Zvuk se jako cesto sam instalira, dakle ne trebaju ti driveri. Osim ako nemas neku posebnu zvucnu karticu, profesionalnu opremu i slicno za koje ce ti trebati driveri. Antivirus ti ne treba.Mujic Adis wrote:Ja nisam nikao koristio linux pa sad me interesuje kad instalira taj os da li mi trebaju driveri za zvuk i sl . , da li treba instalirati antivirus itd .....
Ubuntu all about
Moderator: Benq
- vox-populi
#101 Re: Ubuntu
-
Mujic Adis
#102 Re: Ubuntu
Hehe .... samo malo , kako to da amtivirus netreba ..... i da li imaju posebni programi za linux
-
mala_mala
#103 Re: Ubuntu
Pokusala sma da instaliram ubutu 10.10 ali mi je nakon izbora particije na koju zelim da je instaliram javilo da mi root datotečni sustav nije podesen ( ma sta to bilo ) i nisam mogla da je instaliram. Jeli neko imao slican probem ili mozda zna kako da to rijesim?
-
Bušman
#104 Re: Ubuntu
Moras staviti "/" (bez navodnika) za mount point. Ovako:mala_mala wrote:Pokusala sma da instaliram ubutu 10.10 ali mi je nakon izbora particije na koju zelim da je instaliram javilo da mi root datotečni sustav nije podesen ( ma sta to bilo ) i nisam mogla da je instaliram. Jeli neko imao slican probem ili mozda zna kako da to rijesim?

-
kojeime
- vox-populi
#106 Re: Ubuntu
http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(operating_system)Mujic Adis wrote:Hehe .... samo malo , kako to da amtivirus netreba ..... i da li imaju posebni programi za linux
http://en.wikipedia.org/wiki/Linux
Nije mi problem pomoci ti na nekom konkretnom problemu, ali za ovakva pitanja postoji Google i Wikipedia.
-
Bušman
#107 Re: Ubuntu
Naravno da imaju antivirusi za linux. Linux se cesto koristi kao mail server, a svi znaju kakvog sljama ima u mailovima. Sve se to mora nekako ocistiti zbog korisnika drugih OSova 
- vox-populi
#108 Re: Ubuntu
Ja nisam rekao da ne postoji antivirus nego da obicnom korisniku ne treba.Bušman wrote:Naravno da imaju antivirusi za linux. Linux se cesto koristi kao mail server, a svi znaju kakvog sljama ima u mailovima. Sve se to mora nekako ocistiti zbog korisnika drugih OSova
-
Zux
#109 Re: Ubuntu
Instalirao sam Ubuntu 10.10 na Virutalboxu, radi bez problema zasad. Jedino sam imao problema sa rezolucijom, maximalno sam mogao odabrati 800x600, ali nakon instalacije "guest Additions" i to je proferceralo kako treba.
-
kojeime
- Mommy's_little_ Monster
#112 Re: Ubuntu
treba li neki bolji comp da bih mogao instalirati tu zadnju verziju 10.10??
kod mene je 1.8GHz, 768 mb rama i 128 graficka, da ne skidam djabe ako ne moze.
- vox-populi
#113 Re: Ubuntu
Ne treba ti nista bolje. Moguce da ti compiz nece raditi, ali bez 3D efekata ce sigurno ici.Mommy's_little_ Monster wrote:treba li neki bolji comp da bih mogao instalirati tu zadnju verziju 10.10??
#114 Re: Ubuntu
hvalavox-populi wrote:Ne treba ti nista bolje. Moguce da ti compiz nece raditi, ali bez 3D efekata ce sigurno ici.Mommy's_little_ Monster wrote:treba li neki bolji comp da bih mogao instalirati tu zadnju verziju 10.10??
-
kojeime
-
Mujic Adis
#116 Re: Ubuntu
e ovako nedavno sam insatalirao ubuntu 10.10 i sad nenogu instalirat flash player ......
- vox-populi
#117 Re: Ubuntu
E ovako, prvo opisi tacno problem koji imas, eventualno sa nekim informacijama iz logova.Mujic Adis wrote:e ovako nedavno sam insatalirao ubuntu 10.10 i sad nenogu instalirat flash player ......
I Google is you friend.
-
Mujic Adis
#118 Re: Ubuntu
E ovako na google-u sam nasao neki flash player za linux os i skinem s neta i spremi ga u folder download . Sad nemogu pokrenuti instalaciju tog flash playera
-
Bušman
#119 Re: Ubuntu
Instaliraj paket ubuntu-restricted-extras i imat ces sve kodeke, fontove, flash player. Koristi repozitorij (Ubuntu Software Center), na njemu ima sve sto ti treba.
-
kojeime
-
Mujic Adis
#121 Re: Ubuntu
E hvala ti ... uspio sam instalirati na ovaj prvi nacin i sad sam sve vise i vise zadovoljan ovim linuxom 
#122 Re: Ubuntu
Probao sam ubuntu na vmware playeru i kontam da ga instaliram pored xp-a. Pitanje, imam dvije particije C i D, na C je xp, da li mogu ubuntu instalirati na vec postojecu particiju D ili cu morati napraviti novu prilikom instalacije?? Ako moram na novu, koliko giga bi trebala biti?
- vox-populi
#123 Re: Ubuntu
Poseban /home ti nije neophodan. Mozes sve strpati na /.Lud i ponosan wrote:Pa mozes vec na postojecu D. Treba ti swap, home i root particija... E sad, za root nekih 10-ak gb ( ne manje od 7gb), swap kao i RAM memorije (najbolje, posebno ako koristis hibernaciju, ako ne moze i manje) i home koliko ti ostane.Mommy's_little_ Monster wrote:Probao sam ubuntu na vmware playeru i kontam da ga instaliram pored xp-a. Pitanje, imam dvije particije C i D, na C je xp, da li mogu ubuntu instalirati na vec postojecu particiju D ili cu morati napraviti novu prilikom instalacije?? Ako moram na novu, koliko giga bi trebala biti?
Prednost, za pocetnike lakse konfigurisati, plus dok god imas prostora na / imaces i u /home.
Mana, ako ikada budes instalirao neki novi linux preko postojeceg, /home ces izgubiti.
Plus ne bih preporucio ogranicavanje / direktorija samo na 7 GB. Ispod tog direktorija se nalazi i /usr gdje se obicno instaliraju novi paketi. Moguce da ces htjeti eksperimentisati sa dosta paketa pa ti 7 GB u jednom trenutku nece biti dovoljno.
Moj savjet:
swap cca. 2 GB
/ ostatak
Ako imas 4 GB RAMA, onda ti ne treba ovoliki swap, mozes komotno staviti 1 GB. Osim ako ne namjeravas unutar linux pokrenuti par virtualnih masina pa sve onda na hibernaciju.
-
nomVe
#124 Re: Ubuntu
Moj ti je savjet da ne pravis dual boot ako bas ne moras. Vrlo lako se moze nesto zeznuti, znam iz vlastitog iskustva, pogotovo ako su u kombinaciji Windows i Linux. Moja preporuka ti je da drzis samo jedan OS ili da i dalje koristis Ubuntu preko vmware-a.Mommy's_little_ Monster wrote:Probao sam ubuntu na vmware playeru i kontam da ga instaliram pored xp-a. Pitanje, imam dvije particije C i D, na C je xp, da li mogu ubuntu instalirati na vec postojecu particiju D ili cu morati napraviti novu prilikom instalacije?? Ako moram na novu, koliko giga bi trebala biti?
- vox-populi
#125 Re: Ubuntu
Sta se moze desiti? Ako postoji posebna particija, onda se rijetko sta moze desiti. Ako je sve na jednoj particiji, treba napraviti defragment diska na windowsu i iz ubuntua napraviti jos dvije particije za linux. Ako bas nemas pojma o racunarima, particijama i sl. onda jeste malo teze instalirati. Inace rijetko sam kada imao problema. Ako bas ne radi, nista lakse nego popraviti MBR. Najbitnije je ne dirati particiju na kojoj je windows.nomVe wrote:Moj ti je savjet da ne pravis dual boot ako bas ne moras. Vrlo lako se moze nesto zeznuti, znam iz vlastitog iskustva, pogotovo ako su u kombinaciji Windows i Linux. Moja preporuka ti je da drzis samo jedan OS ili da i dalje koristis Ubuntu preko vmware-a.Mommy's_little_ Monster wrote:Probao sam ubuntu na vmware playeru i kontam da ga instaliram pored xp-a. Pitanje, imam dvije particije C i D, na C je xp, da li mogu ubuntu instalirati na vec postojecu particiju D ili cu morati napraviti novu prilikom instalacije?? Ako moram na novu, koliko giga bi trebala biti?