Još me dobro sjećanje služi i dobro se sjećam lica takvih kao ti ..Nikada nisu znali dati odgvore osim blesavih pitanja ..Ne kažem ja da si ti baš takav , ali eto ja bih baš volio da nas prosvjetliš i kažeš ..Kako jarane kako ..odakle.... kojim leganim ..putevim ...kojim legalnim sredstvima...Il kontaš kao "92-e da to pada sa neba pošalje dragi Allah ,a ti ni guzicom ne moraš mrdnuti ,samo aminaš ..De nebilo ti zahmetli objasni mi da sam 91 bio neiformisamn ,a sad zatucan ...155_mm wrote:o ovom naoruzavanju se prica vec mjesecima a kod bosnji tek od jucer.
![]()
![]()
![]()
istao kao i devedesetih. ratuje se na sve strane a bosnjo razmislja ma nije ovo moj rat. ili nece dati amerika i medjunarodna zajednica da se ratuje u BiH. osnovni razlog ovakve uredjenosti BiH je bosnjina startna pozicija 1992 godine.
Ubrzano naoruzavanje
-
ušće
#51 Re: Ubrzano naoruzavanje
-
daddy-kool
#52 Re: Ubrzano naoruzavanje
atg51 wrote:Malo pratim cijelu ovu pricu, interesantna tema.
Da krenemo od Hrvata: interesantna malena armija koja se razvija. Kao i sve armije u okruzenju, nemaju dovoljno novca. Ipak, imam osjecaj da su im konacno dobri ljudi dosli na bitna mjesta te su uspjeli da modernizuju armiju koliko god su to uslovi dozvolili. Pjesadija i artiljerija im je u dosta dobrom stanju, imaju savremeno naoruzanje. U skladu sa njihovom filozofijom "okrecemo se zapadu", tako lagano i istocnu tehniku zamjenjuju zapadnom. Mislim da M270 o kojem se prica i nije najveci napredak Hrvatske vojske (negdje sam procitao da su rakete za ovaj MLRS skupe ko' suho zlato), vec helikopteri OH-58D koji su zaista impresivne malene masine sa mogucnoscu koristenja Hellfire projektila! To znaci da mogu skinuti oklopno vozilo na udaljenosti od 8 kilometara! Naravno, i Hellfire je skup ko' suho zlato!Hrvatska ima problem sa ratnom avijacijom tako da su malo dali "vjestacko disanje" svojoj ratnoj avijaciji i trenutno raspolazu sa 12 aviona Mig-21, blago poboljsanih. Iako su nedavno dosli sa reparacije, resursi ovim avionima isticu relativno brzo, a Mig-21, koliko god to bio dobar avion za svoje doba, ipak je pregazilo vrijeme. Transportna avijacija i PVO im je u relativno dobrom stanju, treba istaci da raspolazu sa helikopterima novije proizvodnje Mi-17, koji, pored transporta trupa, imaju mogucnost nosenja i lansera sa raketama. U izvrsnom stanju su im avioni za gasenje pozara. Takdjer imaju odlican radarski sistem, naravno, zapadne proizvodnje. Hrvatska mornarica je mozda i najslabija karika Hrvatske vojske. Raketne topovnjace su im nosioci flote i od 5 brodova, samo jedan je mladji od 15 godina! S obzirom da su u dobrim odnosima sa susjedima i da je jedina prava flota u Jadranu Italijanska, HRM mora biti svjesna da je njihova uloga dosta ogranicena.
Srbija: Sve sto je Hrvatska, Srbija je suprotno, osim sto ni oni nemaju novca. Nasljedili su ogromno tehniku od bivse JNA, oslanjali su se na to zadnjih 20 godina i to je sada sve propalo. Pjesadija se najvecim dijelom snabdjeva domacim oruzjem napravljenim u tvornici u Kragujevcu, i to oruzje je u rangu svjetskog oruzja. Od artiljerije i oklopa zaista sve izgleda impresivno, ali samo na papiru. Vecina tehnike je u jako losem stanju i veoma mali dio tehnike je upotrebljiv, tako da je tesko reci u ovom trenutku koliko uopce imaju operativnih tenkova i BMP-ova. Stalno su na nekim sastancima sa Rusima, ali slabi su im rezultati, Rusi poklanjanju veoma malo. Izgleda da su uspjeli dogovoriti kupovina dva helikopter Mi-17 i nesto rezervnih dijelova za ostale helikoptere kojima raspolazu, te nekoliko dijelova za An-26. Ratna avijacija im je u najgorem mogucem stanju i trenutno jedva rade air policing! Srbijanski portali koji se bave vojskom Srbije kazu da imaju: 3 Mig-29 aviona i 1 Mig-21 (skolski dvosjed, bez radara) i to je to sto se tice operativne lovacke avijacije. Imaju nekoliko operativnih aviona orao J-22 za napade na zemlji i galeb G-4 skolsko borbenih aviona, plus turboelisna avijacija domace proizvodnje Lasta 95 (trenutno 9 komada uvedenih u naoruzanje i svi su operativni). Takodjer im je trenutno operativan 1 transportni avion (An-26) i jedan pajper (PA-34), mali transportni avion. I to je to. Srbija nema mornaricu, jedino patrolne brodove za Dunav i jezera, ali oni su relativno nebitni. Srbiju je unistilo NATO bombardovanje i zbog toga jako kaska za Hrvatima. Pokusavaju da s Rusima dogovore da im ovi na neki nacin "poklone" svoje avione Mig-29 starije serije s kojima bi mogli popuniti jednu eskadrilu, sto bi definitvno bila ozbiljna zracna snaga na zemlje koje ih okruzuju. Moje subjektivno misljenje je da Srbi imaju problema sa politikom i vojskom: oni bi na zapad i da se sto je moguce vise priblize EU i u nekom trenutku postanu dio iste, a za oruzje stalno ganjanju Ruse - i tu je taj problem.
Mislim da nema potrebe da elaboriram OS BiH, znate i sami kakvo je stanje kod nas. U sustini, u slucaju nekog veceg sukoba tesko da bi se mogli odbraniti od napada sa bilo koje strane, u prvom redu zbog odnosa Srbi/Hrvati/Muslimani unutar nase vojske, te u skladu s tim, ne znam kako nazvati trenutno stanje vojske u Bosni i Hercegovini. Recimo da je stanje mutno i oblacno...
Izvinite zbog ovog malo duzeg teksta
Dobar tekst.
-
155_mm
#53 Re: Ubrzano naoruzavanje
pa sta je problem. zacepito?Tahta wrote:što se meni sere neopisivo je
-
155_mm
#54 Re: Ubrzano naoruzavanje
mnogo bre trazis da ti objasnjavam. razlika izmedju tebe i mene je u tome sto sam ja nekad davno na internetu naletio na podatak o tome koje su opstine pristale da predaju oruzje TO SR BiH u ruke JNA. porazavajuce je bio podatak o tome koliko je tu bilo Muslimanski, Srpskih i Hrvatskih precjedika opstina.ušće wrote:Još me dobro sjećanje služi i dobro se sjećam lica takvih kao ti ..Nikada nisu znali dati odgvore osim blesavih pitanja ..Ne kažem ja da si ti baš takav , ali eto ja bih baš volio da nas prosvjetliš i kažeš ..Kako jarane kako ..odakle.... kojim leganim ..putevim ...kojim legalnim sredstvima...Il kontaš kao "92-e da to pada sa neba pošalje dragi Allah ,a ti ni guzicom ne moraš mrdnuti ,samo aminaš ..De nebilo ti zahmetli objasni mi da sam 91 bio neiformisamn ,a sad zatucan ...155_mm wrote:o ovom naoruzavanju se prica vec mjesecima a kod bosnji tek od jucer.
![]()
![]()
![]()
istao kao i devedesetih. ratuje se na sve strane a bosnjo razmislja ma nije ovo moj rat. ili nece dati amerika i medjunarodna zajednica da se ratuje u BiH. osnovni razlog ovakve uredjenosti BiH je bosnjina startna pozicija 1992 godine.
samo da pojasnim za ove mladje. oruzje TO je bilo 100% vlasnistvo tadasnje SR BiH. mislim da je najvece skladiste TO u citavoj SFRJ bilo Faletici. za koje se kukanjac hvali "pa uzeli smo njihovo oruzje ispred nosa"
-
Drinski
#55 Re: Ubrzano naoruzavanje
Preko RSUP se mogla cijela armija naoruzati.
- Ludzak
#56 Re: Ubrzano naoruzavanje
Hrvatska se naoruzava, Srbija se naoruzava, ali nije to nista sa kakvim naoruzanjem posjeduje Bosna. 
-
155_mm
#57 Re: Ubrzano naoruzavanje
izvor koji zeli da budu amonimnam (broj licne karte 123456 kroz 33) tvrdi da je od rata pa do danas mnogo toga ucinjeno da se povecaju odbranbeni kapaciteti BiH. isti izvor izdvaja prosirenje trezora narodne banke kao najveci uspijeh tog 20-godisnjeg procesa.Ludzak wrote:Hrvatska se naoruzava, Srbija se naoruzava, ali nije to nista sa kakvim naoruzanjem posjeduje Bosna.
-
155_mm
#58 Re: Ubrzano naoruzavanje
http://rs-lat.sputniknews.com/autori/20 ... -haos.html
a za uspijesnu odbranu treba barem jaka artiljerija. a za artiljeriju trebaju granate. a za granate treba tvornica istih. a od kud to bosnji.

srecom pa se ovo bosnje nista ne tice. nek za svoje ili tudje interese ratuje ko hoce. bosnjo nece sigurno.
Sprema li Vašington novi haos na Balkanu
© AP Photo/ Petros Karadjias
Kolumnisti
08:00 31.10.2015(osveženo 08:01 31.10.2015) Preuzmite kraći link
Nikola Vrzić
21221212
Ako se Zapad bude pitao, ili će Dejtonski sporazum biti temeljno izmenjen, ili će biti ukinuta Republika Srpska, ili će izbiti novi rat na Balkanu. Ali Zapad priznaje i da se ne pita samo on, već i Rusija.
Džejms Lajon bio je šef Međunarodne krizne grupe za Balkan u vreme kada je Balkan bio u žiži interesovanja zapadne međunarodne zajednice; Međunarodnoj kriznoj grupi među višim savetnicima i članovima borda sede i milijarder Džordž Soroš, vodeći američki geostrateg Zbignjev Bžežinski, dva bivša generalna sekretara NATO-a (Havijer Solana i Džordž Robertson), bivši glavni komandant NATO Vesli Klark, nekadašnji nacionalni savetnik za bezbednost SAD Semjuel Berger, predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger, Karl Bilt… A „Forin polisi“ jedan je od uglednijih časopisa koji izlaze na engleskom jeziku.
Predsednik Repblike Srpske Milorad Dodik
© Tanjug/ JAROSLAV PAP
Dodik: Zna se ko mešetari na Balkanu
Pa kada u „Forin polisiju“, pre nekoliko dana, izašavši najedanput iz duboke hibernacije, Džejms Lajon već u naslovu svog teksta upita „Da li se rat sprema da izbije na Balkanu?“, i tekst i nameru koja stoji iza teksta valja pročitati više nego pažljivo. Tim pre što tragova istog razmišljanja ima i na drugim, zvaničnijim mestima…
Lajon piše o Bosni i Hercegovini, a naročito o Republici Srpskoj. Važno podsećanje na kontekst: propala britanska rezolucija o Srebrenici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je imala da Republiku Srpsku proglasi za genocidnu tvorevinu, trebalo je da predstavlja uvod u gašenje Republike Srpske. Usledila je kontra-mera, odluka o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o povratku (izvornih dejtonskih) ovlašćenja u pravosuđu, što se pre svega treba shvatiti kao znak da se RS spomenutim namerama da bude ukinuta neće predati bez borbe. Istovremeno, zapadne namere da RS, pod plaštom reformi u BiH, bude obesmišljena i pretvorena u praznu ljušturu lišenu ma kakve državolike sadržine, a BiH u centralizovanu državu u kojoj će presudnu reč imati bošnjački i hrvatski saveznici evroatlantskog Zapada, zasigurno nisu nestale propašću britanske rezolucije.
Otuda i ne čudi što se najavljenom referendumu Lajon protivi žestoko. „Iako će se referendum ticati samo pravosuđa, njegove destruktivne namere čine ga de fakto deklaracijom nezavisnosti“, navodi, sasvim na tragu poslednjih EU zaključaka o BiH (12. oktobra) u kojima se ocenjuje da bi „održavanje referenduma ugrozilo koheziju, suverenitet i teritorijalni integritet“ BiH.
Odbrambeni sistem Buk-M2
© AP Photo/ Mikhail Metzel
Iza zatvorenih vrata: Koje oružje je Putin obećao Vučiću?
Umesto referenduma, EU predlaže „strukturni razgovor o pravosuđu“ kakav je svojevremeno već dogovoren između predsednika RS Milorada Dodika i tadašnje EU šefice diplomatije Ketrin Ešton. Lajon, međutim, ovakvu EU politiku „udovoljavanja“ Dodiku naziva „dokazano pogrešnom" i, manirom neoliberalnih jastrebova koji već barem deceniju i po definišu američku spoljnu politiku, od Sjedinjenih Država zahteva da „preskoče" (override) EU po pitanju BiH i svojim „energičnim i robusnim angažovanjem spreče predstojeći kolaps Bosne“.
Zašto? Ovde je zapravo čitava suština: da u nastali „vakuum“ ne bi „uskočila Rusija“, koja „kroz sve ove provokacije podržava Republiku Srpsku… Podržavajući Dodika, Putin je u stanju da proizvede ozbiljne probleme za Zapad“, piše Lajon, ističući kao najvažniji među ovim problemima „klimu nestabilnosti koja sprečava EU, SAD i NATO da zadobiju smisleno uporište“ na ovom prostoru.
Podsećamo, i Dejmon Vilson iz veoma uticajnog vašingtonskog tink-tenka Atlantski savet još u jesen prošle godine pozvao je, poput Lajona, na istovetnu akciju i iz istovetnog razloga; na pojačani transatlantski fokus na Balkan, kako Balkan ne bi skliznuo Vladimiru Putinu i Rusiji u ruke umesto da čitav ostane pod američkim uticajem („Putinov balkanski gambit“). Ovo jeste preovlađujući način mišljenja u krugovima u kojima se u Vašingtonu formira američka spoljna politika.
Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Moskvi
© Sputnik/ Alekseй Nikolьskiй
Šta su se dogovorili Putin i Vučić
Otuda je naročito alarmantan spisak sugestija i pretnji Džejmsa Lajona. SAD treba da imenuju specijalnog izaslanika za Balkan koji će, u ime čitavog Zapada, „ponovo razmotriti Dejtonski sporazum s idejom da ga ponovo napiše u potpunosti“. Tu je i druga mogućnost. „Međunarodna zajednica“ — ako Dodik ostane pri referendumu u kome ga, kako piše Lajon, podržava Rusija — „treba da ukine Republiku Srpsku, što bi, iako ekstremno, bilo moguće upotrebom administrativnih i finansijskih sredstava“. I treća varijanta, treća pretnja koja novo svetlo baca i na vesti o američkom naoružavanju hrvatske vojske: „Bošnjaci i Hrvati poveli su rat 1992. kako bi Bosnu očuvali na okupu, i nema znakova da bi Republiku Srpsku danas pustili da ode bez borbe. Ako izbije nasilje, osetiće se na čitavom Balkanu. Moglo bi da se prelije na Kosovo, u južnu Srbiju, Makedoniju, u region Sandžaka u Srbiji u kome su muslimani većina…“
Sve u svemu, zaključuje Lajon, „Vašington mora da odluči sada, a ne kasnije, da li će delovati proaktivnije kako bi održao Bosnu i Hercegovinu na okupu a Balkan stabilnim — ili će prepustiti Moskvi da uspostavi pravila“.
Da li je, zaista, Vašington spreman na izazivanje novog haosa na Balkanu kako bi na njemu održao sopstveni uticaj, ili makar sprečio uspostavljanje ruskog? Kako će Evropska unija u tom slučaju odreagovati, pošto joj bilo kakva kriza na ovom području, usred svih kriza koje je potresaju, nimalo nije potrebna? Da li će takav, eventualni, pokušaj SAD da zapale Balkan gurnuti Srbiju još bliže Rusiji, u potrazi za zaštitom? Ili će pod američkim pritiskom da pokleknu i Srbija i Srpska? S tim što — ako su Amerikanci u pravu — i Srbija i Srpska iza sebe sada imaju moćnog saveznika. I bilo bi tako zanimljivo čuti o čemu su, u četiri oka, u Moskvi razgovarali Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, a razgovarali su, kako je zvanično navedeno, i o situaciji na Balkanu…
a za uspijesnu odbranu treba barem jaka artiljerija. a za artiljeriju trebaju granate. a za granate treba tvornica istih. a od kud to bosnji.
-
Kitrona
#59 Re: Ubrzano naoruzavanje
Meni je malo čudan način objave a onda i ponašanje srpskih političara vezanih uz ove vijesti.
Prvo Jutarnji list objavi da će se Hrvatska kandidirati za donaciju od SAD-a (dakle niti je tražila, niti su Ameri odobrili) a nakon toga srpski politčari pobjegnu u Moskvu molit od Rusa prikladno alternativno oružje.
Tko je sve tu sebi zabio autogol:
1.) Hrvatska - zato što se raspisala o nečem što je samo plan (a nemamo niti potvrdu za ovo iz MORH-a) a nije Srbija jedina zabrinuta jer ako to oružje stvarno ima domet 300 kilometara onda je potencijalno i Italija na dometu pa si možemo postaviti pitanje da li će Italija to dozvoliti? Ukoliko Ameri budu morali birati između Italije i Hrvatske mislim da nije teško zaključiti kome će se prikloniti.
2.) Srbija - način na koji su se pobjegli požaliti u Moskvu će im sigurno biti prigovoren u sklopu pridruživanja EU. Ne možeš ti tražiti da te primi EU a u isto vrijeme biti ruska ispostava unutar te iste EU. Umjesto da to odrade diskretno i diskretno upoznaju Ruse sa ovakvim stvarima oni održavaju novinarske konferencije gdje raspredaju o ovom pitanju pa se potom ekspresno spremaju u majčicu Rusiju.
Sad kad razmišljam o ovome, čini mi se da je Hrvatska odigrala pametnije. Mislim da nema šanse da im Ameri doniraju ovo oružje a natjerali su Srbiju da još jednom da se pred cijelom EU pokažu kao ruski trojanski konj.
Šta je ovo trebalo i jednima i drugima?
Prvo Jutarnji list objavi da će se Hrvatska kandidirati za donaciju od SAD-a (dakle niti je tražila, niti su Ameri odobrili) a nakon toga srpski politčari pobjegnu u Moskvu molit od Rusa prikladno alternativno oružje.
Tko je sve tu sebi zabio autogol:
1.) Hrvatska - zato što se raspisala o nečem što je samo plan (a nemamo niti potvrdu za ovo iz MORH-a) a nije Srbija jedina zabrinuta jer ako to oružje stvarno ima domet 300 kilometara onda je potencijalno i Italija na dometu pa si možemo postaviti pitanje da li će Italija to dozvoliti? Ukoliko Ameri budu morali birati između Italije i Hrvatske mislim da nije teško zaključiti kome će se prikloniti.
2.) Srbija - način na koji su se pobjegli požaliti u Moskvu će im sigurno biti prigovoren u sklopu pridruživanja EU. Ne možeš ti tražiti da te primi EU a u isto vrijeme biti ruska ispostava unutar te iste EU. Umjesto da to odrade diskretno i diskretno upoznaju Ruse sa ovakvim stvarima oni održavaju novinarske konferencije gdje raspredaju o ovom pitanju pa se potom ekspresno spremaju u majčicu Rusiju.
Sad kad razmišljam o ovome, čini mi se da je Hrvatska odigrala pametnije. Mislim da nema šanse da im Ameri doniraju ovo oružje a natjerali su Srbiju da još jednom da se pred cijelom EU pokažu kao ruski trojanski konj.
Šta je ovo trebalo i jednima i drugima?
-
BISCANIN2
#60 Re: Ubrzano naoruzavanje
Mislim da su je u OS predvidjen scenario raspadanja, tako da i to ne bio problem. Ne znam od zbog cega takav podcjenjivacki odnos prema OS snagama kao da je u okruzenju bolje. Bitno je da imamo protivoklopa imamo artiljerije
Gradovi nam nisu u okruzenjima. Pvo jacati. Tu smo skroz tanki. I u vesti dronove za osmatranje izvidjanje. PEB ojacati i osavremeniti. Prije bi jacao namjensku nego kupovao kojekakve tehnologije koje ne mozemo odrzavati.
Gradovi nam nisu u okruzenjima. Pvo jacati. Tu smo skroz tanki. I u vesti dronove za osmatranje izvidjanje. PEB ojacati i osavremeniti. Prije bi jacao namjensku nego kupovao kojekakve tehnologije koje ne mozemo odrzavati.
-
daddy-kool
#61 Re: Ubrzano naoruzavanje
BISCANIN2 wrote:Mislim da su je u OS predvidjen scenario raspadanja, tako da i to ne bio problem. Ne znam od zbog cega takav podcjenjivacki odnos prema OS snagama kao da je u okruzenju bolje. Bitno je da imamo protivoklopa imamo artiljerije
Trebalo bi i osnove još podebljati.
-
krater
#62 Re: Ubrzano naoruzavanje
Imaju KUB-ovi u Rajlovcu i TuzliBISCANIN2 wrote:Mislim da su je u OS predvidjen scenario raspadanja, tako da i to ne bio problem. Ne znam od zbog cega takav podcjenjivacki odnos prema OS snagama kao da je u okruzenju bolje. Bitno je da imamo protivoklopa imamo artiljerije
- seln
#63 Re: Ubrzano naoruzavanje
NIje trebalo ulaziti u zajednicku armiju. Koji ce mi q potencijalni saboteri i izdajice?
O svakom centu za vojsku odlucuju ljudi koji bi nas popili u casi vode.
Jebo to.
O svakom centu za vojsku odlucuju ljudi koji bi nas popili u casi vode.
Jebo to.
-
FARMAS
#64 Re: Ubrzano naoruzavanje
Podcjenjivacki odnos jer se zna kakvo je stanje u OS BIH kako se preko stela rodbinskih i drugih veza primaju u sluzbu, gdje imas vojnike glavate sa stomacinima, nesposobni sebe da odbrane a ne drzavu, prvo je Sarajevo u okruzenju, dovoljno da se popnu na brda ko 1992. i sve im kao na dlanu, sutra da se zarati, OS BIH raspale bi se za manje od 48h, komplet Hrvatski i Srpski kadar bi dezertirao i usput pokupili svoj dio naoruzanja i opreme, i ko ostaje !? zna se ...BISCANIN2 wrote:Mislim da su je u OS predvidjen scenario raspadanja, tako da i to ne bio problem. Ne znam od zbog cega takav podcjenjivacki odnos prema OS snagama kao da je u okruzenju bolje. Bitno je da imamo protivoklopa imamo artiljerije
-
BISCANIN2
#65 Re: Ubrzano naoruzavanje
Izvini ali jesili ti ocekivao da kadar iz Banjaluke ili Sirokog ostane?
Zivim pored kasarne i gledam vojsku svaki dan i nije bas tako da su debeli i nesposobni.
A iza onolike Zenice da Sa bude u okruzenju malo teze. Jacati namjensku po meni je kljuc odbrane. Patova, minobacaca, haubica.Uvesti modernog protivoklopa, spijunski dronova, savremeni peb sredstava, usavrsavanje kadra. Za odbranu i vise nego sto treba.
Zivim pored kasarne i gledam vojsku svaki dan i nije bas tako da su debeli i nesposobni.
A iza onolike Zenice da Sa bude u okruzenju malo teze. Jacati namjensku po meni je kljuc odbrane. Patova, minobacaca, haubica.Uvesti modernog protivoklopa, spijunski dronova, savremeni peb sredstava, usavrsavanje kadra. Za odbranu i vise nego sto treba.
-
155_mm
#66 Re: Ubrzano naoruzavanje
ma lako se popeti na brda. ali treba i neko topce, minobacac, tek pa i koji snajper postaviti. a toga je danas nekih 1% kod srba u istocnoj bosni od onog sto se postavilo devedesetih. a municije jos manje. sto se tice hrvatskog i srpskog kadra koji bi otisao to i nije neka steta jer si i sam rekao da su svi u OS BiH nesposobni da brane sebe a kamoli sta drugo.FARMAS wrote:Podcjenjivacki odnos jer se zna kakvo je stanje u OS BIH kako se preko stela rodbinskih i drugih veza primaju u sluzbu, gdje imas vojnike glavate sa stomacinima, nesposobni sebe da odbrane a ne drzavu, prvo je Sarajevo u okruzenju, dovoljno da se popnu na brda ko 1992. i sve im kao na dlanu, sutra da se zarati, OS BIH raspale bi se za manje od 48h, komplet Hrvatski i Srpski kadar bi dezertirao i usput pokupili svoj dio naoruzanja i opreme, i ko ostaje !? zna se ...BISCANIN2 wrote:Mislim da su je u OS predvidjen scenario raspadanja, tako da i to ne bio problem. Ne znam od zbog cega takav podcjenjivacki odnos prema OS snagama kao da je u okruzenju bolje. Bitno je da imamo protivoklopa imamo artiljerije
ili se to ne odnosi na srbe i hrvate u OS BiH? a sta ako taj srpski i hrvatski kadar produzi sa odlaskom iz OS i na kraju zavrsi u hrvatskoj i srbiji kao izbjeglica?
taj izlazak na brda bi mogao i da podje po zlu za te "izletnike" ako bi neko u sarajevu dosao do zakljucka da se u gradu moze opstati jedino ako se stavi pod kontrolu rijeka drina od foce do janje. sto je vrlo malo vjerovatno ali ne znas belaja. sta mislis kakav je odnos snaga u tom dijelu BiH i ko bi ga tu popisio?
-
155_mm
#67 Re: Ubrzano naoruzavanje
nazalost kad bi svi bosnjaci poceli sad od ponedjeljka da rade na jacanju namjenske, kasno je. od ukrajinske krize stvari se krecu jednostavno prebrzo tako da je nemoguce popraviti ono sto je propustano u zadnjih 20 tak godina. pored totalnog propusta u namjenskoj imamo i totalni propust u infrastrukturi. ono sto bi danas moralo biti vec gotovo u idealnom slucaju je:BISCANIN2 wrote:Izvini ali jesili ti ocekivao da kadar iz Banjaluke ili Sirokog ostane?
brza cesta TZ-SA
autoput MO-SA-ZE-DO
autoput Zepce-TZ
remontovana zeljeznicka pruga ZE-SA-MO
novi blokovi TE Kakanj
ove komunikacije su bitne za brzo prebacivanje ljudstva i tehnike. a ta mobilnost je za bosnjake bitna jer su im resusrsi i u ljudstvu i u tehnici jako ograniceni. termoelektrana kakanj je bitna jer se nalazi na sigurnom mjestu i treba da omoguci snabdijevanje elek. energijom teritorije pod kontrolom bosnjaka. i naravno namjenska bi danas trebala da zaposljava nekih 15.000 radnika i da je pored potpuno zaokruzene proizvodnje standarne municije danas barem usvojila neku vrstu protivoklopnog sredstva osrednje kvalitete. a BNT je odavno trebao da izadje na trziste sa samohodnom haubicom u kalibru 155 mm i barem onim bacacem granata 40 mm i jos kakvo oruzje u kalibru 12.7 mm.
a sad nek svako procijeni sam za sebe koliko su bosnjaci blizu tom idealnom.
- Ludzak
#68 Re: Ubrzano naoruzavanje
Mi imamo najjače oružje na svijetu... peticije za Palestinu i zabadanje u tuđe probleme. Mi smo definitvno vojna sila.
- Gojeni H
#69 Re: Ubrzano naoruzavanje
155_mm wrote: nazalost kad bi svi bosnjaci poceli sad od ponedjeljka da rade na jacanju namjenske, kasno je. od ukrajinske krize stvari se krecu jednostavno prebrzo tako da je nemoguce popraviti ono sto je propustano u zadnjih 20 tak godina. pored totalnog propusta u namjenskoj imamo i totalni propust u infrastrukturi. ono sto bi danas moralo biti vec gotovo u idealnom slucaju je:
brza cesta TZ-SA
autoput MO-SA-ZE-DO
autoput Zepce-TZ
remontovana zeljeznicka pruga ZE-SA-MO
novi blokovi TE Kakanj
ove komunikacije su bitne za brzo prebacivanje ljudstva i tehnike. a ta mobilnost je za bosnjake bitna jer su im resusrsi i u ljudstvu i u tehnici jako ograniceni. termoelektrana kakanj je bitna jer se nalazi na sigurnom mjestu i treba da omoguci snabdijevanje elek. energijom teritorije pod kontrolom bosnjaka. i naravno namjenska bi danas trebala da zaposljava nekih 15.000 radnika i da je pored potpuno zaokruzene proizvodnje standarne municije danas barem usvojila neku vrstu protivoklopnog sredstva osrednje kvalitete. a BNT je odavno trebao da izadje na trziste sa samohodnom haubicom u kalibru 155 mm i barem onim bacacem granata 40 mm i jos kakvo oruzje u kalibru 12.7 mm.
a sad nek svako procijeni sam za sebe koliko su bosnjaci blizu tom idealnom.
Cini mi se Patton je na evropskom ratistu sa zabrinutoscu gledao kako se Hitlerove trupe brzo krecu po sirokim i brzim njemackim cestama.
S obzirom da je formula uspjeha Chemerike u stalnom ucenju i trazenju solucija raznim izazovima, slijedece sto je Chemerika napravila poslije rata je mreza puteva tzv. inter-states, odnosno masovnog povezivanja saveznih drzava.
Ovaj ustvari vojni projekat ce izmijeniti sliku Chemerike zauvijek. Doci ce do snaznog razvoja, mada ce biti dijelova zemlje koji su se skoro u potpunosti ugasili. Srednja klasa ce se preseliti u predgradja, a u gradovima ce ostati buduci stannovnici geto naselja.
U mnogim stvarima smo bili heroji, nekim prosjecni ili ne bas tako losi, ali smo u logistici bili skoro nula, uz casne izuzetke u kojim slucajevima mozemo zahvaliti vise entuzijastima nego nekom velikom organizovanoscu.
Dobra mreza puteva barem djelimicno zatvara taj procjep.
- Danguba
#70 Re: Ubrzano naoruzavanje
Samo se jos budale naoruzavaju i trose pare gladnog stanovnistva/pucanstva.
Ako nisi medju prvih 5-6 nista ti ne znaci sto si jedanaesti jer te ovi ne zarezuju ni za suhu sljivu osim da ti prodaju zastarjelu tehniku koju placas zajedno sa odrzavanjem.
Kod nas u BiH treba svaka kuca da ima oruzje pa kada ti dodje susjed/komsija da ga stavis na posmrtnicu i nista vise.
Druge stvari odredjuju onih prvih pet. Ako oni kazu da ce ti gace spasti, gledaj da ih skupo prodas i to je to.
Ako nisi medju prvih 5-6 nista ti ne znaci sto si jedanaesti jer te ovi ne zarezuju ni za suhu sljivu osim da ti prodaju zastarjelu tehniku koju placas zajedno sa odrzavanjem.
Kod nas u BiH treba svaka kuca da ima oruzje pa kada ti dodje susjed/komsija da ga stavis na posmrtnicu i nista vise.
Druge stvari odredjuju onih prvih pet. Ako oni kazu da ce ti gace spasti, gledaj da ih skupo prodas i to je to.
- LBVIEW
#71 Re: Ubrzano naoruzavanje
I ska ka'es diki,vi bi se opet popeli na brda oko Sarajeva?FARMAS wrote:Podcjenjivacki odnos jer se zna kakvo je stanje u OS BIH kako se preko stela rodbinskih i drugih veza primaju u sluzbu, gdje imas vojnike glavate sa stomacinima, nesposobni sebe da odbrane a ne drzavu, prvo je Sarajevo u okruzenju, dovoljno da se popnu na brda ko 1992. i sve im kao na dlanu, sutra da se zarati, OS BIH raspale bi se za manje od 48h, komplet Hrvatski i Srpski kadar bi dezertirao i usput pokupili svoj dio naoruzanja i opreme, i ko ostaje !? zna se ...BISCANIN2 wrote:Mislim da su je u OS predvidjen scenario raspadanja, tako da i to ne bio problem. Ne znam od zbog cega takav podcjenjivacki odnos prema OS snagama kao da je u okruzenju bolje. Bitno je da imamo protivoklopa imamo artiljerije
koje bi opkolili bi to mirno posmatrali?
- Obilino Kasino
#72 Re: Ubrzano naoruzavanje
Samo bi se nadovezao na tekst ranije, HRM nije toliko losa, upravo se dogovara prijenos dva minolovca klase Kulmbach sto je velik iskorak za HRM. Dogovorena je gradnja pet brodova za Obalnu strazu u domacim brodogradilistima. Sustavi RBS su operativni te posjedujemo protubrodske rakete sta je za zatvoreno more poput Jadranskog dovoljno. Medutim ono sta HV-u nasusno fali je PZO srednjeg dometa i to bi trebao biti prioritet. Za HRZ nemam nekog straha, izgledno je da ce se nabavljat F-16 iz americkih rezervi kroz par godina.
-
155_mm
#73 Re: Ubrzano naoruzavanje
fino je to sve. ALI za razliku od srbije i BiH, hrvatska skoro u potpunosti ovisi o uvozu municije za sva svoja oruzja i orudja. ili si mislio da se to kupuje u konzumu?Obilino Kasino wrote:Samo bi se nadovezao na tekst ranije, HRM nije toliko losa, upravo se dogovara prijenos dva minolovca klase Kulmbach sto je velik iskorak za HRM. Dogovorena je gradnja pet brodova za Obalnu strazu u domacim brodogradilistima. Sustavi RBS su operativni te posjedujemo protubrodske rakete sta je za zatvoreno more poput Jadranskog dovoljno. Medutim ono sta HV-u nasusno fali je PZO srednjeg dometa i to bi trebao biti prioritet. Za HRZ nemam nekog straha, izgledno je da ce se nabavljat F-16 iz americkih rezervi kroz par godina.
- O'zone
- Globalni moderator
#74 Re: Ubrzano naoruzavanje
Kad se komšije naoružavaju zna se ko najebe.....
-
155_mm
#75 Re: Ubrzano naoruzavanje
to se sigurno zna. jedini koji to ne znaju su buduci najebnici ali suti samo nek ne puca.O'zone wrote:Kad se komšije naoružavaju zna se ko najebe.....
i na kraju uvijek ima ona "help baznija nav"