objasnjava .NET (C# i asp.net prvenstveno) a to je 60% poslova danas. C++ je dobar i nema mnogo programera ali to je zato sto za njega trebaju konjski zivci i mnogo mnogo znanja kojeg ne mozes steci osim kroz praksu. Ja sam se fokusirao na c# jer je veoma praktican i trazen.Pu-239 wrote:Sad ne znam ni sam što da mislim. Možda da odvojim 4-5 mjeseci i probam maximalno naučiti što više pa da vidim dokle sam.almir_tz wrote:Džaba ti dokle ide kad se na kraju traže ljudi koji odlično znaju određen programski jezik, a i mnogo šire od toga.Pu-239 wrote:Ja bih učio sam dokle ide. Engleski govorim na vrlo visokom nivou i ne bi mi bilo problem tutorijali na eng. Što se tiče volontiranja to bih vjerojatno morao doći u Sarajevo pa iznajmiti stan itd... Jednostavno financije mi ne dopuštaju takve poduhvate.
To se stiče samo i jedino radom u timu. Povežemo li s time FIT koji završavaš također od kuće = niđe te.
Mislim, sve se može, ali moraš imati baš konjske živce jednog dvadesetogidišnjaka.
A i takvi sami uspiju njih jedno 10%. Izgledi su ti mali, no sve je moguće uz ali baš žestoka odricanja i zacrtavanja sebi
cilja: idem, orilo-gorilo raditi bez obzira na sve druge obaveze i dešavanja u familiji osam do deset sati dnevno. Teško.
Situacija je takva da nemam previše izbora. Posao mi treba a vidim da je ovo struka gdje se cijeni znanje. Od svoje fakultetske diplome nemam ništa,, dzaba stoji u ladici. Rado bih i volontirao ali bi me to koštalo 500+ km mjesečno.
https://www.youtube.com/user/kudvenkat/ ... =kudvenkat
- drag_gost
#32 Re: Učenje programiranja samostalno
codeacademy.com - sa celicnom voljom, mozes sve sam, vjeruj mi!Pu-239 wrote:Imam 29 godina i već 5 godina sam na birou, bez posla u struci a pošto živim u manjem mjestu teško je do ikakvog posla. Trenutno razmišljam o tri opcije pa ako ima neko da podijeli svoje mišljenje:
1) Samostalno učenje programiranja (udacity, coursera, youtube + knjige), vjerojatno Android jer poznajem osnove Jave već
2) Upisivanje FIT-a DL i lagano
3) Završiti srednju medicinsku vanredno, naučiti njemački i ići biti Altenpfleger.
Svi prijedlozi/kritike su dobrodošli.
-
pinkman
#33 Re: Učenje programiranja samostalno
Mozes sam, ali ne smijes odustajat. Takodjer, kad ne skontas npr. sta je objekat, ne smijes odustati, vec obavezno traziti objasnjenje nekog drugog autora koji je objasnio na nacin koji tebi vise odgovara.
Odaberi bilo koji jezik da skontas logiku programiranja. Znam da na Lynda ima jedan kurs Foundations of Programming i tu covjek objasnjava osnove u JavaScriptu.
Koji pasos imas? Ako si komunikativan, uvijek mozes otici vani, uvezati se sa ljudima, i traziti projekte, a ovdje pronaci partnera koji ce odradjivati posao.
Programeri svakako ne znaju nista o prodaji i ne znaju naci projekte, zato i rade u lokalnim kompanijama pored citavog svijeta i ogromnog trzista.
Odaberi bilo koji jezik da skontas logiku programiranja. Znam da na Lynda ima jedan kurs Foundations of Programming i tu covjek objasnjava osnove u JavaScriptu.
Koji pasos imas? Ako si komunikativan, uvijek mozes otici vani, uvezati se sa ljudima, i traziti projekte, a ovdje pronaci partnera koji ce odradjivati posao.
Programeri svakako ne znaju nista o prodaji i ne znaju naci projekte, zato i rade u lokalnim kompanijama pored citavog svijeta i ogromnog trzista.
-
KIseljak12
#34 Re: Učenje programiranja samostalno
Pa sto odmah ne rece da imas nekog dodira s tim; neki od najboljih programera koje sam upoznao nisu bili primarno programeri, tj. obrazovani za to.
Posto vec imas neko predznanje, najvise bih ti osim nekih kurseva koje su vec drugi pomenuli (Lynda, Udemy, Codecademy) preporucio da usavrsavas engleski - govorni, pisani, svaki oblik.
Prvi razlog je sto je sva relevantna literatura napisana bar na engleskom, knjige, online kursevi, dosta toga potice iz anglofonog svijeta.
Drugi razlog je sto sutra kad budes htio traziti freelance posao (za 2, 5 ili 10 godina, nije bitno), podrazumijeva se komunikacija na engleskom. Cesto se zna desiti da losiji developer dobije posao zato sto ima bolje komunikacijske vjestine (na engleskom i inace).
Tacnu procjenu o tome koliko ti treba samostalnog ucenja prije nego sto pocnes to naplacivati je tesko dati. Najvise zavisi od toga koliko ces provesti u tome, hoces li imati nekog iskusnijeg da razgovaras s njim (nekome odgovara takav pristup).
Mnogi pocnu s osnovnim web razvojem (HTML, CSS, JavaScript), pa neki nastave sa tzv. server-side developmentom, tj. Ruby, php ili .NET varijantom toga, tj. ASP.NET, ali to ne mora nista da znaci, neko prvo pocne s Android aplikacijama ili cak desktop (starija raja). Ja bih ti mozda od svega cak preporucio Android razvoj.
Razlozi su: pristupacan softver i hardver potreban za razvoj (za razliku od iOSa), razvoj aplikacija primarno u Javi (koja je jedan od najtrazenijih programskih jezika bar 10 godina unazad [1]), mogucnost da "opipas" rezultate svog rada. Kao alternativu tome bih odabrao web development, primarno JavaScript, jer zadnjih nekoliko godina ima sve siru primjenu u poljima u kojima nije imala sto znaci da ima potencijala za rast potraznje za njom u buducunosti.
[1} Po mom misljenju relevantan link: http://stackoverflow.com/insights/survey/2016 Istrazivanje sajta StackOverflow, mozda su rezultati malo previse odrazavaju profil prosjecnog korisnika sajta (citaj: programer prakticar pocetnik). Evo jos par linkova koji daju slicne rezultate u rangiranju jezika:
http://www.codingdojo.com/blog/9-most-i ... s-of-2016/
Uglavnom, sto prije krenes, prije ces stici. Sretno i ne posustaj.
Posto vec imas neko predznanje, najvise bih ti osim nekih kurseva koje su vec drugi pomenuli (Lynda, Udemy, Codecademy) preporucio da usavrsavas engleski - govorni, pisani, svaki oblik.
Prvi razlog je sto je sva relevantna literatura napisana bar na engleskom, knjige, online kursevi, dosta toga potice iz anglofonog svijeta.
Drugi razlog je sto sutra kad budes htio traziti freelance posao (za 2, 5 ili 10 godina, nije bitno), podrazumijeva se komunikacija na engleskom. Cesto se zna desiti da losiji developer dobije posao zato sto ima bolje komunikacijske vjestine (na engleskom i inace).
Tacnu procjenu o tome koliko ti treba samostalnog ucenja prije nego sto pocnes to naplacivati je tesko dati. Najvise zavisi od toga koliko ces provesti u tome, hoces li imati nekog iskusnijeg da razgovaras s njim (nekome odgovara takav pristup).
Mnogi pocnu s osnovnim web razvojem (HTML, CSS, JavaScript), pa neki nastave sa tzv. server-side developmentom, tj. Ruby, php ili .NET varijantom toga, tj. ASP.NET, ali to ne mora nista da znaci, neko prvo pocne s Android aplikacijama ili cak desktop (starija raja). Ja bih ti mozda od svega cak preporucio Android razvoj.
Razlozi su: pristupacan softver i hardver potreban za razvoj (za razliku od iOSa), razvoj aplikacija primarno u Javi (koja je jedan od najtrazenijih programskih jezika bar 10 godina unazad [1]), mogucnost da "opipas" rezultate svog rada. Kao alternativu tome bih odabrao web development, primarno JavaScript, jer zadnjih nekoliko godina ima sve siru primjenu u poljima u kojima nije imala sto znaci da ima potencijala za rast potraznje za njom u buducunosti.
[1} Po mom misljenju relevantan link: http://stackoverflow.com/insights/survey/2016 Istrazivanje sajta StackOverflow, mozda su rezultati malo previse odrazavaju profil prosjecnog korisnika sajta (citaj: programer prakticar pocetnik). Evo jos par linkova koji daju slicne rezultate u rangiranju jezika:
http://www.codingdojo.com/blog/9-most-i ... s-of-2016/
Uglavnom, sto prije krenes, prije ces stici. Sretno i ne posustaj.
- hekaton
#35 Re: Učenje programiranja samostalno
Svaka cast na hrabrosti. Prije sveega zelim ti mnogo srece.
Sto se tice ucenja programiranja samostalno u nkom savrsenom scenariju rekli bi da ti je potreban racunar i interent (poznavanje engleskog se podrazumijeva). Medjutim uciti samostalno ima nekoliko mana:
1. Previse vremena mozes potrositi na relatnivno jednostavne stvari posto si pocetnik i nemas teorijsku osnovu
2. Nisi u toku sa tim sta se desava koje tehnologije su trazene u firmama, sta se trazi sta ne
3. Tesko do prvog posla ukoliko nisi u sarajevu pa da upadnes na neku od praksi i pokazes da si talenat i da si vrijedan sanse za posao.
4. Nedostatak plana i programa ucenja (prvo nisi siguran sa kojim jezikom poceti, c, c++, python ...)
5. Nemas nikoga da te nadgleda i prati tvoj napredak (to je mac sa dvije ostrice)
6. Ne znas kako pravi projekti ili bar studentski izgledaju, kako se krece u izradu nekog projekta
7. Koje su dobre koje lose programerske prakse (programiranje niije samo poznavanje sintakse nekog programskog jezika i stirkanje koda)
8. Samostalnim ucenjem se cesto naprave rupe kada su u pitanju bitni teorijski osnovi.
Moje misljenje je da bi upisom na FIT puno toga dobio, priije svega eliminisao bi ovo iznad a onda i prosirio vidike, imao bi mogucnosti da cujes mnogo toga korisnog jer bi se kretao i komuncirao sa ljudima iz IT zajednice.
Na FIT-ovom YT kanalu imas gomilu predavanja dostupnih besplatno tako da ni resursi nisu problem, meedjutim poenta je da ces kroz fax sreci neka znanja koja samouk tesko da mozes u toj fazi.
Sve zavisi od tebe samog i tvoje licne motivacije, ako si spreman da se zrtvujes dvije godine ulozis maksimalan napor siguran sam da mozes nauciti mnogo toga i dobiti lijep i pristojan posao.
Ne trebaju ti dvije godine da naucis programirati (to mozes i za puno manje vremena) ali je to neki vremenski period gdje mozes sebe dovesti na zavidan nivou znanja.
IT je siroko polje, ne moras programirati mozda se kroz ucenje pronadjes u administraciji, dizjanu nebitno.
Pokusaj se na interentu preko drustvenih mreza prikljuciti IT grupama kako domaciima tako i onim iz komsiluka, svasta ces vrijedno cuti i vidjeti (Informaticari Balkana, AWS Bosnia, IT Jobs BiH, IT Jobs Hr, Developers Hrvatska, Sistemci Hr etc)
EDIT:
obavezno prodji CS50x kurs.
https://www.edx.org/course/introduction ... ardx-cs50x
Neka ti cilj ne bude da radis za neku domacu firmu postoji gomiila poslova vani gdje traze remote radnike sto je za nekoga iz male sredine win win situacija. (zivis u svom malom mjestu sa relativno malim troskovima a naplacujes EU platu). Naravno to zahtijeva rad trud i ucenjene.
To sto imas 29 godina nije nikakava prepreka postoje hiljade primjera gdje su i stariji ljudi napravili uspjesne IT karijere sa 0 predznanja (pogledaj redit i quoru ima tih prica koliko hoces).
Napravi twiter i linkedin profil i zaprati ljude od kojih mozes nesto nacitii i koji dijele neki koristan sadrzaj vezan za IT i prestani vrijeme na racunaru gubiti na sve ono sto nije direktno vezano za tvoj cilj!
Sto se tice ucenja programiranja samostalno u nkom savrsenom scenariju rekli bi da ti je potreban racunar i interent (poznavanje engleskog se podrazumijeva). Medjutim uciti samostalno ima nekoliko mana:
1. Previse vremena mozes potrositi na relatnivno jednostavne stvari posto si pocetnik i nemas teorijsku osnovu
2. Nisi u toku sa tim sta se desava koje tehnologije su trazene u firmama, sta se trazi sta ne
3. Tesko do prvog posla ukoliko nisi u sarajevu pa da upadnes na neku od praksi i pokazes da si talenat i da si vrijedan sanse za posao.
4. Nedostatak plana i programa ucenja (prvo nisi siguran sa kojim jezikom poceti, c, c++, python ...)
5. Nemas nikoga da te nadgleda i prati tvoj napredak (to je mac sa dvije ostrice)
6. Ne znas kako pravi projekti ili bar studentski izgledaju, kako se krece u izradu nekog projekta
7. Koje su dobre koje lose programerske prakse (programiranje niije samo poznavanje sintakse nekog programskog jezika i stirkanje koda)
8. Samostalnim ucenjem se cesto naprave rupe kada su u pitanju bitni teorijski osnovi.
Moje misljenje je da bi upisom na FIT puno toga dobio, priije svega eliminisao bi ovo iznad a onda i prosirio vidike, imao bi mogucnosti da cujes mnogo toga korisnog jer bi se kretao i komuncirao sa ljudima iz IT zajednice.
Na FIT-ovom YT kanalu imas gomilu predavanja dostupnih besplatno tako da ni resursi nisu problem, meedjutim poenta je da ces kroz fax sreci neka znanja koja samouk tesko da mozes u toj fazi.
Sve zavisi od tebe samog i tvoje licne motivacije, ako si spreman da se zrtvujes dvije godine ulozis maksimalan napor siguran sam da mozes nauciti mnogo toga i dobiti lijep i pristojan posao.
Ne trebaju ti dvije godine da naucis programirati (to mozes i za puno manje vremena) ali je to neki vremenski period gdje mozes sebe dovesti na zavidan nivou znanja.
IT je siroko polje, ne moras programirati mozda se kroz ucenje pronadjes u administraciji, dizjanu nebitno.
Pokusaj se na interentu preko drustvenih mreza prikljuciti IT grupama kako domaciima tako i onim iz komsiluka, svasta ces vrijedno cuti i vidjeti (Informaticari Balkana, AWS Bosnia, IT Jobs BiH, IT Jobs Hr, Developers Hrvatska, Sistemci Hr etc)
EDIT:
obavezno prodji CS50x kurs.
https://www.edx.org/course/introduction ... ardx-cs50x
Neka ti cilj ne bude da radis za neku domacu firmu postoji gomiila poslova vani gdje traze remote radnike sto je za nekoga iz male sredine win win situacija. (zivis u svom malom mjestu sa relativno malim troskovima a naplacujes EU platu). Naravno to zahtijeva rad trud i ucenjene.
To sto imas 29 godina nije nikakava prepreka postoje hiljade primjera gdje su i stariji ljudi napravili uspjesne IT karijere sa 0 predznanja (pogledaj redit i quoru ima tih prica koliko hoces).
Napravi twiter i linkedin profil i zaprati ljude od kojih mozes nesto nacitii i koji dijele neki koristan sadrzaj vezan za IT i prestani vrijeme na racunaru gubiti na sve ono sto nije direktno vezano za tvoj cilj!
- int21
#36 Re: Učenje programiranja samostalno
Evo mali doprinos od nekog ko se vise od pola zivota bavi programiranjem i razvojem svakakvog software-a:
1. Nemoj pocinjati sa androidom. Djeca sa faksa ce te pregaziti, a u firmi ce prije zaposliti nekog sa 20 sa faxom nego nekog bez njega sa 29. Znam iz izkustva. Jako ces se tesko probiti. to ne znaci da ga ne ucis. Nego da ti ne bude target za prvi posao.
2. Web - , HTMl, CSS, JavaScript....pocnes sa tim. Mozda cak neki CMS da vidik kako se sta radi, da pokupis best practices. Sa tim mozes zaraditi nesto love a moze se brzo nauciti. Kad pocnes pomalo zaradjivati, steknes osjecaj za posao. Vjeruj mi, ja trenutno odbijam takve poslove jer nemam vremena, a moze se zaraditi pomalo. Ako nisi iz Sarajeva, pokusas kontaktirati neke firme, zanatlije ili tako kome treba web, 100-200 km....malo se ustelis.
Paralelno mozes tipkati android, javu....c#....sta god zelis.....ali ovako imas neku osnovu za prihode posto kazes da ti je slaba fin situacija.
Kad napravis par poslova, i malo se stelnes u bilo kojem od programskih jezika, onda ti to prilicno povecava sansu za zaposlenje u firmi, jer ljudi koji drze interview-a obicno pitaju sta si radio pa je lijepo da pokezes nesto....
Eto to je to, ako sta treba sibni pp.....da budem iskren rijetko gledam ali ako se sjetim pogledati napisem ti odgovor.
Pozdrav i sretno
1. Nemoj pocinjati sa androidom. Djeca sa faksa ce te pregaziti, a u firmi ce prije zaposliti nekog sa 20 sa faxom nego nekog bez njega sa 29. Znam iz izkustva. Jako ces se tesko probiti. to ne znaci da ga ne ucis. Nego da ti ne bude target za prvi posao.
2. Web - , HTMl, CSS, JavaScript....pocnes sa tim. Mozda cak neki CMS da vidik kako se sta radi, da pokupis best practices. Sa tim mozes zaraditi nesto love a moze se brzo nauciti. Kad pocnes pomalo zaradjivati, steknes osjecaj za posao. Vjeruj mi, ja trenutno odbijam takve poslove jer nemam vremena, a moze se zaraditi pomalo. Ako nisi iz Sarajeva, pokusas kontaktirati neke firme, zanatlije ili tako kome treba web, 100-200 km....malo se ustelis.
Paralelno mozes tipkati android, javu....c#....sta god zelis.....ali ovako imas neku osnovu za prihode posto kazes da ti je slaba fin situacija.
Kad napravis par poslova, i malo se stelnes u bilo kojem od programskih jezika, onda ti to prilicno povecava sansu za zaposlenje u firmi, jer ljudi koji drze interview-a obicno pitaju sta si radio pa je lijepo da pokezes nesto....
Eto to je to, ako sta treba sibni pp.....da budem iskren rijetko gledam ali ako se sjetim pogledati napisem ti odgovor.
Pozdrav i sretno
-
Pu-239
#37 Re: Učenje programiranja samostalno
Stvarno je puno ovdje savjeta i hvala vam svima. Većina vas misli da je ovakav cilj ostvariv.
Ono što sam dosad shvatio je da je potrebna struktura i volja. Izabrao bih Android upravo zbog mnogo resursa na internetu i što je moguće za kratko vrijeme napraviti nešto upotrebljivo.
Konkretno ovakav path bih uzeo:
1) Počeo bih sa Foundation of programming (Coursera kroz Python se uče osnove OOP)
2) Zatim osnove Jave za Android (https://www.udacity.com/course/java-pro ... ics--ud282)
3) Google nanodegree Android Basic (https://www.udacity.com/course/android- ... gle--nd803)
Naravno sve bih ovo upotpunio sa knjigama, forumima, redditom, stackoverflow....ovisno o problemu na koji naiđem. Onda bih kroz pola godine s stečenim znanjem pokušao uletiti na plaćeni internship negdje i učiti te razvijati timski rad koji vas većina smatra bitnim.
Eventualno bih mogao prvo naučiti taditi u npr. wordpress, kao što @int21 reče, zaraditi koju paru tu i onda početi s Androidom...
Ono što sam dosad shvatio je da je potrebna struktura i volja. Izabrao bih Android upravo zbog mnogo resursa na internetu i što je moguće za kratko vrijeme napraviti nešto upotrebljivo.
1) Počeo bih sa Foundation of programming (Coursera kroz Python se uče osnove OOP)
2) Zatim osnove Jave za Android (https://www.udacity.com/course/java-pro ... ics--ud282)
3) Google nanodegree Android Basic (https://www.udacity.com/course/android- ... gle--nd803)
Naravno sve bih ovo upotpunio sa knjigama, forumima, redditom, stackoverflow....ovisno o problemu na koji naiđem. Onda bih kroz pola godine s stečenim znanjem pokušao uletiti na plaćeni internship negdje i učiti te razvijati timski rad koji vas većina smatra bitnim.
Eventualno bih mogao prvo naučiti taditi u npr. wordpress, kao što @int21 reče, zaraditi koju paru tu i onda početi s Androidom...
-
almir_tz
#38 Re: Učenje programiranja samostalno
Fino ti gore int21 napisa da ne počinješ s androidom, a svi drugi su imali svoje priče. Dobro ti je momak gore napisao o manama samostalnig učenja koje kači i FIT. Uveži se, volontiraj ako treba, bez komunikacije te jednostavno nema. IT je ogromno polje u kojem ćeš se bez smjernica konstantnih od strane drugih jednostavno izgubiti. A i uz druge ćeš svakako krv ispišati, jer ljudi u životu i poslu imaju i svoje probleme i neće biti tu stalno da ti češkaju muda.Pu-239 wrote:Stvarno je puno ovdje savjeta i hvala vam svima. Većina vas misli da je ovakav cilj ostvariv.
P.S. Tamna strana.

- pirmin
#39 Re: Učenje programiranja samostalno
Vala kad ja ucim pored posla C i C++ kao stari konj u 40+, ne znam sta se vi ispod 30tih uopste razmisljate ako postoji volja. 
- victom
#40 Re: Učenje programiranja samostalno
zaobići android.
ustvari probaj ga pa ćeš sam vidjeti da ti ne paše.
Ja bih radije razmotrio ovu varijantu sa altenheimom u njemačkoj. ko što neko reče, kao programer ćeš krv propišat, a ništa nećeš pošteno zaraditi.
to je težak i u svijetu dobro plaćen posao. ali ne i kod nas. kod nas možeš biti samo nečiji bitch.
ali, ako voliš biti nečiji bitch, onda je programiranje naravno prvi izbor.
Ja bih radije razmotrio ovu varijantu sa altenheimom u njemačkoj. ko što neko reče, kao programer ćeš krv propišat, a ništa nećeš pošteno zaraditi.
to je težak i u svijetu dobro plaćen posao. ali ne i kod nas. kod nas možeš biti samo nečiji bitch.
Last edited by victom on 01/03/2021 06:07, edited 2 times in total.
-
KIseljak12
#41 Re: Učenje programiranja samostalno
Kad malo bolje razmislim, priklanjam se misljenju da se klonis Androida. Puno je bolje da krenes s nekim web developmentom, kao sto @int21 rece mozda i neki CRM, npr. WordPress koji je daleko najpopularniji i bice tu sigurno jos par godina.
-
Puf
#42 Re: Učenje programiranja samostalno
kod nas programiranje nije dobro placen posao? jesam ja ovo dobro procitao?victom wrote:zaobići android.
jok eto bolje je babama po Njemackoj guzice prati, nego raditi ko programer
- victom
#43 Re: Učenje programiranja samostalno
ne kontaš ti to. ti si još mlad i pun ideala.aldinmah wrote:kod nas programiranje nije dobro placen posao? jesam ja ovo dobro procitao?victom wrote:zaobići android.
ali, ako voliš biti nečiji bitch, onda je programiranje naravno prvi izbor.hahah
Ne samo da je loše plaćen, već nije ni poželjan. Sa tom strukom sve teže i teže se nalazi posao. Kod nas.
U svijetu je situacija bolja.
Last edited by victom on 01/03/2021 06:07, edited 2 times in total.
- triconja
#44 Re: Učenje programiranja samostalno
Misljenja sam da je js atraktivniji od c/c++
-
Trebam te
#45 Re: Učenje programiranja samostalno
aldinmah wrote:kod nas programiranje nije dobro placen posao? jesam ja ovo dobro procitao?victom wrote:zaobići android.
ali, ako voliš biti nečiji bitch, onda je programiranje naravno prvi izbor.hahah
Nije, jer ne mozemo biti kompetentni sa Indijom, Kinom itd...(Indija ima 10 mil programera)
Bolje uci biznis...
- zforumas
#46 Re: Učenje programiranja samostalno
Sa Indijcima se ne moze niko porediti. Niti sa brojnoscu niti sa cijenama.
Firma u kojoj radim (cca 350 000 zaposlenih) skoro sve "outsourcea" u Indiju. Vise vremena na poslu pricam sa Indijcima neko sa Svabama
Rade ljudi i dan i noc i za malo para. Nije to samo programiranje, ima tu i onih dosadnih "robotskih" poslova. Ljudi su skontali kako uzeti lovu i skoluju se i doskolovavaju. A ne kod nas, hit je biti vanredni medicinski tehnicar
Firma u kojoj radim (cca 350 000 zaposlenih) skoro sve "outsourcea" u Indiju. Vise vremena na poslu pricam sa Indijcima neko sa Svabama
Rade ljudi i dan i noc i za malo para. Nije to samo programiranje, ima tu i onih dosadnih "robotskih" poslova. Ljudi su skontali kako uzeti lovu i skoluju se i doskolovavaju. A ne kod nas, hit je biti vanredni medicinski tehnicar
-
Trebam te
#47 Re: Učenje programiranja samostalno
ozforumas wrote:Sa Indijcima se ne moze niko porediti. Niti sa brojnoscu niti sa cijenama.
Firma u kojoj radim (cca 350 000 zaposlenih) skoro sve "outsourcea" u Indiju. Vise vremena na poslu pricam sa Indijcima neko sa Svabama![]()
Ista situacija i kod mene, sve software pakete dobijemo gotove, podese kako zelimo. Podrzavam ja mlade ljude koji zele biti programeri, medjutim nase trziste rada i nasa trenutna industrija daje ti veoma male ili nikakve sanse da se usavrsavas. Znaci ako je nkom zelja biti programer i zaradjivati ozbiljan novac, taj neko treba posliej srednje skole (znaci ne trositi vrijeme na BH univerzitetima) otici vani na univerzitet i vani ostati gdje trziste rada daje sanse za usavrsavanje i da zaradis novac jer programerski posao je rudarski.
Ovo, pilicarenje i vjerovanje da neko sa srednjom skolom i samostalno ucen moze biti dobar programer i obezbjediti novac za zivot je zabluda. Svaka cast onima koji su hrabri pa pokusaju misliti da ce uspjeti na taj nacin.
Toliko, za BH trziste rada i marketa poljoprivredni fax ima neke perspektive. Hrana je buducnost kako prezivjeti i hraniti planetu, i zdravstvo kako zivjeti zdrav zivot...mislim savjetnici koji ce savjetovati kako pojednostaviti zivot i kako sebe sam najlakse menadzovati.
Sretno pa kako god ko zeli
-
Puf
#48 Re: Učenje programiranja samostalno
Nakon ovih vasih zadnjih postova 100% sam siguran da od vas niko nema pojma o cemu prica.
Ja govorim iz licnog iskustva, programer sam i zaradjujem programiranjem za zivot i garantujem da u BIH nijedna struka nije placena koliko dobar programer (ni doktor, ni taksista, ni frizer ni inzinjer u Elektroprivredi itd...), samo ministri u vladi imaju bolja primanja
Tako da nastavite zivjeti u zabludama vasim haha
Ja govorim iz licnog iskustva, programer sam i zaradjujem programiranjem za zivot i garantujem da u BIH nijedna struka nije placena koliko dobar programer (ni doktor, ni taksista, ni frizer ni inzinjer u Elektroprivredi itd...), samo ministri u vladi imaju bolja primanja
-
155_mm
#49 Re: Učenje programiranja samostalno
pa sta to najvise programira jedan tipicni BiH programer?aldinmah wrote:Nakon ovih vasih zadnjih postova 100% sam siguran da od vas niko nema pojma o cemu prica.
-
Puf
#50 Re: Učenje programiranja samostalno
nije to sad tema, ovi gore tvrde kako nema para, kako nema posla i kako je bolje prati babama guzice nego biti programer haha, oj matero moja gdje i ja zivim155_mm wrote:pa sta to najvise programira jedan tipicni BiH programer?aldinmah wrote:Nakon ovih vasih zadnjih postova 100% sam siguran da od vas niko nema pojma o cemu prica.