Učenje japanskog jezika
- tsukiko^_^
#1 Učenje japanskog jezika
Da li bilo ko ima ikakve informacije za pohađanje kursa japanskog jezika u Sarajevu i okolini? Molim vas da mi javite ako imate neke preporuke, savjete ili možda materijal za učenje. Unaprijed hvala!
-
drekalica28
#2 Re: Učenje japanskog jezika
japanska ambasada je prošle godine organizovala besplatni kurs učenja japanskog jezika.
tako da.....ja da sam na tvom mjestu, njima bih se prvo obratila.
tako da.....ja da sam na tvom mjestu, njima bih se prvo obratila.
- tsukiko^_^
#3 Re: Učenje japanskog jezika
Već sam slala prijavu japanskoj ambasadi ali su me odbili jer ove godine nema kursa zbog nedostatka predavača
tako da sada tražim alternativu. Hvala u svakom slučaju...
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#4 Re: Učenje japanskog jezika
Pokušaj samostalno na netu ima tovar literature i kurseva.
-
medunce
- tsukiko^_^
#6 Re: Učenje japanskog jezika
Arigato gozaimasu! Odličan link...medunce wrote:http://linguebooks.blogspot.com/search/label/Japanese evo ovdje pokusaj
-
uzmimerikardo
#7 Re: Učenje japanskog jezika
kupi si sat antenu i kakav jeftini risiver (sve skupa moze do 150km otprilike) imas besplatan NHK kanal i na njemu svaki dan emisije sa ucenjem japanskog (japanski-engleski)...
- tsukiko^_^
#8 Re: Učenje japanskog jezika
Pokušaću i to. Hvala na prijedlogu!uzmimerikardo wrote:kupi si sat antenu i kakav jeftini risiver (sve skupa moze do 150km otprilike) imas besplatan NHK kanal i na njemu svaki dan emisije sa ucenjem japanskog (japanski-engleski)...
- Sovjet
#9 Re: Učenje japanskog jezika
Sorry ako malo kasnim na temu. Šta se tiče Japanskog možeš ga učiti jako dobro iz knjige, za razliku npr kineskog. Japanski je jako fascinantan, ali i - ko bi reko - vrlo težak i vremenski intenzivan. Učenje onih silnih japanski znakova (Kanji - ima ih preko 2000 koje trebaš znati) je neizbježno, niti možeš ostaviti za kasnije. Ako znaš engleski ili njemački toplo ti preporučujem J.W.Heisiga i njegovu fantastičnu metodu pamčenja znakova. NHK ima na digitalnoj satelitskoj, ali je isključivo na engleskom jeziku, tako da je malo koristan. Bolji su ti web kanali na internetu, ili japanske serije i filmovi na japanskim stranicama ili you tubu sa subovima
sretno
sretno
- tsukiko^_^
#10 Re: Učenje japanskog jezika
Hey ja sam i zaboravila na ovu temu hehe. Sporo mi ide učenje, bila sam jedno vrijeme obustavila zbog faxa pa ponovo počela. Ali bitno je da još ide, ne odustajem.Sovjet wrote:Sorry ako malo kasnim na temu. Šta se tiče Japanskog možeš ga učiti jako dobro iz knjige, za razliku npr kineskog. Japanski je jako fascinantan, ali i - ko bi reko - vrlo težak i vremenski intenzivan. Učenje onih silnih japanski znakova (Kanji - ima ih preko 2000 koje trebaš znati) je neizbježno, niti možeš ostaviti za kasnije. Ako znaš engleski ili njemački toplo ti preporučujem J.W.Heisiga i njegovu fantastičnu metodu pamčenja znakova. NHK ima na digitalnoj satelitskoj, ali je isključivo na engleskom jeziku, tako da je malo koristan. Bolji su ti web kanali na internetu, ili japanske serije i filmovi na japanskim stranicama ili you tubu sa subovima
sretno
Sreća pa znam engleski (otprilike) inače ne bi imala šanse s obzirom na nedostatak literature na BHS-u. Učenje Kanji znakova jeste teško, ali bez njih se ne može, čak sam shvatila koliko olakšavaju situaciju jer se puno u japanskom oslanja na kontekst tako kad bi pisali samo sa hiraganom vladao bi opći haos. Moraću probati Heisigovu metodu, i drugi je dosta preporučuju.
S vremena na vrijeme pogledam koji film, seriju ili anime na japanskom sa subovima. Pokušavam upratiti kakav je izgovor i kakve se fraze koriste u određenim situacijama koje nisu spomenute u udžbenicima.
Interesantno mi je bilo kad sam tek počela učiti, kako su me neke knige na engleskom zbunjivale jer su namijenjene za ljude kojima je maternji engleski. Ali, naučila sam dosad da uočim te razlike i neke lekcije (kao naprimjer izgovaranje slova r) koje mi nisu od koristi jer nisam native english speaker
Govoriš li japanski i jesi li bio/la u Japanu? Kaže se da se koristi otprilike 2000 kanji znakova u svakodnevnom govoru. Mene zanima koliko se koristi u "akademskom" govoru i ima li puno razlike u usporedbi sa svakodnevnim.
Hvala