Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hrusta

#1 Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by hrusta »

Sigurno ste vidjeli vec u jutrosnjem Avazu ovu budalastinu, j***m ja njima sve, seljacine jedne, oni ce nama zabranjivati gdje raja moze ici na eskurziju, pa jesu li oni ba normalni, pa raja dokle ovo vako ba, ma matere mi nije ovo Istocna Njemacka iz 1980ih da nemozes nigdje mrdnuti, i oni smradovi is kantona ce odlucivati hoce li raja ici vani ili ostati u BiH. Nije ih sramota, EU oberucke doziva i mami srbiju i njihove gradjanje dodjite, evo vam besplatna viza samo dojite, a ovi mamlazi ovako, sto Semihica ne nasteli sebi kakav seminar u Gorazdu, Tuzli, Mostaru ili BL, nego hoce gospoja da joj guzica vidi puta ma malo skokne do inostranstva ko ova gamad od parlamentaraca, koju vidim cesto na liniji Sarajevo - Minken fino se zavale u biznis klasu. Pa ljudi moji dokle ce mo mi trpiti ovo izivljavanje........... :x sram ih i stid bilo............

Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH
Cilj je da upoznaju bogatu historiju naših gradova, kaže Sretko Žmukić...
07.05.2008. 21:20
Prema ovogodišnjoj preporuci Ministarstva nauke i obrazovanja KS, koja je stigla na adrese svih direktora škola, srednjoškolci i osnovci na organizirane ekskurzije ne bi trebali ići van granica naše zemlje.

Međutim, kako najavljuju iz resornog ministarstva, od iduće školske godine bit će striktno zabranjeno školama da vode djecu na ekskurzije van granica BiH. Naime, bit će donesen pravilnik u kojem će biti propisano da učenici moraju ostajati u BiH.

- Bit će određeni i mjeseci kada će moći ići na putovanja. Cilj pravilnika, odnosno ostanka djece ovdje je da upoznaju bogatu historiju naših gradova - kazao je Sretko Žmukić, stručni saradnik u Ministarstvu obrazovanja i nauke KS.

Prema volji roditelja, djeca OŠ "Alija Nametak" 30. maja putuju u Italiju.

- Roditelji smatraju da je bolje da djeca idu van zemlje jer je veliki dio BiH još pod minama - kaže direktorica škole Ajša Lejlić.

Mario Ambrožić, direktor OŠ "Aleksa Šantić", ističe kako učenici ove škole idu na ekskurzije po BiH, s tim da će otići i na jednodnevni izlet na Brijune.

Gimnazijalci idu u Španiju

Direktorica Druge gimnazije Aida Arnautović kaže kako će njihovi učenici ove godine putovati u Španiju.

- Kada dobijemo zvaničan dokument od Ministarstva, pridržavat ćemo se uputa, dotad sami biramo destinacije - rekla je Arnautović.

Pokret mladih: Ekskurzija je mnogima jedina prilika da odu van granica BiH
Pokret mladih BiH obratio se javnosti u povodu odluke Ministarstva nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo prema kojoj srednjoškolci i osnovci na organizirane ekskurzije ne bi trebali ići van granica naše zemlje.

Pokret mladih BiH ovu odluku smatra neosnovanom, diskriminirajućom i prilično nebuloznom, a u njihovom saopštenju dalje se kaže:

"Mladi ljudi u BiH su dovoljno izolovani od ostatka Evrope i svijeta zbog postojećeg viznog režima koji se primjenjuje na BiH. Za veliki broj mladih ljudi jedina prilika da izađu izvan granica naše zemlje je upravo školska ekskurzija.

Pokret mladih BiH je mišljenja da se učenici osnovnih i srednjih škola trebaju konstantno upoznavati sa prirodnim ljepotama i bogatom historijom svih gradova Bosne i Hercegovine, ali ne na uštrb ekskurzije, nego putem redovnih i obaveznih dnevnih izleta."

Zato traže od Ministarstva nauke i obrazovanja KS da hitno povuče ovu preporuku koju je uputila direktorima osnovnih i srednjih škola u ovom Kantonu i odustane od najavljenih namjera da iduće godine izričito naredi zabranu odlaska na ekskurzije van granica BiH.

Svaka vam cast Pokret Mladih.............
Umjetnik a

#2 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Umjetnik a »

odavno veću glupost nisam pročitao
skorpija1S

#3 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by skorpija1S »

Idioti,i Zmukic i kompanija,lako je njima,oni svoju djecu ispaljuju vani svakako,a nasoj uskracuju da jednom u toku skolovanju odu bar malo iz ove nase sive svakodnevnice,trebaju se svi roditelji pobuniti,napraviti se peticija,ali ovdje slabo sta pije vode,bunili smo se i protiv vjeronauke u vrticima,pa ona opet dolazi polako.....
Dioda

#4 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Dioda »

Ovo je neopisiva glupost,bas ne mogu da vjerujem.Kakoih nije stid :x
U ovoj bijedi u kojoj vecina ove djece zivi,jedina prilika da se negdje vani ode jeste upravo ta ekskurzija.To im je (vecini) jedina prilika da izadju i vide nesto drugacije.
Smradovi :x
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Truba »

ovo je odron... sit gladnog ne razumije
imam sreću da sam preko raznih organizacija putovao pa makar i 5 dana u razne zemlje

ali uskratiti djeci putovanje u italiju španiju tunis grčku ili tursku je ravno zločinu...

za izlete u BiH imaju mogućnost subotom ... može se sva obići za 1 školsku godinu... škola u prirodi
skorpija1S

#6 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by skorpija1S »

Treba se obratiti ovom bolesnom ministru i njegovom jadnom pomocniku,ne bi bilo lose za sutra neki transparent i na temu ovoga....
Lesli Eldridž

#7 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Lesli Eldridž »

Isto k'o Erich Honnecker u GDR ili mule u Iranu. Moja poruka vlastima je: popu... k.
vjesticanametli

#8 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by vjesticanametli »

:shock: moze im se sta je ovdje cudno :x ko reaguje? NIKO
gdje cete ih to voditi u bih???? na masovne grobnice????? ili mozda tamo gdje politicari žderu (hutovo blato)
skorpija1S

#9 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by skorpija1S »

Umjesto da brinu gdje da smjeste maloljetne delikvente,oni djeci zabranjuju da izadju iz BiH,i onda neki kreten kaze da je Tito bio diktator.....
chuchumbamayumbe

#10 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by chuchumbamayumbe »

Pa djaci dragi, eto vam prilike da izadjete na ulice (kao i vasi vrsnjaci u Hrvatskoj) i izrazite svoje nezadovoljstvo ovakvom odlukom.
Bojkot nastave, demonstracije pred ministarstvom/kantonom, a ako ovako ostane sami ste sebi krivi!
Lesli Eldridž

#11 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Lesli Eldridž »

chuchumbamayumbe wrote:Pa djaci dragi, eto vam prilike da izadjete na ulice (kao i vasi vrsnjaci u Hrvatskoj) i izrazite svoje nezadovoljstvo ovakvom odlukom.
Bojkot nastave, demonstracije pred ministarstvom/kantonom, a ako ovako ostane sami ste sebi krivi!
Ka i za sve što se desilo u zadnjih 20 godina, i za ovako bijedan život.
sigicalo

#12 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by sigicalo »

A "preporuka" za skolu u prirodi ce biti da se ne izlazi izvan kantona...Ostaju Sabici i Vogosca, a ne zna se sta je neuslovnije...i jos ce odrediti i mjesece kad ce se smjeti putovati. Da mi je znati kako misle oko 70 osnovnih skola smjestiti na ove dvije lokacije.Katastrofa
Umjetnik a

#13 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Umjetnik a »

skorpija1S wrote:Umjesto da brinu gdje da smjeste maloljetne delikvente,oni djeci zabranjuju da izadju iz BiH,i onda neki kreten kaze da je Tito bio diktator.....

dalo bi se o tome diskutovati
Umjetnik a

#14 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Umjetnik a »

chuchumbamayumbe wrote:Pa djaci dragi, eto vam prilike da izadjete na ulice (kao i vasi vrsnjaci u Hrvatskoj) i izrazite svoje nezadovoljstvo ovakvom odlukom.
naravno
skorpija1S

#15 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by skorpija1S »

sigicalo wrote:A "preporuka" za skolu u prirodi ce biti da se ne izlazi izvan kantona...Ostaju Sabici i Vogosca, a ne zna se sta je neuslovnije...i jos ce odrediti i mjesece kad ce se smjeti putovati. Da mi je znati kako misle oko 70 osnovnih skola smjestiti na ove dvije lokacije.Katastrofa
Mi smo u Katolickoj,koja mora samo 20% postovati od propisa za skole na prostoru Kantona,tako da za nas ne vazi......
skorpija1S

#16 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by skorpija1S »

Rado bi djeca,ali ko ce pravdati casove,a neko bi mogao letiti i na popravni zbog demonstracija,i onda opet kazem-Tito je po nekima bio diktator,a sta nam to rade ovi,prije si smio pobjeci s casa,sad ti odmah prisiju i politicku pozadinu tome. A bilo bi super kad bi sutra sva djeca dosla pred Kanton.
Hamuray

#17 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Hamuray »

sjecam se da smo mi bila jedna od prvih generacija koja je izasla iz tadasnje SRBiH na ekskurziju izvan prostora bivse SFRJ. i sjecam se isto da smo se borili pravo da to uradimo jer su i roditelji i profesori bili protiv iz ne znam kojih razloga. a sv se to desavalo u 80-tim. ali tadasnju situaciju i razumjem ali ovo sad vam se svodi na isto ko i uvodjenje vjeronauke u obdaniste. a bar o tome su nadrealisti pricali jos 1990 ili 1991 godine ako je ko gledao taj njihov skec.
Soul_Sista

#18 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Soul_Sista »

Nemojte tako, mozda klinci vide svojim ocima da moze bolje pa eto onda belaja :D ..zemljo otvori se cime se oni bave! :run:
skorpija1S

#19 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by skorpija1S »

Hamuray wrote:sjecam se da smo mi bila jedna od prvih generacija koja je izasla iz tadasnje SRBiH na ekskurziju izvan prostora bivse SFRJ. i sjecam se isto da smo se borili pravo da to uradimo jer su i roditelji i profesori bili protiv iz ne znam kojih razloga. a sv se to desavalo u 80-tim. ali tadasnju situaciju i razumjem ali ovo sad vam se svodi na isto ko i uvodjenje vjeronauke u obdaniste. a bar o tome su nadrealisti pricali jos 1990 ili 1991 godine ako je ko gledao taj njihov skec.

Nazalost-DA. Ali moramo reagovati hitno.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#20 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by ladyblue18 »

Procitah sada na naslovnici sa-xa :shock:
Oni stvarno nisu normalni.
Sta treba, odvesti momke i djevojke sa 18 god u Neum :?
A i djecicu...
Hoce da oni obilaze svijet a nas da zatvore sto vise :x :x
E pa nece ic!
Lesli Eldridž

#21 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Lesli Eldridž »

Ma otelo se kontroli i sve otišlo u p.m. :D
Suicidal Siberian

#22 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Suicidal Siberian »

Hoče žito da klepaju familiju im hebem :x :x
Hamuray

#23 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Hamuray »

ma nesto razmisljam i cini mi se da su se prepali ( nase ) maloljetnicke delikvencije u stranim zemljama :-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#24 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mIRCerka »

Kad bi samo novinari SLUSALI sta im se kaze.
Radi se i PREPORUCI udruzenja geografa kantona sarajevo kao i PPZavoda, a nije u pitanju naredjenje ni odredba!

:x

Svaki direktor skole reaguje kao gdja. Aida iz 2.gimnazije - dok nam zakonom ne odrede, mi idemo gdje je nama cejf! Zato nema potrebe za brigom pretjeranom :D
PS u 4. osnovne smo isli cijelu sedmicu u Krajinu, Jajce, Mrkonjic, obisli i Jasenovac, sve u sklopu proucavanja NORa. Dakle, i prije se to radilo, ne zajebavajte djecu.
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#25 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by davorf »

Ma ja mislim da bi im zakonom trebalo ograničiti ekskurziju na livadu ispred škole. 01. augusta između 10:00 i 10:15. Dovoljno...šta će im više. =) Šalu na stranu...ali narod ih je birao :x Margaritas antes porcos...

Pozdrav, Davor
Post Reply