Sumnjam da se moze vise ista radikalno uraditi po pitanju promocije Linux-a i njegove popularnosti. Ovo o cemu mi pricamo da se treba uraditi, Canonical je uradio prije 7 godina kada su izbacili Ubuntu, i finansijski stali iza njega. Mislim da se dosta dobar posao do sada uradio po pitanju promocije Ubuntu-a, kao i po pitanju samog kvaliteta i pristupacnosti desktop OS korisniku, jer je sada postao skoro pa dio pop-kulture, kao i Win i MacOS. I u svim relevantnim komparacijama ovih sistema, Ubuntu se danas navodi kao vise nego ozbiljan konkurent ovom dvojcu. Ne znam, mislim da se stvarno i vise nego dovoljno trude developeri svih popularnih distribucija da sto vise priblize svoje sisteme korisniku, i sve vise se i uspjeva u tome. Ako se Ubuntu-u dodaju jos Fedora, u posljednjih par godina Mint, pa openSUSE, Kubuntu... Dobije se skup stvarno prelijepih distribucija, jer je prvi kontakt sa GUI-om operativnog sistema previse bitan, i ako naidjete nakon boota na nesto sto ne izgleda lijepo, necete ni imati volju da to probate.
Ubuntu je dosta poradio na tome, sve novije verzije su prelijepe. Jos kad se tome doda novi software centar, stvari ne mogu biti prakticnije i ljepse nego sto jesu.
Ali... Jednostavno treba sacekati jos malo da se promijeni svijest ljudi, i navike koje su skoro pa u genima ukorijenjene. Svi smo u nekoj fazi zivota u prvim kotaktima sa informatikom ucili o tome kako koristiti Windows, windows aplikacije za ovo ili ono, pa je svima Win ukorijenjen kao nesto sto je "neizostavno", "jedino", "najbolje" itd. Monopolizam Microsofta nas je doveo do toga.
Eh sad treba samo malo sacekati da se ljudi oslobode takvog razmisljanja, a mislim da se to desava sve vise i vise, i da ce za par godina zastupljenost Linux-a na trzistu biti puno drugacija. Treba malo sacekati da ljudi shvate filozofiju open source software-a, osjecaj koji pruza njegovo koristenje, itd...
Mislim da stvari idu u dobrom pravcu i da se ne treba niko previse sikirati za Linux, pa samim tim ni za Ubuntu kao flagship distribuciju. Prije par godina nisam ni znao sta je Ubuntu, a danas se tresem mjesec dana prije izlaska svake nove verzije.