Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
-
bogumil-8
#1 Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Učenici, koliko radnih sati trošite na učenje (u školi i kod kuće)?
Koliko je vaše sedmično radno vrijeme? Imate li vremena za sebe i svoje potrebe?
(u diskusiju pozivam i bivše učenike, sada studente, ili roditelje, grand per i grand mer)
U moje mišljenje – da ste preopterećeni – nisam uspio uvjeriti „odgovorne“ (nastavnike, pedagoge, zaposlene u prosvjetno-pedagoškoj službi,...). Da li je moje mišljenje suviše subjektivno i neutemeljeno?
Uvjeren sam da treba smanjiti obim nastavnih sadržaja, a samim tim i broj školskih časova.
Ne slažem se u ovoj oblasti sa parolom: „Od viška glava ne boli!“ Naprotiv!
Koliko je vaše sedmično radno vrijeme? Imate li vremena za sebe i svoje potrebe?
(u diskusiju pozivam i bivše učenike, sada studente, ili roditelje, grand per i grand mer)
U moje mišljenje – da ste preopterećeni – nisam uspio uvjeriti „odgovorne“ (nastavnike, pedagoge, zaposlene u prosvjetno-pedagoškoj službi,...). Da li je moje mišljenje suviše subjektivno i neutemeljeno?
Uvjeren sam da treba smanjiti obim nastavnih sadržaja, a samim tim i broj školskih časova.
-
Bellica
#2 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Naravno da su preoptereceni!!! Ja trenutno radim s curicom od 11 godina koja skoro svaki dan ima 6 casova, nema vremena za slobodne aktivnosti, kod kuce samo radi zadacu i uci, gradivo je jako tesko. A nastavnici ne objasnjavaju kako treba, evo iz biologije definicija napisana od strana profesorice biologije koja se mogla zaposliti samo u OS. " Sistematika je problem kojim se bavi Biologija i grupise zive organe u skupine" Glupo i dosadno, nadsve neistinito, pogresno. Djetetu od 11 godina kaze da vakcina sadrzi antitijela koja se bore protiv antigena, ovo je isto pogresno, ali je tragicnije sto djeca ne znaju sta su antitijela, a sta antigeni. Sve je dosadno, nema nista sto bi djecu zainteresovalo, sto bi ucinilo da im se mili uciti, naprotiv, ovim sistemom su dobili kontraefekt, djeca mrze knjige, ne citaju nikako, idu u skolu nevoljni, lazu da nemaju nista za uciti jer im to ne pricinjava nikakvo zadovoljstvo. Sad ce neko reci da je i ranije bilo isto ovako, e pa nije, nase gradivo je bilo interesantno, mene je interesovalo, voljela sam ici u skolu, veselilo me upoznavanje novih predmeta. Ma kakvog viska, nije to uopste dovoljno, bezveze im pricaju, kad su radili Mezopotamiju nisu rekli da je ona "Kolijevka civilizacije" nego da su Iracani zaustavili ekspanziju RImljana, sto je opet pogresno, ovo se desilo u Perziji koliko se sjecam, a ne u Mezopotamiji, a sto je najgore, djeca od 11 godina nemaju pojma sta je ekspanzija. Obrazovni sistem podhitno treba mijenjati, ovo je strasno, nama nije bilo sjajno, ali ovo je uzasno. I jos jedan primjer, od kad je recenica u genitivu "Adnanova sveska", umjesto " Sveska mog druga Adnana". Dakle, nije samo da je preopsirno nego je pogresno, pa djeca kad izadju iz OS nece znati apsolutno nista.bogumil-8 wrote:Učenici, koliko radnih sati trošite na učenje (u školi i kod kuće)?
Last edited by Bellica on 18/12/2009 21:00, edited 1 time in total.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#3 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Ja kao ucenik sam bila poprilicno opterecena, i u osnovnoj a jos vise u srednjoj, narocito jer sam bila kampanjac pa onda sve strpim u 5 dana.
Inace kada sam u jednom periodu dobro sebi sve rasporedila, ucila na vrijeme, zavrsavala sam svoje obaveze puno prije drugih i imala puno bolje ocjene, i bila sam stvarno manje opterecena.
Sto znaci da je dobra organizacija pola posla.
A sada kao student sam opet kampanjac manje vise, ali gradivo u skolama a ni na faxu se ne moze porediti, i obim ucenja.
Preoptereceni jesmo, ali i tu se sve moze ako se dobro organizuje, sto meni opet ne polazi za rukom.
Jednostavno, obrazovni sistem nam je takav nakaradan, na faxu narocito te samo pune informacijama i ucis, ucis, ucis i zavrsis a nikad prakse nisi imao, ni iskustva u tom nekom buducem poslu.
A svi to traze...
Inace kada sam u jednom periodu dobro sebi sve rasporedila, ucila na vrijeme, zavrsavala sam svoje obaveze puno prije drugih i imala puno bolje ocjene, i bila sam stvarno manje opterecena.
Sto znaci da je dobra organizacija pola posla.
A sada kao student sam opet kampanjac manje vise, ali gradivo u skolama a ni na faxu se ne moze porediti, i obim ucenja.
Preoptereceni jesmo, ali i tu se sve moze ako se dobro organizuje, sto meni opet ne polazi za rukom.
Jednostavno, obrazovni sistem nam je takav nakaradan, na faxu narocito te samo pune informacijama i ucis, ucis, ucis i zavrsis a nikad prakse nisi imao, ni iskustva u tom nekom buducem poslu.
A svi to traze...
-
bogumil-8
#4 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
@belica, jedne sedmice sam izbrojao da djeca treba da usvoje 50 novih pojmova samo iz predmeta matematika i istorija. "Prepao sam se" tog podatka. Naravno da djeca jednostavno ne mogu toliko toga zapamtiti, onda odustaju i od "pravog učenja" i razumijevanja.
@laduyblue18, jeste "organizacija učenja" ogromna ušteda u vremenu (najviše treba učiti na samim časovima), ali današnje generacije kao da nije moguće "zainteresovati" za učenje!?
Samo nek me ne pođu učiti kako se to sve može postići ("ako si pravi nastavnik i pedagog"). Sit sam takvih "pametnih"!
Problem je prvenstveno u preobimnosti i preopterećenosti učenika, a zatim slijede drugi problemi. Previše gradiva i previše nepotrebnih sadržaja i činjenica.
@laduyblue18, jeste "organizacija učenja" ogromna ušteda u vremenu (najviše treba učiti na samim časovima), ali današnje generacije kao da nije moguće "zainteresovati" za učenje!?
Samo nek me ne pođu učiti kako se to sve može postići ("ako si pravi nastavnik i pedagog"). Sit sam takvih "pametnih"!
Problem je prvenstveno u preobimnosti i preopterećenosti učenika, a zatim slijede drugi problemi. Previše gradiva i previše nepotrebnih sadržaja i činjenica.
- alica.k
#5 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
iskreno kad uporedim koliko sam ja bila opterecena u osnovnoj, a koliko mi je mala sestra sad...ma necu ni da pricam. ja mislim da djecu nicemu vise ne uce u skoli, ja sam u cetvrtom razredu ubijala se od ucenja prirode i glupog drustva a oni se igraju, crtaju, lijepe nekakve slicice i tako :S
zaglupljuju ih!
zaglupljuju ih!
- Ajatolah_
#6 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Evo, da se ja javim kao predstavnik učeničkog naroda, 8. razred.
Moji iz razreda imaju po šest časova četiri dana u sedmici i jedan dan sedam časova, ali ja imam dodatnu nastavu iz Informatike, Matematike i Eng. jezika, što mi ostavlja samo jednom po šest časova. Sva sreća što se nastavnici nisu mogli uskladiti, imao bih još dodatnih
Slobodno vrijeme mi zavisi od prvog dijela posta, dakle koliko trebam učiti za dan poslije. U nekom prosječnom danu, recimo da provedem oko četiri-pet sati ne radeći ništa korisno (do 13:25 spavanje i škola, još nekoliko školskih obaveza i lektire, ostalo slobodno).
Sada, teško mi je odgovoriti jesam li preopterećen. Sigurno da bi bilo bolje kad bi se nastavnici uskladili i kada bi imali jednu ili nijednu pismenu provjeru sedmično, nego ovako kada prođe sedmica da ne moram ništa učiti, a onda naleti dan sa dva testa i dva usmena odgovora.
Nisam učenik koji uči ako ne misli da bi sutradan mogao dobiti ocjenu, tako da sam itekako opterećen ovih dana kad lupaju testovi i ocjene sa svih strana. Ako je neki predmet koji mi slabo ide, kojeg nisam odavno učio ili mi je prijeko potrebna povoljna ocjena, do tri sata, dok recimo za test iz Matematike se ne pripremam više od 20 minuta.bogumil-8 wrote:Učenici, koliko radnih sati trošite na učenje (u školi i kod kuće)?
Moji iz razreda imaju po šest časova četiri dana u sedmici i jedan dan sedam časova, ali ja imam dodatnu nastavu iz Informatike, Matematike i Eng. jezika, što mi ostavlja samo jednom po šest časova. Sva sreća što se nastavnici nisu mogli uskladiti, imao bih još dodatnih
Slobodno vrijeme mi zavisi od prvog dijela posta, dakle koliko trebam učiti za dan poslije. U nekom prosječnom danu, recimo da provedem oko četiri-pet sati ne radeći ništa korisno (do 13:25 spavanje i škola, još nekoliko školskih obaveza i lektire, ostalo slobodno).
Sada, teško mi je odgovoriti jesam li preopterećen. Sigurno da bi bilo bolje kad bi se nastavnici uskladili i kada bi imali jednu ili nijednu pismenu provjeru sedmično, nego ovako kada prođe sedmica da ne moram ništa učiti, a onda naleti dan sa dva testa i dva usmena odgovora.
- kurty
#7 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Prvo o srednjoj skoli:
Imao sam u prosjeku 6 casova dnevno. U trecem razredu sam sjecam se dobro pon, uto i cet imao po 7 casova, srijedom 8 i petkom 5 casova... Bio sam ucenik sa prosjekom 5.0... Ucio sam svaki dan po sat-dva, imao vremena i za treninge i za sekcije i za izlaske... Tokom treceg i cetvrtog razreda sam bio prva smjena i cim se nastava zavrsi, dolazio sam kuci, presvlacio se i na posao... Radio sam u przionici kafe do 20.00... A subotom i nedjeljom radno vrijeme od 9-18... I sve sam mogao stici... Mogao sam stici jer sam imao dobru naviku,a to je da sam na svim casovima bio psihicki tu prisutan, slusao, zapisivao, i kuci bi mi ostalo samo da jos to poslozim. I uspjevalo mi je jako dobro, jer sam ucio redovno.
Fax:
Studiram građevinu, trenutno V godina... Eh sad je problem. Mislim da smo preoptereceni. Mogu reci da sa oko prosjecnog studenta. Obnovio sam prvu, i onda sam se nadao da cu obnoviti drugu, da cist mogu u trecu, medjutim natjerali su nas dalje, jer na bolonjci ganjao... Da bih upisao sljedeci semestar, moram imati sve potpise. Da bih dobio potpise, moram predati sve programe koji su nam zadati, a programi su jako jako obimni. Programi su od 15 stranica pa do 70 ili 80 stranica, i pola od tih programa je potrebno rucno napisati, ili nacrtati, i to otprilike iznosi po 3-4 sata dnevno da se samo crta i pise. Predavanja su od 8.15 pa do recimo 14.00. Cekam autobus, i put do Breze je od 50 minuta pa do 2 sata, u zavisnosti od vremenskih uslova... Izlasci, 2-3 puta sedmicno... Tako da ostaje jako malo slobodnog vremena...
Ipak mislim da je sve od osobe do osobe... Sve se moze kad se hoce, ali treba,ipak, odredjenih stvari da se odrekne...
Imao sam u prosjeku 6 casova dnevno. U trecem razredu sam sjecam se dobro pon, uto i cet imao po 7 casova, srijedom 8 i petkom 5 casova... Bio sam ucenik sa prosjekom 5.0... Ucio sam svaki dan po sat-dva, imao vremena i za treninge i za sekcije i za izlaske... Tokom treceg i cetvrtog razreda sam bio prva smjena i cim se nastava zavrsi, dolazio sam kuci, presvlacio se i na posao... Radio sam u przionici kafe do 20.00... A subotom i nedjeljom radno vrijeme od 9-18... I sve sam mogao stici... Mogao sam stici jer sam imao dobru naviku,a to je da sam na svim casovima bio psihicki tu prisutan, slusao, zapisivao, i kuci bi mi ostalo samo da jos to poslozim. I uspjevalo mi je jako dobro, jer sam ucio redovno.
Fax:
Studiram građevinu, trenutno V godina... Eh sad je problem. Mislim da smo preoptereceni. Mogu reci da sa oko prosjecnog studenta. Obnovio sam prvu, i onda sam se nadao da cu obnoviti drugu, da cist mogu u trecu, medjutim natjerali su nas dalje, jer na bolonjci ganjao... Da bih upisao sljedeci semestar, moram imati sve potpise. Da bih dobio potpise, moram predati sve programe koji su nam zadati, a programi su jako jako obimni. Programi su od 15 stranica pa do 70 ili 80 stranica, i pola od tih programa je potrebno rucno napisati, ili nacrtati, i to otprilike iznosi po 3-4 sata dnevno da se samo crta i pise. Predavanja su od 8.15 pa do recimo 14.00. Cekam autobus, i put do Breze je od 50 minuta pa do 2 sata, u zavisnosti od vremenskih uslova... Izlasci, 2-3 puta sedmicno... Tako da ostaje jako malo slobodnog vremena...
Ipak mislim da je sve od osobe do osobe... Sve se moze kad se hoce, ali treba,ipak, odredjenih stvari da se odrekne...
-
bogumil-8
#8 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Ova "navika" je jedna od važnijih spoznaja kako "uštedjeti vrijeme" i biti efikasniji u učenju. Nažalost, ovoj "navici" ne posvećuju dovoljno pažnje ni učenici, ni roditelji, ni profesori! Redovno učenje (u odnosu na "kampanjsko") je mnogo efikasnije, trajnije i višestruko korisnije.kurty wrote: Mogao sam stici jer sam imao dobru naviku,a to je da sam na svim casovima bio psihicki tu prisutan, slusao, zapisivao, i kuci bi mi ostalo samo da jos to poslozim. I uspjevalo mi je jako dobro, jer sam ucio redovno.
Individualne razlike postoje. "Opšti principi" (kako učiti i naučiti), ipak, odgovaraju većini. Ako učenici "poslušaju" savjete starijih i iskusnijih (posebno ako poslušaju savjete onih koji su po svojoj struci upućeni u proces učenja) pomoći će, prije svega, sebi.kurty wrote: Ipak mislim da je sve od osobe do osobe... Sve se moze kad se hoce, ali treba,ipak, odredjenih stvari da se odrekne...
Ovo: " ali treba,ipak, odredjenih stvari da se odrekne...", također, je važno. Međutim, uviđam i prisutnu problematiku onih učenika koji su "silom prilika prinuđeni da se odreknu mnogih stvari": nemaju kod kuće uslove za nesmetano učenje, nemaju sve potrebne udžbenike (često imaju samo jednu svesku - "svaštaru"), nemaju za sendvič (gladni prate nastavu, a časova mnogo).
-
bogumil-8
#9 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Ovo mi se ne čini ispravnom konstatacijom.alica.k wrote: ja sam u cetvrtom razredu ubijala se od ucenja prirode i glupog drustva a oni se igraju, crtaju, lijepe nekakve slicice i tako :S
zaglupljuju ih!
Djecu i treba učiti kroz igru i zabavu (da i ne osjete da ih se nešto uči), kako im učenje ne bi bilo teret (već zabava). Čak sam i uspješnost časova matematike "mjerio" količinom zabave i ugodnom "zabavnom atmosferom" na tim časovima.
To što si se "ubijala" učenjm "Prirode i društva" u četvrtom razredu O. Š. i jeste jedan od promašaja u tadašnjem obrazovnom sistemu (neprimjeren sadržaj uzrastu učenika), a takvih neprimjerenih i suvišnih sadržaja ima i u sadašnjem obrazovnom sistemu.
Upoređivao sam obim i nastavni sadržaj iz pojedinih predmeta u Hrvatskoj, BiH i Danskoj. U BiH je izrazit višak sadržaja!
Možda sam u ocjeni (da treba mnogo toga izbaciti) suviše subjektivan?!
Hajde da malo "zakuham": Da li bi bilo korisno vjeronauku brisati iz nastavnih predmeta O. Š.?!
Na ovo pitanje me inicirala mogućnost uštede finansijskih sredstava (plaćanje časova, smanjenje sedmičnog fonda časova za učenike, ušteda na izdacima i za materijalne troškove nastave).
- Petit_Beurre
#10 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Ma šta su preopterećeni. Prosječno znanje jednog srednjoškolca je ravno nuli, i to nije kriv samo nastavni plan i program i profesori nego i on sam. U to sam se uvjerio x puta i niko me ne može ubjediti da su preopterećeni. Ja sam rijetko kad sjeo i učio, da ne govorim redovno. Što pohvatam na času to mi je bilo dovoljno za 4.5 i uvijek sam bio odličan.
Roditelji - šibu u ruke neka djeca uče da se ne brukamo po svijetu
- plemba
#11 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
krenimo redom...
osnovna:
najveci kampanjac ikad roden. nikad u zivotu nisam sjeo kod kuce da ucim gradivo, izuzev citanja lektira. ali ono sto je kurty rekao gore bio 100% prisutan na casovima, pratio, zapisivao... prosjek 5,0
srednja:
s obzzirom na iskustvo iz osnovne, postao jos veci kampanjac u srednjoj. sve kad se sabere, 4 god gimnazije, ako sam imao 50-100 sati ucenja kod kuce Bog me ubio... isto kao i osnovna, pracenje nastave, zapisivanje, i odmor prije casa ponavljanje... uspjevalo je... prosjek 4,3. imao srece sto mi je matematika (koja je bauk haman svugdje) bila maciji kasalj... pa nije bilo nekih problema...
fax:
kampanjac, sta da se prica... od oktobra do majskih praznika tarlaham na sve strane, pomalo citam obaveznu, vise neobaveznu literaturu. mjesec dana prije ljetnih rokova se zatvorim (ali iza 12 navecer, do 12 je po starom) i uspjevao se davati uslov za naredne godine.
postdiplomski:
zbog ubrzanog tempa nema se vremena. vrlo tesko je nakon posla koji se radi 8 sati dnevno, a ciji je opis "stvaralacki", odnosno da pojasnim, bavim se sa dosta istrazivanja i analiza, da spremas aktovno te ispite na magistarskom, tako da se to svede na kampanju nekoliko dana (noci) uoci ispita.... uglavnom povezivanje i sklapanje u jednu cjelino onoga sto se zna vec.
da li su danas djeca preopterecena, nisu... zaglupise ih... ja u 2 osnovne znao tablicu mnozenja i dijeljenja napamet, oni danas osnovnu zavrse ne znaju je...
nisu preoptereceni, nego oni koji su kampanjci neka budu kampanjci, oni kojima to malo teze ide nek budu redovni... i cista racunica
osnovna:
najveci kampanjac ikad roden. nikad u zivotu nisam sjeo kod kuce da ucim gradivo, izuzev citanja lektira. ali ono sto je kurty rekao gore bio 100% prisutan na casovima, pratio, zapisivao... prosjek 5,0
srednja:
s obzzirom na iskustvo iz osnovne, postao jos veci kampanjac u srednjoj. sve kad se sabere, 4 god gimnazije, ako sam imao 50-100 sati ucenja kod kuce Bog me ubio... isto kao i osnovna, pracenje nastave, zapisivanje, i odmor prije casa ponavljanje... uspjevalo je... prosjek 4,3. imao srece sto mi je matematika (koja je bauk haman svugdje) bila maciji kasalj... pa nije bilo nekih problema...
fax:
kampanjac, sta da se prica... od oktobra do majskih praznika tarlaham na sve strane, pomalo citam obaveznu, vise neobaveznu literaturu. mjesec dana prije ljetnih rokova se zatvorim (ali iza 12 navecer, do 12 je po starom) i uspjevao se davati uslov za naredne godine.
postdiplomski:
zbog ubrzanog tempa nema se vremena. vrlo tesko je nakon posla koji se radi 8 sati dnevno, a ciji je opis "stvaralacki", odnosno da pojasnim, bavim se sa dosta istrazivanja i analiza, da spremas aktovno te ispite na magistarskom, tako da se to svede na kampanju nekoliko dana (noci) uoci ispita.... uglavnom povezivanje i sklapanje u jednu cjelino onoga sto se zna vec.
da li su danas djeca preopterecena, nisu... zaglupise ih... ja u 2 osnovne znao tablicu mnozenja i dijeljenja napamet, oni danas osnovnu zavrse ne znaju je...
nisu preoptereceni, nego oni koji su kampanjci neka budu kampanjci, oni kojima to malo teze ide nek budu redovni... i cista racunica
- ladyblue18
#12 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
E da mi je znati sa kakvim si ti ucenicima imao kontakta, pa tvrdis tek tako da je prosjeno znanje srednjoskolcna ravno nuli.Petit_Beurre wrote:Ma šta su preopterećeni. Prosječno znanje jednog srednjoškolca je ravno nuli, i to nije kriv samo nastavni plan i program i profesori nego i on sam. U to sam se uvjerio x puta i niko me ne može ubjediti da su preopterećeni. Ja sam rijetko kad sjeo i učio, da ne govorim redovno. Što pohvatam na času to mi je bilo dovoljno za 4.5 i uvijek sam bio odličan.
- medaaa
#13 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
ovo kako je krenulo s nasim obrazovanjem... ovi su mala maca, sta cemo mi lupat http://www.youtube.com/watch?v=vnwxy3o3 ... re=related
- Petit_Beurre
#14 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Sa mnogim učenicamaladyblue18 wrote:E da mi je znati sa kakvim si ti ucenicima imao kontakta, pa tvrdis tek tako da je prosjeno znanje srednjoskolcna ravno nuli.Petit_Beurre wrote:Ma šta su preopterećeni. Prosječno znanje jednog srednjoškolca je ravno nuli, i to nije kriv samo nastavni plan i program i profesori nego i on sam. U to sam se uvjerio x puta i niko me ne može ubjediti da su preopterećeni. Ja sam rijetko kad sjeo i učio, da ne govorim redovno. Što pohvatam na času to mi je bilo dovoljno za 4.5 i uvijek sam bio odličan.
Mislim na opšte obrazovanje i slične stvari, mada ni znanje iz određenih predmeta nije ništa veće.
Činjenica je da je svaka nadolazeća generacija "gluplja" od one prethodne i to svaki laik vidi.
- Generain
#15 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Evo jedan svjež školarac manje više.
Treci razred Prve gimnazije.
Prvo da se vratim malo na osnovnu.Naime u osmom razredu imamo 18 predmeta koji su skroz natrpani tu i prisutni su samo u toj godini.Historija religija,demokratija.Ministarstvo obrazovanja stvarno nema obzira prema nama jer im je cilj da od nas naprave neke sveznajuce mašine koje ce im isplacivati što više u kasi.Od par udzbenika za jedan predmet pa sve do promjena od godine do godine.Naguravanje rasporeda ,profesori/nastavnici koji ni sami nisu kompetentni da odrzavaju interes djeteta/adolescenta za predmet.Sve je to za njih samo da kazu svoje , smire razred kada je buka i cekaju prvi kada je plata. Nema tu stvarno više one strasti u školovanju, onoga da te profesor/nastavnik motiviše onako da ti i sam uzmeš knjigu bez ikakvih misli u glavi da to moraš i da nema druge, nego jednostavno zato što hoces i zato što želiš.
Kada sam došao u gimnaziju bilo je mnogo cudnih slucajeva. Vecinom mi nismo znali njemacki ili tako neke "glupe" predmete jer smo imali nastavnike koje bi nam dali pet ako im otpjevamo pjesmicu ili ako im donesemo kasetofon iz suprotnog razreda.Profesori bi ostali zacudeni time što mi stvarno ne znamo neke osnove u raznim predmetima. Pa tako sve postaje problem u srednjoj školi, bosanski , matematika, njemacki , biologija , historija , geografija.
Naravno i njih muci taj sindrom nezainteresovanosti za nas , nego samo daj da se što prije završi čas i ja svoje ispricam i cekam platu.Bezobrazluk,bahatost, forsiranje svog predmeta uvijek ispred ostalih i još svakakvi propusti...
Naravno nije svaki profesor takav ali dobar dio jeste, a onaj koji nije, za njih jedino stoji da izuzetak potvrđuje pravilo.Imam profesoricu iz matematike koja definitivno nije kompetentna za svoj posao.60% zadataka nismo naprimjer uradili zato što ih ona ne zna uraditi pa nam to ostane kao "zadaća" i onda na kraju ovog polugodista imamo 21 jedinicu iz zadnjeg testa i najmanje nas 18 pada.
Ministar obrazovanja nam definitivno treba biti neko mlađi i da ima smisao za potrebe djece, da ih razumije i da im moze omoguciti da škola stvarno bude zabavna i nadasve POUČNA.
O rasporedima i obavezama ne bih, rasporedi su manje više uredu 6-7 casova vecinom tokom sedmice.Obaveze su naravno na mjestu ako se rasporedi sve, ali ljudi teško je poletiti na sve strane, narocito kada ni profesori sebi program ne mogu organizirati pa nastane trka, frka , nadoknade, nezakljucene ocjene i nedostatak istih.
Reforme nam trebaju u školstvu, ali normalne i razumne.
Treci razred Prve gimnazije.
Prvo da se vratim malo na osnovnu.Naime u osmom razredu imamo 18 predmeta koji su skroz natrpani tu i prisutni su samo u toj godini.Historija religija,demokratija.Ministarstvo obrazovanja stvarno nema obzira prema nama jer im je cilj da od nas naprave neke sveznajuce mašine koje ce im isplacivati što više u kasi.Od par udzbenika za jedan predmet pa sve do promjena od godine do godine.Naguravanje rasporeda ,profesori/nastavnici koji ni sami nisu kompetentni da odrzavaju interes djeteta/adolescenta za predmet.Sve je to za njih samo da kazu svoje , smire razred kada je buka i cekaju prvi kada je plata. Nema tu stvarno više one strasti u školovanju, onoga da te profesor/nastavnik motiviše onako da ti i sam uzmeš knjigu bez ikakvih misli u glavi da to moraš i da nema druge, nego jednostavno zato što hoces i zato što želiš.
Kada sam došao u gimnaziju bilo je mnogo cudnih slucajeva. Vecinom mi nismo znali njemacki ili tako neke "glupe" predmete jer smo imali nastavnike koje bi nam dali pet ako im otpjevamo pjesmicu ili ako im donesemo kasetofon iz suprotnog razreda.Profesori bi ostali zacudeni time što mi stvarno ne znamo neke osnove u raznim predmetima. Pa tako sve postaje problem u srednjoj školi, bosanski , matematika, njemacki , biologija , historija , geografija.
Naravno i njih muci taj sindrom nezainteresovanosti za nas , nego samo daj da se što prije završi čas i ja svoje ispricam i cekam platu.Bezobrazluk,bahatost, forsiranje svog predmeta uvijek ispred ostalih i još svakakvi propusti...
Naravno nije svaki profesor takav ali dobar dio jeste, a onaj koji nije, za njih jedino stoji da izuzetak potvrđuje pravilo.Imam profesoricu iz matematike koja definitivno nije kompetentna za svoj posao.60% zadataka nismo naprimjer uradili zato što ih ona ne zna uraditi pa nam to ostane kao "zadaća" i onda na kraju ovog polugodista imamo 21 jedinicu iz zadnjeg testa i najmanje nas 18 pada.
Ministar obrazovanja nam definitivno treba biti neko mlađi i da ima smisao za potrebe djece, da ih razumije i da im moze omoguciti da škola stvarno bude zabavna i nadasve POUČNA.
O rasporedima i obavezama ne bih, rasporedi su manje više uredu 6-7 casova vecinom tokom sedmice.Obaveze su naravno na mjestu ako se rasporedi sve, ali ljudi teško je poletiti na sve strane, narocito kada ni profesori sebi program ne mogu organizirati pa nastane trka, frka , nadoknade, nezakljucene ocjene i nedostatak istih.
Reforme nam trebaju u školstvu, ali normalne i razumne.
- ladyblue18
#16 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
I ti to tek tako lagano generalizujes?Petit_Beurre wrote:Sa mnogim učenicamaladyblue18 wrote:E da mi je znati sa kakvim si ti ucenicima imao kontakta, pa tvrdis tek tako da je prosjeno znanje srednjoskolcna ravno nuli.Petit_Beurre wrote:Ma šta su preopterećeni. Prosječno znanje jednog srednjoškolca je ravno nuli, i to nije kriv samo nastavni plan i program i profesori nego i on sam. U to sam se uvjerio x puta i niko me ne može ubjediti da su preopterećeni. Ja sam rijetko kad sjeo i učio, da ne govorim redovno. Što pohvatam na času to mi je bilo dovoljno za 4.5 i uvijek sam bio odličan.
Roditelji - šibu u ruke neka djeca uče da se ne brukamo po svijetu![]()
Mislim na opšte obrazovanje i slične stvari, mada ni znanje iz određenih predmeta nije ništa veće.
Činjenica je da je svaka nadolazeća generacija "gluplja" od one prethodne i to svaki laik vidi.
Kuuuul
- Petit_Beurre
#17 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Nisi se valjda našla uvrijeđenom?
Činjenica je da djeca ne žele da uče i da su svi izgovori gore navedeni u postu od @Generain smiješni i kontradiktorni. Ko god je išao u školu zna da je to tako.
Činjenica je da djeca ne žele da uče i da su svi izgovori gore navedeni u postu od @Generain smiješni i kontradiktorni. Ko god je išao u školu zna da je to tako.
- ladyblue18
#18 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Jesam evo sve me stid.Petit_Beurre wrote:Nisi se valjda našla uvrijeđenom?![]()
Da, djeca ne zele da uce, ali ne sva djeca. Taj postotak je veci sigurno iz godine u godinu, ali i dalje postoje jako inteleigentna djeca i pametna.
Tako da je smjesno reci da je znanje srednjoskolca ravno nuli.
Naravno ima tu puno uticaja i znanje koje ponesu iz osnovne ali ipak...glupo je pricati kako su svi tabula rasa.
- Sunrise00
#19 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Najlakse je sjediti, gledati tv i kukati kako smo preoptereceni
moze se sve stici, iz iskustva
Idem u skolu koja nije nimalo lagana. Na kraju ovog polugodista cu imati prosjek 4.7 ili 4.8, i to samo zbog jednog predmeta iz kojeg imam nekih problema sa profesorom. Idem i na kurs, izlazim petkom i subotom, idem na sekcije... ali nije mi problem sjesti subotu navece i uciti do 3-4 (bolje ucim navece
)
Tako da odgvorno tvrdim da se moze, ako se hoce

Idem u skolu koja nije nimalo lagana. Na kraju ovog polugodista cu imati prosjek 4.7 ili 4.8, i to samo zbog jednog predmeta iz kojeg imam nekih problema sa profesorom. Idem i na kurs, izlazim petkom i subotom, idem na sekcije... ali nije mi problem sjesti subotu navece i uciti do 3-4 (bolje ucim navece
Tako da odgvorno tvrdim da se moze, ako se hoce
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
više škole = manje robova
manje škole = više robova
što želi vlast?

manje škole = više robova
što želi vlast?
- bijela
#21 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
mislim da nisu preoptereceni.. pogotovo mala djeca u ovom devetogodisnjem obrazovanju, kada se do cetvrtog razreda opisuju samo opisnim ocjenama, tako da djeca nemaju osjecaja koliko su nesto dobro/lose uradili. isto tako nemaju motivacuju da se vise trude niti takmicarski duh.
generalno se kriteriji u skolama sve vise spustaju (znam jer radim u skoli), nastavnici zahtijevaju doslovno najnajosnovnije cinjenice.
ne kazem da nema briljantne i pametne djece, ali puno vise je onih koji nemaju nikakvu naviku ucenja niti citanja..
generalno se kriteriji u skolama sve vise spustaju (znam jer radim u skoli), nastavnici zahtijevaju doslovno najnajosnovnije cinjenice.
ne kazem da nema briljantne i pametne djece, ali puno vise je onih koji nemaju nikakvu naviku ucenja niti citanja..
- kurty
#22 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
bijela wrote:mislim da nisu preoptereceni.. pogotovo mala djeca u ovom devetogodisnjem obrazovanju, kada se do cetvrtog razreda opisuju samo opisnim ocjenama, tako da djeca nemaju osjecaja koliko su nesto dobro/lose uradili. isto tako nemaju motivacuju da se vise trude niti takmicarski duh.
slazem se da se kriteriji spustaju...
- Petit_Beurre
#23 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Ti samo loše lažešSunrise00 wrote:Najlakse je sjediti, gledati tv i kukati kako smo preopterecenimoze se sve stici, iz iskustva
![]()
Idem u skolu koja nije nimalo lagana. Na kraju ovog polugodista cu imati prosjek 4.7 ili 4.8, i to samo zbog jednog predmeta iz kojeg imam nekih problema sa profesorom. Idem i na kurs, izlazim petkom i subotom, idem na sekcije... ali nije mi problem sjesti subotu navece i uciti do 3-4 (bolje ucim navece)
Tako da odgvorno tvrdim da se moze, ako se hoce![]()
Uostalom i to da je neka škola lagana ili nije nema mjesta. Sve gimnazije rade po istom planu i programu, sada da li neki profesor traži više ili manje zavisi.
- Sunrise00
#24 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Ne vidim razloga da lazemPetit_Beurre wrote:Ti samo loše lažešSunrise00 wrote:Najlakse je sjediti, gledati tv i kukati kako smo preopterecenimoze se sve stici, iz iskustva
![]()
Idem u skolu koja nije nimalo lagana. Na kraju ovog polugodista cu imati prosjek 4.7 ili 4.8, i to samo zbog jednog predmeta iz kojeg imam nekih problema sa profesorom. Idem i na kurs, izlazim petkom i subotom, idem na sekcije... ali nije mi problem sjesti subotu navece i uciti do 3-4 (bolje ucim navece)
Tako da odgvorno tvrdim da se moze, ako se hoce![]()
![]()
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#25 Re: Učenici - da li ste preopterećeni obavezama?!
Ko laže on dobije keca