učenje češkog u Sarajevu
-
malena2808
#1 učenje češkog u Sarajevu
Naime, planiram studirati u Češkoj i uslov mi je poznavanje češkog. Molim sve koji imaju iskustva sa studiranjem tamo, kao i učenjem češkog u Sarajevu, da mi ukratko napišu sve što znaju
-
tm84
#2 Re: učenje češkog u Sarajevu
obrati se ambasadi ceske u sarajevu. ja sam tako 2008. dosao u olomouc. ucenje ceskog sam imao pola godine u sarajevu (mada nije nesto pomoglo) ali za pocetak je bilo dovoljno... uglavnom u ambasadi ce ti sve reci. ako hoces vise informacija pitaj i cesku besedu (nesto kao udruzenje ceha u bih). sjediste im je u sarajevu...
-
malena2808
#3 Re: učenje češkog u Sarajevu
A gdje si učio češki u Sarajevu ?
-
dresdener78
#4 Re: učenje češkog u Sarajevu
ako Ti bude nešto trebalo, rado ću posavjetovati (češki je moj maternji jezik). Samo ne mogu zbog nedostatka vremena nuditi on-line časove. Ali mogu na druge načine pomoći, naprimjer postoji puno mp3 knjiga na češkom za trenink, i to jako solidno snimljenih, često sa poznatim glumcima (radi to državna radio stanica). Imam i ja neke zalihe toga. Ili mogu da pomognem sa informacijama kako, gdje i šta u Češkoj.
U Sarajevu stvarno postoji Češka beseda i još češko-bosansko društvo Snješka (Sněžka) gdje se mogu dobiti neki kontakti i daljni savjeti. Poznajem lično ljudi u ovim udruženjima.
U Sarajevu stvarno postoji Češka beseda i još češko-bosansko društvo Snješka (Sněžka) gdje se mogu dobiti neki kontakti i daljni savjeti. Poznajem lično ljudi u ovim udruženjima.
-
tm84
#5 Re: učenje češkog u Sarajevu
to je bilo organizovano od strane ceske ambasade. Bila je neka nasa uciteljica koja zna ceski... imali smo nastavu u nekoj srednjoj skoli tamo na grbavici... 2-3 puta sedmicno... u ambasadi ce ti sve reci...malena2808 wrote:A gdje si učio češki u Sarajevu ?
-
malena2808
#6 Re: učenje češkog u Sarajevu
poslat cu Vam pp vezano za ovodresdener78 wrote:ako Ti bude nešto trebalo, rado ću posavjetovati (češki je moj maternji jezik). Samo ne mogu zbog nedostatka vremena nuditi on-line časove. Ali mogu na druge načine pomoći, naprimjer postoji puno mp3 knjiga na češkom za trenink, i to jako solidno snimljenih, često sa poznatim glumcima (radi to državna radio stanica). Imam i ja neke zalihe toga. Ili mogu da pomognem sa informacijama kako, gdje i šta u Češkoj.
-
malena2808
#7 Re: učenje češkog u Sarajevu
kako da kontaktiram ambasadu ? navodno ne primaju nikoga ko nije najavljen, a danas sam zvala onaj broj koji ima na njihovoj stranici, ali niko se ne javlja :Stm84 wrote:to je bilo organizovano od strane ceske ambasade. Bila je neka nasa uciteljica koja zna ceski... imali smo nastavu u nekoj srednjoj skoli tamo na grbavici... 2-3 puta sedmicno... u ambasadi ce ti sve reci...malena2808 wrote:A gdje si učio češki u Sarajevu ?
-
dresdener78
#8 Re: učenje češkog u Sarajevu
Pokušaj telefon sekretarijata ambasadora ili šalji njima e-mail (naveden je na kraju stranice):malena2808 wrote:kako da kontaktiram ambasadu ? navodno ne primaju nikoga ko nije najavljen, a danas sam zvala onaj broj koji ima na njihovoj stranici, ali niko se ne javlja :Stm84 wrote:to je bilo organizovano od strane ceske ambasade. Bila je neka nasa uciteljica koja zna ceski... imali smo nastavu u nekoj srednjoj skoli tamo na grbavici... 2-3 puta sedmicno... u ambasadi ce ti sve reci...malena2808 wrote:A gdje si učio češki u Sarajevu ?
http://www.mzv.cz/sarajevo/bs/O_ambasadi/index.html
- jon_jovi
#9 Re: učenje češkog u Sarajevu
Možemo temu obuhvatiti malo šire. Bivši ambasador republike Slovačke u BiH Mirosav Mojžita napisao je knjigu. Da li je objavljena na našem jeziku?

-
dresdener78
#10 Re: učenje češkog u Sarajevu
Upravo sam pretražio internet i čini mi se da je trenutno samo na slovačkom.jon_jovi wrote:Možemo temu obuhvatiti malo šire. Bivši ambasador republike Slovačke u BiH Mirosav Mojžita napisao je knjigu. Da li je objavljena na našem jeziku?
Inaće jako zanimljivu knjigu je izdao dr. Kuděla, bivši ambasador Češke u Sarajevu:

knjiga je na češkom jeziku uz resumé na više stranih jezika
- jon_jovi
#11 Re: učenje češkog u Sarajevu
Dresdener jarane možda si se navikao na ove naše primitivističke upadice, a ako nisi onda se navikni.
Na Slovačkom portalu članak o Sarajevu. Ako imate google chromu imate i prevodilicu.
http://samuelmarec.blog.sme.sk/c/275366 ... slova.html
Mnogo interesantniji su komentari koji su svi od reda pozitivni, i čini se kako su Slovaci sposobni prepoznati prave vrijednosti našeg glavnog grada i da su te vijednosti njima, Slovacima također najvažnije.
Jedan komentar kaže: zaobiđite Srbe i Hrvate, Bošnjaci su super ljudi, a i Banja Luku zaobiđite u širokom luku
http://blog.sme.sk/diskusie/reaction_sh ... m#17147998
Na Slovačkom portalu članak o Sarajevu. Ako imate google chromu imate i prevodilicu.
Mnogo interesantniji su komentari koji su svi od reda pozitivni, i čini se kako su Slovaci sposobni prepoznati prave vrijednosti našeg glavnog grada i da su te vijednosti njima, Slovacima također najvažnije.
Jedan komentar kaže: zaobiđite Srbe i Hrvate, Bošnjaci su super ljudi, a i Banja Luku zaobiđite u širokom luku
-
dresdener78
#12 Re: učenje češkog u Sarajevu
hoću hoćuuskrsno_respo wrote:dresdener a da ti posaljes koju cehinju ovdje da nam pomogne u ucenju jezika
to je najefikasnije
-
dresdener78
#13 Re: učenje češkog u Sarajevu
Hvala ti puno na jako zanimljivom linku! Inaće nisam ja nikakva fina gospoda, da bi Ti samo znao kakav humor je bio normalan u sredini gdje sam odrastao (sjever Češke, naseljen ljudima iz nižih socijalnih slojeva i podprosječno obrazovanih, iskorjenjena pokrajina) onda bi vidio da smo nekako svi "balkanski seljaci"jon_jovi wrote:Dresdener jarane možda si se navikao na ove naše primitivističke upadice, a ako nisi onda se navikni.
Jedan komentar kaže: zaobiđite Srbe i Hrvate, Bošnjaci su super ljudi, a i Banja Luku zaobiđite u širokom luku![]()
Svakako članak je najemotivniji koji sam čitao u toku zadnjih godina... hvala Višoj Moći slovački savršeno razumijem sve jer sam zapravo rođeni Čehoslovak (dedo je bio iz Slovačke). Stvarno super. I slažem se da su i komentari jako zanimljivi, baš iskreno da kažem, moja lična iskustva odgovaraju ovom komentaru koji si spomenuo....
- jon_jovi
#14 Re: učenje češkog u Sarajevu
Dresdener, rekao sam ti već da ne padaš na provokacije. To kao prvo, a kao drugo ovaj primitivac već jede svinjetinu i to sve u šesnest. To se vidi iz nicka - uskrsdresdener78 wrote:hoću hoćuuskrsno_respo wrote:dresdener a da ti posaljes koju cehinju ovdje da nam pomogne u ucenju jezika
to je najefikasnijesamo da organiziram tender za cure, na kraju će momci kod vas doživjeti pravu masovnu seksualnu revoluciju i svi će jesti šnicle od svinjetine
![]()
![]()
- jon_jovi
#15 Re: učenje češkog u Sarajevu
Ništa, i drugi put.dresdener78 wrote:Hvala ti puno na jako zanimljivom linku! Inaće nisam ja nikakva fina gospoda, da bi Ti samo znao kakav humor je bio normalan u sredini gdje sam odrastao (sjever Češke, naseljen ljudima iz nižih socijalnih slojeva i podprosječno obrazovanih, iskorjenjena pokrajina) onda bi vidio da smo nekako svi "balkanski seljaci"jon_jovi wrote:Dresdener jarane možda si se navikao na ove naše primitivističke upadice, a ako nisi onda se navikni.
Jedan komentar kaže: zaobiđite Srbe i Hrvate, Bošnjaci su super ljudi, a i Banja Luku zaobiđite u širokom luku![]()
http://blog.sme.sk/diskusie/reaction_sh ... m#17147998![]()
Svakako članak je najemotivniji koji sam čitao u toku zadnjih godina... hvala Višoj Moći slovački savršeno razumijem sve jer sam zapravo rođeni Čehoslovak (dedo je bio iz Slovačke). Stvarno super. I slažem se da su i komentari jako zanimljivi, baš iskreno da kažem, moja lična iskustva odgovaraju ovom komentaru koji si spomenuo....
Neutralno stajalište bi bilo to da treba zaobiči teritoriju Republike Srpske i Hercegbosne zbog okoštalog nacionalizma. Mi u ostatku BiH i Sarajevu se ne razdvajamo po nacionalnosti.
-
Cybernetic
#16 Re: učenje češkog u Sarajevu
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:22, edited 1 time in total.
-
dresdener78
#17 Re: učenje češkog u Sarajevu
Inaće ko bi želio da uči češki jezik, postoji jedna super stvar i to mp3 knjige na češkom jeziku.
Klasični romani svjetskih autora isto kao čeških pisaca. Snimljeni su u jako visokom kvalitetu, često učestvuju poznati češki glumci. Za ličnu upotrebu se može pronaći na ovom forumu:
http://mluveneslovo.chaves.cz/
Klasični romani svjetskih autora isto kao čeških pisaca. Snimljeni su u jako visokom kvalitetu, često učestvuju poznati češki glumci. Za ličnu upotrebu se može pronaći na ovom forumu:
http://mluveneslovo.chaves.cz/
- jon_jovi
-
dresdener78
#19 Re: učenje češkog u Sarajevu
nemáš vůbec za cojon_jovi wrote:Dekuji
-
tm84
#20 Re: učenje češkog u Sarajevu
a sad mi reci da baratas sa njihovim carkama i hackovima kada daju naglasak na samoglasnike... zivim u ceskoj 6 godina, i odustao sam od toga... razumiju me ljudi, iako pricam primitivni ceski, ali te crte iznad vokala nikad necu nauciti...dresdener78 wrote:nemáš vůbec za cojon_jovi wrote:Dekuji
-
dresdener78
#21 Re: učenje češkog u Sarajevu
hehehe.... one proklete crtice (čárky) i kvačice (háčky)tm84 wrote: a sad mi reci da baratas sa njihovim carkama i hackovima kada daju naglasak na samoglasnike... zivim u ceskoj 6 godina, i odustao sam od toga... razumiju me ljudi, iako pricam primitivni ceski, ali te crte iznad vokala nikad necu nauciti...
Sjetio sam se jednog davnog drugara porijeklom iz Rusije koji je stig´o u Češku kada je imao 19 godina i učio je jezik tek na licu mjesta. Nekako je sve uspijevao shvatiti i naučiti, ali duge vokale nikako. Dugo á, é, í, ú, ů, ó su bile trajna misterija za njega. Problem je u naglasku, češki nema rastući i padajući naglasak nego zvuči sa ovog pogleda više kao njemački. Trenirano uho dobro čuje gdje je dugi i gdje kratki vokal.
Sa druge strane bosanski se može ovom metodom pisati ovako:
Némojte da vjérujete / Príčaš mi / Sájam knjíge...
Za mene lično su dugi vokali jedina pametna stvar na mađarskom jeziku jer se jako dobro čuju: szép napot kívánok itd.
-
tm84
#22 Re: učenje češkog u Sarajevu
nije to tesko izvesti u govoru, samo kazes ž i razumiju te... mada odma skuze da si stranac...uskrsno_respo wrote:a r s kvakom?
cita se kao rž jel tako?
-
dresdener78
#23 Re: učenje češkog u Sarajevu
Hehe svakako zahtijeva malo treninka i ovisi od talenta. Moj jaran iz Alipašinog polja je nakon pet minuta uz pivu savršeno savladao řtm84 wrote:nije to tesko izvesti u govoru, samo kazes ž i razumiju te... mada odma skuze da si stranac...uskrsno_respo wrote:a r s kvakom?
cita se kao rž jel tako?
Evo jedan video za strance na engleskom:
http://youtu.be/qhp2Von-KpY
Svakako ovo "ř" imaju i Poljaci, pišu rz (dobrze), ali ne zvuči tako oštro kao na češkom.
-
malena2808
#24 Re: učenje češkog u Sarajevu
Ma meni se ovo sve preteško čini, imam osjećaj da nikad neću naučiti
haha
- jon_jovi
#25 Re: učenje češkog u Sarajevu
Bez muke nema nauke.