Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosne"

chupar_meu_pau

#51 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by chupar_meu_pau »

Hafis wrote:Ne, to je odlika srpskog i bošnjačkog jezika koji nemaju dovršenu standardizaciju, pogotovo bosanski u kojem je ''sve ispravno i sve može.
Hrvatski jezik je standardizacijom učinio veliki otklon od latinskih riječi.
Zato su riječi s latinskim korjenom odomaćene u bosanskom i srpskom: avion, auto, sekretar, komadant, geografija - u hrvatskom - zrakoplov, vozilo, tajnik, zapovjednik, zemljopis.

Jednostavno.
Da, jednostavno.

Nego reci mi sta cemo sa ovima koji i dalje mastaju o fasistickoj tvorevini zvanoj "Herceg-Bosna" ciji su kreatori osudjeni za zlocin?

Je li ovakvo ponasanje ide u prilog "majorizaciji" ili protiv nje?

Vi tesko da cete opstati dugorocno u Srednjoj Bosni ako nastavite ovako da se glupirate I vrijedjate Bosnjake i nase zrtve.
stari grad Visegrad

#52 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by stari grad Visegrad »

strasno. zavrsis skolu i dobijes diplomu sa znakom Herceg Bosne, mogli su staviti i svatsiku npr. Ko te hebe, koje nepostovanje drzvave, ucenika, roditelja...
Hafis

#53 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by Hafis »

Rampage wrote:
Bosnjak333 wrote:Meni je samo interesantno kako su se ovi nasi tzv. Hrvati 91. lako prilagodili novokomponovanom hrvatskom jeziku.Svi odjednom prestase govoriti hiljada,a pocese tisuca.Prilagodljiva nacija,mora im se priznati.
Da li si imao priliku vidjeti kako dva BH katolika pričaju na hrvatskom jeziku:)?

E to je komedija, cirkuZ, dijalog u pokušaju:)
I ja sam se ukočio kada sam vidio dva BiH muslimana da pričaju bosanski jezik.
Komedija, nemaju obojica pojma gdje će sa č i ć, a s pridjevima su na ''vi''. Baš ono dijalog u pokušaju.

Jesi li ikada pomislio da BiH katolik ne mora biti Hrvat, a još manje da mora znati hrvatski jezik.

Pa i ova dva lika iz mog primjera - BiH muslimana ne moraju biti Bošnjaci. Recimo natulizirani Jordanci.
Hafis

#54 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by Hafis »

chupar_meu_pau wrote:
Nego reci mi sta cemo sa ovima koji i dalje mastaju o fasistickoj tvorevini zvanoj "Herceg-Bosna" ciji su kreatori osudjeni za zlocin?

Vi tesko da cete opstati dugorocno u Srednjoj Bosni ako nastavite ovako da se glupirate I vrijedjate Bosnjake i nase zrtve.
Ne znam. Samo kako je krenulo teško da će itko ostati u Srednjoj Bosni. Ne samo, kako ti reče - ''mi'', već možda i ''vi''.
energy star

#55 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by energy star »

Bosnjak333 wrote:Meni je samo interesantno kako su se ovi nasi tzv. Hrvati 91. lako prilagodili novokomponovanom hrvatskom jeziku.Svi odjednom prestase govoriti hiljada,a pocese tisuca.Prilagodljiva nacija,mora im se priznati.

Otprilike isto onako kako su se neki 1991 na popisu izjašnjavali 'Muslimani' a danas 'Bošnjaci'
energy star

#56 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by energy star »

chupar_meu_pau wrote:
Bodkin wrote:Hrvatski jezik, jedan od zvanicnih u bih
Sent from my Lumia
Ucenica kao sto vidis nije hrvatske nacionalnosti.

A grb fasisticke "Herceg Bosne"... koje opravdanje za to imas?
Bošnjaci ukinuli službeni grb Federacije BiH.
Poradi toga BiH Hrvati koriste svoj grb na svjedodžbama, autima, kućama, banderama, prodavnicama, garažama,
Hafis

#57 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by Hafis »

opalica21- wrote:Pa zar nisu Bosnjaci vecina u Jajcu? Sta se ima dopisivati i raspisivati. Monotov koktel i kroz prozor.
A gdje će onda djeca u školu?
JohnnyS

#58 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by JohnnyS »

opalica21- wrote:Pa zar nisu Bosnjaci vecina u Jajcu? Sta se ima dopisivati i raspisivati. Monotov koktel i kroz prozor.

Kakav je to Monotov koktel, jel to neki bezalkoholni ko Shirley Temple?
isx

#59 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by isx »

Ovo tisuća hiljada je nekada tragikomično. Radio sa u računovodstvu, a cifre su tu uvijek u zraku. Vjeruj da je meni nekad neugodno kad čujem izvale kolegica koje na silu hoće tisuću, a svaka druga im hiljada. :D
energy star

#60 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by energy star »

chupar_meu_pau wrote:
Da, jednostavno.

A ovo je uvreda 'maštanje'
:D

Bola, sve spremno organizacijski samo proglašenje se čeka!
isx

#61 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by isx »

Prvi put čujem za taj koktel, jel ukusan? :D
Hafis

#62 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by Hafis »

isx wrote:
Prvi put čujem za taj koktel, jel ukusan? :D
Ja sam čuo da je to bezpilotna letijelica koja se izbacuje iz satalita.
Bodkin

#63 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by Bodkin »

_mufljuz_ wrote:
Sent from my Lumia
kad se vec guzi :mrgreen: "zvanicni jezik" - samo da kazem da su jos 2 zvanicna - i moraju i ta 2 da budu na dokumentima.
pogotovo drzavnim i u drzavnim ustanovama. :wink: a moliti cu lijepo ja ne pricam rvacki nego bosanski ili ako nece bit ni jedan ni drugi ni treci neG bude maternji :thumbup:
Pa nije se zbog toga zalila. A i ja odgovaram ovom gore trolu padobrancu koji pita koji je to jezik. Zato danas mozes birati svoj jezik (barem u sarajevu) i drzava je duzna da ti nadje predavaca
Bodkin

#64 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by Bodkin »

Monotov koktel :D to neki rus izmislio?
Asta

#65 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by Asta »

Ta hercegbosna, je li to neka mahala u Jajcu ili sta? Pise li se to velikim slovom?
Rampage

#66 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by Rampage »

Hafis wrote:
Rampage wrote:
Da li si imao priliku vidjeti kako dva BH katolika pričaju na hrvatskom jeziku:)?

E to je komedija, cirkuZ, dijalog u pokušaju:)
I ja sam se ukočio kada sam vidio dva BiH muslimana da pričaju bosanski jezik.
Komedija, nemaju obojica pojma gdje će sa č i ć, a s pridjevima su na ''vi''. Baš ono dijalog u pokušaju.

Jesi li ikada pomislio da BiH katolik ne mora biti Hrvat, a još manje da mora znati hrvatski jezik.

Pa i ova dva lika iz mog primjera - BiH muslimana ne moraju biti Bošnjaci. Recimo natulizirani Jordanci.
Zašto je toliko teško suočiti se s činjenicom:)?

Bolan i nebiJo :D , znam ja itekako štO je hrvatski jezik - imam HRT TELEVIZOR :D preko kojeg čujem jezik koji nema baš puno veze sa onim što se kod nas pokušava podvaliti kao hrvatski jezik:)
FMDzem

#67 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by FMDzem »

Mjeseci u godini i njihovi nazivi na bosanskom jeziku:
1. Kokuznjak
2. Manjak
3. Žumanjak
4. Zelenik
5. Broznik
6. Žegava
7. Žerava
8. Zvizdanj
9. Žrvanj
10. Cener
11. Smrzanj
12. Ledarnik

Svaka iole normalna osoba može da napravi sebi godišnju hijerarhiju i dati nazive mjesecima u istom. Naravno, gore navedeno je sarkastični prikaz bh naziva, ali mora se priznati da imaju podjednako, ako ne i više logike i logičkog značenja od cro jezika. Inače, cro jezik je za mene blago rečeno nakaradni jezik. Jezik nalik na one dječije igre i pokušavanje sakrivanja problema od roditelja ( nisam ja, samo se pokvarilo).
Kao što sam već naveo na jednoj od ovdašnjih tema, dosta riječi je preuzeto id izvornog bosanskog jezika. Jedan od primjera je i potenciranje upitne rječice tko, dok je izvorno bos. kto (srednji vijek).
Srbijanski, odnosno srpski jezik i ekavica koju u sebi posjeduje za mene je odraz njihove nepismenosti.
NIN

#68 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by NIN »

Bodkin wrote:
Monotov koktel :D to neki rus izmislio?
:lol:
Cybernetic

#69 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 01:38, edited 1 time in total.
fructal123

#70 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by fructal123 »

Svi redom lupate gluposti. Tema je jasna: ostaci fašističkog uma 90-ih izdaju nelegalne diplome u 21. vijeku. Ovdje se ne radi o nazivima mjeseci, o jezicima i sl., već o grubom kršenju zakona i pokušaju diskriminiranja u srednjoškolskoj ustanovi u Jajcu. Očekivao sam bar od globalnog moderatora da se drži teme, ali očito nije sposoban za to.
hajduk mijat

#71 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by hajduk mijat »

A gdje su joj svjedodžbe za prve tri godine?
Njih nije odbila? :D
VCorp

#72 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by VCorp »

FMDzem wrote:Mjeseci u godini i njihovi nazivi na bosanskom jeziku:
1. Kokuznjak
2. Manjak
3. Žumanjak
4. Zelenik
5. Broznik
6. Žegava
7. Žerava
8. Zvizdanj
9. Žrvanj
10. Cener
11. Smrzanj
12. Ledarnik

Svaka iole normalna osoba može da napravi sebi godišnju hijerarhiju i dati nazive mjesecima u istom. Naravno, gore navedeno je sarkastični prikaz bh naziva, ali mora se priznati da imaju podjednako, ako ne i više logike i logičkog značenja od cro jezika. Inače, cro jezik je za mene blago rečeno nakaradni jezik. Jezik nalik na one dječije igre i pokušavanje sakrivanja problema od roditelja ( nisam ja, samo se pokvarilo).
Kao što sam već naveo na jednoj od ovdašnjih tema, dosta riječi je preuzeto id izvornog bosanskog jezika. Jedan od primjera je i potenciranje upitne rječice tko, dok je izvorno bos. kto (srednji vijek).
Srbijanski, odnosno srpski jezik i ekavica koju u sebi posjeduje za mene je odraz njihove nepismenosti.
Mi smo onda ukrali iz slovenačkog kto jer je kod njih kDo ? :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#73 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by _BataZiv_0809 »

Najveci problem ovih new age jezikoslovaca je cinjenica da koju god novu rijec smisle za svoj jezik, opet ih razumiju i oni koji po njihovom misljenju govore skroz neki drugi jezik :D , dok se na crnskom kaze potpuno drukcije :D :D

Jasno je svakome da je to jedan jezik sa vise dijalekata i da ga je nemoguce dijeliti po nacionalnim granicama nastalim raspadom Jugoslavije. Dalmatinac bolje razumije Bosanca iz srednje Bosne nego Zagorca, kao što Slavonac bolje razumije Krajšnika nego Hercegovac itd... Dok sam zivio u Zagrebu vise su me pitali jesam li iz Dubrovnika, nego iz Bosne. Zato ohanite jezikoslovci :D
stiv33

#74 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by stiv33 »

_mufljuz_ wrote:
Sent from my Lumia
kad se vec guzi :mrgreen: "zvanicni jezik" - samo da kazem da su jos 2 zvanicna - i moraju i ta 2 da budu na dokumentima.
pogotovo drzavnim i u drzavnim ustanovama. :wink: a moliti cu lijepo ja ne pricam rvacki nego bosanski ili ako nece bit ni jedan ni drugi ni treci neG bude maternji :thumbup:
vidim mala je rođena u italiji, a bogami ide joj i engleski, skontala je da joj hrvatski jezik uopće ne treba, vjerojatno ima talijansko državljanstvo 8)
Nomo

#75 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Post by Nomo »

stiv33 wrote:
_mufljuz_ wrote:
Sent from my Lumia
vidim mala je rođena u italiji, a bogami ide joj i engleski, skontala je da joj hrvatski jezik uopće ne treba, vjerojatno ima talijansko državljanstvo 8)
nidje veze s mozgom
Post Reply