učenje češkog u Sarajevu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
tm84

#26 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by tm84 »

malena2808 wrote:Ma meni se ovo sve preteško čini, imam osjećaj da nikad neću naučiti :roll: haha
nije toliko tesko... prvi par dana ce ti biti kao da si u zooloskom vrtu stavljena ispreda gladnih lavova... ali savladas ovo brzo... moj slucaj je bio da sam imao tu skolu u sarajevu 4 mjeseca ali da budem iskren nije mi nista koristilo... dosao sam u cesku 2008. kao da nista nisam znao ceskog... imao sam prije samog pocetka studiranja dvije sedmice intezivnog kursa, koji mi je zaista pomogao... poceo da studiram na ceskom (zbog neplacanja skolarine)... i bogme nakon mjesec dana vec sam bio uhodan u jeziku... sve se da savladati pogotovo srodan slavenski jezik, gdje je rjecnik 30% isti, mada gramatika i pravopis su teski, ali da se nauciti :D
malena2808

#27 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by malena2808 »

Jos jedna informacija mi treba.. Dakle, svi vi koji ste imali ili imate priliku zivjeti u Ceskoj, zanima me koliko bi me otpr dosli mjesecni troskovi(hrana, smjestaj itd) ? Hitno mi treba ova informacija :)
dresdener78

#28 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by dresdener78 »

malena2808 wrote:Jos jedna informacija mi treba.. Dakle, svi vi koji ste imali ili imate priliku zivjeti u Ceskoj, zanima me koliko bi me otpr dosli mjesecni troskovi(hrana, smjestaj itd) ? Hitno mi treba ova informacija :)
Dakle, navesću cijene u češkim krunama (Kč), trenutno je češka kruna jako pala u odnosu na € i košta jedan eurić preko 27 Kč. Dakle možemo računati da je 1 KM otprilike 14 Kč.
Evo gledam cjenovnike smještaja u studentskim domovima, i u Hradci Králové (Hradecu Kralove) košta smještaj za jednog studenta oko 3 000 Kč mjesečno. U cijeni je uključen wifi-internet isto kao potrošnja struje za računar, neke male električne uređaje.
U Pragu bi trebalo biti malo više za smještaj u studentskim domovima, 3 500 - 4 000 Kč.

Mjesečna studentska karta za gradski saobraćaj košta u Pragu 260 Kč, u Hradecu 210 Kč.

Cijene ručka u studentskim kantinama jesu oko 50 Kč.

U birtijama košta jedna kafa / čaj oko 30 Kč, pivo pola litra 25-40 Kč, sok ili Coca cola (0,3 l) 30-40 Kč. U jeftinjem restoranu možeš pojesti za recimo 80-100 Kč, posebne ponude važe za takozvani MENU oko podneva kada imaš supu, glavno jelo i napitak skupa recimo do 100 Kč u mnogim restoranima.

Putovanje je puno jeftinje nego u BiH, između većih gradova ima puno autobuskih linija, jako popularni jesu luksuzni žuti autobusi firme STUDENT AGENCY koji voze između Praga, Brna, Pilsena, Libereca, Hradeca Kralove... u akcijskim ponudama se može kupiti karta i za 30-50 Kč, inaće otprilike 100 km udaljenost košta 80-100 Kč. Za putovanje vozom je dobra klijentska kartica državnih željeznica "IN 25" koja jošta studente 250 Kč godišnje i imaš 25 posto sniženje od standardnih tarifa. Sa ovom karticom se mogu kupovati karte putem interneta dakle naprimjer ja mogu putovati 100 kilometara u Prag od 79 Kč u jednom pravcu ako kupim unaprijed.

Moram napomenuti da su dosta skupe mnoge knjige koje su potrebne za studium, ali sa druge strane danas je situacija bolja jer ima raznih mogućnosti downloada skeniranih materijala nego kao što je bilo prije 10 godina kad sam bio ja na fakultetu :P Svakako dobri i stručni udžbenici zanju koštati i do 1 000 Kč po komadu.

Mobitel kartice se mogu kupiti prepaid, imamo tri operatera, Vodafone, T-Mobile i O2. Cijene su otprilike 6 Kč za minutu telefoniranja i 2 Kč za jednu sms poruku.

U supermarketima jesu cijene otprilike iste kao u BiH, neke stvari jesu valjda jeftinje, ali i manje kvalitetne. Pripremi se na to da je u Češkoj gotovo nemoguće kupiti janjetinu ili teletinu (ili je u onim rijetkim slučajevima sramotno skupa), standard je goveđe / svinjsko / riblje meso i meso od peradi (pile, kokoš, patka, guska, ćurka). Ko ne jede svinjetinu iz bilo kojih razloga, nije izgubljen ili sumnjiv jer mnogi ljudi postaju vegetarijani ili jedu samo "bijelo" meso dakle perad, ribe.

Ono što uvijek iznenadi ljude sa Balkana je razlika u hljebu. To što poznaju ljudi iz BiH kao klasičan bijeli hljeb se kod nas zove "veka" i jede se rijeđe dok klasičan hljeb je u Češkoj tamniji sa više žita u brašnu, masivniji je i odgovara više njemačkom hljebu nego onome balkanskom.

Dakle recimo sve skupa bi te koštalo mislim nekih najmanje 8 000 Kč mjesečno da ne životariš, ne brojiš svaku krunu na dlanu (helere od aluminija su već ukinuli dakle najmanja kovanica je 1 Kč) i da ne živiš od tjestenina i supa iz vreća nego da možeš i nekad izaći sa društvom, putovati na izlet itd.
jon_jovi

#29 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Sve jeftinije nego ovdje. Za 1.60 KM koliko stoji naša tramvajska vozite se u metrou s kraja na kraj Praga a to je ko od Baščaršije do Podlugova.
tm84

#30 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by tm84 »

dresdener78 wrote:
malena2808 wrote:Jos jedna informacija mi treba.. Dakle, svi vi koji ste imali ili imate priliku zivjeti u Ceskoj, zanima me koliko bi me otpr dosli mjesecni troskovi(hrana, smjestaj itd) ? Hitno mi treba ova informacija :)
Dakle, navesću cijene u češkim krunama (Kč), trenutno je češka kruna jako pala u odnosu na € i košta jedan eurić preko 27 Kč. Dakle možemo računati da je 1 KM otprilike 14 Kč.
Evo gledam cjenovnike smještaja u studentskim domovima, i u Hradci Králové (Hradecu Kralove) košta smještaj za jednog studenta oko 3 000 Kč mjesečno. U cijeni je uključen wifi-internet isto kao potrošnja struje za računar, neke male električne uređaje.
U Pragu bi trebalo biti malo više za smještaj u studentskim domovima, 3 500 - 4 000 Kč.

Mjesečna studentska karta za gradski saobraćaj košta u Pragu 260 Kč, u Hradecu 210 Kč.

U birtijama košta jedna kafa / čaj oko 30 Kč, pivo pola litra 25-40 Kč, sok ili Coca cola (0,3 l) 30-40 Kč. U jeftinjem restoranu možeš pojesti za recimo 80-100 Kč, posebne ponude važe za takozvani MENU oko podneva kada imaš supu, glavno jelo i napitak skupa recimo do 100 Kč u mnogim restoranima.

Putovanje je puno jeftinje nego u BiH, između većih gradova ima puno autobuskih linija, jako popularni jesu luksuzni žuti autobusi firme STUDENT AGENCY koji voze između Praga, Brna, Pilsena, Libereca, Hradeca Kralove... u akcijskim ponudama se može kupiti karta i za 30-50 Kč, inaće otprilike 100 km udaljenost košta 80-100 Kč. Za putovanje vozom je dobra klijentska kartica državnih željeznica "IN 25" koja jošta studente 250 Kč godišnje i imaš 25 posto sniženje od standardnih tarifa. Sa ovom karticom se mogu kupovati karte putem interneta dakle naprimjer ja mogu putovati 100 kilometara u Prag od 79 Kč u jednom pravcu ako kupim unaprijed.

Moram napomenuti da su dosta skupe mnoge knjige koje su potrebne za studium, ali sa druge strane danas je situacija bolja jer ima raznih mogućnosti downloada skeniranih materijala nego kao što je bilo prije 10 godina kad sam bio ja na fakultetu :P Svakako dobri i stručni udžbenici zanju koštati i do 1 000 Kč po komadu.

Mobitel kartice se mogu kupiti prepaid, imamo tri operatera, Vodafone, T-Mobile i O2. Cijene su otprilike 6 Kč za minutu telefoniranja i 2 Kč za jednu sms poruku.

U supermarketima jesu cijene otprilike iste kao u BiH, neke stvari jesu valjda jeftinje, ali i manje kvalitetne. Pripremi se na to da je u Češkoj gotovo nemoguće kupiti janjetinu ili teletinu (ili je u onim rijetkim slučajevima sramotno skupa), standard je goveđe / svinjsko / riblje meso i meso od peradi (pile, kokoš, patka, guska, ćurka). Ko ne jede svinjetinu iz bilo kojih razloga, nije izgubljen ili sumnjiv jer mnogi ljudi postaju vegetarijani ili jedu samo "bijelo" meso dakle perad, ribe.

Ono što uvijek iznenadi ljude sa Balkana je razlika u hljebu. To što poznaju ljudi iz BiH kao klasičan bijeli hljeb se kod nas zove "veka" i jede se rijeđe dok klasičan hljeb je u Češkoj tamniji sa više žita u brašnu, masivniji je i odgovara više njemačkom hljebu nego onome balkanskom.

Dakle recimo sve skupa bi te koštalo mislim nekih najmanje 8 000 Kč mjesečno da ne životariš, ne brojiš svaku krunu na dlanu (helere od aluminija su već ukinuli dakle najmanja kovanica je 1 Kč) i da ne živiš od tjestenina i supa iz vreća nego da možeš i nekad izaći sa društvom, putovati na izlet itd.
evo poredjenja radi... :) u olomoucu je smjestaj u studentskom domu oko 2500 kruna, za zivot jos nekih 4000 kruna i to je ok... licno iskustvo... u brnu gdje sad radim, je vec malo skuplje... rentam sobu za 5300 kruna... hrana skuplja nego u olomoucu... ovde ti treba nekih 10000 da zivis minimalno...
malena2808

#31 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by malena2808 »

dresdener78 wrote:

Ne znam čime sam zaslužila ovoliki trud i ljubaznost, ali hvala ti punoooooo si mi pomogaoo :D
dresdener78

#32 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by dresdener78 »

a evo nešto malo za početni trenink - pjesma legendarnog češkog pjevača, popularan otprilike kao vaš Kemal Monteno - o prvom svjetskom ratu, ljubavi i gradu Sarajevu.
ExNihilo

#33 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by ExNihilo »

Na ovo što je dresdener napisao dodao bih nekoliko stvari.

Prvo, knjige se mogu nabaviti u univerzitetskim bibliotekama - besplatno. Ako je biblioteka siromašna, a sumnjam da jeste, postoje raznorazne nacionalne i ine biblioteke, barem u Pragu, gdje se sve može nabaviti besplatno. Ponekad profesori podijele elektronske verzije knjige, legalno kupljene od strane univerziteta, studentima u vlasništvo. Tako da, trošak za knjige: 0 CZK. :D

Drugo, centralna banka je devalvirala valutu, nedavno. Bilo je, otprilike, 1 euro = 25 kruna, sada je 1 euro = 27 kruna. Međutim, izvjesno je da će operacije centralne banke u budućnosti prestati, kada nestane straha od deflacije, pa će vlauta jačati. Kao posljedica devalviranja, cijene su skočile preko noći. Do nedavno se 10 jaja moglo kupiti za 25 CZK, sada je već 30 CZK.

Treće, pored hljeba, nema ni naše pavlake. Njihov koncept pavlake se svodi na neku jogurtastu splačinu. :D

Četvrto, kredit za mobitel. Za razliku od nas i naše 2 markice dopune, najmanja dopuna ovdje je 200 CZK, što je otprilike 8 eura. Tako da dopuna telefona predstavlja velik korak u životu. :D
tm84

#34 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by tm84 »

ExNihilo wrote:Na ovo što je dresdener napisao dodao bih nekoliko stvari.

Prvo, knjige se mogu nabaviti u univerzitetskim bibliotekama - besplatno. Ako je biblioteka siromašna, a sumnjam da jeste, postoje raznorazne nacionalne i ine biblioteke, barem u Pragu, gdje se sve može nabaviti besplatno. Ponekad profesori podijele elektronske verzije knjige, legalno kupljene od strane univerziteta, studentima u vlasništvo. Tako da, trošak za knjige: 0 CZK. :D

Drugo, centralna banka je devalvirala valutu, nedavno. Bilo je, otprilike, 1 euro = 25 kruna, sada je 1 euro = 27 kruna. Međutim, izvjesno je da će operacije centralne banke u budućnosti prestati, kada nestane straha od deflacije, pa će vlauta jačati. Kao posljedica devalviranja, cijene su skočile preko noći. Do nedavno se 10 jaja moglo kupiti za 25 CZK, sada je već 30 CZK.

Treće, pored hljeba, nema ni naše pavlake. Njihov koncept pavlake se svodi na neku jogurtastu splačinu. :D

Četvrto, kredit za mobitel. Za razliku od nas i naše 2 markice dopune, najmanja dopuna ovdje je 200 CZK, što je otprilike 8 eura. Tako da dopuna telefona predstavlja velik korak u životu. :D
ovo trece je istina... :D trazio sam mjesecima neku pavlaku... i jedva sam nasao... Billa ima one svoje clever proizvode, koji su dobri, a nisu ni skupi... pavlaka je u poredjenju s drugima, najbolja...
jon_jovi

#35 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Image

Image

Image

Alija IZETBEGOVIČ ,Václav HAVEL
Credit: ČTK/Doležal Michal
Source: ČTK
Author: Doležal Michal
I
Capture date: 13.10.1995
certified_fascist

#36 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by certified_fascist »

tm84 wrote:
dresdener78 wrote:
jon_jovi wrote:Dekuji
nemáš vůbec za co :)
a sad mi reci da baratas sa njihovim carkama i hackovima kada daju naglasak na samoglasnike... zivim u ceskoj 6 godina, i odustao sam od toga... razumiju me ljudi, iako pricam primitivni ceski, ali te crte iznad vokala nikad necu nauciti... :D
Čuješ li razliku između riječi "pas" (životinja), i "pas" (pojas)? Ili "grad" (naseljeno mjesto) i "grad" (padavine)? Ili "žena" u "moja žena" i "deset žena"? Ako da, onda znaš gdje staviti dugi samoglasnik a gdje kratki. Čak ne moraš da razlikuješ dugouzlazni naglasak, dugosilazni naglasak i nenaglašene duge samoglasnike.

Ili drugim riječima - bosanski razlikuje 30 raznih samoglasnika (a, e, i, o, u, od toga svako kratkouzlazno, kratkosilazno, dugouzlazno, dugosilazno, kratko nenaglašeno i dugo nenaglašeno), ne razlikuje ih u pisanom jeziku i ima pokretan naglasak.
Češki razlikuje 10 raznih samogasnika (a, e, i, o, u, od toga svako kratko i dugo) razlikuje ih u pisanom jeziku (tako da se uvijek zna kako se napisana riječ čita ili kako se izgovorena riječ piše) i naglasak je uvijek isti. Kako to još može da bude jednostavnije?
malena2808

#37 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by malena2808 »

Vidim da vas dosta ima, pa da pitam usput je li iko upućen gdje mogu trenutno učiti češki u Sarajevu, jer mi oni sa filozofskog faxa nisu odg :/
staradis

#38 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by staradis »

:sax:
malena2808 wrote:Vidim da vas dosta ima, pa da pitam usput je li iko upućen gdje mogu trenutno učiti češki u Sarajevu, jer mi oni sa filozofskog faxa nisu odg :/
NamelessOne

#39 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by NamelessOne »

malena2808 wrote:Vidim da vas dosta ima, pa da pitam usput je li iko upućen gdje mogu trenutno učiti češki u Sarajevu, jer mi oni sa filozofskog faxa nisu odg :/
Dođi 17. februara (ponedjeljak) u 18h na Filizofski, sala 154, tada počinje prvi čas u ovoj godini. :)
malena2808

#40 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by malena2808 »

NamelessOne wrote:
Dođi 17. februara (ponedjeljak) u 18h na Filizofski, sala 154, tada počinje prvi čas u ovoj godini. :)
Nemaju neki drugi termini ? Druga sam smjena cijelu godinu u školi :/
astala_vistala

#41 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by astala_vistala »

Sto ti je zivot a nekad za nas bili cigani.. :-)
NamelessOne

#42 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by NamelessOne »

malena2808 wrote: Nemaju neki drugi termini ? Druga sam smjena cijelu godinu u školi :/
Nazalost ne. Do sada je bilo ponedjeljkom i cetvrtkom od 18h do 20h, a ovaj momak koji predaje je rekao da termini i u ovoj godini ostaju isti.
staradis

#43 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by staradis »

koliko traje kurs koliko se moze nauciti i da li se dobije diploma
_mufljuz_

#44 Re: učenje češkog u Sarajevu

Post by _mufljuz_ »

ceski da naucis moras imat il dobrog druga ceha da ga naucis uz puno pive ili neku drugaricu koja rado daje ili regularnu curu na jedno godinu i po dana pa da apsolviras - ako to uspijes bez toga skidam ti kapu
Post Reply