Ubistvo Vlade Santica

Post Reply
dječak sa šibicama

#26 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by dječak sa šibicama »

LBVIEW wrote:[

Nemoj tako, sad ce onaj djecak iz Sarajeva demantirati kukavcluk i izdaju HVO-a, na osnovu izvjesca HTV-a,zna on bolje od vas sto ste vracali linje koje su hrabri bojovnici napustili bez borbe. :-x :lol: :lol:
Buhahaha kako si duhovit buhahaha

Necu ti dati izvjesce HTV-a, vec RTV Bihac.

Hajde sad i Mirzu ustasom proglasite.

Ridjobrki

#27 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Ridjobrki »

@biske: a bih lično volio ispitati malo jednog lika dok je poletan i živ o svim tim dešavanjima od Bihaća do Srebrenice. Čisto da vidim šta zna o tome, možda bi se puno saznalo.

Neću reći ko je on ali evo mali hint: vele da nije dao da ga se budi dok je Srebrenica padala a postao je ausenminister nakon smrti rahmetli Ljubijankića.

@leclerc: to je, koliko ja pamtim ratna zbivanja, navodno bilo u kasarni u Žegaru. Ako se i desilo - ispred općine nije sigurno.
biske

#28 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by biske »

Ridjobrki wrote:@biske: a bih lično volio ispitati malo jednog lika dok je poletan i živ o svim tim dešavanjima od Bihaća do Srebrenice. Čisto da vidim šta zna o tome, možda bi se puno saznalo.

Neću reći ko je on ali evo mali hint: vele da nije dao da ga se budi dok je Srebrenica padala a postao je ausenminister nakon smrti rahmetli Ljubijankića.

@leclerc: to je, koliko ja pamtim ratna zbivanja, navodno bilo u kasarni u Žegaru. Ako se i desilo - ispred općine nije sigurno.
što bi rekla raja: sve je jasno, stari.

dotični na kojeg referiraš je samo dio malo šire ekipe koja je operisala na ovom levelu. rado bih taj nivAo nazvao "level 1", ali imaju iznad njih oni šupci iz međunarodne zajdenice. nejse, ta ekipica zatvara prvi krug halke oko the mindera i saznanja o njenom djelovanju su na nivou fragmenata od kojih je jako teško sklopiti mozaik. zato me i intrigira sva ova priča na nivou regije bihać jer se tu ogleda djelovanje halkaponea kroz prizmu koja malo bolje lomi svjetlost od poslovične (a u ratu i doslovne) zatvorenosti sar'jeva.

edit: "cvjećara" nije cvjećara nego agencija za putovanja. navodno je locirana blizu vječne vatre i glasi na klodovika...
zeleni xy

#29 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by zeleni xy »

Napisao sam pola metra post a onda ga izbrisao, evo ovdje ima zanimljiva prepiska između pripadnika HVO Bihać, bolje to pročitati nego da ja prepričavam jer će opet ovaj reći da HVO nije nikad ništa prodo ili predao bez borbe.
http://--- NO LINKS ---/forum/rat-bih-hr ... 2-200.html
Izdajnik je to one najveće kategorije, šta drugo napisati, lik je bio umišljen, svoje Hrvate koji su mu se suprostavljali otimao i maltretirao.
A šta je sve istina oko nestanka ili ubistva , neka sud kaže svoje

Edit

eto ne može taj link, nema veze, Mrđu je predao, u Ripču se sa Mladićem sastajao, putovao gdje i kad je htio preko četničkih teritorija, imao dogovore sa Mladićem oko izlaska Hrvata iz Bihaća ako ga četnici osvoje itd
Ridjobrki

#30 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Ridjobrki »

biske wrote: što bi rekla raja: sve je jasno, stari.

dotični na kojeg referiraš je samo dio malo šire ekipe koja je operisala na ovom levelu. rado bih taj nivAo nazvao "level 1", ali imaju iznad njih oni šupci iz međunarodne zajdenice. nejse, ta ekipica zatvara prvi krug halke oko the mindera i saznanja o njenom djelovanju su na nivou fragmenata od kojih je jako teško sklopiti mozaik. zato me i intrigira sva ova priča na nivou regije bihać jer se tu ogleda djelovanje halkaponea kroz prizmu koja malo bolje lomi svjetlost od poslovične (a u ratu i doslovne) zatvorenosti sar'jeva.
Nije to level 1, to je više levat 1 - to su top-levati i blećci koji su prvi popušili priču i krenuli bez kurca u svatove. Bilo bi zanimljivo čuti njihove ispovijesti.

A šupci iz MZ su mila majka, oni su samo šupci - šupak se vidi, on je transparentan ali iza svakog takvog šupka stoji jedan složen sistem crijeva kojem je on samo ishodišna tačka.

Da se držim teme - Šantić je žrtva svog karaktera i ponašanja i okolnosti kojima nije bio dorastao. Danas je javnost sklona romantizaciji kao i uvijek kad ima taj vremenski otklon i neki ga pokušavaju prikazati kao nekog pravednika i nevinu žrtvu što on ni u kom slučaju nije. U naaajboljem slučaju, čak i uz ono "o pokojniku sve najbolje" se ovdje u najbolju ruku može reći da je bio neomiljeni, maltene prezreni arogantni šupak kojeg ni Hrvati u Bihaću nisu voljeli. To bi bilo pošteno reći.
tnnt

#31 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by tnnt »

Saurman wrote:Santic je ubijen s razlogom. On je ubijen jer je imao deal s cetaljima da oni udju u grad a da postede Hrvate. Nas je htio za "kurbane". Jebi ga, preracunao se i fasovao je glavom. Hvala Bogu na njegovoj glavi stade. Inace bi bilo pogubno za 7% hrvatsku populaciju u Bihacu...

Meni je smijesno uopste citati o tome. HVO nije mogao izdrzati jedan jedini napad cetnika. Prvi put kada su cetosi udarili na zonu odgovornosti HVO-a, su haman i usli u carsiju... Dosli na 700 m od bolnice.

.
kao prvo Šantić nije uopće bio u Bihaću tijekom Srpske ofenzive u zimi 94
naravno on je kriv i trebalo ga je ubiti zbog pada linija :-)
kao drugo HVO je imao 400-500 vojnika koje su pokrivale 42 km linija i neznam šta je čudno da su linije pale
pod napadima jačeg protivnika
a to da su se povukle u istom napadu i bile razbijene i dvije brigade armije, kojima je dezertiralo 1200 vojnika
to ne spominješ jelda? :zid:
Last edited by tnnt on 03/02/2014 00:37, edited 2 times in total.
NikadStakor

#32 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by NikadStakor »

tnnt wrote:
Saurman wrote:Santic je ubijen s razlogom. On je ubijen jer je imao deal s cetaljima da oni udju u grad a da postede Hrvate. Nas je htio za "kurbane". Jebi ga, preracunao se i fasovao je glavom. Hvala Bogu na njegovoj glavi stade. Inace bi bilo pogubno za 7% hrvatsku populaciju u Bihacu...

Meni je smijesno uopste citati o tome. HVO nije mogao izdrzati jedan jedini napad cetnika. Prvi put kada su cetosi udarili na zonu odgovornosti HVO-a, su haman i usli u carsiju... Dosli na 700 m od bolnice.

.
kao prvo Šantić nije uopće bio u Bihaću tijekom Srpske ofenzive zima 94
naravno on je kriv i trebalo ga je ubiti zbog pada linija :-)
kao drugo HVO je imao 400-500 vojnika koje su pokrivale 32 km linija i neznam šta je čudno da su linije pale
pod napadima jačeg protivnika
a to da su se povukle u istom napadu i bile razbijene i dvije brigade armije, kojima je dezertiralo 1200 vojnika
Spominjao ne spominjao Santic je vojnicki bio niko i nista u tom trenutku, a ipak aktivno rovario da potkopa linije odbrane. Toliko
Ridjobrki

#33 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Ridjobrki »

tnnt wrote: ...u istom napadu i bile razbijene i dvije brigade armije, kojima je dezertiralo 1200 vojnika
Možeš li to pojasniti? Na koji to napad misliš i o kojim brigadama govoriš na kojem području?
Aspekt

#34 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Aspekt »

.
Last edited by Aspekt on 03/02/2014 02:02, edited 2 times in total.
tnnt

#35 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by tnnt »

Ridjobrki wrote:
tnnt wrote: ...u istom napadu i bile razbijene i dvije brigade armije, kojima je dezertiralo 1200 vojnika
Možeš li to pojasniti? Na koji to napad misliš i o kojim brigadama govoriš na kojem području?
https://imageshack.com/i/n5g6eyj
pogledaj kartu pa će ti biti možda jasnije koliko je teritorija izgubio 5 korpus i hvo u mjesec dana
ali naravno samo se spominje HVO, dok junačka armija se do zadnjega borila :lol:
It_is_a_Leclerc

#36 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by It_is_a_Leclerc »

Što prije prestati misliti da je Vlado Šantić ubijen zato što je pustio neke linije, zato što nije volio Bošnjake...

Ubijen je jer je radio za sebe. Nije mu džaba tata mafije u tadašnjem bihaćkom okrugu na sastanku u Sedri rekao: "Šta je Vlado ? Bježiš ? A mene ostavljaš samog ?"
zeleni xy

#37 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by zeleni xy »

It_is_a_Leclerc wrote:Što prije prestati misliti da je Vlado Šantić ubijen zato što je pustio neke linije, zato što nije volio Bošnjake...

Ubijen je jer je radio za sebe. Nije mu džaba tata mafije u tadašnjem bihaćkom okrugu na sastanku u Sedri rekao: "Šta je Vlado ? Bježiš ? A mene ostavljaš samog ?"
Šta ti glumiš sa tim podvalama ?

Pa budi muško pa napiši , za koga sad ti radiš da to pišeš ?

Sve pametnjakoviči, odhebite od 5.Korpusa sa takvim podmetanjima.
budza

#38 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by budza »

Ocito da su razlozi za smaknuce postojali, oni mafijaske prirode. Da su drugi razlozi za smakuce, verovato bi bio roknut odmah nakon ovog videa sa zlikovcem Sagoljem.
Iz ove persepktive je glupo kazati bili sta, mimo osuditi smaknuce.
Nakon pregleda nekih videa na jutjubu, ne ulazi mi u glavu da postoji ijedan Bosnjak/Bosanac patriota koji ovog nadobudnog ustasu i tiicnog secesionistu sazaljeva... Lik otvoreno u maniru Smiljka Sagolja u intervijuu pisa po Bosnjacima, Bosni, Predsedniku, Armiji BiH i pored svega, smogne snage delovati medju te ljude. Respekt za specificnu aroganciju i ludu hrabrost.
Ne znam zasto je ubijen, no steta zbog ovog videa sto prvo nije procesuiran za kolaboraciju, izdaju, narusavanje suvereniteta drzave, sabotazu i podrsku secesionistama.
Saurman

#39 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Saurman »

It_is_a_Leclerc wrote:
biske wrote:ima li ova ekipa o kojoj pričate kakve veze, makar i posredne, sa padom helikoptera u kojem je bio Ljubijankić?

joj, imao bih milion pitanja (jer je ključ razumijevanja ratnih događanja u bihaću i okolini), ali ovo mi je nekako iskočilo sad - na prvu.
Vjerovatno ima.
Taj slučaj, kao i neki drugi, u toj mjeri je sumnjiv, a njegova "službena istraga" (koja nikad nije završena) nevjerovatno vrijeđa zdravu logiku, da je naprosto nemoguće da cijeli slučaj nema jaku političku pozadinu koja koči i ne da da supruga rahmetli Irfana nakon 19 godina sazna istinu.

Zanimljive su tvrdnje o Šantićevoj ljubavi prema Srbima. Pročitao sam nedavno na jednom forumu svjedočenje čovjeka koji tvrdi da je pred zgradom današnje općine u Bihaću Šantić svojeručno streljao dva srpska zarobljenika zarobljena negdje u Ripču, a koji su kasnije obezglavljeni i bačeni u kanjon, tamo kod "crne ruke". Opet. Trebali bi to uzeti s rezervom i pitati nekog ko je u kritičnom periodu bio u Bihaću-

Jedan od tih srpskih vojnika je bio izvjesni Božičković, nasilno mobilisan mladi vojnik u VRS. Još je bio srčani bolesnik.

Njega je Santić hladnokrvno strijeljao. Tako da sve dode na svoje, prije ili kasnije.
Ridjobrki

#40 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Ridjobrki »

tnnt wrote:
Ridjobrki wrote:
https://imageshack.com/i/n5g6eyj
pogledaj kartu pa će ti biti možda jasnije koliko je teritorija izgubio 5 korpus i hvo u mjesec dana
ali naravno samo se spominje HVO, dok junačka armija se do zadnjega borila :lol:
Decembar '94 :) :wink:

Pretpostavio sam na šta se referiraš pa sam zato i pitao. Znamo obojica kako je došlo do ovoga povlačenja, šta mu je prethodilo u novembru a šta se nakon toga dešavalo i nemojmo biti neozbiljni. Ovo je samo skica stanja u decembru '94 a valjalo bi vidjeti kako su se stvari razvijale od sredine oktobra uz ključne datume 25.10. i 8.11. :wink:
It_is_a_Leclerc

#41 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by It_is_a_Leclerc »

zeleni xy wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Što prije prestati misliti da je Vlado Šantić ubijen zato što je pustio neke linije, zato što nije volio Bošnjake...

Šta ti glumiš sa tim podvalama ?

Pa budi muško pa napiši , za koga sad ti radiš da to pišeš ?

Sve pametnjakoviči, odhebite od 5.Korpusa sa takvim podmetanjima.
Pa demantuj moja "podmetanja".

Šta ja to nisam upravu ?

Ili mi jednostavno odgovori - zašto je Vlado Šantić smaknut tek pri kraju rata, neposredno nakon što je, pod izlikom da ide u Zagreb na rođendan kćerkinom sinu, pokušao sa vojnog heliodroma u Ćoralićima kod Cazina, prebjeći u Zagreb sa koferom para ?! (Sa helikoptera ga skinuli po naređenju komande Korpusa; Šantić tražio da mu daju Dudakovića na telefon, jer on s njim "ima dogovor") Iako je cijelo vrijeme rata čovjek odgovoran isključivo Mati Bobanu i zločinačkim tijelima HDZ-a, i iako ga je cijelo vrijeme trebalo skloniti u stranu ?
budza

#42 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by budza »

"ko je zapravo bio vlado santic"
tekst objavljen pre dva dana na bihackom portalu.
http://www.biscani.net/ko-je-zapravo-bi ... -santic-2/
budza

#43 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by budza »

zanimljiv tip ovaj santic...
na nekim forumima ga ljudi optuzuju za ubistvo blaza krsljevica i za izdaju posavine.
ovo nije daleko od istine.
tnnt

#44 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by tnnt »

Ridjobrki wrote:
Pretpostavio sam na šta se referiraš pa sam zato i pitao. Znamo obojica kako je došlo do ovoga povlačenja, šta mu je prethodilo u novembru a šta se nakon toga dešavalo i nemojmo biti neozbiljni. Ovo je samo skica stanja u decembru '94 a valjalo bi vidjeti kako su se stvari razvijale od sredine oktobra uz ključne datume 25.10. i 8.11. :wink:
znam šta je bilo prije, govorimo o periodu gdje se HVO optužuje da se je povukao sa linija
a Srbi probili na 10 mjesta i 5 korpus a o tome se ne govori, nego se samo ističe HVO
HVO 400 vojnika a armija 10 000, a opet je samo HVO kriv jer je pala trećina Bihačke enklave :-)
samo je američka prijetnja bombardiranjem i HV akcija zima 94 spasila Bihać od pada, jer su dio snaga Srbi
prebacili na Livanjsko bojište
tnnt

#45 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by tnnt »

budza wrote:zanimljiv tip ovaj santic...
na nekim forumima ga ljudi optuzuju za ubistvo blaza krsljevica i za izdaju posavine.
ovo nije daleko od istine.
mislim da je bio umješan i za ubojstvo JFK-a ako se nevaram :lol:
exliberal-ex

#46 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by exliberal-ex »

Ako moze jedna molba, Ridjobrki I ostali ako se javljate na ovom forumu I prozivate pojedince molio bih da kazete ko su ti ljudi koji su se igrali sa ljudskim sudbinama, koji su bili gospodari rata, ko su odlucivali ko ce zivjet ko nece...svi smo mi ovdje anonimusi, recite ko su ti ljudi.
travnik

#47 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by travnik »

Kada se čitaju pojedini komentari, netko nedovoljno upućen bi zaključio da su HVO i Šantić krivi za ratne poteškoće Bihaća. Pa u Bihaću je Hrvata bilo 5-6%, a u Krajini i manje. Potpuno irelevantan vojni i politički faktor. Jesu li Šantić i HVO djelovali i u Prijedoru, S. Mostu, B. Krupi, Ključu, B. Petrovcu, B. Novom itd itd? Da jesu, ne 99%, već 100% bi bili proglašeni za pad, suradnju sa VRS i slične stvari. Ispade ubojstvo od strane mafijaša patriotski čin. Šta se sve neće pročitati na ovom forumu i kakva sva tragikomična opravdanja.
luckylaka

#48 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by luckylaka »

Ovdje u diskusiju su vjerovatno ukljuceni pripadnici i vojnih i paravijnih formacija tj.babini izdajnika,Alijinih prodanih dusa,pripadnika ABiH i Hvo a mozda i koji cedo i svako iznosi svoju verziju ubistva V.Santica izgleda kako kome odgovara.Vlado sto je zasluzio to je i dobio iako bi ga svakako volio vidjeti na optuzenickoj klupi da malo propjeva.I previse je on belaja napravio (s kim,kako cuce se)da bi ABiH nakon toga ispastala.Svemu dodje kraj prije kraja pa i Vladi.Steta.
sluga_okupatora

#49 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by sluga_okupatora »

Je li ima link za ovaj info o zlocinima "tzv" ARBiH.

Samim predstavljanjem ARBiH kao "tzv" unistio si kredibilitet - ARBiH je bila i ostala jedina medjunarodno priznata vojska na podrucju BiH tokom agresije 1992-1995.
izvor zivota

#50 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by izvor zivota »

luckylaka wrote:Ovdje u diskusiju su vjerovatno ukljuceni pripadnici i vojnih i paravijnih formacija tj.babini izdajnika,Alijinih prodanih dusa,pripadnika ABiH i Hvo a mozda i koji cedo i svako iznosi svoju verziju ubistva V.Santica izgleda kako kome odgovara.Vlado sto je zasluzio to je i dobio iako bi ga svakako volio vidjeti na optuzenickoj klupi da malo propjeva.I previse je on belaja napravio (s kim,kako cuce se)da bi ABiH nakon toga ispastala.Svemu dodje kraj prije kraja pa i Vladi.Steta.
Hrabri borci čije slike koristis za avatara su na kukavički i neljudski način ubili generala Šantića.Zbog toga će oni danas pjevati na sudu i sramiti se za svoja zlodjela a po njima će pljuvati i odricat će ih se i njihovi suborci.Za razliku od njih general Vlado Šantić će dobiti spomenik u centru Bihaća ispred prostorija Gl. stožera HVO.
Post Reply